Dieta po zawale i w chorobach serca

Dieta po zawale i w chorobach serca

Dieta po zawale i w chorobach serca

Choroby układu sercowo-naczyniowego są główną przyczyną przedwczesnych zgonów w większości krajów. W Polsce są one najczęstszą przyczyną hospitalizacji i trwałej niezdolności do pracy. Jedną z chorób układu sercowo-naczyniowego jest zawał mięśnia sercowego: z jego powodu umiera rocznie w naszej ojczyźnie aż ok. 15 tysięcy osób.

Ważnym elementem zalecanym przez lekarzy w przypadku problemów kardiologicznych jest wdrożenie odpowiedniego jadłospisu, który zmniejsza ryzyko kolejnego ataku serca i nawrotu innych chorób układu krążenia. Naszym klientom proponujemy pudełkową dietę po zawale serca, która spełnia wymagania diety kardiologicznej.

Czytaj więcej
Dieta po zawale i w chorobach serca

Skomponuj swoją dietę

  • 1500 kcal
  • 2000 kcal
  • 2500 kcal
  • Nie wiesz, ile kcal potrzebujesz?Oblicz

Wybierz dni dostawy

Określ zakres dni:

Uwzględnij:

Aby wybrać zakres dat, proszę kliknąć na pierwszy dzień dostawy. Aby wybrać zakres dat, proszę kliknąć pierwszy i ostatni dzień dostawy.
Aby wybrać pojedyncze dni, proszę kliknąć dwa razy w wybrany dzień.

Chcesz przetestować dietę? Wybierz dostawę na dzień próbny i sprawdź nasz catering.

Ilość dni dostawy: 0

Charakterystyka diety po zawale

Podstawową zasadą dietoterapii po zawale mięśnia sercowego jest jej odpowiednie zbilansowanie oraz urozmaicenie pod kątem produktów spożywczych. Dieta powinna dostarczać wszystkich niezbędnych makro-, mikroskładników, witamin, składników mineralnych oraz odpowiednią ilość błonnika.

Bardzo ważnymi czynnikami żywieniowymi zmniejszającymi ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego są przede wszystkim odpowiednia ilość kwasów tłuszczowych jedno- i wielonienasyconych, antyoksydantów, składników mineralnych (wapń, potas, magnez) oraz błonnika pokarmowego. Dieta opiera się o niskiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych (kwasu palmitynowego i mirystynowego), izomerów trans nienasyconych kwasów tłuszczowych, cholesterolu oraz cukru prostego. W leczeniu Pacjentów po zawale mięśnia sercowego stosuje się dietę opartą o śródziemnomorski model żywienia, który chroni przed zawałem serca.

U Pacjentów po zawale serca, którzy mają nadwagę i otyłość, konieczne jest zastosowanie diety o obniżonej kaloryczniści celem redukcji masy ciała.

Cechy szczególne diety po zawale mięśnia sercowego

Dieta po zawale serca dostarczana przez catering dietetyczny MediDieta ma cechy diety śródziemnomorskiej dostosowanej do warunków polskich. Do podstawowych cech naszego produktu należą:

  • duża ilość warzyw oraz owoców, które są bogate w antyoksydanty (witamina E, witamina C, β-karoten), błonnik pokarmowy oraz witaminy i składniki mineralne;
  • zastąpienie produktów zbożowych z ziaren oczyszczonych produktami z pełnego przemiału (brązowy ryż, pełnoziarniste pieczywo, razowy makaron), które są źródłem magnezu, potasu oraz błonnika pokarmowego;
  • obniżenie podaży tłuszczu oraz eliminacja produktów o wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych nasyconych, cholesterolu oraz izomerów trans nienasyconych kwasów tłuszczowych (tłuste mięsa, produktów wysokoprzetworzone);
  • zastąpienie tłuszczów pochodzenia zwierzęcego tłuszczami roślinnymi (oleje roślinne – oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany, orzechy, pestki, nasiona);
  • stosowanie ryb oraz owoców morza bogatych w kwasy omega-3;
  • ograniczenie białka pochodzenia zwierzęcego na rzecz białka roślinnego, poprzez stosowanie dużej ilości nasion roślin strączkowych (soja, ciecierzyca, fasola, soczewica, groch);
  • ograniczenie stosowania soli kuchennej oraz produktów zawierających jej duże ilości;
  • umiarkowane stosowanie produktów mlecznych oraz drobiu;
  • ograniczenie podaży mięsa czerwonego;
  • ograniczenie stosowania produktów bogatych w cukry proste.

Posiłki stosowane w diecie po zawale są przygotowywane z wykorzystaniem technik obróbki termicznej takie jak:

  • gotowanie w wodzie lub na parze al’dente.
  • pieczenie w folii, pergaminie, rękawie foliowym w piecach konwekcyjno-parowych,
  • duszenie bez wstępnego obsmażania,
  • smażenie bez dodatku tłuszczu lub z niego niewielką ilością.

Zadania diety pozawałowej

Podstawowym celem stosowania diety dla osób po zawale jest obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Jest to spowodowane faktem, że zdecydowana większość przyczyn zawału serca to miażdżyca tętnic wywołana przez odkładające się w naczyniach krwionośnych blaszki cholesterolowe.

Produkty zalecane i niezalecane w diecie po zawale serca

W celu zmniejszenia poziomu złego cholesterolu bezwzględnie należy wykluczyć z diety wszelkie wysoko przetworzone produkty z wysoką zawartością tłuszczów nasyconych. Czego jeszcze należy unikać, a jakie produkty warto włączyć do swojego jadłospisu? Szczegółowe wytyczne lekarzy i dietetyków znajdziesz w poniższej tabeli.

Grupa produktówProdukty zalecaneProduktu niezalecane
Produkty zbożowePieczywo pełnoziarniste, pieczywo typu graham, płatki zbożowe (owsiane górskie, jaglane, jęczmienne, gryczane, żytnie, orkiszowe), otręby (owsiane, żytnie, pszenne, gryczane), kasze gruboziarniste (kasza pęczak, gryczana), ryż (brązowy, dziki), makaron razowy, mąki pełnego przemiału, mąka gryczana, mąka ryżowa, mąka amarantusowaJasne pieczywo z mąki rafinowanej, bułki kajzerki, ryż biały, makaron z mąki pszennej, płatki kukurydziane, słodzone płatki śniadaniowe, bułki maślane
Produkty ziemniaczaneZiemniaki ugotowane w wodzie, na parze, w mundurkach, purée bez dodatku masła lub pieczone bez udziału tłuszczuPlacki ziemniaczane, ziemniaki pieczone z dużą ilością tłuszczu, frytki, ziemniaki smażone, chipsy
Mleko i przetwory mleczneMleko do 2% zawartości tłuszczu, mleczne produkty fermentowane (mleko zsiadłe, kefiry, jogurty naturalne bez cukru, maślanka), twaróg chudy i półtłusty, sery homogenizowane półtłuste, w ograniczonych ilościach - sery żółte, mozzarella i typu „feta” o obniżonej zawartości tłuszczówPełnotłuste mleko (>2% zawartości tłuszczu), sery homogenizowane tłuste, twaróg tłusty, jogurty z dodatkiem cukru, desery mleczne, mleko skondensowane, tłuste sery żółte, pełnotłuste sery typu „feta”, pleśniowe, topione
Mięso, ryby, jaja, przetwory mięsne i rybneMięsa chude: kurczak  i indyk bez skóry, chuda wołowina, cielęcina, chuda wieprzowina (szynka, schab, polędwica), mięsa gotowane, duszone bez wstępnego obsmażania, pieczone w piecu konwekcyjno-parowym, w ograniczonych ilościach - chude wędliny wysokiej jakości - szynka gotowana, wędliny drobiowe, polędwica); ryby chude: dorsz, miruna, szczupak, sandacz, sola, leszcz, tuńczyk, okoń, owoce morza, w ograniczonych ilościach ryby tłuste: pstrąg, łosoś, makrela, śledź); w ograniczonych ilościach – jajka gotowane w koszulkach, na miękko, jajecznica na parze, omlet bez dodatku tłuszczuMięsa tłuste: tłusta wieprzowina (żeberka, boczek), baranina, gęś, kaczka, mięsa smażone, pieczone z dużą ilością tłuszczu, mięsa peklowane, tłuste wędliny, pasztety, konserwy mięsne, konserwy rybne, owoce morza marynowane, w zalewie, jajecznica, jajka sadzone, omlety, smażone na tłuszczu, boczku, słoninie, smalcu
TłuszczeOleje roślinne (oliwa z oliwek, olej lniany, rzepakowy, sojowy, z pestek winogron, arachidowy), wysokogatunkowe miękkie margarynyMasło, smalec, słonina, boczek, twarde margaryny, śmietana
WarzywaWszystkie warzywa – na surowo, gotowane, mrożone, blanszowane, kiszoneWarzywa zasmażane, z dużą ilością tłuszczu, warzywa konserwowe, marynowane, surówki i sałatki z majonezem i/lub śmietaną
OwoceWszystkie owoce – świeże, mrożone, gotowane, przetwory owocowe niskosłodzoneDżemy wysokosłodzone, konfitury, syropu owocowe, napoje owocowe z dodatkiem cukru, kompoty z dodatkiem cukru, marmolady, galaretki ze śmietaną, musy owocowe z cukrem, owoce kandyzowane, owoce w syropach
PrzyprawyZioła świeże i suszone, przyprawy korzenne, cebula, czosnek, sok z cytryny, w ograniczonych ilościach – sól kuchennaVegeta, sosy w proszku, zupy w proszku, mieszanki przyprawowe z dużą ilością soli lub/i cukru, magii, cukier biały, glukoza, fruktoza
Orzechy i nasionaOrzechy, nasiona i pestki bez dodatku soli, siemię lnianeOrzechy, nasiona i pestki z dodatkiem soli, cukru, w panierce w miodzie, w karmelu
Słodycze i deseryBiszkopty, ciasto drożdżowe, galaretki, kisiele, wafle, musy owocowe bez dodatku cukru, sorbety owocowe, budynie na mleku chudymCiasta kruche, ciasto francuskie, ciasta z kremem, torty, pączki, faworki, ptysie, bułeczki maślane, batony czekoladowe, żelki, chałwa
SosySosy łagodne, na wywarach warzywnych lub mięsnych z chudych mięs, zaprawiane zawiesina z mąki, mleka lub/i wodySosy na bazie śmietany, majonezu, na wywarach z tłustych mięs, kości
NapojeWoda mineralna, herbata, napary ziołowe, kawa bez dodatku cukru, soki warzywne, w ograniczonych ilościach – soki owocowo-warzywne, soki owocoweSłodkie napoje gazowane, napoje typu coca-cola, napoje energetyczne, wody smakowe, lemoniada, napoje alkoholowe
Inne-Dania gotowe, produkty instant, słone przekąski (krakersy, paluszki, chipsy, chrupki, produkty typu fast food).

Catering dla osób po zawale: MediDieta

Chcesz przestrzegać zaleceń lekarskich, ale nie czujesz się na siłach, aby codziennie robić zakupy i gotować posiłki? A może własnoręcznie przygotowane dania wydają Ci się niesmaczne? Proponujemy codzienną dostawę kompletu zdrowych dań na cały dzień. Nasz catering został skomponowany specjalnie dla osób po przebytym zawale lub takich, które cierpią na choroby serca wymagające zmiany nawyków żywieniowych.

Jadłospis w diecie kardiologicznej

Przykładowe dzienne menu w diecie pozawałowej przygotowanej przez nasz catering to:

  • Śniadanie: Własnej produkcji, bezcukrowy jogurt brzoskwiniowy z domowym owsianym musli z orzechami i pestkami dyni.
  • Przekąska 1: Lekka sałatka ryżowa w pomidorowym pesto z kolorową papryką, zielonym ogórkiem, czarnymi oliwkami i sosem bazyliowo-koperkowym.
  • Obiad: Filet dorsza po węgiersku z oliwą z oliwek i pieczonymi łódeczkami ziemniaczanymi z koprem.
  • Przekąska 2: Bezglutenowe, bezcukrowe „tiramisu jaglane”
  • Kolacja: Mix sałat z warzywami, suszonymi na słońcu pomidorami pelati, orzechami pekan i serem feta, sos winegret.

Oferujemy dużą różnorodność posiłków: nasz jadłospis powtarza się tylko raz na 3 miesiące.

Dieta po zawale i w chorobach serca - Grillowany filet kurczaka na sosie malinowym z ziemniaczkami
Dieta po zawale i w chorobach serca - Kurczak zapiekany w szynce z ryżem naturalnym
Dieta po zawale i w chorobach serca - Stek wołowy z ryżem curry i pieczonym buraczkiem