Dieta wegetariańska

Dieta wegetariańska

Dieta wegetariańska

Stosowanie diety wegetariańskiej wiąże się z wieloma korzyściami dla zdrowia, jednak dieta ta powinna być zbilansowana oraz różnorodna, powinna zawierać odpowiednie ilości makroskładników (białka, tłuszczu oraz węglowodanów), a także witamin i składników mineralnych.

Te wymagania spełnia catering wegetariański od MediDieta. Sprawdź, czym się wyróżnia, ile kosztuje i dlaczego warto.

Czytaj więcej
Dorsz po węgiersku: dieta wegetariańska z rybami

Skomponuj swoją dietę

  • 1500 kcal
  • 1800 kcal
  • 2000 kcal
  • Nie wiesz, ile kcal potrzebujesz?Oblicz
  • z rybami
  • bez ryb

Wybierz dni dostawy

Określ zakres dni:

Uwzględnij:

Aby wybrać zakres dat, proszę kliknąć na pierwszy dzień dostawy. Aby wybrać zakres dat, proszę kliknąć pierwszy i ostatni dzień dostawy.
Aby wybrać pojedyncze dni, proszę kliknąć dwa razy w wybrany dzień.

Chcesz przetestować dietę? Wybierz dostawę na dzień próbny i sprawdź nasz catering.

Liczba dni dostawy: 0

Dieta wegetariańska - jadłospis

Niedziela, 29 stycznia 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Frittata jajeczna z szpinakiem, serem feta i czarnymi oliwkami, pomidorki cherry z roszponką. ;
  • Przekąska I: „Poke Bowl” z ryżem curry, pieczoną w papryce ciecierzycą, wędzonym na zimno łososiem, zielonym groszkiem i kolendrą. ;
  • Obiad: Wegańskie kąska "jak kurczak" w sosie słodko kwaśnym z warzywami, ananasem i dzikim ryżem. ;
  • Przekąska II: Fit trufle bakaliowo otrębowe z musem wiśniowym.;
  • Kolacja: Pieczony Falafel na rzymskiej sałacie z świeżym ogórkiem, plastrami brzoskwini, słupkami papryki, owocem granatu i kremowym balsamicznym sosem..

poprzedni dzieńPoniedziałek, 30 stycznia 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Jogurt naturalny z malinami, borówką amerykańską i naszą cynamonowo pomarańczową granolą;
  • Przekąska I: Wytrawna sałatka z kaszą pęczak, piklowaną czerwoną kapustą, serem bałkańskim i prażonym mixem siemienia lnianego, sezamu i czarnuszki. ;
  • Obiad: Pieczony, wegański kotlecik straczkowy z pieczarkami, opiekane ziemniaczki, surowka z kiszonej kapusty;
  • Przekąska II: Wegańskie, jaglane, Fit „Monte” z orzechami laskowymi.;
  • Kolacja: Krem kalafiorowy z ziołowymi grzankami, płatkami migdała i natką pietruszki. .

poprzedni dzieńWtorek, 31 stycznia 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Biała kasza gryczana z karmelizowanym jabłkiem, cynamonem, naszym puddingiem czekoladowym, pestkami dyni i świeżym melonem cantalupa.;
  • Przekąska I: Pieczone frytki z warzyw korzennych (marchew/burak/seler) z naszym dipem bazyliowym ;
  • Obiad: Tagine dyniowy z ciecierzycą i cytrynowym kus kus z cukinią, miętą i wegańskim serem feta. ;
  • Przekąska II: Lekki, bezglutenowy i bezcukrowy deser brzoskwiniowo pomarańczowy z bezcukrowym, orkiszowym biszkoptem.;
  • Kolacja: Pełnoziarnista tortiila z pastą mexicana i warzywami.

poprzedni dzieńŚroda, 1 lutego 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Jajko gotowane w lekkim sosie chrzanowym z szczypiorkiem, świeżym ogórkiem, kiełkami lucerny i żytnim-razowym pieczywem na zakwasie;
  • Przekąska I: „Rumiana truskawka” Pełen wit.C koktajl z truskawki, pomarańczy i naparu z rumianku z dodatkiem sezamu i siemienia lnianego;
  • Obiad: Wegański a'la kurczak w kremowym sosie z masła orzechowego i mleczka kokosowego z ryżową sałatką z fasolką szparagową, marchewką i czarnym sezamem;
  • Przekąska II: Fit deser z białej czekolady i jogurtu naturalnego z żurawiną, płatkami migdała i malinami. ;
  • Kolacja: Mix sałat z grillowanym bakłażanem, warzywami i wegańską mozarellą i sosem sweet-chilli. .

poprzedni dzieńCzwartek, 2 lutego 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Czekoladowe płatki ryżowe z mango , lekkim serkiem ziarnistym i posypką z siemienia lnianego, sezamu i maku. ;
  • Przekąska I: Pasta łososiowa z słupkami kalarepki i pełnoziarnistym mini pumperniklem;
  • Obiad: Strogonow z boczniaków i kotletów sojowych z kaszą gryczaną ;
  • Przekąska II: Owsiane, bezcukrowe, bezmleczne i bezglutenowe „crumble” z owocami i waniliowym puddingiem;
  • Kolacja: Meksykańska sałatka z komosą ryżową, papryką, czerwoną fasolą, kukurydzą, serem żółtym i bezglutenowym nachos, sos jogurtowy z awokado..

poprzedni dzieńPiątek, 3 lutego 2023kolejny dzień

  • Przekąska II: Fit sernik a’la „Milky Way” z polewą z gorzkiego 100% kakao i brzoskwinią.;
  • Kolacja: Sałatka z młodymi listkami szpinaku baby, makaronem trzy kolory, świeżym ogórkiem, suszonymi pomidorkami i mini mozzarellą, sos kremowo balsamiczny.;
  • Śniadanie: Wytrawna, bezglutenowa granola z pestkami dyni, słonecznika, orzechami, suszonym tymiankiem i rozmarynem, jogurtem naturalnym i salsą z pomidora malinowego i papryki.;
  • Przekąska I: Pasta z białej fasoli i pieczarek z słupkami marchewki i kukurydzianym chlebkiem chrupkim;
  • Obiad: Łosoś teriyaki w sosie mango z pieczonymi batatami i surówką z białej kapusty i kopru.

poprzedni dzieńSobota, 4 lutego 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Wegańska jaglanka mango-marakuja z malinami i wiórkami kokosa;
  • Przekąska I: Hummus z zielonego groszku z słupkami marchewki i kalarepki;
  • Obiad: Pełnoziarniste spaghetti w sosie neapolitańskim z czarnymi oliwkami i płatkami sera grana padano;
  • Przekąska II: Lekki, serek z prawdziwą wanilią, jeżynami i wiórkami gorzkiej czekolady;
  • Kolacja: Wegańskie „chilli sin carne” z ryżem naturalnym.

poprzedni dzieńNiedziela, 5 lutego 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Tatar z suszonych pomidorów i grillowanej cukinii z zielonym ogórkiem, żółtą papryką i orkiszową focaccią;
  • Przekąska I: „Spoko Slim” Świeżo tłoczony sok z jabłka, białego grapefruita, ananasa i pomarańczy z dodatkiem naparu z czerwonej herbaty o smaku papai i pigwy, siemie lniane;
  • Obiad: Wegańskie klopsiki w sosie miodowo musztardowym z ryzem dzikim i piklowaną czerwoną kapustą;
  • Przekąska II: Pełnoziarniste, bezcukrowe, autralijskie ciasto daktylowo kokosowe z musem rabarbarowo truskawkowym;
  • Kolacja: Krem z białych warzyw (seler,pietruszka,kalafior,ziemniak) z bezglutenowym groszkiem ptysiowym i czarnuszką.

poprzedni dzieńPoniedziałek, 6 lutego 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Pieczony omlet jajeczny z malinowo-waniliowym twarożkiem i orzechami włoskimi;
  • Przekąska I: Sałatka a’la „Risotto” z blanszowanym zielonym groszkiem, szczypiorkiem, miętą i serem feta, sos włoski.;
  • Obiad: Tofu w sosie mole poblano z kaszą kus kus, zielona fasolką szparagowa i ananasem;
  • Przekąska II: „Wiśnia w czekoladzie” wegański, czekoladowy deser z wiśni, banana i awokado z płatkami migdała. ;
  • Kolacja: Szpinakowa tortilla z kremowym dipem musztardowym i słupkami warzyw.

poprzedni dzieńWtorek, 7 lutego 2023

  • Śniadanie: Kokosowo orzechowa owsianka z mango i jagodami goji.;
  • Przekąska I: Pasta z ciecierzycy i czerwonej soczewicy z żytnim podpłomykiem i cherry;
  • Obiad: Leczo warzywne z kaszą pęczak, pestkami dyni i natka pietruszki;
  • Przekąska II: „Super strong” Jogurtowy koktajl z czarnej porzeczki, truskawki i pieczonego buraczka. ;
  • Kolacja: Tajska zupa pomidorowa z ryżowym tagliatelle, mleczkiem kokosowym i kolendrą. .

Na czym polega wegetarianizm?

Klasyczna dieta wegetariańska to sposób żywienia, który polega na eliminacji z codziennego jadłospisu wszelkiego rodzaju mięsa. Część wariantów dotyczy także ryb, owoców morza i produktów pochodzenia zwierzęcego. Dieta wegetariańska pudełkowa jest przeznaczona dla wszystkich osób niejedzących mięsa. W naszym programie dietetycznym dbamy o to, aby każdy posiłek zawierał zróżnicowaną mieszankę owoców, warzyw, zbóż, zdrowych tłuszczów i białek pochodzenia niezwierzęcego.

Udowodniono, że odpowiednio zbilansowana dieta oparta na produktach pochodzenia roślinnego zmniejsza ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego, otyłości, a także cukrzycy typu 2 lub chorób neurodegeneracyjnych.

Zalety cateringu bez mięsa

Dieta wegetariańska dostarcza organizmowi mniej nasyconych tłuszczów, a więcej jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych niż tradycyjny sposób odżywiania. Dzięki temu taka dieta obniża poziom cholesterolu we krwi oraz usprawnia pracę serca i mózgu. Jedząc produkty bezmięsne, spożywa się też więcej błonnika pokarmowego, który reguluje pracę jelit i wpływa korzystnie na mikroflorę bakteryjną, a tym samym poprawia naszą odporność.

Według ekspertów najzdrowsza dieta roślinna to odmiana laktoowowegetariańska. Obejmuje ona zarówno jaja, jak i mleko oraz jego przetwory, a także miód. Dzięki takiemu zestawowi łatwo można zaspokoić wszystkie potrzeby organizmu. Osoby odżywiające się w ten sposób rzadko miewają niedobory pokarmowe: jaja są dobrym źródłem żelaza i witaminy B12, a nabiał – wapnia.

Rodzaje diet wegetariańskich

Odmiany diet wegetariańskich różnią się między innymi zakresem eliminacji produktów pochodzenia zwierzęcego. Wyróżniamy:

  • dietę laktoowegetariańską – wyklucza czerwone mięso, drób, ryby, owoce morza i jaja, ale dopuszcza spożycie nabiału;
  • dietę owowegetariańską – wyklucza czerwone mięso, drób, ryby, owoce morza i nabiał, ale dopuszcza spożycie jaj;
  • dietę laktoowowegetariańska – wyklucza czerwone mięso, drób, ryby i owoce morza, ale dopuszcza spożycie jaj oraz nabiału;
  • dietę pescowegetariańską – wyklucza czerwone mięso i drób, ale dopuszcza spożycie jaj, nabiału, ryb i owoców morza;
  • dietę semiwegetariańską – wyklucza czerwone mięso, ale dopuszcza spożycie drobiu, jaj, nabiału, ryb i owoców morza;
  • dietę wegańską – wyklucza spożycie wszystkich produktów pochodzenie zwierzęcego;
  • dietę fleksitariańską – dieta oparta głównie na produktach pochodzenia roślinnego, ale dopuszczająca okazjonalne spożycie mięsa, drobiu, nabiału, jaj, ryb i owoców morza.

Dieta wegetariańska przygotowana przez catering dietetyczny MediDieta opiera się na zasadach diety laktoowowegetariańskiej (w wersji bez ryb) lub pescowegetariańskiej (w wersji z rybami. Nie dodajemy do potraw owoców morza).

Zasady diety wegetariańskiej pudełkowej

Zbilansowana dieta wegetariańska, którą dostarcza catering dietetyczny MediDieta, charakteryzuje się:

  • eliminacją czerwonego i drobiowego mięsa, ryb (w przypadku wersji wykluczającej ryby z jadłospisu) oraz owoców morza;
  • urozmaiconymi posiłkami, które składają się z produktów z różnych grup żywności: owoce, warzywa, produkty nabiałowe, pełnoziarniste produkty zbożowe, jaja, orzechy, nasiona;
  • dużą zawartością różnokolorowych owoców, warzyw oraz innych produktów pochodzenia roślinnego, które są bogate w antyoksydanty, witaminy, składniki mineralne i błonnik;
  • odpowiednią ilością pełnowartościowego białka, pochodzącą z nasion roślin strączkowych, tofu, jaj oraz produktów mlecznych;
  • ograniczeniem ilości produktów wysokoprzetworzonych – wiele produktów, pomimo że są wegetariańskie, niekoniecznie są zdrowe, między innymi: parówki, wędliny sojowe, kiełbaski wegańskie, dania gotowe, tj. wegańskie burgery, nuggetsy, kotleciki;
  • spożywaniem pełnoziarnistych produktów zbożowych, bogatych w błonnik, magnez, tj. kasze, brązowy ryż, razowe pieczywo, pełnoziarnisty makaron.

Co jedzą wegetarianie?

Na diecie wegetariańskiej bardzo ważne jest pokrycie zapotrzebowania na wszelkie niezbędne składniki odżywcze: makroskładniki, witaminy oraz składniki mineralne. Bardzo ważne są między innymi: białko, żelazo, wapń, jod czy cynk. Dlatego też posiłki osób na diecie wegetariańskiej powinny być urozmaicone i składać się z różnorodnych produktów spożywczych.

Innymi ważnymi elementami w diecie wegetarian są witaminy B12witamina D, które trudno dostarczyć ze źródeł pokarmowych. Dlatego osoby będące na diecie wegetariańskiej powinny stosować odpowiednią suplementację uzgodnioną z lekarzem i dietetykiem.

Składniki odżywczeNajlepsze źródła
BiałkoJajka, produkty mleczne (mleko, jogurty naturalne, maślanki, kefiry, sery twarogowe, serki wiejskie, sery podpuszczkowe i sery dojrzewające, mleko zsiadłe, jogurty typu skyr), nasiona roślin strączkowych (soja, fasola, ciecierzyca, soczewica, bób, groch), produkty sojowe (napoje sojowe, tofu, tempeh, jogurty sojowe), amarantus, kasza jaglana, komosa ryżowa, nasiona chia, nasiona dyni i słonecznika, orzechy (nerkowca, laskowe, włoskie, makadamia, pekan), migdały
TłuszczeJajka, oleje roślinne (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej sojowy, olej lniany, olej z pestek winogron, ryżowy, z wiesiołka, z czarnuszki), orzechy (laskowe, włoskie, pekan, makadamia, nerkowca, migdały, pistacje), pestki (dyni, słonecznika, chia, sezamu), siemię lniane
WęglowodanyPieczywo razowe, orkiszowe, owsiane, ryż (brązowy, basmati, czerwony, dziki), makarony pełnoziarniste, kasze (gryczana, jaglana, jęczmienna, pęczak), płatki zbożowe (owsiane, orkiszowe, jęczmienne, żytnie, gryczane) otręby (pszenne, żytnie, owsiane, gryczane), ziemniaki, owoce (jabłka, banany, owoce cytrusowe, owoce jagodowe)
Błonnik pokarmowyPełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa, owoce, nasiona roślin strączkowych
ŻelazoFasola biała, groch, soczewica czerwona, produkty sojowe (tofu), soja, komosa ryżowa, natka pietruszki, migdały, brokuły, pestki dyni, otręby pszenne, pistacje, jarmuż, kakao, mak, sezam, kasza jaglana, kasza orkiszowa, ciecierzyca, szpinak
WapńMleko i produkty mleczne (jogurty naturalne, maślanki, kefiry, sery twarogowe, serki wiejskie, sery podpuszczkowe i sery dojrzewające, mleko zsiadłe, jogurty typu skyr), soja, tofu, napoje roślinne (sojowe, migdałowe, owsiane, ryżowe) fortyfikowane wapniem, mak, suszone figi, brokuł, jarmuż, kapusta pekińska, nasiona sezamu, migdały
CynkProdukty sojowe, boczniaki, pieczarki, kurki, pestki dyni, nasiona sezamu, ryż dziki, komosa ryżowa, nasiona roślin strączkowych (fasola, soczewica, ciecierzyca), kakao, warzywa kapustę (brokuły, kapusta, jarmuż, brukselka), otręby pszenne, natka pietruszki, pomidory
JodSól jodowana, algi morskie, wodorosty
Kwasy tłuszczowe omega 3Oleje roślinne (lniany, rzepakowy, sojowy, z zarodków pszennych, oliwa z oliwek, z orzechów włoskich, olej z nasion konopi), siemię lniane, orzechy włoskie, pestki dyni, nasiona chia.

Dlaczego warto wybrać pudełkową dietę wegetariańską?

Jeżeli ze względów etycznych lub zdrowotnych nie chcesz jeść mięsa, ale uważasz, że przejście na wegetarianizm wiąże się ze zbyt dużym nakładem czasu i pracy z Twojej strony, wypróbuj dietę pudełkową. Wiemy, że gotowanie dań jarskich jest bardziej czasochłonne i wymaga większej kreatywności, dlatego z przyjemnością zrobimy to za Ciebie. Nie obawiaj się, że bez spożywania mięsa będziesz mieć dostarczane niedostateczne ilości białka. Zamawiając nasz produkt, możesz mieć pewność, że w produktach roślinnych składających się na dietę wege znajdziesz pełnowartościowe źródła białka, które będą nie tylko pożywne, ale i naprawdę pyszne. Dbają o to nasi eksperci.

Dzięki temu nie gotując ani nie robiąc zakupów, codziennie będziesz jeść to, z czym się dobrze czujesz i co ma doskonały wpływ na zdrowie.

Jak zamówić?

To proste: zaznacz kaloryczność i dni dostawy w formularzu na górze. Po przejściu do następnego kroku system poprosi Cię o dane adresowe, numer telefonu i ewentualne inne informacje. Wygodnie opłać zamówienie online i już — dostawy zestawów posiłków możesz spodziewać się już po dwóch dniach. W przypadku, jeśli nie masz pewności, czy catering wegetariański jest dla Ciebie zdrowy, zamów pakiet zawierający badania i rozmowę z dietetykiem. Możesz też skorzystać z kalkulatora kalorii, aby określić swoje zapotrzebowanie energetyczne przed złożeniem zamówienia.

Gdzie dowozimy catering wegetariański? Warszawa, Wrocław, Kraków i inne miejscowości

Pudełkową dietę bezmięsną możesz zamówić z dostawą prosto pod Twoje drzwi bez względu na to, w której części Polski mieszkasz. Obsługujemy kilkadziesiąt miejscowości: od północy do południa i od wschodniego do zachodniego krańca naszego kraju. U nas zamówią pyszne dania wegetariańskie zarówno mieszkańcy dużych miast, jak i mniejszych miasteczek, a nawet wsi! Chcesz przekonać się, czy Twoja miejscowość jest wśród nich i w jakich godzinach możesz spodziewać się przyjazdu paczek z jedzeniem? Odwiedź zakładkę dostawa: tam sprawdzisz szczegóły.

Poniższe zdjęcia przedstawiają propozycję podania posiłków:

Pieczony łosoś z czerwonym ryżem - dieta wegetariańska
Pełnoziarniste spaghetti w sosie z fasolą, ciecierzycą - dieta wegetariańska
Filet miruny zapiekany z pomidorami i mozzarellą, lunchową sałatką - dieta wegetariańska