Dieta

Low Carb

  • 1500 - 3000 kcal

Dieta rekomendowana przez specjalistów:

Szczegóły diety

Polega na ograniczeniu spożycia węglowodanów na rzecz białka i zdrowych tłuszczów. Zawiera jedynie 10-20% energii z węglowodanów.

% energii z białka

% energii z tłuszczy

% energii z węglowodanów

Nie wiesz, ile
kalorii wybrać?

Zobacz nasze wyborne
menu na dziś!

Tak może wyglądać twoja dieta

Poniższe zdjęcia przedstawiają propozycję podania posiłków:

Suplementy pasujące do tej diety

Dieta niskowęglowodanowa

Dieta niskowęglowodanowa znana jest z tego, że w krótkim czasie pozwala na pozbycie się tkanki tłuszczowej, a więc – na szybkie odchudzanie. Szacuje się, że będąc na diecie niskowęglowodanowej chudnie się 1 kg na tydzień.

Dieta niskowęglowodanowa – na czym polega? 

Dieta niskowęglowodanowa (low carb) polega na ograniczeniu spożycia węglowodanów, zwłaszcza tych prostych, na rzecz białka i zdrowych tłuszczów. Dieta ta jest często stosowana przez osoby zmagające się z nadwagą, insulinoopornością i zespołem metabolicznym. W diecie niskowęglowodanowej główną zasadą jest ograniczenie produktów bogatych w cukry proste oraz na wprowadzeniu zdrowych nawyków żywieniowych.

Dieta low carb opiera się na zbilansowanych posiłkach ubogich w węglowodany. Jedną z odmian diet niskowęglowodanowych jest dieta ketogeniczna, jednak jest to dieta restrykcyjna, w której dopuszcza się spożycie poniżej 50 g węglowodanów dziennie lub mniej niż 10% energii czerpanej z diety – przy diecie 2000 kcal. Do diet niskowęglowodanowych zalicza się także dietę Atkinsa, dietę Kwaśniewskiego oraz dietę paleo.

Dieta niskowęglowodanowa w MediDiecie zachowuje proporcje:

  • węglowodany – 25%,
  • białko – 30%,
  • tłuszcze – 45%.

Dzięki temu możliwe jest zrzucenie dodatkowych kilogramów, a jednocześnie prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Dieta niskowęglowodanowa pozwala na szybkie zgubienie dodatkowych kilogramów, jest więc dobrym rozwiązaniem dla osób, które chciałyby zredukować nadmierną masę ciała stosunkowo szybko.

Czym jest ketoza?

Ketoza to stan, kiedy organizm produkuje energię z tłuszczu nagromadzonego w tkankach, a nie z glukozy. W wątrobie produkowane są ciała ketonowe, które powstają w wyniku obniżenia poziomu insuliny i rozkładu tłuszczu. Stan ketozy sprzyja odchudzaniu, ponieważ efektywnie jest wtedy spalana tkanka tłuszczowa. Kiedy dochodzi do ketozy? W sytuacji całkowitego wyeliminowania węglowodanów – po 2-3 dniach. Natomiast przy spożyciu 30 g węglowodanów na dzień (kilka razy mniej niż w zwykłej diecie), po około 5-7 dniach.

Dieta niskowęglowodanowa – zasady

Nie ma konkretnych wytycznych sposobu przygotowania posiłków lub jasnych wytycznych dotyczących ilości spożywanych kalorii. Jedyna zasada odnosi się właśnie do ograniczenia węglowodanów w diecie, nie ma przy tym wytycznych, co do rodzaju tłuszczu, jaki należy jeść. Warto tu zaznaczyć, że dieta bazująca na tłuszczach pochodzenia zwierzęcego podnosi stężenie złego cholesterolu HDL. Tłuszcze pochodzenia roślinnego będą więc lepszym wyborem, zmniejszając jednocześnie ryzyko wystąpienia chorób kardiologicznych oraz normując ciśnienie krwi i obniżając poziom trójglicerydów.

W diecie niskowęglowodanowej wzrasta udział białka w posiłkach, jednak nie jest to plan żywieniowy wysokobiałkowy (wysokobiałkowa dieta to np. dieta Dukana).

Dieta o obniżonej zawartości węglowodanów musi być przy tym zbilansowana, tak, aby dostarczać organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Eliminując źródła węglowodanów należy wprowadzić do jadłospisu:

  • warzywa (np. brokuły, kalafiora),
  • mięsa, ryby i jaja, które są cennymi źródłami białka i zdrowych tłuszczy,
  • zdrowe tłuszcze (np. awokado, orzechy, oliwę z oliwek).

Jadłospis diety niskowęglowodanowej musi być oparty na żywności naturalnej, a nie wysokoprzetworzonej.

Kto powinien wybrać dietę niskowęglowodanową?

Dieta niskowęglowodanowa bardzo często stosowana jest jako element terapii w leczeniu insulinooporności i cukrzycy. Dzięki jej zastosowaniu normuje się poziom glukozy we krwi (przy czym spożywane węglowodany muszą mieć niski indeks glikemiczny (IG). Dieta niskowęglowodanowa pomaga także w szybkiej redukcji masy ciała.

Dieta niskowęglowodanowa – przeciwwskazania

Dieta ta, jak każda dieta, nie zawsze jest wskazana – na diecie niskowęglowodanowej nie powinny być kobiety w ciąży, karmiące piersią oraz osoby z niedoczynnością tarczycy. Innymi przeciwskazaniami do ograniczenia węglowodanów w codziennym jadłospisie są ciężka praca fizyczna, nauka, duża aktywność fizyczna i młody wiek. Młodzież w fazie wzrostu nie powinna ograniczać swojej diety.

Zbilansowana dieta niskowęglowodanowa

Diety niskowęglowodanowe pozwalają zrzucić 1 kg na tydzień, co ma związek z wprowadzeniem organizmu w stan ketozy i spalania tkanki tłuszczowej. Nie można jednak zapominać o jednoczesnej podaży białka i tłuszczu. Węglowodany są źródłem energii dla organizmu i w zwyczajnej diecie podaż węglowodanów to 130 – 150 g węglowodanów dziennie. Ich udział w codziennej diecie np. na diecie ketogenicznej, jest więc drastycznie mniejszy.

Dlatego decydując się na diety niskowęglowodanowe warto wybrać sprawdzony catering dietetyczny, jakim jest MediDieta. U nas dieta niskowęglowodanowa to plan żywieniowy rozpisany przez dietetyka. Nasza dieta oparta jest o zdrowe produkty i znaczne ograniczenie węglowodanów w diecie, dzięki czemu z łatwością osiągniesz swój cel bez liczenia kalorii czy składników odżywczych.

Co jeść na diecie niskowęglowodanowej?

W poniższej tabeli znajdziesz zalecane źródła węglowodanów w diecie (produkty o niskiej zawartości węglowodanów) oraz niezalecane źródła – np. produkty zbożowe, m.in. pieczywo i makarony. Należy pamiętać, że diety niskowęglowodanowe wymagają zbilansowania oraz dobrania rodzaju diety niskowęglowodanowej do preferencji i możliwości klienta. Będąc na diecie niskowęglowodanowej mogą pojawić się skutki uboczne, związane z adaptacją organizmu do stanu ketozy, np. bóle głowy, zmęczenie. Wszystkie diety o niskiej zawartości węglowodanów mogą powodować początkowo gorsze samopoczucie.

Składnik odżywczyZalecane źródłaNiezalecane źródła
BiałkoJajka, chude mięsa (np. kurczak, indyk), ryby, sery, tofu, produkty sojoweChude produkty mleczne o wysokiej zawartości węglowodanów
TłuszczeOleje (oliwa z oliwek, olej kokosowy, olej awokado), masło, śmietana, orzechy, pestki, tłuste mięsa, awokadotłuszcze trans
WęglowodanyWarzywa niskowęglowodanowe (szpinak, sałata, ogórki, kalafior, brokuły), orzechy, nasiona, niektóre owoce o niskiej zawartości cukrów (jak maliny, truskawki)Pieczywo, makarony, ryż, ziemniaki, większość owoców, słodycze, napoje gazowane, soki owocowe
Błonnik pokarmowyWarzywa niskowęglowodanowe, nasiona chia, siemię lniane, awokado, orzechyProdukty z białej mąki, brakujące w diecie warzywa i owoce
ŻelazoCzerwone mięso, jajka, nasiona, orzechy, szpinak, produkty sojoweProdukty pełnoziarniste ograniczone w diecie niskowęglowodanowej
WapńSery, jajka, szpinak, migdały, nasiona chia, brokuły, produkty sojoweMleko i niektóre produkty mleczne o wysokiej zawartości węglowodanów
CynkMięso, orzechy, pestki dyni, nasiona, sery, jajkaProdukty pełnoziarniste ograniczone w diecie niskowęglowodanowej
JodJodowana sól, jajka, sery, owoce morzaProdukty bogate w soję, które mogą wpływać na wchłanianie jodu
Kwasy tłuszczowe omega 3Ryby tłuste (np. łosoś, makrela, sardynki), siemię lniane, orzechy włoskieOleje roślinne bogate w omega-6, które mogą zaburzać stosunek omega-3 do omega-6

 

Ile powinna trwać dieta niskowęglowodanowa? 

Zaleca się, aby dieta niskowęglowodanowa trwała od 7 do 21 dni. Zmniejszenie ilości węglowodanów w diecie powinno być czasowe, po tygodniu do trzech warto powrócić do zwykłej diety, prawidłowo zbilansowanej pod kątem wszystkim składników.

Dieta niskowęglowodanowa jest skuteczna jeśli chodzi o odchudzanie, normalizację poziomu glikemii, ale stosowana zbyt długo może prowadzić do zaburzeń metabolicznych. Spożycie węglowodanów na poziomie 130 g dziennie powinno powrócić.

Dieta z wyborem
menu

Smaczne diety
dla zdrowia

Zobacz nasze
wyborne menu!

Sprawdź, gdzie
dostarczamy!