Dieta wątrobowa

Dieta wątrobowa

Dieta wątrobowa

Pudełkowa dieta wątrobowa od MediDieta to rozwiązanie dla osób z przewlekłymi chorobami wątroby, które są narażone na niedobory spowodowane brakiem łaknienia, zaburzeniami trawienia i wchłaniania, podwyższeniem wydatku energetycznego organizmu i innymi czynnikami.

Dieta wątrobowa to potoczna nazwa diety stosowanej w schorzeniach wątroby. W nomenklaturze diet poprawna nazwa to dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu.

Przekonaj się, że dieta na wątrobę może być nie tylko skuteczna, ale i bardzo smaczna. Skomponowany tylko ze składników zalecanych przez lekarzy i dietetyków jadłospis pozwala optymalnie zadbać o chorą wątrobę, a jednocześnie codziennie spożywać atrakcyjne i zróżnicowane dania.

Czytaj więcej
Dieta wątrobowa: wołowina z batatem i cukinią

Skomponuj swoją dietę

  • 1500 kcal
  • 2000 kcal
  • 2500 kcal
  • Nie wiesz, ile kcal potrzebujesz?Oblicz

Wybierz dni dostawy

Określ zakres dni:

Uwzględnij:

Aby wybrać zakres dat, proszę kliknąć na pierwszy dzień dostawy. Aby wybrać zakres dat, proszę kliknąć pierwszy i ostatni dzień dostawy.
Aby wybrać pojedyncze dni, proszę kliknąć dwa razy w wybrany dzień.

Chcesz przetestować dietę? Wybierz dostawę na dzień próbny i sprawdź nasz catering.

Liczba dni dostawy: 0

Dieta wątrobowa - jadłospis

Piątek, 9 czerwca 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Pieczona na parze frittata jajeczna z marchewką, zielonym groszkiem i cukinią, masełko, pszenne pieczywo
  • Przekąska I: Wytrawna sałatka z komosy ryzowej, blanszowanej na parze fasolki szparagowej, pieczonego buraczka i białego, zagrodowego twarogu
  • Obiad: Filet rybny w sosie maślano cytrynowym z białym ryżem i surówka z marchewki i jabłka
  • Przekąska II: Deser jaglany o aromacie kawy z frużelina jagodową i wiorkami kokosa
  • Kolacja: Warzywne leczo z pszennym pieczywem tostowym.

poprzedni dzieńSobota, 10 czerwca 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Płatki ryżowe na mleku z borówką amerykańską
  • Przekąska I: Sałatka jajeczna z koprem i pszenna bułeczką
  • Obiad: Gotowane b/skóry udko kurczaka zagrodowego okraszone topionym masłem z kaszą jęczmienną i bukietem warzyw
  • Przekąska II: Pszenno kokosowa muffinka z cukinii, świeża mandarynka.
  • Kolacja: "Hawajska" sałatka ryżowa z gotowanym filetem kurczaka, anansem, fasolką szparagową i lekkim sosem winnym .

poprzedni dzieńNiedziela, 11 czerwca 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Maślana bułeczka "Brioche" z malinowym twarożkiem i filetowanym melonem
  • Przekąska I: Pieczone „Frytki” z korzennych warzyw z dipem jogurtowo bazyliowym
  • Obiad: Gotowany filet kurczaka z warzywami, puree ziemniaczane
  • Przekąska II: Pudding z tapioki na mleku z prazonym jabłkiem i cynamonem
  • Kolacja: Krem z zielonego groszku i pietruszki z pieczonym groszkiem ptysiowym.

poprzedni dzieńPoniedziałek, 12 czerwca 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Jogurt naturalny z jaglano owsianym musli z siemieniem lnianym i brzoskwinią
  • Przekąska I: Sałatka z zagrodowym twarogiem, kaszą bulgur, gotowanym buraczkiem i ziołowym sosem
  • Obiad: Potrawka z kurczaka, marchewki i cukinii z kasza jęczmienną i blanszowanym brokułem
  • Przekąska II: Pieczone jabłko z cynamonem
  • Kolacja: Bułka pszenna z masłem, szarpanym indykie a'la pulled pork, obranym pomidorem malinowym i młodymi listkami szpinaku baby.

poprzedni dzieńWtorek, 13 czerwca 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Pomidorowa pasta kanapkowa z cykorią i pszennym pieczywem
  • Przekąska I: Smoothie truskawkowe na probiotycznym jogurcie i maślance z dodatkiem siemienia lnianego
  • Obiad: Gulasz cielęcy z warzywami, gotowanym ziemniakiem i natką pietruszki
  • Przekąska II: Sałatka neapolitańska z gotowaną na parze cukinią, makaronem pszennym fusilli i filetowanym pomidorem bez skórki, oliwa z oliwek
  • Kolacja: Krem brokułowy z białym ryżem.

poprzedni dzieńŚroda, 14 czerwca 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Delikatna drobiowa szynka z masłem, szpinakiem, cykorią i bułką paryską
  • Przekąska I: "Mango lassi" z cynamonem
  • Obiad: Parowany filet kurczaka w sosie greckim z kaszą jęczmienną, dużą ilościa natki pietruszki i oliwą z oliwek
  • Przekąska II: Kisiel brzoskwiniowy z bezcukrowym biszkoptem
  • Kolacja: Duszona cukinia z komosa ryżową i pomidorami.

poprzedni dzieńCzwartek, 15 czerwca 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Owsianka na mleku z filetowanym melonem
  • Przekąska I: Pasta tuńczykowa z pieczywem tostowym pszennym bez skorki i obranym pomidorem
  • Obiad: Filet indyka w lekkim sosie własnym z puree batata i surowką z marchewki i jabłka
  • Przekąska II: Pełen beat karotenu i wit.C koktajl z marchewki, brzoskwini i soku jabłkowego z dodatkiem oliwy lnianej
  • Kolacja: Krem marchewkowy z ryżem i natka pietruszki.

poprzedni dzieńPiątek, 16 czerwca 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Jajko faszerowane twarożkiem koperkowym, szpinakiem, masłem i bułeczką pszenną
  • Przekąska I: Pest z zielonego groszku, bazyli i oliwy extra virgin, słupki pieczonej marchewki, tortilla pszenna
  • Obiad: Parowany filet mintaja w sosie maslno cytrynowym z koprem, kaszą kus kus i blanszowanym brokułem
  • Przekąska II: Budyń waniliowy z musem malinowym na pszennych herbatnikach
  • Kolacja: Ziemniaczane kluseczki śląskie w pomidorowym sosie z warzywami.

poprzedni dzieńSobota, 17 czerwca 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Płatki ryżowe na mleku z konfiturą truskawkową
  • Przekąska I: Sałatka z makaronem bezglutenowym tagliatelle, pieczona marchewką, cukinią, zielonym groszkiem i limonkowym sosem na bazie oliwy z oliwek
  • Obiad: Wołowina duszona z pomidorami i białym ryżem
  • Przekąska II: Lekki waniliowy twarożek z herbatnikiem
  • Kolacja: Krem dyniowo marchewkowy z natką pietruszki i pieczonym groszkiem ptysiowym.

poprzedni dzieńNiedziela, 18 czerwca 2023

  • Przekąska II: Galaretka truskawkowa
  • Kolacja: Klopsiki drobiowe w sosie pomidorowym z ryżem białym
  • Śniadanie: Lekki serek ziarnisty z plastrami pieczonego buraczka, szpinakiem i pieczywem pszennym
  • Przekąska I: Jogurt bananowy z biszkoptami
  • Obiad: Filet indyka pieczony w rekawie z obrana cukinią, oliwa z oliwek, biała quinoa i zielonym groszkiem.

Uwaga! W pudełkach z posiłkami mogą znajdować się jadalne elementy dekoracyjne, niekoniecznie zgodne z zaleceniami dietetycznymi.

Choroby wątroby a odżywianie

Wątroba jest niezwykle ważnym narządem, który odpowiada m.in. za oczyszczanie organizmu z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii, metabolizowanie składników odżywczych poprzez syntezę tłuszczów z białek i węglowodanów i ich magazynowanie, a także przetwarzanie zużytych czerwonych krwinek i syntezę mocznika. Stanowi największy gruczoł i jedno z najważniejszych ogniw układu pokarmowego, dlatego jej uszkodzenie lub niedomaganie jest dużym problemem.

Najczęściej występujące choroby tego narządu to:

  • ostre i przewlekłe zapalenie wątroby,
  • marskość wątroby,
  • choroba stłuszczeniowa;
  • toksyczne uszkodzenie wątroby wywołane m.in. nadmiernym spożyciem alkoholu lub niektórymi lekami.

W leczeniu tych i innych chorób odpowiednie żywienie jest podstawowym elementem terapii. Catering: dieta wątrobowpozwala łatwo i bez wysiłku o nie zadbać, wspomagając proces leczenia.

Zasady diety wątrobowej

Jeżeli wątroba — jeden z najważniejszych elementów układu pokarmowego — nie funkcjonuje prawidłowo, podstawową zasadą odżywiania powinno być jej odciążenie. Z tego względu chorzy powinni zrezygnować z alkoholu i bardzo tłustych, „ciężkich” dań, a postawić na dietę lekkostrawną, bogatą w warzywa i owoce oraz zdrowe kwasy tłuszczowe.

Stosując dietę na wątrobę, należy spożywać kilka mniejszych posiłków zamiast dwóch czy trzech większych. Jeść powinniśmy co 2-3 godziny, dlatego catering wątrobowy od MediDieta składa się z pięciu dań: trzech głównych i dwóch przekąsek.

Co można jeść, a czego nie?

Zapalenie i inne schorzenia wątroby są wskazaniem do unikania potraw smażonych, zwłaszcza w głębokim tłuszczu. Produkty spożywcze powinny być gotowane lub duszone na parze, lepiej nie stosować też bardzo pikantnych przypraw ani dużych ilości soli.

W ramach diety wątrobowej zaleca się jeść dużą ilość owoców i warzyw bogatych w błonnik. Polecane owoce to m.in. obrane ze skórki jabłka, banany, owoce leśne lub brzoskwinie. Nie należy jeść winogron, śliwek, gruszek ani czereśni.

Osoby z chorą wątrobą powinny unikać unikać kapusty w każdej postaci i nasion roślin strączkowych ( z wyłączeniem fasolki szparagowej i zielonego groszku), można jednak jeść większość pozostałych jarzyn po obróbce termicznej lub pozbawieniu skórki). Pacjenci zmagający się ze stłuszczeniem wątroby lub jej niewydolnością powinni jeść chudy ser i pozostałe produkty mleczne (zaleca się unikania tych pełnotłustych), a zamiast źródeł tłuszczów nasyconych warto, by spożywali np. oliwę z oliwek lub olej rzepakowy.

Dozwolone jest białe lub mieszane pieczywo i lekkostrawna kasza, jednak lepiej unikać takich produktów zbożowych jak pełnoziarnisty chleb albo ryż, płatki owsiane czy otręby.

Dieta wątrobowa w pudełku a zasady żywienia

Wszystkie wymienione zalecenia dietetyczne spełnia MediDieta, proponując lekkostrawne dania wzbogacone o gotowane warzywa i świeże owoce. Nasz jadłospis dietetyczny obejmuje m.in. takie dania jak wolno gotowana roladka z kurczaka z sosem pomidorowym, białym ryżem i blanszowanym bukietem warzyw, a na przekąskę proponujemy np. budyń jaglany z musem jabłkowym.

Z nami możesz mieć pewność, że spożywasz tylko to, co dobrze przysłuży się Twojemu procesowi zdrowienia.

Dieta przy chorej wątrobie: catering pudełkowy

Utrzymanie diety na chorą wątrobę nie zawsze jest łatwe — wiedzą o tym wszyscy ci, którzy samodzielnie planują posiłki. Zakupy i gotowanie zajmują dużo czasu, a efekty bywają niezadowalające. Jeżeli chcesz dbać o właściwe wspierania pracy swojego układu pokarmowego w chorobie i spełniać zalecenia lecznicze, a jednocześnie nie spędzać wielu godzin w tygodniu na przygotowywaniu posiłków i nie narzekać na ich smak, catering dietetyczny wątrobowy będzie opcją idealną dla Ciebie.

Jak to działa?

Przygotowywany przez ekspertów jadłospis diety wątrobowej jest starannie sprawdzony pod kątem składników mogących obciążać pracę tego gruczołu. Proponowane przez MediDietę dania dostarczane w ramach tego cateringu to lekkostrawne, ale smaczne i atrakcyjne wizualnie dania.

Dzięki wyborowi takiej opcji klienci mogą cieszyć się pysznym jedzeniem i jednocześnie przestrzegać zaleceń lekarskich. Komplet posiłków trafia codziennie rano prosto pod ich drzwi, dzięki czemu oszczędzają też czas.

Zalety korzystania z pudełkowej diety na wątrobę

Jeżeli cierpisz na marskość wątroby, jej zapalenie lub inne schorzenie wymagające stosowania specjalnej diety, catering dietetyczny wątrobowy zapewni Ci:

  • pewność przestrzegania zaleceń dietetycznych i optymalne wsparcie wątroby;
  • świadomość, ile kalorii spożywasz każdego dnia;
  • regularne, spożywane w odpowiednich ilościach posiłki;
  • dobry smak i zróżnicowane potrawy;
  • wygodę i oszczędność czasu, który normalnie poświęciłabyś/poświęciłbyś na zakupy i przygotowywanie jedzenia.

Jak zamówić dietę na chorą wątrobę?

Wybierz liczbę kalorii (do wyboru masz dietę wątrobową 1500, 2000 i 2500 kcal) i dni dostawy na kalendarzu znajdującym się powyżej. Pamiętaj, żeby zaznaczyć wszystkie dni, kiedy chcesz otrzymać pudełka z jedzeniem. W kolumnie po prawej stronie zobaczysz cenę za dzień i łączną liczbę dni, na które zaplanowana zostanie dostawa.

Ilość kalorii warto dostosować do masy ciała, poziomu aktywności fizycznej i innych czynników wpływających na zapotrzebowanie energetyczne. Nie wiesz, ile energii potrzebujesz? Sprawdź to w naszym kalkulatorze kalorii.

Na koniec kliknij „Zamawiam”, a produkt zostanie dodany do koszyka. Możesz teraz przejść na stronę zamówienia, gdzie dokończysz zakup.

Gdzie dostarczamy?

MediDieta działa na terenie całej Polski, a tereny obsługiwane przez nas można sprawdzić na mapie znajdującej się w zakładce Dostawa. Obszar, do którego docierają nasi kurierzy, stale się rozszerza. Już dziś bez problemu zamówisz dietę pudełkową na wątrobę w Warszawie, Krakowie, Wrocławiu, Poznaniu i wielu innych miejscowościach.

Przed wykupieniem diety zalecamy konsultację z lekarzem lub dietetykiem.

Dieta wątrobowa - Kurczaka z kluseczką śląską i fasolką
Dieta wątrobowa - Parowany filet rybny z komosą ryżową
Dieta wątrobowa - Schab grillowany z ziemniaczanymi i warzywami