Jedzenie do pracy: 20 przepisów na zdrowe posiłki
natłoku obowiązków zawodowych posiłek w pracy często schodzi na dalszy plan. Wiele osób też nie ma pomysłu, co do jedzenia do pracy sobie przygotować i kupuje gotową kanapkę lub batona w sklepie obok. Jednak jest to błąd. Spędzając osiem lub więcej godzin w pracy, warto zaopatrzyć się w zbilansowany posiłek, dzięki któremu po powrocie do domu nie zjemy za dużo o zbyt późnej porze.
Dobrze skomponowany posiłek do pracy dodaje energii oraz pozwala na efektywne wykonywanie swoich obowiązków. Powinien być sycący, odżywczy i smaczny. Jak przygotować szybki posiłek do pracy? Poznaj nasze zdrowe i sprawdzone przepisy.
Tekst został zaktualizowany dnia: 21/01/2025

Co zabrać ze sobą do jedzenia do pracy?
Do biura warto wziąć posiłek, który jest łatwy do spakowania i transportu. Zatem co najlepiej zabrać na lunch do pracy? Najlepsze będą sałatki czy dania jednogarnkowe, które możesz zapakować w jedno pudełko. Dobrym rozwiązaniem będzie też zupa, jeśli posiadasz szczelnie zamykane pudełko. W lecie natomiast, zamiast ciepłej zupy można wybrać chłodnik, którego nie trzeba podgrzewać.
Pomysły na jedzenie do pracy na zimno
Jeśli w biurowej kuchni nie masz do dyspozycji mikrofalówki, do pracy weź takie danie, które będzie dobrze smakowało na zimno. Dobrymi propozycjami są:
- Sałatki – miks sałat, do tego ulubione warzywa, dowolne źródło białka (np. mięso z kurczaka, tofu, rośliny strączkowe, sery, jajka) i dodatek pieczywa, kaszy lub makaronu i posiłek gotowy;
- Kanapki – zwykłe kanapki też mogą być zdrowe i pożywne, ważne, aby zadbać o ich kompozycję. Warto wybierać pieczywo pełnoziarniste, do tego dobrej jakości smarowidło, wędlinę, ser i ulubione warzywa, np. ogórek, pomidor i szczypiorek;
- Wrapy – dobry zamiennik dla kanapek. W tortillę pełnoziarnistą wystarczy zawinąć różne dodatki, takie jak: warzywa, mięso, ser, sałata i własnoręcznie przygotowany sos.
- Zdrowe przekąski – świetne w tej roli są orzechy, bakalie, suszone i świeże owoce, fit batonik,oraz pokrojone w słupki warzywa z dipem, np. z hummusem.
Szybkie posiłki do pracy na ciepło
Idealnym pomysłem na posiłek w pracy, jeśli masz możliwość jego podgrzania, będą:
- Jednogarnkowe dania – są szybkie i proste w przygotowaniu. Może być to gulasz, curry, risotto – przyrządź je wieczorem, a następnego dnia rano tylko podgrzej;
- Makaron lub ryż z sosem – posiłek, który błyskawicznie zrobisz w domu i bez problemu zabierzesz do pracy;
- Zupa – można samodzielnie przygotować w domu lub bez problemu kupić w supermarkecie;
- Kuskus z dodatkami – kasza kuskus jest błyskawiczna w przygotowaniu: wystarczy ją zalać wrzątkiem i odstawić na chwilę, a następnie dodać do niej dodatki: np. przyprawy, warzywa i mięso.
Smaczny i zdrowy lunch — jak skomponować?
Szykując zdrowy i zbilansowany lunch do pracy, należy pamiętać o kilku ważnych zasadach zaczerpniętych z Piramidy Zdrowego Żywienia. W każdym daniu, które zabierasz ze sobą, powinny być warzywa lub owoce. Stanowią one źródło wielu witamin i składników mineralnych, a także błonnika pokarmowego, który daje uczucie sytości.
Kolejnym bardzo ważnym elementem zdrowego posiłku jest źródło białka. Może być ono pochodzenia zwierzęcego (np. mięso z kurczaka, indyka, wołowiny, jajka, ryby, produkty mleczne) lub roślinnego (np. nasiona roślin strączkowych, tofu). Białko jest kluczowym składnikiem w naszym organizmie, dodatkowo jego dodatek w posiłku powoduje, że danie jest bardziej sycące.
Nie należy także zapominać o węglowodanach, najlepiej tych dobrej jakości – węglowodanach złożonych. Obecne są one w pełnoziarnistych produktach zbożowych, np. razowym pieczywie, ryżu brązowym, pełnoziarnistych makaronach i gruboziarnistych kaszach, np. kaszy gryczanej czy jęczmiennej.
W zdrowym posiłku do pracy nie powinno również zabraknąć źródła nienasyconych tłuszczów. Może być to dodatek oleju roślinnego (np. oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek), awokado, orzechów, nasion czy pestek. Dobrze zbilansowane śniadanie czy obiad do pracy pozwoli zachować sytość na dłużej, a także da energię do działania i zwiększy produktywność.
4 rady na szybkie przygotowywanie posiłków do pracy
Pośpiech to domena XXI wieku. Z powodu nadmiaru obowiązków żywienie pozostaje na końcu. Jednak jest kilka sposobów, by mimo niewielkiej ilości czasu jeść zdrowe posiłki:
- Gotowanie większych porcji – wartym rozważania rozwiązaniem jest gotowanie lunchu do pracy od razu na 2, a nawet 3 dni. Większość dań bezpiecznie można przechowywać w lodówce. Czas gotowania nie będzie znacznie dłuższy od przygotowania pojedynczej porcji, a możnazyskać w ten sposób dzień wolny od gotowania.
- Wykorzystywanie półproduktów – zamiast gotować ciecierzycę w domu, można kupić ciecierzycę konserwową lub w słoiku, podobnie jest z gotowymi sosami pomidorowymi, pesto, ajwarem. W sklepach obecnie są dostępne nawet już ugotowane buraki, marchewka czy ziemniaki. Nie odbiegają one jakością od tych przygotowanych w domu.
- Korzystanie z mrożonek – gotowe mrożone mieszanki warzyw pozwalają zaoszczędzić czas na obieraniu i siekaniu, a także oferują dostęp do różnorodnych warzyw przez cały rok (bez względu na sezon).
- Przygotowywanie dań jednogarnkowych – wiele posiłków można przygotować, używając tylko jednego garnka lub patelni. Dzięki temu potrzeba mniej czasu na sprzątanie po gotowaniu i zmywanie naczyń. Popularne są także dania do piekarnika, które można przygotować w jednej brytfance (np. zapiekanki makaronowe lub ziemniaczane) oraz na jednej blaszce, np. pieczone warzywa, ziemniaki oraz kawałek mięsa lub ryby.
Jedzenie do pracy – pomysły
Jeżeli potrzebujesz inspiracji na szybkie, zdrowe i smaczne posiłki do biura, przychodzimy Ci z pomocą. Poniżej znajdziesz aż 20 przepisów na dania na ciepło i zimno, które doskonale nadają się na śniadanie, lunch i obiad do pracy.
Jedzenie do pracy na zimno: obiad
Te pomysły na posiłek nie wymagają dostępu do kuchenki mikrofalowej. To wygodne rozwiązanie na przekąskę nie tylko do pracy, ale też na uczelnię, wycieczkę lub w jakiekolwiek inne miejsce.
Sałatka a’la grecka z ciecierzycą
Składniki:
- 1 kromka pełnoziarnistego pieczywa żytniego,
- pół czerwonej papryki,
- 10 g natki pietruszki,
- 10 sztuk pomidorków koktajlowych,
- pół puszki ciecierzycy konserwowej,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- przyprawy: sól, pieprz, suszone lub świeże oregano.
Przygotowanie: Paprykę i pomidorki kroimy w kostkę. Siekamy natkę pietruszki. Ciecierzycę z puszki płuczemy. Mieszamy warzywa z ciecierzycą, oliwą i przyprawami. Kromkę żytniego pieczywa kroimy w kostkę i prażymy na suchej patelni. Posypujemy grzankami sałatkę.
Sałatka z burakiem, awokado i kozim serem
Składniki:
- pół dojrzałego awokado,
- 1 ugotowany burak,
- 2 garście rukoli,
- 50 g sera koziego,
- 1 łyżka łuskanych nasion słonecznika podprażonych na suchej patelni,
- 1 łyżka oliwek bez pestek,
- 5 g miodu pszczelego,
- 5 ml octu balsamicznego,
- łyżka oliwy z oliwek,
- przyprawy: sól, pieprz.
Przygotowanie: Buraka i awokado kroimy w plastry. Na talerz wykładamy pokrojone warzywa, rukolę, oliwki i ser kozi. Posypujemy uprażonymi nasionami słonecznika. Oliwę mieszamy z octem, miodem i przyprawami oraz dodajemy sos do sałatki.
Granola z jogurtem, owocami i bakaliami
Składniki:
- 30 orzechowej granoli,
- 400 g jogurtu naturalnego,
- 2 garście borówek amerykańskich,
- 30 g mieszanki bakalii.
Przygotowanie: Granolę, owoce i bakalie dodajemy do jogurtu.
Meksykańska tortilla
Składniki:
- 1 tortilla pełnoziarnista,
- 100 g mięsa mielonego z indyka,
- 30 g konserwowej fasoli czerwonej,
- pół czerwonej papryki,
- łyżeczka oleju rzepakowego,
- 1/4 szklanki pomidorów z puszki,
- 1 garść rukoli,
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, kolendra lub natka pietruszki.
Przygotowanie: Na rozgrzanym na patelni oleju dusimy przez kilka minut pokrojoną w kostkę paprykę, po chwili dodajemy mielone mięso, smażymy, ciągle mieszając na małym ogniu kolejne kilka minut. Gdy mięso będzie już gotowe, dodajemy pomidory, doprawiamy słodką i ostrą papryką, kolendrą lub natką, solą i pieprzem. Całość dusimy do chwili, gdy odparuje cała woda. Placki tortilli podgrzewamy na suchej patelni. Na środku, wykładamy rukolę, na to wkładamy mięsny farsz, fasolę i zawijamy.
Szybki obiad do pracy do podgrzania
Proste posiłki do pracy muszą być łatwe do podania na ciepło. Jeśli w miejscu pracy masz dostęp do mikrofali, to już w 2-3 minuty będziesz cieszyć się szybkim, smacznym i ciepłym obiadem.
Risotto z indykiem i cukinią
Składniki:
- 100 g piersi z indyka,
- pół woreczka ryżu basmati,
- 100 g cukinii pokrojonej w paski,
- 1 szklanka bulionu warzywnego,
- 10 ml oliwy z oliwek,
- przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie.
Przygotowanie: Do garnka wrzucamy kawałki indyka, dodajemy szklankę wody, paski cukinii i przyprawy. Dusimy 5 minut. Dodajemy ryż, mieszamy i czekamy, aż zrobi się szklisty. Zalewamy wszystko połową bulionu i gotujemy, mieszając co jakiś czas. Gdy ryż wchłonie płyn, dodajemy kolejną porcję i gotujemy, aż będzie gotowy. W razie potrzeby można dolać wodę. Na koniec dodajemy oliwę i wymieszać z całym daniem.
Lunchbox z kaszą gryczaną i kurczakiem
Składniki:
- 100 g piersi z kurczaka pokrojonej w paski,
- ząbek czosnku pokrojony w kosteczkę,
- 50 g kaszy gryczanej,
- pół świeżego ogórka pokrojonego w kostkę,
- pół czerwonej papryki pokrojonej w paski,
- szczypta koperku,
- olej do smażenia oraz sól, pieprz.
Przygotowanie: Kaszę gryczaną gotujemy według przepisu umieszczonego na opakowaniu, a po wystudzeniu wkładamy do lunchboxa. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim przez kilka sekund czosnek, wrzucamy paprykę, paski kurczaka i smażymy na małym ogniu do miękkości cały czas mieszając. Doprawiamy do smaku z solą i pieprzem. Przekładamy zawartość patelni do lunchboxa, układając mięso i warzywa na kaszy, dodajemy ogórka i koperek.
Jednogarnkowy gulasz
Składniki:
- 35 g kaszy jęczmiennej,
- pół szklanki bulionu warzywnego lub wołowego,
- pół cebuli,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 marchew,
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
- pół czerwonej papryki,
- 100 g łopatki wieprzowej,
- przyprawy: sól, pieprz, curry, papryka ostra, majeranek.
Przygotowanie: Mięso kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i krótko podsmażamy na oliwie z oliwek. Warzywa kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka z podsmażonym mięsem, wlewamy pół szklanki bulionu. Gotujemy około 1h na małym ogniu, podlewając wodą, jeśli potrawa zbyt mocno gęstnieje. Gdy warzywa i mięso będą miękkie, i wsypujemy kaszę. Gotujemy potrawę na małym ogniu jeszcze około 30 minut. Doprawiamy solą, majerankiem, ostrą papryką, curry i pieprzem.
Zdrowe jedzenie do pracy: fit lunchbox
Chcesz zachować zdrowie i jednocześnie smacznie jeść? Fit lunchboxy są właśnie dla Ciebie! Sałatki pełne warzyw, kasze czy ryż z dodatkami – istnieje szeroki wachlarz różnych rodzajów zdrowych posiłków do boxów.
Sałatka warzywna z oliwkami i grzankami
Składniki:
- 1 kromka pełnoziarnistego pieczywa żytniego,
- 50 g pokrojonego w kostkę sera feta,
- 1 łyżka kukurydzy konserwowej,
- 1 łyżka nasion słonecznika podprażonych na suchej patelni,
- główka porwane na małe kawałki sałaty lodowej,
- 5 sztuk pomidorków koktajlowych przeciętych na ćwiartki,
- 2 łyżki oliwek czarnych bez pestek,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 1 ząbek czosnku
Przygotowanie: Warzywa myjemy i kroimy. Przygotowujemy sos ziołowy, łączymy ze sobą oliwę z oliwek, zioła prowansalskie, musztardę, sok z cytryny. Chleb nacieramy przekrojonym na pół czosnkiem, kroimy w kostkę i robimy grzanki na patelni. Łączymy ze sobą warzywa, podprażone nasiona słonecznika, oliwki, fetę i grzanki. Grzanki najlepiej umieścić w osobnym pojemniku i połączyć z sałatką tuż przed jedzeniem, dzięki temu zachowają chrupkość.
Kasza z kukurydzą, papryką i pomidorem
Składniki:
- 100 g ciecierzycy,
- 80 g kukurydzy konserwowej,
- 1 pomidor,
- pół papryki,
- pół cebuli,
- 50 g kaszy jęczmiennej,
- 5 g natki pietruszki,
- przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn, bazylia.
Przygotowanie: Gotujemy kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Paprykę, cebulę i pomidora kroimy w kostkę, a natkę pietruszki siekamy. Mieszamy wszystkie składniki, dodajemy kukurydzę i ciecierzycę. Doprawiamy bazylią, pieprzem, solą i rozmarynem.
Kasza bulgur z suszonymi pomidorami
Składniki:
- 50 g kaszy bulgur,
- 2 łyżki suszonych pomidorów pokrojonych w paski w oleju,
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- pół żółtej papryki,
- 100 g czerwonej fasoli konserwowej,
- 1 łyżka oleju rzepakowego lub oleju spod suszonych pomidorów,
- przyprawy: sól, pieprz.
Przygotowanie: Olej rozgrzewamy, podsmażamy drobno pokrojoną cebulę. Dodajemy pokrojoną paprykę i kontynuujemy smażenie. Dodajemy koncentrat pomidorowy, smażymy kilka minut, aż zacznie pachnieć. Wlewamy 1,5 szklanki wody, wsypujemy dokładnie umyty bulgur i suszone pomidory, doprawiamy do smaku. Mieszamy i gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień do minimum, przykrywamy pokrywką i gotujemy 15 minut. Zdejmujemy z ognia, mieszamy i zostawiamy na kolejne 10 minut.
Dietetyczne śniadanie do pracy — przepisy
Jeśli zaczynasz pracę bardzo wcześnie rano, możesz mieć problem ze zjedzeniem śniadania przed wyjściem z domu. W takiej sytuacji warto zaopatrzyć się w śniadanie do pracy, które można przygotować dzień wcześniej.
Borówkowa owsianka na zimno
Składniki:
- 5 łyżek płatków owsianych górskich,
- 100 g borówek amerykańskich,
- pół szklanki mleka krowiego lub napoju roślinnego, np. kokosowego,
- 8 łyżek jogurtu naturalnego lub skyru,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 15 g orzechów włoskich.
Przygotowanie: Do miseczki wsypujemy płatki, orzechy. Zalewamy mlekiem i mieszamy. Dodajemy owoce i jogurt, mieszamy i posypujemy cynamonem.
Gofry bananowe
Potrzebne składniki:
- 2 jajka,
- 2 banany,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 125 g sera twarogowego,
- 1 łyżka kremowej śmietanki,
- pół łyżeczki cukru wanilinowego,
- 200 g mąki orkiszowej,
- pół szklanki mleka,
- 50 g truskawek.
Przygotowanie: Banany rozgniatamy widelcem lub blendujemy na papkę, dodajemy do nich mleko, oliwę i roztrzepane jajko i dokładnie mieszamy. W osobnej misce łączymy suche składniki, a następnie dodajemy do nich mokre składniki.. Smażymy na dobrze rozgrzanej, posmarowanej tłuszczem gofrownicy. Ser łączymy ze śmietanką i cukrem wanilinowym i polewamy tak przygotowanym sosem gofry. Podajemy z pokrojonymi truskawkami.
Omlet czekoladowy z truskawkami
Potrzebne składniki:
- 2 jajka,
- 1-3 kostki czekolady,
- 1 łyżka kakao,
- 10 g miodu pszczelego,
- 5 łyżek płatków owsianych,
- 1 szczypta soli,
- 120 g truskawek.
Przygotowanie: Wszystkie składniki (oprócz truskawek) umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy na jednolitą masę. Od razu zaczynamy nagrzewać patelnię. Wykładamy ubitą masę, kładziemy pokrojone w kawałki truskawki, zmniejszamy ogień na średni i smażymy z każdej strony przez około 3-4 min.
Szybkie i zdrowe drugie śniadanie do pracy
Jeśli starasz się spożywać małe i częste posiłki, warto poza obiadem zabrać ze sobą szybkie drugie śniadanie do pracy. Poniżej kilka pomysłów na taki posiłek.
Nocna owsianka z gruszką i cynamonem
Składniki:
- 1 gruszka,
- 125 g jogurtu naturalnego,
- pół łyżki miodu pszczelego,
- 5 łyżek płatków owsianych,
- 1/4 łyżeczki cynamonu mielonego,
- 1 łyżka pestek słonecznika.
Przygotowanie: Wieczorem zalewamy płatki owsiane ciepłą wodą nieco ponad poziom płatków. Rano dodajemy do nich jogurt, pokrojoną gruszkę, miód, posypujemy pestkami słonecznika i cynamonem.
Włoska kanapka z tuńczykiem
Składniki:
- 120 g tuńczyka z puszki,
- pół łyżki majonezu,
- 1 łyżka jogurtu naturalnego,
- 2 kromki chleba orkiszowego lub żytniego,
- 20 g cebuli czerwonej pokrojonej w bardzo drobną kostkę,
- pół pomidora,
- 20 g kaparów.
Przygotowanie: Tuńczyka rozdrabniamy widelcem i mieszamy z majonezem, cebulą, kaparami i jogurtem. Kromki chleba smarujemy przygotowaną pastą i kładziemy plastry pomidora.
Warzywne placuszki
Składniki:
- 1 jajko,
- 1/4 cebuli,
- 60 g cukinii,
- 20 g marchwi,
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
- 1 garść szpinaku,
- 1 ziemniak,
- 1 łyżka mąki orkiszowej,
- przyprawy: sól, pieprz.
Przygotowanie: Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, obieramy i ścieramy na tarce, następnie mieszamy z mąką, oliwą, szpinakiem, jajkiem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy, formujemy placuszki i pieczemy w piekarniku około 20 minut, w 180 stopniach.
Wegetariański lunch do pracy
Wegetarianie oraz weganie również bez większych trudności mogą przygotować sobie pyszne i zdrowe danie na cały dzień. Oto kilka pomysłów na posiłki do pracy bez mięsa.
Wegańskie curry z batatem i tofu
Składniki:
- 100 g tofu,
- 1/4 cebuli,
- 1 ząbek czosnku,
- 30 g mango,
- 100 ml mleczka kokosowego,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 120 g batata,
- 50 g ryżu lub makaronu ryżowego,
- przyprawy: sól, pieprz, curry, kurkuma, sok z limonki, sos sojowy, ostra papryka.
Przygotowanie: Do garnka o grubym dnie lub na patelnię wlewamy oliwę. Cebulę z czosnkiem siekamy i smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy pokrojone w kostkę bataty i mango. Zalewamy mleczkiem kokosowym i doprawiamy. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu aż do momentu, gdy bataty będą miękkie, chwilę przed końcem gotowania dodajemy pokrojone w kostkę tofu. Sos podajemy z ryżem lub makaronem ryżowym.
Potrawka z czerwonej soczewicy
Składniki:
- 50 g soczewicy czerwonej,
- 300 ml bulionu warzywnego,
- 1/4 cebuli,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łodygi selera naciowego,
- 25 g koncentratu pomidorowego,
- 1 marchewka,
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
- 2 suszone pomidory,
- 5 g natki pietruszki,
- sól, pieprz.
Przygotowanie: Cebulę drobno siekamy i podsmażamy do zeszklenia na oliwie. Dodajemy mocno przepłukaną soczewicę, zalewamy bulionem i dusimy. Myjemy i obieramy marchew i ścieramy na tarce. Dorzucamy do soczewicy, mieszamy. Po ok. 15 minutach dodajemy pokrojony w drobną kostkę seler i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, koncentrat pomidorowy i drobno pokrojone pomidory. Całość powinna pozostać na kuchence jeszcze przez jakieś 5 min. Po zakończeniu duszenia dorzucamy natkę pietruszki i mieszamy.
Pieczarkowe wege kotleciki
Składniki:
- 1/4 cebuli,
- 1 ząbek czosnku,
- 70 g kalafiora,
- 35 g kaszy jaglanej,
- 1/3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- 2 pieczarki,
- 5 g natki pietruszki,
- 2 łyżki nasion słonecznika,
- przyprawy: sól, pieprz, syrop klonowy, sos sojowy.
Przygotowanie: Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i studzimy. Słonecznik prażymy na suchej patelni. Kalafiora i połowę cebuli ścieramy na grubych oczkach tarki. Czosnek siekamy. Wsypujemy do miski i dodajemy pozostałe składniki oprócz drugiej połowy cebuli, pieczarek i pietruszki. Warto użyć świeżo ugotowanej i jeszcze ciepłej kaszy, aby kotlety lepiej się lepiły. Całość wyrabiamy rękami na zwartą, lepką masę i odstawiamy do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
Pieczarki czyścimy i kroimy w kostkę, i drugą połąwę cebuli siekamy. Na patelni mocno rozgrzewamy olej i dodajemy pieczarki oraz cebulę. Nie mieszając, smażymy przez około 4 minuty, aż pieczarki ściemnieją. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i przyprawiamy pieprzem oraz szczyptą soli.
Wyjmujemy z lodówki masę, blachę wykładamy papierem do pieczenia. Dłonie smarujemy olejem. Formujemy z masu kulki, rozpłaszczamy je na dłoni, nakładamy odrobinę pieczarkowego farszu, zalepiamy, ponownie formujemy kulkę i delikatnie rozpłaszczamy, aby powstał kotlecik. Kotleciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. . Powtarzamy czynności do zużycia masy i farszu. Kotlety pieczemy przez 20-25 minut w piekarniku, góra dół, w temperaturze 180 stopni Celsjusza, aż bez problemu będzie można je podnieść z blachy, wtedy obracamy i pieczemy jeszcze 5 minut.
Jedzenie do pracy – dieta pudełkowa
Jesteś osobą zabieganą, która ma wiele obowiązków zawodowych i prywatnych? Mimo wskazówek, jak szybko gotować posiłki, wciąż brakuje Ci czasu na gotowanie? Catering dietetyczny MediDieta przychodzi z ratunkiem! W naszej ofercie mamy 24 rodzaje diet pudełkowych, od diety pudełkowej bez laktozy i dla osób z nietolerancją glutenu, przez catering wegetariański,po diety medyczne i catering dla sportowców. Jeśli chcesz, możemy dowieść zamówienie nawet do Twojego miejsca pracy!
Źródła:
- Ekiert, M. Dochniak, Superfoods – idealne uzupełnienie diety czy zbędny dodatek? „Pielęgniarstwo i Zdrowie Publiczne” 2015, nr 5(4), s. 401–408;
- Daniel, J. Sadowska, Przeciwnowotworowe działanie produktów roślinnych – egzotyczne superfoods i produkty z polskiej piramidy żywienia, „Komos. Problemy Nauk Biologicznych” 2016, nr 3(65), s. 371-381;
- Harvard T.H. Chan, Superfoods or Superhype? (https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/superfoods/ – dostęp 22.10.2022);
- Cieślik, A. Gębusia, Charakterystyka właściwości prozdrowotnych owoców roślin egzotycznych, „Postępy fitoterapii” 2012, nr 2, s. 93-100;
- E. Devore, J. H. Kang, M. M. Breteler, F. Grodstein, Dietary intakes of berries and flavonoids in relation to cognitive decline, „Annals of neurology”, nr 72(1), s. 135-143;
- Karwowska, M. Skotnicka, M. Pieszko, Substancje bioaktywne występujące w „zielonych” suplementach diety, „Bromatologia i Chemia Toksykologiczna” 2020, nr 3(53), s. 129-136;
- Kurek-Górecka, R. Balwierz, Z. Dzierżewicz, Dietetyczne aspekty zastosowania pyłku pszczelego, „Bromatologia i Chemia Toksykologiczna” 2017, nr 3(50), s. 191-200;
- Białek, J. Rutkowska, E. Hallmann, Aronia czarnoowocowa (Aronia melanocarpa) jako potencjalny składnik żywności funkcjonalnej, „Żywność. Nauka. Technologia. Jakość” 2012, nr 6(85), s. 21-30;
- Łażewska, K. Miętkiewska, E. Studzińska-Sroka, Imbir lekarski – roślina o właściwościach neuroochronnych, „Postępy fitoterapii” 2019, nr 20(4), s. 268-276;
- Kubala, What Are Cacao Nibs? Nutrition, Benefits, and Culinary Uses (https://www.healthline.com/nutrition/cacao-nibs – dostęp 22.10.2022);
- Gunnars, 10 Proven Health Benefits of Turmeric and Curcumin (https://www.healthline.com/nutrition/top-10-evidence-based-health-benefits-of-turmeric – dostęp 22.10.2022).