Dieta rekomendowana przez specjalistów:
Szczegóły diety
Wspiera pracę tarczycy i pozytywnie wpływa na metabolizm i przyswajanie leków. Głównym wyznacznikiem jest ograniczenie produktów zawierających laktozę i gluten.
Zobacz nasze wyborne
menu na dziś!
Suplementy pasujące do tej diety
Medicover Vital
Medicover Vital Kobieta to kompleks witamin i minerałów stworzony specjalnie dla kobiet. W skład preparatu wchodzą:
- Witaminy A, E oraz C, jako antyoksydanty zapobiegają negatywnym skutkom stresu oksydacyjnego, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia;
- Witaminy z grupy B w aktywnych, wysoko przyswajalnych formach – w tym inozytol i cholina, które wpływają na prawidłowe działanie układu nerwowego i odpornościowego, a także poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci;
- Minerały: wapń, cynk, żelazo oraz magnez. Wspomagają działanie układu nerwowego, krwiotwórczego oraz immunologicznego.
Medicover Vital
B Complex dostarcza organizmowi pełen przekrój witamin z grupy B. Ich odpowiednie spożycie jest szczególnie ważne, ponieważ wspierają m.in.:
- utrzymanie odpowiedniego metabolizmu energetycznego,
- odpowiednią sprawność umysłową i redukcję zmęczenia,
- prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego,
- prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego,
- zdrowy wygląd włosów, skóry i paznokci.
Medicover Vital
Suplement diety Medicover Vital Magnez + B6 przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Stworzona przez farmaceutów formuła preparatu zawiera:
- Magnez, który pomaga w utrzymaniu równowagi elektrolitowej, wspiera pracę mięśni, stabilizuje
działanie układu nerwowego, wspomaga
pamięć i bierze udział w regulacji ciśnienia krwi; - Witaminę B6, która wspiera zachowanie prawidłowych funkcji
psychologicznych, pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek, a także pozytywnie wpływa na
funkcjonowanie układu odpornościowego
Dieta Hashimoto
Dieta dla osób z Hashimoto (przewlekłym limfocytarnym zapaleniem tarczycy) wspiera pracę tarczycy i pozytywnie wpływa na metabolizm i przyswajanie leków. Do jej głównych wyznaczników zalicza się ograniczenie produktów bogatych w laktozę i gluten. Osoby chore na Hashimoto powinny zadbać o odpowiednią podaż produktów bogatych w cynk, jod i selen oraz uzupełnienie niedoborów witaminy D.
Hashimoto to jedna z najczęstszych chorób tarczycy, która utrudnia odchudzanie i sprzyja przybieraniu na wadze. Osoby chore często zastanawiają się co jeść przy Hashimoto, jaka dieta będzie dla nich skuteczna. Zamów MediDietę, jeśli chcesz przestrzegać zaleceń lekarskich, ale szkoda Ci czasu na zakupy i samodzielne przygotowywanie dań. Dieta Hashimoto z naszej oferty to dobra dieta dla osób zmagających się z tym schorzeniem. Jadłospis zawiera tylko składniki polecane przez specjalistów w odpowiednich proporcjach.
Choroba Hashimoto a dieta
Choroba Hashimoto należy do jednostek chorobowych o podłożu autoimmunologicznym. Zapalenie tarczycy dotykające osób w przedziale wiekowym 30–50 lat należy do najczęstszych przyczyn niedoczynności tarczycy. Ta z kolei stanowi istotny czynnik występowania wtórnej nadwagi i otyłości, a także wielu innych niekorzystnych objawów.
W chorobie Hashimoto często obserwuje się nietolerancję na gluten i niejednokrotnie, gdy różne diety zawodzą, okazuje się, że zastosowanie diety bezglutenowej ma korzystny wpływ przebieg choroby. Nie ma dowodów naukowych na skuteczność tego rodzaju terapii w chorobie Hashimoto, jednak stanowi ona alternatywę w przypadku braku skuteczności innych diet.
Właściwa dieta u chorych na chorobę Hashimoto jest niezwykle ważna, wspiera bowiem proces leczenia.
Czym jest dieta Hashimoto?
Dieta w chorobie Hashimoto i niedoczynności tarczycy powinna dostarczać wszystkich składników niezbędnych do prawidłowej pracy tarczycy i ograniczać składniki wpływające niekorzystnie na stan zapalny gruczołu, a także zaburzających syntezę hormonów tarczycy i utrudniających ich wchłanianie w postaci leków.
Pudełkowa dieta Hashimoto została stworzona zgodnie z ogólnymi zasadami żywieniowymi skierowanymi do osób dorosłych z uwzględnieniem odpowiedniej obróbki produktów zawierających substancje goitrogenne (warzywa kapustne, nasiona roślin strączkowych) oraz ze wskazaniem do wykluczenia produktów zawierających gluten oraz laktozę.
Dbamy o to, aby zestawy były odpowiednio skomponowane:
- błonnik pokarmowy pochodzi głównie z produktów zbożowych naturalnie bezglutenowych (ryż, kukurydza, gryka, maniok, owies) oraz surowych warzyw i owoców (przewaga formy surowej nad gotowaną), a także nasion roślin strączkowych,
- produkty zbożowe – wykluczone zostają przetwory ze zbóż glutenowych: pszenicy, żyta, jęczmienia i ich krzyżówek (mąki i produkty na ich bazie, płatki, kasze, otręby, zarodki, skrobie, słód), nawet pełnoziarniste produkty zbożowe, a stosowane są jedynie te zalecane i naturalnie bezglutenowe oraz pieczywo bezglutenowe, kukurydziane, gryczane; ryż brązowy, makaron gryczany, ryżowy, kasze gryczana, kukurydziana, ryżowa, płatki kukurydziane, ryżowe, gryczane; otręby owsiane),
- mleko i przetwory – bezlaktozowe o standardowej zawartości tłuszczu (1,5%); zaplanowaną ilość mleka i przetworów mleka zastępujemy napojami roślinnymi wzbogaconymi w wapń np. napojem owsianym, migdałowym, ryżowym, kokosowym.
Jakich warzyw i owoców nie jeść przy Hashimoto?
Osoby cierpiące na Hashimoto powinny wyeliminować ze swojej diety źródła goitrogenów, czyli substancji wolotwórczych. Zaliczamy do nich chrzan, szpinak, jarmuż, brukselkę, czosnek, cebulę, suche nasiona roślin strączkowych. Poza warzywami i owocami wymienionymi wyżej należy uważać na: mleko sojowe (soja i produkty z soji), tofu, tempeh, maniok i orzechy ziemne.
Co jeść przy Hashimoto żeby schudnąć?
Ważna jest odpowiednio zbilansowana dieta, produkty należy dobierać zgodnie z zasadami żywienia pacjentów z chorobą Hashimoto, produkty bezglutenowe powinny z cała pewnością zastąpić te pszenne. Poza tym powinno się unikać cukrów prostych, zwłaszcza w postaci ciast, cukru, słodyczy czy przetworów z dużą ilością cukru.
Chorym na Hashimoto często towarzyszą problemy z wydzielaniem insuliny lub zaburzenia poziomu glukozy we krwi, dlatego warto sięgać po węglowodany o niskim indeksie glikemicznym (IG). Pozwalają one unormować poziom glikemii i tym samym zapobiegają napadom głodu wspierając normalizację masy ciała.
U osób z chorobą Hashimoto często obserwuje się nietolerancję laktozy, dlatego powinno się sięgać po nabiał naturalny w smaku i bez laktozy. Jak powinna wyglądać dieta? Przede wszystkim powinna eliminować produkty wysokoprzetworzone.
Co pić do śniadania przy Hashimoto? Czy można pić kawę?
W przypadku rozwoju choroby Hashimoto należy pamiętać, że modyfikacja stylu życia powinna być stała, a nie czasowa – Hashimoto to przewlekłe schorzenie, które może współwystępować z innymi chorobami o podłożu autoimmunologicznym. Jeśli zastanawiacie się, czy można pić kawę przy schorzeniu, mamy dobrą wiadomość – można.
Oczywiście kawa nie powinna być pita na czczo, ani na 2 godziny przed i po przyjęciu leków na tarczycę (a są one zazwyczaj przyjmowane właśnie rano).
Pudełkowa dieta Hashimoto – cechy
Dostosowaliśmy budowę naszego menu do ścisłych zaleceń dietetycznych dla osób ze schorzeniami tarczycy. Nasze zestawy zawierają 5 zbilansowanych posiłków.
Dieta Hashimoto charakteryzuje się:
- ograniczeniem ilości mięsa i jego przetworów, w zamian stosowane są jaja, mleko bez laktozy, produkty mleczne bezlaktozowe i inne źródła pełnowartościowego białka,
- dużą ilością warzyw i owoców ze wskazaniem przewagi tych w formie surowej,
- dużą ilością błonnika pokarmowego,
- wykluczeniem dodanego cukru i słodyczy.
Dostosowaliśmy również obróbkę termiczną do zaleceń dietetycznych diety przy Hashimoto i niedoczynności tarczycy, dlatego wszystkie potrawy przygotowywane w naszej kuchni są:
- gotowane na parze,
- gotowane w wodzie a’dente,
- pieczone w piecach konwekcyjno-parowych,
- duszone,
- smażone bez tłuszczu bądź z jego niewielką ilością,
- wszelkie warzywa kapustne, rośliny strączkowe podawane są wyłącznie po ugotowaniu.
Co warto jeść, a czego unikać w chorobie Hashimoto?
Produkty dozwolone w diecie Hashimoto to przede wszystkim warzywa oraz składniki jak najbardziej naturalne, czyli np. gotowane ryby, gotowane jajka oraz produkty bezlaktozowe (dostępne są mleko i produkty mleczne bezlaktozy). Odpowiednio dobrana dieta i dobrze skomponowany jadłospis pozwolą uniknąć niedoborów składników odżywczych i może pomóc w walce z Hashimoto. Czego nie jeść w przypadku Hashimoto? Produkty zakazane to przede wszystkim te, które zawierają gluten i laktozę.
Komponując jadłospis naszego cateringu dla pacjentów ze zdiagnozowaną chorobą Hashimoto używamy tylko tych produktów żywnościowych, które są wskazane. Dbamy o to, aby do naszych klientów docierała odpowiednio skomponowana dieta, która wspiera leczenie choroby Hashimoto u naszych pacjentów.
Grupa produktów | Produkty zalecane | Produktu niezalecane |
---|---|---|
Produkty zbożowe | Ryż, gryka, kukurydza, proso, amarantus, komosa ryżowa, sorgo, teff, kasza jaglana, gryczana, kukurydziana, płatki ryżowe, pieczywo oraz makaron ze zbóż bezglutenowych, płatki owsiane, mąka gryczana, kukurydziana, jaglana, ryżowa, owsiana, makaron ryżowy | Pszenica, orkisz, żyto, jęczmień, (mąka, pieczywo, makaron, płatki, kasze, otręby), kasza manna, kuskus, pęczak, mazurska, perłowa, bulgur, bułki grahamki, kajzerki, bułki maślane |
Ziemniaki i produkty ziemniaczane | Ziemniaki ugotowane w wodzie, w mundurkach, pieczone, na parze, bez dodatku masła | Ziemniaki pieczone z dużą ilością tłuszczu, ziemniaki smażone, placki ziemniaczane, frytki, chipsy |
Mleko, przetwory mleczne i ich zamienniki, napoje roślinne | Mleko bezlaktozowe do 2% zawartości tłuszczu, fermentowane produkty mleczne (jogurt naturalny, kefir, maślanka, mleko zsiadłe), twaróg półtłusty i chudy bez laktozy, w ograniczonych ilościach – ser żółty, sery pleśniowe o obniżonej zawartości tłuszczu, ser typu „Feta”, napoje roślinne – owsiany, migdałowy, kokosowy, w ograniczonych ilościach — napój sojowy | Produkty z laktozą, mleko pełnotłuste, ser twarogowy tłusty, tłuste sery żółte, sery topione, desery mleczne, jogurty owocowe z dodatkiem cukru |
Mięso, drób i przetwory mięsne | Mięso gotowane, pieczone, duszone lub grillowane bez dużego dodatku tłuszczu, między innymi: chude mięso z kurczaka, chude mięso z indyka, szynka wieprzowa, schab wieprzowy, polędwiczka wieprzowa, cielęcina, polędwica wołowa, rostbef wołowy, chude wędliny wysokiej jakości – wędliny drobiowe, polędwica, szynka (bezglutenowe) | Mięso smażone, pieczone, grillowane z dużą ilością tłuszczu, duszone z uprzednim obsmażaniem, między innymi: żeberka wieprzowe, boczek, kaczka, baranina, gęś, tłuste wędliny (salami, mortadela), mięsa peklowane, pasztety, konserwy mięsne, mięsa wędzone, kiełbasa, kabanosy |
Ryby i przetwory rybne | Mintaj, dorsz, pstrąg, morszczuk, sandacz, tuńczyk, łosoś, halibut, szczupak, makrela, śledź, krewetki tygrysie | Ryby wędzone, marynowane konserwy rybne, owoce morza marynowane lub w zalewie |
Jaja | Jajka gotowane na miękko, na twardo, w koszulkach, na parze, omlet, jajka sadzone i jajecznica na niewielkiej ilości tłuszczu | Jajecznica, jajka sadzone i omlety na dużej ilości tłuszczu, na maśle, na boczku |
Tłuszcze | Oleje roślinne – oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany, olej z pestek winogron | Smalec, masło, boczek, śmietana, twarde margaryny, olej kokosowy, olej palmowy |
Warzywa | Wszystkie warzywa, również w formie mrożonej, na surowo, gotowane, blanszowane, kiszone, przygotowane bez dużej ilości tłuszczu, między innymi: pomidor, ogórek, papryka, cukinia, bakłażan, cebula, czosnek, rzodkiewka, sałata, dynia, szpinak, rukola, seler naciowy, marchew, szparagu, pieczarki, jarmuż; w ograniczonych ilościach i najlepiej namoczone lub ugotowane — brokuł, kalafior, kapusta, nasiona roślin strączkowych | Warzywa zasmażane, warzywa przygotowane z dużą ilością tłuszczu, warzywa marynowane, konserwowe, sałatki i surówki z majonezem i/lub śmietaną |
Owoce | Wszystkie owoce, również w formie mrożonej, gotowane, przetwory owocowe niskosłodzone, między innymi banany, jabłko, pomarańcza, kaki, mandarynka, grejpfrut, brzoskwinia, gruszka, kiwi, truskawki, jagody, borówki, jeżyny, porzeczki, maliny, agrest, winogrona, czereśnie, wiśnie, mango, śliwki, ananas, morele | Przetwory owocowe z dużą ilością cukru, owoce z puszki, syropy owocowe, konfitury, kompoty z dodatkiem cukru, owoce kandyzowane, owoce w syropach, powidła |
Orzechy, pestki, nasiona | Orzechy włoskie, nerkowca, laskowe, pistacjowe, piniowe, pekan, arachidowe, siemię lniane, nasiona sezamu, pestki słonecznika, pestki dyni, wiórki kokosowe, nasiona chia, pasty („masło”) orzechowe | Orzech, nasiona, pestki w karmelu, solone, w panierce, w miodzie |
Przyprawy | Zioła świeże i suszone, sok z cytryny, cebula, czosnek, przyprawy korzenne, w ograniczonych ilościach – sól kuchenna, miód | Mieszanki przyprawowe z dużą ilością soli, cukru, vegeta, magii, cukier biały, gotowe marynaty |
Napoje | Woda mineralna, kawa, herbata bez dodatku cukru, soki warzywne, napary owocowe, napary ziołowe | Słodkie napoje gazowane lub niegazowane, coca-cola, napoje energetyczne, lemoniada, wody smakowe, napoje alkoholowe |
Przekąski słodkie i słone | Biszkopty, galaretki, kisiele, musy owocowe, budynie na mleku chudym, sorbety owocowe. | Słodycze (batony, chałwa, żelki), produkty cukiernicze (pączki, drożdżówki, torty, ciasta z kremem), czekolada (dopuszczalne śladowe ilości), dania gotowe, produkty typu instant, krakersy, chipsy, paluszki, chrupki, produkty typu fast food |
Witaminy i minerały w diecie Hashimoto
Jod jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowej pracy tarczycy. Tarczyca wykorzystuje go do produkcji dwóch podstawowych hormonów: tyroksyny (T4) i trójjodotyroniny (T3). Produkty bogate w ten pierwiastek to głównie produkty pochodzenia morskiego oraz sól jodowana.
Poza jodem w diecie na tarczycę nie powinno zabraknąć cynku i selenu, a także witaminy D. Przy Hashimoto warto zaplanować suplementację niektórych składników odżywczych – po konsultacji z lekarzem być może wprowadzenie suplementacji w chorobie Hashimoto może pomóc ograniczać negatywne objawy choroby.
Menu Hashimoto: przykładowy jadłospis
Jadłospis diety Hashimoto od MediDiety to na przykład:
- śniadanie: owsianka na mleczku kokosowym z dodatkiem malin
- drugie śniadanie: sałatka tabbouli
- obiad: kurczak curry z dzikim ryżem i kiełkami rzodkiewki;
- podwieczorek: budyń z kaszy jaglanej ze śliwkowo-gruszkowym musem,
- kolacja: omlet z szynką parmeńską, suszonymi pomidorami i rukolą.
Menu codziennie się zmienia: każdego dnia otrzymasz inne, estetycznie zapakowane dania. U nas masz gwarancję prawidłowo zbilansowanej diety! Jeśli nie jesteś pewny, czy możesz zastosować dietę w celu wsparcia funkcjonowania tarczycy skonsultuj się z lekarzem. W MediDiecie masz możliwość zakupu pakietu z dostępem do konsultacji z lekarzem, dietetykiem i badań laboratoryjnych.