Zespół Jelita Drażliwego jest przewlekłym i nawracającym czynnościowym zaburzeniem prawidłowej pracy jelit. Charakteryzuje się bólami brzucha o zróżnicowanym nasileniu. Bóle nasilają się zwykle 60-90 minut po posiłku.
Przyczyna IBS nie została do końca poznana, wiadomo jednak, że schorzenie nie jest związane z upośledzeniem budowy anatomicznej jelit ani nie jest skutkiem zmian chorobowych.
Sprawdź, jakie są zasady diety przy zespole jelita drażliwego. Jakie produkty można jeść, a czego unikać, aby dobrze się czuć?
Spis treści
Zespół jelita drażliwego (ZJD, IBS – ang. Irritable Bowel Syndrome) jest chorobą układu pokarmowego, która objawia się biegunkami, zaparciami lub zaburzeniami typu wypróżnień. Szacunki mówią, że może występować u 5-19% mężczyzn oraz 14-24% kobiet, jednak ze względu na brak specyficznych objawów, wiele osób mimo choroby nie trafia po pomoc. Przypuszcza się, że tylko 25% osób mających objawy zespołu jelita drażliwego szuka pomocy specjalisty.
Do najczęściej występujących objawów, które się obserwuje przy IBS, można zaliczyć:
W przebiegu ZJD bóle brzucha oraz biegunki nie występują raczej w nocy. Objawy IBS są bardzo zróżnicowane oraz zindywidualizowane. Ponadto, objawy zespołu jelita drażliwego nie muszą występować jednocześnie, a ich częstotliwość oraz nasilenie zmienia się w czasie.
U chorych na jelito drażliwe mogą występować także inne objawy, chociaż nie mają one znaczenia w diagnozie tego schorzenia, tj.:
Rozpoznanie ZJD najczęściej polega na wykluczeniu wszystkich innych chorób, które mogą powodować podobne objawy, między innymi chorób zapalnych jelit (choroba Leśniewskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, celiakii, SIBO, chorób tarczycy, endometriozy, chorób pasożytniczych i bakteryjnych jelit, nietolerancji pokarmowych).
Ze względu na rodzaj objawów dominujących, zespół jelita drażliwego można podzielić na 4 podkategorie:
Zespół jelita drażliwego leczy się przede wszystkim objawowo w celu opanowania dolegliwości i poprawy jakości życia chorego. Leczenie IBS powinno być dostosowane indywidualnie i najczęściej obejmuje:
W leczeniu objawowym ZJD stosuje się leki rozkurczowe, przeciwwdęciowe, przeciwbiegunkowe oraz przeczyszczające.
Badania naukowe pokazują, że w leczeniu zespołu jelita drażliwego jest konieczne podejście wielodyscyplinarne. Z powodu wielkiej roli, jaką odgrywa w nasileniu objawów styl życia, ważne jest, aby leczenie opierało się nie tylko na stosowaniu leków, ale także, żeby uwzględniało pracę z dietetykiem i psychologiem, lub/i psychiatrą. U wielu chorych ZJD silnie koreluje ze stresem oraz zaburzeniami psychicznymi, tj. nerwica, zaburzenia lękowe, depresja.
Do najważniejszych zasad diety w zespole jelita drażliwego możemy zaliczyć:
Masz IBS i chcesz odżywiać się zgodnie z zaleceniami, ale nie masz ochoty albo czasu, żeby codziennie robić zakupy i przygotowywać odpowiednio skomponowane i podgrzane posiłki? Dobrym pomysłem będzie skorzystanie z cateringu dietetycznego.
MediDieta proponuje dietę pudełkową lekkostrawną, która będzie odpowiednia dla osób cierpiących na odmianę biegunkową ZJD. Jest ona dostępna w różnych kalorycznościach, dzięki czemu każdy klient bez problemu dobierze opcję odpowiednią dla siebie.
Przy zaparciowym typie IBS należy wprowadzić dietę ze zwiększoną ilością błonnika pokarmowego. Spowoduje to wzrost objętości stolca oraz przyspieszy przemieszczanie się treści pokarmowej w jelitach. Dieta powinna dostarczać ponad 30 g błonnika na dzień. W każdym posiłku powinien znaleźć się przynajmniej jeden produkt o wysokiej zawartości błonnika, szczególnie rozpuszczalnego w wodzie (np. w postaci owoców, warzyw, soków przecierowych, mielonego siemienia lnianego lub płatków owsianych). Przy zwiększonej ilości błonnika nie można zapominać o odpowiednim nawodnieniu. Płyny powodują uwodnienie treści jelitowej. Dodatkowo do diety można wprowadzić suszone śliwki, otręby pszenne czy siemię lniane, które pobudzają perystaltykę jelit.
Przy ciężkim przebiegu zespołu jelita drażliwego zalecane jest wprowadzenie diety low FODMAP. To dieta o niskiej zawartości fermentujących oligo-, di- i monosacharydów oraz polioli, składająca się z 3 etapów:
Według badań naukowych nawet u 2/3 chorych na ZJD poprawia się samopoczucie już po pierwszych kilku tygodniach stosowania diety low FODMAP. Co więcej, u około 70% osób odczuwała korzyści płynące ze zmiany diety nawet rok później.
Poniższa tabela przedstawia zalecane i niezalecane produkty pogrupowane według kategorii.
Grupa produktów | Produkty zalecane | Produkty odradzane |
Produkty zbożowe | mąka owsiana, mąka kukurydziana, mąka ryżowa, pieczywo bez pszenicy, żyta, jęczmienia, chleb orkiszowy na zakwasie, płatki kukurydziane, płatki owsiane, komosa ryżowa, ryż, makaron kukurydziany, ryżowy | mąki i pieczywo na bazie pszenicy, żyta, jęczmienia, płatki śniadaniowe pszenne, żytnie, jęczmienne, makaron pszenny, żytni, jęczmienny |
Produkty mleczne i napoje roślinne | ser żółty, ser mozzarella, ser brie, ser camembert, ser feta, napój migdałowy, mleko i przetwory mleczne bez laktozy | mleko krowie, twaróg, jogurt naturalny, napój sojowy, słodzone mleko skondensowane, budyń, lody mleczne |
Warzywa i owoce | bakłażany, fasolka szparagowa, papryka, marchew, ogórki, sałata, ziemniaki, pomidory, cukinie, banany, winogrona, kiwi, mandarynki, pomarańcze, grejpfruty, cytryny, ananasy, truskawki, maliny | karczochy, szparagi, kalafior, brukselka, kapusta, czosnek, cebula, por, zielony groszek, grzyby, buraki, nasiona roślin strączkowych, jabłka, wiśnie, suszone owoce, mango, nektarynki, brzoskwinie, gruszki, śliwki, arbuz |
Napoje | woda mineralna, słaba herbata, słaba kawa | słodkie napoje, soki, nektary, napoje słodzone słodzikiem, napoje energetyczne |
Przyprawy | naturalne zioła, pieprz czarny, biały, czerwony, ziołowy, cynamon, kurkuma, czarnuszka | przyprawa vegeta, sosy w proszku, zupy w proszku |
Inne | glukoza, syrop klonowy, ciemna czekolada, syrop ryżowy, cukier stołowy, orzechy włoskie, orzeszki ziemne, orzechy makadamia, pestki dyni | guma do żucia, słodziki, miód, pistacje, orzechy nerkowca, syrop kukurydziany |
Podstawową zasadą dietoterapii w zespole jelita drażliwego (ZJD) w postaci biegunkowej jest zastosowanie oszczędzającej przewód pokarmowy, diety lekkostrawnej, z ograniczeniem tłuszczu oraz błonnika pokarmowego we frakcji nierozpuszczalnej. Błonnik nierozpuszczalny powoduje przyśpieszenie perystaltyki, która mechanicznie drażni jelita.
Dieta powinna mieć odpowiednią do potrzeb Pacjenta wartość energetyczną oraz zawartość wszystkich niezbędnych składników odżywczych.
Zasadniczą modyfikacją w diecie jest odpowiedni dobór technik kulinarnych, stosowanych do przygotowywania potraw. Zaleca się między innymi:
Do przeciwwskazanych technik kulinarnych w przypadku dietoterapii zespołu jelita drażliwego należą:
Ponadto dieta lekkostrawna stosowana w przebiegu zespołu jelita drażliwego w postaci biegunkowej charakteryzuje się:
Produkty, które należy kupować i spożywać oraz te, których lepiej unikać, mając IBS, przedstawia poniższa tabela.
Grupa produktów | Produkty zalecane | Produktu niezalecane |
Produkty zbożowe | Pieczywo jasne, pszenne, czerstwy, sucharki, biszkopty na białkach, bułki pszenne, mąka pszenna wysokiego przemiału, kasza manna, kasza jęczmienna, ryż biały, makaron pszenny, makaron drobny, płatki jaglane, płatki ryżowe, w ograniczonych ilościach, jeśli dobrze tolerowane – pieczywo graham, pieczywo orkiszowe, pieczywo pszenno-żytnie, płatki owsiane | Pieczywo świeże, żytnie, razowe, pieczywo razowe z dodatkiem słonecznika, soi, pieczywo z otrębami, pieczywo cukiernicze, mąka pełnoziarnista, płatki zbożowe pełnoziarniste, ryż brązowy, kasza pęczak, kasza gryczana, makaron pełnoziarnisty |
Produkty ziemniaczane | Ziemniaki gotowane, purée | Ziemniaki smażone, pieczone, frytki, chipsy |
Mleko i przetwory mleczne | Jeśli dobrze tolerowane – mleko do 2% zawartości tłuszczu, jogurt naturalny, maślanka, ser twarogowy chudy, ser mozzarella, maślanka, kefir, mleko zsiadłe, serek śmietankowy, serek homogenizowany | Mleko pełnotłuste, ser żółty, ser topiony, ser pleśniowy, ser feta, jogurt pełnotłusty, kefir pełnotłusty, śmietana |
Mięso, ryby, jaja, przetwory mięsne i rybne | Chuda wołowina, cielęcina, królik, indyk, kurczak bez skóry, chude wędliny, chude szynki, dorsz, pstrąg strumieniowy, halibut, sola, mintaj, sandacz, flądra, szczupak, okoń, w ograniczonych ilościach – chudy schab, łosoś, makrela | Mięsa tłuste: wieprzowina, kaczka, gęś, baranina, podroby, kiełbasy, salami, pasztety, kaszanki, ryby wędzone, konserwowe, panierowane |
Tłuszcze | Oleje roślinne: rzepakowy, oliwa z oliwek, słonecznikowy, sojowy, masło, miękkie margaryny wysokogatunkowe, w ograniczonych ilościach - orzechy, pestki, nasiona, masło orzechowe | Smalec, słonina, łój, margaryny twarde, olej kokosowy, utwardzany olej palmowy |
Warzywa | Młode warzywa: marchew, cukinia, kabaczki, dynia, seler, pomidory bez skórki, warzywa w formie przetartej, zmiksowanej, rozdrobnionej, w ilościach ograniczonych – szpinak, sałata | Warzywa kapustne, cebula, czosnek, ogórek, brukiew, kalarepa, rzepa, rzodkiewka, groszek zielony, fasolka szparagowa, nasiona roślin strączkowych: ciecierzyca, soczewica, soja, groch, fasola, warzywa z dodatkiem majonezu, musztardy, warzywa marynowane, solone |
Owoce | Dojrzałe, przecierane, bez pestek, bez skórek, zblendowane, zmiksowane owoce jagodowe, winogrona, brzoskwinie, banany, morele, owoce cytrusowe (jeśli są dobrze tolerowane), jabłka gotowane, pieczone, w ilościach ograniczonych – melon, wiśnie, kiwi | Śliwki, gruszki, daktyle, czereśnie, figi, owoce marynowane |
Przyprawy | Łagodne: sok z cytryny, przyprawy korzenne, melisa, majeranek, natka pietruszki, koperek, świeże, suszone zioła, słodka papryka, sól w ilościach ograniczonych | Ostre: pieprz, ostra papryka, czosnek, cebula, gorczyca, musztarda, chilli |
Słodycze i desery | Kisiel, budyń, galaretka, kompoty przetarte, musy owocowe bez pestek, sorbety, biszkopty, ciasta drożdżowe, bezy | Torty, deser, czekolada, batony, lody, chałwa, kakao, pączki, faworki |
Napoje | Woda mineralna niegazowana, słaba herbata, napary ziołowe, soki owocowe, soki owocowo-warzywne | Woda gazowana, napoje typu coca-cola, napoje gazowane, mocna kawa, herbata, kakao, czekolada do picia, napoje alkoholowe |
Sosy | Delikatne sosy zagęszczane zawiesiną z mąki z wodą lub/i mlekiem, sosy na bazie jogurty naturalnego | Tłuste sosy na wywarach mięsnych, grzybowych, zasmażane, zaprawiane śmietaną, sosy pikantne, majonez, musztarda. |
Typ mieszany IBS polega na naprzemiennym występowaniu biegunek i zaparć. W okresie nasilenia objawów zaleca się dietę lekkostrawną z ograniczeniem produktów fermentujących oraz regularne spożywanie posiłków.