Dieta przy refluksie

Dieta przy refluksie

Dieta przy refluksie

W chorobie refluksowej przełyku jadłospis powinien być przede wszystkim urozmaicony oraz odpowiednio zbilansowany, czyli dostarczający odpowiednią ilość energii i składników odżywczych (węglowodanów, tłuszczu oraz białka), oparty na nisko przetworzonych produktach o wysokiej wartości odżywczej.

Chcesz minimalizować objawy refluksu żołądkowo-przełykowego, nie poświęcając dużo czasu na zakupy i gotowanie? Zamów dietę pudełkową na refluks, którą proponuje MediDieta.

Czytaj więcej
Dieta przy refluksie

Skomponuj swoją dietę

  • 1500 kcal
  • 2000 kcal
  • 2500 kcal
  • Nie wiesz, ile kcal potrzebujesz?Oblicz

Wybierz dni dostawy

Określ zakres dni:

Uwzględnij:

Aby wybrać zakres dat, proszę kliknąć na pierwszy dzień dostawy. Aby wybrać zakres dat, proszę kliknąć pierwszy i ostatni dzień dostawy.
Aby wybrać pojedyncze dni, proszę kliknąć dwa razy w wybrany dzień.

Chcesz przetestować dietę? Wybierz dostawę na dzień próbny i sprawdź nasz catering.

Ilość dni dostawy: 0

Charakterystyka diety w chorobie refluksowej przełyku

Postępowanie dietetyczne polega przede wszystkim na unikaniu spożywania produktów, które powodują wystąpienie dolegliwości (tabela poniżej), powodując nadmierne wydzielanie kwasu solnego. Należy jeść 4-5 małych objętościowo posiłków w regularnych odstępach czasowych. Duże objętościowo dania spożywanie nieregularnie zwiększają ryzyko zarzucania treści do przełyku, szczególnie gdy następuje spięcie mięśni brzucha, np. podczas siedzenia, śmiechu czy ćwiczeń, tym samym powodując nasilenie i postęp choroby. Ostatni posiłek powinien być lekki oraz spożyty ok. 3 godziny przed snem. Zaleca się, aby posiłki były umiarkowanie cieple, należy unikać dań i napojów gorących albo bardzo zimny, aby nie podrażniać błony śluzowej przełyku.

Ograniczenia kaloryczne należy stosować u Pacjentów z nadwagą i otyłością.

Pudełkowa dieta przy refluksie: główne cechy

Dieta antyrefluksowa proponowana przez MediDietę charakteryzuje się:

  • wykluczenie posiłków tłustych, smażonych oraz cebuli i czosnku — tłuste potrawy oraz cebula i czosnek zmniejszają napięcie dolnego zwieracza przełyku (który w refluksie i tak się nie domyka), co zwiększa otwór i ryzyko pojawienia się objawów;
  • wyeliminowaniem napojów gazowanych — napoje gazowane zwiększają ciśnienie w żołądku, prowadząc do zarzucania treści;
  • wykluczeniem produktów, które zawierają substancje obniżające ciśnienie w dolnym zwieraczu przełyku oraz produktów zwiększających wydzielanie kwasu solnego, między innymi: kawy, herbaty i alkoholu;
  • eliminacją produktów, które opóźniają opróżnianie żołądka, między innymi: produkty wysokotłuszczowe (tłuste mięso, tłuste wędliny, kremy, tłuste sosy, pączki, frytki, chipsy), czekolada, produktu o dużej zawartości błonnika;
  • wykluczeniem produktów, które pobudzają receptory czuciowe w przełyk, czyli: owoce cytrusowe, soki owocowe, pomidory, sok pomidorowy, ostre przyprawy: pieprz, chrzan, chilli.

Poza powyższymi modyfikacjami to po prostu dieta oparta na zasadach zdrowego żywienia.

Obróbka cieplna posiłków w diecie w chorobie refluksowej

Dostosowaliśmy również obróbkę termiczną do zaleceń dietetycznych w chorobie refluksowej przełyku, dlatego wszystkie potrawy przygotowywane w naszej kuchni są:

  • gotowane na parze,
  • gotowane w wodzie a’dente,
  • pieczone w piecach konwekcyjno-parowych,
  • duszone bez tłuszczu.

Produkty zalecane i niezalecane w diecie w chorobie refluksowej

Grupa produktówProdukty zalecaneProduktu niezalecane
Produkty zbożowePieczywo jasne, kasze drobnoziarniste (kuskus, kasza manna), mąka pszenna jasna, ryż, makaronyPieczywo razowe, pumpernikiel, pieczywo czosnkowe, kasza gryczana, makaron pełnoziarnisty
Produkty ziemniaczaneZiemniaki gotowane w wodzie, purée bez masła, ziemniaki pieczone bez dodatku tłuszczuFrytki, ziemniaki smażone, chipsy, placki ziemniaczane
Mleko i przetwory mleczneMleko do 2% zawartości tłuszczu, kefir, mleko zsiadłe, jogurty naturalne i owocowe, ser homogenizowany, ser twarogowy chudy, ser kozi, napoje roślinne niesłodzoneMleko tłuste, ser twarogowy tłusty, ser żółty, ser pleśniowy, ser feta, ser topiony, śmietana
Mięso, ryby, jaja, przetwory mięsne i rybneMięso gotowane, duszone bez smażenia, pieczone w folii, przygotowane bez dodatku tłuszczu; mięso chude: kurczak, indyk (bez skóry), chuda wołowina, cielęcina, chude wędliny wieprzowe i drobiowe, chude ryby: okoń, leszcz, sola, sandacz, dorsz, ryby tłuste – w ograniczonych ilościach, jajka gotowane na miękko, na twardo, jajecznica na parzeMięso smażone, mięso tłuste: boczek, żeberka, karkówka, golonka, gęś, kaczka, baranina, mięso drobiowe ze skórą, pasztety, tłuste wędliny, kiełbasa, wędzone wędliny, konserwy mięsne, jajecznica na tłuszczu/boczku
TłuszczeW niewielkich ilościach: margaryna, masło, oleje roślinneSmalec, słonina
WarzywaWarzywa wykluczające warzywa niezalecane, warzywa i przetwory warzywne gotowane na parze, pomidory sparzone bez skórki – w ograniczonych ilościachCebula, por, czosnek, karczochy, papryka, pomidory, (w MediDieta stosujemy tylko przetwory pomidorowe w niewielkich ilościach: do 5-10 g na porcję), nasiona roślin strączkowych (z wyłączeniem fasoli szparagowej i zielonego groszku), ogórek, rzodkiewka, szparagi, warzywa smażone lub z dodatkiem majonezu i/lub śmietany
OwoceBanany, jagody, maliny, truskawki, arbuzy, brzoskwinie, morele, winogrona, jabłka gotowane lub pieczone – w ograniczonych ilościachOwoce cytrusowe (pomarańcze, cytryny, limonki, mandarynki, grejpfruty), wiśnie, czereśnie, porzeczki, śliwki, agrest, gruszki
PrzyprawyBazylia, oregano, rozmaryn, szałwia, wanilia, koperekCurry, chilli, musztarda, pieprz, tabasco, mięta
Słodycze i deseryMusy owocowe, budyń, galaretki, kisiele, biszkopty, dżemy niskosłodzone, ciasto drożdżowe – w ograniczonych ilościachCzekolada, torty, praliny, chałwa faworki, pączki, ciasta i desery z kremem, ciasta francuskie, ciasta i desery z bitą śmietaną, desery z kawą, alkoholem
NapojeKompoty, woda mineralna niegazowana, słaba herbata, herbaty ziołowe (z wykluczeniem mięty), herbaty owocowe, kawa zbożowa, chude mleko, napoje niezawierające kofeinyKawa, mocna czarna herbata, kakao, wywary z mięty, gorąca czekolada, napoje gazowane, soki cytrusowe, napoje wysokosłodzone, sok pomidorowy, alkohol, tłuste mleko
SosySosy na bazie jogurtu naturalnegoSosy na bazie majonezu lub wywaru z tłustych mięs, z dodatkiem zasmażki, sosy pikantne

Dieta na refluks z dostawą do domu: catering dietetyczny

Wiesz już, co jeść przy refluksie, a czego unikać. Robienie zakupów, gotowanie i planowanie jadłospisu zgodnie z tymi zasadami może być jednak wymagające — zwłaszcza dla osób zabieganych lub tych, które nie czują się pewnie w kuchni. Posiłki przygotowywane bez smażenia i z mniejszą ilością tłuszczu bywają też dla części z nas mało atrakcyjne. Aby codziennie minimalizować objawy choroby, a jednocześnie jeść smacznie i mieć czas na przyjemności, zamów pudełkową dietę na refluks. Odpowiednio skomponowane zestawy dań będą codziennie trafiać pod Twoje drzwi, a Ty będziesz cieszyć się wyższym komfortem życia.

Przed wykupieniem diety zalecamy konsultację z lekarzem lub dietetykiem.

dieta przy refluksie - Pulpeciki z indyka w sosie z kaszą jęczmienną
dieta przy refluksie - filet indyka w sosie szpinakowym z makaronem pszennym
dieta przy refluksie - Kurczak z sosem pomidorowym, białym ryżem i bukietem warzyw