Dieta Hashimoto

Dieta Hashimoto

Dieta Hashimoto

Dieta dla osób z Hashimoto wspiera pracę tarczycy i pozytywnie wpływa na metabolizm i przyswajanie leków. Do jej głównych wyznaczników zalicza się ograniczenie produktów bogatych w laktozę i gluten.

Zamów naszą usługę, jeśli chcesz przestrzegać zaleceń lekarskich, ale szkoda Ci czasu na zakupy i samodzielne przygotowywanie dań. Catering dietetyczny Hashimoto z naszej oferty to dobra dieta dla osób zmagających się z tym schorzeniem. Jadłospis zawiera tylko składniki polecane przez specjalistów w odpowiednich proporcjach.

Czytaj więcej
Catering Hashimoto: ryż curry z warzywnym leczo

Skomponuj swoją dietę

  • 1500 kcal
  • 1800 kcal
  • 2000 kcal
  • Nie wiesz, ile kcal potrzebujesz?Oblicz

Wybierz dni dostawy

Określ zakres dni:

Uwzględnij:

Aby wybrać zakres dat, proszę kliknąć na pierwszy dzień dostawy. Aby wybrać zakres dat, proszę kliknąć pierwszy i ostatni dzień dostawy.
Aby wybrać pojedyncze dni, proszę kliknąć dwa razy w wybrany dzień.

Chcesz przetestować dietę? Wybierz dostawę na dzień próbny i sprawdź nasz catering.

Liczba dni dostawy: 0

Dieta Hashimoto - jadłospis

Piątek, 9 czerwca 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Frittata jajeczna z warzywami, słupkami zielonego ogórka, kiełkami słonecznika i bezglutenowym chlebkiem chrupkim
  • Przekąska I: Wytrawna sałatka z quinoa, blanszowaną fasolką szparagową, kukurydzą, czerwoną papryką i wegańskim, roslinnym chedarem
  • Obiad: Orientalne curry z filetem dorsza, goździkami, anyżem, kardamonem, ananasem i mleczkiem kokosowym, ryż naturalny.
  • Przekąska II: Wegański, bezglutenowy, kawowy deser jaglany z frużeliną wiśniową i wiórkami kokosa
  • Kolacja: Leczo warzywne z czerwoną fasolą i bezglutenową bułeczką.

poprzedni dzieńSobota, 10 czerwca 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Pasta kanapkowa z korzenia pietruszki i jabłka a'la smalczyk z kiszonym ogorkiem i bezglutenowym pieczywem
  • Przekąska I: „Cytrusowy ogień” Rozgrzewający, pełen wit.C koktajl z grapefruita, pomarańczy i limonki z dodatkiem chilli.
  • Obiad: Pieczone udko kurczaka zagrodowego na warzywach z pikantną nutą, kasza gryczana
  • Przekąska II: Jabłko pieczone z cynamonem i bezglutenową kruszonką
  • Kolacja: „Hawajska” sałatka ryżowa z tuńczykiem, ananasem, kukurydza i piklowanym ogórkiem , wegańskim serem zaprawiona lekkim sosem majonezowym. .

poprzedni dzieńNiedziela, 11 czerwca 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Bezglutenowa i bezmleczna owsianka z malinami, pestkami słonecznika i świeżym melonem
  • Przekąska I: Pieczone „Frytki” z korzennych warzyw z domowym pomidorowym dipem
  • Obiad: Stek z kurczaka w sosie glazurowanym z naszą konfiturą żurawinową, miksem ryżu dzikiego i parboiled, blanszowany bukiet warzyw
  • Przekąska II: Kokosowy pudding z tapioki z prażonym jabłkiem, cynamonem i jagodami goji
  • Kolacja: Krem z zielonego groszku i mięty z bezglutenowym chlebkiem fette crocanti.

poprzedni dzieńPoniedziałek, 12 czerwca 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Jaglanka na mleku roślinnym z borówką amerykańską i pestkami dyni/słonecznika
  • Przekąska I: Sałatka z buraczkową komosą ryżową, zielonym ogórkiem, czerwona cebulką, orzechami laskowymi, roślinnym serem chedar i sosem z świeżych ziół
  • Obiad: Gulasz z poledwicy wieprzowej, pieczarek i certyfikowanych borowików z kaszą gryczaną i surówką z marchewki i jabłka
  • Przekąska II: Filetowana gruszka w wegańskim musie na bazie mleczka kokosowego i gorzkiego kakao
  • Kolacja: "Tatar" z łososia wędzonego n/z z bezglutenowym pieczywem, kaparami i pomidorkami cherry.

poprzedni dzieńWtorek, 13 czerwca 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Pomidorowo-paprykowa pasta kanapkowa na bzie wegańskiego twarogu z plastrami kiszonego ogórka, kiełkami rzodkiewki i bezglutenowym pieczywem wypiekanym na gryczanym zakwasie
  • Przekąska I: Smoothie truskawkowo żurawinowe na bazie mleka roślinnego
  • Obiad: Strogonow drobiowy z opiekanymi ziemniaczkami w tymianku
  • Przekąska II: Sałatka neapolitańska z makaronem ryżowym, czarnymi oliwkami, suszonymi pomidorami, cukrową cebulką i sosem winegret
  • Kolacja: Krem brokułowy z pestkami dyni i ryżem.

poprzedni dzieńŚroda, 14 czerwca 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Jajko zapiekane w papryce z kiełkami słonecznika i jarmużu, plastrami zielonego ogorka, pomidorkami cherry i bezglutenowym pieczywem
  • Przekąska I: "Mango Lassi" na mleku roślinnym z kardamonem i jagodami goji
  • Obiad: Pieczony filet kurczaka w sosie greckim z ryżem dzikim i dużą ilością natki pietruszki
  • Przekąska II: Kisiel brzoskwiniowy z bezglutenowym wafelkiem gryczanym
  • Kolacja: Mix sałat z grillowaną cukinią, czarnymi oliwkami, warzywami, pestkami dyni i kremowym sosem balsamicznym.

poprzedni dzieńCzwartek, 15 czerwca 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Bezglutenowa "bounty" owsianka na mleku ryżowym z wiorkami kokosa, płatkami migdała i świezym melonem
  • Przekąska I: Pasta aiwarowo tuńczykowa z kukurydzianym chlebkiem chrupkim i pomidorkami cherry
  • Obiad: Pieczone kąski mięsne z udźca indyka w bezglutenowym sosie z zielonego pieprzu, sałatka lunchowa z kaszy gryczanej , duszonych pieczarek, marchewki, kopru i natki pietruszki
  • Przekąska II: „Slim” Pełen beta karotenu i wit.C koktajl z ananasa, mango i pomarańczy
  • Kolacja: Rozgrzewająca, „Tajska” zupa pomidorowa z mleczkiem kokosowym, chilli i ryżem curry..

poprzedni dzieńPiątek, 16 czerwca 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Pieczona jajecznica z pomidorkami cherry,wegańskim chedarem, kiełkami słonecznika i bezglutenową tortillą a’la burito
  • Przekąska I: Pesto z zielonego groszku, orzeszków piniowych, tahini i bazylii z bezglutenowym nachos i słupkami marchewki.
  • Obiad: Filet łososia w kremowym sosie cytrynowym z natką pietruszki, ryżem naturalnym i warzywami.
  • Przekąska II: Mus malinowy z płatkami migdała i bezglutenową, kokosową kruszonką
  • Kolacja: Sałatka „grecka” na mix sałat z warzywami, weganskim serem feta, czarnymi oliwkami i czerwoną cebulką, sos winegret na bazie oliwy z oliwek.

poprzedni dzieńSobota, 17 czerwca 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Płatki ryżowe na mleku roślinnym z naszą bezcukrową konfiturą truskawkową i prażonymi pestkami słonecznika
  • Przekąska I: Wietnamska sałatka z tofu zapiekanym w sezamie, makaronem bezglutenowym, marchewką, cukinią, świeżą kolendrą i paprykowym sosem sweet-chilli
  • Obiad: Wołowe „chilli con carne” z ryżem curry
  • Przekąska II: Filetowane jabłko z waniliowym musem na bazie mleczka kokosowego i jagodami goji
  • Kolacja: Krem dyniowo marchewkowy z bezglutenowym groszkiem ptysiowym i natką pietruszki. .

poprzedni dzieńNiedziela, 18 czerwca 2023

  • Przekąska II: Bezglutenowe, owsiane crumble z jabłkiem i rabarbarem
  • Kolacja: Curry pomidorowe z ciecierzycą i bezglutenowa bułeczką z słonecznikiem.
  • Śniadanie: Paprykarz jaglany z suszonymi pomidorami, warzywami i bezglutenowym chlebkiem "fette crocanti"
  • Przekąska I: Pełen potasu, beta karotenu i wit.C koktajl wielowarzywny z pestkami słonecznika i oliwą lnianą.
  • Obiad: Filet indyka w sosie toskańskim z białą quinoa, zielonym groszkiem i kukurydzą. .

Choroba Hashimoto a dieta

Choroba Hashimoto należy do jednostek chorobowych o podłożu autoimmunologicznym. Zapalenie tarczycy dotykające osób w przedziale wiekowym 30–50 lat należy do najczęstszych przyczyn niedoczynności tarczycy. Ta z kolei stanowi istotny czynnik występowania wtórnej nadwagi i otyłości, a także wielu innych niekorzystnych objawów.

W chorobie Hashimoto często obserwuje się nietolerancję na gluten i niejednokrotnie, gdy różne diety zawodzą, okazuje się, że zastosowanie diety bezglutenowej ma korzystny wpływ przebieg choroby. Nie ma dowodów naukowych na skuteczność tego rodzaju terapii w chorobie Hashimoto, jednak stanowi ona alternatywę w przypadku braku skuteczności innych diet.

Czym jest dieta Hashimoto?

Dieta przy Hashimoto i niedoczynności tarczycy powinna dostarczać wszystkich składników niezbędnych do prawidłowej pracy tarczycy i ograniczać składniki wpływające niekorzystnie na stan zapalny gruczołu, a także zaburzających syntezę hormonów tarczycy i utrudniających ich wchłanianie w postaci leków.

Dieta pudełkowa przy Hashimoto została stworzona zgodnie z ogólnymi zasadami żywieniowymi skierowanymi do osób dorosłych z uwzględnieniem odpowiedniej obróbki produktów zawierających substancje goitrogenne (warzywa kapustne, nasiona roślin strączkowych) oraz ze wskazaniem do wykluczenia produktów zawierających gluten oraz laktozę.

Dbamy o to, aby zestawy były odpowiednio skomponowane:

  • błonnik pokarmowy pochodzi głównie z produktów zbożowych naturalnie bezglutenowych (ryż, kukurydza, gryka, maniok, owies) oraz surowych warzyw i owoców (przewaga formy surowej nad gotowaną), a także nasion roślin strączkowych,
  • produkty zbożowe – wykluczone zostają przetwory z zbóż glutenowych: pszenicy, żyta, jęczmienia i ich krzyżówek (mąki i produkty na ich bazie, płatki, kasze, otręby, zarodki, skrobie, słód), a stosowane są jedynie te zalecane i naturalnie bezglutenowe oraz pieczywo bezglutenowe, kukurydziane, gryczane; ryż brązowy, makaron gryczany, sojowy, ryżowy, kasze gryczana, kukurydziana, ryżowa, płatki kukurydziane, ryżowe, gryczane; otręby owsiane),
  • mleko i przetwory – bezlaktozowe o standardowej zawartości tłuszczu (1,5%); zaplanowaną ilość mleka i przetworów mleka zastępujemy napojami roślinnymi wzbogaconymi w wapń np. napojem owsianym, migdałowym, ryżowym, sojowym, kokosowym.

Charakterystyka diety pudełkowej Hashimoto

Dostosowaliśmy budowę naszego menu do ścisłych zaleceń dietetycznych dla osób ze schorzeniami tarczycy. Nasze zestawy zawierają 5 zbilansowanych posiłków.

Catering dietetyczny dla osób z Hashimoto charakteryzuje się:

  • ograniczeniem ilości mięsa i jego przetworów, w zamian stosowane są jaja, mleko, produkty mleczne i inne źródła pełnowartościowego białka,
  • dużą ilością warzyw i owoców ze wskazaniem przewagi tych w formie surowej,
  • dużą ilością błonnika pokarmowego,
  • wykluczeniem dodanego cukru i słodyczy.

Dostosowaliśmy również obróbkę termiczną do zaleceń dietetycznych diety w Hashimoto i niedoczynności tarczycy, dlatego wszystkie potrawy przygotowywane w naszej kuchni są:

  • gotowane na parze,
  • gotowane w wodzie a’dente,
  • pieczone w piecach konwekcyjno-parowych,
  • duszone,
  • smażone bez tłuszczu bądź z jego niewielką ilością,
  • wszelkie warzywa kapustne, rośliny strączkowe podawane są wyłącznie po ugotowaniu.

Produkty wskazane i przeciwwskazane w chorobie Hashimoto

Poniżej prezentujemy składniki, które są polecane i których należy unikać w przypadku choroby Hashimoto ze współistniejącą nietolerancją glutenu i laktozy. Tych zasad przestrzegamy, komponując jadłospis naszego cateringu.

Grupa produktówProdukty wskazaneProduktu przeciwwskazane
Produkty zbożoweRyż, gryka, kukurydza, proso, amarantus, komosa ryżowa, sorgo, teff, kasza jaglana, gryczana, kukurydziana, płatki ryżowe, pieczywo oraz makaron ze zbóż bezglutenowych, płatki owsiane, mąka gryczana, kukurydziana, jaglana, ryżowa, owsiana, makaron ryżowyPszenica, orkisz, żyto, jęczmień,  (mąka, pieczywo, makaron, płatki, kasze, otręby), kasza manna, kuskus, pęczak, mazurska, perłowa, bulgur, bułki grahamki, kajzerki, bułki maślane
Ziemniaki i produkty ziemniaczaneZiemniaki ugotowane w wodzie, w mundurkach, pieczone, na parze, bez dodatku masłaZiemniaki pieczone z dużą ilością tłuszczu, ziemniaki smażone, placki ziemniaczane, frytki, chipsy
Mleko, przetwory mleczne i ich zamienniki, napoje roślinneMleko bezlaktozowe do 2% zawartości tłuszczu, fermentowane produkty mleczne (jogurt naturalny, kefir, maślanka, mleko zsiadłe), twaróg półtłusty i chudy bez laktozy, w ograniczonych ilościach – ser żółty, sery pleśniowe o obniżonej zawartości tłuszczu, ser typu „Feta”, napoje roślinne – owsiany, migdałowy, kokosowy, w ograniczonych ilościach — napój sojowyProdukty z laktozą, mleko pełnotłuste, ser twarogowy tłusty, tłuste sery żółte, sery topione, desery mleczne, jogurty owocowe z dodatkiem cukru
Mięso, drób i przetwory mięsneMięso gotowane, pieczone, duszone lub grillowane bez dużego dodatku tłuszczu, między innymi: chude mięso z kurczaka, chude mięso z indyka, szynka wieprzowa, schab wieprzowy, polędwiczka wieprzowa, cielęcina, polędwica wołowa, rostbef wołowy, chude wędliny wysokiej jakości – wędliny drobiowe, polędwica, szynka (bezglutenowe)Mięso smażone, pieczone, grillowane z dużą ilością tłuszczu, duszone z uprzednim obsmażaniem, między innymi: żeberka wieprzowe, boczek, kaczka, baranina, gęś, tłuste wędliny (salami, mortadela), mięsa peklowane, pasztety, konserwy mięsne, mięsa wędzone, kiełbasa, kabanosy
Ryby i przetwory rybneMintaj, dorsz, pstrąg, morszczuk, sandacz, tuńczyk, łosoś, halibut, szczupak, makrela, śledź, krewetki tygrysieRyby wędzone, marynowane konserwy rybne, owoce morza marynowane lub w zalewie
JajaJajka gotowane na miękko, na twardo, w koszulkach, na parze, omlet, jajka sadzone i jajecznica na niewielkiej ilości tłuszczuJajecznica, jajka sadzone i omlety na dużej ilości tłuszczu, na maśle, na boczku
TłuszczeOleje roślinne – oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany, olej z pestek winogronSmalec, masło, boczek, śmietana, twarde margaryny, olej kokosowy, olej palmowy
WarzywaWszystkie warzywa, również w formie mrożonej, na surowo, gotowane, blanszowane, kiszone, przygotowane bez dużej ilości tłuszczu, między innymi: pomidor, ogórek, papryka, cukinia, bakłażan, cebula, czosnek, rzodkiewka, sałata, dynia, szpinak, rukola, seler naciowy, marchew, szparagu, pieczarki, jarmuż; w ograniczonych ilościach i najlepiej namoczone lub ugotowane — brokuł, kalafior, kapusta, nasiona roślin strączkowychWarzywa zasmażane, warzywa przygotowane z dużą ilością tłuszczu, warzywa marynowane, konserwowe, sałatki i surówki z majonezem i/lub śmietaną
OwoceWszystkie owoce, również w formie mrożonej, gotowane, przetwory owocowe niskosłodzone, między innymi banany, jabłko, pomarańcza, kaki, mandarynka, grejpfrut, brzoskwinia, gruszka, kiwi, truskawki, jagody, borówki, jeżyny, porzeczki, maliny, agrest, winogrona, czereśnie, wiśnie, mango, śliwki, ananas, morelePrzetwory owocowe z dużą ilością cukru, owoce z puszki, syropy owocowe, konfitury, kompoty z dodatkiem cukru, owoce kandyzowane, owoce w syropach, powidła
Orzechy, pestki, nasionaOrzechy włoskie, nerkowca, laskowe, pistacjowe, piniowe, pekan, arachidowe, siemię lniane, nasiona sezamu, pestki słonecznika, pestki dyni, wiórki kokosowe, nasiona chia, pasty („masło”) orzechoweOrzech, nasiona, pestki w karmelu, solone, w panierce, w miodzie
PrzyprawyZioła świeże i suszone, sok z cytryny, cebula, czosnek, przyprawy korzenne, w ograniczonych ilościach – sól kuchenna, miódMieszanki przyprawowe z dużą ilością soli, cukru, vegeta, magii, cukier biały, gotowe marynaty
NapojeWoda mineralna, kawa, herbata bez dodatku cukru, soki warzywne, napary owocowe, napary ziołoweSłodkie napoje gazowane lub niegazowane, coca-cola, napoje energetyczne, lemoniada, wody smakowe, napoje alkoholowe
Przekąski słodkie i słone Biszkopty, galaretki, kisiele, musy owocowe, budynie na mleku chudym, sorbety owocowe.Słodycze (batony, chałwa, żelki), produkty cukiernicze (pączki, drożdżówki, torty, ciasta z kremem), czekolada (dopuszczalne śladowe ilości), dania gotowe, produkty typu instant, krakersy, chipsy, paluszki, chrupki, produkty typu fast food

Menu Hashimoto: przykładowy jadłospis

Jadłospis cateringu Hashimoto od MediDiety na cały dzień to na przykład:

  • śniadanie: fit owsianka na mleczku kokosowym z dodatkiem malin i bakalii;
  • drugie śniadanie: sałatka tabbouli;
  • obiad: kurczak curry z dzikim ryżem i kiełkami rzodkiewki;
  • podwieczorek: budyń z kaszy jaglanej ze śliwkowo-gruszkowym musem,
  • kolacja: omlet z szynką parmeńską, suszonymi pomidorami i rukolą.

Menu codziennie się zmienia: codziennie otrzymasz inne, estetycznie zapakowane dania.

Gdzie dostarczamy?

Dieta pudełkowa dla osób z chorobą Hashimoto może być dostarczona w kilkudziesięciu miejscowościach na terenie całej Polski: MediDieta działa nie tylko w największych miastach. Zależy nam na naszych klientach! Na mapie dostaw upewnisz się, czy dowozimy w Twoją okolicę, a jeśli tak — w jakich godzinach możesz spodziewać się kierowcy z torbą pełną pysznych posiłków.

Jak zamówić catering dietetyczny Hashimoto?

Rozpocznij dietoterapię i zapewnij sobie dobre samopoczucie razem z nami. Wybierz zbilansowaną dietę pudełkową skomponowaną z myślą o osobach chorujących na Hashimoto: aby zacząć otrzymywać posiłki prosto pod swoje drzwi wystarczy, że zaznaczysz kaloryczność (z nami możesz schudnąć lub utrzymać prawidłową masę ciała) i dni, w jakie chcesz korzystać z cateringu. Po kliknięciu „zamów” poprosimy Cię jeszcze tylko o Twoje dane osobowe i adres.

dieta Hashimoto - Rolada z kurczaka na warzywnym leczo z makaronem
dieta Hashimoto - Pieczony pstrąg z opiekanym batatami i fasolką