Dieta przy zapaleniu żołądka

Dieta przy zapaleniu żołądka

Dieta przy zapaleniu żołądka

Zapalenie żołądka to inaczej uszkodzenie wewnętrznej warstwy jego ściany, które jest skutkiem oddziaływania rozmaitych czynników. W 90% zdiagnozowanych przypadków „winowajcą” jest bakteria Helicobacter Pylori. Leczenie zakażeń na tle bakteryjnym polega na antybiotykoterapii.

Niezwykle istotna jest też kwestia odpowiedniej diety. Zaleca się unikanie potraw i napojów nasilających objawy zapalenia żołądka, szczególnie obfitych porcji, pokarmów pobudzających wydzielanie żołądkowe, uwalniających gazy w żołądku czy mających w swoim składzie niestrawne cukry. Wiele badań wskazuje na to, że nadwaga oraz otyłość są czynnikami ryzyka zmian zapalnych w obrębie żołądka.

Czytaj więcej
Dieta przy zapaleniu żołądka

Skomponuj swoją dietę

  • 1500 kcal
  • 2000 kcal
  • 2500 kcal
  • Nie wiesz, ile kcal potrzebujesz?Oblicz

Wybierz dni dostawy

Określ zakres dni:

Uwzględnij:

Aby wybrać zakres dat, proszę kliknąć na pierwszy dzień dostawy. Aby wybrać zakres dat, proszę kliknąć pierwszy i ostatni dzień dostawy.
Aby wybrać pojedyncze dni, proszę kliknąć dwa razy w wybrany dzień.

Chcesz przetestować dietę? Wybierz dostawę na dzień próbny i sprawdź nasz catering.

Ilość dni dostawy: 0

Charakterystyka diety w zapaleniu żołądka

W przebiegu zapalenia żołądka zalecana jest dieta lekkostrawna z ograniczeniem produktów zawierających substancje pobudzające czynność wydzielniczą żołądka (tabela poniżej).

Zadaniem diety w zapaleniu żołądka jest przede wszystkim dostarczenie pacjentowi wszelkich niezbędnych składników odżywczych (witaminy, makro- i mikroskładniki), jak również odciążenie przewodu pokarmowego nie doprowadzając do drażnienia chemicznego, termicznego oraz mechanicznego błony śluzowej żołądka. Efektem stosowania diety będzie poprawa stanu pacjenta oraz ograniczenie dokuczliwych dolegliwości ze strony układu pokarmowego, tj. zgaga, bóle brzucha, nudności, odbijania.

Ogólne zasady diety w zapaleniu żołądka

Dieta w zapaleniu żołądka, którą proponuje catering dietetyczny MediDieta charakteryzuje się między innymi:

  • pięcioma niezbyt obfitymi pełnowartościowymi i odpowiednio zbilansowanymi posiłkami, które dostarczają niezbędnych składników pokarmowych oraz spełniają określone restrykcje dietetyczne;
  • ograniczeniem produktów oraz dań, które wzmagają wydzielanie soku żołądkowego, tj. alkohol, kawa, mocna herbata, napoje gazowane, esencjonalne buliony, wywar z tłustych mięs i kości, zupy grzybowe, kwaśne owoce, kakao, czekolada, nierozcieńczone soki owocowe, produkty marynowane, potrawy pikantne, kwaśne, słone, pieczone, smażone;
  • ograniczeniem produktów mechanicznie drażniących błonę śluzową żołądka, czyli produktów z wysoką zawartością błonnika pokarmowego (duże ilości surowych warzyw i owoców, grube kasze, pieczywo pełnoziarniste, orzechy, nasiona, pestki);
  • ograniczeniem produktów wzdymających, tj. nasiona roślin strączkowych, warzywa kapustne, warzywa cebulowe, ogórek, papryka, rzodkiewka, por;
  • ograniczeniem produktów chemicznie drażniących błonę śluzową żołądka, tj. kwaśne owoce, potrawy wędzone, potrawy marynowane, ostre przyprawy (papryka ostra, ketchup, musztarda, chilli, pieprz, ocet), duże ilości soli kuchennej;
  • ograniczeniem produktów z dużą ilością ciężkostrawnych tłuszczów zwierzęcych, głównie kwasów tłuszczowych nasyconych (nadmiar tłuszczu powoduje objawy dyspeptyczne (niestrawność), poprzez opóźnienie opróżniania żołądka) oraz zastąpienie ich produktami i potrawami z niezbędnymi nienasyconymi kwasami tłuszczowymi (tj. oleje roślinne, ryby, nasiona).

Potrawy przygotowywane w diecie w zapaleniu żołądka powinny być:

  • gotowane w wodzie lub na parze;
  • pieczone w rękawie foliowym lub naczyniu żaroodpornym bez dodatku tłuszczu;
  • duszone przez uprzedniego obsmażania bez dodatku tłuszczu.

Tłuszcz do potraw powinien być dodawany po obróbce cieplnej. Ponadto owoce oraz warzywa należy podawać gotowane w postaci rozdrobnionej (zblendowane, miksowane, przetarte, drobno pokrojone). Potrawy powinny być podawane w temperaturze pokojowe, nie za zimne i nie za cieple, aby nie doprowadzić do termicznego drażnienia błony śluzowej żołądka i tym samym nasilenie nieprzyjemnych objawów choroby.

Produkty zalecane i niezalecane w diecie w zapaleniu żołądka

Grupa produktówProdukty zalecaneProduktu niezalecane
Produkty zbożoweMąka pszenna jasna, pieczywo jasne, kasze drobnoziarniste (kasza manna, kuskus, krakowska, jęczmienna, kukurydziana), makaron pszenny, ryż biały, płatki owsianeMąka pełnoziarnista, pieczywo razowe żytnie i pszenne, pumpernikiel, makaron razowy, grube kasze (gryczana, pęczak)
Produkty ziemniaczaneZiemniaki gotowane w wodzie, ziemniaki pieczone bez dodatku tłuszczu, purée bez masła,Ziemniaki smażone, frytki, placki ziemniaczane, chipsy,
Mleko i przetwory mleczneMleko do 2% zawartości tłuszczu, mleko zsiadłe, sery twarogowe chude i półtłuste, serek homogenizowany, ser kozi, napoje roślinne niesłodzone, słodka śmietanka, maślanka

 

Mleko powyżej 2% zawartości tłuszczu, kefir, jogurty, ser twarogowy tłusty, ser typu „Feta”, ser topiony, ser pleśniowy, kwaśna śmietana
Mięso i przetwory mięsneChude mięsa: indyk i kurczak bez skóry, królik, chuda wołowina, cielęcina, chude wysokiej jakości wędliny drobiowe i wieprzoweTłuste mięsa: wieprzowina (boczek, karkówka, golona, żeberka), kaczka, gęś, baranina, drób ze skórą, tłuste wędliny, wędzone wędliny, kiełbasa, parówki, kabanosy, konserwy mięsne
Ryby i przetwory rybneChude ryby: sola, szczupak, dorsz, leszcz, pstrąg strumieniowy, okoń, flądra, lin, mintaj, płastuga, sandacz, w ograniczonych ilościach – ryby tłusteTłuste ryby w dużych ilościach, konserwy rybne
JajaJajka ugotowane na miękko, w koszulkach, jajecznica, omlet na parze, jajka sadzone na wodzieJajka ugotowane na twardo, jajka smażone, jajka w majonezie
TłuszczeW niewielkich ilościach: olej roślinne, masłoSmalec, słonina
WarzywaMarchew, kalafior, dynia, szpinak, młoda fasolka szparagowa, buraki, cukinia, kabaczek, zielona sałata, pomidory bez skórki, warzywa gotowane w wodzie lub na parzeNasiona roślin strączkowych (z wyłączeniem fasolki szparagowej i zielonego groszku), kapusta w każdej postaci, cebula, papryka, czosnek, szczypiorek, rzodkiewka, kukurydza, ogórek, warzywa z octem, warzywa konserwowe, warzywa zasmażane
OwoceOwoce dojrzałe bez skórki i pestek, gotowane, przetarte: jabłka, truskawki, banany, brzoskwinia, moreleWszystkie owoce surowe, śliwki, agrest, wiśnie, porzeczki, wiśnie, owoce cytrusowe, czereśnie
PrzyprawyBazylia, oregano, szałwia, koperek, wanilia, cynamon, rozmaryn, pietruszka, kurkumaPieprz, sól, ocet, papryka, curry, musztarda, tabasco, szczypiorek, chilli, chrzan, kostki rosołowe, maggi
Słodycze i deseryGalaretki, kisiele, budyń na chudym mleku, musy owocowe, ciasto drożdżowe, biszkoptyKakao, czekolada, pączki, chałwa, praliny, ciasta francuskie, torty, faworki, desery z dodatkiem kawy i/lub alkoholu, ciasta i desery z kremem i bitą śmietaną
NapojeMineralna woda niegazowana, słaba herbata, kawa zbożowa z dodatkiem mleka chudego, soki owocowe, owocowo-warzywne i warzywne rozcieńczone wodą, kompoty owocowe, napar z rumianku, melisy, szałwiiMineralna woda gazowana, mocna herbata, kawa prawdziwa (również bezkofeinowa), soki owocowe, soki cytrusowe, napoje z dużą ilością cukru, alkohol, napoje gazowane
SosySosy na bazie jogurtu naturalnegoTłuste, grzybowe, pikantne sosy, sosy na bazie śmietany, majonezu czy wywaru z tłustych mięs, sosy z dodatkiem zasmażki.
Dieta przy zapaleniu żołądka - Parowany filet rybny z komosą ryżową
Dieta przy zapaleniu żołądka - Rolada wołowa z warzywami białą quinoa i mixem sałat
Dieta przy zapaleniu żołądka - Schab grillowany z ziemniaczanymi i warzywami