Dieta Niskie IG
Dieta Niskie IG
- 1500 - 2500 kcal
Cena od 87,50 zł/dzień
Dieta o niskim indeksie glikemicznym (IG) to idealny wybór dla osób, które pragną utrzymać stabilny poziom cukru we krwi oraz zadbać o zdrowe odżywianie. Posiłki w tej diecie są starannie skomponowane, aby minimalizować gwałtowne skoki glukozy we krwi, co jest kluczowe dla osób z insulinoopornością i cukrzycą typu 2. Dieta ta wspiera długotrwałe utrzymanie energii, pomagając jednocześnie w kontrolowaniu masy ciała i wspieraniu procesu odchudzania.Ma również charakter antyzapalny. Produkty o niskim IG, takie jak pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa, owoce oraz źródła białka, dostarczają niezbędnych składników odżywczych, jednocześnie zapewniając pełnię smaku i sytość. Dzięki zrównoważonemu doborowi składników, dieta o niskim IG pomaga nie tylko w stabilizacji poziomu cukru, ale także w ogólnej poprawie zdrowia i samopoczucia. To doskonały sposób na zdrowe odżywianie, które przynosi realne korzyści dla organizmu.
Oparta na produktach z niskim i średnim indeksem glikemicznym, w celu zapobiegania lub ograniczania wzrostu glikemii po posiłkowej.
WHO rekomenduje spożywanie żywności o niskim IG, zaznaczając, że
dieta niskoglikemiczna stanowi potencjalnie nie tylko profilaktykę cukrzycy, ale także może zmniejszać stężenie cholesterolu LDL oraz triglicerydów we krwi. Dieta ta jest polecana szczególnie dla osób, u których wystąpiły już pewne zaburzenia metaboliczne.
(Aleksandra Panasiuk, Aleksandra Śliwińska,Sylwia Małgorzewicz, Wpływ diety opartej na produktach o niskim indeksie glikemicznym na efekty redukcji masy ciała u osób z nadwagą i otyłością, Zakład Żywienia Klinicznego i Dietetyki Katedra Żywienia Klinicznego Gdański Uniwersytet Medyczny, 2012)
Według wytycznych Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego w terapii cukrzycy zależy wybierać węglowodany charakteryzujące się niskim indeksem glikemicznym.
(Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u osób z cukrzycą 2023 Stanowisko Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego)
mgr Klaudia Ruszkowska dietetyk kliniczny, psychodietetyk
Zobacz nasze wyborne
menu na dziś!
Dieta o niskim indeksie glikemicznym (IG)
Niski indeks glikemiczny, inacze IG, to wskaźnik, który informuje o tym, jaki wpływ będą mieć spożyte produkty po 2-3 godzinach na wzrost poziomu glukozy we krwi. Dieta o niskim indeksie glikemicznym to dieta, w której IG poszczególnych produktów nie przekracza liczby 55. Dla kogo przeznaczona jest dieta o niskim ładunku glikemicznym? Czy trudno ułożyć jadłospis?
W MediDieta znajdziecie gotową dietę o niskim IG, która przewidziana jest m. in. jako element terapii cukrzycy typu 2 i insulinooporności, a także dla osób chcących ograniczać wahania glikemii.
Dieta z niskim indeksem glikemicznym – dla kogo?
Dieta o niskim IG jest korzystna dla zdrowia, zapobiega bowiem gwałtownym wahaniom cukru we krwi, przez co zapobiega także gwałtownym napadom głodu. Dieta o niskim IG jest polecana dla cukrzyków i osób z insulinoopornością, ale nie ma przeciwwskazań, aby produkty o niskim IG wprowadziły do swojej diety osoby zdrowe. Dzięki ograniczeniu wahań glikemii dieta z niskim IG powoduje mniejsze wydzielanie hormonu insuliny i pozwala ograniczyć napady głodu, a więc pomaga utrzymać prawidłową masę ciała, jest polecana dla osób z nadwagą i otyłością, które chcą schudnąć.
Należy przy tym pamiętać, że będąc na diecie z nikim IG ważna jest także obróbka termiczna niektórych produktów, gdyż gotowanie zwiększa IG.
Zasady diety o niskim indeksie glikemicznym
Indeks glikemiczny szereguje produkty ze względu na to, jak duże powodują zmiany w poziomie glukozy we krwi. Odnosi się on tylko do węglowodanów, ponieważ białko czy tłuszcze nie powodują wahań glikemii. IG ma najczęściej zakres od 0 do 100, przy czym w menu dla cukrzyków powinny znaleźć się produkty poniżej 55. Przykładowo indeks glikemiczny czystej glukozy to 100, a erytrolu to 0. Indeks glikemiczny odnosi się tylko do węglowodanów, białka i tłuszcze nie powodują dużego wzrostu insuliny.
Produkty klasyfikuje się w zależności od wartości IG jako:
- te z niskim indeksem glikemicznym, czyli IG ≤55,
- średnim indeksem glikemicznym, IG =56-69,
- wysokim indeksem glikemicznym, czyli IG ≥70.
Produkty z niskim IG
Produkty o niskim indeksie glikemicznym powodują stopniowy wzrost oraz równomierny spadek poziomu cukru we krwi. Najlepiej spożywać produkty, których IG nie przekracza 55. Przykładowe produkty „low IG”:
- warzywa (szczególnie surowe),
- mniej dojrzałe i słodkie owoce jak np. jabłko, pomarańcze, truskawki,
- produkty zbożowe pełnoziarniste – chleb pełnoziarnisty, brązowy ryż, pełnoziarnisty makaron, mąki o typie 750, 1400, 1850, 2000, 3000, grube kasze np. gryczana, jęczmienna, płatki owsiane,
- suche nasiona roślin strączkowych,
- orzechy.
Produkty ze średnim IG
To produkty, które powodują wzrost glikemii, ale nie w takim stopniu, jak produkty z wysokim indeksem. Do produktów ze średnim IG zaliczamy np.:
- groszek zielony konserwowy – IG 66,
- ananas – IG 59,
- ananas – plastry w syropie – IG 65,
- chleb żytni pełnoziarnisty – IG 58,
- ciasteczka owsiane – IG 57.
Produkty z wysokim IG
Produkty o wysokim indeksie glikemicznym powodują szybki wzrost poziomu cukru we krwi tuż po jego spożyciu, a następnie powodują gwałtowny spadek glikemii, co powoduje duże wahania glikemii i napady głodu.
Przykłady produktów o wysokim IG:
- produkty wysokoprzetworzone (frytki, chipsy),
- suszone owoce,
- pieczone ziemniaki,
- rozgotowany makaron (ważne jest tutaj rozgotowanie!),
- bagietki, bajgle, rogaliki francuskie, gofry, bułki do hamburgerów i hot-dogów z mąki rafinowanej,
- drobnoziarniste kasze, np. kasza manna,
- dojrzałe owoce,
- arbuz, którego IG wynosi 72, dynia, której IG to 75,
- długo gotowane warzywa.
Wysoki IG mają a ogół słodycze, które osoby chore na cukrzycę powinny całkowicie wyeliminować z diety. Powodują one szybki poposiłkowy wzrost stężenia glukozy we krwi.
Co wpływa na wartość IG?
- obróbka kulinarna produktu, pokarmy rozgotowane mają o wiele wyższy indeks glikemiczny, dtego wszelkie makarony powinno się gotować al dente,
- rozdrabnianie – produkty mocno rozdrobnione mają wyższe IG,
- dojrzałość – im bardziej dojrzały owoc tym wyższy IG,
- dodatek w posiłku tłuszczu, białka i błonnika pokarmowego, które spowalniają wzrost poziomu cukru we krwi.
Dieta o niskim indeksie glikemicznym potraw powinna być zbilansowanym planem żywieniowym, aby dostarczać organizmowi niezbędnych witamin i składników mineralnych. Zalecanych jest pięć posiłków dziennie, przy czym każda porcja żywności powinna obejmować produkty z różnych grup.
Przykładowy jadłospis w diecie dla cukrzyków
- Śniadanie: Biała kasza gryczana, niepalona, z jabłkiem, cynamonem, waniliowym sosem na bazie jogurtu naturalnego, pestkami dyni i płatkami migdała.
- Przekąska: Pełen chlorofilu, wegański koktajl ze szpinakiem, ananasem, kiwi, świeżą miętą i młodym jęczmieniem.
- Obiad: Filet kurczaka w kremowym sosie koperkowym z ryżem naturalnym i piklowaną czerwoną kapustą.
- Przekąska: Sałatka porowa z kaszą pęczak, suszoną bezsiarkową śliwką i prażonymi pestkami słonecznika.
- Kolacja: Krem selerowy z orzechami włoskimi, natką pietruszki i ziołową, pełnoziarnistą bruchciettą.
Dieta z niskim IG w MediDieta
Dieta z niskim IG pozwala unormować wydzielanie insuliny oraz wahania glikemi, zapobiegając napadom głodu. Warto, aby taką dietę wypróbowały także osoby zdrowe, by przekonać się, jak wiele pozytywnych aspektów przyniesie jej stosowanie.
W MediDieta możecie wygodnie zamówić nie tylko dietę „low IG”, ale także dietę z niskim poziomem węglowodanów (niskowęglowodanową), dietę wegetariańską, ketogeniczną, dla osób chorych na Hashimoto lub mających inne problemy zdrowotne.
Zamówienie diety opartej na produktach z niskim IG w MediDieta jest łatwe i nie zajmuje dużo czasu: przejdź po prostu do formularza zamówienia umieszczonego na górze strony i wybierz dni dostawy oraz kaloryczność. Następnie podaj nam swój adres i zapłać. Odpowiednią dietę zaczniesz otrzymywać po dwóch dniach. Pamiętaj, że pełen jadłospis możesz sprawdzić na naszej stronie, a jeśli nie możesz czegoś jeść w przypadku alergii – możesz te składnik wyeliminować!