MediDieta –
standardy produkcji
Bezpieczeństwo produkowanej żywności jest dla nas priorytetem. Zwłaszcza gdy mowa o cateringu medycznym. Wiemy, że nasi klienci oczekują nie tylko smacznych i odpowiednio zbilansowanych posiłków stworzonych po kontrolą dietetyków, ale także najwyższej jakości oraz świeżości dostarczanych dań. Aby spełnić te oczekiwania oraz w trosce o najwyższą jakość przygotowywanych posiłków wdrożyliśmy i certyfikowaliśmy system zarządzania bezpieczeństwem żywności HACCP.
W celu zapewnienia najwyższego poziomu bezpieczeństwa żywności został wdrożony unikatowy system zarządzania bezpieczeństwem żywności. W skład tego systemu wchodzi m.in. cały szereg instrukcji i procedur mających na celu zapewnienie bezpiecznej produkcji diet.
Zakład produkcyjny, w którym przygotowywane są nasze posiłki, mieści się nowoczesnej hali. Już na etapie projektowania kuchni braliśmy pod uwagę względy bezpieczeństwa żywności. Każde pomieszczenie zostało odpowiednio dostosowane i wyposażone w wyspecjalizowane sprzęty gastronomiczne. Do pracy używamy tylko nowoczesnego sprzętu z odpowiednimi deklaracjami zgodności, które gwarantują bezpieczny kontakt z żywnością. Pozwala to na utrzymanie najwyższego poziomu higieny, a co za tym idzie również jakości przygotowywanych dań.
Same surowce również przechodzą dokładną selekcję. Zanim zostaną wykorzystanie w jakikolwiek sposób. Współpracujemy tylko ze sprawdzonymi i zaufanymi lokalnymi dostawcami, dlatego nasze surowce są najwyższej jakości. Codzienne dostawy gwarantują nam świeżość warzyw i owoców. Natomiast współpraca z lokalnymi dostawcami zapewnia najwyższą jakość i smak przygotowywanych dań kuchni śródziemnomorskiej.
Należy pamiętać, że równie ważne jak obróbka termiczna potraw jest odpowiednio szybkie chłodzenie surowców w specjalnie przystosowanych chłodniach. Schładzając dania do temperatury poniżej 3 stopni Celsjusza, zatrzymujemy rozwój mikroorganizmów, co ma niezmiernie duży wpływ na świeżość serwowanych potraw. Przygotowane przez nas dania pakowane są z użyciem zaawansowanych technologicznie urządzeń zgrzewających, co dodatkowo izoluje potrawy od środowiska zewnętrznego, gwarantując dłuższą świeżość bez sięgania po sztuczne konserwanty.