Dieta Niskie IG

Dieta Niskie IG

  • 1500 - 2500 kcal

Cena od 87,50 zł/dzień

Dieta o niskim indeksie glikemicznym (IG) to idealny wybór dla osób, które pragną utrzymać stabilny poziom cukru we krwi oraz zadbać o zdrowe odżywianie. Posiłki w tej diecie są starannie skomponowane, aby minimalizować gwałtowne skoki glukozy we krwi, co jest kluczowe dla osób z insulinoopornością i cukrzycą typu 2. Dieta ta wspiera długotrwałe utrzymanie energii, pomagając jednocześnie w kontrolowaniu masy ciała i wspieraniu procesu odchudzania.Ma również charakter antyzapalny. Produkty o niskim IG, takie jak pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa, owoce oraz źródła białka, dostarczają niezbędnych składników odżywczych, jednocześnie zapewniając pełnię smaku i sytość. Dzięki zrównoważonemu doborowi składników, dieta o niskim IG pomaga nie tylko w stabilizacji poziomu cukru, ale także w ogólnej poprawie zdrowia i samopoczucia. To doskonały sposób na zdrowe odżywianie, które przynosi realne korzyści dla organizmu.

% energii z białka

% energii z tłuszczy

% energii z węglowodanów

Oparta na produktach z niskim i średnim indeksem glikemicznym, w celu zapobiegania lub ograniczania wzrostu glikemii po posiłkowej.

WHO rekomenduje spożywanie żywności o niskim IG, zaznaczając, że
dieta niskoglikemiczna stanowi potencjalnie nie tylko profilaktykę cukrzycy, ale także może zmniejszać stężenie cholesterolu LDL oraz triglicerydów we krwi. Dieta ta jest polecana szczególnie dla osób, u których wystąpiły już pewne zaburzenia metaboliczne.
(Aleksandra Panasiuk, Aleksandra Śliwińska,Sylwia Małgorzewicz, Wpływ diety opartej na produktach o niskim indeksie glikemicznym na efekty redukcji masy ciała u osób z nadwagą i otyłością, Zakład Żywienia Klinicznego i Dietetyki Katedra Żywienia Klinicznego Gdański Uniwersytet Medyczny, 2012)

Według wytycznych Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego w terapii cukrzycy zależy wybierać węglowodany charakteryzujące się niskim indeksem glikemicznym.
(Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u osób z cukrzycą 2023 Stanowisko Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego)

mgr Klaudia Ruszkowska dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Nie wiesz, ile
kalorii wybrać?

Zobacz nasze wyborne
menu na dziś!

Dieta o niskim indeksie glikemicznym (IG)

Niski indeks glikemiczny, inacze IG, to wskaźnik, który informuje o tym, jaki wpływ będą mieć spożyte produkty po 2-3 godzinach na wzrost poziomu glukozy we krwi. Dieta o niskim indeksie glikemicznym to dieta, w której IG poszczególnych produktów nie przekracza liczby 55. Dla kogo przeznaczona jest dieta o niskim ładunku glikemicznym? Czy trudno ułożyć jadłospis?

W MediDieta znajdziecie gotową dietę o niskim IG, która przewidziana jest m. in. jako element terapii cukrzycy typu 2 i insulinooporności, a także dla osób chcących ograniczać wahania glikemii.

Dieta z niskim indeksem glikemicznym – dla kogo?

Dieta o niskim IG jest korzystna dla zdrowia, zapobiega bowiem gwałtownym wahaniom cukru we krwi, przez co zapobiega także gwałtownym napadom głodu. Dieta o niskim IG jest polecana dla cukrzyków i osób z insulinoopornością, ale nie ma przeciwwskazań, aby produkty o niskim IG wprowadziły do swojej diety osoby zdrowe. Dzięki ograniczeniu wahań glikemii dieta z niskim IG powoduje mniejsze wydzielanie hormonu insuliny i pozwala ograniczyć napady głodu, a więc pomaga utrzymać prawidłową masę ciała, jest polecana dla osób z nadwagą i otyłością, które chcą schudnąć.

Należy przy tym pamiętać, że będąc na diecie z nikim IG ważna jest także obróbka termiczna niektórych produktów, gdyż gotowanie zwiększa IG.

Zasady diety o niskim indeksie glikemicznym

Indeks glikemiczny szereguje produkty ze względu na to, jak duże powodują zmiany w poziomie glukozy we krwi. Odnosi się on tylko do węglowodanów, ponieważ białko czy tłuszcze nie powodują wahań glikemii. IG ma najczęściej zakres od 0 do 100, przy czym w menu dla cukrzyków powinny znaleźć się produkty poniżej 55. Przykładowo indeks glikemiczny czystej glukozy to 100, a erytrolu to 0. Indeks glikemiczny odnosi się tylko do węglowodanów, białka i tłuszcze nie powodują dużego wzrostu insuliny.

Produkty klasyfikuje się w zależności od wartości IG jako:

  • te z niskim indeksem glikemicznym, czyli IG ≤55,
  • średnim indeksem glikemicznym, IG =56-69,
  • wysokim indeksem glikemicznym, czyli IG ≥70.

Produkty z niskim IG

Produkty o niskim indeksie glikemicznym powodują stopniowy wzrost oraz równomierny spadek poziomu cukru we krwi. Najlepiej spożywać produkty, których IG nie przekracza 55. Przykładowe produkty „low IG”:

  • warzywa (szczególnie surowe),
  • mniej dojrzałe i słodkie owoce jak np. jabłko, pomarańcze, truskawki,
  • produkty zbożowe pełnoziarniste – chleb pełnoziarnisty, brązowy ryż, pełnoziarnisty makaron, mąki o typie 750, 1400, 1850, 2000, 3000, grube kasze np. gryczana, jęczmienna, płatki owsiane,
  • suche nasiona roślin strączkowych,
  • orzechy.

Produkty ze średnim IG

To produkty, które powodują wzrost glikemii, ale nie w takim stopniu, jak produkty z wysokim indeksem. Do produktów ze średnim IG zaliczamy np.:

  • groszek zielony konserwowy – IG 66,
  • ananas – IG 59,
  • ananas – plastry w syropie – IG 65,
  • chleb żytni pełnoziarnisty – IG 58,
  • ciasteczka owsiane – IG 57.

Produkty z wysokim IG

Produkty o wysokim indeksie glikemicznym powodują szybki wzrost poziomu cukru we krwi tuż po jego spożyciu, a następnie powodują gwałtowny spadek glikemii, co powoduje duże wahania glikemii i napady głodu.

Przykłady produktów o wysokim IG:

  • produkty wysokoprzetworzone (frytki, chipsy),
  • suszone owoce,
  • pieczone ziemniaki,
  • rozgotowany makaron (ważne jest tutaj rozgotowanie!),
  • bagietki, bajgle, rogaliki francuskie, gofry, bułki do hamburgerów i hot-dogów z mąki rafinowanej,
  • drobnoziarniste kasze, np. kasza manna,
  • dojrzałe owoce,
  • arbuz, którego IG wynosi 72, dynia, której IG to 75,
  • długo gotowane warzywa.

Wysoki IG mają a ogół słodycze, które osoby chore na cukrzycę powinny całkowicie wyeliminować z diety. Powodują one szybki poposiłkowy wzrost stężenia glukozy we krwi.

Co wpływa na wartość IG?

  • obróbka kulinarna produktu, pokarmy rozgotowane mają o wiele wyższy indeks glikemiczny, dtego wszelkie makarony powinno się gotować al dente,
  • rozdrabnianie – produkty mocno rozdrobnione mają wyższe IG,
  • dojrzałość – im bardziej dojrzały owoc tym wyższy IG,
  • dodatek w posiłku tłuszczu, białka i błonnika pokarmowego, które spowalniają wzrost poziomu cukru we krwi.

Dieta o niskim indeksie glikemicznym potraw powinna być zbilansowanym planem żywieniowym, aby dostarczać organizmowi niezbędnych witamin i składników mineralnych. Zalecanych jest pięć posiłków dziennie, przy czym każda porcja żywności powinna obejmować produkty z różnych grup.

Przykładowy jadłospis w diecie dla cukrzyków

  • Śniadanie: Biała kasza gryczana, niepalona, z jabłkiem, cynamonem, waniliowym sosem na bazie jogurtu naturalnego, pestkami dyni i płatkami migdała.
  • Przekąska: Pełen chlorofilu, wegański koktajl ze szpinakiem, ananasem, kiwi, świeżą miętą i młodym jęczmieniem.
  • Obiad: Filet kurczaka w kremowym sosie koperkowym z ryżem naturalnym i piklowaną czerwoną kapustą.
  • Przekąska: Sałatka porowa z kaszą pęczak, suszoną bezsiarkową śliwką i prażonymi pestkami słonecznika.
  • Kolacja: Krem selerowy z orzechami włoskimi, natką pietruszki i ziołową, pełnoziarnistą bruchciettą.

Dieta z niskim IG w MediDieta

Dieta z niskim IG pozwala unormować wydzielanie insuliny oraz wahania glikemi, zapobiegając napadom głodu. Warto, aby taką dietę wypróbowały także osoby zdrowe, by przekonać się, jak wiele pozytywnych aspektów przyniesie jej stosowanie.

W MediDieta możecie wygodnie zamówić nie tylko dietę „low IG”, ale także dietę z niskim poziomem węglowodanów (niskowęglowodanową), dietę wegetariańską, ketogeniczną, dla osób chorych na Hashimoto lub mających inne problemy zdrowotne.

Zamówienie diety opartej na produktach z niskim IG w MediDieta jest łatwe i nie zajmuje dużo czasu: przejdź po prostu do formularza zamówienia umieszczonego na górze strony i wybierz dni dostawy oraz kaloryczność. Następnie podaj nam swój adres i zapłać. Odpowiednią dietę zaczniesz otrzymywać po dwóch dniach. Pamiętaj, że pełen jadłospis możesz sprawdzić na naszej stronie, a jeśli nie możesz czegoś jeść w przypadku alergii – możesz te składnik wyeliminować!

Sprawdź, czy
dostarczamy do Twojej miejscowości