Dieta Niskowęglowodanowa
Dieta Niskowęglowodanowa
- 1500 - 3000 kcal
Cena od 83,10 zł/dzień
Dieta niskowęglowodanowa to doskonały wybór dla osób, które chcą ograniczyć spożycie węglowodanów i poprawić swoje zdrowie. Ta dieta bazuje na zwiększonym spożyciu białka oraz zdrowych tłuszczów, co sprzyja procesowi odchudzania i pomaga utrzymać stabilny poziom cukru we krwi. Posiłki są starannie komponowane, aby zapewnić długotrwałe uczucie sytości, co jest szczególnie ważne dla osób zmagających się z cukrzycą typu 2, insulinoopornością lub otyłością. Dzięki redukcji węglowodanów, dieta ta wspomaga regulację poziomu insuliny i zmniejsza ryzyko nagłych skoków glukozy we krwi. Posiłki są bogate w białko i zdrowe tłuszcze, co wspiera metabolizm oraz przyczynia się do poprawy koncentracji i utrzymania stabilnego poziomu energii przez cały dzień.
Polega na ograniczeniu spożycia węglowodanów na rzecz białka i zdrowych tłuszczów. Zawiera jedynie 10-20% energii z węglowodanów.
Dieta niskowęglowodanowa to dieta, która charakteryzuje się zmniejszonym udziałem węglowodanów w całkowitej wartości energetycznej diety. Zwiększeniu ulega poziom białka oraz tłuszczu. Skutkiem tego jest obniżenie poziomu glukozy we krwi, co w rezultacie może poprawiać wrażliwość tkanek na insulinę. Co więcej, istnieją badania, które wskazują na spadek poziomu hs-CRP (białka związanego z podwyższonym ryzykiem chorób układu krążenia), obniżenie poziomu trójglicerydów i wzrost stężenia cholesterolu HDL cholesterolu, spadek wartości ciśnienia skurczowego oraz rozkurczowego. Dieta niskowęglowodanowa może mieć więc korzystny wpływ na stan zapalny, który wiąże się z ryzykiem chorób układu krążenia.
Martyna Zielińska, Jadwiga Buczkowska-Radlińska. Wpływ diety niskowęglowodanowej na stan zdrowia człowieka. Pomeranian Journal of Life Sciences, 2017;63(4):56-61.
mgr Klaudia Ruszkowska dietetyk kliniczny, psychodietetyk
Zobacz nasze wyborne
menu na dziś!
Dieta niskowęglowodanowa
Dieta niskowęglowodanowa znana jest z tego, że w krótkim czasie pozwala na pozbycie się tkanki tłuszczowej, a więc – na szybkie odchudzanie. Szacuje się, że będąc na diecie niskowęglowodanowej chudnie się 1 kg na tydzień.
Dieta niskowęglowodanowa – na czym polega?
Dieta niskowęglowodanowa (low carb) polega na ograniczeniu spożycia węglowodanów, zwłaszcza tych prostych, na rzecz białka i zdrowych tłuszczów. Dieta ta jest często stosowana przez osoby zmagające się z nadwagą, insulinoopornością i zespołem metabolicznym. W diecie niskowęglowodanowej główną zasadą jest ograniczenie produktów bogatych w cukry proste oraz na wprowadzeniu zdrowych nawyków żywieniowych.
Dieta low carb opiera się na zbilansowanych posiłkach ubogich w węglowodany. Jedną z odmian diet niskowęglowodanowych jest dieta ketogeniczna, jednak jest to dieta restrykcyjna, w której dopuszcza się spożycie poniżej 50 g węglowodanów dziennie lub mniej niż 10% energii czerpanej z diety – przy diecie 2000 kcal. Do diet niskowęglowodanowych zalicza się także dietę Atkinsa, dietę Kwaśniewskiego oraz dietę paleo.
Dieta niskowęglowodanowa w MediDiecie zachowuje proporcje:
- węglowodany – 25%,
- białko – 30%,
- tłuszcze – 45%.
Dzięki temu możliwe jest zrzucenie dodatkowych kilogramów, a jednocześnie prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Dieta niskowęglowodanowa pozwala na szybkie zgubienie dodatkowych kilogramów, jest więc dobrym rozwiązaniem dla osób, które chciałyby zredukować nadmierną masę ciała stosunkowo szybko.
Czym jest ketoza?
Ketoza to stan, kiedy organizm produkuje energię z tłuszczu nagromadzonego w tkankach, a nie z glukozy. W wątrobie produkowane są ciała ketonowe, które powstają w wyniku obniżenia poziomu insuliny i rozkładu tłuszczu. Stan ketozy sprzyja odchudzaniu, ponieważ efektywnie jest wtedy spalana tkanka tłuszczowa. Kiedy dochodzi do ketozy? W sytuacji całkowitego wyeliminowania węglowodanów – po 2-3 dniach. Natomiast przy spożyciu 30 g węglowodanów na dzień (kilka razy mniej niż w zwykłej diecie), po około 5-7 dniach.
Dieta niskowęglowodanowa – zasady
Nie ma konkretnych wytycznych sposobu przygotowania posiłków lub jasnych wytycznych dotyczących ilości spożywanych kalorii. Jedyna zasada odnosi się właśnie do ograniczenia węglowodanów w diecie, nie ma przy tym wytycznych, co do rodzaju tłuszczu, jaki należy jeść. Warto tu zaznaczyć, że dieta bazująca na tłuszczach pochodzenia zwierzęcego podnosi stężenie złego cholesterolu HDL. Tłuszcze pochodzenia roślinnego będą więc lepszym wyborem, zmniejszając jednocześnie ryzyko wystąpienia chorób kardiologicznych oraz normując ciśnienie krwi i obniżając poziom trójglicerydów.
W diecie niskowęglowodanowej wzrasta udział białka w posiłkach, jednak nie jest to plan żywieniowy wysokobiałkowy (wysokobiałkowa dieta to np. dieta Dukana).
Dieta o obniżonej zawartości węglowodanów musi być przy tym zbilansowana, tak, aby dostarczać organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Eliminując źródła węglowodanów należy wprowadzić do jadłospisu:
- warzywa (np. brokuły, kalafiora),
- mięsa, ryby i jaja, które są cennymi źródłami białka i zdrowych tłuszczy,
- zdrowe tłuszcze (np. awokado, orzechy, oliwę z oliwek).
Jadłospis diety niskowęglowodanowej musi być oparty na żywności naturalnej, a nie wysokoprzetworzonej.
Kto powinien wybrać dietę niskowęglowodanową?
Dieta niskowęglowodanowa bardzo często stosowana jest jako element terapii w leczeniu insulinooporności i cukrzycy. Dzięki jej zastosowaniu normuje się poziom glukozy we krwi (przy czym spożywane węglowodany muszą mieć niski indeks glikemiczny (IG). Dieta niskowęglowodanowa pomaga także w szybkiej redukcji masy ciała.
Dieta niskowęglowodanowa – przeciwwskazania
Dieta ta, jak każda dieta, nie zawsze jest wskazana – na diecie niskowęglowodanowej nie powinny być kobiety w ciąży, karmiące piersią oraz osoby z niedoczynnością tarczycy. Innymi przeciwskazaniami do ograniczenia węglowodanów w codziennym jadłospisie są ciężka praca fizyczna, nauka, duża aktywność fizyczna i młody wiek. Młodzież w fazie wzrostu nie powinna ograniczać swojej diety.
Zbilansowana dieta niskowęglowodanowa
Diety niskowęglowodanowe pozwalają zrzucić 1 kg na tydzień, co ma związek z wprowadzeniem organizmu w stan ketozy i spalania tkanki tłuszczowej. Nie można jednak zapominać o jednoczesnej podaży białka i tłuszczu. Węglowodany są źródłem energii dla organizmu i w zwyczajnej diecie podaż węglowodanów to 130 – 150 g węglowodanów dziennie. Ich udział w codziennej diecie np. na diecie ketogenicznej, jest więc drastycznie mniejszy.
Dlatego decydując się na diety niskowęglowodanowe warto wybrać sprawdzony catering dietetyczny, jakim jest MediDieta. U nas dieta niskowęglowodanowa to plan żywieniowy rozpisany przez dietetyka. Nasza dieta oparta jest o zdrowe produkty i znaczne ograniczenie węglowodanów w diecie, dzięki czemu z łatwością osiągniesz swój cel bez liczenia kalorii czy składników odżywczych.
Co jeść na diecie niskowęglowodanowej?
W poniższej tabeli znajdziesz zalecane źródła węglowodanów w diecie (produkty o niskiej zawartości węglowodanów) oraz niezalecane źródła – np. produkty zbożowe, m.in. pieczywo i makarony. Należy pamiętać, że diety niskowęglowodanowe wymagają zbilansowania oraz dobrania rodzaju diety niskowęglowodanowej do preferencji i możliwości klienta. Będąc na diecie niskowęglowodanowej mogą pojawić się skutki uboczne, związane z adaptacją organizmu do stanu ketozy, np. bóle głowy, zmęczenie. Wszystkie diety o niskiej zawartości węglowodanów mogą powodować początkowo gorsze samopoczucie.
Składnik odżywczy | Zalecane źródła | Niezalecane źródła |
---|---|---|
Białko | Jajka, chude mięsa (np. kurczak, indyk), ryby, sery, tofu, produkty sojowe | Chude produkty mleczne o wysokiej zawartości węglowodanów |
Tłuszcze | Oleje (oliwa z oliwek, olej kokosowy, olej awokado), masło, śmietana, orzechy, pestki, tłuste mięsa, awokado | tłuszcze trans |
Węglowodany | Warzywa niskowęglowodanowe (szpinak, sałata, ogórki, kalafior, brokuły), orzechy, nasiona, niektóre owoce o niskiej zawartości cukrów (jak maliny, truskawki) | Pieczywo, makarony, ryż, ziemniaki, większość owoców, słodycze, napoje gazowane, soki owocowe |
Błonnik pokarmowy | Warzywa niskowęglowodanowe, nasiona chia, siemię lniane, awokado, orzechy | Produkty z białej mąki, brakujące w diecie warzywa i owoce |
Żelazo | Czerwone mięso, jajka, nasiona, orzechy, szpinak, produkty sojowe | Produkty pełnoziarniste ograniczone w diecie niskowęglowodanowej |
Wapń | Sery, jajka, szpinak, migdały, nasiona chia, brokuły, produkty sojowe | Mleko i niektóre produkty mleczne o wysokiej zawartości węglowodanów |
Cynk | Mięso, orzechy, pestki dyni, nasiona, sery, jajka | Produkty pełnoziarniste ograniczone w diecie niskowęglowodanowej |
Jod | Jodowana sól, jajka, sery, owoce morza | Produkty bogate w soję, które mogą wpływać na wchłanianie jodu |
Kwasy tłuszczowe omega 3 | Ryby tłuste (np. łosoś, makrela, sardynki), siemię lniane, orzechy włoskie | Oleje roślinne bogate w omega-6, które mogą zaburzać stosunek omega-3 do omega-6 |
Ile powinna trwać dieta niskowęglowodanowa?
Zaleca się, aby dieta niskowęglowodanowa trwała od 7 do 21 dni. Zmniejszenie ilości węglowodanów w diecie powinno być czasowe, po tygodniu do trzech warto powrócić do zwykłej diety, prawidłowo zbilansowanej pod kątem wszystkim składników.
Dieta niskowęglowodanowa jest skuteczna jeśli chodzi o odchudzanie, normalizację poziomu glikemii, ale stosowana zbyt długo może prowadzić do zaburzeń metabolicznych. Spożycie węglowodanów na poziomie 130 g dziennie powinno powrócić.