Insulinooporność i cukrzyca typu 2 są coraz powszechniejszymi schorzeniami, należą wręcz do chorób cywilizacyjnych, na których rozwój wpływ ma nieprawidłowy styl życia. Stąd też walka z ich objawami polega w dużej mierze na modyfikacji sposobu odżywania, który ma ogromny wpływ na zdrowie i samopoczucie.
W celu ułatwienia przestrzegania zaleceń dietetycznych w tych jednostkach chorobowych proponujemy naszym klientom catering insulinowy. Dzięki niemu osoby z insulinoopornością będą jeść zdrowo, a jednocześnie smacznie — a to wszystko bez potrzeby robienia zakupów i spędzania wielu godzin w kuchni.
Piątek, 9 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńSobota, 10 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńNiedziela, 11 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńPoniedziałek, 12 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńWtorek, 13 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńŚroda, 14 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńCzwartek, 15 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńPiątek, 16 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńSobota, 17 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńNiedziela, 18 czerwca 2023
Insulinooporność jest stanem, w którym pomimo prawidłowego lub podwyższonego stężenia insuliny w organizmie nie wywołuje ona odpowiedniej reakcji komórek (są one „odporne” na jej działanie). W rezultacie bardzo często dochodzi do zachorowania na cukrzycę typu 2. - najczęściej występującą postać tej choroby.
Główną przyczyną rozwoju insulinooporności i — co za tym idzie — cukrzycy typu 2. jest nieodpowiedni styl życia, a w szczególności nieprawidłowa dieta oraz brak aktywności fizycznej, a największymi czynnikami ryzyka: nadwaga i otyłość. Dlatego w celu poprawy sytuacji najważniejsza jest zmiana nawyków żywieniowych.
Odpowiednio dobrana dieta insulinowa pozwala lepiej kontrolować poziom cukru we krwi, zredukować nadmierną masę ciała i tym samym zwiększyć wrażliwość tkanek na insulinę, co z kolei przy konsultacji z lekarzem pozwala zmniejszyć dawki stosowanych leków.
Podstawową cechą diety w insulinooporności i cukrzycy typu 2. jest jej urozmaicenie oraz odpowiednie zbilansowanie, czyli dopasowanie diety pod kątem kaloryczności do konkretnego Pacjenta, jak również właściwe ilości makro- oraz mikroskładników. Dietoterapia powinna wykluczać wysokoprzetworzone produkty oraz ograniczać produktu o dużą ilością cukrów prostych. Sposób żywienia w tych schorzeniach powinien opierać się o produkty o wysokiej wartości odżywczej oraz z niskim indeksem glikemicznym.
U Pacjentów z nadwagą i otyłością konieczna jest redukcja masy ciała, a więc stosowanie diety o ujemnym bilansie energetycznym. Rekomenduje się zastosowanie diety o cechach śródziemnomorskiego modelu żywienia lub diety DASH.
Chcesz jeść tak, jak zalecają lekarzy i dietetycy, ale brakuje Ci wiedzy albo zwyczajnie czasu, aby samodzielnie komponować odpowiednio zbilansowane dania? Zleć to nam! Dieta pudełkowa w insulinooporności i cukrzycy typu 2., która jest dostarczana przez catering MediDieta, opiera się na zaleceniach klinicznych Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego i charakteryzuje się:
Pamiętamy również o odpowiedniej obróbce termicznej produktów. Mięso, drób, ryby i inne produkty w diecie przy cukrzycy typu 2. lub insulinowej zaleca się:
Należy unikać smażenia na maśle lub dużej ilości tłuszczu, więc w naszym cateringu znajdziesz tylko gotowane, piezczone ub duszone na parze posiłki.
W poniższej tabeli prezentujemy żywność, którą warto włączać w jadłospis diety insulinowej oraz takie, których lepiej unikać. Tyc zasad przestrzegamy też oczywiście, komponując naszą dietę pudełkową.
Grupa produktów | Produkty zalecane | Produktu niezalecane |
Produkty zbożowe | Pieczywo żytnie, orkiszowe, owsiane, gryczane razowe lub pełnoziarniste, pieczywo graham, pumpernikiel, pieczywo z dodatkiem ziaren, otrąb, bułki grahamki, ryż brązowy, ryż basmati, ryż czerwony, ryż czarny, ryż dziki, kasza gryczana, kasza pęczak, makaron razowy, makaron z mąki durum (semolina), makaron z nasion roślin strączkowych, mąka o typach >1200 (mąka żytnia, pszenna, orkiszowa), mąka sojowa, mąka z ciecierzycy, płatki owsiane, żytnie, orkiszowe, (oprócz płatków błyskawicznych), otręby (pszenne, żytnie, gryczane, owsiane) | Pieczywo z mąk typu <1200, pieczywo na miodzie i wypieki z dodatkiem cukru, pieczywo ryżowe, kukurydziane, bułki maślane, bułki kajzerki, bagietki francuskie, ryż biały, jaśminowy, kasze drobnoziarniste (kasza manna, jaglana), makaron z mąki pszennej oczyszczonej, makaron kukurydziany, mąka ryżowa, kukurydziana, ziemniaczana, mąka o typie <1200, płatki kukurydziane, ryżowe, śniadaniowe, jaglane, płatki owsiane błyskawiczne |
Mleko i przetwory mleczne | Mleko odtłuszczone <2% zawartości tłuszczu, ser twarogowy chudy i półtłusty, napoje fermentowane mleczne bez dodatku tłuszczu (jogurt naturalny, maślana, kefir, mleko zsiadłe), jogurt typu skyr, sery chude homogenizowane, ser żółty odtłuszczony, mozzarella, ser typu Feta, ser twardy (parmezan, grana padano) – w ograniczonych ilościach | Mleko 3,2 i 3,5% zawartości tłuszczu, śmietana, jogurt grecki, napoje mleczne słodzone cukrem, jogurty owocowe z dodatkiem cukru, mleko skondensowane, sery twarogowe tłuste, sery homogenizowane tłuste, śmietana, sery żółte tłuste, sery pleśniowe, sery topione, desery mleczne (gotowy budyń, ryż na mleku, serki smakowe), wyroby seropodobne |
Mięso, ryby, jaja, przetwory mięsne i rybne | Chude mięsa: cielęcina, kurczak i indyk bez skóry, chuda wołowina wieprzowina (polędwica, szybka, schab), chude wędliny (wędliny drobiowe, szynka gotowana, polędwica) – w ograniczonych ilościach, mięsa gotowane, duszone bez wcześniejszego obsmażania, mięsa pieczone w folii, rękawie termicznym, pergaminie, chude ryby: tuńczyk, dorsz, sola, miruna, morszczuk, sandacz, okoń, szczupak, leszcz, owoce morza, tłuste ryby (łosoś, śledź, makrela) – w ograniczonych ilościach, jajka gotowane na miękko, w koszulkach, jajecznica na parze, omlet na parze bez dodatku tłuszczu | Tłuste mięsa: wieprzowina, kaczka, gęś, baranina, podroby, pasztety, parówki, pasztetowa, salceson, tłuste wędliny, mięsa peklowane, konserwy mięsne, mięsa smażone i pieczone z dużą ilością tłuszczu, konserwy rybne, ryby w oleju, panga, sałatki rybne w majonezie i sosie śmietankowy, ryby smażone w panierce, smażona jajecznica, jajka sadzone i omlety na tłuszczu, boczku, smalcu, słoninie |
Tłuszcze | Margaryny miękkie wyskogatunkowe, oliwa z oliwek, oleje roślinne (słonecznikowy, rzepakowy, lniany, z wiesiołka, ryżowy, z czarnuszki, z pestek winogron) | Słonina, smalec, boczek, margaryny twarde (w kostkach), masło, olej palmowy, olej kokosowy |
Warzywa | Wszystkie warzywa – na surowo, ugotowane (nierozgotowane), blanszowane, kiszone | Przetworzone ziemniaki (frytki, ziemniaki smażone i pieczone w tłuszczu), przetworzone warzywa (np. sałatka z majonezem, śmietaną), warzywa panierowane
|
Owoce | Świeże i mrożone, nieprzejrzałe owoc (banany, winogrona i dżemy niskosłodzone - w ograniczonej ilości)
| Suszone owoce, owoce kandyzowane, owoce w syropach, musy owocowe, soki owocowe, dżemy wysokosłodzone, konfitury, marmolady, kompoty z cukrem, galaretki ze śmietaną |
Przyprawy | Pieprz, mięta, melisa, tymianek, ziele angielskie, oregano, szafran, lubczyk, majeranek, koperek, natka pietruszki, cynamon, wanilia, kminek, goździki, sok z cytryny, czosnek, cebula | Vegeta, sosy w proszku, zupy w proszku, cukier, miód, glukoza, fruktoza |
Orzechy i nasiona | Pestki dyni, nasiona słonecznika, orzechy bez dodatku soli - włoskie, laskowe, nerkowce, arachidowe, siemię lniane | Orzechy z dodatkiem soli, orzeszki w karmelu, orzeszki w panierce, pestki słonecznika w karmelu miodzie |
Słodycze i desery | Kisiele, galaretki, budynie na chudym mleku, sorbety – w ograniczonych ilościach, sałatki owocowe, desery bez dodatku cukru, z dodatkiem słodzików (erytrytol, ksylitol, stewia) | Ciasto francuskie, kremy, wszystkie desery z cukrem, czekolada, pączki, faworki, ciasta kruche, bułeczki maślane, torty, ciasta z kremem, ptysie, drożdżówki, chałki, ciastka i ciasta z bitą śmietaną, lody, czekolada, kakao, batony czekoladowe, chałwa |
Napoje | Woda mineralna, kawa, herbata, napary ziołowe bez dodatku cukru, soki warzywne | Słodkie napoje, soki, nektary, napoje energetyczne, wody smakowe, lemoniada, napoje typy coca-cola, słodkie napoje gazowane, napoje alkoholowe
|
Inne | - | Słone przekąski (paluszki, chipsy, krakersy), produkty instant, gotowe dania, produkty typu fast food, pyzy, pierogi leniwe, kluski, bułki na parze na mące o typie <1200. |
Aby wspomóc leczenie insulinooporności właściwym jadłospisem, postaw na zdrową dietę dostarczaną codziennie prosto pod Twoje drzwi. Z nami możesz jeść nie tylko zgodnie z zasadami, ale i bardzo smacznie. Zamówienie diety pudełkowej insulinowej jest łatwe i nie zajmuje dużo czasu: przejdź po prostu do formularza zamówienia umieszczonego na górze strony i wybierz dni dostawy oraz kaloryczność. Następnie podaj nam swój adres i zapłać. Odpowiednią dietę zaczniesz otrzymywać po dwóch dniach.