Dieta lekkostrawna

Dieta lekkostrawna

Dieta lekkostrawna

Dieta lekkostrawna, zwana inaczej łatwostrawną ma na celu oszczędzać przewód pokarmowy (lub jego część) i wpływać na poprawę stanu odżywienia i zdrowia poprzez ułatwianie trawienia i wchłaniania składników odżywczych.

Dieta pudełkowa lekkostrawna od MediDieta to gwarancja przestrzegania zasad dietetycznych przy zachowaniu różnorodności codziennych posiłków i ich atrakcyjności smakowej. Dowożone rano pod drzwi posiłki komponujemy tylko z naturalnych składników, a jadłospis układany jest z udziałem dietetyka.

Czytaj więcej
Catering lekkostrawny: klops drobiowy z kuskusem

Skomponuj swoją dietę

  • 1500 kcal
  • 2000 kcal
  • 2500 kcal
  • Nie wiesz, ile kcal potrzebujesz?Oblicz

Wybierz dni dostawy

Określ zakres dni:

Uwzględnij:

Aby wybrać zakres dat, proszę kliknąć na pierwszy dzień dostawy. Aby wybrać zakres dat, proszę kliknąć pierwszy i ostatni dzień dostawy.
Aby wybrać pojedyncze dni, proszę kliknąć dwa razy w wybrany dzień.

Chcesz przetestować dietę? Wybierz dostawę na dzień próbny i sprawdź nasz catering.

Liczba dni dostawy: 0

Dieta lekkostrawna - jadłospis

Wtorek, 31 stycznia 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Biała kasza gryczana z duszonym jabłkiem, cynamonem i lekkim waniliowym serkiem;
  • Przekąska I: Pieczone frytki warzyw korzeniowych (marchew/seler/burak) z delikatnym sosem jogurtowo bazyliowym ;
  • Obiad: Tagine drobiowy z dynią i cytrynowym kus kus z cukinią, koprem i zielonym groszkiem;
  • Przekąska II: Lekki kisiel brzoskwiniowo pomarańczowy z bezcukrowym, pszennym biszkoptem.;
  • Kolacja: Leniwe kluseczki z topionym masełkiem i blanszowanym bukietem warzyw.

poprzedni dzieńŚroda, 1 lutego 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Chmurka w szynce z pomidorem malinowym b/s, z bułką pszenną;
  • Przekąska I: roślinny koktajl z borówkami i bananem;
  • Obiad: Gotowany filet indyka w delikatnym sosie z marchewki i fasolki szparagowej, biały ryż;
  • Przekąska II: Jogurt naturalny z preparowanym ryżem i drobnymi owocami;
  • Kolacja: Zapiekane łódeczki z cukinii nadziane farszem z kaszy jęczmiennej i cielęciny.

poprzedni dzieńCzwartek, 2 lutego 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Płatki ryżowe na mleku z puree mango i lekkim serkiem ziarnistym;
  • Przekąska I: Pasta z gotowanego buraczka i pietruszki z listkami roszponki i pszenna bułeczką;
  • Obiad: Duszony gulasz wołowy z marchewką, selerem i kaszą jęczmienną;
  • Przekąska II: Owoce pod kruszonką ;
  • Kolacja: Sałatka z komosy ryżowej i duszonych warzyw zaprawiona lekkim sosem winnym na bazie oliwy z oliwek.

poprzedni dzieńPiątek, 3 lutego 2023kolejny dzień

  • Przekąska II: Pieczone jabłko z cynamonem i waniliowym sosem;
  • Kolacja: Makronowa sałatka z duszonym szpinakiem, cukinią i lekkim sosem winnym;
  • Śniadanie: Naturalny serek homogenizowany z pomidorem malinowym, listakmi sałaty masłowej i pszennym chlebkiem tostowym;
  • Przekąska I: Domowy kisiel z owocami lasu i herbatnikami;
  • Obiad: Pieczony na parze filet mintaja z oliwą pietruszkową, puree z batata, blanszowana marchewka baby.

poprzedni dzieńSobota, 4 lutego 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Jaglanka mango marakuja z malinami;
  • Przekąska I: Pasta z zielonego groszku, młode listki szpinaku baby, francuska bułeczka brioche;
  • Obiad: Spaghetti w sosie neapolitańskim z kurczakiem;
  • Przekąska II: Lekki, serek z prawdziwą wanilią i jeżynami;
  • Kolacja: Ryż duszony z warzywami i wołowiną.

poprzedni dzieńNiedziela, 5 lutego 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Plastry pieczonego na parze indyka z masełkiem, pomidorem malinowym, listkami sałaty i pszennym pieczywem;
  • Przekąska I: Koktajl truskawkowo bananowy na naturalnym jogurcie;
  • Obiad: Podudzie kurczaka na parze z bukietem warzyw i białym ryżem;
  • Przekąska II: Bezcukrowe, autralijskie ciasto daktylowo kokosowe z musem jabłkowym;
  • Kolacja: Krem z białych warzyw (seler,pietruszka,kalafior,ziemniak) z pszennym sucharkiem i natką pietruszki.

poprzedni dzieńPoniedziałek, 6 lutego 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Malinowo waniliowy twarożek, jabłko b/s , bułka wroclawska;
  • Przekąska I: Sałatka ryżowa z zielonym groszkiem, gotowanym kurczakiem, świeżą morelą, natką pietruszki i lekkim sosem na bazie oliwy z oliwek i soku z cytryny;
  • Obiad: Pieczony na parze filet indyka w delikatnym sosie własnym z fasolką szparagową i perłową kaszą kus kus;
  • Przekąska II: Wiśniowo bananowy koktajl z awokado na mleku roslinnym wzbogaconym o wapń;
  • Kolacja: Gotowane kluseczki śląskie na lekkim sosie pomidorowym z blanszowanym brokułem.

poprzedni dzieńWtorek, 7 lutego 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Domowa owsianka na mleku z puree mango i jagodami goji;
  • Przekąska I: Kanapkowa pasta z marchewki i selera, pomidor malinowy b/s, pszenna bułeczka;
  • Obiad: Potrawka z kurczaka i warzyw z kaszą jęczmienną i natką pietruszki;
  • Przekąska II: „Super strong” Jogurtowy koktajl z czarnej porzeczki, truskawki i pieczonego buraczka z siemieniem lnianym;
  • Kolacja: Delikatna zupa koperkowa z białym ryżem i gotowanym filetem indyka.

poprzedni dzieńŚroda, 8 lutego 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Biały twarożek z koprem, listkami roszponki, pomidorem malinowym i pszennym pieczywem;
  • Przekąska I: Delikatny pudding z tapioki z musem malinowym;
  • Obiad: Indyk w sosie szpinakowym z blanszowanymi brokułami i makaronem penne;
  • Przekąska II: Owocowy milk-shake ;
  • Kolacja: Warzywa na parze z topionym masełkiem i białym ryżem.

poprzedni dzieńCzwartek, 9 lutego 2023

  • Śniadanie: Kasza manna na mleku z brzoskwinią domową chałeczką;
  • Przekąska I: Sałatka z blanszowanego kalafiora, komosy ryżowej, zielonego groszku i natki pietruszki okraszona oliwą z oliwek;
  • Obiad: Stek z polędwicy pieczonej na parze z bukietem warzyw, masełkiem i białym ryżem;
  • Przekąska II: Jaglane praliny kokoswe a'la rafaello;
  • Kolacja: Krem marchewkowy z pieczonym groszkiem ptysiowym.

Uwaga! W pudełkach z posiłkami mogą znajdować się jadalne elementy dekoracyjne, niekoniecznie zgodne z zaleceniami dietetycznymi.

Czym jest dieta lekkostrawna?

Najczęściej zalecana jest w chorobach przewodu pokarmowego, szczególnie przy biegunkach, wzdęciach, w przypadku wyrównanych niedoborów składników odżywczych, jak również w żywieniu małych dzieci i osób starszych. Wyróżnia się też dietę lekkostrawną po operacji.

W diecie tej zaleca się unikanie potraw i napojów nasilających objawy choroby, szczególnie obfitych porcji, pokarmów pobudzających wydzielanie żołądkowe, uwalniających gazy w żołądku czy mających w swoim składzie niestrawne cukry.

Catering dietetyczny lekkostrawny: kiedy jest zalecany?

Dietę lekkostrawną stosuje się najczęściej w:

  • chorobach wątroby takich jak ostre i przewlekłe zapalenie wątroby, marskość wątroby, choroba stłuszczeniowa wątroby i toksyczne uszkodzenie wątroby,
  • chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy,
  • zespole jelita drażliwego (w postaci biegunkowej),
  • zapaleniu pęcherzyka żółciowego,
  • refluksie żołądkowo-przełykowym,
  • zapaleniu przełyku,
  • zapaleniu żołądka.

Na czym polega łatwostrawne żywienie?

Dieta lekkostrawna polega na eliminacji produktów i potraw powodujących nadmierne wydzielanie soków trawiennych takich jak:

  • tłuste produkty, marynaty, różnego rodzaju wędzonki czy ostre przyprawy, czekolady
  • produkty wzdymające (rośliny strączkowe, kapustne, cebula, ogórki, papryka, rzodkiewka),
  • produktów długo zalegających w żołądku np. surowe mięso – tatar
  • napoje gazowane, mocna herbata, alkohol, kawa, kakao
  • produkty z wysoką zawartością błonnika pokarmowego.

Dieta pudełkowa lekkostrawna: MediDieta

Zgodnie z zaleceniami, dieta lekkostrawna powinna zawierać do 5-6 posiłków o małej objętości. Nasz catering lekkostrawny dostarcza 5 pełnowartościowych posiłków, które spełniają ściśle określone wytyczne żywieniowe. Zawartość błonnika w zestawach Medidiety nie przekracza 25 gram i pochodzi on jedynie ze świeżych warzyw i owoców oraz delikatnego pieczywa pszennego czy kasz.

Dostosowaliśmy również obróbkę termiczną do zaleceń dietetycznych, dlatego wszystkie potrawy przygotowywane w naszej kuchni są:

  • gotowane na parze,
  • rozgotowywane w wodzie,
  • pieczone w rękawie lub pergaminie,
  • tłuszcz do potraw dodaje się po ich przyrządzeniu

Dodatkowo przed obróbką termiczną, wszystkie wykorzystane w produkcji warzywa i owoce zostają odpowiednio przygotowane (np. obrane ze skórki, usunięte zostają części zwłókniałe i twarde). Dbamy również o dobór odpowiednich dla choroby wrzodowej składników potraw, co przedstawia poniższa tabela:

Produkty zalecane
Produkty zbożowepieczywo pszenne i czerstwe, mąka pszenna jasna pieczywo graham, kasza manna, kasza krakowska, kasza kukurydziana, kasza jęczmienna, sago, płatki owsiane, ryż biały, drobny makaron pszenny, kluski lane, pieczywo półcukiernicze
Mleko i jego przetworymleko słodkie, mleko zsiadłe nieprzetworzone, ser twarogowy chudy, ser śmietankowy, jogurt naturalny, serek homogenizowany, maślanka
Jajagotowane na miękko, w koszulkach, żółtko do zaprawiania zup, jajecznica na parze, jaja sadzone
Mięso, wędliny, rybychude mięsa i drób: cielęcina, wołowina, królik, indyk, kurczak; chude ryby: dorsz, leszcz, sola, szczupak, pstrąg strumieniowy, lin, mintaj, okoń, flądra, płastuga, sandacz; szynka, polędwica
Tłuszcześwieże masło, słodka śmietanka, olej sojowy, słonecznikowy, rzepakowy, kukurydziany, oliwa z oliwek, margaryny wysokogatunkowe; siemię lniane
Ziemniakigotowane, gotowane tłuczone, w postaci puree
Warzywagotowane: marchew, pietruszka, seler, buraki, szpinak, kabaczek, brokuły, fasolka szparagowa, groszek zielony, dynia, główki szparagów z wody w postaci puree, oprószone mąką, na surowo: zielona sałata
Owocedojrzałe bez skórki i pestek, gotowane i ewentualnie przecierane: jabłka, truskawki, morele, brzoskwinie, owoce jagodowe, cytrusy, rozcieńczone gotowane soki z owoców jagodowych (maliny, jeżyny, porzeczki czarne i czerwone) lub cytrusowych (pomarańcze, cytryny, sok do przygotowania kremu, galaretki), banany
Słodyczecukier, miód, dżem bez pestek
Przyprawyłagodne: kminek, anyż, majeranek, zioła prowansalskie, bazylia, koperek, natka pietruszki, sok z cytryny, cynamon,wanilia, imbir
Sosyłagodne: ze słodką śmietaną
Zupykleiki, krupniki z dozwolonych kasz, zupy mleczne, zupy na słabych wywarach warzywnych zagęszczone zawiesiną mąki z mlekiem lub słodką śmietanką albo zupy zaciągane żółtkiem, zupy ziemniaczane, jarzynowe, grysikowe, zupy z dodatkiem świeżego masła, zupy mleczne
Potrawy mięsne i rybnegotowane, duszone bez uprzedniego obsmażania, pieczone w folii lub pergaminie, potrawki, pulpety
Deserykompoty z dozwolonych owoców, galaretki, kisiele, budynie, musy, ciasta biszkoptowe, drożdżowe, biszkopty, bezy
Napojesłaba herbata, słabe kakao, napary z ziół: rumianek, mięta, herbata owocowa, bawarka, kawa zbożowa z mlekiem, mleko, soki, woda mineralna niegazowana

Sprawdź catering lekkostrawny: to wygoda i korzyści!

Lekarz zalecił Ci przestrzeganie diety lekkostrawnej lub odczuwasz dyskomfort trawienny i chcesz przez jakiś czas dać odpocząć swojemu organizmowi? Do tego nie znasz dokładnych zasad przygotowywania odpowiednio zbilansowanych posiłków zgodnie z ograniczeniami albo nie masz czasu codziennie gotować? Postaw na smaczne i zdrowe posiłki skomponowane przez ekspertów! Zbilansowany catering w formie dań zapakowanych w wygodne pudełka otrzymasz codziennie prosto pod swoje drzwi. Jest on dostępny w różnych wariantach kalorycznych, dzięki czemu każdy klient może wybrać opcję idealną dla siebie.

Jak zamówić lekkostrawną dietę z dostawą do domu?

Aby odciążyć swój układ pokarmowy zmęczony trawieniem ciężkostrawnych dań, zamów dietę pudełkową lekkostrawną od MediDiety. Jedyne, co musisz w tym celu zrobić, to zaznaczyć dni dostawy i zarejestrować się (lub podać swoje dane bez rejestracji). Nasz system obsługuje błyskawiczne płatności, dzięki czemu nie musisz tracić wiele czasu na robienie przelewu, a torby z posiłkami zaczną trafiać do Ciebie już dwa dni po finalizacji zamówienia.

Dieta lekkostrawna - Spaghetti w sosie szpinakowym z gotowanym pulpecikiem drobiowym
Dieta lekkostrawna - Parowany filet rybny z komosą ryżową
Dieta lekkostrawna - Pulpeciki z indyka w sosie z kaszą jęczmienną