Zapalenie przełyku charakteryzuje się rozwiniętym stanem zapalnym w błonie śluzowej przełyku. Towarzyszące mu objawy zależne są od stopnia zaawansowania schorzenia. Może to być chrypka, pieczenie i ból w gardła, suchość błoń śluzowych, kaszel czy nawet nadżerki, owrzodzenia i krwawienia.
Dieta przy zapaleniu przełyku powinna być lekkostrawna, posiłki nie powinny być gorące ani zimne, a ich objętość nie powinna być za duża. Zaleca się unikanie produktów i płynów, które mogą dodatkowo wywoływać cofanie się treści żołądkowej lub nasilić produkcję kwasów żołądkowych.
Piątek, 9 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńSobota, 10 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńNiedziela, 11 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńPoniedziałek, 12 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńWtorek, 13 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńŚroda, 14 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńCzwartek, 15 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńPiątek, 16 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńSobota, 17 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńNiedziela, 18 czerwca 2023
Uwaga! W pudełkach z posiłkami mogą znajdować się jadalne elementy dekoracyjne, niekoniecznie zgodne z zaleceniami dietetycznymi.
Dieta w leczeniu zapalenia przełyku jest bardzo podobna do diety w refluksie. Zalecana jest dieta lekkostrawna z ograniczeniem produktów pobudzających wydzielanie soku żołądkowego. Jadłospis dietetyczny w zapaleniu przełyku powinien opierać się o różnorodne, niskoprzetworzone produkty spożywcze. Konieczne jest odpowiednie zbilansowanie diety, aby dostarczała ona wszystkich niezbędnych składników odżywczych takich jak makroskładniki, witaminy i składniki mineralne.
Osoba z zapaleniem przełyku powinna jeść 5 posiłków o małej objętości w regularnych odstępstwach czasowych. Duże posiłki mogą zwiększać ryzyko zarzucania treści żołądkowej do przełyku, a to nasila nieprzyjemne dolegliwości u Pacjenta. Posiłki oraz napoje powinny być nie za ciepłe i nie za zimne, aby nie podrażniać błony śluzowej przełyku.
W diecie przygotowanej przez zespół specjalistów cateringu dietetycznego MediDieta wykluczone są produkty takie jak:
Obróbka cieplna posiłków w diecie w zapaleniu przełyku jest dostosowana do zaleceń dietetyczny. Potrawy w naszej kuchni są:
Grupa produktów | Produkty wskazane | Produktu przeciwwskazane |
Produkty zbożowe | Pieczywo jasne, kasze drobnoziarniste (kuskus, kasza manna, kasza jęczmienna, krakowska), mąka pszenna jasna, ryż, makarony, płatki owsiane | Pieczywo razowe, pumpernikiel, pieczywo czosnkowe, kasza gryczana, kasza pęczak, makaron pełnoziarnisty |
Ziemniaki i produkty ziemniaczane | Ziemniaki gotowane w wodzie, purée bez dodatku masła, ziemniaki pieczone bez dodatku tłuszczu | Frytki, ziemniaki smażone, chipsy, placki ziemniaczane |
Mleko i przetwory mleczne | Mleko o zawartości tłuszczu do 2%, kefir, maślanka, mleko zsiadłe, jogurty naturalne i owocowe, ser twarogowy chudy, ser twarogowy półtłusty, ser homogenizowany, ser kozi, słodka śmietanka | Mleko tłuste o zawartości tłuszczu powyżej 2%, tłusty ser żółty, sery pleśniowe, ser typu „Feta”, tłusta śmietana, ser topiony |
Mięso, drób i przetwory mięsne | Mięsa chude: kurczak i indyk (bez skóry), cielęcina, chuda wołowina, chude dobrej jakości wędliny wieprzowe i drobiowe, mięso gotowane, duszone bez smażenia, pieczone w folii, przygotowane bez dodatku tłuszczu; | Mięsa tłuste: tłusta wieprzowina (boczek, żeberka, karkówka, golonka), baranina, kaczka gęś, mięso drobiowe ze skórą, pasztety, kiełbasa, tłuste wędliny, kabanosy, wędzone wędliny, konserwy mięsne |
Ryby i przetwory rybne | Chude ryby: dorsz, sola, okoń, leszcz, sandacz, halibut, mintaj, flądra, szczupak; w ograniczonych ilościach – ryby tłuste (pstrąg, łosoś, makrela) | Konserwy rybne, ryby wędzone, ryby marynowane |
Jaja | Jajka ugotowane na miękko, w koszulkach, jajecznica na parze, omlet na parze, jajka sadzone bez dodatku tłuszczu lub z niskim dodatkiem tłuszczu | Jajecznica przygotowywana na tłuszczu/boczku |
Tłuszcze | W niewielkich ilościach: margaryna, masło, oleje roślinne | Smalec, słonina |
Warzywa | Pozostałe warzywa wykluczające niezalecane (marchew, buraki, dynia, cukinia, kalafior, młoda fasolka szparagowa, szpinak, zielona sałata), warzywa i przetwory warzywne gotowane w wodzie lub na parze, pomidory sparzone bez skórki – w ograniczonych ilościach | Cebula, por, czosnek, karczochy, papryka, pomidory, przetwory pomidorowe, nasiona roślin strączkowych (z wyłączeniem fasolki szparagowej i zielonego groszku), kapusta w każdej postaci, ogórek, rzodkiewka, szparagi, warzywa smażone lub z dodatkiem majonezu i/lub śmietany |
Owoce | Owoce jagodowe (jagody, maliny, truskawki, borówki amerykańskie, poziomki), banany, brzoskwinie, arbuz, morele, winogrona, jabłka gotowane lub pieczone – w ograniczonych ilościach | Owoce cytrusowe (cytryny, pomarańcze, grejpfruty, limonki, mandarynki), czereśnie, wiśnie, porzeczki, agrest, śliwki, gruszki |
Orzechy, pestki, nasiona | W ograniczonych ilościach — orzechy, pestki, nasiona (bez dodatków), masło orzechowe | Orzechy, nasiona, pestki z dodatkiem soli, w karmelu, w panierce |
Przyprawy | Bazylia, oregano, rozmaryn, szałwia, wanilia, koperek | Curry, chilli, musztarda, pieprz, tabasco, mięta |
Słodycze i desery | Musy owocowe, budyń, galaretki, kisiele, biszkopty, dżemy nisko słodzone, ciasto drożdżowe – w ograniczonych ilościach | Czekolada, kakao, wyroby czekoladowe, chałwa, praliny, ciasta francuskie, torty, pączki, faworki, ciasta i desery z kremem, ciasta i desery z bitą śmietaną, desery z kawą i alkoholem |
Napoje | Kompoty, woda mineralna niegazowana, słaba herbata, herbaty ziołowe (z wykluczeniem mięty), herbaty owocowe, kawa zbożowa, chude mleko, napoje niezawierające kofeiny | Kawa, mocna czarna herbata, wywary z mięty, napoje wysoko słodzone, sok pomidorowy, gorąca czekolada, soki cytrusowe, napoje gazowane, alkohol, tłuste mleko |
Sosy | Sosy na bazie jogurtu naturalnego | Sosy na bazie tłustej śmietany, majonezu lub wywaru z tłustych mięs, z dodatkiem zasmażki, sosy grzybowe, sosy pikantne |
Inne | - | Słone przekąski (chipsy, paluszki, krakersy, popcorn), dania gotowe, produkty typu instant i fast food |