Dieta w insulinooporności i cukrzycy typu 2

Dieta w insulinooporności i cukrzycy typu 2

Dieta w insulinooporności i cukrzycy typu 2

Insulinooporność i cukrzyca typu 2 są coraz powszechniejszymi schorzeniami, należą wręcz do chorób cywilizacyjnych, na których rozwój wpływ ma nieprawidłowy styl życia. Stąd też walka z ich objawami polega w dużej mierze na modyfikacji sposobu odżywania, który ma ogromny wpływ na zdrowie i samopoczucie.

W celu ułatwienia przestrzegania zaleceń dietetycznych w tych jednostkach chorobowych proponujemy naszym klientom catering insulinowy. Dzięki niemu osoby z insulinoopornością będą jeść zdrowo, a jednocześnie smacznie — a to wszystko bez potrzeby robienia zakupów i spędzania wielu godzin w kuchni.

Czytaj więcej
Kurczak grillowany z warzywami: dieta w insulinnoporności i cukrzycy typu 2

Skomponuj swoją dietę

  • 1500 kcal
  • 2000 kcal
  • 2500 kcal
  • Nie wiesz, ile kcal potrzebujesz?Oblicz

Wybierz dni dostawy

Określ zakres dni:

Uwzględnij:

Aby wybrać zakres dat, proszę kliknąć na pierwszy dzień dostawy. Aby wybrać zakres dat, proszę kliknąć pierwszy i ostatni dzień dostawy.
Aby wybrać pojedyncze dni, proszę kliknąć dwa razy w wybrany dzień.

Chcesz przetestować dietę? Wybierz dostawę na dzień próbny i sprawdź nasz catering.

Liczba dni dostawy: 0

Dieta w insulinooporności i cukrzycy typu 2 - jadłospis

Wtorek, 26 września 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Pasta kanapkowa z makreli, kiszony ogórek, papryka, chleb żytnio-razowy
  • Przekąska I: Sałatka z pieczoną marchewką, ciecierzycą, zagrodowym serem , pomidorkami cherry i sosem musztardowym na bazie oliwy z oliwek
  • Obiad: Pieczone kąski kurczaka w sosie teryaki z warzywami i mleczkiem kokosowym, makaron pełnoziarnisty.
  • Przekąska II: Jogurt naturalny z pieczona gruszką i prazonymi pestkami slonecznika
  • Kolacja: Krem brokułowo cukiniowy z ziołowymi mini grzaneczkami i natką pietruszki .

poprzedni dzieńŚroda, 27 września 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Biały twaróg z rzodkiewką słupkami czerwonej papryki i pełnoziarnistym pieczywem z słonecznikiem
  • Przekąska I: Pełne probiotyków jogurtowe smoothie bananowo truskawkowe z wysoko błonnikowymi otrębami owsianymi i chia
  • Obiad: Wege klopsiki z pieczonym ziemniakiem i koprem, fasolka szparagowa z oliwą z oliwek
  • Przekąska II: Świeże owoce sezonowe z orzechami
  • Kolacja: „Poke Bowl” z łososiem wędzonym na zimno, ryżem curry, zieloną soczewicą, pomidorkami cherry, serem feta, czarnym sezamem i oliwą bazyliowo cytrynową. .

poprzedni dzieńCzwartek, 28 września 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Domowa owsianka z musem malinowo truskawkowym i orzechami
  • Przekąska I: „Hummus” dyniowy z naszymi proziaczkami i słupkami zielonego ogórka
  • Obiad: Gulasz z soczewicy i pieczarek w orientalnym sosie z warzywami i kaszą pęczak
  • Przekąska II: Pieczone jabłko z cynamonem i fruzeliną wisniową, orzechami włoskimi
  • Kolacja: Toskańska zupa pomidorowa z szpinakowym tortelloni.

poprzedni dzieńPiątek, 29 września 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Pełnoziarnisty naleśnik z pastą z pieczonych warzyw i oliwy z oliwek, pomidorki cherry, kiełki słonecznika
  • Przekąska I: Pełnoziarnisty naleśnik z pastą z pieczonych warzyw i oliwy z oliwek, pomidorki cherry, kiełki słonecznika
  • Obiad: Wytrawna sałatka ryżowa z jarmużem, marchewką i żurawiną okraszona prażonymi pestkami słonecznika i limonkowym sosem.
  • Przekąska II: Pełnoziarniste spaghetti „al tonno” z parmezanem, i kaparami.
  • Kolacja: Jogurtowy koktajl z mango, banana i pomarańczy.

poprzedni dzieńSobota, 30 września 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Bezmleczna „Bounty jaglanka” z malinami
  • Przekąska I: „Karotenowy bum” Koktajl z marchewki, selera naciowego, jabłka i imbiru z dodatkiem siemienia lnianego
  • Obiad: Grillowany filet kurczaka z naturalnym ryżem i surówką z białej kapusty.
  • Przekąska II: Tatar z cukinii i suszonych pomidorów z słupkami marchewki i kukurydzianym nachos
  • Kolacja: Krem soczewicowy z imbirem i pieczonym groszkiem ptysiowym. .

poprzedni dzieńNiedziela, 1 października 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Pieczony omlet jajeczny na wytrawnie z duszonymi pieczarkami i kiełkami słonecznika, żytni chleb chrupki
  • Przekąska I: Wytrawna sałatka z quinoa, awokado, pomidorkami cherry, czarną fasolą zaprawiona lekkim sosem limonkowo kolendrowym.
  • Obiad: Pieczony filet indyka w sosie borowikowym z kaszą gryczaną i piklowanym buraczkiem
  • Przekąska II: Otrebowe ciasto marchewkowe z bakaliami i cytrynowym twarożkiem.
  • Kolacja: Leczo warzywne z rustykalną korzenną bagietką. .

poprzedni dzieńPoniedziałek, 2 października 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Naturalny jogurt z własnej produkcji morelową konfiturą bezcukrową i domowym owsianym musli z orzechami.
  • Przekąska I: Sałatka pieczarkowa z makaronem pełnoziarnistym i sosem winegret
  • Obiad: Filet rybny w sosie bernaise z pieczonym bakłazanem i naturalnym ryżem
  • Przekąska II: Pudding z tapioki na mleku kokosowym z borowką amerykańską
  • Kolacja: Gryczane kaszotto z duszoną marchewką, selerem naciowym, pieczonym kalafiorem, serem feta i chipsami jarmużu, sos a’la texikana. .

poprzedni dzieńWtorek, 3 października 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Paprykowy twarożek z rzodkiewką, koprem i szczypiorkiem, pomidorki cherry, żytnie-razowe pieczywo na zakwasie.
  • Przekąska I: „Arbuzowe orzeźwienie” Koktajl z truskawki, arbuza i mięty z dodtakiem sezamu
  • Obiad: Pieczony filet indyka w sosie pomidorowym z czarnymi oliwkami i tartą mozzarellą, ryż naturalny z blanszowanym zielonym groszkiem.
  • Przekąska II: Owsiane crumble z wiśniami i platkami migdała
  • Kolacja: Krem z pomarańczowych warzyw (dynia,marchew,batat) z mleczkiem kokosowym , pełnoziarnistą grzanką czosnkową i natką pietruszki. .

poprzedni dzieńŚroda, 4 października 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Płatki żytnie na mleku roślinnym z waniliowym twarożkiem i owocami leśnymi
  • Przekąska I: Wytrawna sałatka „Tabouleh” z ryżem czerwonym i dzikim, zielonym ogórkiem, natką pietruszki i lekkim sosem winnym.
  • Obiad: Gulasz soczewicowy z marchewką, suszonymi pomidorami pelati, blanszowanym brokułem i pieczonymi ziemniaczkami
  • Przekąska II: Jogurtowa „Fit straciatella” z owocem granatu, jeżyną i orzechami włoskimi.
  • Kolacja: Mix sałat z warzywami, quinoa, brzoskwinią, czarnym i białym sezamem, orzechami nerkowca i kolendrowym sosem..

poprzedni dzieńCzwartek, 5 października 2023

  • Śniadanie: Kanapkowa pasta z białej fasoli i suszonej śliwki z ogórkiem kiszonym, żółtym cherry i żytnim pieczywem na zakwasie.
  • Przekąska I: Pełnoziarnista, hawajska sałatka z łososiem, ananasem, blanszowaną fasolką szparagową i delikatnym sosem winnym
  • Obiad: Filet kurczaka po grecku z kasza gryczaną, pieczonym batatem, duszoną papryką i grillowaną cukinią.
  • Przekąska II: Jogurt naturalny z brzoskwinią i owsianą kruszonką z cynamonem
  • Kolacja: Krem z zielonego groszku i szparagi z serem feta i prażonymi pestkami dyni.

Czym jest insulinooporność i cukrzyca typu 2? Czy zawsze występują łącznie?

Insulinooporność jest stanem, w którym pomimo prawidłowego lub podwyższonego stężenia insuliny w organizmie nie wywołuje ona odpowiedniej reakcji komórek (są one „odporne” na jej działanie). W rezultacie bardzo często dochodzi do zachorowania na cukrzycę typu 2. - najczęściej występującą postać tej choroby.

Główną przyczyną rozwoju insulinooporności i — co za tym idzie — cukrzycy typu 2. jest nieodpowiedni styl życia, a w szczególności nieprawidłowa dieta oraz brak aktywności fizycznej, a największymi czynnikami ryzyka: nadwaga i otyłość. Dlatego w celu poprawy sytuacji najważniejsza jest zmiana nawyków żywieniowych.

Odpowiednio dobrana dieta insulinowa pozwala lepiej kontrolować poziom cukru we krwi, zredukować nadmierną masę ciała i tym samym zwiększyć wrażliwość tkanek na insulinę, co z kolei przy konsultacji z lekarzem pozwala zmniejszyć dawki stosowanych leków.

Zalecenia dietetyczne w insulinooporności i cukrzycy typu 2.

Podstawową cechą diety w insulinooporności i cukrzycy typu 2. jest jej urozmaicenie oraz odpowiednie zbilansowanie, czyli dopasowanie diety pod kątem kaloryczności do konkretnego Pacjenta, jak również właściwe ilości makro- oraz mikroskładników. Dietoterapia powinna wykluczać wysokoprzetworzone produkty oraz ograniczać produktu o dużą ilością cukrów prostych. Sposób żywienia w tych schorzeniach powinien opierać się o produkty o wysokiej wartości odżywczej oraz z niskim indeksem glikemicznym.

U Pacjentów z nadwagą i otyłością konieczna jest redukcja masy ciała, a więc stosowanie diety o ujemnym bilansie energetycznym. Rekomenduje się zastosowanie diety o cechach śródziemnomorskiego modelu żywienia lub diety DASH.

Dieta insulinowa: catering dostawą do domu

Chcesz jeść tak, jak zalecają lekarzy i dietetycy, ale brakuje Ci wiedzy albo zwyczajnie czasu, aby samodzielnie komponować odpowiednio zbilansowane dania? Zleć to nam! Dieta pudełkowa w insulinooporności i cukrzycy typu 2., która jest dostarczana przez catering MediDieta, opiera się na zaleceniach klinicznych Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego i charakteryzuje się:

  • bazowaniem na produktach o niskim indeksie glikemicznym (<55);
  • ograniczeniem produktów z dużą zawartością cukrów prostych i o wysokim indeksie glikemicznym (>70), takich jak: cukier, miód, słodkie napoje, wody smakowe, słodzone produkty mleczne, słodycze, wyroby cukiernicze, przetwory owocowe: dżemy, konfitury wysokosłodzone, marolady, musy owocowe, owoce suszone;
  • dużą ilością nieprzetworzonych warzyw i owoców (minimum 5 porcji dziennie lub minimum 400 g dziennie);
  • dużą podażą pełnoziarnistych produktów zbożowych - są one bogatsze w składniki mineralne i witaminy, a zawarty w nich błonnik pokarmowy reguluje funkcje trawienne i pozytywnie wpływa na kontrolę glikemii. Ponadto wykazano, że spożycie 2–3 porcji produktów pełnoziarnistych w codziennej diecie wiąże się ze zmniejszonym występowaniem insulinooporności i mniejszym ryzykiem wystąpienia cukrzycy typu 2;
  • ograniczeniem ilości rafinowanych produktów spożywczych, takich jak mąki o niskim typie (<1200), np.: pszenna, ryżowa, żytnia;
  • ograniczeniem podaży mięsa czerwonego i zwiększeniem podaży nasion roślin strączkowych oraz ryb i owoców morza (co najmniej 2-3 razy w tygodniu);
  • ograniczeniem spożywania produktów o wysokiej zawartości tłuszczów pochodzenia zwierzęcego (nasycone kwasy tłuszczowe, cholesterol) oraz produktów zawierających kwasy tłuszczowe trans;
  • używaniem tłuszczów roślinnych, z wyjątkiem oleju palmowego i kokosowego.

Pamiętamy również o odpowiedniej obróbce termicznej produktów. Mięso, drób, ryby i inne produkty w diecie przy cukrzycy typu 2. lub insulinowej zaleca się:

  • gotować;
  • gotować na parze;
  • dusić bez wcześniejszego obsmażania;
  • piec w folii, rękawie termicznym lub w pergaminie.

Należy unikać smażenia na maśle lub dużej ilości tłuszczu, więc w naszym cateringu znajdziesz tylko gotowane, piezczone ub duszone na parze posiłki.

Produkty zalecane i niezalecane w diecie w insulinooporności i cukrzycy typu 2

W poniższej tabeli prezentujemy żywność, którą warto włączać w jadłospis diety insulinowej oraz takie, których lepiej unikać. Tyc zasad przestrzegamy też oczywiście, komponując naszą dietę pudełkową.

Grupa produktówProdukty zalecaneProduktu niezalecane
Produkty zbożowePieczywo żytnie, orkiszowe, owsiane, gryczane razowe lub pełnoziarniste, pieczywo graham, pumpernikiel, pieczywo z dodatkiem ziaren, otrąb, bułki grahamki, ryż brązowy, ryż basmati, ryż czerwony, ryż czarny, ryż dziki, kasza gryczana, kasza pęczak, makaron razowy, makaron z mąki durum (semolina), makaron z nasion roślin strączkowych, mąka o typach >1200 (mąka żytnia, pszenna, orkiszowa), mąka sojowa, mąka z ciecierzycy, płatki owsiane, żytnie, orkiszowe, (oprócz płatków błyskawicznych), otręby (pszenne, żytnie, gryczane, owsiane)Pieczywo z mąk typu <1200, pieczywo na miodzie i wypieki z dodatkiem cukru, pieczywo ryżowe, kukurydziane, bułki maślane, bułki kajzerki, bagietki francuskie, ryż biały, jaśminowy, kasze drobnoziarniste (kasza manna, jaglana), makaron z mąki pszennej oczyszczonej, makaron kukurydziany, mąka ryżowa, kukurydziana, ziemniaczana, mąka o typie <1200, płatki kukurydziane, ryżowe, śniadaniowe, jaglane, płatki owsiane błyskawiczne
Mleko i przetwory mleczneMleko odtłuszczone <2% zawartości tłuszczu, ser twarogowy chudy i półtłusty, napoje fermentowane mleczne bez dodatku tłuszczu (jogurt naturalny, maślana, kefir, mleko zsiadłe), jogurt typu skyr, sery chude homogenizowane, ser żółty odtłuszczony, mozzarella, ser typu Feta, ser twardy (parmezan, grana padano) – w ograniczonych ilościachMleko 3,2 i 3,5% zawartości tłuszczu, śmietana, jogurt grecki, napoje mleczne słodzone cukrem, jogurty owocowe z dodatkiem cukru, mleko skondensowane, sery twarogowe tłuste, sery homogenizowane tłuste, śmietana, sery żółte tłuste, sery pleśniowe, sery topione, desery mleczne (gotowy budyń, ryż na mleku, serki smakowe), wyroby seropodobne
Mięso, ryby, jaja, przetwory mięsne i rybneChude mięsa: cielęcina, kurczak i indyk bez skóry, chuda wołowina wieprzowina (polędwica, szybka, schab), chude wędliny (wędliny drobiowe, szynka gotowana, polędwica) – w ograniczonych ilościach, mięsa gotowane, duszone bez wcześniejszego obsmażania, mięsa pieczone w folii, rękawie termicznym, pergaminie, chude ryby: tuńczyk, dorsz, sola, miruna,  morszczuk, sandacz, okoń, szczupak, leszcz, owoce morza, tłuste ryby (łosoś, śledź, makrela) – w ograniczonych ilościach, jajka gotowane na miękko, w koszulkach, jajecznica na parze, omlet na parze bez dodatku tłuszczuTłuste mięsa: wieprzowina, kaczka, gęś, baranina, podroby, pasztety, parówki, pasztetowa, salceson, tłuste wędliny, mięsa peklowane, konserwy mięsne, mięsa smażone i pieczone z dużą ilością tłuszczu, konserwy rybne, ryby w oleju, panga, sałatki rybne w majonezie i sosie śmietankowy, ryby smażone w panierce, smażona jajecznica, jajka sadzone i omlety na tłuszczu, boczku, smalcu, słoninie
TłuszczeMargaryny miękkie wyskogatunkowe, oliwa z oliwek, oleje roślinne (słonecznikowy, rzepakowy, lniany, z wiesiołka, ryżowy, z czarnuszki, z pestek winogron)Słonina, smalec, boczek, margaryny twarde (w kostkach), masło, olej palmowy, olej kokosowy
WarzywaWszystkie warzywa – na surowo, ugotowane (nierozgotowane), blanszowane, kiszonePrzetworzone ziemniaki (frytki, ziemniaki smażone i pieczone w tłuszczu), przetworzone warzywa (np. sałatka z majonezem, śmietaną), warzywa panierowane

 

OwoceŚwieże i mrożone, nieprzejrzałe owoc (banany, winogrona i dżemy niskosłodzone - w ograniczonej ilości)

 

Suszone owoce, owoce kandyzowane, owoce w syropach, musy owocowe, soki owocowe, dżemy wysokosłodzone, konfitury, marmolady, kompoty
z cukrem, galaretki ze śmietaną
PrzyprawyPieprz, mięta, melisa, tymianek, ziele angielskie, oregano, szafran, lubczyk, majeranek, koperek, natka pietruszki, cynamon, wanilia, kminek, goździki, sok z cytryny, czosnek, cebulaVegeta, sosy w proszku, zupy w proszku, cukier, miód, glukoza, fruktoza
Orzechy i nasionaPestki dyni, nasiona słonecznika, orzechy bez dodatku soli - włoskie, laskowe, nerkowce, arachidowe, siemię lnianeOrzechy z dodatkiem soli, orzeszki w karmelu, orzeszki w panierce, pestki słonecznika w karmelu miodzie
Słodycze i deseryKisiele, galaretki, budynie na chudym mleku, sorbety – w ograniczonych ilościach, sałatki owocowe, desery bez dodatku cukru, z dodatkiem słodzików (erytrytol, ksylitol, stewia)Ciasto francuskie, kremy, wszystkie desery z cukrem, czekolada, pączki, faworki, ciasta kruche, bułeczki maślane, torty, ciasta z kremem, ptysie, drożdżówki, chałki, ciastka i ciasta z bitą śmietaną, lody, czekolada, kakao, batony czekoladowe, chałwa
NapojeWoda mineralna, kawa, herbata, napary ziołowe bez dodatku cukru, soki warzywneSłodkie napoje, soki, nektary, napoje energetyczne, wody smakowe, lemoniada, napoje typy coca-cola, słodkie napoje gazowane, napoje alkoholowe

 

Inne-Słone przekąski (paluszki, chipsy, krakersy), produkty instant, gotowe dania, produkty typu fast food, pyzy, pierogi leniwe, kluski, bułki na parze na mące o typie <1200.

Wybierz catering dietetyczny, by zwalczać objawy insulinooporności

Aby wspomóc leczenie insulinooporności właściwym jadłospisem, postaw na zdrową dietę dostarczaną codziennie prosto pod Twoje drzwi. Z nami możesz jeść nie tylko zgodnie z zasadami, ale i bardzo smacznie. Zamówienie diety pudełkowej insulinowej jest łatwe i nie zajmuje dużo czasu: przejdź po prostu do formularza zamówienia umieszczonego na górze strony i wybierz dni dostawy oraz kaloryczność. Następnie podaj nam swój adres i zapłać. Odpowiednią dietę zaczniesz otrzymywać po dwóch dniach.

Dieta w insulinooporności i cukrzycy typu 2 - Pieczeń wołowo-wieprzowa z ryżem
Dieta w insulinooporności i cukrzycy typu 2 - Kurczak zapiekany w szynce z ryżem naturalnym
Dieta w insulinooporności i cukrzycy typu 2 - kurczak z mixem ryżu warzywami