Dieta Niskie IG

Dieta Niskie IG

  • 1500 - 2500 kcal

Cena od 92 zł/dzień

Dieta o niskim indeksie glikemicznym (IG) to idealny wybór dla osób, które pragną utrzymać stabilny poziom cukru we krwi oraz zadbać o zdrowe odżywianie. Posiłki w tej diecie są starannie skomponowane, aby minimalizować gwałtowne skoki glukozy we krwi, co jest kluczowe dla osób z insulinoopornością i cukrzycą typu 2. Dieta ta wspiera długotrwałe utrzymanie energii, pomagając jednocześnie w kontrolowaniu masy ciała i wspieraniu procesu odchudzania.Ma również charakter antyzapalny. Produkty o niskim IG, takie jak pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa, owoce oraz źródła białka, dostarczają niezbędnych składników odżywczych, jednocześnie zapewniając pełnię smaku i sytość. Dzięki zrównoważonemu doborowi składników, dieta o niskim IG pomaga nie tylko w stabilizacji poziomu cukru, ale także w ogólnej poprawie zdrowia i samopoczucia. To doskonały sposób na zdrowe odżywianie, które przynosi realne korzyści dla organizmu.

% energii z białka

% energii z tłuszczy

% energii z węglowodanów

Oparta na produktach z niskim i średnim indeksem glikemicznym, w celu zapobiegania lub ograniczania wzrostu glikemii po posiłkowej.

WHO rekomenduje spożywanie żywności o niskim IG, zaznaczając, że
dieta niskoglikemiczna stanowi potencjalnie nie tylko profilaktykę cukrzycy, ale także może zmniejszać stężenie cholesterolu LDL oraz triglicerydów we krwi. Dieta ta jest polecana szczególnie dla osób, u których wystąpiły już pewne zaburzenia metaboliczne.
(Aleksandra Panasiuk, Aleksandra Śliwińska,Sylwia Małgorzewicz, Wpływ diety opartej na produktach o niskim indeksie glikemicznym na efekty redukcji masy ciała u osób z nadwagą i otyłością, Zakład Żywienia Klinicznego i Dietetyki Katedra Żywienia Klinicznego Gdański Uniwersytet Medyczny, 2012)

Według wytycznych Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego w terapii cukrzycy zależy wybierać węglowodany charakteryzujące się niskim indeksem glikemicznym.
(Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u osób z cukrzycą 2023 Stanowisko Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego)

mgr Klaudia Ruszkowska dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Nie wiesz, ile
kalorii wybrać?

Zobacz jak wygląda przykładowe menu
dla tej diety.

Zobacz nasze wyborne
menu na dziś!

Dieta o niskim indeksie glikemicznym (IG)

Niski indeks glikemiczny, inacze IG, to wskaźnik, który informuje o tym, jaki wpływ będą mieć spożyte produkty po 2-3 godzinach na wzrost poziomu glukozy we krwi. Dieta o niskim indeksie glikemicznym to dieta, w której IG poszczególnych produktów nie przekracza liczby 55. Dla kogo przeznaczona jest dieta o niskim ładunku glikemicznym? Czy trudno ułożyć jadłospis?

W MediDieta znajdziecie gotową dietę o niskim IG, która przewidziana jest m. in. jako element terapii cukrzycy typu 2 i insulinooporności, a także dla osób chcących ograniczać wahania glikemii.

Dieta z niskim indeksem glikemicznym – dla kogo?

Dieta o niskim IG jest korzystna dla zdrowia, zapobiega bowiem gwałtownym wahaniom cukru we krwi, przez co zapobiega także gwałtownym napadom głodu. Dieta o niskim IG jest polecana dla cukrzyków i osób z insulinoopornością, ale nie ma przeciwwskazań, aby produkty o niskim IG wprowadziły do swojej diety osoby zdrowe. Dzięki ograniczeniu wahań glikemii dieta z niskim IG powoduje mniejsze wydzielanie hormonu insuliny i pozwala ograniczyć napady głodu, a więc pomaga utrzymać prawidłową masę ciała, jest polecana dla osób z nadwagą i otyłością, które chcą schudnąć.

Należy przy tym pamiętać, że będąc na diecie z nikim IG ważna jest także obróbka termiczna niektórych produktów, gdyż gotowanie zwiększa IG.

Zasady diety o niskim indeksie glikemicznym

Indeks glikemiczny szereguje produkty ze względu na to, jak duże powodują zmiany w poziomie glukozy we krwi. Odnosi się on tylko do węglowodanów, ponieważ białko czy tłuszcze nie powodują wahań glikemii. IG ma najczęściej zakres od 0 do 100, przy czym w menu dla cukrzyków powinny znaleźć się produkty poniżej 55. Przykładowo indeks glikemiczny czystej glukozy to 100, a erytrolu to 0. Indeks glikemiczny odnosi się tylko do węglowodanów, białka i tłuszcze nie powodują dużego wzrostu insuliny.

Produkty klasyfikuje się w zależności od wartości IG jako:

  • te z niskim indeksem glikemicznym, czyli IG ≤55,
  • średnim indeksem glikemicznym, IG =56-69,
  • wysokim indeksem glikemicznym, czyli IG ≥70.

Produkty z niskim IG

Produkty o niskim indeksie glikemicznym powodują stopniowy wzrost oraz równomierny spadek poziomu cukru we krwi. Najlepiej spożywać produkty, których IG nie przekracza 55. Przykładowe produkty „low IG”:

  • warzywa (szczególnie surowe),
  • mniej dojrzałe i słodkie owoce jak np. jabłko, pomarańcze, truskawki,
  • produkty zbożowe pełnoziarniste – chleb pełnoziarnisty, brązowy ryż, pełnoziarnisty makaron, mąki o typie 750, 1400, 1850, 2000, 3000, grube kasze np. gryczana, jęczmienna, płatki owsiane,
  • suche nasiona roślin strączkowych,
  • orzechy.

Produkty ze średnim IG

To produkty, które powodują wzrost glikemii, ale nie w takim stopniu, jak produkty z wysokim indeksem. Do produktów ze średnim IG zaliczamy np.:

  • groszek zielony konserwowy – IG 66,
  • ananas – IG 59,
  • ananas – plastry w syropie – IG 65,
  • chleb żytni pełnoziarnisty – IG 58,
  • ciasteczka owsiane – IG 57.

Produkty z wysokim IG

Produkty o wysokim indeksie glikemicznym powodują szybki wzrost poziomu cukru we krwi tuż po jego spożyciu, a następnie powodują gwałtowny spadek glikemii, co powoduje duże wahania glikemii i napady głodu.

Przykłady produktów o wysokim IG:

  • produkty wysokoprzetworzone (frytki, chipsy),
  • suszone owoce,
  • pieczone ziemniaki,
  • rozgotowany makaron (ważne jest tutaj rozgotowanie!),
  • bagietki, bajgle, rogaliki francuskie, gofry, bułki do hamburgerów i hot-dogów z mąki rafinowanej,
  • drobnoziarniste kasze, np. kasza manna,
  • dojrzałe owoce,
  • arbuz, którego IG wynosi 72, dynia, której IG to 75,
  • długo gotowane warzywa.

Wysoki IG mają a ogół słodycze, które osoby chore na cukrzycę powinny całkowicie wyeliminować z diety. Powodują one szybki poposiłkowy wzrost stężenia glukozy we krwi.

Co wpływa na wartość IG?

  • obróbka kulinarna produktu, pokarmy rozgotowane mają o wiele wyższy indeks glikemiczny, dtego wszelkie makarony powinno się gotować al dente,
  • rozdrabnianie – produkty mocno rozdrobnione mają wyższe IG,
  • dojrzałość – im bardziej dojrzały owoc tym wyższy IG,
  • dodatek w posiłku tłuszczu, białka i błonnika pokarmowego, które spowalniają wzrost poziomu cukru we krwi.

Dieta o niskim indeksie glikemicznym potraw powinna być zbilansowanym planem żywieniowym, aby dostarczać organizmowi niezbędnych witamin i składników mineralnych. Zalecanych jest pięć posiłków dziennie, przy czym każda porcja żywności powinna obejmować produkty z różnych grup.

Przykładowy jadłospis w diecie dla cukrzyków

  • Śniadanie: Biała kasza gryczana, niepalona, z jabłkiem, cynamonem, waniliowym sosem na bazie jogurtu naturalnego, pestkami dyni i płatkami migdała.
  • Przekąska: Pełen chlorofilu, wegański koktajl ze szpinakiem, ananasem, kiwi, świeżą miętą i młodym jęczmieniem.
  • Obiad: Filet kurczaka w kremowym sosie koperkowym z ryżem naturalnym i piklowaną czerwoną kapustą.
  • Przekąska: Sałatka porowa z kaszą pęczak, suszoną bezsiarkową śliwką i prażonymi pestkami słonecznika.
  • Kolacja: Krem selerowy z orzechami włoskimi, natką pietruszki i ziołową, pełnoziarnistą bruchciettą.

Dieta z niskim IG w MediDieta

Dieta z niskim IG pozwala unormować wydzielanie insuliny oraz wahania glikemi, zapobiegając napadom głodu. Warto, aby taką dietę wypróbowały także osoby zdrowe, by przekonać się, jak wiele pozytywnych aspektów przyniesie jej stosowanie.

W MediDieta możecie wygodnie zamówić nie tylko dietę „low IG”, ale także dietę z niskim poziomem węglowodanów (niskowęglowodanową), dietę wegetariańską, ketogeniczną, dla osób chorych na Hashimoto lub mających inne problemy zdrowotne.

Zamówienie diety opartej na produktach z niskim IG w MediDieta jest łatwe i nie zajmuje dużo czasu: przejdź po prostu do formularza zamówienia umieszczonego na górze strony i wybierz dni dostawy oraz kaloryczność. Następnie podaj nam swój adres i zapłać. Odpowiednią dietę zaczniesz otrzymywać po dwóch dniach. Pamiętaj, że pełen jadłospis możesz sprawdzić na naszej stronie, a jeśli nie możesz czegoś jeść w przypadku alergii – możesz te składnik wyeliminować!

Sprawdź, czy
dostarczamy do Twojej miejscowości