Dieta dla osób z Hashimoto wspiera pracę tarczycy i pozytywnie wpływa na metabolizm i przyswajanie leków. Do jej głównych wyznaczników zalicza się ograniczenie produktów bogatych w laktozę i gluten.
Zamów naszą usługę, jeśli chcesz przestrzegać zaleceń lekarskich, ale szkoda Ci czasu na zakupy i samodzielne przygotowywanie dań. Catering dietetyczny Hashimoto z naszej oferty to dobra dieta dla osób zmagających się z tym schorzeniem. Jadłospis zawiera tylko składniki polecane przez specjalistów w odpowiednich proporcjach.
Piątek, 9 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńSobota, 10 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńNiedziela, 11 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńPoniedziałek, 12 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńWtorek, 13 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńŚroda, 14 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńCzwartek, 15 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńPiątek, 16 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńSobota, 17 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńNiedziela, 18 czerwca 2023
Choroba Hashimoto należy do jednostek chorobowych o podłożu autoimmunologicznym. Zapalenie tarczycy dotykające osób w przedziale wiekowym 30–50 lat należy do najczęstszych przyczyn niedoczynności tarczycy. Ta z kolei stanowi istotny czynnik występowania wtórnej nadwagi i otyłości, a także wielu innych niekorzystnych objawów.
W chorobie Hashimoto często obserwuje się nietolerancję na gluten i niejednokrotnie, gdy różne diety zawodzą, okazuje się, że zastosowanie diety bezglutenowej ma korzystny wpływ przebieg choroby. Nie ma dowodów naukowych na skuteczność tego rodzaju terapii w chorobie Hashimoto, jednak stanowi ona alternatywę w przypadku braku skuteczności innych diet.
Dieta przy Hashimoto i niedoczynności tarczycy powinna dostarczać wszystkich składników niezbędnych do prawidłowej pracy tarczycy i ograniczać składniki wpływające niekorzystnie na stan zapalny gruczołu, a także zaburzających syntezę hormonów tarczycy i utrudniających ich wchłanianie w postaci leków.
Dieta pudełkowa przy Hashimoto została stworzona zgodnie z ogólnymi zasadami żywieniowymi skierowanymi do osób dorosłych z uwzględnieniem odpowiedniej obróbki produktów zawierających substancje goitrogenne (warzywa kapustne, nasiona roślin strączkowych) oraz ze wskazaniem do wykluczenia produktów zawierających gluten oraz laktozę.
Dbamy o to, aby zestawy były odpowiednio skomponowane:
Dostosowaliśmy budowę naszego menu do ścisłych zaleceń dietetycznych dla osób ze schorzeniami tarczycy. Nasze zestawy zawierają 5 zbilansowanych posiłków.
Catering dietetyczny dla osób z Hashimoto charakteryzuje się:
Dostosowaliśmy również obróbkę termiczną do zaleceń dietetycznych diety w Hashimoto i niedoczynności tarczycy, dlatego wszystkie potrawy przygotowywane w naszej kuchni są:
Poniżej prezentujemy składniki, które są polecane i których należy unikać w przypadku choroby Hashimoto ze współistniejącą nietolerancją glutenu i laktozy. Tych zasad przestrzegamy, komponując jadłospis naszego cateringu.
Grupa produktów | Produkty wskazane | Produktu przeciwwskazane |
Produkty zbożowe | Ryż, gryka, kukurydza, proso, amarantus, komosa ryżowa, sorgo, teff, kasza jaglana, gryczana, kukurydziana, płatki ryżowe, pieczywo oraz makaron ze zbóż bezglutenowych, płatki owsiane, mąka gryczana, kukurydziana, jaglana, ryżowa, owsiana, makaron ryżowy | Pszenica, orkisz, żyto, jęczmień, (mąka, pieczywo, makaron, płatki, kasze, otręby), kasza manna, kuskus, pęczak, mazurska, perłowa, bulgur, bułki grahamki, kajzerki, bułki maślane |
Ziemniaki i produkty ziemniaczane | Ziemniaki ugotowane w wodzie, w mundurkach, pieczone, na parze, bez dodatku masła | Ziemniaki pieczone z dużą ilością tłuszczu, ziemniaki smażone, placki ziemniaczane, frytki, chipsy |
Mleko, przetwory mleczne i ich zamienniki, napoje roślinne | Mleko bezlaktozowe do 2% zawartości tłuszczu, fermentowane produkty mleczne (jogurt naturalny, kefir, maślanka, mleko zsiadłe), twaróg półtłusty i chudy bez laktozy, w ograniczonych ilościach – ser żółty, sery pleśniowe o obniżonej zawartości tłuszczu, ser typu „Feta”, napoje roślinne – owsiany, migdałowy, kokosowy, w ograniczonych ilościach — napój sojowy | Produkty z laktozą, mleko pełnotłuste, ser twarogowy tłusty, tłuste sery żółte, sery topione, desery mleczne, jogurty owocowe z dodatkiem cukru |
Mięso, drób i przetwory mięsne | Mięso gotowane, pieczone, duszone lub grillowane bez dużego dodatku tłuszczu, między innymi: chude mięso z kurczaka, chude mięso z indyka, szynka wieprzowa, schab wieprzowy, polędwiczka wieprzowa, cielęcina, polędwica wołowa, rostbef wołowy, chude wędliny wysokiej jakości – wędliny drobiowe, polędwica, szynka (bezglutenowe) | Mięso smażone, pieczone, grillowane z dużą ilością tłuszczu, duszone z uprzednim obsmażaniem, między innymi: żeberka wieprzowe, boczek, kaczka, baranina, gęś, tłuste wędliny (salami, mortadela), mięsa peklowane, pasztety, konserwy mięsne, mięsa wędzone, kiełbasa, kabanosy |
Ryby i przetwory rybne | Mintaj, dorsz, pstrąg, morszczuk, sandacz, tuńczyk, łosoś, halibut, szczupak, makrela, śledź, krewetki tygrysie | Ryby wędzone, marynowane konserwy rybne, owoce morza marynowane lub w zalewie |
Jaja | Jajka gotowane na miękko, na twardo, w koszulkach, na parze, omlet, jajka sadzone i jajecznica na niewielkiej ilości tłuszczu | Jajecznica, jajka sadzone i omlety na dużej ilości tłuszczu, na maśle, na boczku |
Tłuszcze | Oleje roślinne – oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany, olej z pestek winogron | Smalec, masło, boczek, śmietana, twarde margaryny, olej kokosowy, olej palmowy |
Warzywa | Wszystkie warzywa, również w formie mrożonej, na surowo, gotowane, blanszowane, kiszone, przygotowane bez dużej ilości tłuszczu, między innymi: pomidor, ogórek, papryka, cukinia, bakłażan, cebula, czosnek, rzodkiewka, sałata, dynia, szpinak, rukola, seler naciowy, marchew, szparagu, pieczarki, jarmuż; w ograniczonych ilościach i najlepiej namoczone lub ugotowane — brokuł, kalafior, kapusta, nasiona roślin strączkowych | Warzywa zasmażane, warzywa przygotowane z dużą ilością tłuszczu, warzywa marynowane, konserwowe, sałatki i surówki z majonezem i/lub śmietaną |
Owoce | Wszystkie owoce, również w formie mrożonej, gotowane, przetwory owocowe niskosłodzone, między innymi banany, jabłko, pomarańcza, kaki, mandarynka, grejpfrut, brzoskwinia, gruszka, kiwi, truskawki, jagody, borówki, jeżyny, porzeczki, maliny, agrest, winogrona, czereśnie, wiśnie, mango, śliwki, ananas, morele | Przetwory owocowe z dużą ilością cukru, owoce z puszki, syropy owocowe, konfitury, kompoty z dodatkiem cukru, owoce kandyzowane, owoce w syropach, powidła |
Orzechy, pestki, nasiona | Orzechy włoskie, nerkowca, laskowe, pistacjowe, piniowe, pekan, arachidowe, siemię lniane, nasiona sezamu, pestki słonecznika, pestki dyni, wiórki kokosowe, nasiona chia, pasty („masło”) orzechowe | Orzech, nasiona, pestki w karmelu, solone, w panierce, w miodzie |
Przyprawy | Zioła świeże i suszone, sok z cytryny, cebula, czosnek, przyprawy korzenne, w ograniczonych ilościach – sól kuchenna, miód | Mieszanki przyprawowe z dużą ilością soli, cukru, vegeta, magii, cukier biały, gotowe marynaty |
Napoje | Woda mineralna, kawa, herbata bez dodatku cukru, soki warzywne, napary owocowe, napary ziołowe | Słodkie napoje gazowane lub niegazowane, coca-cola, napoje energetyczne, lemoniada, wody smakowe, napoje alkoholowe |
Przekąski słodkie i słone | Biszkopty, galaretki, kisiele, musy owocowe, budynie na mleku chudym, sorbety owocowe. | Słodycze (batony, chałwa, żelki), produkty cukiernicze (pączki, drożdżówki, torty, ciasta z kremem), czekolada (dopuszczalne śladowe ilości), dania gotowe, produkty typu instant, krakersy, chipsy, paluszki, chrupki, produkty typu fast food |
Jadłospis cateringu Hashimoto od MediDiety na cały dzień to na przykład:
Menu codziennie się zmienia: codziennie otrzymasz inne, estetycznie zapakowane dania.
Dieta pudełkowa dla osób z chorobą Hashimoto może być dostarczona w kilkudziesięciu miejscowościach na terenie całej Polski: MediDieta działa nie tylko w największych miastach. Zależy nam na naszych klientach! Na mapie dostaw upewnisz się, czy dowozimy w Twoją okolicę, a jeśli tak — w jakich godzinach możesz spodziewać się kierowcy z torbą pełną pysznych posiłków.
Rozpocznij dietoterapię i zapewnij sobie dobre samopoczucie razem z nami. Wybierz zbilansowaną dietę pudełkową skomponowaną z myślą o osobach chorujących na Hashimoto: aby zacząć otrzymywać posiłki prosto pod swoje drzwi wystarczy, że zaznaczysz kaloryczność (z nami możesz schudnąć lub utrzymać prawidłową masę ciała) i dni, w jakie chcesz korzystać z cateringu. Po kliknięciu „zamów” poprosimy Cię jeszcze tylko o Twoje dane osobowe i adres.