Dieta wegetariańska

Dieta wegetariańska

Dieta wegetariańska

Stosowanie diety wegetariańskiej wiąże się z wieloma korzyściami dla zdrowia, jednak dieta ta powinna być zbilansowana oraz różnorodna, powinna zawierać odpowiednie ilości makroskładników (białka, tłuszczu oraz węglowodanów), a także witamin i składników mineralnych.

Te wymagania spełnia catering wegetariański od MediDieta. Sprawdź, czym się wyróżnia, ile kosztuje i dlaczego warto.

Czytaj więcej
Dorsz po węgiersku: dieta wegetariańska z rybami

Skomponuj swoją dietę

  • 1500 kcal
  • 1800 kcal
  • 2000 kcal
  • Nie wiesz, ile kcal potrzebujesz?Oblicz
  • z rybami
  • bez ryb

Wybierz dni dostawy

Określ zakres dni:

Uwzględnij:

Aby wybrać zakres dat, proszę kliknąć na pierwszy dzień dostawy. Aby wybrać zakres dat, proszę kliknąć pierwszy i ostatni dzień dostawy.
Aby wybrać pojedyncze dni, proszę kliknąć dwa razy w wybrany dzień.

Chcesz przetestować dietę? Wybierz dostawę na dzień próbny i sprawdź nasz catering.

Liczba dni dostawy: 0

Dieta wegetariańska - jadłospis

Piątek, 9 czerwca 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Frittata jajeczna z warzywami, słupkami zielonego ogórka, kiełkami słonecznika i żytnim pieczywem chrupkim
  • Przekąska I: Wytrawna sałatka z quinoa, blanszowaną fasolką szparagową, kukurydzą, czerwoną papryką i kruszonym białym twarogiem
  • Obiad: Orientalne curry z filetem dorsza, goździkami, anyżem, kardamonem, ananasem i mleczkiem kokosowym, ryż naturalny.
  • Przekąska II: Wegański, bezglutenowy, kawowy deser jaglany z frużeliną wiśniową i wiórkami kokosa
  • Kolacja: Leczo warzywne z czerwoną fasolą i tostowym pieczywem trzy ziarna..

poprzedni dzieńSobota, 10 czerwca 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Wegański „smalczyk” z białej fasoli, kiszony ogórek, żytnie-razowe pieczywo na zakwasie
  • Przekąska I: „Cytrusowy ogień” Rozgrzewający, pełen wit.C koktajl z grapefruita, pomarańczy i limonki z dodatkiem chilli i sezamu
  • Obiad: Burger wegański z pieczonymi warzywami i kaszą pęczak
  • Przekąska II: Orkiszowo kokosowa muffinka z cukinii, świeża mandarynka.
  • Kolacja: „Hawajska” sałatka ryżowa z tuńczykiem, ananasem, kukurydza, żółtym serem i piklowanym ogórkiem zaprawiona lekkim sosem majonezowym. .

poprzedni dzieńNiedziela, 11 czerwca 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Amerykański naleśnik z malinowym twarożkiem i świeżym melonem
  • Przekąska I: Pieczone „Frytki” z korzennych warzyw z domowym pomidorowym dipem
  • Obiad: Falafel z cieciorki i warzyw z konfiturą żurawinowa, miksem ryżu dzikiego i parboiled, blanszowany bukiet warzyw
  • Przekąska II: Kokosowy pudding z tapioki z prażonym jabłkiem, cynamonem i jagodami goji
  • Kolacja: Krem z zielonego groszku i mięty z pełnoziarnistym sucharkiem tostowym.

poprzedni dzieńPoniedziałek, 12 czerwca 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Granola cynamonowo pomarańczowa z jogurtem straciatella, wiórkami kokosa, borówką amerykańską i anansem
  • Przekąska I: Sałatka z zagrodowym twarogiem, buraczkowym bulgurem, czerwoną cebulką, orzechami laskowymi i sosem z świeżych ziół
  • Obiad: Soczewicowy kotlecik z pieczarkami, kaszą jęczmienną i surowką z kiszonej kapusty
  • Przekąska II: Filetowana, pieczona gruszka w czekoladowym musie z wiórkami kokosa
  • Kolacja: „Tatar” z łososia wędzonego na zimno z pełnoziarnistą bagietką, kaparami i pomidorkami cherry. .

poprzedni dzieńWtorek, 13 czerwca 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Pomidorowo-paprykowa pasta kanapkowa z plastrami kiszonego ogórka, kiełkami rzodkiewki i żytnim-razowym pieczywem z słonecznikiem
  • Przekąska I: Smoothie truskawkowo żurawinowe na probiotycznym jogurcie i maślance.
  • Obiad: Strogonow wegański z opiekanymi ziemniaczkami w tymianku
  • Przekąska II: Sałatka neapolitańska z makaronem „trio”, czarnymi oliwkami, suszonymi pomidorami, mini mozzarellą, cukrową cebulką, parmezanem i sosem winegret
  • Kolacja: Krem brokułowy z gorgonzolą i ziołowymi grzaneczkami. .

poprzedni dzieńŚroda, 14 czerwca 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Jajko gotowane w lekkim majonezie z szczypiorkiem , plastrami zielonego ogórka, pomidorkami cherry i żytnim razowym pieczywem na zakwasie
  • Przekąska I: „Mango Lassi” z kardamonem i jagodami goji.
  • Obiad: Pieczony seler w sosie greckim z kaszą pęczak i dużą ilością natki pietruszki
  • Przekąska II: Nasza Fit „cieciorella” daktylowo orzechowa z bezcukrowym biszkoptem i świeżą pomarańczą
  • Kolacja: Mix sałat z grillowaną cukinią, płatkami sera grana padano, warzywami i kremowym sosem miodowo balsamicznym. .

poprzedni dzieńCzwartek, 15 czerwca 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Bounty owsianka na mleku roślinnym z wiórkami gorzkiej czekolady, płatkami migdała i świeżym melonem złotym i cantalupa
  • Przekąska I: Pasta aiwarowo tuńczykowa z mini pumperniklem i pomidorkami cherry
  • Obiad: Pieczone wegańskie kąski "jak kurczak" w sosie z zielonego pieprzu, sałatka lunchowa z kaszy gryczanej , duszonych pieczarek, marchewki, kopru i natki pietruszki
  • Przekąska II: „Slim” Pełen beta karotenu i wit.C koktajl z ananasa, mango i pomarańczy
  • Kolacja: Rozgrzewająca, „Tajska” zupa pomidorowa z mleczkiem kokosowym, chilli i ryżem curry..

poprzedni dzieńPiątek, 16 czerwca 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Pieczona jajecznica z czerwoną fasolą, kiełkami słonecznika i orkiszową tortillą a’la burito
  • Przekąska I: Pesto z zielonego groszku, orzeszków piniowych, tahini i bazylii z bezglutenowym nachos i słupkami marchewki.
  • Obiad: Filet łososia w kremowym sosie maślano cytrynowym z kaszą kus kus i warzywami.
  • Przekąska II: Fit deser z białej czekolady z prażonymi płatkami migdała i musem malinowym
  • Kolacja: Sałatka „grecka” na mix sałat z warzywami, serem feta, czarnymi oliwkami i czerwoną cebulką, sos winegret. .

poprzedni dzieńSobota, 17 czerwca 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Płatki ryżowe na mleku roślinnym z naszą bezcukrową konfiturą truskawkową i prażonymi pestkami słonecznika
  • Przekąska I: Wietnamska sałatka z tofu zapiekanym w sezamie, makaronem bezglutenowym, marchewką, cukinią, świeżą kolendrą i paprykowym sosem sweet-chilli
  • Obiad: Wegńskie "sin carne" z ryzem curry
  • Przekąska II: Fit trufle śliwkowo daktylowe z filetowanym ananasem
  • Kolacja: Krem dyniowo marchewkowy z pieczonym groszkiem ptysiowym i natką pietruszki. .

poprzedni dzieńNiedziela, 18 czerwca 2023

  • Przekąska II: Owsiane, korzenne crumble z jabłkiem, rabarbarem i waniliowym twarożkiem
  • Kolacja: Curry pomidorowe z ciecierzycą i śródziemnomorską ciabatą.
  • Śniadanie: Lekki, ziarnisty twarożek z warzywami i chrupkim pieczywem kukurydzianym
  • Przekąska I: Pełen potasu, beta karotenu i wit.C koktajl wielowarzywny z pestkami słonecznika i oliwą lnianą.
  • Obiad: Wegańskie klopsiki w sosie toskańskim z biała quinoa, zielonym groszkiem i kukurydzą.

Na czym polega wegetarianizm?

Klasyczna dieta wegetariańska to sposób żywienia, który polega na eliminacji z codziennego jadłospisu wszelkiego rodzaju mięsa. Część wariantów dotyczy także ryb, owoców morza i produktów pochodzenia zwierzęcego. Dieta wegetariańska pudełkowa jest przeznaczona dla wszystkich osób niejedzących mięsa. W naszym programie dietetycznym dbamy o to, aby każdy posiłek zawierał zróżnicowaną mieszankę owoców, warzyw, zbóż, zdrowych tłuszczów i białek pochodzenia niezwierzęcego.

Udowodniono, że odpowiednio zbilansowana dieta oparta na produktach pochodzenia roślinnego zmniejsza ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego, otyłości, a także cukrzycy typu 2 lub chorób neurodegeneracyjnych.

Zalety cateringu bez mięsa

Dieta wegetariańska dostarcza organizmowi mniej nasyconych tłuszczów, a więcej jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych niż tradycyjny sposób odżywiania. Dzięki temu taka dieta obniża poziom cholesterolu we krwi oraz usprawnia pracę serca i mózgu. Jedząc produkty bezmięsne, spożywa się też więcej błonnika pokarmowego, który reguluje pracę jelit i wpływa korzystnie na mikroflorę bakteryjną, a tym samym poprawia naszą odporność.

Według ekspertów najzdrowsza dieta roślinna to odmiana laktoowowegetariańska. Obejmuje ona zarówno jaja, jak i mleko oraz jego przetwory, a także miód. Dzięki takiemu zestawowi łatwo można zaspokoić wszystkie potrzeby organizmu. Osoby odżywiające się w ten sposób rzadko miewają niedobory pokarmowe: jaja są dobrym źródłem żelaza i witaminy B12, a nabiał – wapnia.

Rodzaje diet wegetariańskich

Odmiany diet wegetariańskich różnią się między innymi zakresem eliminacji produktów pochodzenia zwierzęcego. Wyróżniamy:

  • dietę laktoowegetariańską – wyklucza czerwone mięso, drób, ryby, owoce morza i jaja, ale dopuszcza spożycie nabiału;
  • dietę owowegetariańską – wyklucza czerwone mięso, drób, ryby, owoce morza i nabiał, ale dopuszcza spożycie jaj;
  • dietę laktoowowegetariańska – wyklucza czerwone mięso, drób, ryby i owoce morza, ale dopuszcza spożycie jaj oraz nabiału;
  • dietę pescowegetariańską – wyklucza czerwone mięso i drób, ale dopuszcza spożycie jaj, nabiału, ryb i owoców morza;
  • dietę semiwegetariańską – wyklucza czerwone mięso, ale dopuszcza spożycie drobiu, jaj, nabiału, ryb i owoców morza;
  • dietę wegańską – wyklucza spożycie wszystkich produktów pochodzenie zwierzęcego;
  • dietę fleksitariańską – dieta oparta głównie na produktach pochodzenia roślinnego, ale dopuszczająca okazjonalne spożycie mięsa, drobiu, nabiału, jaj, ryb i owoców morza.

Dieta wegetariańska przygotowana przez catering dietetyczny MediDieta opiera się na zasadach diety laktoowowegetariańskiej (w wersji bez ryb) lub pescowegetariańskiej (w wersji z rybami. Nie dodajemy do potraw owoców morza).

Zasady diety wegetariańskiej pudełkowej

Zbilansowana dieta wegetariańska, którą dostarcza catering dietetyczny MediDieta, charakteryzuje się:

  • eliminacją czerwonego i drobiowego mięsa, ryb (w przypadku wersji wykluczającej ryby z jadłospisu) oraz owoców morza;
  • urozmaiconymi posiłkami, które składają się z produktów z różnych grup żywności: owoce, warzywa, produkty nabiałowe, pełnoziarniste produkty zbożowe, jaja, orzechy, nasiona;
  • dużą zawartością różnokolorowych owoców, warzyw oraz innych produktów pochodzenia roślinnego, które są bogate w antyoksydanty, witaminy, składniki mineralne i błonnik;
  • odpowiednią ilością pełnowartościowego białka, pochodzącą z nasion roślin strączkowych, tofu, jaj oraz produktów mlecznych;
  • ograniczeniem ilości produktów wysokoprzetworzonych – wiele produktów, pomimo że są wegetariańskie, niekoniecznie są zdrowe, między innymi: parówki, wędliny sojowe, kiełbaski wegańskie, dania gotowe, tj. wegańskie burgery, nuggetsy, kotleciki;
  • spożywaniem pełnoziarnistych produktów zbożowych, bogatych w błonnik, magnez, tj. kasze, brązowy ryż, razowe pieczywo, pełnoziarnisty makaron.

Co jedzą wegetarianie?

Na diecie wegetariańskiej bardzo ważne jest pokrycie zapotrzebowania na wszelkie niezbędne składniki odżywcze: makroskładniki, witaminy oraz składniki mineralne. Bardzo ważne są między innymi: białko, żelazo, wapń, jod czy cynk. Dlatego też posiłki osób na diecie wegetariańskiej powinny być urozmaicone i składać się z różnorodnych produktów spożywczych.

Innymi ważnymi elementami w diecie wegetarian są witaminy B12witamina D, które trudno dostarczyć ze źródeł pokarmowych. Dlatego osoby będące na diecie wegetariańskiej powinny stosować odpowiednią suplementację uzgodnioną z lekarzem i dietetykiem.

Składniki odżywczeNajlepsze źródła
BiałkoJajka, produkty mleczne (mleko, jogurty naturalne, maślanki, kefiry, sery twarogowe, serki wiejskie, sery podpuszczkowe i sery dojrzewające, mleko zsiadłe, jogurty typu skyr), nasiona roślin strączkowych (soja, fasola, ciecierzyca, soczewica, bób, groch), produkty sojowe (napoje sojowe, tofu, tempeh, jogurty sojowe), amarantus, kasza jaglana, komosa ryżowa, nasiona chia, nasiona dyni i słonecznika, orzechy (nerkowca, laskowe, włoskie, makadamia, pekan), migdały
TłuszczeJajka, oleje roślinne (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej sojowy, olej lniany, olej z pestek winogron, ryżowy, z wiesiołka, z czarnuszki), orzechy (laskowe, włoskie, pekan, makadamia, nerkowca, migdały, pistacje), pestki (dyni, słonecznika, chia, sezamu), siemię lniane
WęglowodanyPieczywo razowe, orkiszowe, owsiane, ryż (brązowy, basmati, czerwony, dziki), makarony pełnoziarniste, kasze (gryczana, jaglana, jęczmienna, pęczak), płatki zbożowe (owsiane, orkiszowe, jęczmienne, żytnie, gryczane) otręby (pszenne, żytnie, owsiane, gryczane), ziemniaki, owoce (jabłka, banany, owoce cytrusowe, owoce jagodowe)
Błonnik pokarmowyPełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa, owoce, nasiona roślin strączkowych
ŻelazoFasola biała, groch, soczewica czerwona, produkty sojowe (tofu), soja, komosa ryżowa, natka pietruszki, migdały, brokuły, pestki dyni, otręby pszenne, pistacje, jarmuż, kakao, mak, sezam, kasza jaglana, kasza orkiszowa, ciecierzyca, szpinak
WapńMleko i produkty mleczne (jogurty naturalne, maślanki, kefiry, sery twarogowe, serki wiejskie, sery podpuszczkowe i sery dojrzewające, mleko zsiadłe, jogurty typu skyr), soja, tofu, napoje roślinne (sojowe, migdałowe, owsiane, ryżowe) fortyfikowane wapniem, mak, suszone figi, brokuł, jarmuż, kapusta pekińska, nasiona sezamu, migdały
CynkProdukty sojowe, boczniaki, pieczarki, kurki, pestki dyni, nasiona sezamu, ryż dziki, komosa ryżowa, nasiona roślin strączkowych (fasola, soczewica, ciecierzyca), kakao, warzywa kapustę (brokuły, kapusta, jarmuż, brukselka), otręby pszenne, natka pietruszki, pomidory
JodSól jodowana, algi morskie, wodorosty
Kwasy tłuszczowe omega 3Oleje roślinne (lniany, rzepakowy, sojowy, z zarodków pszennych, oliwa z oliwek, z orzechów włoskich, olej z nasion konopi), siemię lniane, orzechy włoskie, pestki dyni, nasiona chia.

Dlaczego warto wybrać pudełkową dietę wegetariańską?

Jeżeli ze względów etycznych lub zdrowotnych nie chcesz jeść mięsa, ale uważasz, że przejście na wegetarianizm wiąże się ze zbyt dużym nakładem czasu i pracy z Twojej strony, wypróbuj dietę pudełkową. Wiemy, że gotowanie dań jarskich jest bardziej czasochłonne i wymaga większej kreatywności, dlatego z przyjemnością zrobimy to za Ciebie. Nie obawiaj się, że bez spożywania mięsa będziesz mieć dostarczane niedostateczne ilości białka. Zamawiając nasz produkt, możesz mieć pewność, że w produktach roślinnych składających się na dietę wege znajdziesz pełnowartościowe źródła białka, które będą nie tylko pożywne, ale i naprawdę pyszne. Dbają o to nasi eksperci.

Dzięki temu nie gotując ani nie robiąc zakupów, codziennie będziesz jeść to, z czym się dobrze czujesz i co ma doskonały wpływ na zdrowie.

Jak zamówić?

To proste: zaznacz kaloryczność i dni dostawy w formularzu na górze. Po przejściu do następnego kroku system poprosi Cię o dane adresowe, numer telefonu i ewentualne inne informacje. Wygodnie opłać zamówienie online i już — dostawy zestawów posiłków możesz spodziewać się już po dwóch dniach. W przypadku, jeśli nie masz pewności, czy catering wegetariański jest dla Ciebie zdrowy, zamów pakiet zawierający badania i rozmowę z dietetykiem. Możesz też skorzystać z kalkulatora kalorii, aby określić swoje zapotrzebowanie energetyczne przed złożeniem zamówienia.

Gdzie dowozimy catering wegetariański? Warszawa, Wrocław, Kraków i inne miejscowości

Pudełkową dietę bezmięsną możesz zamówić z dostawą prosto pod Twoje drzwi bez względu na to, w której części Polski mieszkasz. Obsługujemy kilkadziesiąt miejscowości: od północy do południa i od wschodniego do zachodniego krańca naszego kraju. U nas zamówią pyszne dania wegetariańskie zarówno mieszkańcy dużych miast, jak i mniejszych miasteczek, a nawet wsi! Chcesz przekonać się, czy Twoja miejscowość jest wśród nich i w jakich godzinach możesz spodziewać się przyjazdu paczek z jedzeniem? Odwiedź zakładkę dostawa: tam sprawdzisz szczegóły.

Poniższe zdjęcia przedstawiają propozycję podania posiłków:

Pieczony łosoś z czerwonym ryżem - dieta wegetariańska
Pełnoziarniste spaghetti w sosie z fasolą, ciecierzycą - dieta wegetariańska
Filet miruny zapiekany z pomidorami i mozzarellą, lunchową sałatką - dieta wegetariańska