Dieta Cukrzycowa
Dieta Cukrzycowa
- 1500 - 2500 kcal
Cena od 85,1 zł/dzień
Dieta cukrzycowa od MediDieta.pl jest specjalnie przygotowana dla osób z insulinoopornością i cukrzycą typu 2, opierając się na zaleceniach klinicznych Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego. Zawiera produkty o niskim indeksie glikemicznym, co pomaga w lepszej kontroli poziomu glukozy we krwi oraz w redukcji nadmiernej masy ciała. Dzięki starannej kompozycji posiłków, dieta wspomaga zwiększanie wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Każde danie jest przygotowywane w ścisłej współpracy z dietetykami, aby zapewnić odpowiednie zbilansowanie składników odżywczych, niezbędnych do utrzymania zdrowia. Dieta cukrzycowa jest idealna dla osób, które chcą skutecznie zarządzać cukrzycą i poprawić swoje samopoczucie. Dzięki niej można nie tylko stabilizować poziom cukru, ale także wspierać ogólne zdrowie i dobre samopoczucie.
Pozwala lepiej kontrolować poziom glukozy we krwi i zwiększyć wrażliwość tkanek na działanie insuliny bez sprawdzania indeksu glikemicznego produktów.
Dieta cukrzycowa jest skierowana szczególnie do osób, u których została zdiagnozowana cukrzyca oraz do osób, u których występuje zwiększone ryzyko tej choroby. Należy pamiętać, że nieleczona choroba skutkuje nieprawidłową funkcją wielu narządów np. serca, czy nerek. Nieprawidłowe nawyki żywieniowe stanowią jeden z kluczowych czynników ryzyka rozwoju cukrzycy typu II, dlatego dieta cukrzycowa może być stosowana również jako profilaktyka.
(Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej – https://ncez.pzh.gov.pl/choroba-a-dieta/cukrzyca-typu-2-zalecenia-i-jadlospis-2/)
mgr Klaudia Ruszkowska dietetyk kliniczny, psychodietetyk
Zobacz nasze wyborne
menu na dziś!
Dieta cukrzycowa
Insulinooporność i cukrzyca są coraz powszechniejszymi choróbami cywilizacyjnymi, na rozwój których wpływ ma m. in. nieprawidłowy styl życia. Niwelowanie ich objawów polega w dużej mierze na modyfikacji sposobu odżywania, który ma ogromny wpływ na zdrowie i samopoczucie.
Czego nie wolno jeść na diecie cukrzycowej? Jakie są przykładowe przepisy? Już nie musisz szukać informacji – catering medyczny MediDieta został opracowany specjalnie dla osób cierpiących na te schorzenia. Sprawdź naszą dietę cukrzycową i przekonaj się, że możesz jeść smacznie, zdrowo i trzymać chorobę w ryzach.
W celu ułatwienia przestrzegania zaleceń dietetycznych w diecie cukrzycowej proponujemy naszym klientom wybór diety w cateringu dietetycznym MediDieta. Dzięki niemu osoby z insulinoopornością czy cukrzycą będą jeść zdrowo, a jednocześnie smacznie — a to wszystko bez potrzeby robienia zakupów i spędzania wielu godzin w kuchni, liczenia kalorii oraz sprawdzania indeksu glikemicznego każdego produktu z osobna.
Czym jest insulinooporność, cukrzyca typu 1 i cukrzyca typu 2?
Insulinooporność jest stanem, w którym pomimo prawidłowego lub podwyższonego stężenia insuliny w organizmie nie wywołuje ona odpowiedniej reakcji komórek (są one „odporne” na jej działanie). W rezultacie bardzo często dochodzi do zachorowania na cukrzycę typu 2. – najczęściej występującą postać tej choroby.
Główną przyczyną rozwoju insulinooporności (a co za tym idzie — cukrzycy typu 2) jest nieodpowiedni styl życia, a w szczególności nieprawidłowa dieta oraz brak aktywności fizycznej, a największymi czynnikami ryzyka nadwaga i otyłość. Dlatego w celu poprawy funkcjonowania gospodarki węglowodanowo-insulinowej najważniejsza jest zmiana nawyków żywieniowych.
Odpowiednio dobrana dieta pozwala lepiej kontrolować poziom glukozy we krwi, zredukować nadmierną masę ciała i tym samym zwiększyć wrażliwość tkanek na działanie insuliny, co z kolei przy konsultacji z lekarzem może pozwolić zmniejszyć dawki stosowanych leków.
Objawy cukrzycy typu 2
- częstomocz,
- wzmożone pragnienie i łaknienie,
- odwodnienie,
- zaburzenia widzenia,
- pogorszenie gojenia się ran.
U chorych obserwuje się zwiększone stężenie glukozy we krwi oraz występowanie jej w moczu.
Cukrzyca typu 1
Cukrzyca typu 1 najczęściej pojawia się u osób młodych, wyróżnia ją całkowite zniszczenie komórek β trzustki produkujących insulinę przez przeciwciała. W efekcie dochodzi do braku insuliny a jedynym sposobem leczenia jest podawanie insuliny zewnętrznie. U osób z cukrzycą typu 1 ważna jest znajomość wymienników węglowodanowych i białkowo-tłuszczowych, dzięki którym dobiera się odpowiednią dawkę insuliny do podania. Przyczyny cukrzycy typu 1 nie są do końca poznane, przy czym wiadomo, że predyspozycje genetyczne mają duże znaczenie przy rozwoju tego typu choroby. Objawy cukrzycy typu 1 rozwijają się szybko, w przeciągu kilku tygodni – zaliczamy do nich wzmożone pragnienie, chudnięcie, senność, osłabienie, mogą wystąpić także kwasica cukrzycowa lub śpiączka. Początkowo chorych z cukrzycą typu 1 leczy się w szpitalu.
Cukrzyca ciążowa
Cukrzyca ciążowa to powszechne powikłanie u ciężarnych, polegające na zaburzeniu tolerancji glukozy przez organizm ciężarnej. Poziom glukozy jest ciągle podwyższony, co wymaga monitorowania i jeśli dieta nie przynosi efektów – podawania insuliny. Cukrzyca w czasie ciąży rozwija się u kobiet zdrowych, szacuje się, że ryzyko zachorowania wzrasta po 35. roku życia. Choroba wymaga podjęcia leczenia i przestrzegania ścisłej diety cukrzycowej w ciąży, może bowiem negatywnie wpłynąć na płód. Na ogół po porodzie problem cukrzycy zanika.
Zasady diety cukrzycowej
Podstawową cechą diety cukrzycowej jest odpowiednie jej zbilansowanie, czyli dopasowanie diety pod kątem kaloryczności do konkretnego Pacjenta, właściwe ilości makro- i mikroskładników oraz zachowanie odpowiednich proporcji między nimi. Dietoterapia powinna wykluczać wysokoprzetworzone produkty oraz ograniczać produkty z dużą ilością cukrów prostych. Sposób żywienia powinien opierać się o produkty o wysokiej wartości odżywczej oraz z niskim indeksem glikemicznym.
Leczenie cukrzycy typu 2 w dużej mierze opiera się właśnie na zdrowej diecie, a stosowanie się do zasad pomaga uniknąć groźnych powikłań cukrzycy. Co więcej dieta wprowadzona w stanie przedcukrzycowym może pomóc w zapobieganiu rozwinięcia się choroby.
Indeks glikemiczny (IG) to wskaźnik, który informuje jaki wpływ będą mieć spożyte produkty po 2-3 godzinach na wzrost poziomu glukozy we krwi. Indeks glikemiczny jest różny dla każdego produktu i w zależności od procesu obróbki termicznej. IG wzrasta wraz z rozgotowaniem produktów – np. w przypadku makaronu. Zaleca się, aby produkty dla cukrzyków miały niski IG, najlepiej poniżej 55.
W leczeniu choroby, bez względu na rodzaj cukrzycy, ważna jest kontrola poziomu cukru we krwi i wybieranie takich posiłków, po których nie występuję gwałtowne skoki stężenia glukozy we krwi. Osoby z cukrzycą muszą uważać nie tylko na słodycze, ale także na węglowodany. Warto pamiętać, że powinno się spożywać 5 posiłków w ciągu dnia, najlepiej o stałych porach. Zbilansowana dieta dla diabetyka powinna stanowić element leczenia cukrzycy, może także przyczynić się do remisji cukrzycy. Zawsze warto porozmawiać o swoich wątpliwościach z lekarzem lub dietetykiem.
Odchudzanie przy cukrzycy
U Pacjentów z nadwagą i otyłością konieczna jest redukcja masy ciała, a więc stosowanie diety o ujemnym bilansie energetycznym. Rekomenduje się zastosowanie diety o cechach śródziemnomorskiego modelu żywienia lub diety DASH – najlepiej wybrać dedykowaną pod cukrzyków dietę z niższym bilansem kalorycznym niż wynosi zapotrzebowanie organizmu. Jeśli nie wiesz, ile kalorii powinieneś spożywać – sprawdź nasz kalkulator kalorii.
Dieta cukrzycowa – co jeść przy cukrzycy? Catering z dostawą do domu
Chcesz jeść tak, jak zalecają lekarze i dietetycy, ale brakuje Ci wiedzy albo zwyczajnie czasu, aby samodzielnie komponować odpowiednio zbilansowane dania? Zleć to nam! Dieta cukrzycowa dostarczana przez catering MediDieta, opiera się na zaleceniach klinicznych Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego i charakteryzuje się:
- bazowaniem na produktach o niskim indeksie glikemicznym (<55);
- ograniczeniem produktów z dużą zawartością cukrów prostych i o wysokim indeksie glikemicznym (>70), takich jak: cukier, miód, słodkie napoje, wody smakowe, słodzone produkty mleczne, słodycze, wyroby cukiernicze, przetwory owocowe: dżemy, konfitury wysokosłodzone, marolady, musy owocowe, owoce suszone;
- dużą ilością nieprzetworzonych warzyw i owoców (minimum 5 porcji dziennie lub minimum 400 g dziennie);
- wyborem pełnoziarnistych produktów zbożowych – są one bogatsze w składniki mineralne i witaminy, a zawarty w nich błonnik pokarmowy reguluje funkcje trawienne i pozytywnie wpływa na kontrolę glikemii.
- ograniczeniem ilości rafinowanych produktów spożywczych, takich jak mąki o niskim typie (<1200), np.: pszenna, ryżowa, żytnia;
- ograniczeniem spożywania produktów o wysokiej zawartości tłuszczów pochodzenia zwierzęcego (nasycone kwasy tłuszczowe, cholesterol) oraz produktów zawierających kwasy tłuszczowe typu trans;
- używaniem tłuszczów roślinnych, z wyjątkiem oleju palmowego i kokosowego.
Dieta w cukrzycy – przygotowanie potraw
Pamiętamy również o odpowiedniej obróbce termicznej produktów. Mięso, drób, ryby i inne produkty w diecie cukrzycowej zaleca się:
- gotować;
- gotować na parze;
- dusić bez wcześniejszego obsmażania;
- piec w folii, rękawie termicznym lub w pergaminie.
Przy cukrzycy koniecznie należy unikać smażenia na maśle lub dużej ilości tłuszczu, więc w naszym cateringu znajdziesz tylko gotowane, pieczone lub duszone na parze posiłki. Dieta cukrzycowa wcale nie musi być monotonna, sprawdź nasze propozycje dań!
Dieta cukrzycowa – co może jeść cukrzyk? Czego unikać?
W poniższej tabeli prezentujemy żywność, którą warto włączać w jadłospis diety cukrzycowej oraz takie, których lepiej unikać. Tych zasad przestrzegamy również, komponując naszą dietę pudełkową.
Grupa produktów | Produkty zalecane | Produktu niezalecane |
---|---|---|
Produkty zbożowe | Pieczywo żytnie, orkiszowe, owsiane, gryczane razowe lub pełnoziarniste, pieczywo graham, pumpernikiel, pieczywo z dodatkiem ziaren, otrąb, bułki grahamki, ryż brązowy, ryż basmati, ryż czerwony, ryż czarny, ryż dziki, kasza gryczana, kasza pęczak, makaron razowy, makaron z mąki durum (semolina), makaron z nasion roślin strączkowych, mąka o typach >1200 (np. mąka żytnia), mąka sojowa, mąka z ciecierzycy, płatki owsiane, żytnie, orkiszowe, (oprócz płatków błyskawicznych), otręby (pszenne, żytnie, gryczane, owsiane) | Pieczywo z mąk typu <1200, pieczywo na miodzie i wypieki z dodatkiem cukru, pieczywo ryżowe, kukurydziane, bułki maślane, bułki kajzerki, bagietki francuskie, ryż biały, jaśminowy, kasze drobnoziarniste (kasza manna, jaglana), makaron z mąki pszennej oczyszczonej, makaron kukurydziany, mąka ryżowa, kukurydziana, ziemniaczana, mąka o typie <1200, płatki kukurydziane, ryżowe, śniadaniowe, jaglane, płatki owsiane błyskawiczne |
Mleko i przetwory mleczne | Mleko odtłuszczone <2% zawartości tłuszczu, ser twarogowy chudy i półtłusty, napoje fermentowane mleczne bez dodatku tłuszczu (jogurt naturalny, maślana, kefir, mleko zsiadłe), jogurt typu skyr, sery chude homogenizowane, ser żółty odtłuszczony, mozzarella, ser typu Feta, ser twardy (parmezan, grana padano) – w ograniczonych ilościach | Mleko 3,2 i 3,5% zawartości tłuszczu, śmietana, jogurt grecki, napoje mleczne słodzone cukrem, jogurty owocowe z dodatkiem cukru, mleko skondensowane, sery twarogowe tłuste, sery homogenizowane tłuste, śmietana, sery żółte tłuste, sery pleśniowe, sery topione, desery mleczne (gotowy budyń, ryż na mleku, serki smakowe), wyroby seropodobne |
Mięso, ryby, jaja, przetwory mięsne i rybne | Chude mięsa: cielęcina, kurczak i indyk bez skóry, chuda wołowina wieprzowina (polędwica, szynka, schab), chude wędliny (wędliny drobiowe, szynka gotowana, polędwica) – w ograniczonych ilościach, mięsa gotowane, duszone bez wcześniejszego obsmażania, mięsa pieczone w folii, rękawie termicznym, pergaminie, chude ryby: tuńczyk, dorsz, sola, miruna, morszczuk, sandacz, okoń, szczupak, leszcz, owoce morza, tłuste ryby (łosoś, śledź, makrela) – w ograniczonych ilościach, jajka gotowane na miękko, w koszulkach, jajecznica na parze, omlet na parze bez dodatku tłuszczu | Tłuste mięsa: wieprzowina, kaczka, gęś, baranina, podroby, pasztety, parówki, pasztetowa, salceson, tłuste wędliny, mięsa peklowane, konserwy mięsne, mięsa smażone i pieczone z dużą ilością tłuszczu, konserwy rybne, ryby w oleju, panga, sałatki rybne w majonezie i sosie śmietankowy, ryby smażone w panierce, smażona jajecznica, jajka sadzone i omlety na tłuszczu, boczku, smalcu, słoninie |
Tłuszcze | Margaryny miękkie wyskogatunkowe, oliwa z oliwek, oleje roślinne (rzepakowy, lniany, z wiesiołka, z czarnuszki, z pestek winogron) | Słonina, smalec, boczek, margaryny twarde (w kostkach), masło, olej palmowy, olej kokosowy |
Warzywa | Wszystkie warzywa – na surowo, ugotowane (nierozgotowane), blanszowane, kiszone | Przetworzone ziemniaki (frytki, ziemniaki smażone i pieczone w tłuszczu), przetworzone warzywa (np. sałatka z majonezem, śmietaną), warzywa panierowane |
Owoce | Świeże i mrożone, nieprzejrzałe owoce (banany i dżemy niskosłodzone – w ograniczonej ilości) | Suszone owoce, owoce kandyzowane, owoce w syropach, musy owocowe, soki owocowe, dżemy wysokosłodzone, konfitury, marmolady, kompoty z cukrem, galaretki ze śmietaną |
Przyprawy | Pieprz, mięta, melisa, tymianek, ziele angielskie, oregano, szafran, lubczyk, majeranek, koperek, natka pietruszki, cynamon, wanilia, kminek, goździki, sok z cytryny, czosnek, cebula | Vegeta, sosy w proszku, zupy w proszku, cukier, miód, glukoza, fruktoza |
Orzechy i nasiona | Pestki dyni, nasiona słonecznika, orzechy bez dodatku soli – włoskie, laskowe, nerkowce, arachidowe, siemię lniane | Orzechy z dodatkiem soli, orzeszki w karmelu, orzeszki w panierce, pestki słonecznika w karmelu miodzie |
Słodycze i desery | Kisiele, galaretki, budynie na chudym mleku, sorbety – w ograniczonych ilościach, sałatki owocowe, desery bez dodatku cukru, z dodatkiem słodzików (erytrytol, ksylitol, stewia) | Ciasto francuskie, kremy, wszystkie desery z cukrem, czekolada, pączki, faworki, ciasta kruche, bułeczki maślane, torty, ciasta z kremem, ptysie, drożdżówki, chałki, ciastka i ciasta z bitą śmietaną, lody, czekolada, kakao, batony czekoladowe, chałwa |
Napoje | Woda mineralna, kawa, herbata, napary ziołowe bez dodatku cukru, soki warzywne | Słodkie napoje, soki, nektary, napoje energetyczne, wody smakowe, lemoniada, napoje typy coca-cola, słodkie napoje gazowane, napoje alkoholowe |
Inne | – | Słone przekąski (paluszki, chipsy, krakersy), produkty instant, gotowe dania, produkty typu fast food, pyzy, pierogi leniwe, kluski, bułki na parze na mące o typie <1200. |
Dieta przy cukrzycy typu 2 – jadłospis i przepisy
Dieta chorych na cukrzycę typu 2 nie musi być monotonna, nudna ani tym bardziej niesmaczna! W MediDieta udowadniamy, że dania dla osób z cukrzycą typu 2 lub insulinoopornością mogą być ciekawe.
Przykładowy jadłospis
- Śniadanie: Biała kasza gryczana, niepalona, z jabłkiem, cynamonem, waniliowym sosem na bazie jogurtu naturalnego, pestkami dyni i płatkami migdała.
- Przekąska: Pełen chlorofilu, wegański koktajl ze szpinakiem, ananasem, kiwi, świeżą miętą i młodym jęczmieniem.
- Obiad: Filet kurczaka w kremowym sosie koperkowym z ryżem naturalnym i piklowaną czerwoną kapustą.
- Przekąska: Sałatka porowa z kaszą pęczak, suszoną bezsiarkową śliwką i prażonymi pestkami słonecznika.
- Kolacja: Krem selerowy z orzechami włoskimi, natką pietruszki i ziołową, pełnoziarnistą bruchciettą.
Co jeść na śniadanie przy cukrzycy?
Zbilansowane śniadanie cukrzyka powinno być białkowo-tłuszczowe. Oznacza to, że w posiłku muszą znaleźć się białko, tłuszcz i węglowodany, oczywiście w odpowiednich proporcjach. W prostej wersji sprawdzą się potrawy na bazie jajek, warto w diecie uwzględnić takie produkty jak siemię lniane, cynamon, jajka, kakao, skyr lub jogurt naturalny (bez cukru, o naturalnym smaku), płatki owsiane.
Co jeść na noc, by mieć niski cukier rano?
Wśród produktów, które można jeść wieczorem znajdują się głównie warzywa nieskrobiowe, np. pomidory, papryka, brokuły i sałata. Ponadto, można jeść płatki owsiane, brązowy ryż, pełnoziarniste pieczywa. Z owoców dopuszczalne są melony, jabłka. Dobrym pomysłem na kolację są zupy kremy na bazie warzyw.
Czy chorzy na cukrzycę mogą pić kawę?
Tak, cukrzycy mogą pić kawę – czarną, bez dodatków. Kawę z mlekiem albo typu latte należy traktować jak porcję mleka, która może już podnosić cukier. Nie jest ona wskazana, ale raz na jakiś czas – dopuszczalna.
Czy chorzy na cukrzycę mogą jeść pomidory?
Pomidory to warzywa nieskrobiowe, więc jak najbardziej można je jeść, nawet na kolację.
Wybierz dietę cukrzycową od MediDieta
Aby wspomóc leczenie insulinooporności właściwym jadłospisem, postaw na zdrową dietę dostarczaną codziennie prosto pod Twoje drzwi. Z nami możesz jeść nie tylko zgodnie z zasadami, ale i bardzo smacznie. Zamówienie naszej diety cukrzycowej jest łatwe i nie zajmuje dużo czasu. Odpowiednią dietę zaczniesz otrzymywać po dwóch dniach. Pamiętaj, że pełen jadłospis możesz sprawdzić na naszej stronie, a jeśli nie możesz czegoś jeść w przypadku alergii – możesz te składnik wyeliminować!