Dieta rekomendowana przez specjalistów:
Szczegóły diety
Oparta na produktach z niskim i średnim indeksem glikemicznym, w celu zapobiegania lub ograniczania wzrostu glikemii po posiłkowej.
Zobacz nasze wyborne
menu na dziś!
Suplementy pasujące do tej diety
Medicover Vital
Suplement diety Medicover Vital Wątroba wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wątroby, wspiera procesy regeneracyjne wątroby i ułatwia rozpuszczanie cholesterolu w przewodach żółciowych. Opracowana przez farmaceutów formuła preparatu zawiera:
- ekstrakt z nasion soi bogaty w fosfolipidy sojowe, fosfatydylocholinę oraz cholinę;
- cholinę pochodząca z dwuwinianu choliny.
Medicover Vital
B Complex dostarcza organizmowi pełen przekrój witamin z grupy B. Ich odpowiednie spożycie jest szczególnie ważne, ponieważ wspierają m.in.:
- utrzymanie odpowiedniego metabolizmu energetycznego,
- odpowiednią sprawność umysłową i redukcję zmęczenia,
- prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego,
- prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego,
- zdrowy wygląd włosów, skóry i paznokci.
Medicover Vital
Witamina C oprócz wpływu na różne procesy fizjologiczne posiada silne właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu pomaga spowolnić starzenie się komórek. Do najważniejszych zadań witaminy C należą:
- umożliwienie syntezy kolagenu, co wpływa na prawidłowy stan naczyń krwionośnych i tkanki łącznej;
- ułatwienie przyswajania żelaza i gojenia się ran;
- wsparcie układu odpornościowego.
Dieta o niskim indeksie glikemicznym (IG)
Niski indeks glikemiczny, inacze IG, to wskaźnik, który informuje o tym, jaki wpływ będą mieć spożyte produkty po 2-3 godzinach na wzrost poziomu glukozy we krwi. Dieta o niskim indeksie glikemicznym to dieta, w której IG poszczególnych produktów nie przekracza liczby 55. Dla kogo przeznaczona jest dieta o niskim ładunku glikemicznym? Czy trudno ułożyć jadłospis?
W MediDieta znajdziecie gotową dietę o niskim IG, która przewidziana jest m. in. jako element terapii cukrzycy typu 2 i insulinooporności, a także dla osób chcących ograniczać wahania glikemii.
Dieta z niskim indeksem glikemicznym – dla kogo?
Dieta o niskim IG jest korzystna dla zdrowia, zapobiega bowiem gwałtownym wahaniom cukru we krwi, przez co zapobiega także gwałtownym napadom głodu. Dieta o niskim IG jest polecana dla cukrzyków i osób z insulinoopornością, ale nie ma przeciwwskazań, aby produkty o niskim IG wprowadziły do swojej diety osoby zdrowe. Dzięki ograniczeniu wahań glikemii dieta z niskim IG powoduje mniejsze wydzielanie hormonu insuliny i pozwala ograniczyć napady głodu, a więc pomaga utrzymać prawidłową masę ciała, jest polecana dla osób z nadwagą i otyłością, które chcą schudnąć.
Należy przy tym pamiętać, że będąc na diecie z nikim IG ważna jest także obróbka termiczna niektórych produktów, gdyż gotowanie zwiększa IG.
Zasady diety o niskim indeksie glikemicznym
Indeks glikemiczny szereguje produkty ze względu na to, jak duże powodują zmiany w poziomie glukozy we krwi. Odnosi się on tylko do węglowodanów, ponieważ białko czy tłuszcze nie powodują wahań glikemii. IG ma najczęściej zakres od 0 do 100, przy czym w menu dla cukrzyków powinny znaleźć się produkty poniżej 55. Przykładowo indeks glikemiczny czystej glukozy to 100, a erytrolu to 0. Indeks glikemiczny odnosi się tylko do węglowodanów, białka i tłuszcze nie powodują dużego wzrostu insuliny.
Produkty klasyfikuje się w zależności od wartości IG jako:
- te z niskim indeksem glikemicznym, czyli IG ≤55,
- średnim indeksem glikemicznym, IG =56-69,
- wysokim indeksem glikemicznym, czyli IG ≥70.
Produkty z niskim IG
Produkty o niskim indeksie glikemicznym powodują stopniowy wzrost oraz równomierny spadek poziomu cukru we krwi. Najlepiej spożywać produkty, których IG nie przekracza 55. Przykładowe produkty „low IG”:
- warzywa (szczególnie surowe),
- mniej dojrzałe i słodkie owoce jak np. jabłko, pomarańcze, truskawki,
- produkty zbożowe pełnoziarniste – chleb pełnoziarnisty, brązowy ryż, pełnoziarnisty makaron, mąki o typie 750, 1400, 1850, 2000, 3000, grube kasze np. gryczana, jęczmienna, płatki owsiane,
- suche nasiona roślin strączkowych,
- orzechy.
Produkty ze średnim IG
To produkty, które powodują wzrost glikemii, ale nie w takim stopniu, jak produkty z wysokim indeksem. Do produktów ze średnim IG zaliczamy np.:
- groszek zielony konserwowy – IG 66,
- ananas – IG 59,
- ananas – plastry w syropie – IG 65,
- chleb żytni pełnoziarnisty – IG 58,
- ciasteczka owsiane – IG 57.
Produkty z wysokim IG
Produkty o wysokim indeksie glikemicznym powodują szybki wzrost poziomu cukru we krwi tuż po jego spożyciu, a następnie powodują gwałtowny spadek glikemii, co powoduje duże wahania glikemii i napady głodu.
Przykłady produktów o wysokim IG:
- produkty wysokoprzetworzone (frytki, chipsy),
- suszone owoce,
- pieczone ziemniaki,
- rozgotowany makaron (ważne jest tutaj rozgotowanie!),
- bagietki, bajgle, rogaliki francuskie, gofry, bułki do hamburgerów i hot-dogów z mąki rafinowanej,
- drobnoziarniste kasze, np. kasza manna,
- dojrzałe owoce,
- arbuz, którego IG wynosi 72, dynia, której IG to 75,
- długo gotowane warzywa.
Wysoki IG mają a ogół słodycze, które osoby chore na cukrzycę powinny całkowicie wyeliminować z diety. Powodują one szybki poposiłkowy wzrost stężenia glukozy we krwi.
Co wpływa na wartość IG?
- obróbka kulinarna produktu, pokarmy rozgotowane mają o wiele wyższy indeks glikemiczny, dtego wszelkie makarony powinno się gotować al dente,
- rozdrabnianie – produkty mocno rozdrobnione mają wyższe IG,
- dojrzałość – im bardziej dojrzały owoc tym wyższy IG,
- dodatek w posiłku tłuszczu, białka i błonnika pokarmowego, które spowalniają wzrost poziomu cukru we krwi.
Dieta o niskim indeksie glikemicznym potraw powinna być zbilansowanym planem żywieniowym, aby dostarczać organizmowi niezbędnych witamin i składników mineralnych. Zalecanych jest pięć posiłków dziennie, przy czym każda porcja żywności powinna obejmować produkty z różnych grup.
Przykładowy jadłospis w diecie dla cukrzyków
- Śniadanie: Biała kasza gryczana, niepalona, z jabłkiem, cynamonem, waniliowym sosem na bazie jogurtu naturalnego, pestkami dyni i płatkami migdała.
- Przekąska: Pełen chlorofilu, wegański koktajl ze szpinakiem, ananasem, kiwi, świeżą miętą i młodym jęczmieniem.
- Obiad: Filet kurczaka w kremowym sosie koperkowym z ryżem naturalnym i piklowaną czerwoną kapustą.
- Przekąska: Sałatka porowa z kaszą pęczak, suszoną bezsiarkową śliwką i prażonymi pestkami słonecznika.
- Kolacja: Krem selerowy z orzechami włoskimi, natką pietruszki i ziołową, pełnoziarnistą bruchciettą.
Dieta z niskim IG w MediDieta
Dieta z niskim IG pozwala unormować wydzielanie insuliny oraz wahania glikemi, zapobiegając napadom głodu. Warto, aby taką dietę wypróbowały także osoby zdrowe, by przekonać się, jak wiele pozytywnych aspektów przyniesie jej stosowanie.
W MediDieta możecie wygodnie zamówić nie tylko dietę „low IG”, ale także dietę z niskim poziomem węglowodanów (niskowęglowodanową), dietę wegetariańską, ketogeniczną, dla osób chorych na Hashimoto lub mających inne problemy zdrowotne.
Zamówienie diety opartej na produktach z niskim IG w MediDieta jest łatwe i nie zajmuje dużo czasu: przejdź po prostu do formularza zamówienia umieszczonego na górze strony i wybierz dni dostawy oraz kaloryczność. Następnie podaj nam swój adres i zapłać. Odpowiednią dietę zaczniesz otrzymywać po dwóch dniach. Pamiętaj, że pełen jadłospis możesz sprawdzić na naszej stronie, a jeśli nie możesz czegoś jeść w przypadku alergii – możesz te składnik wyeliminować!