Dieta lekkostrawna

Dieta lekkostrawna

Dieta lekkostrawna

Dieta lekkostrawna, zwana inaczej łatwostrawną ma na celu oszczędzać przewód pokarmowy (lub jego część) i wpływać na poprawę stanu odżywienia i zdrowia poprzez ułatwianie trawienia i wchłaniania składników odżywczych.

Dieta pudełkowa lekkostrawna od MediDieta to gwarancja przestrzegania zasad dietetycznych przy zachowaniu różnorodności codziennych posiłków i ich atrakcyjności smakowej. Dowożone rano pod drzwi posiłki komponujemy tylko z naturalnych składników, a jadłospis układany jest z udziałem dietetyka.

Czytaj więcej
Catering lekkostrawny: klops drobiowy z kuskusem

Skomponuj swoją dietę

  • 1500 kcal
  • 2000 kcal
  • 2500 kcal
  • Nie wiesz, ile kcal potrzebujesz?Oblicz

Wybierz dni dostawy

Określ zakres dni:

Uwzględnij:

Aby wybrać zakres dat, proszę kliknąć na pierwszy dzień dostawy. Aby wybrać zakres dat, proszę kliknąć pierwszy i ostatni dzień dostawy.
Aby wybrać pojedyncze dni, proszę kliknąć dwa razy w wybrany dzień.

Chcesz przetestować dietę? Wybierz dostawę na dzień próbny i sprawdź nasz catering.

Liczba dni dostawy: 0

Dieta lekkostrawna - jadłospis

Piątek, 9 czerwca 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Pieczona na parze frittata jajeczna z marchewką, zielonym groszkiem i cukinią, masełko, pszenne pieczywo
  • Przekąska I: Wytrawna sałatka z komosy ryzowej, blanszowanej na parze fasolki szparagowej, pieczonego buraczka i białego, zagrodowego twarogu
  • Obiad: Filet rybny w sosie maślano cytrynowym z białym ryżem i surówka z marchewki i jabłka
  • Przekąska II: Deser jaglany o aromacie kawy z frużelina jagodową i wiorkami kokosa
  • Kolacja: Warzywne leczo z pszennym pieczywem tostowym.

poprzedni dzieńSobota, 10 czerwca 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Płatki ryżowe na mleku z borówką amerykańską
  • Przekąska I: Sałatka jajeczna z koprem i pszenna bułeczką
  • Obiad: Gotowane b/skóry udko kurczaka zagrodowego okraszone topionym masłem z kaszą jęczmienną i bukietem warzyw
  • Przekąska II: Pszenno kokosowa muffinka z cukinii, świeża mandarynka.
  • Kolacja: "Hawajska" sałatka ryżowa z gotowanym filetem kurczaka, anansem, fasolką szparagową i lekkim sosem winnym .

poprzedni dzieńNiedziela, 11 czerwca 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Maślana bułeczka "Brioche" z malinowym twarożkiem i filetowanym melonem
  • Przekąska I: Pieczone „Frytki” z korzennych warzyw z dipem jogurtowo bazyliowym
  • Obiad: Gotowany filet kurczaka z warzywami, puree ziemniaczane
  • Przekąska II: Pudding z tapioki na mleku z prazonym jabłkiem i cynamonem
  • Kolacja: Krem z zielonego groszku i pietruszki z pieczonym groszkiem ptysiowym.

poprzedni dzieńPoniedziałek, 12 czerwca 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Jogurt naturalny z jaglano owsianym musli z siemieniem lnianym i brzoskwinią
  • Przekąska I: Sałatka z zagrodowym twarogiem, kaszą bulgur, gotowanym buraczkiem i ziołowym sosem
  • Obiad: Potrawka z kurczaka, marchewki i cukinii z kasza jęczmienną i blanszowanym brokułem
  • Przekąska II: Pieczone jabłko z cynamonem
  • Kolacja: Bułka pszenna z masłem, szarpanym indykie a'la pulled pork, obranym pomidorem malinowym i młodymi listkami szpinaku baby.

poprzedni dzieńWtorek, 13 czerwca 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Pomidorowa pasta kanapkowa z cykorią i pszennym pieczywem
  • Przekąska I: Smoothie truskawkowe na probiotycznym jogurcie i maślance z dodatkiem siemienia lnianego
  • Obiad: Gulasz cielęcy z warzywami, gotowanym ziemniakiem i natką pietruszki
  • Przekąska II: Sałatka neapolitańska z gotowaną na parze cukinią, makaronem pszennym fusilli i filetowanym pomidorem bez skórki, oliwa z oliwek
  • Kolacja: Krem brokułowy z białym ryżem.

poprzedni dzieńŚroda, 14 czerwca 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Delikatna drobiowa szynka z masłem, szpinakiem, cykorią i bułką paryską
  • Przekąska I: "Mango lassi" z cynamonem
  • Obiad: Parowany filet kurczaka w sosie greckim z kaszą jęczmienną, dużą ilościa natki pietruszki i oliwą z oliwek
  • Przekąska II: Kisiel brzoskwiniowy z bezcukrowym biszkoptem
  • Kolacja: Duszona cukinia z komosa ryżową i pomidorami.

poprzedni dzieńCzwartek, 15 czerwca 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Owsianka na mleku z filetowanym melonem
  • Przekąska I: Pasta tuńczykowa z pieczywem tostowym pszennym bez skorki i obranym pomidorem
  • Obiad: Filet indyka w lekkim sosie własnym z puree batata i surowką z marchewki i jabłka
  • Przekąska II: Pełen beat karotenu i wit.C koktajl z marchewki, brzoskwini i soku jabłkowego z dodatkiem oliwy lnianej
  • Kolacja: Krem marchewkowy z ryżem i natka pietruszki.

poprzedni dzieńPiątek, 16 czerwca 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Jajko faszerowane twarożkiem koperkowym, szpinakiem, masłem i bułeczką pszenną
  • Przekąska I: Pest z zielonego groszku, bazyli i oliwy extra virgin, słupki pieczonej marchewki, tortilla pszenna
  • Obiad: Parowany filet mintaja w sosie maslno cytrynowym z koprem, kaszą kus kus i blanszowanym brokułem
  • Przekąska II: Budyń waniliowy z musem malinowym na pszennych herbatnikach
  • Kolacja: Ziemniaczane kluseczki śląskie w pomidorowym sosie z warzywami.

poprzedni dzieńSobota, 17 czerwca 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Płatki ryżowe na mleku z konfiturą truskawkową
  • Przekąska I: Sałatka z makaronem bezglutenowym tagliatelle, pieczona marchewką, cukinią, zielonym groszkiem i limonkowym sosem na bazie oliwy z oliwek
  • Obiad: Wołowina duszona z pomidorami i białym ryżem
  • Przekąska II: Lekki waniliowy twarożek z herbatnikiem
  • Kolacja: Krem dyniowo marchewkowy z natką pietruszki i pieczonym groszkiem ptysiowym.

poprzedni dzieńNiedziela, 18 czerwca 2023

  • Przekąska II: Galaretka truskawkowa
  • Kolacja: Klopsiki drobiowe w sosie pomidorowym z ryżem białym
  • Śniadanie: Lekki serek ziarnisty z plastrami pieczonego buraczka, szpinakiem i pieczywem pszennym
  • Przekąska I: Jogurt bananowy z biszkoptami
  • Obiad: Filet indyka pieczony w rekawie z obrana cukinią, oliwa z oliwek, biała quinoa i zielonym groszkiem.

Uwaga! W pudełkach z posiłkami mogą znajdować się jadalne elementy dekoracyjne, niekoniecznie zgodne z zaleceniami dietetycznymi.

Czym jest dieta lekkostrawna?

Najczęściej zalecana jest w chorobach przewodu pokarmowego, szczególnie przy biegunkach, wzdęciach, w przypadku wyrównanych niedoborów składników odżywczych, jak również w żywieniu małych dzieci i osób starszych. Wyróżnia się też dietę lekkostrawną po operacji.

W diecie tej zaleca się unikanie potraw i napojów nasilających objawy choroby, szczególnie obfitych porcji, pokarmów pobudzających wydzielanie żołądkowe, uwalniających gazy w żołądku czy mających w swoim składzie niestrawne cukry.

Catering dietetyczny lekkostrawny: kiedy jest zalecany?

Dietę lekkostrawną stosuje się najczęściej w:

  • chorobach wątroby takich jak ostre i przewlekłe zapalenie wątroby, marskość wątroby, choroba stłuszczeniowa wątroby i toksyczne uszkodzenie wątroby,
  • chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy,
  • zespole jelita drażliwego (w postaci biegunkowej),
  • zapaleniu pęcherzyka żółciowego,
  • refluksie żołądkowo-przełykowym,
  • zapaleniu przełyku,
  • zapaleniu żołądka.

Na czym polega łatwostrawne żywienie?

Dieta lekkostrawna polega na eliminacji produktów i potraw powodujących nadmierne wydzielanie soków trawiennych takich jak:

  • tłuste produkty, marynaty, różnego rodzaju wędzonki czy ostre przyprawy, czekolady
  • produkty wzdymające (rośliny strączkowe, kapustne, cebula, ogórki, papryka, rzodkiewka),
  • produktów długo zalegających w żołądku np. surowe mięso – tatar
  • napoje gazowane, mocna herbata, alkohol, kawa, kakao
  • produkty z wysoką zawartością błonnika pokarmowego.

Dieta pudełkowa lekkostrawna: MediDieta

Zgodnie z zaleceniami, dieta lekkostrawna powinna zawierać do 5-6 posiłków o małej objętości. Nasz catering lekkostrawny dostarcza 5 pełnowartościowych posiłków, które spełniają ściśle określone wytyczne żywieniowe. Zawartość błonnika w zestawach Medidiety nie przekracza 25 gram i pochodzi on jedynie ze świeżych warzyw i owoców oraz delikatnego pieczywa pszennego czy kasz.

Dostosowaliśmy również obróbkę termiczną do zaleceń dietetycznych, dlatego wszystkie potrawy przygotowywane w naszej kuchni są:

  • gotowane na parze,
  • rozgotowywane w wodzie,
  • pieczone w rękawie lub pergaminie,
  • tłuszcz do potraw dodaje się po ich przyrządzeniu

Dodatkowo przed obróbką termiczną, wszystkie wykorzystane w produkcji warzywa i owoce zostają odpowiednio przygotowane (np. obrane ze skórki, usunięte zostają części zwłókniałe i twarde). Dbamy również o dobór odpowiednich dla choroby wrzodowej składników potraw, co przedstawia poniższa tabela:

Produkty zalecane
Produkty zbożowepieczywo pszenne i czerstwe, mąka pszenna jasna pieczywo graham, kasza manna, kasza krakowska, kasza kukurydziana, kasza jęczmienna, sago, płatki owsiane, ryż biały, drobny makaron pszenny, kluski lane, pieczywo półcukiernicze
Mleko i jego przetworymleko słodkie, mleko zsiadłe nieprzetworzone, ser twarogowy chudy, ser śmietankowy, jogurt naturalny, serek homogenizowany, maślanka
Jajagotowane na miękko, w koszulkach, żółtko do zaprawiania zup, jajecznica na parze, jaja sadzone
Mięso, wędliny, rybychude mięsa i drób: cielęcina, wołowina, królik, indyk, kurczak; chude ryby: dorsz, leszcz, sola, szczupak, pstrąg strumieniowy, lin, mintaj, okoń, flądra, płastuga, sandacz; szynka, polędwica
Tłuszcześwieże masło, słodka śmietanka, olej sojowy, słonecznikowy, rzepakowy, kukurydziany, oliwa z oliwek, margaryny wysokogatunkowe; siemię lniane
Ziemniakigotowane, gotowane tłuczone, w postaci puree
Warzywagotowane: marchew, pietruszka, seler, buraki, szpinak, kabaczek, brokuły, fasolka szparagowa, groszek zielony, dynia, główki szparagów z wody w postaci puree, oprószone mąką, na surowo: zielona sałata
Owocedojrzałe bez skórki i pestek, gotowane i ewentualnie przecierane: jabłka, truskawki, morele, brzoskwinie, owoce jagodowe, cytrusy, rozcieńczone gotowane soki z owoców jagodowych (maliny, jeżyny, porzeczki czarne i czerwone) lub cytrusowych (pomarańcze, cytryny, sok do przygotowania kremu, galaretki), banany
Słodyczecukier, miód, dżem bez pestek
Przyprawyłagodne: kminek, anyż, majeranek, zioła prowansalskie, bazylia, koperek, natka pietruszki, sok z cytryny, cynamon,wanilia, imbir
Sosyłagodne: ze słodką śmietaną
Zupykleiki, krupniki z dozwolonych kasz, zupy mleczne, zupy na słabych wywarach warzywnych zagęszczone zawiesiną mąki z mlekiem lub słodką śmietanką albo zupy zaciągane żółtkiem, zupy ziemniaczane, jarzynowe, grysikowe, zupy z dodatkiem świeżego masła, zupy mleczne
Potrawy mięsne i rybnegotowane, duszone bez uprzedniego obsmażania, pieczone w folii lub pergaminie, potrawki, pulpety
Deserykompoty z dozwolonych owoców, galaretki, kisiele, budynie, musy, ciasta biszkoptowe, drożdżowe, biszkopty, bezy
Napojesłaba herbata, słabe kakao, napary z ziół: rumianek, mięta, herbata owocowa, bawarka, kawa zbożowa z mlekiem, mleko, soki, woda mineralna niegazowana

Sprawdź catering lekkostrawny: to wygoda i korzyści!

Lekarz zalecił Ci przestrzeganie diety lekkostrawnej lub odczuwasz dyskomfort trawienny i chcesz przez jakiś czas dać odpocząć swojemu organizmowi? Do tego nie znasz dokładnych zasad przygotowywania odpowiednio zbilansowanych posiłków zgodnie z ograniczeniami albo nie masz czasu codziennie gotować? Postaw na smaczne i zdrowe posiłki skomponowane przez ekspertów! Zbilansowany catering w formie dań zapakowanych w wygodne pudełka otrzymasz codziennie prosto pod swoje drzwi. Jest on dostępny w różnych wariantach kalorycznych, dzięki czemu każdy klient może wybrać opcję idealną dla siebie.

Jak zamówić lekkostrawną dietę z dostawą do domu?

Aby odciążyć swój układ pokarmowy zmęczony trawieniem ciężkostrawnych dań, zamów dietę pudełkową lekkostrawną od MediDiety. Jedyne, co musisz w tym celu zrobić, to zaznaczyć dni dostawy i zarejestrować się (lub podać swoje dane bez rejestracji). Nasz system obsługuje błyskawiczne płatności, dzięki czemu nie musisz tracić wiele czasu na robienie przelewu, a torby z posiłkami zaczną trafiać do Ciebie już dwa dni po finalizacji zamówienia.

Dieta lekkostrawna - Spaghetti w sosie szpinakowym z gotowanym pulpecikiem drobiowym
Dieta lekkostrawna - Parowany filet rybny z komosą ryżową
Dieta lekkostrawna - Pulpeciki z indyka w sosie z kaszą jęczmienną