W chorobie refluksowej przełyku jadłospis powinien być przede wszystkim urozmaicony oraz odpowiednio zbilansowany, czyli dostarczający odpowiednią ilość energii i składników odżywczych (węglowodanów, tłuszczu oraz białka), oparty na nisko przetworzonych produktach o wysokiej wartości odżywczej.
Chcesz minimalizować objawy refluksu żołądkowo-przełykowego, nie poświęcając dużo czasu na zakupy i gotowanie? Zamów dietę pudełkową na refluks, którą proponuje MediDieta.
Piątek, 9 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńSobota, 10 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńNiedziela, 11 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńPoniedziałek, 12 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńWtorek, 13 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńŚroda, 14 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńCzwartek, 15 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńPiątek, 16 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńSobota, 17 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńNiedziela, 18 czerwca 2023
Uwaga! W pudełkach z posiłkami mogą znajdować się jadalne elementy dekoracyjne, niekoniecznie zgodne z zaleceniami dietetycznymi.
Postępowanie dietetyczne polega przede wszystkim na unikaniu spożywania produktów, które powodują wystąpienie dolegliwości (tabela poniżej), powodując nadmierne wydzielanie kwasu solnego. Należy jeść 4-5 małych objętościowo posiłków w regularnych odstępach czasowych. Duże objętościowo dania spożywanie nieregularnie zwiększają ryzyko zarzucania treści do przełyku, szczególnie gdy następuje spięcie mięśni brzucha, np. podczas siedzenia, śmiechu czy ćwiczeń, tym samym powodując nasilenie i postęp choroby. Ostatni posiłek powinien być lekki oraz spożyty ok. 3 godziny przed snem. Zaleca się, aby posiłki były umiarkowanie cieple, należy unikać dań i napojów gorących albo bardzo zimny, aby nie podrażniać błony śluzowej przełyku.
Ograniczenia kaloryczne należy stosować u Pacjentów z nadwagą i otyłością.
Dieta antyrefluksowa proponowana przez MediDietę charakteryzuje się:
Poza powyższymi modyfikacjami to po prostu dieta oparta na zasadach zdrowego żywienia.
Dostosowaliśmy również obróbkę termiczną do zaleceń dietetycznych w chorobie refluksowej przełyku, dlatego wszystkie potrawy przygotowywane w naszej kuchni są:
Grupa produktów | Produkty zalecane | Produktu niezalecane |
Produkty zbożowe | Pieczywo jasne, kasze drobnoziarniste (kuskus, kasza manna), mąka pszenna jasna, ryż, makarony | Pieczywo razowe, pumpernikiel, pieczywo czosnkowe, kasza gryczana, makaron pełnoziarnisty |
Produkty ziemniaczane | Ziemniaki gotowane w wodzie, purée bez masła, ziemniaki pieczone bez dodatku tłuszczu | Frytki, ziemniaki smażone, chipsy, placki ziemniaczane |
Mleko i przetwory mleczne | Mleko do 2% zawartości tłuszczu, kefir, mleko zsiadłe, jogurty naturalne i owocowe, ser homogenizowany, ser twarogowy chudy, ser kozi, napoje roślinne niesłodzone | Mleko tłuste, ser twarogowy tłusty, ser żółty, ser pleśniowy, ser feta, ser topiony, śmietana |
Mięso, ryby, jaja, przetwory mięsne i rybne | Mięso gotowane, duszone bez smażenia, pieczone w folii, przygotowane bez dodatku tłuszczu; mięso chude: kurczak, indyk (bez skóry), chuda wołowina, cielęcina, chude wędliny wieprzowe i drobiowe, chude ryby: okoń, leszcz, sola, sandacz, dorsz, ryby tłuste – w ograniczonych ilościach, jajka gotowane na miękko, na twardo, jajecznica na parze | Mięso smażone, mięso tłuste: boczek, żeberka, karkówka, golonka, gęś, kaczka, baranina, mięso drobiowe ze skórą, pasztety, tłuste wędliny, kiełbasa, wędzone wędliny, konserwy mięsne, jajecznica na tłuszczu/boczku |
Tłuszcze | W niewielkich ilościach: margaryna, masło, oleje roślinne | Smalec, słonina |
Warzywa | Warzywa wykluczające warzywa niezalecane, warzywa i przetwory warzywne gotowane na parze, pomidory sparzone bez skórki – w ograniczonych ilościach | Cebula, por, czosnek, karczochy, papryka, pomidory, (w MediDieta stosujemy tylko przetwory pomidorowe w niewielkich ilościach: do 5-10 g na porcję), nasiona roślin strączkowych (z wyłączeniem fasoli szparagowej i zielonego groszku), ogórek, rzodkiewka, szparagi, warzywa smażone lub z dodatkiem majonezu i/lub śmietany |
Owoce | Banany, jagody, maliny, truskawki, arbuzy, brzoskwinie, morele, winogrona, jabłka gotowane lub pieczone – w ograniczonych ilościach | Owoce cytrusowe (pomarańcze, cytryny, limonki, mandarynki, grejpfruty), wiśnie, czereśnie, porzeczki, śliwki, agrest, gruszki |
Przyprawy | Bazylia, oregano, rozmaryn, szałwia, wanilia, koperek | Curry, chilli, musztarda, pieprz, tabasco, mięta |
Słodycze i desery | Musy owocowe, budyń, galaretki, kisiele, biszkopty, dżemy niskosłodzone, ciasto drożdżowe – w ograniczonych ilościach | Czekolada, torty, praliny, chałwa faworki, pączki, ciasta i desery z kremem, ciasta francuskie, ciasta i desery z bitą śmietaną, desery z kawą, alkoholem |
Napoje | Kompoty, woda mineralna niegazowana, słaba herbata, herbaty ziołowe (z wykluczeniem mięty), herbaty owocowe, kawa zbożowa, chude mleko, napoje niezawierające kofeiny | Kawa, mocna czarna herbata, kakao, wywary z mięty, gorąca czekolada, napoje gazowane, soki cytrusowe, napoje wysokosłodzone, sok pomidorowy, alkohol, tłuste mleko |
Sosy | Sosy na bazie jogurtu naturalnego | Sosy na bazie majonezu lub wywaru z tłustych mięs, z dodatkiem zasmażki, sosy pikantne |
Wiesz już, co jeść przy refluksie, a czego unikać. Robienie zakupów, gotowanie i planowanie jadłospisu zgodnie z tymi zasadami może być jednak wymagające — zwłaszcza dla osób zabieganych lub tych, które nie czują się pewnie w kuchni. Posiłki przygotowywane bez smażenia i z mniejszą ilością tłuszczu bywają też dla części z nas mało atrakcyjne. Aby codziennie minimalizować objawy choroby, a jednocześnie jeść smacznie i mieć czas na przyjemności, zamów pudełkową dietę na refluks. Odpowiednio skomponowane zestawy dań będą codziennie trafiać pod Twoje drzwi, a Ty będziesz cieszyć się wyższym komfortem życia.
Przed wykupieniem diety zalecamy konsultację z lekarzem lub dietetykiem.