Wiele osób przechodzących na dietę odchudzającą sięga po koktajle owocowe i owocowo-warzywne. Stanowią one bogactwo witamin, składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego. Jednak czy faktycznie takie koktajle mają działanie odchudzające? Zobacz, jakie składniki wybrać, by zrobić zdrowy i domowy koktajl odchudzający.
Prezentujemy 25 przepisów na pyszne i zdrowe koktajle odchudzające, które możesz przygotować samodzielnie w domu.
Spis treści
Nie od dziś wiadomo, że aby skutecznie schudnąć, koniecznie jest zastosowanie diety opierającej się na deficycie kalorycznym. Oczywiście możemy włączyć do naszej diety zdrowe i odżywcze koktajle z owoców oraz warzyw, jednak bez dobrze zbilansowanej diety odchudzającej nie osiągniemy zamierzonych rezultatów.
Jednakże w internecie można spotkać się z tzw. dietą sokową lub dietą koktajlową. Taki sposób żywienia zakłada spożywanie przygotowanych z owoców i warzyw koktajli około 4-5 razy dziennie. Wyklucza się spożywanie innych posiłków. Dieta najczęściej trwa od kilku do kilkunastu dni.
Niestety takie diety charakteryzują się bardzo niską kalorycznością rzędu 1200 kcal, a nawet tylko 1000 kcal. Przyjmowanie zbyt małej ilości energii spowalnia metabolizm, a eliminacja niektórych produktów sprawia, że nasz organizm nie otrzymuje wszystkich składników odżywczych do prawidłowego funkcjonowania. Diety koktajlowe są najczęściej niedoborowe w białko, kwasy tłuszczowe omega-3, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, żelazo czy wapń. Stosowanie takiego sposobu żywienia może również skutkować efektem jo-jo, zaburzeniami metabolicznymi oraz złym samopoczuciem. Wśród skutków ubocznych można wymienić: brak energii, osłabienie, rozdrażnienie, ból brzucha, ból głowy, napady głodu, biegunki, zaparcia, a nawet niebezpieczne omdlenia.
O ile stosowanie jadłospisu opartego o same koktajle jest niebezpieczne, o tyle włączenie do swojej diety koktajli owocowych i owocowo-warzywnych to bardzo dobry pomysł. Koktajl jest bardzo dobrym sposobem na szybki i prostu posiłek, świetnie się sprawdza u osób zabieganych. Odpowiednio przygotowany koktajl może zastąpić jeden z posiłków, np. drugie śniadanie. Dzięki dużej ilości owoców i/lub warzyw koktajle mają wiele witamin i składników mineralnych, a także zawierają dużo błonnika pokarmowego, który pozytywnie wpływa na nasze trawienie, poprawiają pracę jelit i sprawia, że koktajle są sycące. Co więcej, koktajle są bogate w cenne antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki i chronią nasz organizm przed stresem oksydacyjnym.
Jeśli mamy problem z jedzeniem odpowiednich ilości warzyw i owoców, to koktajle są świetny sposobem na przemycenie ich do swojej diety. Co więcej, do koktajlu lub smoothie możemy dodać także produkty, które ciężko by nam było jeść samodzielnie, np. nasiona chia czy siemię lniane. Są to produkty będące źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspomagają gospodarkę lipidową. Tak więc, jeśli koktajle nie stanowią podstawy naszej diety, a są jedynie dodatkiem do niej, to sprzyjają skutecznemu odchudzaniu.
SCHUDNIJ ZDROWO Z CATERINGIEM DIETETYCZNYM:
Sprawdź wszystkie diety>>
Poza koktajlami przygotowanymi ze świeżych owoców i warzyw możemy się spotkać na rynku również z koktajlami w postaci proszku. Wystarczy je zalać wodą i koktajl jest gotowy. Bazą takich produktów sproszkowane owoce i warzywa, koncentrat lub izolat białka serwatkowego lub lecytyna sojowa. Są również wzbogacane o witaminy, składniki mineralne oraz aminokwasy, aby poprawić ich wartość odżywczą. Pod względem składu i ilości składników odżywczych koktajle odchudzające w proszku nie dorównują jednak tym przygotowanym ze świeżych składników.
Przygotowanie domowego koktajlu odchudzającego jest bardzo proste. Przyrządzamy je przy pomocy blendera lub robota kuchennego. Pomocna również może być sokowirówka, jeśli chcemy rozdrobnić twarde warzywa takie jak marchew czy burak. Zyskujemy gęsty miks owoców i/lub warzyw, który możemy rozrzedzić, dodają wodę, soki owocowe lub owocowo-warzywne, a także mleko, napoje roślinne, jogurt, maślankę i kefir. Możemy również wzbogacić taką przekąskę dodatkami, tj. przyprawy (np. cynamon), orzechy, pestki, płatki owsiane czy pasty orzechowe. Często mówi się, że koktajle są niskokaloryczne. Mogą zawierać mało kalorii, ale nie muszą. Dużo zależy od dodatków. Przykładowo koktajl z dodatkiem masła orzechowego będzie bardziej kaloryczny niż taki przygotowany z samych owoców.
Aby koktajl mógł stanowić pełnowartościowy i zbilansowany posiłek powinien zawierać:
Można także dodać różne przyprawy, np. cynamon, kurkumę, imbir, chilli. W razie potrzeby można rozcieńczyć koktajl wodą, mlekiem czy sokami owocowymi. Latem warto dodawać również kostki lodu. Poza sezonem warto sięgać po owoce mrożone: są prawie tak samo wartościowe, jak te świeże.
Często używamy nazw „koktajl” i „smoothie” zamiennie, ale czy rzeczywiście są one tym samym? Niezupełnie. Smoothie są to zmiksowane owoce i/lub warzywa, z dodatkiem wody lub lodu, bez dodatków mlecznych. Najważniejsza jest konsystencja smoothie, która powinna być aksamitnie gładka. Natomiast koktajl to także zblendowane owoce i/lub warzywa, ale podstawą jego jest mleko lub inny produkt mleczny (albo zamiennik w przypadku produktów wegańskich), np. jogurt, maślanka. Koktajl można wzbogacić o dodatki takie jak siemię lniane, nasiona chia, orzechy czy masło orzechowe.
Chcesz wzbogacić swoją dietę domowymi koktajlami, które pomagają w odchudzaniu? Poniżej prezentujemy proste przepisy na smaczne, kolorowe napoje.
Te przepisy zawierają zarówno owoce, jak i warzywa. Przygotowane z nich koktajle są bogactwem witamin i minerałów, wyglądają pięknie, a przede wszystkim są naprawdę pyszne!
Bogaty w witaminę C, B, E, błonnik, żelazo i beta-karoten koktajl odchudzający. W niewielkiej objętości mamy wiele cennych składników odżywczych.
Potrzebne składniki:
Sposób przygotowania: Buraki, jabłko, marchewki, imbir obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, miksujemy. Dodajemy wyciśnięty sok z pomarańczy i blendujemy z pozostałymi składnikami.
Buraki są źródłem wielu ważnych witamin i składników mineralnych, między innymi żelaza i potasu. Buraki uważa się za jedno z dziesięciu warzyw o najsilniejszych właściwościach przeciwutleniających.
Potrzebne składniki:
Sposób przygotowania: Warzywa i owoce obieramy i kroimy w kostkę. Następnie miksujemy z wodą. Gotowe smoothie możemy udekorować plasterkiem ogórka.
Wiele osób nie przepada za szpinakiem, dlatego przemycenie go do owocowo-warzywnego koktajlu może być sposobem, by przekonać się do niego.
Potrzebne składniki:
Sposób przygotowania: Obieramy banana i kroimy na kawałki. Z jabłka usuwamy gniazda nasienne, również kroimy na kawałki. Wszystkie składniki blendujemy. Przelewamy do szklanki.
Seler naciowy działa przeciwzapalnie i ma dobroczynny wpływ na włosy oraz skórę dzięki witaminie E i C, które zwalczają aktywację wolnych rodników.
Potrzebne składniki:
Sposób przygotowania: Banan i kiwi obieramy ze skórki i kroimy w kawałki, wrzucamy do miski lub blendera, razem z łodygami selera naciowego, miodem i wodą. Wszystko razem miksujemy.
Koktajl z jarmużem jest bardzo zdrowy, a jednocześnie może świetnie smakować – to świetny pomysł na śniadanie lub przekąskę do pracy.
Potrzebne składniki:
Sposób przygotowania: Z jabłka usuwamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki. Obieramy banana i kroimy w plasterki. Wszystkie składniki, wraz z wodą, umieszczamy w blenderze i miksujemy do czasu uzyskania gładkiej konsystencji.
Soczyście zielony i słodkie koktajl z orzeźwiającą nutą ananasa to świetna propozycja na zdrowe i sycące śniadanie. Natka pietruszki działa bakteriostatycznie, wspomaga leczenie stanów zapalnych pęcherza, może również łagodzić bóle miesiączkowe.
Potrzebne składniki:
Sposób przygotowania: Ananas obkrawamy ze skóry, wycinamy twardy środek, miąższ oczyszczamy z wszelkich twardszych, ciemniejszych plamek. Odważamy potrzebną ilość, wkładamy do kielicha blendera, dodajemy sok z pomarańczy i sok jabłkowy oraz posiekane listki natki pietruszki. Wszystko blendujemy przez około minutę. Gotowy napój można udekorować listkami natki pietruszki.
Jesteś na diecie wegańskiej? To nie znaczy, że nie możesz pić koktajlów odchudzających! Poniżej znajdziesz kilka przepisów na bezmleczne napoje, które na pewno będą Ci smakować.
Koktajl bez dodatku białek glutenowych i bez mleka, idealny dla osób z nietolerancją glutenu oraz osób ograniczających mleko i produkty mleczne.
Potrzebne składniki:
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę.
Suszone daktyle są zdrowszym zamiennikiem białego cukru. Dodatek banana, kakao i mleka roślinnego to świetna kompozycja na smaczne i odżywcze śniadanie.
Potrzebne składniki:
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki dokładnie miksujemy, w razie konieczności możemy rozcieńczyć wodą.
Koktajl z całą mocą składników o działaniu antyoksydacyjnym. Wykonanie zajmie tylko kilka minut, a jego wyrazisty smak pomoże znaleźć energię do działania.
Potrzebne składniki:
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki blendujemy. Gdy smoothie będzie zbyt gęste, możemy rozcieńczyć wodą. Zamiast mleka sojowego można użyć mleka krowiego.
Koktajl lekki i jednocześnie sycący. Dodatek selera naciowego pozwoli na łatwe „przemycenie” porcji warzyw do tego posiłku.
Potrzebne składniki:
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki miksujemy z dodatkiem wody na gładką masę. Gdy koktajl będzie zbyt gęsty, możemy rozcieńczyć wodą.
Przepis na smoothie z małą ilością kalorii, a dużą ilością witaminy C, który będzie świetnym pomysłem na drugie śniadanie.
Potrzebne składniki:
Sposób przygotowania: Owoce i natkę pietruszki dokładnie myjemy. Z jabłka usuwamy gniazda nasienne. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i dokładnie miksujemy.
Koktajl do doskonały sposób na szybkie, ale pożywne i zdrowe śniadanie. Jeżeli szukasz inspiracji, jak przyrządzić ciekawy miks, wskazówki znajdziesz poniżej.
Świetnym wyborem z samego rana będzie słodki czekoladowy koktajl z bananem oraz masłem orzechowym.
Potrzebne składniki:
Sposób przygotowania: Obieramy banana i kroimy na kawałki. Wszystkie składniki na koktajl wrzucamy do kielicha blendera i miksujemy. Zamiast mleka sojowego można użyć mleka krowiego.
Awokado jest źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, a także wielu witamin, wapnia, potasu i fosforu. Ma nie tylko zdrowotne właściwości, ale również dzięki dodatkowi awokado do koktajlu uzyskujemy aksamitną i kremową konsystencję.
Potrzebne składniki:
Sposób przygotowania: Do kielicha blendera wrzucamy miąższ z awokado, dodajemy banana i ciemne kakao. Całość zalewamy mlekiem i miksujemy na gładką masę, w razie konieczności rozcieńczyć wodą.
Koktajl dla fanów dobrej kawy oraz popularnego włoskiego deseru. Dobry zamiennik słodkości w diecie.
Potrzebne składniki:
Sposób przygotowania: Kawę rozpuszczamy w 3 łyżkach wody. Wlewamy do kielicha blendera, dodajemy resztę składników i miksujemy na gładką masę.
Maślanka jest bardzo dobrym źródłem białka a wraz z bananem oraz owocami leśnymi tworzy odżywczą i smakowitą kompozycję. Borówki i maliny są bogate w przeciwutleniacze, a nasiona chia w kwasy tłuszczowe omega-3.
Potrzebne składniki:
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki blendujemy ze sobą.
Płatki owsiane to bogactwo błonnika, witamin z grypy B oraz cynku, magnezu i żelaza. To świetny wybór na sycące i smaczne śniadanie.
Potrzebne składniki:
Sposób przygotowania: Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem, tak, aby woda pokryła wszystkie płatki. Odstawiamy na 3 minuty. Blendujemy wszystkie składniki. W razie potrzeby możemy dodać wody.
Latem mamy ochotę na nieco inne posiłki, niż jesienią albo zimą. Zwłaszcza kiedy słupki termometrów wspinają się wysoko w górę. Szukamy wtedy chłodzących napojów i lekkostrawnych dań. Poniżej znajdziesz wskazówki, jak przyrządzić typowo letnie koktajle.
Orzeźwiający koktajl to świetne rozwiązanie w upalne dni. Najlepiej podawać mocno schłodzony.
Potrzebne składniki:
Sposób przygotowania: Ogórka myjemy i kroimy na kilka kawałków. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy do czasu uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawiamy do lodówki na godzinę. Podajemy z listkami mięty.
Z winogron możemy również zrobić smaczny koktajl. Ten bardzo dobrze sprawdzi się jako pełnowartościowy posiłek, bo zawiera dodatek białka w formie jogurtu naturalnego oraz źródło zdrowych tłuszczów w postaci siemienia lnianego.
Potrzebne składniki:
Sposób przygotowania: Winogrona dokładnie myjemy. Wszystkie składniki przekładamy do misy blendera. Blendujemy wszystkie składniki na gładką masę.
Jagody, tak jak inne owoce jagodowe są pełne silnych substancji antyoksydacyjnych, które dobroczynnie działają na nasz organizm. Warto skorzystać z sezonu jagodowego na te owoce, a poza sezonem można sięgnąć po jagody mrożone.
Potrzebne składniki:
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę i dekorujemy płatkami migdałów.
Typowo letni przepis na shake truskawkowo-bananowy z chrupiącymi migdałami i wiórkami kokosowymi. Poza sezonem letnim można sięgnąć po mrożone truskawki.
Potrzebne składniki:
Sposób przygotowania: Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni. Truskawki myjemy, osuszamy, banana obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Truskawki blendujemy z jogurtem naturalnym i wlewamy do wysokiej szklanki. Na tej mieszance układamy warstwy pokrojonego banana, płatków owsianych, płatków migdałowych i posypujemy wiórkami kokosowymi. Koktajl polewamy miodem.
Istnieją też napoje, które pomagają osiągnąć różne cele dietetyczne. Z odpowiednio skomponowanymi koktajlami możesz np. wzmocnić ciało po ćwiczeniach, poprawić odporność lub wpłynąć na stan swojej skóry. Sprawdź przepisy, które przygotowaliśmy dla Ciebie.
Po treningu nasz organizm potrzebuje zastrzyku składników pokarmowych, aby się odpowiednio zregenerować. Białkowy koktajl z bananem, zieloną roszponką i ogórkiem to mistrzowski pomysł na szybki posiłek potreningowy.
Potrzebne składniki:
Sposób przygotowania: Banany obieramy. Ogórka myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Roszponkę płuczemy i osuszamy. Składniki umieszczamy w blenderze, dodajemy wodę i sok z limonki. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Kolejny przepis na koktajl warzywny na odchudzanie. Dodatek wegańskiego mleka sojowego wzbogaci go pożywne białko.
Potrzebne składniki:
Sposób przygotowania: Liście jarmużu myjemy i oczyszczamy z twardej części, natkę pietruszki również dokładnie myjemy, odcinamy ogonki. Gruszkę obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy do gładkiej masy. Opcjonalnie możemy doprawić do smaku syropem klonowym.
Smoothie idealne na jesienny sezon grypy i przeziębienia. Bogactwo witaminy A oraz C z dodatkiem kurkumy, która wspomaga leczenie infekcji wirusowych i bakteryjnych.
Potrzebne składniki:
Sposób przygotowania: Obieramy pomarańczę i cytrynę, kroimy w mniejsze kawałki. Marchew ścieramy na tarce. Miksujemy wszystko razem z wodą koksową, kurkumą i nasionami chia.
Ten napój to cudowna dawka witamin, składników mineralnych oraz antyoksydantów, które będą działać wspomagająco na naszą cerę.
Potrzebne składniki:
Sposób przygotowania: Jabłko i ogórka obieramy ze skórki, wyciskamy sok z cytryny. Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Mimo że koktajle często kojarzą się z latem, to nie musimy z nich rezygnować zimą. Szczególnie jeśli dobierzemy składniki, które nas rozgrzeją zimową porą.
Potrzebne składniki:
Sposób przygotowania: Wydrążoną dynię kroimy na pół. Następnie kroimy ją na plastry o szerokości 2 -3 cm. Obieramy je ze skóry i wykładamy na papierze do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez mniej więcej 30 minut. Upieczoną dynię miksujemy blenderem. Tak powstanie purée z dyni. Następnie obieramy i rozdrabniamy banana. Wyciskamy sok z pomarańczy. Owoce miksujemy dokładnie z purée, mlekiem migdałowym oraz dodatkiem przypraw.
Smaczne i pożywne koktajle znajdziesz również w naszych dietach w cateringu dietetycznym MediDieta. Nasze dobrze zbilansowane koktajle będą dobrym zamiennikiem posiłku lub formą przekąski. Zachęcamy do zapoznania się z naszą ofertą.
Źródła: