O magnezie słyszy się najczęściej w reklamach telewizyjnych lub radiowych zachęcających do jego suplementacji. Ma on pomóc na skurcze mięśni, zmniejszyć objawy stresu, zmęczenia i znużenia oraz pomóc w utrzymaniu koncentracji i zachowaniu energii.
Czy tak właśnie jest? Jakie inne funkcje pełni magnez? Sprawdzamy też, w jakich produktach magnez występuje i jakie suplementy z magnezem najlepiej wybierać.
Spis treści
Magnez to jeden z pierwiastków, które odgrywają bardzo ważną funkcję w organizmie człowieka i są niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania. Jest makroelementem. Większość magnezu w organizmie człowieka występuje w kościach i zębach, bo nawet 55-60%, pozostałe ilości znajdują się głównie w mięśniach (40-45%) oraz płynach zewnątrz komórkowych (1%).
Po raz pierwszy magnez został uznany za pierwiastek w 1755 roku przez Josepha Blacka, zaś wyodrębniony w formie czystej został w 1808 roku przez Humphry’ego Davy’ego. Polską nazwę magnez zawdzięcza polskiemu chemikowi, Filipowi Neriuszowi Walterowi.
Magnez odgrywa kluczową rolę w pracy naszego organizmu, ponieważ jest on niezwykle aktywny w naszym ustroju. Bierze udział w aktywacji i produkcji ponad 300 enzymów – pomocników, bez których jest niemożliwe zajście wielu różnych reakcji w naszym organizmie, takich jak: przemiana węglowodanów czy biosynteza białka.
CHCESZ DOSTARCZAĆ SOBIE WSZYSTKICH POTRZEBNYCH SKŁADNIKÓW? ZAMÓW CATERING DIETETYCZNY!
Wśród najważniejszych właściwości, które magnez pełni w naszym organizmie, można wyróżnić następujące:
Magnez jest pierwiastkiem, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, między innymi:
Wiele badań naukowych wykazało, że magnez może mieć potencjalne działanie terapeutyczne w zespole napięcia przedmiesiączkowego (PMS). Na niedobór magnezu cierpi część osób miesiączkujących, a badania naukowe potwierdzają korelację niedoboru magnezu z występowaniem PMS.
Występowanie PMS może być związane z faktem, że niedobór magnezu może objawiać się nadmierną kurczliwością mięśni gładkich, przez co odczuwanie napięcia mięśniówki macicy przed miesiączką jest większe. Badanie Facchinetti wykazało, że podanie 3 razy dziennie dawki 360 mg magnezu łagodziło objawy PMS w porównaniu do grupy kontrolnej, która otrzymywała placebo. Ponadto badanie dowiodło, że grypa kobiet z łagodnymi objawami zespołu napięcia przedmiesiączkowego spożywała więcej produktów będących źródłem magnezu. Dlatego w przypadku uciążliwego PMS warto wzbogacić swoją dietę w produkty bogate w magnez oraz można rozważyć suplementację tego makroelementu.
Dzienne zapotrzebowanie człowieka na magnez różni się w zależności od płci, wieku i stanu fizjologicznego Aktualne normy żywienie dla ludności Polski z 2020 roku przestawiają się następująco:
Płeć/wiek | Dzienne zapotrzebowanie na magnez (mg/dobę) | |
EAR | RDA | |
Niemowlęta | ||
0-6 miesięcy | 30 (AI) | |
7-11 miesięcy | 70 (AI) | |
Dzieci | ||
1-3 lata | 65 | 80 |
4-6 lat | 110 | 130 |
7-9 lat | 110 | 130 |
Chłopcy | ||
10-12 lat | 200 | 240 |
13-15 lat | 340 | 410 |
16-18 lat | 340 | 410 |
Dziewczęta | ||
10-12 lat | 200 | 240 |
13-15 lat | 300 | 360 |
13-18 lat | 300 | 360 |
Mężczyźni | ||
19-30 lat | 330 | 400 |
31-50 lat | 350 | 420 |
51–65 lat | 350 | 420 |
66–75 lat | 350 | 420 |
> 75 lat | 350 | 420 |
Kobiety | ||
19-30 lat | 255 | 310 |
31-50 lat | 265 | 320 |
51–65 lat | 265 | 320 |
66–75 lat | 265 | 320 |
> 75 lat | 265 | 320 |
Kobiety w ciąży | ||
<19 lat | 335 | 400 |
≥ 19 lat | 300 | 360 |
Kobiety karmiące piersią | ||
<19 lat | 300 | 360 |
≥ 19 lat | 265 | 200 |
AI (Adeqate Intake) – poziom wystarczającego spożycia
EAR (Estimated Average Requirement – poziom średniego zapotrzebowania
RDA (Recommended Dietary Allowance) – poziom zalecanego spożycia
Niedobór magnezu określa się mianem hipomagnezemii. Prawidłowe stężenie tego pierwiastka w surowicy krwi powinno wynosić od 0,65 do 1,2 mmol/l. Tak więc o niedoborze magnezu mówimy, gdy stężenie jest poniżej 0,65 mmol/l. Niedobór magnezu jest problemem wieloczynnikowym. Często współistnieje z zaburzeniami równowagi innych elektrolitów: potasu, fosforanów oraz w mniejszym stopniu sodu i wapnia.
Przewlekły oraz łagodny niedobór magnezu zwykle nie wywołuje żadnych objawów. Symptomy pojawiają się zazwyczaj u osób, u których stężenie magnezu spada poniżej 0,5 mmol/l lub gdy się bardzo szybko zmniejsza. Do objawów niedoboru magnezu można zaliczyć:
Najbardziej oczywistą przyczyną niedoboru magnezu może być niedostateczna jego podaż w diecie. Hipomagnezemia występuje również z innych przyczyn, np. przyczyna niedoboru magnezu może leżeć po stronie nieprawidłowego funkcjonowania układu endokrynnego lub nerek oraz w związku z upośledzonym wchłanianiem w układzie pokarmowym. Na niedobór magnezu są również narażone osoby podlegające silnemu stresowi oraz osoby nadużywające alkoholu. Do przyczyn hipomagnezemii należną także:
· stosowanie różnych leków (np. diuretyki, cisplatyna, cyklosporyna, aminoglikozydy, takrolimus, amfoterycyna B, inhibitory pompy protonowej, leki antykoncepcyjne, leki nasenne, antybiotyki);
Ze względu na to, że magnez pełni wiele funkcji w organizmie człowieka, odgrywa również znaczną rolę w zapobieganiu i leczeniu wielu schorzeń. Badania naukowe dowodzą, że niskie stężenie magnezu jest związane z różnych chorobami przewlekłymi. Należą do nich między innymi: nadciśnienie tętnicze, cukrzyca typu II, astma, migrenowe bóle głowy, ADHD, depresja oraz choroba Alzheimera.
Badania naukowe wykazały, że istnieje związek między poziomem odżywienia naszego organizmu magnezem a odpornością na infekcje. Wyniki wskazują na to, że dieta o niskiej zawartości magnezu wiąże się ze słabszą odpowiedzią immunologiczną, zwiększonymi markerami stanu zapalnego i stresem oksydacyjnym. Magnez może odgrywać rolę w odpowiedzi odpornościowej ze względu na jego udział w syntezie przeciwciał i innych procesów związanych z funkcją limfocytów B i T. Magnez jest też ważnym kofaktorem (przyśpiesza przebieg różnych procesów) w syntezie, aktywacji i transporcie witaminy D – kolejnego kluczowego czynnika w powstawaniu chorób zakaźnych: m.in. grypy oraz COVID-19.
Co więcej, stany, które predysponują do cięższego przebiegu owych zakażeń, takie jak nadciśnienie tętnicze czy cukrzyca typu II, są związane m.in. właśnie z niedoborem magnezu.
Czy można brać magnez bez przerwy? Doustne spożycie nadmiaru magnezu jest bardzo rzadkie. W większości przypadków organizm usuwa jego nadmiar przez nerki. Jednak nadmierne stosowanie dużych dawek suplementów z magnezem może spowodować hipermagnezemię. Nadmierne stężenie magnezu we krwi może wystąpić również u osób:
Hipermagnezemia występuje przy wzroście stężenia magnezy w surowicy krwi powyżej 1,2 mmol/l. Jednak typowe dla przedawkowania magnezu objawy rozpoczynają się od poziomu 2 mmol/l. Objawy hipermagnezemii to między innymi: spadek ciśnienia krwi, osłabienie, bradykardia, hipotonia mięśniowa z osłabieniem odruchów ścięgnistych, zaburzenia świadomości.
Magnez w ciąży jest niezbędny do prawidłowego jej przebiegu. Bardzo duży niedobór magnezu w ciąży może doprowadzić nawet do przedwczesnego porodu. Zapotrzebowanie na magnez u kobiety ciężarnej rośnie o kilkanaście procent w porównaniu z okresem przed zapłodnieniem. Według aktualnych norm żywienia dla polskiej populacji poziom zalecanego spożycia (RDA) magnezu przez kobietę ciężarną powinno być na poziomie 360-400 mg na dzień. Zbilansowana dieta może pokryć to zapotrzebowanie na ten pierwiastek, jednak, jeśli wystąpią objawy niedoboru magnezu lub wynik badania laboratoryjnego będzie na niego wskazywać, można wraz z lekarzem prowadzącym rozważyć wprowadzenie dodatkowej suplementacji. Dodatkowe przyjmowanie magnezu może być również konieczne u ciężarnych stosujących dietę eliminacyjną (np. dietę bez glutenu).
Do produktów bogatych w magnez możemy zaliczyć przede wszystkim produkty zbożowe, orzechy, nasiona roślin strączkowych, kakao, gorzką czekoladę, sery podpuszczkowe, ryby, banany i niektóre warzywa (zwłaszcza zielone). Źródłem magnezy w diecie może być również woda pitna, zwłaszcza twarda.
produkt | zawartość magnezu (mg/100 g) |
otręby pszenne | 610 |
pestki dyni | 540 |
kakao w proszku 16% | 420 |
siemię lniane | 390 |
nasiona słonecznika | 359 |
nasiona chia | 335 |
migdały | 269 |
kasza gryczana | 218 |
owies | 177 |
suche nasiona fasoli białej | 169 |
czekolada gorzka | 165 |
orzechy pistacjowe | 158 |
orzechy laskowe | 140 |
płatki owsiane | 129 |
makron pełnoziarnisty | 128 |
kasza jaglana | 114 |
ryż brązowy | 110 |
woda Muszynianka | 103 |
czekolada mleczna | 97 |
łosoś | 95 |
szpinak | 79 |
makrela | 76 |
natka pietruszki | 69 |
chleb żytni razowy | 64 |
chleb graham | 62 |
rukola | 47 |
kasza perłowa jęczmienna | 45 |
banan | 33 |
szynka z indyka | 32 |
ser gouda pełnotłusty | 31 |
makrela wędzona | 30 |
łosoś świeży | 29 |
schab wieprzowy | 24 |
brokuły | 23 |
ziemniaki | 23 |
fasolka szparagowa | 22 |
szynka wiejska | 20 |
bułki kajzerki | 19 |
marchew | 16 |
ryż biały | 13 |
mleko 2% tłuszczu | 12 |
jaja kurze całe | 12 |
sok pomarańczowy | 11 |
Przyswajanie magnezu z diety wynosi około 50%. Dokładna wchłanialność magnezu z produktów żywnościowych nie jest sprawą oczywistą, ponieważ proces wchłaniania może być zaburzony przez różne inne składniki diety. Wchłanianie magnezu jest hamowane przez m.in.:
Natomiast wchłanianiu magnezu sprzyjają:
Warto podkreślić również, że wchłanianie magnezu w jelicie nie jest wprost proporcjonalne do jego spożycia, tylko zależy od jego stężenia w organizmie. Im niższy poziom magnezu, tym jest większe jego wchłanianie i odwrotnie.
Wiele badań naukowych wykazało, że spożycie magnezu z dietą jest poniżej zalecanych norm żywienia, szczególnie u kobiet oraz osób starszych. Problem z pokryciem odpowiedniego zapotrzebowania na magnez mogą mieć również osoby odchudzające się lub wykluczające jakikolwiek składnik z codziennego jadłospisu. Oznacza to, że suplementacja magnezem może mieć duże znaczenie dla niektórych grup ludności. Tutaj przychodzą z pomocą kapsułki, jednak wybór odpowiedniego preparatu nie jest taki prosty. Na naszym rynku suplementy diety zawierające magnez są dostępne w różnych formach. Różnią się one ilością jonów magnezy, dodatkiem witaminy B6, ale przede wszystkim rodzajem soli, w formie związków nieorganicznych, np.:
oraz organicznych, np.:
W aptece dostępne są również chelaty magnezu, czyli substancje, które składają się z cząsteczki magnezu oraz dwóch cząsteczek aminokwasu, np. treoniny, glicyny lub tauryny.
Badania naukowe wykazały, że organiczne sole magnezu są lepszym jego źródłem niż sole nieorganiczne, np. mleczan i cytrynian. Dobrym wyborem będą także chelaty magnezu, które są łatwoprzyswajalne. Warto podkreślić, że lepszym wyborem jest preparat zarejestrowany jako leki, niż jako suplement diety, ponieważ leki przechodzą szereg badań w przeciwieństwie do suplementów. Często na rynku można spotkać preparaty magnezu razem z witaminą B6, która zwiększa jego wchłanianie. Należy unikać produktów, które łączą magnez z fosforem i wapniem, gdyż te dwa składniki będą ograniczać jego przyswajalność. W przypadku osób chorych na chorobę wrzodową żołądka należy wybrać tabletki w postaci dojelitowej, gdyż zapobiega to rozpuszczeniu tabletki w soku żołądkowym. Dla osób starszych warto wybierać preparaty z dodatkiem jonów potasu.
Preparaty z magnezem najlepiej jest zażywać godzinę przed lub dwie godziny po posiłku. Mogłoby się wydawać, że pora dnia nie ma tu większego znaczenia, jednak badania naukowe pokazały, że stosowanie magnezu wieczorem będzie miało dla nas lepsze korzyści z uwagi na wpływ magnezu na układ nerwowy, co przekładać się może na lepszą jakość snu.
Poznaj odpowiedzi w pigułce na najczęściej zadawne pytania dotyczące przyjmowania magnezu z pożywieniem lub jego suplementacji.
Wbrew powszechnej opinii kawa nie wypłukuje magnezu z naszego organizmu. Starty magnezu z moczem po wypiciu kawy są nieznaczne. Co więcej, kawa również jest źródłem magnezu i dostarcza około 12 mg/100 g.
W przypadku stosowania heparyny drobnocząsteczkowej nie ma przeciwwskazań do zażywania preparatów magnezy. Należy jednak odstawić magnez przy stosowaniu leków takich jak warfaryna lub acenocumarol. Preparaty z magnezem mogą zaburzyć wchłanianie tych leków, a więc osłabić ich działanie.
Nie ma żadnych przeciwwskazań do łączenia preparatów z magnezem z witaminą D. Jest to nawet wskazane, gdyż badania wykazały, że niemożliwe jest odpowiednie metabolizowanie witaminy D bez wystarczającego poziomu magnezu. Co więcej, witamina D zwiększa wchłanianie magnezu.
Weryfikacja merytoryczna
Weryfikacja merytoryczna
Dietetyk kliniczny i absolwentka Wydziału Żywienia Człowieka i Konsumpcji na SGGW. Wieloletni praktyk w poradnictwie indywidualnym oraz prowadzeniu szkoleń i wykładów. Członek Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków. Stale aktualizuje swoją wiedzę.
Źródła: