Dieta redukcyjna (odchudzająca)

Dieta redukcyjna (odchudzająca)

Dieta redukcyjna (odchudzająca)

Dieta odchudzająca pozwala pozbyć się zbędnych kilogramów, poprawić kształt sylwetki i zwiększyć zadowolenie ze swojego wyglądu. Powinna być jednak przeprowadzana rozsądnie, aby nie dopuścić do żadnych niedoborów i nie doprowadzić do efektu jojo.

Sprawdź, jakie są zasady diety redukcyjnej i dlaczego warto zamówić pudełkową dietę odchudzającą z dostawą do domu.

Czytaj więcej
Dieta pudełkowa odchudzająca: indyk z mini marchewką

Skomponuj swoją dietę

  • 1200 kcal
  • 1500 kcal
  • Nie wiesz, ile kcal potrzebujesz?Oblicz

Wybierz dni dostawy

Określ zakres dni:

Uwzględnij:

Aby wybrać zakres dat, proszę kliknąć na pierwszy dzień dostawy. Aby wybrać zakres dat, proszę kliknąć pierwszy i ostatni dzień dostawy.
Aby wybrać pojedyncze dni, proszę kliknąć dwa razy w wybrany dzień.

Chcesz przetestować dietę? Wybierz dostawę na dzień próbny i sprawdź nasz catering.

Liczba dni dostawy: 0

Dieta redukcyjna (odchudzająca) - jadłospis

Piątek, 9 czerwca 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Frittata jajeczna z warzywami, słupkami zielonego ogórka, kiełkami słonecznika i żytnim pieczywem chrupkim
  • Przekąska I: Wytrawna sałatka z quinoa, blanszowaną fasolką szparagową, kukurydzą, czerwoną papryką i kruszonym białym twarogiem
  • Obiad: Orientalne curry z filetem dorsza, goździkami, anyżem, kardamonem, ananasem i mleczkiem kokosowym, ryż naturalny.
  • Przekąska II: Wegański, bezglutenowy, kawowy deser jaglany z frużeliną wiśniową i wiórkami kokosa
  • Kolacja: Leczo warzywne z czerwoną fasolą i tostowym pieczywem trzy ziarna..

poprzedni dzieńSobota, 10 czerwca 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Wegański „smalczyk” z białej fasoli, kiszony ogórek, żytnie-razowe pieczywo na zakwasie
  • Przekąska I: „Cytrusowy ogień” Rozgrzewający, pełen wit.C koktajl z grapefruita, pomarańczy i limonki z dodatkiem chilli i sezamu
  • Obiad: Pieczone udko kurczaka zagrodowego na warzywach z pikantną nutą, kasza pęczak.
  • Przekąska II: Orkiszowo kokosowa muffinka z cukinii, świeża mandarynka.
  • Kolacja: „Hawajska” sałatka ryżowa z tuńczykiem, ananasem, kukurydza, żółtym serem i piklowanym ogórkiem zaprawiona lekkim sosem majonezowym. .

poprzedni dzieńNiedziela, 11 czerwca 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Amerykański naleśnik z malinowym twarożkiem i świeżym melonem
  • Przekąska I: Pieczone „Frytki” z korzennych warzyw z domowym pomidorowym dipem
  • Obiad: Stek z kurczaka w sosie glazurowanym z naszą konfiturą żurawinową, miksem ryżu dzikiego i parboiled, blanszowany bukiet warzyw
  • Przekąska II: Kokosowy pudding z tapioki z prażonym jabłkiem, cynamonem i jagodami goji
  • Kolacja: Krem z zielonego groszku i mięty z pełnoziarnistym sucharkiem tostowym.

poprzedni dzieńPoniedziałek, 12 czerwca 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Granola cynamonowo pomarańczowa z jogurtem straciatella, wiórkami kokosa, borówką amerykańską i anansem
  • Przekąska I: Sałatka z zagrodowym twarogiem, buraczkowym bulgurem, czerwoną cebulką, orzechami laskowymi i sosem z świeżych ziół
  • Obiad: Gulasz z szynki wieprzowej, pieczarek i certyfikowanych grzybów (borowik) z kaszą jęczmienną i surówką z kiszonej kapusty.
  • Przekąska II: Filetowana, pieczona gruszka w czekoladowym musie z wiórkami kokosa
  • Kolacja: „Tatar” z łososia wędzonego na zimno z pełnoziarnistą bagietką, kaparami i pomidorkami cherry. .

poprzedni dzieńWtorek, 13 czerwca 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Pomidorowo-paprykowa pasta kanapkowa z plastrami kiszonego ogórka, kiełkami rzodkiewki i żytnim-razowym pieczywem z słonecznikiem
  • Przekąska I: Smoothie truskawkowo żurawinowe na probiotycznym jogurcie i maślance.
  • Obiad: Strogonow drobiowy z opiekanymi ziemniaczkami w tymianku
  • Przekąska II: Sałatka neapolitańska z makaronem „trio”, czarnymi oliwkami, suszonymi pomidorami, mini mozzarellą, cukrową cebulką, parmezanem i sosem winegret
  • Kolacja: Krem brokułowy z gorgonzolą i ziołowymi grzaneczkami. .

poprzedni dzieńŚroda, 14 czerwca 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Jajko zapiekane w delikatnej szynce z kiełkami słonecznika, plastrami zielonego ogórka, pomidorkiem cherry i żytnim razowym pieczywem na zakwasie
  • Przekąska I: „Mango Lassi” z kardamonem i jagodami goji.
  • Obiad: Pieczony filet kurczaka w sosie greckim z kaszą pęczak i dużą ilością natki pietruszki
  • Przekąska II: Nasza Fit „cieciorella” daktylowo orzechowa z bezcukrowym biszkoptem i świeżą pomarańczą
  • Kolacja: Mix sałat z grillowaną cukinią, płatkami sera grana padano, warzywami i kremowym sosem miodowo balsamicznym. .

poprzedni dzieńCzwartek, 15 czerwca 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Bounty owsianka na mleku roślinnym z wiórkami gorzkiej czekolady, płatkami migdała i świeżym melonem złotym i cantalupa
  • Przekąska I: Pasta aiwarowo tuńczykowa z mini pumperniklem i pomidorkami cherry
  • Obiad: Pieczone kąski mięsne z udźca indyka w sosie z zielonego pieprzu, sałatka lunchowa z kaszy gryczanej , duszonych pieczarek, marchewki, kopru i natki pietruszki
  • Przekąska II: „Slim” Pełen beta karotenu i wit.C koktajl z ananasa, mango i pomarańczy
  • Kolacja: Rozgrzewająca, „Tajska” zupa pomidorowa z mleczkiem kokosowym, chilli i ryżem curry..

poprzedni dzieńPiątek, 16 czerwca 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Pieczona jajecznica z czerwoną fasolą, kiełkami słonecznika i orkiszową tortillą a’la burito
  • Przekąska I: Pesto z zielonego groszku, orzeszków piniowych, tahini i bazylii z bezglutenowym nachos i słupkami marchewki.
  • Obiad: Filet łososia w kremowym sosie maślano cytrynowym z kaszą kus kus i warzywami.
  • Przekąska II: Fit deser z białej czekolady z prażonymi płatkami migdała i musem malinowym
  • Kolacja: Sałatka „grecka” na mix sałat z warzywami, serem feta, czarnymi oliwkami i czerwoną cebulką, sos winegret. .

poprzedni dzieńSobota, 17 czerwca 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Płatki ryżowe na mleku roślinnym z naszą bezcukrową konfiturą truskawkową i prażonymi pestkami słonecznika
  • Przekąska I: Wietnamska sałatka z tofu zapiekanym w sezamie, makaronem bezglutenowym, marchewką, cukinią, świeżą kolendrą i paprykowym sosem sweet-chilli
  • Obiad: Wołowe „chilli con carne” z ryżem curry
  • Przekąska II: Fit trufle śliwkowo daktylowe z filetowanym ananasem
  • Kolacja: Krem dyniowo marchewkowy z pieczonym groszkiem ptysiowym i natką pietruszki. .

poprzedni dzieńNiedziela, 18 czerwca 2023

  • Przekąska II: Owsiane, korzenne crumble z jabłkiem, rabarbarem i waniliowym twarożkiem
  • Kolacja: Curry pomidorowe z ciecierzycą i śródziemnomorską ciabatą.
  • Śniadanie: Lekki, ziarnisty twarożek z warzywami i chrupkim pieczywem kukurydzianym
  • Przekąska I: Pełen potasu, beta karotenu i wit.C koktajl wielowarzywny z pestkami słonecznika i oliwą lnianą.
  • Obiad: Filet indyka w sosie toskańskim z białą quinoa, zielonym groszkiem i kukurydzą. .

Dieta redukcyjna: zasady

W wielu miejscach w Internecie można przeczytać, że na diecie redukcyjnej liczą się tylko to, żeby jeść jak najmniej. Nie jest to jednak prawda. Duże znaczenie, poza deficytem kalorycznym, mają również odpowiednio zbilansowane makroskładniki, a także witaminy oraz składniki mineralne. Dobrze skomponowana i skuteczna dieta redukcyjna powinna pokrywać zapotrzebowanie na wszelkie niezbędne dla naszego organizmu składniki odżywcze.

Warto pamiętać, że „jeść mniej” niekoniecznie oznacza to samo, co dostarczać organizmowi mniej kalorii. Jadłospis w diecie redukcyjnej powinien być oparty głównie o produkty niskokaloryczne — plan żywieniowy może uwzględniać znaczące objętościowo ilości jedzenia, takie jak warzywa, owoce, chude mięso i nabiał. Nie oznacza to, że przytyjesz. Spora porcja sałatki może dostarczyć Ci nawet mniejszą ilość kcal, niż np. tylko jedno ciastko. A o ile więcej bezcennych składników!

Spożycie białka i tłuszczy przy redukcji masy ciała

W diecie odchudzającej powinny się znaleźć białka pochodzenia zwierzęcego, ale również roślinnego. W przypadku tych pierwszych mogą one pochodzić z chudych mięs, ryb, produktów mlecznych czy jaj, a zaś wśród roślinnych źródłem można wymienić nasiona roślin strączkowych (ciecierzyca, fasola, soja, soczewica, groch, bób). Białko jest bardzo ważnym makroskładnikiem w diecie redukcyjnej, ponieważ odpowiada za sytość posiłku.

Dobrymi źródłami tłuszczu na diecie odchudzającej będą tłuste ryby oraz oleje roślinne (rzepakowy, lniany czy oliwa z oliwek). Ważne jest ograniczenie spożywania produktów o wysokiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych (bogate w nie są tłuste mięsa, wysokoprzetworzone produkty z dużą ilością tłuszczu) i zastąpienie ich jedno- i wielonasyconymi kwasami tłuszczowymi. Wszystkie one są stosowane w cateringu odchudzającym MediDieta.

Dieta odchudzająca a węglowodany

Wybierając źródła węglowodanów, należy zwrócić uwagę na indeks glikemicznym produktów węglowodanowych. Produkty te będą korzystne w przypadku osób zmagających się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej (cukrzyca, insulinooporność). Jednak są one także przydatne w diecie osób zdrowych, gdyż spożywanie produktów o niskim i średnim indeksie glikemicznym nie będą powodowały wysokiego skoku stężenia glukozy we krwi. Dlatego w diecie redakcyjnej powinny się znaleźć głównie węglowodany złożone, a powinny być ograniczone węglowodany proste. Wśród źródeł węglowodanów złożonych znajdziemy pełnoziarnistą mąkę, pieczywo razowe, pełnoziarniste makarony, kasze gruboziarniste czy brązowy ryż.

Pamiętaj o błonniku

Ważnym składnikiem diety redukcyjnej jest błonnik pokarmowy, który odpowiada za utrzymanie sytości po posiłkach. Dieta powinna dostarczać minimum 25 g błonnika w ciągu doby. Produktami bogatymi w błonnik pokarmowy są warzywa, owoce, a także pełnoziarniste produkty zbożowe.

Co jeść na diecie odchudzającej? Tabela

Poniższa tabela przedstawia przykładowe produkty spożywcze zalecane przy redukcji tkanki tłuszczowej.

Grupy produktówPrzykładowe produkty
WarzywaWszystkie warzywa, również w formie mrożonej, między innymi: pomidor, ogórek, papryka, cukinia, bakłażan, cebula, czosnek, rzodkiewka, sałata, kapusta, brokuł, kalafior, dynia, szpinak, rukola, seler naciowy, marchew, szparagu, pieczarki, jarmuż
OwoceWszystkie owoce, również w formie mrożonej, między innymi: banany, jabłko, pomarańcza, kaki, mandarynka, grejpfrut, brzoskwinia, gruszka, kiwi, truskawki, jagody, borówki, jeżyny, porzeczki, maliny, agrest, winogrona, czereśnie, wiśnie, mango, śliwki, ananas, morele
Produkty zbożoweMąka gryczana, żytnia, pszenna pełnoziarnista, graham, orkiszowa, owsiana, pieczywo razowe, bułka grahamka, pieczywo orkiszowe, makaron razowy, makaron ryżowy, makaron jaglany, ryż brązowy, dziki, basmati, kasza jęczmienna, gryczana, jaglana, owsiana, bulgur, pęczak, komosa ryżowa, płatki owsiane, jaglane, gryczane, ryżowe, orkiszowe
Nasiona roślin strączkowychFasola, ciecierzyca, soczewica, soja (i produkty sojowe: tofu), groch, bób
MięsoMięso gotowane, duszone, pieczone lub grillowane, między innymi: z kurczaka, indyka, schab wieprzowy, polędwiczka wieprzowa, cielęcina, polędwica wołowa, rostbef wołowy
Produkty mleczneMleko do 2% zawartości tłuszczu, jogurt naturalny, skyr, ser twarogowy chudy, serek wiejski, kefir, maślanka
Ryby i owoce morzaMintaj, dorsz, pstrąg, morszczuk, sandacz, tuńczyk, łosoś, halibut, szczupak, makrela, śledź, krewetki tygrysie
TłuszczeOleje roślinne: oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej z awokado, olej lniany
Orzechy, pestki, nasionaOrzechy włoskie, nerkowca, laskowe, pistacjowe, piniowe, pekan, arachidowe, siemię lniane, nasiona sezamu, pestki słonecznika, pestki dyni, wiórki kokosowe, nasiona chia, pasty („masło”) orzechowe

Dieta odchudzająca pudełkowa: wygoda i skuteczność

Znasz już najważniejsze zasady i wiesz, co jeść na redukcji. Dostarczanie swojemu organizmowi precyzyjnie wyliczonej ilości kalorii każdego dnia może nastręczyć jednak sporo problemów. Nie masz ochoty ważyć i zapisywać informacji o każdym produkcie? Postaw na catering odchudzający opracowany we współpracy z dietetykami. Z MediDietą będziesz mieć pewność, że zaspokoisz zapotrzebowanie energetyczne organizmu związane z podstawowymi funkcjami życiowymi i nie dopuścisz do niedoborów witamin, składników pokarmowych albo mineralnych. Efekty stosowania zbilansowanej diety redukcyjnej zobaczysz bardzo szybko, mimo że nie będziesz spędzać długich godzin na zakupach, gotowaniu i liczeniu kcal.

Pudełkowa dieta redukcyjna: najważniejsze cechy

Skuteczna pudełkowa dieta redukcyjna, którą proponujemy w cateringu dietetycznym MediDieta charakteryzuje się:

  • niską kalorycznością (jednak nigdy nie mniejsza niż PPM – podstawowa przemiana materii);
  • urozmaiconym doborem produktów z różnych grup spożywczych, aby dostarczyć z pożywieniem wszelkich niezbędnych składników odżywczych (makroskładników.- białka, tłuszczu, węglowodanów oraz mikroskładników – witamin i składników mineralnych);
  • 5 odpowiednio skomponowanymi i pysznymi posiłkami;
  • dużą ilością błonnika pokarmowego.

Redukcja — przykładowy jadłospis

W ramach cateringu dietetycznego MediDieta otrzymasz np. następujący zestaw posiłków składających się na dietę redukcyjną:

  • śniadanie: mini serniczki mango z granatem;
  • przekąska 1: tiramisu jaglane;
  • obiad: stir-fry z indykiem, warzywami i kaszą bulgur;
  • przekąska 2: melon w szynce;
  • kolacja: carpaccio z buraka z serem feta i pestkami dyni.

Kupując dietę, określasz jej kaloryczność: sprawdź koniecznie najpierw, jakie jest Twoje zapotrzebowanie i o ile możesz obniżyć energetyczność posiłków w czasie odchudzania, korzystając z naszego kalkulatora kalorii.

Wegetariańska i wegańska dieta redukcyjna

Chcesz schudnąć i nie jesz mięsa? Wypróbuj jedną z naszych diet wykluczających wybrane grupy produktów. Proponujemy naszym klientom dietę 1500 kcal w wariancie wegetariańskim i wegańskim, a to nie koniec możliwości. Oferujemy także szeroki wybór diet medycznych, które pozwolą osiągnąć cel dietetyczny bez szkody dla zdrowia w przypadku osób cierpiących na różnego rodzaju schorzenia.

Jak zamówić pudełkową dietę redukcyjną?

Aby zacząć walczyć z nadwagą albo poprawić wygląd sylwetki przed wakacjami, już dziś rozpocznij redukcję masy ciała z cateringiem odchudzającym od MediDieta. Jeśli chcesz najpierw sprawdzić, czy odpowiada Ci smak dań, nie ma problemu — możesz zamówić zestaw testowy na kilka dni (lub nawet tylko jedną dobę). Potem bez problemu złożysz ponowne zamówienie. Wybierz tylko kaloryczność cateringu, wpisz swoje dane teleadresowe i ewentualne uwagi do kuriera. Zdrową dietę zaczniesz otrzymywać już po 2 dniach. Gwarantujemy, że jeśli nie będziesz podjadać między posiłkami i nie zapomnisz o regularnej aktywności fizycznej, bardzo szybko zauważysz efekty stosowania diety.

Nie masz pewności, czy to dobra dieta dla Ciebie? Umów się na konsultacje z naszym dietetykiem.

Dieta redukcyjna (odchudzająca) - Drobiowa rolada w omletowej osłonce z mixem ryżu i warzywami
Dieta redukcyjna (odchudzająca) - Pełnoziarnisty makaron penne z warzywnym gulaszem i blanszowanym brokułem
Dieta redukcyjna (odchudzająca) - Wołowy zrazik z warzywami, pieczonymi batatami i blanszowanym kalafiorem