Dieta

Wątrobowa

  • 1500 - 2500 kcal

Dieta rekomendowana przez specjalistów:

Szczegóły diety

Polecana osobom z chorobami wątroby – narażonym na niedobory spowodowane brakiem łaknienia, zaburzeniami trawienia i wchłaniania.

% energii z białka

% energii z tłuszczy

% energii z węglowodanów

Wybierz liczbę kalorii:

Nie wiesz, ile
kalorii wybrać?

Zobacz nasze wyborne
menu na dziś!

Tak może wyglądać twoja dieta

Poniższe zdjęcia przedstawiają propozycję podania posiłków:

Suplementy pasujące do tej diety

Dieta wątrobowa

Pudełkowa dieta wątrobowa od MediDieta to rozwiązanie dla osób z przewlekłymi chorobami wątroby, które są narażone na niedobory spowodowane brakiem łaknienia, zaburzeniami trawienia i wchłaniania oraz podwyższeniem wydatku energetycznego organizmu.

Dieta wątrobowa to potoczna nazwa diety stosowanej w schorzeniach wątroby. W nomenklaturze diet poprawna nazwa to dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu.

Dieta na wątrobę może być nie tylko skuteczna, ale i bardzo smaczna. Komponowana jest tylko ze składników zalecanych przez lekarzy i dietetyków. Ten rodzaj odżywiania rekomendowany jest także przy chorobach woreczka żółciowego, zapaleniu przełyku, przy wrzodach żołądka oraz po operacji.

Choroby wątroby a odżywianie

Wątroba jest niezwykle ważnym narządem, który odpowiada m.in. za oczyszczanie organizmu z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii, metabolizowanie składników odżywczych poprzez syntezę tłuszczów z białek i węglowodanów oraz ich magazynowanie, a także przetwarzanie zużytych czerwonych krwinek i syntezę mocznika. Stanowi największy gruczoł i jedno z najważniejszych ogniw układu pokarmowego, dlatego jej uszkodzenie lub nieprawidłowe funkcjonowanie jest dużym problemem.

Najczęściej występujące choroby wątroby to:

  • ostre i przewlekłe zapalenie wątroby, m. in. zapalenie wątroby typu B,
  • marskość wątroby,
  • stłuszczenie wątroby,
  • toksyczne uszkodzenie wątroby wywołane m.in. nadmiernym spożyciem alkoholu lub niektórymi lekami.

W leczeniu chorób wątroby odpowiednie żywienie jest podstawowym elementem terapii. Dzięki cateringowi MediDieta można łatwo zadbać o wątrobę, wspomagając proces leczenia jednocześnie dostarczając organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych.

Zasady diety wątrobowej

Jeżeli wątroba nie funkcjonuje prawidłowo, podstawową zasadą odżywiania powinno być jej „odciążenie”. Z tego względu chorzy powinni zrezygnować z alkoholu, tłustych, ciężkich dań i przejść na dietę lekkostrawną.

Stosując dietę wątrobową należy spożywać kilka mniejszych posiłków zamiast dwóch czy trzech większych. Jeść powinno się co 2-3 godziny, dlatego catering wątrobowy od MediDieta składa się z pięciu dań: trzech głównych i dwóch przekąsek.

W diecie bardzo ważna jest podaż warzyw i owoców, a przygotowywane posiłki powinny być gotowane na wodzie i na parze, pieczone, nigdy smażone. Ogólne zasady diety wątrobowej obejmują także unikanie żywności wysokoprzetworzonej, ograniczenie ilości tłuszczu w diecie, unikaniu cukru, soli oraz pikantnych przypraw. Należy jeść rozsądnie, ale to nie oznacza – nudnie.

Co można jeść na diecie wątrobowej?

W przypadku diety wątrobowej powinno się spożywać potrawy gotowane lub duszone na parze, a także pieczone w folii, bez pikantnych przypraw i z małą zawartością soli. Taki sposób obróbki termicznej sprawia, że dania zawierają mniejsze ilości tłuszczu.

Jednym z zaleceń diety wątrobowej jest także spożywanie wybranych owoców, np. jabłek, brzoskwiń oraz bananów i owoców leśnych. Co ważne, owoce i warzywa powinny być obrane ze skórki przed spożyciem. Pacjenci zmagający się ze stłuszczeniem wątroby lub jej niewydolnością powinni wybierać chudy ser i pozostałe chude produkty mleczne (zaleca się unikania tych pełnotłustych), a zamiast źródeł tłuszczów nasyconych warto, by spożywali np. oliwę z oliwek lub olej rzepakowy.

Podsumowując, na diecie wątrobowej zaleca się:

  • produkty zbożowe z mąki pszennej, pieczywo pszenne dobrze wypieczone lub mieszane,
  • kaszę jaglaną lub kaszę mannę,
  • chudy nabiał – chudy jogurt naturalny, maślankę, kefir,
  • zupy na wywarach warzywnych,
  • z mięsa dozwolona jest cielęcina, jagnięcina, mięso z indyka i kurczaka (bez skóry), dziczyzna i królik,
  • ryby – dorsz, mintaj, flądra, szczupak, sandacz, morszczuk, halibut,
  • buraki, ogórki, pomidory bez skórki, sałata zielona i lodowa, brokuły, kalafior, seler, pietruszka, cukinia, ziemniaki gotowane lub pieczone bez tłuszczu,
  • jabłka bez skórki, banany, pomarańcze, mandarynki, truskawki, maliny, jeżyny, brzoskwinie, morele.

Na diecie wątrobowej powinno się także pić dużo niegazowanej wody mineralnej, dozwolona jest kawa zbożowa, soki warzywno-owocowe, owocowe i ziołowe herbaty. Z przypraw warto wybierać te wspierające proces trawienia, jak anyż, koper, majeranek czy cynamon.

Jaki owoc oczyszcza wątrobę?

Na diecie wątrobowej ważna jest ilość błonnika w diecie – dostarczają go owoce jagodowe, przeciery z winogron, cytrusy bez pestek, a także jabłka i morele. Owoce można spożywać na surowo, w postaci musów i soków. Należy przy tym pamiętać, że ilość owoców powinna być niższa niż warzyw, które zawierają więcej błonnika i beta-karotenu (dynia, marchew, pomidory) wspierającego pracę wątroby. Zaleca się spożywanie 3 porcji warzyw i 1 owoców.

Czego nie wolno jeść przy chorej wątrobie?

Dieta wątrobowa to dieta mająca pomóc w poprawie funkcjonowania wątroby. Czego zatem nie jeść przy chorej wątrobie? Przede wszystkim kapusty w każdej postaci i nasion roślin strączkowych, a także winogron, śliwek, gruszek oraz czereśni. Można jednak jeść większość pozostałych jarzyn po obróbce termicznej lub pozbawieniu skórki. Lepiej unikać produktów pełnoziarnistych. Należy uważać na cukier w diecie – cukier rafinowany oraz syrop glukozowo-fruktozowy obciążają wątrobę i zakłócają jej proces regeneracji.

Warto pamiętać, że przy chorej wątrobie zalecana jest dieta łatwostrawna, a więc z menu powinno wykluczyć się tłuste mleko i przetwory mleczne zawierające powyżej 2 proc. tłuszczu, żółte sery, sery pleśniowe i topione, tłuste ryby (łosoś, węgorz, makrela, śledź), tłuszcze pochodzenia zwierzęcego (masło klarowane, smalec, słonina), a także zupy gotowane na tłustych mięsach i zaprawiane śmietaną. Nie należy pić alkoholu, mocnej kawy i herbaty oraz gazowanych napojów. Na diecie wątrobowej można jeść mięso, które jest ważnym źródłem białka w diecie, ale musi być to mięso chude.

Po czym poznać, że wątroba się oczyszcza?

W celu sprawdzenia kondycji wątroby niezbędne jest wykonanie badań laboratoryjnych ukierunkowanych na funkcje wątroby oraz badań obrazowych. Dieta wątrobowa stosowana jest w celu poprawy kondycji wątroby, ale jest to ważny narząd w organizmie człowieka, który przekłada się na funkcjonowanie całego organizmu, dlatego poprawę widać także w kondycji włosów i paznokci oraz ogólnym lepszym samopoczuciu.

Dieta przy chorej wątrobie: catering pudełkowy MediDieta

Utrzymanie diety na chorą wątrobę nie zawsze jest łatwe — wiedzą o tym wszyscy, którzy samodzielnie planują posiłki. Zakupy i gotowanie zajmują dużo czasu, a efekty bywają niezadowalające. Jeżeli chcesz dbać o właściwe wspieranie pracy swojego układu pokarmowego w chorobie i spełniać zalecenia lecznicze, a jednocześnie nie spędzać wielu godzin w tygodniu na zakupach i przygotowywaniu posiłków, pudełkowa dieta wątrobowa będzie idealną opcją.

Warto przy tym pamiętać o suplementacji. Wzbogacenie diety o metioninę, cholinę oraz witaminy B2, C i E pomagają ograniczyć odkładanie lipidów w wątrobie, zmniejszają jej stłuszczenie i przyspieszają oczyszczanie narządu. Przed rozpoczęciem suplementacji warto skonsultować się z dietetykiem lub lekarzem – sprawdź nasze pakiety. W MediDieta zadbamy kompleksowo o Twoje żywienie, oferując porady dietetyka lub konsultacje z lekarzem.

Przygotowywany przez ekspertów jadłospis diety wątrobowej jest starannie sprawdzony pod kątem składników mogących obciążać pracę tego gruczołu. Proponowane przez MediDietę dania dostarczane w ramach tego cateringu to lekkostrawne, ale smaczne i atrakcyjne wizualnie dania.

Dzięki wyborowi takiej opcji klienci mogą cieszyć się pysznym jedzeniem i jednocześnie przestrzegać zaleceń lekarskich. Komplet posiłków trafia codziennie rano prosto pod ich drzwi, dzięki czemu oszczędzają też czas.

Zalety korzystania z pudełkowej diety wątrobowej

Jeżeli cierpisz na marskość wątroby, jej zapalenie lub inne schorzenia wymagające stosowania specjalnej diety, catering dietetyczny wątrobowy zapewni Ci:

  • pewność przestrzegania zaleceń dietetycznych i optymalne wsparcie wątroby;
  • świadomość, ile kalorii spożywasz każdego dnia;
  • regularne, spożywane w odpowiednich ilościach posiłki;
  • dobry smak i zróżnicowane potrawy;
  • wygodę i oszczędność czasu, który normalnie poświęciłabyś/poświęciłbyś na zakupy i przygotowywanie jedzenia.

Dieta z wyborem
menu

Smaczne diety
dla zdrowia

Zobacz nasze
wyborne menu!

Sprawdź, gdzie
dostarczamy!