Produkty białkowe: tabela, najlepsze źródła
białka w diecie

  • 14 września, 2024
  • 14 września, 2024
  • 9 min
  • 12 min

Niezbędne dla życia, wzrostu i rozwoju człowieka są trzy elementy – tlen, woda i pożywienie. Gwarantem prawidłowego funkcjonowania organizmu jest dostarczanie wraz z dietą określonych składników pokarmowych, czyli związków chemicznych występujących w żywności.

Sprawdź, czym są białka i jaką pełnią rolę w Twojej codziennej diecie. Jakie rośliny, nabiał i produkty pochodzenia zwierzęcego zawierają najwięcej białka? Prezentujmy tabelę

najlepsze źródła białka

Białko – składnik odżywczy

Białka (proteiny) zawarte w diecie klasyfikowane są do najważniejszych składników pokarmowych, warunkujących utrzymanie życia. Jako podstawowy makroskładnik cechujący się złożoną strukturą chemiczną,  pełni rolę budulcową żywych organizmów – zwierzęcych i roślinnych.

W skład białek wchodzą pierwiastki: węgiel, tlen, azot, wodór i siarka. Niektóre z białek mogą zawierać również żelazo, cynk, jod i fosfor, a nawet mangan. Poszczególne właściwości i funkcje białek są zależne od ich struktury.

Białko to duży, wielocząsteczkowy molekuł składający się z mniejszych elementów zwanych aminokwasami. Zdrowa dieta musi dostarczać różnych aminokwasów po to, aby Twój organizm mógł prawidłowo funkcjonować.

Dzienne zapotrzebowanie na białko

Bez udziału białek w diecie nie ma możliwości, aby procesy biologiczne stale zachodzące w organizmie umożliwiały prawidłowy wzrost, rozwój czy odporność. Procesy myślowe, gojenie się ran po skaleczeniu – na to wszystko ma wpływ sposób odżywiania i ilość dostarczanego z pożywieniem białka pełno i niepełnowartościowego.

Ilość energii pochodzącej z białek stanowi średnio 10-15% dziennego (dobowego) zapotrzebowania energetycznego i zależy od:

  • wieku;
  • masy ciała;
  • stanu fizjologicznego;
  • aktywności fizycznej (w tym żywienie w sporcie);
  • stanu zdrowia i szczególnych potrzeb organizmu;
  • bilansu azotu w organizmie człowieka (różnica wyliczana między spożyciem azotu z dietą, a jego stratą w wyniku procesów biochemicznych; w przypadku osób zdrowych, przy zachowaniu równowagi energetycznej diety i dostarczeniu ilości białka wystarczającej do pokrycia strat, bilans azotu wynosi zero).

Ilość białka w diecie a wiek i styl życia

Zdrowa, dorosła osoba o prawidłowej masie ciała powinna spożywać dziennie 0,9 g białka na każdy 1 kilogram masy ciała na dobę. Z kolei osobom po 65 roku życia zaleca się spożycie 1 g białka na każdy kilogram masy ciała.

Uzasadnione, zwiększone spożycie białka w diecie w przypadku współistniejącej choroby, po wypadku, zabiegu operacyjnym, w przypadku niedożywienia, determinuje zwiększone jego spożycie do co najmniej 1,2 g na każdy kilogram masy ciała (w szczególnych sytuacjach do 1,5 g/kg masy ciała /dzień). Osobom aktywnym fizycznie, regularnie trenującym i sportowcom zaleca się spożycia białka na poziomie 1,4-2 g na każdy kilogram masy ciała na dobę.

Produkty bogate w białko

Dokonując oceny produktów spożywczych pod względem zawartości białka, zwraca się uwagę na jego wartość odżywczą, a nie tylko zawartą w produkcie ilość. W ogólnej ocenie produktami bogatymi w białko są zarówno te pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. Jednak ze względu na wspomnianą wartość odżywczą protein, białka dzielimy na:

I. Pełnowartościowe – (głównie) pochodzenia zwierzęcego:

  • jaja;
  • mięso (zwierząt rzeźnych i drobiu) i przetwory mięsne;
  • ryby;
  • mleko i przetwory mleczne;
  • białko soi;
  • białko komosy ryżowej.

II. Niepełnowartościowe – pochodzenia roślinnego:

  • produkty zbożowe, w tym m.in.: kasza jęczmienna, mąka pszenna, kasza manna, makarony pszenne, mąka żytnia, owiec i płatki owsiane, ryż;
  • suche nasiona roślin strączkowych;
  • orzechy i nasiona w tym m.in.: sezam, słonecznik, migdały.

Zawartość białka w produktach: tabela

Poniższa tabela wartości odżywczych wybranych produktów spożywczych bogatych w białko wskazuje zawartość g białka w 100 g produktu z podziałem na roślinne i zwierzęce źródła białka. Oddzielnie przedstawiamy dane dotyczące produktów roślinnych i ryb oraz mięsa.

Roślinne źródła białka:

ProduktZawartość białka 
Fasola biała – nasiona suche34,3 g
Dynia, pestki24,5 g
Groch, suche nasiona23,8 g
Kakao w proszku 16%18,2 g
Kasza jaglana10,5 g
Mak20,1 g
Migdały20,0 g
Müsli z rodzynkami i orzechami11,5 g
Orzechy pistacjowe20,5 g
Otręby pszenne16,0 g
Pieczarka, suszona19,1 g
Płatki owsiane11,9 g
Ryż brązowy7,1 g
Chleb graham8,3 g
Rzodkiewka1,0 g
Oliwki1,4 g

Zwierzęce źródła białka:

ProduktZawartość białka 
Dorsz wędzony22,1 g
Flądra świeża16,5 g
Baranina, udziec18,0 g
Cielęcina, udziec19,9 g
Golonka wieprzowa ze skórą18,6 g
Gulasz wołowy14,0 g
Homar18,8 g
Jajko kurze, żółtko16,3 g
Kabanosy z kurczaka22,8 g
Kotlet drobiowy soute20,3 g
Karp w galarecie z warzywami26,1 g
Kiełbasa krakowska sucha25,6 g
Klopsiki mielone13,5 g
Makrela świeża18,7 g
Maślanka 0,5%3,4 g
Mleko spożywcze 1,5%3,4 g

Postaw na zdrowie i realne efekty z dietą pudełkową

Rola białka w organizmie

Po wodzie, która w organizmie człowieka może występować nawet w ok. 70% (w przypadku noworodków), a średnio znajduje się w 60% masy ciała dorosłego człowieka, białko stanowi drugi, najważniejszy składnik, ponieważ z niego zbudowane jest ok. 20% ciała. Trudno więc nie stwierdzić, że białko jest jednym z najważniejszych składników diety, których niedobór (oraz nadmiar) prowadzi do poważnych konsekwencji dla zdrowia.

Jako odżywczy składnik pokarmowy, białko pełni w organizmie wiele funkcji. Jednak samo dostarczenie tego składnika wraz z dietą, bez wiedzy o jego jakości i wartości odżywczej, to za mało, aby móc mówić o prawidłowej, dobrze zbilansowanej w proteiny diecie.

Warto uświadomić sobie, że geometria cząsteczek białka jest bardzo złożona i różnorodna, warunkowana m.in. sekwencją aminokwasów. Wszystkie organizmy żywe zawierają białko, a to, co istotne to fakt, że każdy organizm wytwarza również własne białka. Aktywność biologiczna protein zależy od ich właściwości, kształtu, struktury i interakcji w organizmie.

Białka to zasadniczy element budowy komórek i tkanek organizmu człowieka, regulujący najistotniejsze procesy ustrojowe. W składzie białek organizmu ludzkiego występuje około 20 aminokwasów.

Wartość biologiczna białek

Człowiek potrzebuje do życia białek – aminokwasów klasyfikowanych do trzech grup warunkujących ich wartość biologiczną. Są nimi:

  • aminokwasy niezbędne (egzogenne);
  • aminokwasy nie niezbędne (endogenne);
  • aminokwasy warunkowo niezbędne.

Aminokwasy niezbędne (zwane egzogennymi) muszą zostać dostarczone z zewnątrz – wraz z pokarmem, ponieważ człowiek nie jest w stanie wytworzyć ich samodzielnie, a są to:

  • lizyna,
  • metionina,
  • leucyna i izoleucyna,
  • walina,
  • treonina,
  • fenyloalanina,
  • tryptofan,
  • histydyna (niezbędna młodym organizmom w okresie wzrostu),
  • arginina (potrzebna osobom chorym, u których nie jest wytwarzana w wystarczających ilościach).

Obecność w pożywieniu aminokwasów egzogennych ma podstawowe znaczenie przy tworzeniu prawidłowych struktur białek organizmu, w procesie wzrostu i rozwoju, a ogólnie – stanu zdrowia człowieka.

Aminokwasy endogenne nazywane „nie niezbędnymi” to takie, które organizm potrafi sam syntetyzować. Do tej grupy aminokwasów zaliczamy: alaninę, glicynę, asparaginę, kwas asparaginowy, glutaminę, kwas glutaminowy, prolinę i serynę.

Ostatnia grupa aminokwasów warunkowo niezbędnych powstaje w organizmie człowieka w wyniku przemian aminokwasów egzogennych. Tymi aminokwasami są: tyrozyna (fenyloalanina), cysteina (metionina), a także: arginina (glutamina, glutaminian, asparaginian), glutamina (kwas glutaminowy, amoniak), glicyna (seryna, cholina) i prolina (glutamina).

Pod względem wartości odżywczej, podział białek dokonywany jest na podstawie zawartości aminokwasów egzogennych i ich proporcji odpowiadającej na zapotrzebowanie organizmu. W ten sposób białka dzielimy na pełnowartościowe (pochodzenia zwierzęcego) oraz niepełnowartościowe (pochodzenia roślinnego).

Rola białka w diecie

Wszystkie białka w organizmie człowieka spełniają określone funkcje, a zapotrzebowanie na nie zmienia się w czasie. Dynamiczne przemiany metaboliczne sprawiają, że białka cyklicznie ulegają rozkładom i syntetyzowaniu, a zachodzący w ten sposób proces nazywany jest turnover białka.

Znaczna ilość białek w organizmie ludzkim i potrzeba ich uzupełniania podkreśla znaczenie tego składnika odżywczego dla zdrowia i życia.  Białka pełnią mnóstwo funkcji enzymatycznych (jako biokatalizatory), strukturalnych i transportowych (np. hemoglobina-tlen). Wpływają na prawidłowy przebieg procesów regeneracyjnych (naprawa tkanek) i odpornościowych (przeciwciała są białkami), są również regulatorami ekspresji genów.

Białka są podstawowym składnikiem związków biologicznie czynnych tj. enzymy i hormony, składnikiem płynów ustrojowych tj. krwi, limfy, mleka i tkankowych (mózgowo-rdzeniowych). Podsumowując, białka pełnią wiele odpowiedzialnych funkcji – w tym, kluczową rolę odgrywają w procesach biochemicznych. Ze względu na pełnione funkcje, dzielimy je na białka:

  • enzymatyczne;
  • hormonalne;
  • regulatorowe;
  • budulcowe i strukturalne;
  • transportowe;
  • kurczliwe;
  • zgodności tkankowej i adhezji komórkowej.

Do zadań białek należy m.in.:

  • uzupełnienie naturalnie powstałych ubytków, np. regeneracja złuszczającego się naskórka, regeneracja nabłonka wyścielającego przewód pokarmowy;
  • wzrost włosów i paznokci, gojenie się ran, wytwarzanie blizn;
  • budowa tkanek (rozbudowa mięśni, budowa kości);
  • udział w procesie widzenia (opsyna);
  • regulacja równowagi kwasowo-zasadowej, zapewnienie optymalnego pH krwi;
  • regulacja procesów hormonalnych ;
  • wsparcie układu immunologicznego:
  • uzupełnianie strat azotu białkowego w wyniku naturalnie przebiegających procesów fizjologicznych (w tym: wydalanie z moczem, kałem, potem, nasieniem, w płynie menstruacyjnym).

Dieta wysokobiałkowa – cele, wpływ na zdrowie

Diety określane jako wysokobiałkowe to diety specjalne, znajdujące swoje zastosowanie w wielu stanach chorobowych i w budowaniu masy. Zgodnie z nomenklaturą i klasyfikacją diet medycznych, dieta łatwostrawna bogatobiałkowa to dieta dostarczająca dobowo powyżej 100 g białka.

Celem diety wysokobiałkowej jest wsparcie organizmu i dostarczenie odpowiedniej ilości białka o równie wysokiej wartości biologicznej niezbędnej do budowy i odbudowy komórek, tkanek, ciał odpornościowych, enzymów i hormonów. Dieta bogata w białko stosowana jest u osób:

  • przewlekle chorujących – w chorobach nowotworowych, w przypadku chorób przebiegających z gorączką;
  • rekonwalescentów po przebytych chorobach;
  • po stanach wyniszczających organizm, oparzeniach, zranieniach.

Dietę bogatą w białko stosują także osoby bardzo aktywne fizycznie. Dieta białkowa dla sportowców ma na celu zaspokojenie zapotrzebowania zwiększonego ze względu na intensywny trening i pomaga w budowaniu masy mięśniowej bez rozbudowywania tkanki tłuszczowej.

Zamów wygodnie
już dziś!

Dieta bez białka – nietolerancje i alergie

Specjalny sposób odżywiania się w przypadku nietolerancji pokarmowych polega na wprowadzeniu diety eliminacyjnej. W ten sposób wyróżnia się m.in. dietę bez laktozy – w przypadku nietolerancji pokarmowej wynikającej z niedoboru jednego z enzymów (laktazy).

Charakterystyczne dla nietolerancji pokarmowych są różnorodne reakcje organizmu – od bólu głowy i stawów, po nudności, biegunki i wymioty. Do poważnych zagrożeń związanych ze sposobem odżywiania się zaliczamy alergie pokarmowe.

W przypadku białek mleka (w tym krowiego-kazeiny), jaj czy roślin strączkowych, u niektórych osób dochodzi do specyficznych, ostrych objawów tj. wysypka, obrzęk, biegunka, a nawet astma. Alergie i nietolerancje pokarmowe zwane są nadwrażliwością immunologiczną.

W profilaktyce dietetycznej istotne jest przestrzeganie zalecanego spożycia białka zgodnego z zapotrzebowaniem oraz stosowanie się do zaleceń lekarza i dietetyka w przypadku zdiagnozowanych nietolerancji i alergii pokarmowych.

Nadmiar i niedobór białka w diecie

Nic w nadmiarze nie sprzyja zdrowiu – i taka zasada obowiązuje również w przypadku diet z udziałem białka (czyli właściwie każdej). Badania dowodzą, że w krajach rozwiniętych spożycie białka znacząco przekracza ilości zalecane w normach żywienia człowieka. Szacuje się, że zarówno osoby dorosłe, jak i dzieci, mogą spożywać 1,5-2 krotnie więcej białka, niż przewidziane w normach dobowe ilości.

Nadmiar białka sprzyja osteoporozie w wyniku hiperkalcynurii (zwiększonemu wydalaniu wapnia z moczem). Podwyższona podaż białka może przyczynić się do zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej i stanu zwanego kwasicą. Ponadto nadmiar białka zwierzęcego w diecie zwiększa ryzyko powstania kamieni nerkowych (kamicy), która polega na tworzeniu się złogów ze składników moczu i ich osadzanie się w układzie moczowym.

Czym grozi niedobór białka?

Zupełnie odmiennym niż nadmiar stanem jest niedobór białka w codziennej diecie, przyczyniający się do niedożywiania białkowego:

  • typu marasmus:
  • niedobór białkowo-energetyczny;
  • osłabienie pracy mięśni, zmniejszona masa ciała, niedokrwistość, obniżona odporność, upośledzenie czynności układu oddechowego;
  • typu kwashiorkor:
  • skrajne wycieńczenie organizmu, spadek masy ciała do 60-80% masy należnej, powstawanie obrzęków.

Źródła:

  • H. Ciborowska, A. Rudnicka Dietetyka Żywienie zdrowego i chorego człowieka (wydanie III), Warszawa 2007;
  • H. Ciborowska, A. Rudnicka Dietetyka Żywienie zdrowego i chorego człowieka (wydanie IV), Warszawa 2016;
  •  B. Bułhak-Jachymczyk, M. Jarosz, Normy żywienia człowieka – podstawy prewencji, Warszawa 2022;
  • H. Kunachowicz, I. Nadolna, B. Przygoda, K. Iwanow, Tabele składu i wartości odżywczej żywności, Warszawa 2005;
  • J. Gawęcki, Żywienie człowieka – podstawy nauki o żywieniu, Warszawa 2010;
  • M. Grzymisławski, J. Gawęcki, Żywienie człowieka zdrowego i chorego, Warszawa 2012;
  • M. Jarosz, B. Bułhak-Jachymczyk, Normy żywienia człowieka – podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych, Warszawa 2008;
  • Z. Chwojnowska, Jakie jest dzienne zapotrzebowanie na białko? (https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/jakie-jest-dzienne-zapotrzebowanie-na-bialko/ – dostęp: 27.06.2022 r.);
  • Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, M. Jarosz, E. Rychlik, K. Stoś, J. Charzewska (red.), Warszawa 2022.

Dobierz rekomendowane
suplementy

Umów się na bezpłatną konsultację

Wypełniając formularz zgadzam się na przetwarzanie podanych danych osobowych przez Centrum Medyczne Damiana Holding Sp. z o.o. ul. Wałbrzyska 46, 02-739 Warszawa w celu kontaktu w związku ze zgłoszonym pytaniem oraz przyjmuję do wiadomości, że Centrum Medyczne Damiana Holding Sp. z o.o. jest Administratorem Danych Osobowych.

Zobacz nasze
ulepszone menu!

Sprawdź, gdzie
dostarczamy dietę pudełkową!