Dieta

Lekkostrawna

  • 1500 - 2500 kcal

Dieta rekomendowana przez specjalistów:

Szczegóły diety

Dieta łatwostrawna oszczędza przewód pokarmowy i wpływa na poprawę stanu zdrowia poprzez ułatwianie trawienia i wchłaniania składników odżywczych.

% energii z białka

% energii z tłuszczy

% energii z węglowodanów

Wybierz liczbę kalorii:

Nie wiesz, ile
kalorii wybrać?

Zobacz nasze wyborne
menu na dziś!

Tak może wyglądać twoja dieta

Poniższe zdjęcia przedstawiają propozycję podania posiłków:

Suplementy pasujące do tej diety

Dieta lekkostrawna

Dieta lekkostrawna lub innymi słowy łatwostrawna, to dieta mająca za zadanie odciążyć układ pokarmowy. Stosuje się ją najczęściej przy wskazaniach zdrowotnych – np. po operacjach czy zabiegach, u osób z chorobami układu pokarmowego (np. refluks, wrzody, choroby wątroby, choroby trzustki). Dieta lekkostrawna powinna być odpowiednio zbilansowana, aby dostarczała organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych.

Dieta lekkostrawna od MediDieta to gwarancja przestrzegania zasad dietetycznych przy zachowaniu różnorodności codziennych posiłków i ich atrakcyjności smakowej oraz wizualnej. Dowożone rano pod drzwi posiłki komponujemy tylko z naturalnych składników, a jadłospis układany jest z udziałem dietetyka. Pamiętaj, że u nas zawsze możesz wykupić pakiet, czyli dietę plus badania laboratoryjne i konsultacja lekarza lub dietetyka.

Stosować dietę lekkostrawną można nie tylko przy konkretnych dolegliwościach, ale także wtedy, kiedy ma się taką potrzebę. Ciężkostrawne posiłki często wymuszają modyfikację diety na lekkostrawną, aby organizm trochę odpoczął. A jeśli dieta lekkostrawna kojarzy ci się m.in. z białym ryżem i marchewką z groszkiem lub tylko rekonwalescencją po zabiegu i dietą w szpitalu – to musisz wypróbować nasz catering!  Jadłospis przy diecie lekkostrawnej to w MediDieta majstersztyk – zdrowy, smaczny, lekki!

 

Dieta lekkostrawna – zasady

Dieta łatwostrawna najczęściej zalecana jest w chorobach przewodu pokarmowego, szczególnie przy biegunkach, wzdęciach, w przypadku wyrównanych niedoborów składników odżywczych, jak również w żywieniu małych dzieci i osób starszych z wrażliwym układem pokarmowym. Co jeść na diecie lekkostrawnej? Duże znaczenie ma spożycie produktów odpowiednio przygotowanych, czyli np. gotowanych lub duszonych na parze, gotowanych w wodzie. Smażenie jest zabronione! Zaleca się unikanie potraw i napojów nasilających objawy ze strony układu pokarmowego, szczególnie:

spożycie obfitych porcji posiłków, które utrudniają trawienie, wzmagają refluks oraz nadmiernie obciążają żołądek, trzustkę i wątrobę,

spożycie pokarmów pobudzających wydzielanie żołądkowe, uwalniających gazy w żołądku czy mających w swoim składzie niestrawne cukry.

Wśród innych zasad diety lekkostrawnej warto nadmienić, że powinno się wyeliminować produkty zaliczane do kategorii „ciężkostrawnych”, takie jak czerwone mięsa (np. wieprzowina czy wołowina), produkty zawierające duże ilości tłuszczy pochodzenia zwierzęcego, eliminuje się także czosnek, cebulę czy nasiona roślin strączkowych. Dozwolone są mleko i produkty mleczne, ale tylko te nieprzetworzone i bez dodatku cukru (ewentualnie fermentowane). Warzywa i owoce przed spożyciem należy, jeśli to możliwe, obrać ze skóry. Aby zjeść pomidora bez skórki należy go wcześniej sparzyć wrzątkiem. Skórki są dłużej trawione i często zalegają w przewodzie pokarmowym, dlatego owoce i warzywa powinny być staranie obrane.

Jadłospis w diecie lekkostrawnej powinien unikać produktów zbożowych z pełnego ziarna, czyli o dużej zawartości błonnika pokarmowego. Produkty dozwolone to raczej te z mąki pszennej, jak np. białe pieczywo.

Catering dietetyczny lekkostrawny: kiedy jest zalecany?

Stosować dietę lekkostarwną należy:

  • przy chorobach wątroby takich jak ostre i przewlekłe zapalenie wątroby, marskość wątroby, choroba stłuszczeniowa wątroby i toksyczne uszkodzenie wątroby,
  • w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy,
  • w zespole jelita drażliwego (w postaci biegunkowej),
  • w zapaleniu pęcherzyka żółciowego,
  • przy refluksie żołądkowo-przełykowym,
  • w zapaleniu przełyku,
  • w zapaleniu żołądka.

Na czym polega łatwostrawne żywienie?

Dieta lekkostrawna polega na eliminacji produktów i potraw powodujących nadmierne wydzielanie soków trawiennych takich jak:

  • tłuste produkty, marynaty, różnego rodzaju wędzonki czy ostre przyprawy, czekolady,
  • produkty wzdymające (rośliny strączkowe, kapustne, cebula, ogórki, papryka, rzodkiewka),
  • produktów długo zalegających w żołądku np. surowe mięso – tatar,
  • napoje gazowane, mocna herbata, alkohol, kawa, kakao,
  • produkty bogate w błonnik (pełnoziarniste).

Chociaż błonnik jest potrzebny organizmowi i ma wiele zalet, to na diecie lekkostrawnej należy na niego uważać. Powód jest prosty – błonnik pęcznieje i zalega w układzie pokarmowym, przez co układ pokarmowy jest nadmiernie obciążony.

Pudełkowa dieta lekkostrawna MediDieta

Zgodnie z zaleceniami, dieta lekkostrawna powinna zawierać do 5-6 posiłków o małej objętości. Nasz catering lekkostrawny dostarcza 5 pełnowartościowych posiłków, które spełniają ściśle określone wytyczne żywieniowe. Zawartość błonnika w zestawach Medidiety nie przekracza 25 gram i pochodzi on jedynie ze świeżych warzyw i owoców oraz delikatnego pieczywa pszennego czy kasz.

 

Dostosowaliśmy również obróbkę termiczną (techniki kulinarne) do zaleceń dietetycznych, dlatego wszystkie potrawy przygotowywane w naszej kuchni są:

  • gotowane na parze,
  • rozgotowywane w wodzie,
  • pieczone w rękawie lub pergaminie,
  • tłuszcz do potraw dodaje się po ich przyrządzeniu.

 

Dodatkowo przed obróbką termiczną, wszystkie wykorzystane w produkcji warzywa i owoce zostają odpowiednio przygotowane (np. obrane ze skórki, usunięte zostają części zwłókniałe i twarde).

 

Dieta lekkostrawna zalecana jest przy konkretnych problemach zdrowotnych, a jej jadłospis obejmuje lekkostrawne produkty. W poniższej tabeli znajdziecie dopuszczalne produkty spożywcze:

Grupa produktówProdukty zalecane
Produkty zbożowepieczywo pszenne i czerstwe, mąka pszenna jasna pieczywo graham, kasza manna, kasza krakowska, kasza kukurydziana, kasza jęczmienna, sago, płatki owsiane, ryż biały, drobny makaron pszenny, kluski lane, pieczywo półcukiernicze
Mleko, przetwory mlecznemleko słodkie, mleko zsiadłe nieprzetworzone, ser twarogowy chudy, ser śmietankowy, jogurt naturalny, serek homogenizowany, maślanka
Jajagotowane na miękko, w koszulkach, żółtko do zaprawiania zup, jajecznica na parze, jaja sadzone
Mięso, wędliny, rybychude mięsa i drób: cielęcina, wołowina, królik, indyk, kurczak; chude ryby: dorsz, leszcz, sola, szczupak, pstrąg strumieniowy, lin, mintaj, okoń, flądra, płastuga, sandacz; szynka, polędwica
Tłuszcześwieże masło, słodka śmietanka, olej sojowy, słonecznikowy, rzepakowy, kukurydziany, oliwa z oliwek, margaryny wysokogatunkowe; siemię lniane
Ziemniakigotowane, gotowane tłuczone, w postaci puree
Warzywagotowane: marchew, pietruszka, seler, buraki, szpinak, kabaczek, brokuły, fasolka szparagowa, groszek zielony, dynia, główki szparagów z wody w postaci puree, oprószone mąką, na surowo: zielona sałata
Owocedojrzałe bez skórki i pestek, gotowane i ewentualnie przecierane: jabłka, truskawki, morele, brzoskwinie, owoce jagodowe, cytrusy, rozcieńczone gotowane soki z owoców jagodowych (maliny, jeżyny, porzeczki czarne i czerwone) lub cytrusowych (pomarańcze, cytryny, sok do przygotowania kremu, galaretki), banany
Słodyczecukier, miód, dżem bez pestek
Przyprawyłagodne: kminek, anyż, majeranek, zioła prowansalskie, bazylia, koperek, natka pietruszki, sok z cytryny, cynamon,wanilia, imbir
Sosyłagodne: ze słodką śmietaną
Zupykleiki, krupniki z dozwolonych kasz, zupy mleczne, zupy na słabych wywarach warzywnych zagęszczone zawiesiną mąki z mlekiem lub słodką śmietanką albo zupy zaciągane żółtkiem, zupy ziemniaczane, jarzynowe, grysikowe, zupy z dodatkiem świeżego masła, zupy mleczne
Potrawy mięsne i rybnegotowane, duszone bez uprzedniego obsmażania, pieczone w folii lub pergaminie, potrawki, pulpety
Deserykompoty z dozwolonych owoców, galaretki, kisiele, budynie, musy, ciasta biszkoptowe, drożdżowe, biszkopty, bezy
Napojesłaba herbata, słabe kakao, napary z ziół: rumianek, mięta, herbata owocowa, bawarka, kawa zbożowa z mlekiem, mleko, soki, woda mineralna niegazowana

Sprawdź catering lekkostrawny: to wygoda i korzyści!

Lekarz zalecił Ci przestrzeganie diety lekkostrawnej lub odczuwasz dyskomfort trawienny i chcesz przez jakiś czas dać odpocząć swojemu organizmowi? Do tego nie znasz dokładnych zasad przygotowywania odpowiednio zbilansowanych posiłków zgodnie z ograniczeniami albo nie masz czasu codziennie gotować? Postaw na smaczne i zdrowe posiłki skomponowane przez ekspertów! Zbilansowany catering w formie dań zapakowanych w wygodne pudełka otrzymasz codziennie prosto pod swoje drzwi. Jest on dostępny w różnych wariantach kalorycznych, dzięki czemu każdy klient może wybrać opcję idealną dla siebie.

Dieta lekkostrawna polecana jest dla osób z chorobami, ale także dla tych, które chcą po prostu poczuć się lekko! W MediDieta wiemy, czego unikać, a co możemy jeść, jakie produkty w diecie lekkostrawnej przyniosą ulgę dla żołądka. Nie zwlekaj – wypróbuj catering dietetyczny MediDieta już teraz i przekonaj się, że u nas dieta lekkostrawna jest dietą smaczną, zdrową i estetyczną!

Jak zamówić lekkostrawną dietę z dostawą do domu?

Aby odciążyć swój układ pokarmowy zmęczony trawieniem ciężkostrawnych dań, zamów dietę pudełkową lekkostrawną od MediDiety. Jedyne, co musisz w tym celu zrobić, to zaznaczyć dni dostawy i zarejestrować się (lub podać swoje dane bez rejestracji). Nasz system obsługuje błyskawiczne płatności, dzięki czemu nie musisz tracić wiele czasu na robienie przelewu, a torby z posiłkami zaczną trafiać do Ciebie już dwa dni po finalizacji zamówienia.

Dieta z wyborem
menu

Smaczne diety
dla zdrowia

Zobacz nasze
wyborne menu!

Sprawdź, gdzie
dostarczamy!