Dieta na woreczek żółciowy

Dieta na woreczek żółciowy

Dieta na woreczek żółciowy

Dieta jest czynnikiem wspomagającym leczenie farmakologiczne chorób pęcherzyka żółciowego: jego zapalenia lub kamicy pęcherzykowej. Odpowiednie żywienie przyspiesza leczenie oraz łagodzi nieprzyjemne objawy choroby. Chroni także narządy przez zmniejszenie ich aktywności wydzielniczej.

Proponujemy Ci smaczną dietę pudełkową w chorobach pęcherzyka żółciowego: to wygoda i pewność, że przestrzegasz zaleceń lekarskich.

Czytaj więcej
dieta w chorobach pęcherzyka źółciowego

Skomponuj swoją dietę

  • 1500 kcal
  • 2000 kcal
  • 2500 kcal
  • Nie wiesz, ile kcal potrzebujesz?Oblicz

Wybierz dni dostawy

Określ zakres dni:

Uwzględnij:

Aby wybrać zakres dat, proszę kliknąć na pierwszy dzień dostawy. Aby wybrać zakres dat, proszę kliknąć pierwszy i ostatni dzień dostawy.
Aby wybrać pojedyncze dni, proszę kliknąć dwa razy w wybrany dzień.

Chcesz przetestować dietę? Wybierz dostawę na dzień próbny i sprawdź nasz catering.

Ilość dni dostawy: 0

Pęcherzyk żółciowy: co to jest?

Funkcją pęcherzyka żółciowego (woreczka żółciowego, łac. vesica fellea), niewielkiego organu umieszczonego w dolnej części wątroby, jest gromadzenie produkowanej w wątrobie żółci, zagęszczanie jej i uwalnianie po jedzeniu w celu wspomagania trawienia tłuszczów. Żółć ma właściwości emulgujące tłuszcz, pozwalające na rozbicie jego cząstek na mniejsze, co pomaga w lepszym wchłanianiu w przewodzie pokarmowym.

Choroby woreczka żółciowego a dieta

Zapalenie pęcherzyka żółciowego jest powikłaniem kamicy pęcherzykowej. Dochodzi do niego w wyniku zatkania przewodu pęcherzykowego przez kamień. Dotyczy około 15% chorych z objawową kamicą pęcherzyka. Substancje zawarte w żółci, takie jak sole żółciowe, kamienie, cholesterol, nie mogąc być usunięte z pęcherzyka i doprowadzają do uszkodzenia jego błony śluzowej. Rozwojowi zapalenia pęcherzyka żółciowego sprzyja m.in. nadmierne stężenie cholesterolu we krwi, otyłość, wiek – młodzi ludzie bardzo rzadko mają kamienie żółciowe – dieta bogata w tłuszcze zwierzęce, niektóre choroby, np. cukrzyca.

Kamienie żółciowe często tworzą się u osób, które gwałtownie chudną, np. po radykalnych kuracjach odchudzających lub po operacji bariatrycznej, czyli np. zmniejszaniu żołądka. Do kamicy można też mieć predyspozycje rodzinne. Odpowiednio dobrana dietoterapia jest bardzo ważnym czynnikiem podczas leczenia kamicy pęcherzyka żółciowego oraz je powikłań.

Dieta w chorobach pęcherzyka żółciowego: podstawowe zalecenia

W przebiegu zapalenie pęcherzyka żółciowego dieta powinna być łagodna dla przewodu pokarmowego i mieć cechy diety łatwostrawnej. W codziennym odżywianiu należy ograniczyć podaż tłuszczów, przede wszystkim pochodzenia zwierzęcego oraz produktów obfitujących w cholesterol.

W chorobach pęcherzyka żółciowego dieta powinna być przede wszystkim różnorodna oraz zbilansowana pod kątem zawartości składników odżywczych takich jak makroskładniki, witaminy oraz składniki mineralne. Jadłospis powinien być oparty o produkty wysokoodżywcze o niskim stopniu przetworzenia. U Pacjentów z nadwagą oraz otyłością należy stosować ograniczenia kaloryczne, cele redukcji masy ciała, bowiem nadmierna masa ciała jest jedną z przyczyn powstawania kamicy pęcherzyka żółciowego.

Dietoterapia polega na ograniczeniu spożywania produktów (tabela poniżej), które powodują lub nasilają dokuczliwe dolegliwości. Catering dietetyczny w chorobach pęcherzyka żółciowego od MediDieta dostarcza pięć odpowiednio zbilansowanych posiłków, które spełniają restrykcje dietetyczne.

Sposób przygotowania potraw w diecie w kamicy pęcherzyka żółciowego

Podstawową modyfikacją diety w chorobach pęcherzyka żółciowego jest zastosowanie odpowiednich technik kulinarnych podczas przygotowywania potraw. Posiłki w diecie powinny być przyrządzane metodą:

  • gotowania w wodzie,
  • gotowania na parze,
  • duszenia bez tłuszczu,
  • pieczenia w folii lub pergaminie w piecach konwekcyjno-parowych.

Przeciwwskazane jest smażenie, duszenie z dodatkiem tłuszczu lub/i ze wstępnym obsmażaniem, grillowanie, odsmażanie, pieczenie z dodatkiem tłuszczu.

Kamica pęcherzyka żółciowego i jej powikłania – cechy dietoterapii

Dieta w chorobach pęcherzyka żółciowego przygotowywana przez catering dietetyczny MediDieta charakteryzuje się:

  • wykluczeniem produktów spożywczych bogatych w tłuszcze zwierzęce oraz cholesterol takiej jak: boczek, smalec, słonina, podroby, tłuste wędliny, także ograniczeniem wieprzowiny, całych jaj, masła;
  • wykluczeniem produktów o działaniu wzdymającym, tj. nasiona roślin strączkowych, warzywa cebulowe, warzywa kapustne oraz produktów zawierających kwas szczawiowy (szpinak, szczaw, rabarbar);
  • ograniczeniem produktów takich jak: kawa, mocna herbata, kakao, czekolada, orzechy, pestki, nasiona, ostre przyprawy;
  • ograniczenie produktów o wysokiej zawartości błonnika pokarmowego (pieczywo pełnoziarniste, razowe makarony, grube kasze, duże ilości surowych warzyw i owoców).

Poza powyższymi modyfikacjami diety, sposób odżywiania powinien opierać się na podstawowych zasadach zdrowego żywienia.

Produkty zalecane i niezalecane w powikłaniach kamicy pęcherzyka żółciowego

Grupa produktówProdukty zalecaneProduktu niezalecane
Produkty zbożowePieczywo jasne, pszenne, czerstwy, sucharki, biszkopty na białkach, bułki pszenne, mąka pszenna wysokiego przemiału, kasza manna, kasza jęczmienna, ryż biały, makaron pszenny, makaron drobny, płatki jaglane, płatki ryżowe, w ograniczonych ilościach, jeśli dobrze tolerowane – pieczywo graham, pieczywo orkiszowe, pieczywo pszenno-żytnie, płatki owsianePieczywo świeże, żytnie, razowe, pieczywo chrupkie, pszenne razowe z dodatkiem słonecznika, soi, pieczywo z otrębami, pieczywo cukiernicze, mąka pełnoziarnista, płatki zbożowe pełnoziarniste, ryż brązowy, kasza pęczak, kasza gryczana, makaron pełnoziarnisty
Produkty ziemniaczaneZiemniaki gotowane, puréeZiemniaki smażone, pieczone, frytki, chipsy
Mleko i przetwory mleczneMleko do 2% zawartości tłuszczu, jogurt naturalny, maślanka, ser twarogowy chudy, ser mozzarella, maślanka, kefir, mleko zsiadłe, serek śmietankowy, serek homogenizowanyMleko pełnotłuste, ser żółty, ser topiony, ser pleśniowy, ser feta, jogurt pełnotłusty, kefir pełnotłusty, śmietana
Mięso, drób i przetwory mięsneChude mięsa: kurczak i indyk bez skóry, królik, chuda wołowina, cielęcina, chude wysokiej jakości wędliny drobiowe i wieprzowe, w ograniczonych ilościach – chuda wieprzowinaMięsa tłuste: wieprzowina, kaczka, gęś, baranina, podroby, kiełbasy, salami, pasztety, kaszanki, mięsa wędzone
Ryby i przetwory rybneDorsz, pstrąg strumieniowy, halibut, sola, mintaj, sandacz, flądra, szczupak, okoń, w ograniczonych ilościach – łosoś, makrelaRyby wędzone, konserwowe, panierowane
JajaBiałka, jaj, całe jaja w ograniczonych ilościach - ugotowane na miękko, w koszulkach, jajecznica, omlet na parze, jajka sadzone na wodzieJajka ugotowane na twardo, jajka smażone, jajka w majonezie, całe jajka w dużych ilościach
TłuszczeOleje roślinne: rzepakowy, oliwa z oliwek, słonecznikowy, sojowy, masło, miękkie margaryny wysokogatunkoweSmalec, słonina, margaryny twarde, olej kokosowy, utwardzany olej palmowy
WarzywaMłode warzywa: marchew, cukinia, kabaczki, dynia, seler, pomidory bez skórki, gotowanewarzywa w formie przetartej, zmiksowanej, rozdrobnionej (fasolka szparagowa, zielony groszek)Kapusta w każdej postaci, cebula, czosnek, ogórek, brukiew, kalarepa, rzepa, rzodkiewka, szczaw, nasiona roślin strączkowych: ciecierzyca, soczewica, soja, groch, fasola, warzywa z dodatkiem majonezu, musztardy, warzywa marynowane, solone
OwoceDojrzałe, przecierane, bez pestek, bez skórek, zblendowane, zmiksowane owoce jagodowe, brzoskwinie, banany, morele, owoce cytrusowe, jabłka gotowane, pieczone, w ilościach ograniczonych – melon, wiśnie, kiwiŚliwki, gruszki, daktyle, czereśnie, rabarbar, figi, owoce marynowane
PrzyprawyŁagodne: sok z cytryny, przyprawy korzenne, melisa, majeranek, natka pietruszki, koperek, świeże, suszone zioła, słodka papryka, sól w ilościach ograniczonychOstre: pieprz, ostra papryka, czosnek, cebula, gorczyca, musztarda, chilli
Słodycze i deseryKisiel, budyń, galaretka, kompoty przetarte, musy owocowe bez pestek, sorbety, biszkopty, ciasta drożdżowe, bezyTorty, deser, czekolada, batony, lody, chałwa, kakao, pączki, faworki
NapojeWoda mineralna niegazowana, słaba herbata, napary ziołowe, soki owocowe, soki owocowo-warzywneWoda gazowana, napoje typu coca-cola, napoje gazowane, mocna kawa, herbata, kakao, czekolada do picia, napoje alkoholowe
SosyDelikatne sosy zagęszczane zawiesiną z mąki z wodą lub/i mlekiem, sosy na bazie jogurty naturalnegoTłuste sosy na wywarach mięsnych, grzybowych, zasmażane, zaprawiane śmietaną, sosy pikantne, majonez, musztarda
Inne-Słone przekąski (chipsy, paluszki, krakersy),  gotowe dania, produkty instant, produkty typu fast food

 

Chory pęcherzyk żółciowy: dieta pudełkowa

Plan żywieniowy w kamicy żółciowej lub innych schorzeniach woreczka żółciowego powinien uwzględniać zalecenia lekarzy i dietetyków. Powinnaś/powinienieś przestrzegać zasad diety łatwostrawnej z ograniczeniem produktów wydymających i nienasyconych kwasów tłuszczowych, ale nie masz głowy do samodzielnego komponowania codziennych posiłków? Dietetyczne dania Ci nie smakują?

Skorzystaj z oferty cateringu dietetycznego. Medyczny catering MediDieta dowiezie Ci codziennie komplet posiłków spełniających wymagania zdrowotne i dostosowanych do Twojego zapotrzebowania kalorycznego, a jednocześnie naprawdę smacznych. Przekonaj się, że dieta w kamicy żółciowej i leczeniu innych chorób tego narządu nie musi być nudna ani monotonna — złóż zamówienie już dziś.

Dieta w chorobach pęcherzyka żółciowego - filet indyka w sosie szpinakowym z makaronem pszennym
Dieta w chorobach pęcherzyka żółciowego - Krem marchewkowy z bułeczką paryską bez skórki
Dieta w chorobach pęcherzyka żółciowego - Rolada wołowa z warzywami białą quinoa i mixem sałat