Prawidłowe funkcjonowanie organizmu człowieka jest ściśle powiązane z odpowiednim żywieniem. Jednym z ważnych mikroelemnetów jest witamina K. Odpowiedni poziom tej oraz innych witamin i minerałów zapewnia homeostazę organizmu i umożliwia prawidłowe działanie ważnych procesów biochemicznych.
Sprawdź, za co odpowiada witamina K, w jakich produktach występuje i jak rozpoznać jej niedobór.
Spis treści
Witaminę K zalicza się do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Jest ona jednym z niezbędnych składników pokarmowych, które musi uwzględniać zdrowa dieta. Do grupy związków organicznych, które są określane mianem witaminy K, zalicza się trzy związki:
Witamina K została odkryta w 1929 roku przez duńskiego biochemika Henrika Dama. Podczas przeprowadzanych przez niego eksperymentów, zauważył, że u drobiu, których dieta była pozbawiona zielonych roślin, pojawiały się krwawienia, które cofały się po wprowadzeniu do pokarmu szpinaku, lucerny lub kapusty. W dalszych badaniach naukowiec odkrył przyczynę, którą określił niedoborem czynnika rozpuszczalnego w tłuszczach, któremu nadał nazwę „witamina koagulacji”. Za jej odkrycie oraz opisanie budowy chemicznej, wraz z Edwardem Doisy, zostali uhonorowani w 1943 roku Nagrodą Nobla.
ODŻYWIAJ SIĘ ZDROWO Z CATERINGIEM DIETETYCZNYM:
Sprawdź wszystkie diety>>
Najważniejszą rolą witaminy K jest jej oddziaływanie w procesie krzepnięcia krwi. Jest katalizatorem w syntezie białek, będących czynnikami krzepnięcia krwi zależnymi od witaminy K:
Witamina K wykazuje działanie przeciwkrwotoczne, zapobiegając hemofilii B. W związku z tą funkcją witamina K jest opisywana jako „witamina koagulacji”.
Bardzo ważny jest również udział witaminy K w prawidłowym metabolizmie układu kostnego. Bierze udział w syntezie osteokalcyny, odpowiadając za prawidłowe uwapnienie tkanki kostnej, dlatego jest bardzo ważna w profilaktyce osteoporozy. Badania pokazują, że dieta bogata w źródła witaminy K obniża ryzyko złamań kości udowej u osób z podeszłym wieku. Witamina K reguluje także odkładanie się wapnia w płucach, wątrobie i śródbłonku, a także zapobiega zwapnieniom ścian naczyń krwionośnych, co poprawia ich elastyczność i obniża ryzyko wystąpienia miażdżycy. Wpływa również na zmiany w metabolizmie kwasów nukleinowych, może wykazywać właściwości antybakteryjne, przeciwbólowe, przeciwzapalne i przeciwgrzybicze. Może również zmniejszać ryzyko zachorowalności na nowotwory układu pokarmowego (głównie raka jelita grubego).
Odpowiedni poziom witaminy K jest szczególnie ważny u noworodków. Bardzo poważnych, choć rzadko występującym problemem jest krwawienie związanie z niedoborem witaminy K (vitamin K deficiency bleeding – VKDB), zwane też chorobą krwotoczną noworodka. Do jej rozwoju przyczynia się mały transport tego składnika przez łożysko oraz fakt, że przewód pokarmowy noworodków jest jałowy, a tym samym nie jest on wytwarzany przez mikroflorę jelitową. Co więcej, mleko matki jest ubogie w tę witaminę. Dlatego w Polsce zalecane jest podawanie witaminy K wszystkim noworodkom w pierwszej dobie po urodzeniu.
Witamina K1, która jest syntetyzowana przez rośliny, występuje głównie w produktach pochodzenia roślinnego, m.in. w zielonych warzywach, zawierających chlorofil (szpinak, jarmuż, sałata, natka pietruszki, rzeżucha, szczypiorek, kapusta, brokuły, boćwina, brukselka, awokado, cukinia). W mniejszych ilościach znajduje się również w niektórych olejach roślinnych – oliwie z oliwek, oleju sojowym, oleju rzepakowym oraz w margarynach miękkich.
Natomiast menachinon – witamina K2 w zdecydowanie mniejszych ilościach jest obecna w produktach pochodzenie zwierzęcego, takich jak: jaja, produkty mleczne, wątróbka. Może występować również w produktach fermentowanych – serach i natto (tradycyjna japońska potrawa przygotowywana z fermentowanych nasion soi).
Zawartość witaminy K w poszczególnych produktach spożywczych, gdzie jest jej najwięcej, przedstawia poniższa tabela:
Źródła witaminy K w żywności | μg filochinonu/100 g produktu |
natka pietruszki | 1640 |
boćwina | 830 |
jarmuż | 817 |
szpinak | 483 |
rzeżucha | 250 |
szczypiorek | 213 |
olej sojowy | 184 |
brukselka | 177 |
sałata rzymska | 126 |
brokuły | 102 |
kapusta zielona | 76 |
olej rzepakowy | 71,3 |
oliwa z oliwek | 60,2 |
szparagi | 41,6 |
kiwi | 40,3 |
orzechy nerkowca | 34,7 |
rabarbar | 26,3 |
natto | 23,1 |
awokado | 21 |
kalafior | 15,5 |
kabaczek | 4,3 |
Zapotrzebowanie na witaminę K jest zróżnicowane, w zależności od wieku i płci, wynosi od 5 do 65 μg na dobę. Zapotrzebowanie osoby dorosłej wynosi 55-65 μg witaminy K na dzień. Normy żywienia dla populacji Polski przestawiają się następująco:
Płeć/wiek | Dzienne zapotrzebowanie na witaminę K (μg filochinonu/osobę/dobę) |
AI (Adeqate Intake) – poziom wystarczającego spożycia | |
Niemowlęta | |
0-6 miesięcy | 5 |
7-11 miesięcy | 8,5 |
Dzieci | |
1-3 lat | 15 |
4-6 lat | 20 |
7-9 lat | 25 |
Chłopcy | |
10-12 lat | 40 |
13-15 lat | 50 |
16-18 lat | 65 |
Dziewczęta | |
1-3 lat | 40 |
4-6 lat | 50 |
7-9 lat | 55 |
Mężczyźni | |
>19 lat | 65 |
Kobiety | |
>19 lat | 55 |
Kobiety w ciąży | 55 |
Kobiety karmiące piersią | 55 |
Niedobory witaminy K występują stosunkowo rzadko, ponieważ witamina ta jest obecna powszechnie w żywności, a także syntetyzowana przez drobnoustroje bytujące w przewodzie pokarmowym człowieka (przez szczepy Enterobacter, Bacterioides, Veillonella, Eubacterium lentum). Najczęściej stężenie witaminy K może się zmniejszać u osób:
Niedobór witaminy K może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych, między innymi jego skutków należą:
Witamina K charakteryzuje się bardzo niską toksycznością i jej nadmiar nie wywołuje efektów ubocznych. Zalecana jest jednak ostrożność w przypadku stosowania suplementów diety zawierających ten składników, ponieważ duże dawki u osób dorosłych mogą mieć negatywny wpływ na pracę wątroby, natomiast u noworodków mogą być przyczyną: hiperbilirubinemii, żółtaczki i anemii hemolitycznej. Zespół ds. Suplementów Diety Rady Sanitarno-Epidemiologicznej określił maksymalną dawkę witaminy K w dziennej zalecanej porcji suplementu diety dedykowanego dla osób dorosłych na poziomie 200 μg.
Niedobory witaminy K są rzadkością i pojawiają się u osób z pewnymi jednostkami chorobowymi. Uważa się, że dziennie zapotrzebowanie na tę witaminę jest pokrywane poprzez dietę oraz florę bakteryjną. Synteza przez mikroflorę jelitową witaminy K2 pokrywa znaczną część zapotrzebowania człowieka na tę substancję. W przypadku zaobserwowania niepokojących objawów, które mogą wskazywać na niedobór witaminy K, należy skonsultować się z lekarzem, który po odpowiedniej diagnostyce zaleci suplementację tego składnika. Suplementy diety z witaminą K są dostępne w aptekach (również aptekach internetowych) w formie tabletek, kropli i kapsułek. W Japonii stosuje się pewną odmianę witaminy K2 nazywaną menatetrenonem w leczeniu osteoporozy, w dawce 45 mg dziennie.
Symbolem potasu w układzie okresowym jest litera K, która może być utożsamiana z witaminą K, jednak są zupełnie inne związki.
Praktyka łączenia witamin D3 i K2 MK-7 jest bardzo popularna i budzi sporo kontrowersji. Obecne rekomendacje dotyczące suplementowania witaminy D wskazują, że podawanie jej wraz z witaminą K nie jest konieczne i zalecane.
Witamina K2 MK-7 jest jedną z form witaminy K2 i zawiera w swojej budowę chemicznej 7 izoprenowych reszt w łańcuchu bocznym, skąd w nazwie „MK-7”.
Antagoniści witaminy K to nic innego, jak leki przeciwkrzepliwe, których mechanizm polega na hamowaniu zachodzącej w wątrobie produkcji czynników krzepnięcia II, VII, IX, X oraz ograniczeniu produkcji białek S i C.
Najwięcej witaminy K zawierają: natka pietruszki, jarmuż i boćwina.
Źródła: