Dieta lekkostrawna, zwana inaczej łatwostrawną ma na celu oszczędzać przewód pokarmowy (lub jego część) i wpływać na poprawę stanu odżywienia i zdrowia poprzez ułatwianie trawienia i wchłaniania składników odżywczych.
Dieta pudełkowa lekkostrawna od MediDieta to gwarancja przestrzegania zasad dietetycznych przy zachowaniu różnorodności codziennych posiłków i ich atrakcyjności smakowej. Dowożone rano pod drzwi posiłki komponujemy tylko z naturalnych składników, a jadłospis układany jest z udziałem dietetyka.
Piątek, 9 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńSobota, 10 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńNiedziela, 11 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńPoniedziałek, 12 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńWtorek, 13 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńŚroda, 14 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńCzwartek, 15 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńPiątek, 16 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńSobota, 17 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńNiedziela, 18 czerwca 2023
Uwaga! W pudełkach z posiłkami mogą znajdować się jadalne elementy dekoracyjne, niekoniecznie zgodne z zaleceniami dietetycznymi.
Najczęściej zalecana jest w chorobach przewodu pokarmowego, szczególnie przy biegunkach, wzdęciach, w przypadku wyrównanych niedoborów składników odżywczych, jak również w żywieniu małych dzieci i osób starszych. Wyróżnia się też dietę lekkostrawną po operacji.
W diecie tej zaleca się unikanie potraw i napojów nasilających objawy choroby, szczególnie obfitych porcji, pokarmów pobudzających wydzielanie żołądkowe, uwalniających gazy w żołądku czy mających w swoim składzie niestrawne cukry.
Dietę lekkostrawną stosuje się najczęściej w:
Dieta lekkostrawna polega na eliminacji produktów i potraw powodujących nadmierne wydzielanie soków trawiennych takich jak:
Zgodnie z zaleceniami, dieta lekkostrawna powinna zawierać do 5-6 posiłków o małej objętości. Nasz catering lekkostrawny dostarcza 5 pełnowartościowych posiłków, które spełniają ściśle określone wytyczne żywieniowe. Zawartość błonnika w zestawach Medidiety nie przekracza 25 gram i pochodzi on jedynie ze świeżych warzyw i owoców oraz delikatnego pieczywa pszennego czy kasz.
Dostosowaliśmy również obróbkę termiczną do zaleceń dietetycznych, dlatego wszystkie potrawy przygotowywane w naszej kuchni są:
Dodatkowo przed obróbką termiczną, wszystkie wykorzystane w produkcji warzywa i owoce zostają odpowiednio przygotowane (np. obrane ze skórki, usunięte zostają części zwłókniałe i twarde). Dbamy również o dobór odpowiednich dla choroby wrzodowej składników potraw, co przedstawia poniższa tabela:
Produkty zalecane | |
Produkty zbożowe | pieczywo pszenne i czerstwe, mąka pszenna jasna pieczywo graham, kasza manna, kasza krakowska, kasza kukurydziana, kasza jęczmienna, sago, płatki owsiane, ryż biały, drobny makaron pszenny, kluski lane, pieczywo półcukiernicze |
Mleko i jego przetwory | mleko słodkie, mleko zsiadłe nieprzetworzone, ser twarogowy chudy, ser śmietankowy, jogurt naturalny, serek homogenizowany, maślanka |
Jaja | gotowane na miękko, w koszulkach, żółtko do zaprawiania zup, jajecznica na parze, jaja sadzone |
Mięso, wędliny, ryby | chude mięsa i drób: cielęcina, wołowina, królik, indyk, kurczak; chude ryby: dorsz, leszcz, sola, szczupak, pstrąg strumieniowy, lin, mintaj, okoń, flądra, płastuga, sandacz; szynka, polędwica |
Tłuszcze | świeże masło, słodka śmietanka, olej sojowy, słonecznikowy, rzepakowy, kukurydziany, oliwa z oliwek, margaryny wysokogatunkowe; siemię lniane |
Ziemniaki | gotowane, gotowane tłuczone, w postaci puree |
Warzywa | gotowane: marchew, pietruszka, seler, buraki, szpinak, kabaczek, brokuły, fasolka szparagowa, groszek zielony, dynia, główki szparagów z wody w postaci puree, oprószone mąką, na surowo: zielona sałata |
Owoce | dojrzałe bez skórki i pestek, gotowane i ewentualnie przecierane: jabłka, truskawki, morele, brzoskwinie, owoce jagodowe, cytrusy, rozcieńczone gotowane soki z owoców jagodowych (maliny, jeżyny, porzeczki czarne i czerwone) lub cytrusowych (pomarańcze, cytryny, sok do przygotowania kremu, galaretki), banany |
Słodycze | cukier, miód, dżem bez pestek |
Przyprawy | łagodne: kminek, anyż, majeranek, zioła prowansalskie, bazylia, koperek, natka pietruszki, sok z cytryny, cynamon,wanilia, imbir |
Sosy | łagodne: ze słodką śmietaną |
Zupy | kleiki, krupniki z dozwolonych kasz, zupy mleczne, zupy na słabych wywarach warzywnych zagęszczone zawiesiną mąki z mlekiem lub słodką śmietanką albo zupy zaciągane żółtkiem, zupy ziemniaczane, jarzynowe, grysikowe, zupy z dodatkiem świeżego masła, zupy mleczne |
Potrawy mięsne i rybne | gotowane, duszone bez uprzedniego obsmażania, pieczone w folii lub pergaminie, potrawki, pulpety |
Desery | kompoty z dozwolonych owoców, galaretki, kisiele, budynie, musy, ciasta biszkoptowe, drożdżowe, biszkopty, bezy |
Napoje | słaba herbata, słabe kakao, napary z ziół: rumianek, mięta, herbata owocowa, bawarka, kawa zbożowa z mlekiem, mleko, soki, woda mineralna niegazowana |
Lekarz zalecił Ci przestrzeganie diety lekkostrawnej lub odczuwasz dyskomfort trawienny i chcesz przez jakiś czas dać odpocząć swojemu organizmowi? Do tego nie znasz dokładnych zasad przygotowywania odpowiednio zbilansowanych posiłków zgodnie z ograniczeniami albo nie masz czasu codziennie gotować? Postaw na smaczne i zdrowe posiłki skomponowane przez ekspertów! Zbilansowany catering w formie dań zapakowanych w wygodne pudełka otrzymasz codziennie prosto pod swoje drzwi. Jest on dostępny w różnych wariantach kalorycznych, dzięki czemu każdy klient może wybrać opcję idealną dla siebie.
Aby odciążyć swój układ pokarmowy zmęczony trawieniem ciężkostrawnych dań, zamów dietę pudełkową lekkostrawną od MediDiety. Jedyne, co musisz w tym celu zrobić, to zaznaczyć dni dostawy i zarejestrować się (lub podać swoje dane bez rejestracji). Nasz system obsługuje błyskawiczne płatności, dzięki czemu nie musisz tracić wiele czasu na robienie przelewu, a torby z posiłkami zaczną trafiać do Ciebie już dwa dni po finalizacji zamówienia.