Choroby układu sercowo-naczyniowego są główną przyczyną przedwczesnych zgonów w większości krajów. W Polsce są one najczęstszą przyczyną hospitalizacji i trwałej niezdolności do pracy. Jedną z chorób układu sercowo-naczyniowego jest zawał mięśnia sercowego: z jego powodu umiera rocznie w naszej ojczyźnie aż ok. 15 tysięcy osób.
Ważnym elementem zalecanym przez lekarzy w przypadku problemów kardiologicznych jest wdrożenie odpowiedniego jadłospisu, który zmniejsza ryzyko kolejnego ataku serca i nawrotu innych chorób układu krążenia. Naszym klientom proponujemy pudełkową dietę po zawale serca, która spełnia wymagania diety kardiologicznej.
Piątek, 9 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńSobota, 10 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńNiedziela, 11 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńPoniedziałek, 12 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńWtorek, 13 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńŚroda, 14 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńCzwartek, 15 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńPiątek, 16 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńSobota, 17 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńNiedziela, 18 czerwca 2023
Podstawową zasadą dietoterapii po zawale mięśnia sercowego jest jej odpowiednie zbilansowanie oraz urozmaicenie pod kątem produktów spożywczych. Dieta powinna dostarczać wszystkich niezbędnych makro-, mikroskładników, witamin, składników mineralnych oraz odpowiednią ilość błonnika.
Bardzo ważnymi czynnikami żywieniowymi zmniejszającymi ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego są przede wszystkim odpowiednia ilość kwasów tłuszczowych jedno- i wielonienasyconych, antyoksydantów, składników mineralnych (wapń, potas, magnez) oraz błonnika pokarmowego. Dieta opiera się o niskiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych (kwasu palmitynowego i mirystynowego), izomerów trans nienasyconych kwasów tłuszczowych, cholesterolu oraz cukru prostego. W leczeniu Pacjentów po zawale mięśnia sercowego stosuje się dietę opartą o śródziemnomorski model żywienia, który chroni przed zawałem serca.
U Pacjentów po zawale serca, którzy mają nadwagę i otyłość, konieczne jest zastosowanie diety o obniżonej kaloryczniści celem redukcji masy ciała.
Dieta po zawale serca dostarczana przez catering dietetyczny MediDieta ma cechy diety śródziemnomorskiej dostosowanej do warunków polskich. Do podstawowych cech naszego produktu należą:
Posiłki stosowane w diecie po zawale są przygotowywane z wykorzystaniem technik obróbki termicznej takie jak:
Podstawowym celem stosowania diety dla osób po zawale jest obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Jest to spowodowane faktem, że zdecydowana większość przyczyn zawału serca to miażdżyca tętnic wywołana przez odkładające się w naczyniach krwionośnych blaszki cholesterolowe.
W celu zmniejszenia poziomu złego cholesterolu bezwzględnie należy wykluczyć z diety wszelkie wysoko przetworzone produkty z wysoką zawartością tłuszczów nasyconych. Czego jeszcze należy unikać, a jakie produkty warto włączyć do swojego jadłospisu? Szczegółowe wytyczne lekarzy i dietetyków znajdziesz w poniższej tabeli.
Grupa produktów | Produkty zalecane | Produktu niezalecane |
Produkty zbożowe | Pieczywo pełnoziarniste, pieczywo typu graham, płatki zbożowe (owsiane górskie, jaglane, jęczmienne, gryczane, żytnie, orkiszowe), otręby (owsiane, żytnie, pszenne, gryczane), kasze gruboziarniste (kasza pęczak, gryczana), ryż (brązowy, dziki), makaron razowy, mąki pełnego przemiału, mąka gryczana, mąka ryżowa, mąka amarantusowa | Jasne pieczywo z mąki rafinowanej, bułki kajzerki, ryż biały, makaron z mąki pszennej, płatki kukurydziane, słodzone płatki śniadaniowe, bułki maślane |
Produkty ziemniaczane | Ziemniaki ugotowane w wodzie, na parze, w mundurkach, purée bez dodatku masła lub pieczone bez udziału tłuszczu | Placki ziemniaczane, ziemniaki pieczone z dużą ilością tłuszczu, frytki, ziemniaki smażone, chipsy |
Mleko i przetwory mleczne | Mleko do 2% zawartości tłuszczu, mleczne produkty fermentowane (mleko zsiadłe, kefiry, jogurty naturalne bez cukru, maślanka), twaróg chudy i półtłusty, sery homogenizowane półtłuste, w ograniczonych ilościach - sery żółte, mozzarella i typu „feta” o obniżonej zawartości tłuszczów | Pełnotłuste mleko (>2% zawartości tłuszczu), sery homogenizowane tłuste, twaróg tłusty, jogurty z dodatkiem cukru, desery mleczne, mleko skondensowane, tłuste sery żółte, pełnotłuste sery typu „feta”, pleśniowe, topione |
Mięso, ryby, jaja, przetwory mięsne i rybne | Mięsa chude: kurczak i indyk bez skóry, chuda wołowina, cielęcina, chuda wieprzowina (szynka, schab, polędwica), mięsa gotowane, duszone bez wstępnego obsmażania, pieczone w piecu konwekcyjno-parowym, w ograniczonych ilościach - chude wędliny wysokiej jakości - szynka gotowana, wędliny drobiowe, polędwica); ryby chude: dorsz, miruna, szczupak, sandacz, sola, leszcz, tuńczyk, okoń, owoce morza, w ograniczonych ilościach ryby tłuste: pstrąg, łosoś, makrela, śledź); w ograniczonych ilościach – jajka gotowane w koszulkach, na miękko, jajecznica na parze, omlet bez dodatku tłuszczu | Mięsa tłuste: tłusta wieprzowina (żeberka, boczek), baranina, gęś, kaczka, mięsa smażone, pieczone z dużą ilością tłuszczu, mięsa peklowane, tłuste wędliny, pasztety, konserwy mięsne, konserwy rybne, owoce morza marynowane, w zalewie, jajecznica, jajka sadzone, omlety, smażone na tłuszczu, boczku, słoninie, smalcu |
Tłuszcze | Oleje roślinne (oliwa z oliwek, olej lniany, rzepakowy, sojowy, z pestek winogron, arachidowy), wysokogatunkowe miękkie margaryny | Masło, smalec, słonina, boczek, twarde margaryny, śmietana |
Warzywa | Wszystkie warzywa – na surowo, gotowane, mrożone, blanszowane, kiszone | Warzywa zasmażane, z dużą ilością tłuszczu, warzywa konserwowe, marynowane, surówki i sałatki z majonezem i/lub śmietaną |
Owoce | Wszystkie owoce – świeże, mrożone, gotowane, przetwory owocowe niskosłodzone | Dżemy wysokosłodzone, konfitury, syropu owocowe, napoje owocowe z dodatkiem cukru, kompoty z dodatkiem cukru, marmolady, galaretki ze śmietaną, musy owocowe z cukrem, owoce kandyzowane, owoce w syropach |
Przyprawy | Zioła świeże i suszone, przyprawy korzenne, cebula, czosnek, sok z cytryny, w ograniczonych ilościach – sól kuchenna | Vegeta, sosy w proszku, zupy w proszku, mieszanki przyprawowe z dużą ilością soli lub/i cukru, magii, cukier biały, glukoza, fruktoza |
Orzechy i nasiona | Orzechy, nasiona i pestki bez dodatku soli, siemię lniane | Orzechy, nasiona i pestki z dodatkiem soli, cukru, w panierce w miodzie, w karmelu |
Słodycze i desery | Biszkopty, ciasto drożdżowe, galaretki, kisiele, wafle, musy owocowe bez dodatku cukru, sorbety owocowe, budynie na mleku chudym | Ciasta kruche, ciasto francuskie, ciasta z kremem, torty, pączki, faworki, ptysie, bułeczki maślane, batony czekoladowe, żelki, chałwa |
Sosy | Sosy łagodne, na wywarach warzywnych lub mięsnych z chudych mięs, zaprawiane zawiesina z mąki, mleka lub/i wody | Sosy na bazie śmietany, majonezu, na wywarach z tłustych mięs, kości |
Napoje | Woda mineralna, herbata, napary ziołowe, kawa bez dodatku cukru, soki warzywne, w ograniczonych ilościach – soki owocowo-warzywne, soki owocowe | Słodkie napoje gazowane, napoje typu coca-cola, napoje energetyczne, wody smakowe, lemoniada, napoje alkoholowe |
Inne | - | Dania gotowe, produkty instant, słone przekąski (krakersy, paluszki, chipsy, chrupki, produkty typu fast food). |
Chcesz przestrzegać zaleceń lekarskich, ale nie czujesz się na siłach, aby codziennie robić zakupy i gotować posiłki? A może własnoręcznie przygotowane dania wydają Ci się niesmaczne? Proponujemy codzienną dostawę kompletu zdrowych dań na cały dzień. Nasz catering został skomponowany specjalnie dla osób po przebytym zawale lub takich, które cierpią na choroby serca wymagające zmiany nawyków żywieniowych.
Przykładowe dzienne menu w diecie pozawałowej przygotowanej przez nasz catering to:
Oferujemy dużą różnorodność posiłków: nasz jadłospis powtarza się tylko raz na 3 miesiące.