Nasz catering dietetyczny standardowy będzie dobrym rozwiązaniem dla wszystkich osób, które chcą zdrowo się odżywiać, nie rezygnując ze smacznych i zróżnicowanych posiłków. Nasz program spełni oczekiwania każdego klienta, dopasowując się do jego oczekiwań i potrzeb: w zależności od założeń dietetycznych i poziomu aktywności fizycznej można modyfikować ilość posiłków i całkowitą wartość energetyczną cateringu.
Pieczę nad naszym menu sprawuje nie tylko kucharz, ale i psychodietetyk. Posiłki w diecie standard wyróżnia niski indeks glikemiczny.
Niedziela, 29 stycznia 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńPoniedziałek, 30 stycznia 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńWtorek, 31 stycznia 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńŚroda, 1 lutego 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńCzwartek, 2 lutego 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńPiątek, 3 lutego 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńSobota, 4 lutego 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńNiedziela, 5 lutego 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńPoniedziałek, 6 lutego 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńWtorek, 7 lutego 2023
Jadłospis w diecie standardowej jest odpowiednio zbilansowany, nie tylko pod kątem kaloryczności, ale również uwzględnia ilość makroskładników (białka, węglowodanów i tłuszczów), błonnika pokarmowego oraz mikroskładników (witamin i składników mineralnych). Dieta przygotowana jest na podstawie najnowszych „Zaleceń zdrowego żywienia” (2020 rok) opublikowane przez Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej (NCEZ). Dzięki temu dieta standardowa gwarantuje dostarczenie wszelkich niezbędnych składników odżywczych. Posiłki są smaczne i pełnowartościowe, skomponowane z wysokiej jakości produktów od lokalnych dostawców.
W pudełkowej diecie standardowej znajdziesz wszystko, to co lubisz: warzywa, owoce, drób, mięso wieprzowe, wołowe, makarony oraz kasze, ale także trochę legalnych słodkości.
Podstawą piramidy zdrowego odżywiania są warzywa oraz owoce, gdyż badania wskazują, że duże spożycie warzyw oraz owoców znacząco zmniejsza ryzyko zachorowania na wiele chorób, między innymi choroby sercowo-naczyniowe (nadciśnienie tętnicze, zawał serca, udar mózgu), ale również cukrzycę i nowotwory.
W zdrowej diecie powinno się znaleźć minimum 250-400 g warzyw i owoców dziennie. Dlatego w każdym posiłku przygotowany przez catering standardowy MediDieta znajdziesz – w zależności od tego, jaki jest rodzaj posiłku, czy jest przygotowany na słodko, czy wytrawnie – porcję warzyw lub owoców.
Białko w diecie standardowej jest dostarczone z produktów zarówno pochodzenia zwierzęcego (np. drób, wołowina, wieprzowina, ryby, jaja, nabiał), jak również roślinnego (np. fasola, ciecierzyca, soczewica, soja, tofu, bób). Część potraw w pudełkowej diecie typu standard bazuje na produktach nabiałowych, ponieważ zgodnie z zaleceniami NCEZ powinniśmy jeść dziennie 2 porcje produktów mlecznych pod postacią mleka, jogurtów naturalnych, kefirów czy twarogu.
W diecie standardowej nie zabraknie również ryb, takich jak: łosoś, makrela, sardynka czy dorsz. Ryby tłuste morskie są bogactwem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które chronią nas przed miażdżycą.
Z kolei węglowodanów dostarczają wszelkiego rodzaju produkty zbożowe: pieczywo razowe, kasze (np. bulgur, pęczak, gryczana, jęczmienna, jaglana, kuskus), ryż (np. brązowy, dziki, basmati), płatki zbożowe (np. płatki owsiane, jaglane) oraz pełnoziarniste makarony.
Uzupełnieniem diety powinna być niewielka ilość tłuszczu. W MediDiecie ograniczamy tłuszcze pochodzenia zwierzęcego na rzecz tłuszczów roślinnych, pochodzących z olei roślinnych (np. oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany), które zawierają duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych. W diecie standardowej nie zabraknie również orzechów (np. laskowych, włoskich, nerkowca), pestek dyni, ziaren sezamu, nasion słonecznika, nasion chia czy siemienia lnianego.
Oferujemy wyżywienie całodzienne obejmujące 5 pełnowartościowych posiłków. W ramach diety standardowej do wyboru są dwie opcje kaloryczności:
Pamiętaj, że jeśli dana kaloryczność będzie dla Ciebie nieodpowiednia, zawsze możemy zmienić Twój catering. Swoje zapotrzebowanie energetyczne sprawdzisz za pomocą kalkulatora kalorii.
Bycie na diecie kojarzy się wielu osobom z trudnościami i wyrzeczeniami, jednak nie musi tak być. Dostarczane przez nas posiłki są pyszne i różnorodne, dzięki czemu jedzenie jest prawdziwą codzienną przyjemnością. Przykład? Smaczny chleb na zakwasie gryczanym doskonale zastąpi chleb pszenny, pudding z nasion chia na mleku kokosowym będzie świetną alternatywą dla mlecznych deserów, a obiad złożony z pieczonego łososia z sosem maślano-koperkowym domowej roboty z pewnością zasmakuje nawet najbardziej wybrednym klientom!
Poniższe zdjęcia przedstawiają propozycję podania posiłków: