Dieta

Refluksowa

  • 1500 - 2500 kcal

Dieta rekomendowana przez specjalistów:

Szczegóły diety

Dostarcza wymaganą ilość energii i składników odżywczych, opiera się na nisko przetworzonych produktach o wysokiej wartości odżywczej.

% energii z białka

% energii z tłuszczy

% energii z węglowodanów

Wybierz liczbę kalorii:

Nie wiesz, ile
kalorii wybrać?

Zobacz nasze wyborne
menu na dziś!

Tak może wyglądać twoja dieta

Poniższe zdjęcia przedstawiają propozycję podania posiłków:

Suplementy pasujące do tej diety

Dieta refluksowa

Dieta na refluks żołądkowo-przełykowy jest stosowana w celu łagodzenia objawów choroby oraz poprawy komfortu po spożyciu posiłków. Niezwykle ważne jest równoległe wdrożenie leczenia i zmiany stylu życia, ponieważ refluks może mieć wiele przyczyn. Przede wszystkim należy spożywać objętościowo mniejsze posiłki, które nie powodują nadmiernego wydzielania soków żołądkowych.

Czym jest refluks?

Refluks żołądkowo-przełykowy (GRED – gastroesophageal reflux disease) charakteryzuje się cofaniem (zarzucaniem) treści żołądkowej do przełyku. Dochodzi do niego w sytuacji, kiedy dolny zwieracz przełyku nie pracuje prawidłowo – mięsień dolnego zwieracza przełyku powinien rozkurczać się podczas spożywania posiłków, a następnie obkurczać, aby treść żołądkowa nie mogła się cofnąć. Takie działanie zapobiega cofaniu się treści żołądkowej do przełyku. Warto przy tym wspomnieć, że w żołądku znajdują się soki trawienne (kwas solny), które mogą podrażniać błonę śluzową przełyku i powodować jej stan zapalny.

Choroba refluksowa przełyku jest dość częstym schorzeniem, ale dieta w refluksie nie musi być monotonna. Wypróbuj catering medyczny MediDieta i przekonaj się, że z nami jedzenie nie jest nudne!

Objawy choroby refluksowej

Wśród objawów refluksu wymienia się ból i pieczenie w klatce piersiowej lub jamie brzusznej, kwaśne odbijanie i zgagę. U niektórych pacjentów ból jest tak silny, że podejrzewają problemy kardiologiczne. Objawy wynikają z tego, że treść żołądkowa cofa się do przełyku podrażniając jego błonę śluzową.

Objawy refluksu nasilają się przy niewłaściwej diecie, czyli spożywaniu zbyt obfitych posiłków, produktów i potraw nasilających wydzielanie soków trawiennych, takich jak kawa i herbata, alkohol, pikantne przyprawy, napar z mięty czy warzywa cebulowe. Ryzyko wystąpienia refluksu zwiększa się u osób palących tytoń, kobiet w ciąży (działanie hormonów), a także przy wzroście ciśnienia wewnątrzbrzusznego (przy kichaniu, kaszlu czy parciu).

Do przyczyn refluksu zalicza się także nadwagę i otyłość, brak aktywności fizycznej, narażenie na stres oraz występowanie nadciśnienia tętniczego lub przepukliny rozworu przełykowego.

Dieta refluksowa – cechy

Postępowanie dietetyczne przy refluksie polega przede wszystkim na wyeliminowaniu z diety produktów, które powodują wystąpienie dolegliwości, powodując nadmierne wydzielanie kwasu solnego w żołądku. Należy jeść 4-5 małych objętościowo posiłków w regularnych odstępach czasowych. Duże objętościowo dania spożywanie nieregularnie zwiększają ryzyko zarzucania treści do przełyku, szczególnie gdy następuje spięcie mięśni brzucha, np. podczas siedzenia, śmiechu czy ćwiczeń, tym samym powodując nasilenie i postęp choroby.

Ostatni posiłek powinien być lekki oraz spożyty ok. 3 godziny przed snem. Zaleca się, aby posiłki były umiarkowanie cieple, należy unikać dań i napojów gorących albo bardzo zimnych, aby nie podrażniać błony śluzowej przełyku.

Ograniczenia kaloryczne należy stosować u Pacjentów z nadmierną masą ciała – jeśli nie wiesz, ile powinno wynosić twoje dzienne zapotrzebowanie na kalorie, sprawdź w naszym kalkulatorze lub umów konsultację z dietetykiem.

Zalecenia medyczne w przypadku występowania refluksu obejmują nie tylko dietę, ale także:

  • unikanie palenia tytoniu i spożywania alkoholu,
  • rezygnację z gum do żucia,
  • unikanie stresu,
  • powolne jedzenie,
  • wdrożenie aktywności fizycznej,
  • zmniejszenie masy ciała (u osób z nadwagą i otyłością),
  • spanie i odpoczynek w odpowiedniej pozycji.

Dieta refluksowa jest elementem terapii, który ma służyć zmniejszeniu nasilenia objawów.

Jadłospis w refluksie żołądkowym 

W chorobie refluksowej przełyku jadłospis powinien:

  • wykluczać lub ograniczać produkty spowalniające opróżnianie żołądkowe oraz produkty pobudzające wydzielanie soku żołądkowego,
  • być urozmaicony,
  • być odpowiednio zbilansowany, czyli dostarczający odpowiednią ilość energii i składników odżywczych (węglowodanów, tłuszczu oraz białka),
  • być oparty na nisko przetworzonych produktach o wysokiej wartości odżywczej.

Chcesz minimalizować objawy refluksu żołądkowo-przełykowego, nie poświęcając dużo czasu na zakupy i gotowanie? Zamów dietę pudełkową na refluks, którą proponuje MediDieta. Nasze posiłki przygotowywane są w oparciu o medyczne wytyczne dotyczące diety w leczeniu choroby refluksowej przełyku. Każda dieta jest rozpisywana przez dietetyka, aby dostarczać organizmowi niezbędnych składników mineralnych i witamin.

Jak powinna wyglądać dieta refluksowa?

Dieta refluksowa proponowana przez MediDietę charakteryzuje się:

  • wykluczeniem posiłków tłustych, smażonych oraz cebuli i czosnku — tłuste potrawy oraz cebula i czosnek zmniejszają napięcie dolnego zwieracza przełyku (który w refluksie i tak się nie domyka), co zwiększa otwór i ryzyko pojawienia się objawów;
  • wyeliminowaniem napojów gazowanych — napoje gazowane zwiększają ciśnienie w żołądku, prowadząc do zarzucania treści;
  • wykluczeniem produktów, które zawierają substancje obniżające ciśnienie w dolnym zwieraczu przełyku oraz produktów zwiększających wydzielanie kwasu solnego, między innymi: kawy, herbaty i alkoholu;
  • eliminacją produktów, które opóźniają opróżnianie żołądka, między innymi: produkty wysokotłuszczowe (tłuste mięso, tłuste wędliny, kremy, tłuste sosy, pączki, frytki, chipsy), czekolada, produktu o dużej zawartości błonnika;
  • wykluczeniem produktów, które pobudzają receptory czuciowe w przełyk, czyli: owoce cytrusowe, soki owocowe, pomidory, sok pomidorowy, ostre przyprawy: pieprz, chrzan, chilli.

Poza powyższymi modyfikacjami to po prostu dieta oparta na zasadach zdrowego żywienia. Dieta refluksowa jest dietą łatwostrawną z ograniczeniem produktów powodujących nadmierne wydzielanie soków żołądkowych. Jednak dieta lekkostrawna to nie wszystko – chorzy powinni wdrożyć umiarkowaną aktywność fizyczną oraz ewentualne leczenie, jeśli doszło do rozwoju stanu zapalnego spowodowanego podrażnieniami.

Co jeść na śniadanie przy refluksie?

Na śniadanie przy refluksie można jeść płatki owsiane na wodzie z dodatkiem musu z pieczonych jabłek, kuskus, a także kaszę mannę. Można przygotowywać sobie siemię lniane zalane wrzątkiem i spożywać je z samego rana – działa ono osłaniająco na błonę śluzową przełyku. Na śniadanie można spożywać także gotowane omlety, twarożki z warzywami, jaglanki, a także różnego rodzaju pasty na pszennym pieczywie.

Co pić rano na refluks?

Kawa i mocna czarna herbata są wykluczone. Można pić herbaty ziołowe i owocowe (poza naparem z mięty i mieszankami ziołowymi na trawienie), najlepiej wybierać wodę mineralną niegazowaną. Wszelkie napoje gazowane nasilają objawy refluksu.

Produkty zalecane i niezalecane w diecie refluksowej

Jeśli zastanawiasz się, czego nie jeść przy refluksie, a co jest dozwolone, sprawdź poniższą tabelę:

Grupa produktówProdukty zalecaneProduktu niezalecane
Produkty zbożowePieczywo jasne, kasze drobnoziarniste (kuskus, kasza manna), mąka pszenna jasna, ryż, makaronyPieczywo razowe, pumpernikiel, pieczywo czosnkowe, kasza gryczana, makaron pełnoziarnisty
Produkty ziemniaczaneZiemniaki gotowane w wodzie, purée bez masła, ziemniaki pieczone bez dodatku tłuszczuFrytki, ziemniaki smażone, chipsy, placki ziemniaczane
Mleko i przetwory mleczneMleko do 2% zawartości tłuszczu, kefir, mleko zsiadłe, jogurty naturalne i owocowe, ser homogenizowany, ser twarogowy chudy, ser kozi, napoje roślinne niesłodzoneMleko tłuste, ser twarogowy tłusty, ser żółty, ser pleśniowy, ser feta, ser topiony, śmietana
Mięso, ryby, jaja, przetwory mięsne i rybneMięso gotowane, duszone bez smażenia, pieczone w folii, przygotowane bez dodatku tłuszczu; mięso chude: kurczak, indyk (bez skóry), chuda wołowina, cielęcina, chude wędliny wieprzowe i drobiowe, chude ryby: okoń, leszcz, sola, sandacz, dorsz, ryby tłuste – w ograniczonych ilościach, jajka gotowane na miękko, na twardo, jajecznica na parzeMięso smażone, mięso tłuste: boczek, żeberka, karkówka, golonka, gęś, kaczka, baranina, mięso drobiowe ze skórą, pasztety, tłuste wędliny, kiełbasa, wędzone wędliny, konserwy mięsne, jajecznica na tłuszczu/boczku
TłuszczeW niewielkich ilościach: margaryna, masło, oleje roślinneSmalec, słonina
WarzywaWarzywa wykluczające warzywa niezalecane, warzywa i przetwory warzywne gotowane na parze, pomidory sparzone bez skórki – w ograniczonych ilościachCebula, por, czosnek, karczochy, papryka, pomidory, (w MediDieta stosujemy tylko przetwory pomidorowe w niewielkich ilościach: do 5-10 g na porcję), nasiona roślin strączkowych (z wyłączeniem fasoli szparagowej i zielonego groszku), ogórek, rzodkiewka, szparagi, warzywa smażone lub z dodatkiem majonezu i/lub śmietany
OwoceBanany, jagody, maliny, truskawki, arbuzy, brzoskwinie, morele, winogrona, jabłka gotowane lub pieczone – w ograniczonych ilościachOwoce cytrusowe (pomarańcze, cytryny, limonki, mandarynki, grejpfruty), wiśnie, czereśnie, porzeczki, śliwki, agrest, gruszki
PrzyprawyBazylia, oregano, rozmaryn, szałwia, wanilia, koperekCurry, chilli, musztarda, pieprz, tabasco, mięta
Słodycze i deseryMusy owocowe, budyń, galaretki, kisiele, biszkopty, dżemy niskosłodzone, ciasto drożdżowe – w ograniczonych ilościachCzekolada, torty, praliny, chałwa faworki, pączki, ciasta i desery z kremem, ciasta francuskie, ciasta i desery z bitą śmietaną, desery z kawą, alkoholem
NapojeKompoty, woda mineralna niegazowana, słaba herbata, herbaty ziołowe (z wykluczeniem mięty), herbaty owocowe, kawa zbożowa, chude mleko, napoje niezawierające kofeinyKawa, mocna czarna herbata, kakao, wywary z mięty, gorąca czekolada, napoje gazowane, soki cytrusowe, napoje wysokosłodzone, sok pomidorowy, alkohol, tłuste mleko
SosySosy na bazie jogurtu naturalnegoSosy na bazie majonezu lub wywaru z tłustych mięs, z dodatkiem zasmażki, sosy pikantne

Odpowiednia pozycja snu

Przy refluksie należy unikać pozycji leżącej tuż po jedzeniu. W związku z osłabieniem napięcia dolnego zwieracza przełyku treść pokarmowa w takiej pozycji cofa się z łatwością do przełyku wywołując nieprzyjemne objawy. W celu uniknięcia cofania się treści pokarmowej należy nie kłaść się przynajmniej przez 2-3 godziny po posiłku.

Co zmniejsza objawy refluksu?

Nasilenie objawów refluksu łagodzi spożycie mleka lub niegazowanej wody – mleko neutralizuje kwaśną treść w przełyku, a woda pomaga w jej wypłukiwaniu. Pomocne jest także zjedzenie kilku migdałów lub wypicie zaparzonego wcześniej siemienia lnianego.

Dieta refluksowa z dostawą do domu: catering dietetyczny

Wiesz już, co jeść przy refluksie, a czego unikać. Robienie zakupów, gotowanie i planowanie jadłospisu zgodnie z tymi zasadami może być jednak wymagające — zwłaszcza dla osób zabieganych lub tych, które nie czują się pewnie w kuchni. Posiłki przygotowywane bez smażenia i z mniejszą ilością tłuszczu bywają też dla części z nas mało atrakcyjne. Aby codziennie minimalizować objawy choroby, a jednocześnie jeść smacznie i mieć czas na przyjemności, zamów pudełkową dietę refluksową od MediDiety. Odpowiednio skomponowane zestawy dań będą codziennie trafiać pod Twoje drzwi, a Ty będziesz cieszyć się wyższym komfortem życia.

Przed wykupieniem diety zalecamy konsultację z lekarzem lub dietetykiem.

Dieta z wyborem
menu

Smaczne diety
dla zdrowia

Zobacz nasze
ulepszone menu!

Sprawdź, gdzie
dostarczamy!