Dieta wegańska

Dieta wegańska

Dieta wegańska

Dieta wegańska jest przeznaczona dla osób, które nie jedzą pokarmów pochodzenia zwierzęcego takich jak mięso, ryby, jaja, miód czy mleko. Nie zawiera także składników pochodzenia zwierzęcego, np. podpuszczki stosowanej w produkcji sera lub żelatyny.

Zbilansowaną wegańską dietę pudełkową zamówisz w MediDieta. Taki sposób odżywiania zmniejsza ryzyko chorób serca i cukrzycy typu 2, a także obniża ciśnienia krwi i poziomu złego cholesterolu.

Czytaj więcej
Catering wegański: falafel z warzywami

Skomponuj swoją dietę

  • 1500 kcal
  • 1800 kcal
  • 2000 kcal
  • Nie wiesz, ile kcal potrzebujesz?Oblicz

Wybierz dni dostawy

Określ zakres dni:

Uwzględnij:

Aby wybrać zakres dat, proszę kliknąć na pierwszy dzień dostawy. Aby wybrać zakres dat, proszę kliknąć pierwszy i ostatni dzień dostawy.
Aby wybrać pojedyncze dni, proszę kliknąć dwa razy w wybrany dzień.

Chcesz przetestować dietę? Wybierz dostawę na dzień próbny i sprawdź nasz catering.

Liczba dni dostawy: 0

Dieta wegańska - jadłospis

Wtorek, 26 września 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Wegański pasztet a'la belgijski z kiszonym ogórkiem, słupkami czerwonej papryki i żytnim pieczywem na zakwasie
  • Przekąska I: Sałatka z pieczoną marchewką, ciecierzycą, pestkami dyni , pomidorkami cherry i sosem daktylowo musztardowym.
  • Obiad: Wegańskie kąski "jak kurczak" w sosie teriyaki z warzywami i mleczkiem kokosowym, tagliatelle ryżowe
  • Przekąska II: Bezmleczny desr budyniowy z pieczoną gruszką i prazonymi pestkami słonecznika
  • Kolacja: Krem brokułowo cukiniowy z ziołowymi mini grzaneczkami i natką pietruszki .

poprzedni dzieńŚroda, 27 września 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Wegański paprykarz z kaszą jaglaną, żytnim pieczywem na zakwasie i warzywami
  • Przekąska I: Smoothie truskawkowo bananowe na mleczku kokosowym
  • Obiad: Wegańskie klopski na bazie soi z pikantną nutą, ziemniaczanym puree z koprem i blanszowaną fasolką szparagową
  • Przekąska II: Wegańskie, bezglutenowe praliny jaglane a’la rafaello z świeżym owocem sezonowym
  • Kolacja: Wegańska sałatka z edamame, ryżem curry, mixem sałat, pomidorkami cherry, wegańskim serem roslinnym a'la feta, czarnym sezamem i oliwą bazyliowo cytrynową. .

poprzedni dzieńCzwartek, 28 września 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Kokosowo bakaliowa owsianka z musem malinowo truskawkowym.
  • Przekąska I: Pasta z zielonego groszku i słonecznika z bezglutenowym nachos i słupkami marchewki
  • Obiad: Gulasz z soczewicy i pieczarek w orientalnym sosie
  • Przekąska II: Pieczone jabłko z cynamonem i fruzeliną wisniową, orzechami włoskimi
  • Kolacja: Toskańska zupa pomidorowa z bezglutenowym makaronem i dużą iloscią natki pietruszki.

poprzedni dzieńPiątek, 29 września 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Wegańska Fit nutella śliwkowa z beglutenowym wafelkiem soczewicowym i melonem cantalupa.
  • Przekąska I: Wytrawna sałatka Kus Kus z jarmużem, marchewką i żurawiną okraszona prażonymi pestkami słonecznika i limonkowym sosem.
  • Obiad: Wegańskie spaghetti a la kurczak z kaparami
  • Przekąska II: Bezmleczny koktajl z mango, banana i pomarańczy
  • Kolacja: Mix sałat z warzywami, pieczonym batatem, wegańskim serem roślinnym a'la chedar i włoskim sosem..

poprzedni dzieńSobota, 30 września 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Bezmleczna „Bounty jaglanka” z malinami
  • Przekąska I: „Karotenowy bum” Koktajl z marchewki, selera naciowego, jabłka i imbiru
  • Obiad: Wegańskie grillowane kąski a la kurczak z naturalnym ryżem i surówką z białej kapusty.
  • Przekąska II: Tatar z cukinii i suszonych pomidorów z słupkami marchewki i bezglutenowym nachos
  • Kolacja: Krem soczewicowy z imbirem i grzankami ziołowymi..

poprzedni dzieńNiedziela, 1 października 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Paprykarz jaglany z suszonymi pomidorami, warzywami i żytnim chlebem
  • Przekąska I: Wegańska, bezglutenowa sałatka z quinoa, awokado, pomidorkami cherry, czarną fasolą i kukurydzą zaprawiona lekkim sosem limonkowo kolendrowym.
  • Obiad: Wegańskie pulpety sojowe w sosie borowikowym z kaszą gryczaną i piklowanym buraczkiem.
  • Przekąska II: Owocowa przekąska
  • Kolacja: Leczo warzywne z rustykalną korzenną bagietką. .

poprzedni dzieńPoniedziałek, 2 października 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Bezmleczne smoothie bananowo brzoskwiniowe z domowym, bezglutenowym musli
  • Przekąska I: Pieczarkowa pasta kanapkowa z słupkami zielonego ogórka i kukurydzianym chlebkiem chrupkim
  • Obiad: Curry z ciecierzycy i batata z buraczkowym ryżem
  • Przekąska II: Pudding z tapioki na mleku kokosowym z borowką amerykańską
  • Kolacja: Gryczane kaszotto z duszoną marchewką, selerem naciowym, pieczonym kalafiorem, wegańskim serem a'la feta i sosem a’la texikana. .

poprzedni dzieńWtorek, 3 października 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Wegański, roslinny twarożek z rzodkiewką, koprem i szczypiorkiem, pomidorkami cherry i bezglutenowym pieczywem
  • Przekąska I: „Arbuzowe orzeźwienie” Koktajl z truskawki, arbuza i mięty z dodatkiem sezamu.
  • Obiad: Wegańskie kąski "jak kurczak" w sosie pomidorowym z czarnymi oliwkami i tartą mozzarellą, kasza bulgur z blanszowanym zielonym groszkiem
  • Przekąska II: Wegański, czekoladowy deser jaglany z wiśnią i płatkami migdała.
  • Kolacja: Krem z pomarańczowych warzyw (dynia,marchew,batat) z mleczkiem kokosowym , chrupiącą grzanką czosnkową i natką pietruszki. .

poprzedni dzieńŚroda, 4 października 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Malinowe płatki ryżowe na mleku roślinnym z naszym, kremowym sosem waniliowym i ciemnym winogronem.
  • Przekąska I: Wytrawna sałatka „Tabouleh” z kaszy kus kus, zielonego ogórka, natki pietruszki i rodzynek zaprawiona lekkim sosem winnym.
  • Obiad: Gulasz soczewicowy z marchewką, suszonymi pomidorami pelati, blanszowanym brokułem i naturalnym ryżem.
  • Przekąska II: Mus jabłkowy z jeżynami, orzechami włoskimi i preparowaną gryką
  • Kolacja: Orientalna sałatka z warzywami, quinoa, brzoskwinią, czarnym i białym sezamem, orzechami nerkowca i kolendrowym sosem..

poprzedni dzieńCzwartek, 5 października 2023

  • Śniadanie: Wegańska pasta z białej fasoli i suszonej śliwki z ogórkiem kiszonym, żółtym cherry i żytnim pieczywem na zakwasie.
  • Przekąska I: Hawajska sałatka z ananasem, blanszowaną fasolką szparagową i delikatnym sosem winnym
  • Obiad: Seler po grecku z kasza gryczaną, pieczonym batatem, duszoną papryką i grillowaną cukinią.
  • Przekąska II: Bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne cisto bananowe z musem brzoskwiniowym
  • Kolacja: Krem z pieczonego buraczka z roslinnym serem a'la feta i prażonymi pestkami dyni..

Na czym polega dieta wegańska?

Dieta wegańska (często też nazywana dietą roślinną) jest ścisłą odmianą diety wegetariańskiej, która zakłada wykluczenie z codziennego jadłospisu wszelkich produktów pochodzenia zwierzęcego, między innymi mięsa czerwonego, mięsa drobiowego, mleka i produktów mlecznych ryb i owoców morza, jaj, a także miodu albo produktów zawierających żelatynę.

Weganie często idą też krok dalej i odrzucają wszystko, co jest związane z eksploatacją zwierząt, a więc nie korzystają z kosmetyków, które są testowane na zwierzętach, zwracają uwagę na obecność składników pochodzenia zwierzęcego w lekach i suplementach diety (np. laktoza, żelatyna), a także nie używają ubrań, obuwia czy produktów, do produkcji, których użyto skóry zwierząt.

Amerykańskie Stowarzyszenie Dietetyczne (ADA, American Dietetic Association) oceniło, że dobrze zbilansowana dieta wegańska jest bezpieczna na każdym etapie życia człowieka, więc również u dzieci oraz kobiet w ciąży i karmiących piersią. Kluczowe zatem jest odpowiednie skomponowanie diety wegańskiej, aby dostarczała odpowiednich ilości makroskładników, witamin oraz składników mineralnych. Prawidłowo zbilansowana dieta wegańska stanowi profilaktykę wielu chorób dietozależnych, między innymi pomaga zapobiegać otyłości, hiperlipidemii, cukrzycy typu 2, nadciśnieniu tętniczemu, miażdżyca czy nowotwory.

Dieta wegańska proponowana przez catering dietetyczny MediDieta jest dietą bogato skomponowaną w różnorodne składniki pochodzenia roślinnego i dostarcza wszelkich niezbędnych składników odżywczych.

Zasady diety wegańskiej

Dieta roślinna charakteryzuje się między innymi:

  • wykluczeniem wszelkich produktów pochodzenia zwierzęcego, czyli mięsa czerwonego, drobiu, ryb i owoców morza, mleka i produktów mlecznych, jaj, miodu oraz produktów zawierających komponenty pochodzenia zwierzęcego, np. żelatynę wieprzową;
  • bogato skomponowanymi posiłkami, które składają się ze składników z różnych grup żywności, między innymi warzywa, owoce, nasiona roślin strączkowych, pełnoziarniste produkty zbożowe, orzechy, nasiona, pestki, oleje roślinne;
  • dużą zawartością warzyw oraz owoców, bogatych w związki antyoksydacyjne, błonnik, witaminy i składniki mineralne;
  • odpowiednią zawartością białka, które pochodzi z produktów sojowych, tofu, nasion roślin strączkowych;
  • dużą zawartością pełnoziarnistych produktów zbożowych, tj. brązowy ryż, razowy chleb, pełnoziarniste makarony, kasze;
  • ograniczeniem produktów wysokoprzetworzonych;
  • obecnością zdrowych tłuszczów pochodzenia roślinnego, między innymi olejów roślinnych tj. oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany.

Co jeść na diecie wegańskiej? Tabela

Osoby będące na diecie wegańskiej nierzadko mają problem z pokryciem zapotrzebowania energetycznego, a także z uzyskaniem optymalnej podaży pełnowartościowego białka. Ponadto wśród wegan często występują niedobory żelaza, witaminy B12, wapnia, jodu, cynku czy kwasów tłuszczowych omega 3. Dlatego tak bardzo ważne jest urozmaicenie diety wegańskiej, tak aby posiłki składały się z różnych produktów spożywczych, by móc pokryć zapotrzebowanie na wszelkie niezbędne nam składniki odżywcze.

Często jest potrzebna również suplementacja. Podstawą jest witamina B12 oraz witamina D, które na diecie wegańskiej ciężko dostarczyć z produktów pochodzenia roślinnego. Należy również rozważyć suplementację cynku oraz wapnia. Stosowanie suplementów diety należy uzgodnić z lekarzem i dietetykiem.

Składniki odżywczeNajlepsze źródła
BiałkoNasiona roślin strączkowych (fasola, soczewica, ciecierzyca, soja, groch, bób), produkty sojowe, (napoje sojowe, jogurty sojowe, tofu, temeph) komosa ryżowa, amarantus, kasza jaglana,
TłuszczeOleje roślinne (olej rzepakowy, oliwa z oliwek, olej lniany, olej z pestek winogron, olej sojowy, olej ryżowy, olej z czarnuszki, olej z wiesiołka), orzechy (włoskie, laskowe, makadamia, pekan, nerkowca, pistacje, migdały), pestki (słonecznika, dyni), nasiona chia, siemię lniane, ziarna sezamu
WęglowodanyWarzywa, owoce, ziemniaki, pieczywo razowe, pieczywo graham, pieczywo orkiszowe, pieczywo owsiane, makarony pełnoziarniste, mąki (pszenna, żytnia, orkiszowa, ryżowa, gryczana, z ciecierzycy, sojowa), ryż (brązowy, dziki, czerwony, basmati), kasze (owsiana, jaglana, pęczak, jęczmienna, gryczana), płatki zbożowe (owsiane, jęczmienne, żytnie, orkiszowe, gryczane), otręby (owsiane, żytnie, pszenne)
Błonnik pokarmowyWarzywa, owoce, zbożowe produkty pełnoziarniste, nasiona roślin strączkowych
ŻelazoGroch, fasola biała, fasola czerwona, produkty sojowe (tofu, tempeh), soja, soczewica czerwona, komosa ryżowa, migdały, natka pietruszki, pestki dyni, brokuły, pistacje, jarmuż, niełuskane ziarna sezamu, otręby pszenne, kakao, kasza jaglana, mak, kasza orkiszowa, szpinak, ciecierzyca
WapńSoja, tofu, napoje roślinne fortyfikowane wapniem (sojowe, owsiane, migdałowe, ryżowe, orzechowe), jogurty roślinne fortyfikowane wapniem (sojowe, kokosowe, sojowo-migdałowe, sojowo-owsiane), amarantus, mak, brokuł, jarmuż, suszone figi, ziarna sezamu, migdały, kapusta pekińska
CynkBoczniaki, kurki, pieczarki, produktu sojowe, nasiona roślin strączkowych (ciecierzyca, fasola, soczewica), warzywa kapustne (kapusta, jarmuż, brokuły, brukselka), ryż dziki, komosa ryżowa, otręby pszenne, pomidory, natka pietruszki
JodSól jodowana, wodorosty, algi morskie
Kwasy tłuszczowe omega 3Oleje roślinne (olej lniany, rzepakowy, z czarnuszki, z nasion chia, konopny, rydzowy, z orzechów włoskich), siemię lniane, nasiona chia, pestki dyni, orzechy włoskie

Wegańska dieta pudełkowa: catering

Wszyscy wiemy, jak wiele czasu trzeba poświęcać, żeby samodzielnie przygotowywać sobie zdrowe, różnorodne posiłki. Dotyczy to nawet osób, które spożywają wszystkie grupy produktów. A co dopiero wtedy, kiedy mowa o jadłospisie roślinnym! Jeżeli należysz do osób, które chciałaby przejść na weganizm, ale zwyczajnie nie mają czasu na gotowanie, catering wegański jest idealnym rozwiązaniem dla Ciebie. Dieta wegańska jest zdrowa i etyczna, nie zastanawiaj się więc: zacznij, zamawiając dania z dostawą prosto pod Twoje drzwi.

Jadłospis wegański

Zastanawiasz się, jakich posiłków możesz się spodziewać, jeśli wybierzesz dietę wegańską z dostawą? Poniżej prezentujemy przykładowy jasłospis na jeden dzień. Oczywiście każdego dnia możesz oczekiwać innych posiłków. Gwarantujemy: nie będzie nudy!

  • śniadanie: ryżanka na bazie mleka roślinnego z malinami i płatkami migdałów;
  • drugie śniadanie: deser chia na bazie soku malinowego;
  • obiad: spaghetti z makaronu pełnoziarnistego z wędzonym tofu i czarnym sezamem;
  • podwieczorek: słodko-kwaśny crunch z czerwonych owoców;
  • kolacja: orientalna zupa krem z dyni z sokiem pomarańczowym i pestkami słonecznika.

Dlaczego warto wybrać catering wegański MediDieta?

Nasze posiłki zawierają dużo warzyw i owoców, dzięki czemu są bogate w błonnik, witaminę C i kwas foliowy. Wyniki badań przedstawianych przez Stowarzyszenie Wegańskie podkreślają ogromne znaczenie zdrowotne spożywania fasoli i roślin strączkowych, a także orzechów i nasion używanych w diecie wegańskiej. Nie każdy wie także, że wapń potrzebny do utrzymania zdrowia kości i zębów można znaleźć nie tylko w nabiale, ale i w wielu produktach pochodzenia roślinnego.

Należy pamiętać, że uzyskanie wystarczającej ilości witaminy B12, witaminy D, tłuszczów omega-3 i jodu jest niezbędne do utrzymania dobrego zdrowia. Odpowiednio skomponowana dieta wegańska zaspokaja to zapotrzebowanie. Duża część witaminy D docierająca do organizmu jest metabolizowana przez światło słoneczne na skórze, ale można ją również uzyskać ze wzbogaconych past wegańskich i mleka sojowego.

Co jeszcze zyskujesz, wybierając naszą ofertę?

  • zbilansowany plan żywieniowy, dzięki któremu dostarczysz swojemu organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych;
  • różnorodne, atrakcyjne posiłki z roślinnymi źródłami białka;
  • idealną dla Ciebie kaloryczność.

Jak zamówić?

Decyzja podjęta: zostaniesz weganinem? Świetnie! Wróć teraz do góry strony i zaznacz, jakiej kaloryczności chcesz otrzymywać posiłki i w jakie dni (jeśli nie wiesz, ile energii potrzebuje Twój organizm, skorzystaj z wygodnego kalkulatora kalorii). W następnym kroku uzupełnisz swoje dane i zaznaczysz, pod jaki adres chcesz otrzymywać dostawy. Jest to niezbędne, żeby kurier mógł dostarczyć Twoją zdrową dietę bez produktów odzwierzęcych. Zapłacone? Już za dwa dni otrzymasz pierwszą torbę z pudełkami. Smacznego!

Jeżeli przed wyborem diety chcesz jeszcze skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem, wybierz jeden z naszych pakietów konsultacji.

Pieczony bakłażan z długoziarnistym ryżem i brokułami - dieta wegańska
Falafelki z buraczkiem na puree batatowym z kaszą kuskus - dieta wegańska