Dieta Wątrobowa

Dieta Wątrobowa

  • 1500 - 2500 kcal

Cena od 78,1 zł/dzień

Dieta wątrobowa to specjalistyczny plan żywieniowy, stworzony z myślą o osobach dbających o zdrowie swojej wątroby. Charakteryzuje się lekkostrawnymi posiłkami, które odciążają wątrobę i wspierają jej regenerację. Posiłki są bogate w warzywa, owoce oraz chude źródła białka, co zapewnia dostarczenie wszystkich niezbędnych składników odżywczych bez nadmiernego obciążenia organizmu. W diecie wątrobowej ograniczamy tłuszcze, cukry oraz przetworzoną żywność, aby maksymalnie zredukować ryzyko podrażnienia wątroby. Starannie dobrane składniki są przetwarzane w taki sposób, aby zachować ich pełnię wartości odżywczych. Współpraca z dietetykami gwarantuje, że każde danie jest odpowiednio zbilansowane i dostosowane do potrzeb osób z problemami wątrobowymi. Dzięki tej diecie, możesz skutecznie wspierać zdrowie wątroby, jednocześnie ciesząc się smacznymi i zdrowymi posiłkami.

% energii z białka

% energii z tłuszczy

% energii z węglowodanów

Wybierz liczbę kalorii:

Polecana osobom z chorobami wątroby – narażonym na niedobory spowodowane brakiem łaknienia, zaburzeniami trawienia i wchłaniania.

Dieta wątrobowa to dieta dla osób, które chciałyby wesprzeć sposobem żywienia funkcje wątroby i jej regenerację. Należy jednak pamiętać, że w przypadku chorób wątroby dieta powinna być ustalona indywidualnie, w zależności od ogólnego stanu zdrowia, chorób współistniejących, stopnia uszkodzenia i funkcji wątroby. Dieta wątrobowa od MediDiety może pomóc w niwelowaniu niepożądanych objawów związanych z dysfunkcją wątroby (np. nudności), redukcji stanu zapalnego, spowolnieniu procesów degeneracyjnych i regeneracji komórek wątroby (dzięki m.in odpowiedniej podaży białka w diecie).

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, Dieta w leczeniu wirusowego zapalenia wątroby

mgr Klaudia Ruszkowska dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Nie wiesz, ile
kalorii wybrać?

Zobacz nasze wyborne
menu na dziś!

Dieta wątrobowa

Pudełkowa dieta wątrobowa od MediDieta to rozwiązanie dla osób z przewlekłymi chorobami wątroby, które są narażone na niedobory spowodowane brakiem łaknienia, zaburzeniami trawienia i wchłaniania oraz podwyższeniem wydatku energetycznego organizmu.

Dieta wątrobowa to potoczna nazwa diety stosowanej w schorzeniach wątroby. W nomenklaturze diet poprawna nazwa to dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu.

Dieta na wątrobę może być nie tylko skuteczna, ale i bardzo smaczna. Komponowana jest tylko ze składników zalecanych przez lekarzy i dietetyków. Ten rodzaj odżywiania rekomendowany jest także przy chorobach woreczka żółciowego, zapaleniu przełyku, przy wrzodach żołądka oraz po operacji.

Choroby wątroby a odżywianie

Wątroba jest niezwykle ważnym narządem, który odpowiada m.in. za oczyszczanie organizmu z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii, metabolizowanie składników odżywczych poprzez syntezę tłuszczów z białek i węglowodanów oraz ich magazynowanie, a także przetwarzanie zużytych czerwonych krwinek i syntezę mocznika. Stanowi największy gruczoł i jedno z najważniejszych ogniw układu pokarmowego, dlatego jej uszkodzenie lub nieprawidłowe funkcjonowanie jest dużym problemem.

Najczęściej występujące choroby wątroby to:

  • ostre i przewlekłe zapalenie wątroby, m. in. zapalenie wątroby typu B,
  • marskość wątroby,
  • stłuszczenie wątroby,
  • toksyczne uszkodzenie wątroby wywołane m.in. nadmiernym spożyciem alkoholu lub niektórymi lekami.

W leczeniu chorób wątroby odpowiednie żywienie jest podstawowym elementem terapii. Dzięki cateringowi MediDieta można łatwo zadbać o wątrobę, wspomagając proces leczenia jednocześnie dostarczając organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych.

Zasady diety wątrobowej

Jeżeli wątroba nie funkcjonuje prawidłowo, podstawową zasadą odżywiania powinno być jej „odciążenie”. Z tego względu chorzy powinni zrezygnować z alkoholu, tłustych, ciężkich dań i przejść na dietę lekkostrawną.

Stosując dietę wątrobową należy spożywać kilka mniejszych posiłków zamiast dwóch czy trzech większych. Jeść powinno się co 2-3 godziny, dlatego catering wątrobowy od MediDieta składa się z pięciu dań: trzech głównych i dwóch przekąsek.

W diecie bardzo ważna jest podaż warzyw i owoców, a przygotowywane posiłki powinny być gotowane na wodzie i na parze, pieczone, nigdy smażone. Ogólne zasady diety wątrobowej obejmują także unikanie żywności wysokoprzetworzonej, ograniczenie ilości tłuszczu w diecie, unikaniu cukru, soli oraz pikantnych przypraw. Należy jeść rozsądnie, ale to nie oznacza – nudnie.

Co można jeść na diecie wątrobowej?

W przypadku diety wątrobowej powinno się spożywać potrawy gotowane lub duszone na parze, a także pieczone w folii, bez pikantnych przypraw i z małą zawartością soli. Taki sposób obróbki termicznej sprawia, że dania zawierają mniejsze ilości tłuszczu.

Jednym z zaleceń diety wątrobowej jest także spożywanie wybranych owoców, np. jabłek, brzoskwiń oraz bananów i owoców leśnych. Co ważne, owoce i warzywa powinny być obrane ze skórki przed spożyciem. Pacjenci zmagający się ze stłuszczeniem wątroby lub jej niewydolnością powinni wybierać chudy ser i pozostałe chude produkty mleczne (zaleca się unikania tych pełnotłustych), a zamiast źródeł tłuszczów nasyconych warto, by spożywali np. oliwę z oliwek lub olej rzepakowy.

Podsumowując, na diecie wątrobowej zaleca się:

  • produkty zbożowe z mąki pszennej, pieczywo pszenne dobrze wypieczone lub mieszane,
  • kaszę jaglaną lub kaszę mannę,
  • chudy nabiał – chudy jogurt naturalny, maślankę, kefir,
  • zupy na wywarach warzywnych,
  • z mięsa dozwolona jest cielęcina, jagnięcina, mięso z indyka i kurczaka (bez skóry), dziczyzna i królik,
  • ryby – dorsz, mintaj, flądra, szczupak, sandacz, morszczuk, halibut,
  • buraki, ogórki, pomidory bez skórki, sałata zielona i lodowa, brokuły, kalafior, seler, pietruszka, cukinia, ziemniaki gotowane lub pieczone bez tłuszczu,
  • jabłka bez skórki, banany, pomarańcze, mandarynki, truskawki, maliny, jeżyny, brzoskwinie, morele.

Na diecie wątrobowej powinno się także pić dużo niegazowanej wody mineralnej, dozwolona jest kawa zbożowa, soki warzywno-owocowe, owocowe i ziołowe herbaty. Z przypraw warto wybierać te wspierające proces trawienia, jak anyż, koper, majeranek czy cynamon.

Jaki owoc oczyszcza wątrobę?

Na diecie wątrobowej ważna jest ilość błonnika w diecie – dostarczają go owoce jagodowe, przeciery z winogron, cytrusy bez pestek, a także jabłka i morele. Owoce można spożywać na surowo, w postaci musów i soków. Należy przy tym pamiętać, że ilość owoców powinna być niższa niż warzyw, które zawierają więcej błonnika i beta-karotenu (dynia, marchew, pomidory) wspierającego pracę wątroby. Zaleca się spożywanie 3 porcji warzyw i 1 owoców.

Czego nie wolno jeść przy chorej wątrobie?

Dieta wątrobowa to dieta mająca pomóc w poprawie funkcjonowania wątroby. Czego zatem nie jeść przy chorej wątrobie? Przede wszystkim kapusty w każdej postaci i nasion roślin strączkowych, a także winogron, śliwek, gruszek oraz czereśni. Można jednak jeść większość pozostałych jarzyn po obróbce termicznej lub pozbawieniu skórki. Lepiej unikać produktów pełnoziarnistych. Należy uważać na cukier w diecie – cukier rafinowany oraz syrop glukozowo-fruktozowy obciążają wątrobę i zakłócają jej proces regeneracji.

Warto pamiętać, że przy chorej wątrobie zalecana jest dieta łatwostrawna, a więc z menu powinno wykluczyć się tłuste mleko i przetwory mleczne zawierające powyżej 2 proc. tłuszczu, żółte sery, sery pleśniowe i topione, tłuste ryby (łosoś, węgorz, makrela, śledź), tłuszcze pochodzenia zwierzęcego (masło klarowane, smalec, słonina), a także zupy gotowane na tłustych mięsach i zaprawiane śmietaną. Nie należy pić alkoholu, mocnej kawy i herbaty oraz gazowanych napojów. Na diecie wątrobowej można jeść mięso, które jest ważnym źródłem białka w diecie, ale musi być to mięso chude.

Po czym poznać, że wątroba się oczyszcza?

W celu sprawdzenia kondycji wątroby niezbędne jest wykonanie badań laboratoryjnych ukierunkowanych na funkcje wątroby oraz badań obrazowych. Dieta wątrobowa stosowana jest w celu poprawy kondycji wątroby, ale jest to ważny narząd w organizmie człowieka, który przekłada się na funkcjonowanie całego organizmu, dlatego poprawę widać także w kondycji włosów i paznokci oraz ogólnym lepszym samopoczuciu.

Dieta przy chorej wątrobie: catering pudełkowy MediDieta

Utrzymanie diety na chorą wątrobę nie zawsze jest łatwe — wiedzą o tym wszyscy, którzy samodzielnie planują posiłki. Zakupy i gotowanie zajmują dużo czasu, a efekty bywają niezadowalające. Jeżeli chcesz dbać o właściwe wspieranie pracy swojego układu pokarmowego w chorobie i spełniać zalecenia lecznicze, a jednocześnie nie spędzać wielu godzin w tygodniu na zakupach i przygotowywaniu posiłków, pudełkowa dieta wątrobowa będzie idealną opcją.

Warto przy tym pamiętać o suplementacji. Wzbogacenie diety o metioninę, cholinę oraz witaminy B2, C i E pomagają ograniczyć odkładanie lipidów w wątrobie, zmniejszają jej stłuszczenie i przyspieszają oczyszczanie narządu. Przed rozpoczęciem suplementacji warto skonsultować się z dietetykiem lub lekarzem – sprawdź nasze pakiety. W MediDieta zadbamy kompleksowo o Twoje żywienie, oferując porady dietetyka lub konsultacje z lekarzem.

Przygotowywany przez ekspertów jadłospis diety wątrobowej jest starannie sprawdzony pod kątem składników mogących obciążać pracę tego gruczołu. Proponowane przez MediDietę dania dostarczane w ramach tego cateringu to lekkostrawne, ale smaczne i atrakcyjne wizualnie dania.

Dzięki wyborowi takiej opcji klienci mogą cieszyć się pysznym jedzeniem i jednocześnie przestrzegać zaleceń lekarskich. Komplet posiłków trafia codziennie rano prosto pod ich drzwi, dzięki czemu oszczędzają też czas.

Zalety korzystania z pudełkowej diety wątrobowej

Jeżeli cierpisz na marskość wątroby, jej zapalenie lub inne schorzenia wymagające stosowania specjalnej diety, catering dietetyczny wątrobowy zapewni Ci:

  • pewność przestrzegania zaleceń dietetycznych i optymalne wsparcie wątroby;
  • świadomość, ile kalorii spożywasz każdego dnia;
  • regularne, spożywane w odpowiednich ilościach posiłki;
  • dobry smak i zróżnicowane potrawy;
  • wygodę i oszczędność czasu, który normalnie poświęciłabyś/poświęciłbyś na zakupy i przygotowywanie jedzenia.

Sprawdź, czy
dostarczamy do Twojej miejscowości