Koktajle odchudzające: 25 przepisów na koktajle warzywne i owocowe

  • 15 października, 2023
  • 15 października, 2023
  • 14 min
  • 17 min

Wiele osób przechodzących na dietę odchudzającą sięga po koktajle owocowe i owocowo-warzywne. Stanowią one bogactwo witamin, składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego. Jednak czy faktycznie takie koktajle mają działanie odchudzające? Zobacz, jakie składniki wybrać, by zrobić zdrowy i domowy koktajl odchudzający.

Prezentujemy 25 przepisów na pyszne i zdrowe koktajle odchudzające, które możesz przygotować samodzielnie w domu.

spalanie kalorii tabela aktywności

Czy odchudzające koktajle faktycznie działają?

Nie od dziś wiadomo, że aby skutecznie schudnąć, koniecznie jest zastosowanie diety opierającej się na deficycie kalorycznym. Oczywiście możemy włączyć do naszej diety zdrowe i odżywcze koktajle z owoców oraz warzyw, jednak bez dobrze zbilansowanej diety odchudzającej nie osiągniemy zamierzonych rezultatów.

Jednakże w internecie można spotkać się z tzw. dietą sokową lub dietą koktajlową. Taki sposób żywienia zakłada spożywanie przygotowanych z owoców i warzyw koktajli około 4-5 razy dziennie. Wyklucza się spożywanie innych posiłków. Dieta najczęściej trwa od kilku do kilkunastu dni.

Niestety takie diety charakteryzują się bardzo niską kalorycznością rzędu 1200 kcal, a nawet tylko 1000 kcal. Przyjmowanie zbyt małej ilości energii spowalnia metabolizm, a eliminacja niektórych produktów sprawia, że nasz organizm nie otrzymuje wszystkich składników odżywczych do prawidłowego funkcjonowania. Diety koktajlowe są najczęściej niedoborowe w białko, kwasy tłuszczowe omega-3, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, żelazo czy wapń. Stosowanie takiego sposobu żywienia może również skutkować efektem jo-jo, zaburzeniami metabolicznymi oraz złym samopoczuciem. Wśród skutków ubocznych można wymienić: brak energii, osłabienie, rozdrażnienie, ból brzucha, ból głowy, napady głodu, biegunki, zaparcia, a nawet niebezpieczne omdlenia.

Dlaczego warto włączyć do diety domowe koktajle owocowe i warzywne?

O ile stosowanie jadłospisu opartego o same koktajle jest niebezpieczne, o tyle włączenie do swojej diety koktajli owocowych i owocowo-warzywnych to bardzo dobry pomysł. Koktajl jest bardzo dobrym sposobem na szybki i prostu posiłek, świetnie się sprawdza u osób zabieganych. Odpowiednio przygotowany koktajl może zastąpić jeden z posiłków, np. drugie śniadanie. Dzięki dużej ilości owoców i/lub warzyw koktajle mają wiele witamin i składników mineralnych, a także zawierają dużo błonnika pokarmowego, który pozytywnie wpływa na nasze trawienie, poprawiają pracę jelit i sprawia, że koktajle są sycące. Co więcej, koktajle są bogate w cenne antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki i chronią nasz organizm przed stresem oksydacyjnym.

Jeśli mamy problem z jedzeniem odpowiednich ilości warzyw i owoców, to koktajle są świetny sposobem na przemycenie ich do swojej diety. Co więcej, do koktajlu lub smoothie możemy dodać także produkty, które ciężko by nam było jeść samodzielnie, np. nasiona chia czy siemię lniane. Są to produkty będące źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspomagają gospodarkę lipidową. Tak więc, jeśli koktajle nie stanowią podstawy naszej diety, a są jedynie dodatkiem do niej, to sprzyjają skutecznemu odchudzaniu.

Koktajle odchudzające w proszku – jak działają?

Poza koktajlami przygotowanymi ze świeżych owoców i warzyw możemy się spotkać na rynku również z koktajlami w postaci proszku. Wystarczy je zalać wodą i koktajl jest gotowy. Bazą takich produktów sproszkowane owoce i warzywa, koncentrat lub izolat białka serwatkowego lub lecytyna sojowa. Są również wzbogacane o witaminy, składniki mineralne oraz aminokwasy, aby poprawić ich wartość odżywczą. Pod względem składu i ilości składników odżywczych koktajle odchudzające w proszku nie dorównują jednak tym przygotowanym ze świeżych składników.

Sprawdź najpopularniejsze
zestawy dietetyczne

Jak zrobić koktajl na odchudzanie?

Przygotowanie domowego koktajlu odchudzającego jest bardzo proste. Przyrządzamy je przy pomocy blendera lub robota kuchennego. Pomocna również może być sokowirówka, jeśli chcemy rozdrobnić twarde warzywa takie jak marchew czy burak. Zyskujemy gęsty miks owoców i/lub warzyw, który możemy rozrzedzić, dodają wodę, soki owocowe lub owocowo-warzywne, a także mleko, napoje roślinne, jogurt, maślankę i kefir. Możemy również wzbogacić taką przekąskę dodatkami, tj. przyprawy (np. cynamon), orzechy, pestki, płatki owsiane czy pasty orzechowe. Często mówi się, że koktajle są niskokaloryczne. Mogą zawierać mało kalorii, ale nie muszą. Dużo zależy od dodatków. Przykładowo koktajl z dodatkiem masła orzechowego będzie bardziej kaloryczny niż taki przygotowany z samych owoców.

Wybór składników

Aby koktajl mógł stanowić pełnowartościowy i zbilansowany posiłek powinien zawierać:

  • źródło białka, np. mleko krowie, jogurt, maślanka, kefir, skyr, odżywkę białkową, mleko roślinne, a nawet twaróg czy tofu;
  • owoce i/lub warzywa, np. banan, owoce jagodowe (borówki, jagody, porzeczki, truskawki), szpinak, jarmuż, owoce cytrusowe (pomarańcza, cytryna, grejpfrut), jabłka, brzoskwinie, morele, gruszki, marchew, buraka, ananas, a nawet brokuł;
  • produkty zbożowe pełnoziarniste, np. płatki owsiane, płatki jaglane, otręby;
  • źródło tłuszczu, np. orzechy, nasiona chia, płatki migdałów, siemię lniane, awokado, pestki słonecznika, pasty orzechowe, olej lniany.

Można także dodać różne przyprawy, np. cynamon, kurkumę, imbir, chilli. W razie potrzeby można rozcieńczyć koktajl wodą, mlekiem czy sokami owocowymi. Latem warto dodawać również kostki lodu. Poza sezonem warto sięgać po owoce mrożone: są prawie tak samo wartościowe, jak te świeże.

Czym się różni smoothie od koktajlu?

Często używamy nazw „koktajl” i „smoothie” zamiennie, ale czy rzeczywiście są one tym samym? Niezupełnie. Smoothie są to zmiksowane owoce i/lub warzywa, z dodatkiem wody lub lodu, bez dodatków mlecznych. Najważniejsza jest konsystencja smoothie, która powinna być aksamitnie gładka. Natomiast koktajl to także zblendowane owoce i/lub warzywa, ale podstawą jego jest mleko lub inny produkt mleczny (albo zamiennik w przypadku produktów wegańskich), np. jogurt, maślanka. Koktajl można wzbogacić o dodatki takie jak siemię lniane, nasiona chia, orzechy czy masło orzechowe.

Koktajle odchudzające – przepisy

Chcesz wzbogacić swoją dietę domowymi koktajlami, które pomagają w odchudzaniu? Poniżej prezentujemy proste przepisy na smaczne, kolorowe napoje.

Owocowo-warzywne koktajle odchudzające

Przepisy te zawierają zarówno owoce, jak i warzywa. Przygotowane z nich koktajle są bogactwem witamin i minerałów, wyglądają pięknie, a przede wszystkim są naprawdę pyszne!

Smoothie bomba witaminowa

Bogaty w witaminę C, B, E, błonnik, żelazo i beta-karoten koktajl odchudzający. W niewielkiej objętości mamy wiele cennych składników odżywczych.

Potrzebne składniki:

  • 1 burak,
  • 1/2 jabłka,
  • 1 marchewka,
  • 3/4 pomarańczy,
  • 2 plastry imbiru.

Sposób przygotowania: Buraki, jabłko, marchewki, imbir obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, miksujemy. Dodajemy wyciśnięty sok z pomarańczy i blendujemy z pozostałymi składnikami.

Koktajl odchudzający z buraka

Buraki są źródłem wielu ważnych witamin i składników mineralnych, między innymi żelaza i potasu. Buraki uważa się za jedno z dziesięciu warzyw o najsilniejszych właściwościach przeciwutleniających.

Potrzebne składniki:

  • 2/3 buraka,
  • 1/4 grejpfruta,
  • 1 jabłko,
  • 1/3 ogórka zielonego,
  • 200 ml wody.

Sposób przygotowania: Warzywa i owoce obieramy i kroimy w kostkę. Następnie miksujemy z wodą. Gotowe smoothie możemy udekorować plasterkiem ogórka.

Zamów wygodnie
już dziś!

Zielony koktajl warzywny ze szpinakiem

Wiele osób nie przepada za szpinakiem, dlatego przemycenie go do owocowo-warzywnego koktajlu może być sposobem, by przekonać się do niego.

Potrzebne składniki:

  • 1 banan,
  • 1 jabłko,
  • 2 garście szpinaku,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 1 szklanka mleka 2% tłuszczu.

Sposób przygotowania: Obieramy banana i kroimy na kawałki. Z jabłka usuwamy gniazda nasienne, również kroimy na kawałki. Wszystkie składniki blendujemy. Przelewamy do szklanki.

Koktajl z kiwi i selera naciowego

Seler naciowy działa przeciwzapalnie i ma dobroczynny wpływ na włosy oraz skórę dzięki witaminie E i C, które zwalczają aktywację wolnych rodników.

Potrzebne składniki:

  • 1 banan,
  • 1 kiwi,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 1 łyżeczka miodu pszczelego,
  • 250 ml wody.

Sposób przygotowania: Banan i kiwi obieramy ze skórki i kroimy w kawałki, wrzucamy do miski lub blendera, razem z łodygami selera naciowego, miodem i wodą. Wszystko razem miksujemy.

Smoothie z jarmużu i jabłka

Koktajl z jarmużem i jabłkiem jest bardzo zdrowy, a jednocześnie ma super smak – to świetny pomysł na śniadanie lub przekąskę do pracy. Jak przygotować taki koktajl?

Potrzebne składniki:

  • 1 banan,
  • 1 jabłko,
  • 3 garście jarmużu,
  • 100 ml wody.

Sposób przygotowania: Z jabłka usuwamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki. Obieramy banana i kroimy w plasterki. Wszystkie składniki, wraz z wodą, umieszczamy w blenderze i miksujemy do czasu uzyskania gładkiej konsystencji.

Smoothie z ananasa i zielonej pietruszki

Świetna propozycja na zdrowe i sycące śniadanie. Natka pietruszki działa bakteriostatycznie, wspomaga leczenie stanów zapalnych pęcherza, może również łagodzić bóle miesiączkowe.

Potrzebne składniki:

  • 200 g świeżego ananasa,
  • pół szklanki soku jabłkowego bez cukru,
  • 1/3 pomarańczy,
  • garść natki pietruszki.

Sposób przygotowania: Ananas obkrawamy ze skóry, wycinamy twardy środek, miąższ oczyszczamy z wszelkich plamek. Wkładamy do blendera, dodajemy sok z pomarańczy i sok jabłkowy oraz posiekane listki natki pietruszki. Blendujemy przez około minutę. Gotowy napój można udekorować listkami natki pietruszki.

Wegańskie koktajle odchudzające

Jesteś na diecie wegańskiej? To nie znaczy, że nie możesz pić koktajlów odchudzających! Poniżej znajdziesz kilka przepisów na bezmleczne napoje, które na pewno będą Ci smakować.

Koktajl truskawkowy bezglutenowy i bezmleczny

Truskawkowy koktajl bez dodatku białek glutenowych i bez mleka, idealny dla osób z nietolerancją glutenu oraz osób ograniczających mleko i produkty mleczne.

Potrzebne składniki:

  • 3 łyżki płatków jaglanych,
  • półtorej szklanki truskawek,
  • 1/2 szklanki mleka ryżowego,
  • 1/2 łyżki miodu pszczelego.

Sposób przygotowania: Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę.

Wegański koktajl czekoladowo-daktylowy

Suszone daktyle są zdrowszym zamiennikiem białego cukru. Dodatek banana, kakao i mleka roślinnego to świetna kompozycja na smaczne i odżywcze śniadanie.

Potrzebne składniki:

  • 1 banan,
  • 20 g suszonych daktyli,
  • 1 łyżka ciemnego kakao,
  • 1 szklanka mleka migdałowego.

Sposób przygotowania: Wszystkie składniki dokładnie miksujemy, w razie konieczności możemy rozcieńczyć wodą.

Smoothie: banan, pomarańcza, imbir, kurkuma

Koktajl z całą mocą składników o działaniu antyoksydacyjnym. Wykonanie zajmie tylko kilka minut, a jego wyrazisty smak pomoże znaleźć energię do działania.

Potrzebne składniki:

  • 1 banan,
  • 1 pomarańcza,
  • 1 szklanka napoju sojowego,
  • szczypta kurkumy,
  • 2 plastry imbiru.

Sposób przygotowania: Wszystkie składniki blendujemy. Gdy smoothie będzie zbyt gęste, możemy rozcieńczyć wodą.

Pożywny koktajl kokosowy

Koktajl lekki i jednocześnie sycący. Dodatek selera naciowego pozwoli na łatwe „przemycenie” porcji warzyw do tego posiłku.

Potrzebne składniki:

  • 1 łyżka wiórków kokosowych,
  • 1 łyżka płatków owsianych,
  • 1 łodyga selera naciowego,
  • 100 ml mleczka kokosowego,
  • 100 ml wody,
  • 1/2 łyżki nasion chia.

Sposób przygotowania: Wszystkie składniki miksujemy z dodatkiem wody na gładką masę. Gdy koktajl będzie zbyt gęsty, możemy rozcieńczyć wodą.

Niskokaloryczny domowy koktajl odchudzający

Przepis na smoothie z małą ilością kalorii, a dużą ilością witaminy C, który będzie świetnym pomysłem na drugie śniadanie.

Potrzebne składniki:

  • 1 kiwi,
  • 1 jabłko,
  • garść natki pietruszki,
  • 150 ml wody,
  • 2 łyżki soku z cytryny.

Sposób przygotowania: Owoce i natkę pietruszki dokładnie myjemy. Z jabłka usuwamy gniazda nasienne. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i dokładnie miksujemy.

Śniadaniowe koktajle na odchudzanie

Koktajl do doskonały sposób na szybkie, ale pożywne i zdrowe śniadanie. Jeżeli szukasz inspiracji, jak przyrządzić ciekawy miks, wskazówki znajdziesz poniżej.

Koktajl czekoladowo-orzechowy z cynamonem

Świetnym wyborem z samego rana będzie słodki czekoladowy koktajl z bananem oraz masłem orzechowym.

Potrzebne składniki:

  • 1 banan,
  • 1 łyżka ciemnego kakao,
  • 1 szklanka napoju sojowego,
  • 2 łyżki płatków owsianych,
  • szczypta cynamonu,
  • 15 g masła orzechowego.

Sposób przygotowania: Obieramy banana i kroimy na kawałki. Wszystkie składniki na koktajl wrzucamy do kielicha blendera i miksujemy. Zamiast mleka sojowego można użyć mleka krowiego.

Koktajl kakaowy z banana i awokado

Awokado jest źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, a także wielu witamin, wapnia, potasu i fosforu. Ma nie tylko zdrowotne właściwości, ale również dzięki dodatkowi awokado do koktajlu uzyskujemy aksamitną i kremową konsystencję.

Potrzebne składniki:

  • pół awokado,
  • 1 banan,
  • 3/4 łyżki ciemnego kakao,
  • pół szklanki mleka 2% tłuszczu.

Sposób przygotowania: Do kielicha blendera wrzucamy miąższ z awokado, dodajemy banana i ciemne kakao. Całość zalewamy mlekiem i miksujemy na gładką masę, w razie konieczności rozcieńczyć wodą.

Koktajl à la tiramisu

Koktajl dla fanów dobrej kawy oraz popularnego włoskiego deseru. Dobry zamiennik słodkości w diecie.

Potrzebne składniki:

  • 1 szklanka mleka 2% tłuszczu,
  • 150 g jogurtu naturalnego,
  • 1/2 łyżki ciemnego kakao,
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej,
  • 1/2 łyżki miodu pszczelnego.

Sposób przygotowania: Kawę rozpuszczamy w 3 łyżkach wody. Wlewamy do kielicha blendera, dodajemy resztę składników i miksujemy na gładką masę.

Koktajl z maślanką

Maślanka jest bardzo dobrym źródłem białka a wraz z bananem oraz owocami leśnymi tworzy odżywczą i smakowitą kompozycję. Borówki i maliny są bogate w przeciwutleniacze, a nasiona chia w kwasy tłuszczowe omega-3.

Potrzebne składniki:

  • 1 banan,
  • 1 szklanka maślanki,
  • 2 garście borówek amerykańskich,
  • 1 garść malin,
  • 1/2 łyżki nasion chia.

Sposób przygotowania: Wszystkie składniki blendujemy ze sobą.

Dietetyczny koktajl z płatkami owsianymi

Płatki owsiane to bogactwo błonnika, witamin z grypy B oraz cynku, magnezu i żelaza. To świetny wybór na sycące i smaczne śniadanie.

Potrzebne składniki:

  • 2 łyżki płatków owsianych,
  • 1 banan,
  • 1 mały jogurt naturalny,
  • 1 szklanka mleka migdałowego,
  • 2 łyżki wiórków kokosowych.

Sposób przygotowania: Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem, tak, aby woda pokryła wszystkie płatki. Odstawiamy na 3 minuty. Blendujemy wszystkie składniki. W razie potrzeby możemy dodać wody.

jak schudnac bez cwiczen

Odchudzające letnie koktajle

Latem mamy ochotę na nieco inne posiłki, niż jesienią albo zimą. Zwłaszcza kiedy słupki termometrów wspinają się wysoko w górę. Szukamy wtedy chłodzących napojów i lekkostrawnych dań. Poniżej znajdziesz wskazówki, jak przyrządzić typowo letnie koktajle.

Orzeźwiający koktajl z ogórka i mięty

Orzeźwiający koktajl to świetne rozwiązanie w upalne dni. Najlepiej podawać mocno schłodzony.

Potrzebne składniki:

  • 1 szklanka kefiru naturalnego,
  • pół ogórka,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 15 g miodu pszczelego,
  • kilka listków mięty pieprzowej.

Sposób przygotowania: Ogórka myjemy i kroimy na kilka kawałków. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy do czasu uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawiamy do lodówki na godzinę. Podajemy z listkami mięty.

Koktajl winogronowy z siemieniem lnianym

Z winogron możemy również zrobić smaczny koktajl. Ten bardzo dobrze sprawdzi się jako pełnowartościowy posiłek, bo zawiera dodatek białka w formie jogurtu naturalnego oraz źródło zdrowych tłuszczów w postaci siemienia lnianego.

Potrzebne składniki:

  • 200 g jogurtu naturalnego,
  • 100 winogron,
  • 1 łyżeczka ksylitolu,
  • pół łyżki siemienia lnianego.

Sposób przygotowania: Winogrona dokładnie myjemy. Wszystkie składniki przekładamy do misy blendera. Blendujemy wszystkie składniki na gładką masę.

Fioletowy koktajl z jagodami

Jagody, tak jak inne owoce jagodowe są pełne silnych substancji antyoksydacyjnych, które dobroczynnie działają na nasz organizm. Warto skorzystać z sezonu jagodowego na te owoce, a poza sezonem można sięgnąć po jagody mrożone.

Potrzebne składniki:

  • 3/4 szklanki jagód,
  • 1 garść malin,
  • 200 g jogurtu naturalnego,
  • 2/3 łyżki płatków migdałowych.

Sposób przygotowania: Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę i dekorujemy płatkami migdałów.

Shake truskawkowo-bananowy

Poza sezonem letnim można sięgnąć po mrożone truskawki.

Potrzebne składniki:

  • 1 szklanka truskawek,
  • 1 banan,
  • pół łyżki miodu,
  • 2 łyżki płatków owsianych,
  • 2/3 łyżki płatków migdałowych,
  • 1/2 łyżki wiórków kokosowych,
  • 1 mały jogurt naturalny.

Sposób przygotowania: Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni. Truskawki myjemy, osuszamy, banana obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Truskawki blendujemy z jogurtem naturalnym i wlewamy do wysokiej szklanki. Na tej mieszance układamy warstwy pokrojonego banana, płatków owsianych, płatków migdałowych i posypujemy wiórkami kokosowymi. Koktajl polewamy miodem.

Koktajle na odchudzanie do zadań specjalnych

Istnieją też napoje, które pomagają osiągnąć różne cele dietetyczne. Z odpowiednio skomponowanymi koktajlami możesz np. wzmocnić ciało po ćwiczeniach, poprawić odporność lub  wpłynąć na stan swojej skóry. Sprawdź przepisy, które przygotowaliśmy dla Ciebie.

Koktajl potreningowy

Po treningu nasz organizm potrzebuje zastrzyku składników pokarmowych, aby się odpowiednio zregenerować. Ten koktajl to mistrzowski pomysł na szybki posiłek potreningowy.

Potrzebne składniki:

  • 2 banany,
  • 1 ogórek zielony,
  • 2 garście roszponki,
  • 5 łyżek soku z limonki,
  • 250 ml wody,
  • 20 g odżywki białkowej.

Sposób przygotowania: Banany obieramy. Ogórka myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Roszponkę płuczemy i osuszamy. Składniki umieszczamy w blenderze, dodajemy wodę i sok z limonki. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Koktajl dla zdrowej skóry

Ten napój to cudowna dawka witamin, składników mineralnych oraz antyoksydantów, które będą działać wspomagająco na naszą cerę.

Potrzebne składniki:

  • 1/2 cytryny,
  • 1 jabłko,
  • 1 ogórek zielony,
  • 4 garście szpinaku,
  • 1 szklanka truskawek.

Sposób przygotowania: Jabłko i ogórka obieramy ze skórki, wyciskamy sok z cytryny. Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Zielony koktajl bogaty w żelazo

Kolejny przepis na koktajl warzywny na odchudzanie. Dodatek wegańskiego mleka sojowego wzbogaci go pożywne białko.

Potrzebne składniki:

  • 1 gruszka,
  • 1 garść jarmużu,
  • 2 garście natki pietruszki,
  • 1/2 łyżki siemienia lnianego,
  • 1/2 łyżeczki syropu klonowego,
  • 1 szklanka mleka sojowego.

Sposób przygotowania: Liście jarmużu myjemy i oczyszczamy z twardej części, natkę pietruszki również dokładnie myjemy, odcinamy ogonki. Gruszkę obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy do gładkiej masy. Opcjonalnie możemy doprawić do smaku syropem klonowym.

Koktajl wzmacniający

Smoothie idealne na jesienny sezon grypy i przeziębienia. Bogactwo witaminy A oraz C z dodatkiem kurkumy, która wspomaga leczenie infekcji wirusowych i bakteryjnych.

Potrzebne składniki:

  • 2 małe marchewki,
  • 3/4 pomarańczy,
  • 3/4 cytryny,
  • półtorej szklanki wody kokosowej,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1/2 łyżki nasion chia.

Sposób przygotowania: Obieramy pomarańczę i cytrynę, kroimy w mniejsze kawałki. Marchew ścieramy na tarce. Miksujemy wszystko razem z wodą koksową, kurkumą i nasionami chia.

Rozgrzewający koktajl zimowy

Mimo że koktajle często kojarzą się z latem, to nie musimy z nich rezygnować zimą. Szczególnie jeśli dobierzemy składniki, które nas rozgrzeją zimową porą.

Potrzebne składniki:

  • 1 banan,
  • 200 g dyni,
  • 2/3 pomarańczy,
  • półtorej łyżeczki cynamonu,
  • 1/3 łyżeczki imbiru mielonego,
  • szczypta kardamonu,
  • napój migdałowy.

Sposób przygotowania: Wydrążoną dynię kroimy na pół. Następnie kroimy ją na plastry o szerokości 2 -3 cm. Obieramy je ze skóry i wykładamy na papierze do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez mniej więcej 30 minut. Upieczoną dynię miksujemy blenderem. Tak powstanie purée z dyni. Następnie obieramy i rozdrabniamy banana. Wyciskamy sok z pomarańczy. Owoce miksujemy dokładnie z purée, mlekiem migdałowym oraz dodatkiem przypraw.

Koktajle odchudzające  – sprawdź dietę pudełkową MediDieta

Smaczne i pożywne koktajle znajdziesz również w naszych dietach w cateringu dietetycznym MediDieta. Nasze dobrze zbilansowane koktajle będą dobrym zamiennikiem posiłku lub formą przekąski. Zachęcamy do zapoznania się z naszą ofertą.

Źródła:

  • Russell, S. Gratz, S. Duncan, G. Holtrop, J. Ince, L. Scobbie, G. Duncan, A. Johnstone, G. Lobley, R. Wallace, G. Duthie, H. Flint H, High-protein, reduced-carbohydrate weight-loss diets promote metabolite profiles likely to be detrimental to colonic health, „The American Journal of Clinical Nutrition” 2011, nr 93(5), s. 1062-1072;
  • W. Tan, B. A. Graf, S. R. Mitra, I. D. Stephen, Consumption of a Fruit and Vegetable Smoothie Alters Facial Skin Color, „PLoS One” 2015, nr 10(7).

Dobierz rekomendowane
suplementy

Masz pytania?

Zostaw numer – oddzwonimy!

Zobacz nasze
wyborne menu!

Sprawdź, gdzie
dostarczamy!