
Dieta rekomendowana przez specjalistów:

Szczegóły diety
Pozwala pozbyć się zbędnych kilogramów, poprawić kształt sylwetki i zwiększyć zadowolenie ze swojego wyglądu. W Medidiecie wiemy, że proces redukcyjny powinien być zdrowy i przeprowadzany rozsądnie, aby nie dopuścić do żadnych niedoborów i nie doprowadzić do efektu jojo. Dieta rekomendowana przez specjalistów Medicover Sport


Zobacz nasze wyborne
menu na dziś!
Suplementy pasujące do tej diety
Medicover Vital
Immuno to suplement diety zalecany w celu poprawy odporności organizmu – szczególnie w okresie jesienno-zimowym.
- Witamina C przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia, odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie naczyń krwionośnych i produkcję kolagenu.
- Witamina D i cynk wspierają funkcjonowanie układu odpornościowego.
- Bioflawonoidy z ekstraktu gorzkiej pomarańczy posiadają właściwości antyoksydacyjne, uszczelniają naczynia krwionośne oraz pomagają w zwalczaniu przeziębienia i grypy.
Medicover Vital
Laci Flora Plus to synbiotyk będący kompozycją 7 szczepów probiotycznych z grup Lactobacillus, Streptococcus, Bifidobacterium oraz prebiotyku Inuliny. Do jego podstawowych funkcji należą:
- dbanie o równowagę mikroflory jelitowej,
- zmniejszanie skutków ubocznych antybiotykoterapii,
- wspieranie funkcji układu pokarmowego,
- stanowi istotny element wzmacniania naturalnej odporności organizmu.
Medicover Vital
Suplement diety Medicover Vital Magnez + B6 przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Stworzona przez farmaceutów formuła preparatu zawiera:
- Magnez, który pomaga w utrzymaniu równowagi elektrolitowej, wspiera pracę mięśni, stabilizuje
działanie układu nerwowego, wspomaga
pamięć i bierze udział w regulacji ciśnienia krwi; - Witaminę B6, która wspiera zachowanie prawidłowych funkcji
psychologicznych, pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek, a także pozytywnie wpływa na
funkcjonowanie układu odpornościowego
Dieta redukcyjna: zasady
W wielu miejscach w Internecie można przeczytać, że na diecie redukcyjnej liczą się tylko to, żeby jeść jak najmniej. Nie jest to jednak prawda. Duże znaczenie, poza deficytem kalorycznym, mają również odpowiednio zbilansowane makroskładniki, a także witaminy oraz składniki mineralne. Dobrze skomponowana i skuteczna dieta redukcyjna powinna pokrywać zapotrzebowanie na wszelkie niezbędne dla naszego organizmu składniki odżywcze.
Warto pamiętać, że „jeść mniej” niekoniecznie oznacza to samo, co dostarczać organizmowi mniej kalorii. Jadłospis w diecie redukcyjnej powinien być oparty głównie o produkty niskokaloryczne — plan żywieniowy może uwzględniać znaczące objętościowo ilości jedzenia, takie jak warzywa, owoce, chude mięso i nabiał. Nie oznacza to, że przytyjesz. Spora porcja sałatki może dostarczyć Ci nawet mniejszą ilość kcal, niż np. tylko jedno ciastko. A o ile więcej bezcennych składników!
Spożycie białka i tłuszczy przy redukcji masy ciała
W diecie odchudzającej powinny się znaleźć białka pochodzenia zwierzęcego, ale również roślinnego. W przypadku tych pierwszych mogą one pochodzić z chudych mięs, ryb, produktów mlecznych czy jaj, a zaś wśród roślinnych źródłem można wymienić nasiona roślin strączkowych (ciecierzyca, fasola, soja, soczewica, groch, bób). Białko jest bardzo ważnym makroskładnikiem w diecie redukcyjnej, ponieważ odpowiada za sytość posiłku.
Dobrymi źródłami tłuszczu na diecie odchudzającej będą tłuste ryby oraz oleje roślinne (rzepakowy, lniany czy oliwa z oliwek). Ważne jest ograniczenie spożywania produktów o wysokiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych (bogate w nie są tłuste mięsa, wysokoprzetworzone produkty z dużą ilością tłuszczu) i zastąpienie ich jedno- i wielonasyconymi kwasami tłuszczowymi. Wszystkie one są stosowane w cateringu odchudzającym MediDieta.
Dieta odchudzająca a węglowodany
Wybierając źródła węglowodanów, należy zwrócić uwagę na indeks glikemicznym produktów węglowodanowych. Produkty te będą korzystne w przypadku osób zmagających się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej (cukrzyca, insulinooporność). Jednak są one także przydatne w diecie osób zdrowych, gdyż spożywanie produktów o niskim i średnim indeksie glikemicznym nie będą powodowały wysokiego skoku stężenia glukozy we krwi. Dlatego w diecie redakcyjnej powinny się znaleźć głównie węglowodany złożone, a powinny być ograniczone węglowodany proste. Wśród źródeł węglowodanów złożonych znajdziemy pełnoziarnistą mąkę, pieczywo razowe, pełnoziarniste makarony, kasze gruboziarniste czy brązowy ryż.
Pamiętaj o błonniku
Ważnym składnikiem diety redukcyjnej jest błonnik pokarmowy, który odpowiada za utrzymanie sytości po posiłkach. Dieta powinna dostarczać minimum 25 g błonnika w ciągu doby. Produktami bogatymi w błonnik pokarmowy są warzywa, owoce, a także pełnoziarniste produkty zbożowe.
Co jeść na diecie odchudzającej? Tabela
Poniższa tabela przedstawia przykładowe produkty spożywcze zalecane przy redukcji tkanki tłuszczowej.
Składniki odżywcze | Najlepsze źródła |
---|---|
Warzywa | Wszystkie warzywa, również w formie mrożonej, między innymi: pomidor, ogórek, papryka, cukinia, bakłażan, cebula, czosnek, rzodkiewka, sałata, kapusta, brokuł, kalafior, dynia, szpinak, rukola, seler naciowy, marchew, szparagu, pieczarki, jarmuż |
Owoce | Wszystkie owoce, również w formie mrożonej, między innymi: banany, jabłko, pomarańcza, kaki, mandarynka, grejpfrut, brzoskwinia, gruszka, kiwi, truskawki, jagody, borówki, jeżyny, porzeczki, maliny, agrest, winogrona, czereśnie, wiśnie, mango, śliwki, ananas, morele |
Produkty zbożowe | Mąka gryczana, żytnia, pszenna pełnoziarnista, graham, orkiszowa, owsiana, pieczywo razowe, bułka grahamka, pieczywo orkiszowe, makaron razowy, makaron ryżowy, makaron jaglany, ryż brązowy, dziki, basmati, kasza jęczmienna, gryczana, jaglana, owsiana, bulgur, pęczak, komosa ryżowa, płatki owsiane, jaglane, gryczane, ryżowe, orkiszowe |
Nasiona roślin strączkowych | Fasola, ciecierzyca, soczewica, soja (i produkty sojowe: tofu), groch, bób |
Mięso | Mięso gotowane, duszone, pieczone lub grillowane, między innymi: z kurczaka, indyka, schab wieprzowy, polędwiczka wieprzowa, cielęcina, polędwica wołowa, rostbef wołowy |
Produkty mleczne | Mleko do 2% zawartości tłuszczu, jogurt naturalny, skyr, ser twarogowy chudy, serek wiejski, kefir, maślanka |
Ryby i owoce morza | Mintaj, dorsz, pstrąg, morszczuk, sandacz, tuńczyk, łosoś, halibut, szczupak, makrela, śledź, krewetki tygrysie |
Tłuszcze | Oleje roślinne: oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej z awokado, olej lniany |
Orzechy, pestki, nasiona | Orzechy włoskie, nerkowca, laskowe, pistacjowe, piniowe, pekan, arachidowe, siemię lniane, nasiona sezamu, pestki słonecznika, pestki dyni, wiórki kokosowe, nasiona chia, pasty („masło”) orzechowe |
Dieta odchudzająca pudełkowa: wygoda i skuteczność
Znasz już najważniejsze zasady i wiesz, co jeść na redukcji. Dostarczanie swojemu organizmowi precyzyjnie wyliczonej ilości kalorii każdego dnia może nastręczyć jednak sporo problemów. Nie masz ochoty ważyć i zapisywać informacji o każdym produkcie? Postaw na catering odchudzający opracowany we współpracy z dietetykami. Z MediDietą będziesz mieć pewność, że zaspokoisz zapotrzebowanie energetyczne organizmu związane z podstawowymi funkcjami życiowymi i nie dopuścisz do niedoborów witamin, składników pokarmowych albo mineralnych. Efekty stosowania zbilansowanej diety redukcyjnej zobaczysz bardzo szybko, mimo że nie będziesz spędzać długich godzin na zakupach, gotowaniu i liczeniu kcal.
Pudełkowa dieta redukcyjna: najważniejsze cechy
Skuteczna pudełkowa dieta redukcyjna, którą proponujemy w cateringu dietetycznym MediDieta charakteryzuje się:
- niską kalorycznością (jednak nigdy nie mniejsza niż PPM – podstawowa przemiana materii);
- urozmaiconym doborem produktów z różnych grup spożywczych, aby dostarczyć z pożywieniem wszelkich niezbędnych składników odżywczych (makroskładników.- białka, tłuszczu, węglowodanów oraz mikroskładników – witamin i składników mineralnych);
- 5 odpowiednio skomponowanymi i pysznymi posiłkami;
- dużą ilością błonnika pokarmowego.
Redukcja — przykładowy jadłospis
W ramach cateringu dietetycznego MediDieta otrzymasz np. następujący zestaw posiłków składających się na dietę redukcyjną:
- śniadanie: mini serniczki mango z granatem;
- przekąska 1: tiramisu jaglane;
- obiad: stir-fry z indykiem, warzywami i kaszą bulgur;
- przekąska 2: melon w szynce;
- kolacja: carpaccio z buraka z serem feta i pestkami dyni.
Kupując dietę, określasz jej kaloryczność: sprawdź koniecznie najpierw, jakie jest Twoje zapotrzebowanie i o ile możesz obniżyć energetyczność posiłków w czasie odchudzania, korzystając z naszego kalkulatora kalorii.
Wegetariańska i wegańska dieta redukcyjna
Chcesz schudnąć i nie jesz mięsa? Wypróbuj jedną z naszych diet wykluczających wybrane grupy produktów. Proponujemy naszym klientom dietę 1500 kcal w wariancie wegetariańskim i wegańskim, a to nie koniec możliwości. Oferujemy także szeroki wybór diet medycznych, które pozwolą osiągnąć cel dietetyczny bez szkody dla zdrowia w przypadku osób cierpiących na różnego rodzaju schorzenia.
Jak zamówić pudełkową dietę redukcyjną?
Aby zacząć walczyć z nadwagą albo poprawić wygląd sylwetki przed wakacjami, już dziś rozpocznij redukcję masy ciała z cateringiem odchudzającym od MediDieta. Jeśli chcesz najpierw sprawdzić, czy odpowiada Ci smak dań, nie ma problemu — możesz zamówić zestaw testowy na kilka dni (lub nawet tylko jedną dobę). Potem bez problemu złożysz ponowne zamówienie. Wybierz tylko kaloryczność cateringu, wpisz swoje dane teleadresowe i ewentualne uwagi do kuriera. Zdrową dietę zaczniesz otrzymywać już po 2 dniach. Gwarantujemy, że jeśli nie będziesz podjadać między posiłkami i nie zapomnisz o regularnej aktywności fizycznej, bardzo szybko zauważysz efekty stosowania diety.
Nie masz pewności, czy to dobra dieta dla Ciebie? Umów się na konsultacje z naszym dietetykiem.
Dieta z wyborem
menu
Zobacz nasze
wyborne menu!