Jadłospis

Jadłospis

Jadłospis

Przykładowe menu diety przy Hashimoto i niedoczynności tarczycy:

  • śniadanie: fit owsianka na mleczku kokosowym z dodatkiem malin i bakalii;
  • drugie śniadanie: sałatka tabbouli;
  • obiad: kurczak curry z dzikim ryżem i kiełkami rzodkiewki;
  • podwieczorek: budyń z kaszy jaglanej ze śliwkowo-gruszkowym musem,
  • kolacja: omlet z szynką parmeńską, suszonymi pomidorami i rukolą.
Dieta standardowa

Przykładowe menu diety śródziemnomorskiej:

  • śniadanie: pieczywo razowe z pastą rybną bogatą w Omega-3, pół jabłka;
  • drugie śniadanie: sałatka owocowa z sosem mango;
  • obiad: pieczony łosoś, fasolka szparagowa, ziemniaki w przyprawach;
  • podwieczorek: jogurt naturalny z owocami;
  • kolacja: sałatka grecka z oliwkami, kaparami.

Przykładowe menu diety lekkostrawnej:

  • śniadanie: płatki ryżowe na mleku z dodatkiem borówek;
  • drugie śniadanie: chleb graham ze świeżym masłem i delikatną wędliną drobiową, sałatą i pomidorem bez skórki;
  • obiad: łosoś gotowany na parze z kaszą kuskus i marchewką baby;
  • podwieczorek: budyń jaglany z musem jabłkowym;
  • kolacja: zupa krem z zielonego groszku z łyżką masła.

Przykładowe menu diety bez produktów glutenowych:

  • śniadanie: frittata jajeczna z czarnymi oliwkami i papryką;
  • drugie śniadanie: koktajl mleczno-owocowy z amarantusem;
  • obiad: faszerowany filet z kurczaka, kasza quinoa z warzywami, surówka;
  • podwieczorek: kefir, mix orzechów i nasion;
  • kolacja: kanapki z pieczywa bezglutenowego z hummusem i warzywami.

Przykładowe menu diety na odporność:

  • śniadanie: pełnoziarniste musli z jogurtem naturalnym, malinami, jagodami goji, płatkami migdałowymi i świeżym mango;
  • drugie śniadanie: fit chipsy z jarmużu, marchewki i buraczka z łagodnym ajvarem;
  • obiad: łosoś pieczony w lekkim sosie cytrynowym z pieczonymi ziemniakami i lekką sałatką z kapusty;
  • podwieczorek: sok imbirowy z cytryną i miętą;
  • kolacja: pieczywo pełnoziarniste z pastą z pieczonej papryki i świeżymi warzywami.

Przykładowe menu diety standardowej:

  • śniadanie: mini serniczki mango z granatem;
  • przekąska 1: tiramisu jaglane;
  • obiad: stir-fry z indykiem, warzywami i kaszą bulgur;
  • przekąska 2: melon w szynce;
  • kolacja: carpaccio z buraka z serem feta i pestkami dyni.

Przykładowe menu diety wegetariańskiej (wersja z rybami):

  • śniadanie: roladka z łososia z suszonymi pomidorami;
  • drugie śniadanie: jabłko zapiekane z kulką z płatków owsianych i orzechów;
  • obiad: kotlet z makreli wędzonej i chrzanu w panierce z płatków owsianych z kaszą kuskus i warzywami;
  • podwieczorek: wytrawna sałatka tabuli;
  • kolacja: pomidor faszerowany ryżem i serem feta.

Przykładowe menu diety wegańskiej:

  • śniadanie: ryżanka na bazie mleka roślinnego z malinami i płatkami migdałów;
  • drugie śniadanie: deser chia na bazie soku malinowego;
  • obiad: spaghetti z makaronu pełnoziarnistego z wędzonym tofu i czarnym sezamem;
  • podwieczorek: słodko-kwaśny crunch z czerwonych owoców;
  • kolacja: orientalna zupa krem z dyni z sokiem pomarańczowym i pestkami słonecznika.

Przykładowe menu diety białkowej dla sportowców:

  • śniadanie: pasta ze świeżo gotowanej ciecierzycy z łagodnym ajwarem z dodatkiem świeżych pomidorów i chrupiącej sałaty oraz razowy chleb na prawdziwym zakwasie;
  • drugie śniadanie: sałatka wytrawna z kurczakiem, kaszą gryczaną, kukurydzą i fasolką szparagową;
  • proteinowy koktajl malinowy z burakiem i szpinakiem;
  • obiad: pierś kurczaka zagrodowego po meksykańsku, lekko pikantna, z dwoma odmianami fasoli oraz z ryżem paraboiled z aromatyczną kurkumą i kiełkami słonecznika;
  • podwieczorek: czekolada z prawdziwego kakao z nasionami i owocami goji;
  • kolacja: carpaccio z buraka z fetą i pestkami dyni.

Przykładowe menu diety bez laktozy:

  • śniadanie: smoothie wegańskie;
  • drugie śniadanie: mix owoców cytrusowych z nasionami goji i sosem mango;
  • obiad: stir-fry z pieczonymi ziemniakami i blanszowaną mini marchewką;
  • podwieczorek: kokosowy sernik na zimno z mleka roślinnego z wiórkami kokosowymi;
  • kolacja: sałatka wielowarzywna z tofu w przyprawach z octem balsamicznym.