Zapalenie przełyku charakteryzuje się rozwiniętym stanem zapalnym w błonie śluzowej przełyku. Towarzyszące mu objawy zależne są od stopnia zaawansowania schorzenia. Może to być chrypka, pieczenie i ból w gardła, suchość błoń śluzowych, kaszel czy nawet nadżerki, owrzodzenia i krwawienia.
Dieta przy zapaleniu przełyku powinna być lekkostrawna, posiłki nie powinny być gorące ani zimne, a ich objętość nie powinna być za duża. Zaleca się unikanie produktów i płynów, które mogą dodatkowo wywoływać cofanie się treści żołądkowej lub nasilić produkcję kwasów żołądkowych.
Wtorek, 31 stycznia 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńŚroda, 1 lutego 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńCzwartek, 2 lutego 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńPiątek, 3 lutego 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńSobota, 4 lutego 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńNiedziela, 5 lutego 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńPoniedziałek, 6 lutego 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńWtorek, 7 lutego 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńŚroda, 8 lutego 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńCzwartek, 9 lutego 2023
Uwaga! W pudełkach z posiłkami mogą znajdować się jadalne elementy dekoracyjne, niekoniecznie zgodne z zaleceniami dietetycznymi.
Dieta w leczeniu zapalenia przełyku jest bardzo podobna do diety w refluksie. Zalecana jest dieta lekkostrawna z ograniczeniem produktów pobudzających wydzielanie soku żołądkowego. Jadłospis dietetyczny w zapaleniu przełyku powinien opierać się o różnorodne, niskoprzetworzone produkty spożywcze. Konieczne jest odpowiednie zbilansowanie diety, aby dostarczała ona wszystkich niezbędnych składników odżywczych takich jak makroskładniki, witaminy i składniki mineralne.
Osoba z zapaleniem przełyku powinna jeść 5 posiłków o małej objętości w regularnych odstępstwach czasowych. Duże posiłki mogą zwiększać ryzyko zarzucania treści żołądkowej do przełyku, a to nasila nieprzyjemne dolegliwości u Pacjenta. Posiłki oraz napoje powinny być nie za ciepłe i nie za zimne, aby nie podrażniać błony śluzowej przełyku.
W diecie przygotowanej przez zespół specjalistów cateringu dietetycznego MediDieta wykluczone są produkty takie jak:
Obróbka cieplna posiłków w diecie w zapaleniu przełyku jest dostosowana do zaleceń dietetyczny. Potrawy w naszej kuchni są:
Grupa produktów | Produkty wskazane | Produktu przeciwwskazane |
Produkty zbożowe | Pieczywo jasne, kasze drobnoziarniste (kuskus, kasza manna, kasza jęczmienna, krakowska), mąka pszenna jasna, ryż, makarony, płatki owsiane | Pieczywo razowe, pumpernikiel, pieczywo czosnkowe, kasza gryczana, kasza pęczak, makaron pełnoziarnisty |
Ziemniaki i produkty ziemniaczane | Ziemniaki gotowane w wodzie, purée bez dodatku masła, ziemniaki pieczone bez dodatku tłuszczu | Frytki, ziemniaki smażone, chipsy, placki ziemniaczane |
Mleko i przetwory mleczne | Mleko o zawartości tłuszczu do 2%, kefir, maślanka, mleko zsiadłe, jogurty naturalne i owocowe, ser twarogowy chudy, ser twarogowy półtłusty, ser homogenizowany, ser kozi, słodka śmietanka | Mleko tłuste o zawartości tłuszczu powyżej 2%, tłusty ser żółty, sery pleśniowe, ser typu „Feta”, tłusta śmietana, ser topiony |
Mięso, drób i przetwory mięsne | Mięsa chude: kurczak i indyk (bez skóry), cielęcina, chuda wołowina, chude dobrej jakości wędliny wieprzowe i drobiowe, mięso gotowane, duszone bez smażenia, pieczone w folii, przygotowane bez dodatku tłuszczu; | Mięsa tłuste: tłusta wieprzowina (boczek, żeberka, karkówka, golonka), baranina, kaczka gęś, mięso drobiowe ze skórą, pasztety, kiełbasa, tłuste wędliny, kabanosy, wędzone wędliny, konserwy mięsne |
Ryby i przetwory rybne | Chude ryby: dorsz, sola, okoń, leszcz, sandacz, halibut, mintaj, flądra, szczupak; w ograniczonych ilościach – ryby tłuste (pstrąg, łosoś, makrela) | Konserwy rybne, ryby wędzone, ryby marynowane |
Jaja | Jajka ugotowane na miękko, w koszulkach, jajecznica na parze, omlet na parze, jajka sadzone bez dodatku tłuszczu lub z niskim dodatkiem tłuszczu | Jajecznica przygotowywana na tłuszczu/boczku |
Tłuszcze | W niewielkich ilościach: margaryna, masło, oleje roślinne | Smalec, słonina |
Warzywa | Pozostałe warzywa wykluczające niezalecane (marchew, buraki, dynia, cukinia, kalafior, młoda fasolka szparagowa, szpinak, zielona sałata), warzywa i przetwory warzywne gotowane w wodzie lub na parze, pomidory sparzone bez skórki – w ograniczonych ilościach | Cebula, por, czosnek, karczochy, papryka, pomidory, przetwory pomidorowe, nasiona roślin strączkowych (z wyłączeniem fasolki szparagowej i zielonego groszku), kapusta w każdej postaci, ogórek, rzodkiewka, szparagi, warzywa smażone lub z dodatkiem majonezu i/lub śmietany |
Owoce | Owoce jagodowe (jagody, maliny, truskawki, borówki amerykańskie, poziomki), banany, brzoskwinie, arbuz, morele, winogrona, jabłka gotowane lub pieczone – w ograniczonych ilościach | Owoce cytrusowe (cytryny, pomarańcze, grejpfruty, limonki, mandarynki), czereśnie, wiśnie, porzeczki, agrest, śliwki, gruszki |
Orzechy, pestki, nasiona | W ograniczonych ilościach — orzechy, pestki, nasiona (bez dodatków), masło orzechowe | Orzechy, nasiona, pestki z dodatkiem soli, w karmelu, w panierce |
Przyprawy | Bazylia, oregano, rozmaryn, szałwia, wanilia, koperek | Curry, chilli, musztarda, pieprz, tabasco, mięta |
Słodycze i desery | Musy owocowe, budyń, galaretki, kisiele, biszkopty, dżemy nisko słodzone, ciasto drożdżowe – w ograniczonych ilościach | Czekolada, kakao, wyroby czekoladowe, chałwa, praliny, ciasta francuskie, torty, pączki, faworki, ciasta i desery z kremem, ciasta i desery z bitą śmietaną, desery z kawą i alkoholem |
Napoje | Kompoty, woda mineralna niegazowana, słaba herbata, herbaty ziołowe (z wykluczeniem mięty), herbaty owocowe, kawa zbożowa, chude mleko, napoje niezawierające kofeiny | Kawa, mocna czarna herbata, wywary z mięty, napoje wysoko słodzone, sok pomidorowy, gorąca czekolada, soki cytrusowe, napoje gazowane, alkohol, tłuste mleko |
Sosy | Sosy na bazie jogurtu naturalnego | Sosy na bazie tłustej śmietany, majonezu lub wywaru z tłustych mięs, z dodatkiem zasmażki, sosy grzybowe, sosy pikantne |
Inne | - | Słone przekąski (chipsy, paluszki, krakersy, popcorn), dania gotowe, produkty typu instant i fast food |