Dieta wegańska

Dieta wegańska

Dieta wegańska

Dieta wegańska jest przeznaczona dla osób, które nie jedzą pokarmów pochodzenia zwierzęcego takich jak mięso, ryby, jaja, miód czy mleko. Nie zawiera także składników pochodzenia zwierzęcego, np. podpuszczki stosowanej w produkcji sera lub żelatyny.

Zbilansowaną wegańską dietę pudełkową zamówisz w MediDieta. Taki sposób odżywiania zmniejsza ryzyko chorób serca i cukrzycy typu 2, a także obniża ciśnienia krwi i poziomu złego cholesterolu.

Czytaj więcej
Catering wegański: falafel z warzywami

Skomponuj swoją dietę

  • 1500 kcal
  • 1800 kcal
  • 2000 kcal
  • Nie wiesz, ile kcal potrzebujesz?Oblicz

Wybierz dni dostawy

Określ zakres dni:

Uwzględnij:

Aby wybrać zakres dat, proszę kliknąć na pierwszy dzień dostawy. Aby wybrać zakres dat, proszę kliknąć pierwszy i ostatni dzień dostawy.
Aby wybrać pojedyncze dni, proszę kliknąć dwa razy w wybrany dzień.

Chcesz przetestować dietę? Wybierz dostawę na dzień próbny i sprawdź nasz catering.

Liczba dni dostawy: 0

Dieta wegańska - jadłospis

Piątek, 9 czerwca 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Wegańska "Frittata" z warzywami, oliwą z oliwek, słupkami zielonego ogórka, kiełkami słonecznika i pomidorkami cherry
  • Przekąska I: Wytrawna sałatka z quinoa, blanszowaną fasolką szparagową, kukurydzą, czerwoną papryką i wegańskim, roslinnym chedarem
  • Obiad: Orientalne curry z cieciorką, goździkami, anyżem, kardamonem, ananasem i mleczkiem kokosowym, ryż naturalny.
  • Przekąska II: Wegański, bezglutenowy, kawowy deser jaglany z frużeliną wiśniową i wiórkami kokosa
  • Kolacja: Leczo warzywne z czerwoną fasolą i tostowym pieczywem trzy ziarna..

poprzedni dzieńSobota, 10 czerwca 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Wegański „smalczyk” z białej fasoli, kiszony ogórek, żytnie-razowe pieczywo na zakwasie
  • Przekąska I: „Cytrusowy ogień” Rozgrzewający, pełen wit.C koktajl z grapefruita, pomarańczy i limonki z dodatkiem chilli i sezamu
  • Obiad: Burger wegański z pieczonymi warzywami i kaszą pęczak
  • Przekąska II: Jabłko pieczone z cynamonem i bezglutenową kruszonką
  • Kolacja: „Hawajska” sałatka ryżowa z edamame, ananasem, kukurydza, wegańskim serem i piklowanym ogórkiem zaprawiona lekkim sosem winnym.

poprzedni dzieńNiedziela, 11 czerwca 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Bezglutenowa i bezmleczna owsianka z malinami, pestkami słonecznika i świeżym melonem
  • Przekąska I: Pieczone „Frytki” z korzennych warzyw z domowym pomidorowym dipem
  • Obiad: Falafel z cieciorki i warzyw z konfiturą żurawinowa, miksem ryżu dzikiego i parboiled, blanszowany bukiet warzyw
  • Przekąska II: Kokosowy pudding z tapioki z prażonym jabłkiem, cynamonem i jagodami goji
  • Kolacja: Krem z zielonego groszku i mięty z pełnoziarnistym sucharkiem tostowym.

poprzedni dzieńPoniedziałek, 12 czerwca 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Jaglanka na mleku roślinnym z borówką amerykańską i pestkami dyni/słonecznika
  • Przekąska I: Sałatka z buraczkową komosą ryżową, zielonym ogórkiem, czerwona cebulką, orzechami laskowymi, roślinnym serem chedar i sosem z świeżych ziół
  • Obiad: Soczewicowy kotlecik z pieczarkami, kaszą jęczmienną i surowką z kiszonej kapusty
  • Przekąska II: Filetowana gruszka w wegańskim musie na bazie mleczka kokosowego i gorzkiego kakao
  • Kolacja: "Tatar" z suszonych pomidorow i cukinii z pełnoziarnistą bagietką i pomidorkami cherry.

poprzedni dzieńWtorek, 13 czerwca 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Pomidorowo-paprykowa pasta kanapkowa na bzie wegańskiego twarogu z plastrami kiszonego ogórka, kiełkami rzodkiewki i bezglutenowym pieczywem wypiekanym na gryczanym zakwasie
  • Przekąska I: Smoothie truskawkowo żurawinowe na bazie mleka roślinnego
  • Obiad: Strogonow wegański z opiekanymi ziemniaczkami w tymianku
  • Przekąska II: Sałatka neapolitańska z makaronem ryżowym, czarnymi oliwkami, suszonymi pomidorami, cukrową cebulką i sosem winegret
  • Kolacja: Krem brokułowy z pestkami dyni i ryżem.

poprzedni dzieńŚroda, 14 czerwca 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Paprykarz jaglany z szczypiorkiem, plastrami zielonego ogórka, pomidorkami koktajlowymi i żytnim razowym pieczywem na zakwasie
  • Przekąska I: "Mango Lassi" na mleku roślinnym z kardamonem i jagodami goji
  • Obiad: Pieczony seler w sosie greckim z kaszą pęczak i dużą ilością natki pietruszki
  • Przekąska II: Kisiel brzoskwiniowy z bezglutenowym wafelkiem gryczanym
  • Kolacja: Mix sałat z grillowaną cukinią, czarnymi oliwkami, warzywami, pestkami dyni i kremowym sosem balsamicznym.

poprzedni dzieńCzwartek, 15 czerwca 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Bounty owsianka na mleku roślinnym z wiórkami gorzkiej czekolady, płatkami migdała i świeżym melonem złotym i cantalupa
  • Przekąska I: Pasta z białej fasoli i aiwaru z mini pumperniklem i pomidorkami cherry
  • Obiad: Pieczone wegańskie kąski "jak kurczak" w sosie z zielonego pieprzu, sałatka lunchowa z kaszy gryczanej , duszonych pieczarek, marchewki, kopru i natki pietruszki
  • Przekąska II: „Slim” Pełen beta karotenu i wit.C koktajl z ananasa, mango i pomarańczy
  • Kolacja: Rozgrzewająca, „Tajska” zupa pomidorowa z mleczkiem kokosowym, chilli i ryżem curry..

poprzedni dzieńPiątek, 16 czerwca 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Kalafiornica z czerwona fasolą, kiełkami slonecznika i orkiszową tortillą a'la burito
  • Przekąska I: Pesto z zielonego groszku, orzeszków piniowych, tahini i bazylii z bezglutenowym nachos i słupkami marchewki.
  • Obiad: Leczo warzywne z kaszą kus kus i prażonymi pestkami dyni
  • Przekąska II: Mus malinowy z płatkami migdała i bezglutenową, kokosową kruszonką
  • Kolacja: Sałatka „grecka” na mix sałat z warzywami, weganskim serem feta, czarnymi oliwkami i czerwoną cebulką, sos winegret na bazie oliwy z oliwek.

poprzedni dzieńSobota, 17 czerwca 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Płatki ryżowe na mleku roślinnym z naszą bezcukrową konfiturą truskawkową i prażonymi pestkami słonecznika
  • Przekąska I: Wietnamska sałatka z tofu zapiekanym w sezamie, makaronem bezglutenowym, marchewką, cukinią, świeżą kolendrą i paprykowym sosem sweet-chilli
  • Obiad: Wegńskie "sin carne" z ryzem curry
  • Przekąska II: Fit trufle śliwkowo daktylowe z filetowanym ananasem
  • Kolacja: Krem dyniowo marchewkowy z pełnoziarnistym sucharkiem i natką pietruszki. .

poprzedni dzieńNiedziela, 18 czerwca 2023

  • Przekąska II: Bezglutenowe, owsiane crumble z jabłkiem i rabarbarem
  • Kolacja: Curry pomidorowe z ciecierzycą i śródziemnomorską ciabatą.
  • Śniadanie: Paprykarz jaglany z suszonymi pomidorami, warzywami i bezglutenowym chlebkiem "fette crocanti"
  • Przekąska I: Pełen potasu, beta karotenu i wit.C koktajl wielowarzywny z pestkami słonecznika i oliwą lnianą.
  • Obiad: Wegańskie klopsiki w sosie toskańskim z biała quinoa, zielonym groszkiem i kukurydzą.

Na czym polega dieta wegańska?

Dieta wegańska (często też nazywana dietą roślinną) jest ścisłą odmianą diety wegetariańskiej, która zakłada wykluczenie z codziennego jadłospisu wszelkich produktów pochodzenia zwierzęcego, między innymi mięsa czerwonego, mięsa drobiowego, mleka i produktów mlecznych ryb i owoców morza, jaj, a także miodu albo produktów zawierających żelatynę.

Weganie często idą też krok dalej i odrzucają wszystko, co jest związane z eksploatacją zwierząt, a więc nie korzystają z kosmetyków, które są testowane na zwierzętach, zwracają uwagę na obecność składników pochodzenia zwierzęcego w lekach i suplementach diety (np. laktoza, żelatyna), a także nie używają ubrań, obuwia czy produktów, do produkcji, których użyto skóry zwierząt.

Amerykańskie Stowarzyszenie Dietetyczne (ADA, American Dietetic Association) oceniło, że dobrze zbilansowana dieta wegańska jest bezpieczna na każdym etapie życia człowieka, więc również u dzieci oraz kobiet w ciąży i karmiących piersią. Kluczowe zatem jest odpowiednie skomponowanie diety wegańskiej, aby dostarczała odpowiednich ilości makroskładników, witamin oraz składników mineralnych. Prawidłowo zbilansowana dieta wegańska stanowi profilaktykę wielu chorób dietozależnych, między innymi pomaga zapobiegać otyłości, hiperlipidemii, cukrzycy typu 2, nadciśnieniu tętniczemu, miażdżyca czy nowotwory.

Dieta wegańska proponowana przez catering dietetyczny MediDieta jest dietą bogato skomponowaną w różnorodne składniki pochodzenia roślinnego i dostarcza wszelkich niezbędnych składników odżywczych.

Zasady diety wegańskiej

Dieta roślinna charakteryzuje się między innymi:

  • wykluczeniem wszelkich produktów pochodzenia zwierzęcego, czyli mięsa czerwonego, drobiu, ryb i owoców morza, mleka i produktów mlecznych, jaj, miodu oraz produktów zawierających komponenty pochodzenia zwierzęcego, np. żelatynę wieprzową;
  • bogato skomponowanymi posiłkami, które składają się ze składników z różnych grup żywności, między innymi warzywa, owoce, nasiona roślin strączkowych, pełnoziarniste produkty zbożowe, orzechy, nasiona, pestki, oleje roślinne;
  • dużą zawartością warzyw oraz owoców, bogatych w związki antyoksydacyjne, błonnik, witaminy i składniki mineralne;
  • odpowiednią zawartością białka, które pochodzi z produktów sojowych, tofu, nasion roślin strączkowych;
  • dużą zawartością pełnoziarnistych produktów zbożowych, tj. brązowy ryż, razowy chleb, pełnoziarniste makarony, kasze;
  • ograniczeniem produktów wysokoprzetworzonych;
  • obecnością zdrowych tłuszczów pochodzenia roślinnego, między innymi olejów roślinnych tj. oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany.

Co jeść na diecie wegańskiej? Tabela

Osoby będące na diecie wegańskiej nierzadko mają problem z pokryciem zapotrzebowania energetycznego, a także z uzyskaniem optymalnej podaży pełnowartościowego białka. Ponadto wśród wegan często występują niedobory żelaza, witaminy B12, wapnia, jodu, cynku czy kwasów tłuszczowych omega 3. Dlatego tak bardzo ważne jest urozmaicenie diety wegańskiej, tak aby posiłki składały się z różnych produktów spożywczych, by móc pokryć zapotrzebowanie na wszelkie niezbędne nam składniki odżywcze.

Często jest potrzebna również suplementacja. Podstawą jest witamina B12 oraz witamina D, które na diecie wegańskiej ciężko dostarczyć z produktów pochodzenia roślinnego. Należy również rozważyć suplementację cynku oraz wapnia. Stosowanie suplementów diety należy uzgodnić z lekarzem i dietetykiem.

Składniki odżywczeNajlepsze źródła
BiałkoNasiona roślin strączkowych (fasola, soczewica, ciecierzyca, soja, groch, bób), produkty sojowe, (napoje sojowe, jogurty sojowe, tofu, temeph) komosa ryżowa, amarantus, kasza jaglana,
TłuszczeOleje roślinne (olej rzepakowy, oliwa z oliwek, olej lniany, olej z pestek winogron, olej sojowy, olej ryżowy, olej z czarnuszki, olej z wiesiołka), orzechy (włoskie, laskowe, makadamia, pekan, nerkowca, pistacje, migdały), pestki (słonecznika, dyni), nasiona chia, siemię lniane, ziarna sezamu
WęglowodanyWarzywa, owoce, ziemniaki, pieczywo razowe, pieczywo graham, pieczywo orkiszowe, pieczywo owsiane, makarony pełnoziarniste, mąki (pszenna, żytnia, orkiszowa, ryżowa, gryczana, z ciecierzycy, sojowa), ryż (brązowy, dziki, czerwony, basmati), kasze (owsiana, jaglana, pęczak, jęczmienna, gryczana), płatki zbożowe (owsiane, jęczmienne, żytnie, orkiszowe, gryczane), otręby (owsiane, żytnie, pszenne)
Błonnik pokarmowyWarzywa, owoce, zbożowe produkty pełnoziarniste, nasiona roślin strączkowych
ŻelazoGroch, fasola biała, fasola czerwona, produkty sojowe (tofu, tempeh), soja, soczewica czerwona, komosa ryżowa, migdały, natka pietruszki, pestki dyni, brokuły, pistacje, jarmuż, niełuskane ziarna sezamu, otręby pszenne, kakao, kasza jaglana, mak, kasza orkiszowa, szpinak, ciecierzyca
WapńSoja, tofu, napoje roślinne fortyfikowane wapniem (sojowe, owsiane, migdałowe, ryżowe, orzechowe), jogurty roślinne fortyfikowane wapniem (sojowe, kokosowe, sojowo-migdałowe, sojowo-owsiane), amarantus, mak, brokuł, jarmuż, suszone figi, ziarna sezamu, migdały, kapusta pekińska
CynkBoczniaki, kurki, pieczarki, produktu sojowe, nasiona roślin strączkowych (ciecierzyca, fasola, soczewica), warzywa kapustne (kapusta, jarmuż, brokuły, brukselka), ryż dziki, komosa ryżowa, otręby pszenne, pomidory, natka pietruszki
JodSól jodowana, wodorosty, algi morskie
Kwasy tłuszczowe omega 3Oleje roślinne (olej lniany, rzepakowy, z czarnuszki, z nasion chia, konopny, rydzowy, z orzechów włoskich), siemię lniane, nasiona chia, pestki dyni, orzechy włoskie

Wegańska dieta pudełkowa: catering

Wszyscy wiemy, jak wiele czasu trzeba poświęcać, żeby samodzielnie przygotowywać sobie zdrowe, różnorodne posiłki. Dotyczy to nawet osób, które spożywają wszystkie grupy produktów. A co dopiero wtedy, kiedy mowa o jadłospisie roślinnym! Jeżeli należysz do osób, które chciałaby przejść na weganizm, ale zwyczajnie nie mają czasu na gotowanie, catering wegański jest idealnym rozwiązaniem dla Ciebie. Dieta wegańska jest zdrowa i etyczna, nie zastanawiaj się więc: zacznij, zamawiając dania z dostawą prosto pod Twoje drzwi.

Jadłospis wegański

Zastanawiasz się, jakich posiłków możesz się spodziewać, jeśli wybierzesz dietę wegańską z dostawą? Poniżej prezentujemy przykładowy jasłospis na jeden dzień. Oczywiście każdego dnia możesz oczekiwać innych posiłków. Gwarantujemy: nie będzie nudy!

  • śniadanie: ryżanka na bazie mleka roślinnego z malinami i płatkami migdałów;
  • drugie śniadanie: deser chia na bazie soku malinowego;
  • obiad: spaghetti z makaronu pełnoziarnistego z wędzonym tofu i czarnym sezamem;
  • podwieczorek: słodko-kwaśny crunch z czerwonych owoców;
  • kolacja: orientalna zupa krem z dyni z sokiem pomarańczowym i pestkami słonecznika.

Dlaczego warto wybrać catering wegański MediDieta?

Nasze posiłki zawierają dużo warzyw i owoców, dzięki czemu są bogate w błonnik, witaminę C i kwas foliowy. Wyniki badań przedstawianych przez Stowarzyszenie Wegańskie podkreślają ogromne znaczenie zdrowotne spożywania fasoli i roślin strączkowych, a także orzechów i nasion używanych w diecie wegańskiej. Nie każdy wie także, że wapń potrzebny do utrzymania zdrowia kości i zębów można znaleźć nie tylko w nabiale, ale i w wielu produktach pochodzenia roślinnego.

Należy pamiętać, że uzyskanie wystarczającej ilości witaminy B12, witaminy D, tłuszczów omega-3 i jodu jest niezbędne do utrzymania dobrego zdrowia. Odpowiednio skomponowana dieta wegańska zaspokaja to zapotrzebowanie. Duża część witaminy D docierająca do organizmu jest metabolizowana przez światło słoneczne na skórze, ale można ją również uzyskać ze wzbogaconych past wegańskich i mleka sojowego.

Co jeszcze zyskujesz, wybierając naszą ofertę?

  • zbilansowany plan żywieniowy, dzięki któremu dostarczysz swojemu organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych;
  • różnorodne, atrakcyjne posiłki z roślinnymi źródłami białka;
  • idealną dla Ciebie kaloryczność.

Jak zamówić?

Decyzja podjęta: zostaniesz weganinem? Świetnie! Wróć teraz do góry strony i zaznacz, jakiej kaloryczności chcesz otrzymywać posiłki i w jakie dni (jeśli nie wiesz, ile energii potrzebuje Twój organizm, skorzystaj z wygodnego kalkulatora kalorii). W następnym kroku uzupełnisz swoje dane i zaznaczysz, pod jaki adres chcesz otrzymywać dostawy. Jest to niezbędne, żeby kurier mógł dostarczyć Twoją zdrową dietę bez produktów odzwierzęcych. Zapłacone? Już za dwa dni otrzymasz pierwszą torbę z pudełkami. Smacznego!

Jeżeli przed wyborem diety chcesz jeszcze skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem, wybierz jeden z naszych pakietów konsultacji.

Pieczony bakłażan z długoziarnistym ryżem i brokułami - dieta wegańska
Falafelki z buraczkiem na puree batatowym z kaszą kuskus - dieta wegańska