Dieta Wątrobowa

Dieta Wątrobowa

  • 1500 - 2500 kcal

Cena od 87 zł/dzień

Dieta wątrobowa to specjalistyczny plan żywieniowy, stworzony z myślą o osobach dbających o zdrowie swojej wątroby. Charakteryzuje się lekkostrawnymi posiłkami, które odciążają wątrobę i wspierają jej regenerację. Posiłki są bogate w warzywa, owoce oraz chude źródła białka, co zapewnia dostarczenie wszystkich niezbędnych składników odżywczych bez nadmiernego obciążenia organizmu. W diecie wątrobowej ograniczamy tłuszcze, cukry oraz przetworzoną żywność, aby maksymalnie zredukować ryzyko podrażnienia wątroby. Starannie dobrane składniki są przetwarzane w taki sposób, aby zachować ich pełnię wartości odżywczych. Współpraca z dietetykami gwarantuje, że każde danie jest odpowiednio zbilansowane i dostosowane do potrzeb osób z problemami wątrobowymi. Dzięki tej diecie, możesz skutecznie wspierać zdrowie wątroby, jednocześnie ciesząc się smacznymi i zdrowymi posiłkami.

% energii z białka

% energii z tłuszczy

% energii z węglowodanów

Wybierz liczbę kalorii:

Korzystam z diety wątrobowej 2000 kcal już drugi miesiąc i jestem bardzo zadowolona. Wszystkie posiłki są delikatne, gotowane na parze lub pieczone, bez zbędnych tłuszczów. Doceniam różnorodność dań – mimo ograniczeń dietetycznych, menu jest urozmaicone i naprawdę smaczne. Obsługa klienta bardzo pomocna przy wyborze kaloryczności. Szczerze polecam!

Teresa M. 27.01.2025

Dieta wątrobowa to dieta dla osób, które chciałyby wesprzeć sposobem żywienia funkcje wątroby i jej regenerację. Należy jednak pamiętać, że w przypadku chorób wątroby dieta powinna być ustalona indywidualnie, w zależności od ogólnego stanu zdrowia, chorób współistniejących, stopnia uszkodzenia i funkcji wątroby. Dieta wątrobowa od MediDiety może pomóc w niwelowaniu niepożądanych objawów związanych z dysfunkcją wątroby (np. nudności), redukcji stanu zapalnego, spowolnieniu procesów degeneracyjnych i regeneracji komórek wątroby (dzięki m.in odpowiedniej podaży białka w diecie).

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, Dieta w leczeniu wirusowego zapalenia wątroby

mgr Klaudia Ruszkowska dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Nie wiesz, ile
kalorii wybrać?

Zobacz nasze wyborne
menu na dziś!

Dieta wątrobowa

Pudełkowa dieta wątrobowa od MediDieta to rozwiązanie dla osób z przewlekłymi chorobami wątroby, które są narażone na niedobory spowodowane brakiem łaknienia, zaburzeniami trawienia i wchłaniania oraz podwyższeniem wydatku energetycznego organizmu.

Dieta wątrobowa to potoczna nazwa diety stosowanej w schorzeniach wątroby. W nomenklaturze diet poprawna nazwa to dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu.

Dieta na wątrobę może być nie tylko skuteczna, ale i bardzo smaczna. Komponowana jest tylko ze składników zalecanych przez lekarzy i dietetyków. Ten rodzaj odżywiania rekomendowany jest także przy chorobach woreczka żółciowego, zapaleniu przełyku, przy wrzodach żołądka oraz po operacji.

Choroby wątroby a odżywianie

Wątroba jest niezwykle ważnym narządem, który odpowiada m.in. za oczyszczanie organizmu z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii, metabolizowanie składników odżywczych poprzez syntezę tłuszczów z białek i węglowodanów oraz ich magazynowanie, a także przetwarzanie zużytych czerwonych krwinek i syntezę mocznika. Stanowi największy gruczoł i jedno z najważniejszych ogniw układu pokarmowego, dlatego jej uszkodzenie lub nieprawidłowe funkcjonowanie jest dużym problemem.

Najczęściej występujące choroby wątroby to:

  • ostre i przewlekłe zapalenie wątroby, m. in. zapalenie wątroby typu B;
  • marskość wątroby;
  • stłuszczenie wątroby;
  • toksyczne uszkodzenie wątroby wywołane m.in. nadmiernym spożyciem alkoholu lub niektórymi lekami.

W leczeniu chorób wątroby odpowiednie żywienie jest podstawowym elementem terapii. Dzięki cateringowi MediDieta można łatwo zadbać o wątrobę, wspomagając proces leczenia jednocześnie dostarczając organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych.

Zasady diety wątrobowej

Jeżeli wątroba nie funkcjonuje prawidłowo, podstawową zasadą odżywiania powinno być jej „odciążenie”. Z tego względu chorzy powinni zrezygnować z alkoholu, tłustych, ciężkich dań i przejść na dietę lekkostrawną.

Stosując dietę wątrobową należy spożywać kilka mniejszych posiłków zamiast dwóch czy trzech większych. Jeść powinno się co 2-3 godziny, dlatego catering wątrobowy od MediDieta składa się z pięciu dań: trzech głównych i dwóch przekąsek.

W diecie bardzo ważna jest podaż warzyw i owoców, a przygotowywane posiłki powinny być gotowane w wodzie i na parze, pieczone, nigdy smażone. Ogólne zasady diety wątrobowej obejmują także unikanie żywności wysokoprzetworzonej, ograniczenie ilości tłuszczu w diecie, unikaniu cukru, soli oraz pikantnych przypraw. Należy jeść rozsądnie, ale to nie oznacza – nudnie.

Co można jeść na diecie wątrobowej?

W przypadku diety wątrobowej powinno się spożywać potrawy gotowane lub duszone na parze, a także pieczone w folii, bez pikantnych przypraw i z małą zawartością soli. Taki sposób obróbki termicznej sprawia, że dania zawierają mniejsze ilości tłuszczu.

Jednym z zaleceń diety wątrobowej jest także spożywanie wybranych owoców, np. jabłek, brzoskwiń oraz bananów i owoców leśnych. Co ważne, owoce i warzywa powinny być obrane ze skórki przed spożyciem. Osoby zmagające się ze stłuszczeniem wątroby lub jej niewydolnością powinny wybierać chudy ser i pozostałe chude produkty mleczne (zaleca się unikania tych pełnotłustych), a źródła tłuszczów nasyconych warto zamienić np. oliwę z oliwek lub olej rzepakowy.

Podsumowując, na diecie wątrobowej zaleca się:

  • produkty zbożowe z mąki pszennej, pieczywo pszenne dobrze wypieczone lub mieszane;
  • kaszę jaglaną, gryczaną niepaloną lub kaszę mannę;
  • chudy nabiał – chudy jogurt naturalny, skyr, maślankę, kefir;
  • zupy na bulionach warzywnych;
  • mięsa, takie jak:  cielęcina, jagnięcina, mięso z indyka i kurczaka (bez skóry), dziczyzna i królik;
  • ryby – dorsz, mintaj, flądra, szczupak, sandacz, morszczuk, halibut;
  • buraki, ogórki, pomidory bez skórki, sałata zielona i lodowa, brokuły, kalafior, seler, pietruszka, cukinia, ziemniaki gotowane lub pieczone bez tłuszczu;
  • jabłka bez skórki, banany, pomarańcze, mandarynki, truskawki, maliny, jeżyny, brzoskwinie, morele.

Na diecie wątrobowej powinno się także pić dużo niegazowanej wody mineralnej, dozwolona jest kawa zbożowa, soki warzywno-owocowe, owocowe i ziołowe herbaty. Z przypraw warto wybierać te wspierające proces trawienia, jak anyż, tymianek, koper, majeranek czy cynamon.

Jaki owoc oczyszcza wątrobę?

Na diecie wątrobowej ważna jest ilość błonnika w diecie – dostarczają go owoce jagodowe, przeciery z winogron, cytrusy bez pestek, a także jabłka i morele. Owoce można spożywać na surowo, w postaci musów i soków. Należy przy tym pamiętać, że ilość owoców powinna być niższa niż warzyw, które zawierają więcej błonnika i beta-karotenu (dynia, marchew, pomidory) wspierającego pracę wątroby. Zaleca się spożywanie 3 porcji warzyw i 1 owoców.

Czego nie wolno jeść przy chorej wątrobie?

Dieta wątrobowa to dieta mająca pomóc w poprawie funkcjonowania wątroby. Czego zatem nie jeść przy chorej wątrobie? Przede wszystkim kapusty w każdej postaci i nasion roślin strączkowych, a także winogron, śliwek, gruszek oraz czereśni. Można jeść większość pozostałych jarzyn po obróbce termicznej lub pozbawieniu skórki. Należy bezwzględnie ograniczyć cukier w diecie – poważnie obciąża wątrobę (może doprowadzić do jej stłuszczenia) i zakłóca jej proces regeneracji.

Warto pamiętać, że przy chorej wątrobie zalecana jest dieta lekkostrawna, a więc z menu powinno wykluczyć się słodycze, tłuste mleko i przetwory mleczne zawierające powyżej 2 proc. tłuszczu, żółte sery, sery pleśniowe i topione, tłuste ryby (łosoś, węgorz, makrela, śledź), tłuszcze pochodzenia zwierzęcego (masło klarowane, smalec, słonina), a także zupy gotowane na tłustych mięsach i zaprawiane śmietaną. Nie należy pić alkoholu, mocnej kawy i herbaty oraz gazowanych napojów. Na diecie wątrobowej można jeść mięso, które jest ważnym źródłem białka w diecie, ale musi być ono chude.

Po czym poznać, że wątroba się oczyszcza?

W celu sprawdzenia kondycji wątroby niezbędne jest wykonanie badań laboratoryjnych ukierunkowanych na funkcje wątroby oraz badań obrazowych. Dieta wątrobowa stosowana jest w celu poprawy kondycji wątroby, ale jest to ważny narząd w organizmie człowieka, który przekłada się na funkcjonowanie całego organizmu, dlatego poprawę widać także w kondycji włosów i paznokci oraz ogólnym lepszym samopoczuciu.

Dieta przy chorej wątrobie: catering pudełkowy MediDieta

Przestrzeganie diety wątrobowej wymaga starannego planowania posiłków, co może być czasochłonne i wymagające. Dlatego proponujemy kompleksowe rozwiązanie w postaci cateringu dietetycznego, który łączy zalecenia dietetyczne z wygodą codziennych dostaw.

Wsparcie ekspertów

Nasz jadłospis jest opracowany przez zespół specjalistów z uwzględnieniem produktów przyjaznych dla wątroby. Menu składa się z lekkostrawnych, ale apetycznych dań, które nie obciążają tego narządu.

Suplementacja

W procesie leczenia wątroby istotną rolę odgrywa odpowiednia suplementacja. Metionina, cholina oraz witaminy B2, C i E pomagają redukować stłuszczenie wątroby i wspierają jej regenerację. Dobór suplementów powinien być skonsultowany ze specjalistą – w naszej ofercie znajdziesz także porady dietetyczne i konsultacje lekarskie.

Wygoda i skuteczność

Catering dietetyczny MediDieta to gwarancja codziennych dostaw zbilansowanych posiłków pod wskazany adres. Pozwala połączyć skuteczną dietoterapię z oszczędnością czasu, bez kompromisów w zakresie smaku i jakości!

Zalety korzystania z pudełkowej diety wątrobowej

Jeżeli cierpisz na marskość wątroby, jej zapalenie lub inne schorzenia wymagające stosowania specjalnej diety, catering dietetyczny wątrobowy zapewni Ci:

  • pewność przestrzegania zaleceń dietetycznych i optymalne wsparcie wątroby;
  • świadomość, ile kalorii spożywasz każdego dnia – do wyboru masz opcje: 1500, 2000 i 2500 kcal;
  • regularne, spożywane w odpowiednich ilościach posiłki;
  • dobry smak i zróżnicowane potrawy;
  • wygodę i oszczędność czasu, który normalnie poświęciłabyś/poświęciłbyś na zakupy i przygotowywanie jedzenia.

Sprawdź, czy
dostarczamy do Twojej miejscowości