Dieta jest czynnikiem wspomagającym leczenie farmakologiczne chorób pęcherzyka żółciowego: jego zapalenia lub kamicy pęcherzykowej. Odpowiednie żywienie przyspiesza leczenie oraz łagodzi nieprzyjemne objawy choroby. Chroni także narządy przez zmniejszenie ich aktywności wydzielniczej.
Proponujemy Ci smaczną dietę pudełkową w chorobach pęcherzyka żółciowego: to wygoda i pewność, że przestrzegasz zaleceń lekarskich.
Piątek, 9 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńSobota, 10 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńNiedziela, 11 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńPoniedziałek, 12 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńWtorek, 13 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńŚroda, 14 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńCzwartek, 15 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńPiątek, 16 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńSobota, 17 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńNiedziela, 18 czerwca 2023
Uwaga! W pudełkach z posiłkami mogą znajdować się jadalne elementy dekoracyjne, niekoniecznie zgodne z zaleceniami dietetycznymi.
Funkcją pęcherzyka żółciowego (woreczka żółciowego, łac. vesica fellea), niewielkiego organu umieszczonego w dolnej części wątroby, jest gromadzenie produkowanej w wątrobie żółci, zagęszczanie jej i uwalnianie po jedzeniu w celu wspomagania trawienia tłuszczów. Żółć ma właściwości emulgujące tłuszcz, pozwalające na rozbicie jego cząstek na mniejsze, co pomaga w lepszym wchłanianiu w przewodzie pokarmowym.
Zapalenie pęcherzyka żółciowego jest powikłaniem kamicy pęcherzykowej. Dochodzi do niego w wyniku zatkania przewodu pęcherzykowego przez kamień. Dotyczy około 15% chorych z objawową kamicą pęcherzyka. Substancje zawarte w żółci, takie jak sole żółciowe, kamienie, cholesterol, nie mogąc być usunięte z pęcherzyka i doprowadzają do uszkodzenia jego błony śluzowej. Rozwojowi zapalenia pęcherzyka żółciowego sprzyja m.in. nadmierne stężenie cholesterolu we krwi, otyłość, wiek – młodzi ludzie bardzo rzadko mają kamienie żółciowe – dieta bogata w tłuszcze zwierzęce, niektóre choroby, np. cukrzyca.
Kamienie żółciowe często tworzą się u osób, które gwałtownie chudną, np. po radykalnych kuracjach odchudzających lub po operacji bariatrycznej, czyli np. zmniejszaniu żołądka. Do kamicy można też mieć predyspozycje rodzinne. Odpowiednio dobrana dietoterapia jest bardzo ważnym czynnikiem podczas leczenia kamicy pęcherzyka żółciowego oraz je powikłań.
W przebiegu zapalenie pęcherzyka żółciowego dieta powinna być łagodna dla przewodu pokarmowego i mieć cechy diety łatwostrawnej. W codziennym odżywianiu należy ograniczyć podaż tłuszczów, przede wszystkim pochodzenia zwierzęcego oraz produktów obfitujących w cholesterol.
W chorobach pęcherzyka żółciowego dieta powinna być przede wszystkim różnorodna oraz zbilansowana pod kątem zawartości składników odżywczych takich jak makroskładniki, witaminy oraz składniki mineralne. Jadłospis powinien być oparty o produkty wysokoodżywcze o niskim stopniu przetworzenia. U Pacjentów z nadwagą oraz otyłością należy stosować ograniczenia kaloryczne, cele redukcji masy ciała, bowiem nadmierna masa ciała jest jedną z przyczyn powstawania kamicy pęcherzyka żółciowego.
Dietoterapia polega na ograniczeniu spożywania produktów (tabela poniżej), które powodują lub nasilają dokuczliwe dolegliwości. Catering dietetyczny w chorobach pęcherzyka żółciowego od MediDieta dostarcza pięć odpowiednio zbilansowanych posiłków, które spełniają restrykcje dietetyczne.
Podstawową modyfikacją diety w chorobach pęcherzyka żółciowego jest zastosowanie odpowiednich technik kulinarnych podczas przygotowywania potraw. Posiłki w diecie powinny być przyrządzane metodą:
Przeciwwskazane jest smażenie, duszenie z dodatkiem tłuszczu lub/i ze wstępnym obsmażaniem, grillowanie, odsmażanie, pieczenie z dodatkiem tłuszczu.
Dieta w chorobach pęcherzyka żółciowego przygotowywana przez catering dietetyczny MediDieta charakteryzuje się:
Poza powyższymi modyfikacjami diety, sposób odżywiania powinien opierać się na podstawowych zasadach zdrowego żywienia.
Grupa produktów | Produkty zalecane | Produktu niezalecane |
Produkty zbożowe | Pieczywo jasne, pszenne, czerstwy, sucharki, biszkopty na białkach, bułki pszenne, mąka pszenna wysokiego przemiału, kasza manna, kasza jęczmienna, ryż biały, makaron pszenny, makaron drobny, płatki jaglane, płatki ryżowe, w ograniczonych ilościach, jeśli dobrze tolerowane – pieczywo graham, pieczywo orkiszowe, pieczywo pszenno-żytnie, płatki owsiane | Pieczywo świeże, żytnie, razowe, pieczywo chrupkie, pszenne razowe z dodatkiem słonecznika, soi, pieczywo z otrębami, pieczywo cukiernicze, mąka pełnoziarnista, płatki zbożowe pełnoziarniste, ryż brązowy, kasza pęczak, kasza gryczana, makaron pełnoziarnisty |
Produkty ziemniaczane | Ziemniaki gotowane, purée | Ziemniaki smażone, pieczone, frytki, chipsy |
Mleko i przetwory mleczne | Mleko do 2% zawartości tłuszczu, jogurt naturalny, maślanka, ser twarogowy chudy, ser mozzarella, maślanka, kefir, mleko zsiadłe, serek śmietankowy, serek homogenizowany | Mleko pełnotłuste, ser żółty, ser topiony, ser pleśniowy, ser feta, jogurt pełnotłusty, kefir pełnotłusty, śmietana |
Mięso, drób i przetwory mięsne | Chude mięsa: kurczak i indyk bez skóry, królik, chuda wołowina, cielęcina, chude wysokiej jakości wędliny drobiowe i wieprzowe, w ograniczonych ilościach – chuda wieprzowina | Mięsa tłuste: wieprzowina, kaczka, gęś, baranina, podroby, kiełbasy, salami, pasztety, kaszanki, mięsa wędzone |
Ryby i przetwory rybne | Dorsz, pstrąg strumieniowy, halibut, sola, mintaj, sandacz, flądra, szczupak, okoń, w ograniczonych ilościach – łosoś, makrela | Ryby wędzone, konserwowe, panierowane |
Jaja | Białka, jaj, całe jaja w ograniczonych ilościach - ugotowane na miękko, w koszulkach, jajecznica, omlet na parze, jajka sadzone na wodzie | Jajka ugotowane na twardo, jajka smażone, jajka w majonezie, całe jajka w dużych ilościach |
Tłuszcze | Oleje roślinne: rzepakowy, oliwa z oliwek, słonecznikowy, sojowy, masło, miękkie margaryny wysokogatunkowe | Smalec, słonina, margaryny twarde, olej kokosowy, utwardzany olej palmowy |
Warzywa | Młode warzywa: marchew, cukinia, kabaczki, dynia, seler, pomidory bez skórki, gotowanewarzywa w formie przetartej, zmiksowanej, rozdrobnionej (fasolka szparagowa, zielony groszek) | Kapusta w każdej postaci, cebula, czosnek, ogórek, brukiew, kalarepa, rzepa, rzodkiewka, szczaw, nasiona roślin strączkowych: ciecierzyca, soczewica, soja, groch, fasola, warzywa z dodatkiem majonezu, musztardy, warzywa marynowane, solone |
Owoce | Dojrzałe, przecierane, bez pestek, bez skórek, zblendowane, zmiksowane owoce jagodowe, brzoskwinie, banany, morele, owoce cytrusowe, jabłka gotowane, pieczone, w ilościach ograniczonych – melon, wiśnie, kiwi | Śliwki, gruszki, daktyle, czereśnie, rabarbar, figi, owoce marynowane |
Przyprawy | Łagodne: sok z cytryny, przyprawy korzenne, melisa, majeranek, natka pietruszki, koperek, świeże, suszone zioła, słodka papryka, sól w ilościach ograniczonych | Ostre: pieprz, ostra papryka, czosnek, cebula, gorczyca, musztarda, chilli |
Słodycze i desery | Kisiel, budyń, galaretka, kompoty przetarte, musy owocowe bez pestek, sorbety, biszkopty, ciasta drożdżowe, bezy | Torty, deser, czekolada, batony, lody, chałwa, kakao, pączki, faworki |
Napoje | Woda mineralna niegazowana, słaba herbata, napary ziołowe, soki owocowe, soki owocowo-warzywne | Woda gazowana, napoje typu coca-cola, napoje gazowane, mocna kawa, herbata, kakao, czekolada do picia, napoje alkoholowe |
Sosy | Delikatne sosy zagęszczane zawiesiną z mąki z wodą lub/i mlekiem, sosy na bazie jogurty naturalnego | Tłuste sosy na wywarach mięsnych, grzybowych, zasmażane, zaprawiane śmietaną, sosy pikantne, majonez, musztarda |
Inne | - | Słone przekąski (chipsy, paluszki, krakersy), gotowe dania, produkty instant, produkty typu fast food |
Plan żywieniowy w kamicy żółciowej lub innych schorzeniach woreczka żółciowego powinien uwzględniać zalecenia lekarzy i dietetyków. Powinnaś/powinienieś przestrzegać zasad diety łatwostrawnej z ograniczeniem produktów wydymających i nienasyconych kwasów tłuszczowych, ale nie masz głowy do samodzielnego komponowania codziennych posiłków? Dietetyczne dania Ci nie smakują?
Skorzystaj z oferty cateringu dietetycznego. Medyczny catering MediDieta dowiezie Ci codziennie komplet posiłków spełniających wymagania zdrowotne i dostosowanych do Twojego zapotrzebowania kalorycznego, a jednocześnie naprawdę smacznych. Przekonaj się, że dieta w kamicy żółciowej i leczeniu innych chorób tego narządu nie musi być nudna ani monotonna — złóż zamówienie już dziś.