Jedzenie do pracy: 20 przepisów na zdrowe posiłki

  • 26 października, 2023
  • 26 października, 2023
  • 15 min
  • 19 min

W natłoku obowiązków zawodowych posiłek w pracy często schodzi na dalszy plan. Wiele osób też nie ma pomysłu, co do jedzenia do pracy sobie przygotować i kupuje gotową kanapkę lub batona w sklepie pod biurem. Jednak jest to błąd. Spędzając osiem lub więcej godzin w pracy, warto zaopatrzyć się w zbilansowany posiłek.

Dobrze skomponowany posiłek do pracy dodaje energii oraz pozwala na efektywne wykonywanie swoich obowiązków. Powinien być sycący, odżywczy i smaczny. Jak przygotować szybki posiłek do pracy? Poznaj nasze zdrowe i sprawdzone przepisy.

jedzenie do pracy przepisy

Co zabrać ze sobą do jedzenia do pracy?

Do biura warto wziąć posiłek, który jest łatwy do spakowania i transportu. Zatem co najlepiej zabrać na lunch do pracy? Najlepsze będą sałatki czy dania jednogarnkowe, które możesz zapakować w jedno pudełko. Dobrym rozwiązaniem będzie też zupa, jeśli posiadasz szczelnie zamykane pudełko. W lecie natomiast, zamiast ciepłej zupy można wybrać chłodnik idealny na upały, którego nie trzeba podgrzewać.

Pomysły na jedzenie do pracy na zimno

Jeśli w biurowej kuchni nie masz do dyspozycji mikrofalówki, do pracy weź takie danie, które będzie dobrze smakowało na zimno. Dobrymi propozycjami są:

  • sałatki – miks sałat, do tego ulubione warzywa, dowolne źródło biała (np. mięso z kurczaka, tofu, rośliny strączkowe, nabiał, jajko) i dodatek pieczywa, kaszy lub makaronu i posiłek gotowy;
  • kanapki – zwykłe kanapki też mogą być zdrowe i pożywne, ważne, aby zadbać o ich kompozycję. Warto wybierać pieczywo pełnoziarniste, do tego dobrej jakości wędlinę, ser i ulubione warzywa, np. ogórek, pomidor i szczypiorek;
  • wrapy – dobry zamiennik dla kanapek. W tortillę pełnoziarnistą wystarczy zawinąć różne dodatki, takie jak: warzywa, kurczak, sałata i własnoręcznie przygotowany sos.
  • zdrowe przekąski – orzechy, bakalie, fit batonik, a może owoce lub pokrojone w słupki warzywa z dipem, np. z hummusem.

Szybkie posiłki do pracy na ciepło

Idealnym pomysłem na posiłek w pracy, jeśli mamy możliwość jego podgrzania, będą:

  • jednogarnkowe dania – są szybkie i proste w przygotowaniu. Może być to gulasz, curry, risotto – przyrządź je wieczorem, a następnego dnia rano tylko podgrzej;
  • makaron lub ryż z sosem – posiłek, który błyskawicznie zrobisz w domu i bez problemu zabierzesz do pracy;
  • zupa krem – można samodzielnie przygotować w domu lub bez problemu zakupić w supermarkecie;
  • kuskus z dodatkami – kasza kuskus jest błyskawiczna w przygotowaniu: wystarczy ją zalać wrzątkiem i odstawić na chwilę, a następnie dodać do niej dodatki: np. warzywa i mięso.

Smaczny i zdrowy lunch — jak skomponować?

Szykując zdrowy i zbilansowany lunch do pracy, należy pamiętać o kilku ważnych zasadach zaczerpniętych z Piramidy Zdrowego ŻywieniaW każdym daniu, które zabieramy ze sobą, powinny być warzywa lub owoce . Stanowią one źródło wielu różnych witamin i składników mineralnych, a także błonnika pokarmowego, który daje uczucie sytości.

Kolejnym bardzo ważnym elementem zdrowego posiłki jest źródło białka. Może być ono pochodzenia zwierzęcego (np. mięso z kurczaka, indyka, wołowiny, jajka, ryby, produkty mleczne) lub roślinnego (np. nasiona roślin strączkowych, tofu). Białko jest kluczowym składnikiem w naszym organizmie, dodatkowo jego dodatek w posiłku powoduje, że danie jest bardziej sycące.

Nie należy także zapominać o węglowodanach, najlepiej tych dobrej jakości – węglowodanach złożonych. Obecne są one w pełnoziarnistych produktach zbożowych, np. razowym pieczywie, ryżu brązowym, pełnoziarnistych makaronach i gruboziarnistych kaszach.

W zdrowym posiłku do pracy nie powinno również zabraknąć źródła nienasyconych tłuszczów. Może być to dodatek oleju roślinnego (np. oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek), awokado, orzechów, nasion czy pestek. Dobrze zbilansowane śniadanie czy obiad do pracy pozwoli zachować sytość na dłużej, a także da nam energię do działania i zwiększy naszą produktywność.

4 rady na szybkie przygotowywanie posiłków do pracy

Pośpiech to domena XXI wieku. Z powodu nadmiaru obowiązków często zaniedbujemy nasze żywienie. Jednak jest kilka sposobów, by mimo niewielkiej ilości czasu jeść zdrowe posiłki:

  • Gotowanie większych porcji – wartym rozważania rozwiązaniem jest gotowanie lunchu do pracy od razu na 2, a nawet 3 dni. Większość dań bezpiecznie można przechowywać w lodówce. Czas gotowania nie będzie znacznie dłuższy od przygotowania pojedynczej porcji, a możemy zyskać dzień wolny od gotowania.
  • Wykorzystywanie półproduktów – zamiast gotować ciecierzycę w domu, można zakupić ciecierzycę konserwową, podobnie jest z gotowymi sosami pomidorowymi, pesto, ajwarem. W sklepach obecnie są dostępnie nawet już ugotowane buraki, marchewka czy ziemniaki. Nie odbiegają one jakością od tych przygotowanych w domu, gdyż nie zawierają sztucznych dodatków.
  • Korzystanie z mrożonek – gotowe mrożone mieszanki warzyw pozwalają zaoszczędzić czas na obieraniu i siekaniu, a także dają nam dostęp do różnorodnych warzyw przez cały rok (bez względu na sezon).
  • Przygotowywanie dań jednogarnkowych – wiele posiłków można przygotować, używając tylko jednego garnka lub patelni. Dzięki temu zużywamy mniej czasu na sprzątanie po gotowaniu i zmywanie naczyń. Popularne są także dania do piekarnika, które można przygotować w jednej brytfance (np. zapiekanki makaronowe lub ziemniaczane) oraz na jednej blaszce, np. pieczone warzywa, ziemniaki oraz kawałek mięsa lub ryby.

Sprawdź najpopularniejsze
zestawy dietetyczne

Jedzenie do pracy – pomysły

Jeżeli potrzebujesz inspiracji na szybkie, zdrowe i smaczne posiłki do biura, przychodzimy Ci z pomocą. Poniżej znajdziesz aż 20 przepisów na dania na ciepło i zimno, które doskonale nadają się na śniadanie, lunch i obiad do pracy.

Jedzenie do pracy na zimno: obiad

Te pomysły na posiłek nie wymagają od Ciebie dostępu do kuchenki mikrofalowej. To wygodne rozwiązanie na przekąskę nie tylko do pracy, ale też na uczelnię, wycieczkę lub w jakiekolwiek inne miejsce.

Sałatka a’la grecka z ciecierzycą

Składniki:

  • 1 kromka pełnoziarnistego pieczywa żytniego,
  • pół czerwonej papryki,
  • 10 g natki pietruszki,
  • 10 sztuk pomidorków koktajlowych,
  • pół puszki ciecierzycy konserwowej,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano.

Przygotowanie: Paprykę i pomidorki kroimy w kostkę. Siekamy natkę pietruszki. Ciecierzycę z puszki płuczemy. Mieszamy warzywa z ciecierzycą, oliwą i przyprawami. Kromkę żytniego pieczywa kroimy w kostkę i prażymy na suchej patelni. Posypujemy grzankami sałatkę.

Sałatka z burakiem, awokado i kozim serem

Składniki:

  • pół awokado,
  • 1 burak,
  • 2 garście rukoli,
  • 50 g sera koziego,
  • 1 łyżka łuskanych nasion słonecznika,
  • 1 łyżka oliwek bez pestek,
  • 5 g miodu pszczelego,
  • 5 ml octu cydrowego,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • przyprawy: sól, pieprz.

Przygotowanie: Gotowanego buraka i awokado kroimy w plastry. Na talerz wykładamy pokrojone warzywa, rukolę, oliwki i ser kozi. Posypujemy uprażonymi nasionami słonecznika. Oliwę mieszamy z octem, miodem i przyprawami oraz dodajemy sos do sałatki.

Granola z jogurtem, owocami i bakaliami

Składniki:

  • 30 orzechowej granoli,
  • 1 opakowanie jogurtu naturalnego,
  • 2 garście borówek amerykańskich,
  • 30 g mieszkanki bakalii.

Przygotowanie: Granolę, owoce i bakalie dodajemy do jogurtu.

Meksykańska tortilla

Składniki:

  • 1 tortilla pełnoziarnista,
  • 100 g mięsa mielonego z indyka,
  • 30 g konserwowej fasoli czerwonej,
  • pół czerwonej papryki,
  • łyżeczka oleju rzepakowego,
  • 1/4 szklanki pomidorów z puszki,
  • 1 garść rukoli,
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, kolendra.

Przygotowanie: Na rozgrzanym oleju dusimy kilka minut pokrojoną w kostkę paprykę, po chwili dodajemy mielone mięso, smażmy, ciągle mieszając na małym ogniu kolejne kilka minut. Gdy mięso będzie już gotowe, dodajemy pomidory, doprawiamy słodką i ostrą papryką, kolendrą, solą i pieprzem. Całość dusimy do chwili, gdy odparuje cała woda. Placki tortilli podgrzewamy na suchej patelni. Na środku, wykładamy układać rukolę, na to wkładamy mięsny farsz, fasolę i zawijamy.

Szybki obiad do pracy do podgrzania

Proste posiłki do pracy muszą być łatwe do podania na ciepło na miejscu. Jeśli w miejscu pracy mamy dostęp do mikrofali, to już w 2-3 minuty możemy cieszyć się szybkim, smacznym i ciepłym obiadem.

Risotto z indykiem i cukinią

Składniki:

  • 100 g piersi z indyka,
  • pół woreczka ryżu basmati,
  • 100 g cukinii,
  • 1 szklanka bulionu warzywnego,
  • 10 ml oliwy z oliwek,
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie.

Przygotowanie: Do garnka wrzucamy kawałki indyka, dodajemy szklankę wody, plastry cukinii i przyprawy. Dusimy 5 minut. Dodajemy ryż, mieszamy i czekamy, aż zrobi się szklisty. Zalewamy wszystko połową bulionu i gotujemy, mieszając co jakiś czas. Gdy ryż wchłonie płyn, dodajemy kolejną porcję i gotujemy, aż będzie gotowy. W razie potrzeby można dolać wodę. Na koniec dodajemy oliwę i wymieszać z całym daniem.

Lunchbox z kaszą gryczaną i kurczakiem

Składniki:

  • 100 g piersi z kurczaka,
  • pół awokado,
  • 200 g brokułów,
  • 50 g kaszy gryczanej,
  • pół ogórka,
  • pół czerwonej papryki,
  • 15 g koperku,
  • 15 g natki pietruszki,
  • przyprawy: sól, pieprz.

Przygotowanie: Kaszę gryczaną gotujemy i odstawiamy do wystudzenia. Pierś z kurczaka podsmażamy na patelni. Przekładamy kurczaka na lunchboxa, dodajemy ugotowane brokuły, paprykę i ogórka. Posypujemy orzechami, dodajemy awokado i zioła. Doprawiamy do smaku z solą i pieprzem.

Jednogarnkowy gulasz

Składniki:

  • 35 g kaszy jęczmiennej,
  • pół cebuli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 marchew,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • pół czerwonej papryki,
  • 100 g łopatki wieprzowej,
  • 1 ziemniak,
  • przyprawy: sól, pieprz, curry, papryka ostra, majeranek.

Przygotowanie: Mięso kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i krótko podsmażamy na oliwie z oliwek. Warzywa kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka (oprócz ziemniaków) z podsmażonym mięsem. Gotujemy około 1h na małym ogniu, podlewając wodą, jeśli potrawa zbyt mocno gęstnieje. Gdy warzywa i mięso będą miękkie, dodajemy ziemniaki i wsypujemy kaszę. Gotujemy potrawę na małym ogniu jeszcze około 30 minut. Doprawiamy danie solą, majerankiem, ostrą papryką, curry i pieprzem.

Zdrowe jedzenie do pracy: fit lunchbox

Chcesz zachować zdrowie i jednocześnie smacznie jeść? Fit lunchboxy są właśnie dla Ciebie! Sałatki pełne warzyw, kasze czy ryż z dodatkami – istnieje szeroki wachlarz różnych rodzajów zdrowych posiłków do boxów.

Sałatka warzywna z oliwkami i grzankami

Składniki:

  • 1 kromka pełnoziarnistego pieczywa żytniego,
  • 50 g mozzarelli,
  • 1 łyżka kukurydzy konserwowej,
  • 1 łyżka nasiona słonecznika,
  • 80 g sałaty lodowej,
  • 5 sztuk pomidorków koktajlowych,
  • 1 łyżka oliwek czarnych bez pestek,
  • 10 ml soku z cytryny,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1 ząbek czosnku,
  • przyprawy: sól, pieprz.

Przygotowanie: Warzywa myjemy i kroimy. Przygotowujemy sos ziołowy, łączymy ze sobą oliwę z oliwek, musztardę, sok z cytryny, sól i pieprz. Chleb nacieramy czosnkiem, kroimy w kostkę i zrobimy z nich grzanki na patelni. Łączymy ze sobą warzywa, podprażone nasiona słonecznika, oliwki, mozzarellę i grzanki.

Kasza z kukurydzą, papryką i pomidorem

Składniki:

  • 100 g ciecierzycy,
  • 80 g kukurydzy konserwowej,
  • 1 pomidor,
  • pół papryki,
  • pół cebuli,
  • 50 g kaszy jęczmiennej,
  • 5 g natki pietruszki,
  • przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn, bazylia.

Przygotowanie: Gotujemy kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Paprykę, cebulę i pomidora kroimy w kostkę, a natkę pietruszki siekamy. Mieszamy wszystkie składniki, dodajemy kukurydzę i ciecierzycę. Doprawiamy bazylią, pieprzem, solą i rozmarynem.

Kasza bulgur z suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 50 g kaszy bulgur,
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • pół żółtej papryki,
  • 100 g czerwonej fasoli konserwowej,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • przyprawy: sól, pieprz.

Przygotowanie: Olej rozgrzewamy, podsmażamy drobno pokrojoną cebulę. Dodajemy pokrojoną paprykę i kontynuujemy smażenie. Dodajemy koncentrat pomidorowy, smażymy kilka minut, aż zacznie pachnieć. Wlewamy 1,5 szklanki wody, wsypujemy dokładnie umyty bulgur i suszone pomidory, doprawiamy do smaku. Mieszamy i gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień do minimum, przykrywamy pokrywką i gotujemy 15 minut. Zdejmujemy z ognia, mieszamy i zostawiamy na kolejne 10 minut.

Dietetyczne śniadanie do pracy — przepisy

Jeśli zaczynasz pracę bardzo wcześnie rano, możesz mieć problem ze zjedzeniem śniadania przed wyjściem z domu. W takiej sytuacji warto zaopatrzyć się w śniadanie do pracy, które można przygotować dzień wcześniej.

Borówkowa owsianka na zimno

Składniki:

  • 5 łyżek płatków owsianych,
  • 100 g borówek amerykańskich,
  • pół szklanki mleka,
  • 8 łyżek jogurtu naturalnego,
  • 15 g orzechów włoskich.

Przygotowanie: Do miseczki wsypujemy płatki, orzechy. Zalewamy mlekiem i mieszamy. Dodajemy owoce i jogurt, mieszamy.

Gofry bananowe

Potrzebne składniki:

  • 2 jajka,
  • 2 banany,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 125 g sera twarogowego,
  • 1 łyżka kremowej śmietanki,
  • 200 g mąki orkiszowej,
  • pół szklanki mleka,
  • 50 g truskawek.

Przygotowanie: Banany rozgniatamy widelcem lub blendujemy na papkę, dodajemy do nich mleko, oliwę i roztrzepane jajko i razem dokładnie mieszamy. W osobnej misce mieszamy suche składniki, a następnie łączymy suche składniki z mokrymi. Smażymy na dobrze rozgrzanej, posmarowanej tłuszczem gofrownicy. Ser łączymy ze śmietanką i polewamy gotową masą gofry. Podajemy z pokrojonymi truskawkami.

Omlet czekoladowy z truskawkami

Potrzebne składniki:

    • 2 jajka,
    • 1 kostka czekolady,
    • 50 g jogurtu naturalnego,
    • 1 łyżka kakao,
    • 10 g miodu pszczelego,
    • 5 łyżek płatków owsianych,
    • 1 szczypta soli,
    • 120 g truskawek.

Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek. Z płatków owsianych przygotowujemy mąkę i przesiewamy do miseczki, dodajemy kakao i miód, dokładnie mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę na wysokich obrotach miksera, następnie zmniejszamy obroty na średnie i stopniowo dodajemy wymieszane żółtka, cały czas ubijając. Zmniejszamy obroty na minimalne i stopniowo dodajemy mąkę. Na koniec delikatnie łączymy masę z pokrojoną na kawałeczki czekoladą. Od razu zaczynamy nagrzewać patelnię. Wykładamy ubitą masę, kładziemy pokrojone w kawałki truskawki, zmniejszamy ogień na średni i smażymy z każdej strony przez około 3-4 min. Podajemy polany jogurtem naturalnym.

Szybkie i zdrowe drugie śniadanie do pracy

Jeśli starasz się spożywać małe i częste posiłki, warto poza obiadem zabrać ze sobą szybkie drugie śniadanie do pracy. Poniżej kilka pomysłów na taki posiłek.

Nocna owsianka z gruszką i cynamonem

Składniki:

  • 1 gruszka,
  • 125 g jogurtu naturalnego,
  • pół łyżki miodu pszczelego,
  • 5 łyżek płatków owsianych,
  • 1/4 łyżeczki cynamonu mielonego,
  • 1 łyżka pestek słonecznika.

Przygotowanie: Wieczorem zalewamy płatki owsiane ciepłą wodą nieco ponad poziom płatków. Rano dodajemy do nich jogurt, pokrojoną gruszkę, miód, posypujemy pestkami słonecznika i cynamonem.

Włoska kanapka z tuńczykiem

Składniki:

  • 120 g tuńczyka z puszki,
  • pół łyżki majonezu,
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego,
  • 2 kromki chleba orkiszowego,
  • 20 g cebuli czerwonej,
  • pół pomidora,
  • 20 g kaparów.

Przygotowanie: Tuńczyka mieszamy z majonezem i jogurtem. Kromki chleba smarujemy przygotowaną pastą, dodajemy kapary, pomidora oraz cebulę.

Warzywne placuszki

Składniki:

  • 1 jajko,
  • 1/4 cebuli,
  • 60 g cukinii,
  • 20 g marchwi,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • 1 garść szpinaku,
  • 1 ziemniak,
  • 1 łyżka mąki orkiszowej,
  • przyprawy: sól, pieprz.

Przygotowanie: Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, obieramy i ścieramy na tarce, następnie mieszamy z mąką, oliwą, szpinakiem, jajkiem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy, formujemy placuszki i pieczemy w piekarniku około 20 minut, w 180 stopniach.

Zamów wygodnie
już dziś!

Wegetariański lunch do pracy

Wegetarianie oraz weganie również bez większych trudności mogą przygotować sobie pyszne i zdrowe danie na cały dzień. Oto kilka pomysłów na posiłki do pracy bez mięsa.

Wegańskie curry z batatem i tofu

Składniki:

  • 100 g tofu,
  • 1/4 cebuli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 30 g mango,
  • 100 ml mleczka kokosowego,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 120 g batata,
  • 50 g ryżu lub makaronu ryżowego,
  • przyprawy: sól, pieprz, curry, kurkuma, sok z limonki, sos sojowy, ostra papryka.

Przygotowanie: Do garnka o grubym dnie lub na patelnię wlewamy oliwę. Cebulę z czosnkiem siekamy i smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy pokrojone w kostkę bataty i mango. Zalewamy mleczkiem kokosowym i doprawiamy. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu aż do momentu, gdy bataty będą miękkie, chwilę przed końcem gotowania dodajemy pokrojone w kostkę tofu. Sos podajemy z ryżem lub makaronem ryżowym.

Potrawka z czerwonej soczewicy

Składniki:

  • 50 g soczewicy czerwonej,
  • 1/4 cebuli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 25 g koncentratu pomidorowego,
  • 1 marchewka,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • 40 g pieczarek,
  • 2 suszone pomidory,
  • 5 g natki pietruszki,
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek, oregano, bazylia.

Przygotowanie: Cebulę drobno siekamy i podsmażamy do zeszklenia na oliwie. Dodajemy mocno przepłukaną soczewicę, zalewamy wodą i dusimy. Myjemy i obieramy marchew i ścieramy na tarce. Dorzucamy do soczewicy, mieszamy. Po ok. 15 minutach dodajemy zioła i przyprawy, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, obrane i pokrojone pieczarki, koncentrat pomidorowy i drobno pokrojone pomidory. Całość powinna pozostać na kuchence jeszcze przez jakieś 5 min. Po zakończeniu duszenia dorzucamy natkę pietruszki i mieszamy.

Pieczarkowe wege kotleciki

Składniki:

  • 1/4 cebuli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 70 g kalafiora,
  • 35 g kaszy jaglanej,
  • 1/3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 2 pieczarki,
  • 5 g natki pietruszki,
  • 2 łyżki nasion słonecznika,
  • przyprawy: sól, pieprz, syrop klonowy, sos sojowy.

Przygotowanie: Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i studzimy. Słonecznik prażymy na suchej patelni i siekamy. Kalafiora i połowę cebuli ścieramy na grubych oczkach tarki. Czosnek siekamy. Wsypujemy do miski i dodajemy pozostałe składniki oprócz drugiej połowy cebuli, pieczarek i pietruszki. Warto użyć świeżo ugotowanej i jeszcze ciepłej kaszy, aby kotlety lepiej się lepiły. Całość wyrabiamy rękami na zwartą, lepką masę i odstawiamy do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.

Grzyby czyścimy (można użyć dowolnych grzybów leśnych, ale świeżych) i kroimy w kostkę, a cebulę siekamy. Na patelni mocno rozgrzewamy olej i dodajemy grzyby oraz cebulę. Nie mieszając, smażymy przez około 4 minuty, aż grzyby się zarumienią. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i przyprawiamy pieprzem oraz szczyptą soli.

Wyjmujemy z lodówki masę, blachę wykładamy papierem do pieczenia. Dłonie nasmarujemy olejem. Nabieramy masę, formujemy placuszek ze wgłębieniem, wkładać w nie około łyżeczki farszu grzybowego i na to nałożyć kolejną porcję masy. Delikatnie turlamy, formując kotleta. Układamy na blaszce. Powtarzamy czynności do zużycia masy i farszu. Gotowe kotlety pieczemy przez 20-25 minut, aż bez problemu będzie można je podnieść z blachy, wtedy obracamy i pieczemy jeszcze 5 minut.

Jedzenie do pracy – dieta pudełkowa

Jesteś osobą zabieganą, która ma wiele obowiązków zawodowych i prywatnych? Mimo wskazówek, jak szybko gotować posiłki, wciąż brakuje Ci czas na gotowanie? Catering dietetyczny MediDieta przychodzi z ratunkiem! W naszej ofercie dostępnych mamy 24 różne rodzaje diet pudełkowych, od diety pudełkowej bez laktozy i dla osób z nietolerancją glutenu, przez  catering wegetariański i po diety medyczne i catering dla sportowców. Jeśli chcesz, możemy dowieść zamówienie nawet do Twojego miejsca pracy. Dzięki temu nie będziesz martwić się, czy zdążysz przygotować sobie jedzenie do pracy. Zrobimy to za Ciebie!

Źródła:

  • Ekiert, M. Dochniak, Superfoods – idealne uzupełnienie diety czy zbędny dodatek? „Pielęgniarstwo i Zdrowie Publiczne” 2015, nr 5(4), s. 401–408;
  • Daniel, J. Sadowska, Przeciwnowotworowe działanie produktów roślinnych – egzotyczne superfoods i produkty z polskiej piramidy żywienia, „Komos. Problemy Nauk Biologicznych” 2016, nr 3(65), s. 371-381;
  • Harvard T.H. Chan, Superfoods or Superhype? (https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/superfoods/ – dostęp 22.10.2022);
  • Cieślik, A. Gębusia, Charakterystyka właściwości prozdrowotnych owoców roślin egzotycznych, „Postępy fitoterapii” 2012, nr 2, s. 93-100;
  • E. Devore, J. H. Kang, M. M. Breteler, F. Grodstein, Dietary intakes of berries and flavonoids in relation to cognitive decline, „Annals of neurology”, nr 72(1), s. 135-143;
  • Karwowska, M. Skotnicka, M. Pieszko, Substancje bioaktywne występujące w „zielonych” suplementach diety, „Bromatologia i Chemia Toksykologiczna” 2020, nr 3(53), s. 129-136;
  • Kurek-Górecka, R. Balwierz, Z. Dzierżewicz, Dietetyczne aspekty zastosowania pyłku pszczelego, „Bromatologia i Chemia Toksykologiczna” 2017, nr 3(50), s. 191-200;
  • Białek, J. Rutkowska, E. Hallmann, Aronia czarnoowocowa (Aronia melanocarpa) jako potencjalny składnik żywności funkcjonalnej, „Żywność. Nauka. Technologia. Jakość” 2012, nr 6(85), s. 21-30;
  • Łażewska, K. Miętkiewska, E. Studzińska-Sroka, Imbir lekarski – roślina o właściwościach neuroochronnych, „Postępy fitoterapii” 2019, nr 20(4), s. 268-276;
  • Kubala, What Are Cacao Nibs? Nutrition, Benefits, and Culinary Uses (https://www.healthline.com/nutrition/cacao-nibs – dostęp 22.10.2022);
  • Gunnars, 10 Proven Health Benefits of Turmeric and Curcumin (https://www.healthline.com/nutrition/top-10-evidence-based-health-benefits-of-turmeric – dostęp 22.10.2022).

Dobierz rekomendowane
suplementy

Masz pytania?

Zostaw numer – oddzwonimy!

Zobacz nasze
ulepszone menu!

Sprawdź, gdzie
dostarczamy!