Dieta przy zapaleniu przełyku

Dieta przy zapaleniu przełyku

Dieta przy zapaleniu przełyku

Zapalenie przełyku charakteryzuje się rozwiniętym stanem zapalnym w błonie śluzowej przełyku. Towarzyszące mu objawy zależne są od stopnia zaawansowania schorzenia. Może to być chrypka, pieczenie i ból w gardła, suchość błoń śluzowych, kaszel czy nawet nadżerki, owrzodzenia i krwawienia.

Dieta przy zapaleniu przełyku powinna być lekkostrawna, posiłki nie powinny być gorące ani zimne, a ich objętość nie powinna być za duża. Zaleca się unikanie produktów i płynów, które mogą dodatkowo wywoływać cofanie się treści żołądkowej lub nasilić produkcję kwasów żołądkowych.

Czytaj więcej
Dieta na zapalenie przełyku: klopsy drobiowe z groszkiem

Skomponuj swoją dietę

  • 1500 kcal
  • 2000 kcal
  • 2500 kcal
  • Nie wiesz, ile kcal potrzebujesz?Oblicz

Wybierz dni dostawy

Określ zakres dni:

Uwzględnij:

Aby wybrać zakres dat, proszę kliknąć na pierwszy dzień dostawy. Aby wybrać zakres dat, proszę kliknąć pierwszy i ostatni dzień dostawy.
Aby wybrać pojedyncze dni, proszę kliknąć dwa razy w wybrany dzień.

Chcesz przetestować dietę? Wybierz dostawę na dzień próbny i sprawdź nasz catering.

Liczba dni dostawy: 0

Dieta przy zapaleniu przełyku - jadłospis

Wtorek, 31 stycznia 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Biała kasza gryczana z duszonym jabłkiem, cynamonem i lekkim waniliowym serkiem;
  • Przekąska I: Pieczone frytki warzyw korzeniowych (marchew/seler/burak) z delikatnym sosem jogurtowo bazyliowym ;
  • Obiad: Tagine drobiowy z dynią i cytrynowym kus kus z cukinią, koprem i zielonym groszkiem;
  • Przekąska II: Lekki kisiel brzoskwiniowo pomarańczowy z bezcukrowym, pszennym biszkoptem.;
  • Kolacja: Leniwe kluseczki z topionym masełkiem i blanszowanym bukietem warzyw.

poprzedni dzieńŚroda, 1 lutego 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Chmurka w szynce z pomidorem malinowym b/s, z bułką pszenną;
  • Przekąska I: roślinny koktajl z borówkami i bananem;
  • Obiad: Gotowany filet indyka w delikatnym sosie z marchewki i fasolki szparagowej, biały ryż;
  • Przekąska II: Jogurt naturalny z preparowanym ryżem i drobnymi owocami;
  • Kolacja: Zapiekane łódeczki z cukinii nadziane farszem z kaszy jęczmiennej i cielęciny.

poprzedni dzieńCzwartek, 2 lutego 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Płatki ryżowe na mleku z puree mango i lekkim serkiem ziarnistym;
  • Przekąska I: Pasta z gotowanego buraczka i pietruszki z listkami roszponki i pszenna bułeczką;
  • Obiad: Duszony gulasz wołowy z marchewką, selerem i kaszą jęczmienną;
  • Przekąska II: Owoce pod kruszonką ;
  • Kolacja: Sałatka z komosy ryżowej i duszonych warzyw zaprawiona lekkim sosem winnym na bazie oliwy z oliwek.

poprzedni dzieńPiątek, 3 lutego 2023kolejny dzień

  • Przekąska II: Pieczone jabłko z cynamonem i waniliowym sosem;
  • Kolacja: Makronowa sałatka z duszonym szpinakiem, cukinią i lekkim sosem winnym;
  • Śniadanie: Naturalny serek homogenizowany z pomidorem malinowym, listakmi sałaty masłowej i pszennym chlebkiem tostowym;
  • Przekąska I: Domowy kisiel z owocami lasu i herbatnikami;
  • Obiad: Pieczony na parze filet mintaja z oliwą pietruszkową, puree z batata, blanszowana marchewka baby.

poprzedni dzieńSobota, 4 lutego 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Jaglanka mango marakuja z malinami;
  • Przekąska I: Pasta z zielonego groszku, młode listki szpinaku baby, francuska bułeczka brioche;
  • Obiad: Spaghetti w sosie neapolitańskim z kurczakiem;
  • Przekąska II: Lekki, serek z prawdziwą wanilią i jeżynami;
  • Kolacja: Ryż duszony z warzywami i wołowiną.

poprzedni dzieńNiedziela, 5 lutego 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Plastry pieczonego na parze indyka z masełkiem, pomidorem malinowym, listkami sałaty i pszennym pieczywem;
  • Przekąska I: Koktajl truskawkowo bananowy na naturalnym jogurcie;
  • Obiad: Podudzie kurczaka na parze z bukietem warzyw i białym ryżem;
  • Przekąska II: Bezcukrowe, autralijskie ciasto daktylowo kokosowe z musem jabłkowym;
  • Kolacja: Krem z białych warzyw (seler,pietruszka,kalafior,ziemniak) z pszennym sucharkiem i natką pietruszki.

poprzedni dzieńPoniedziałek, 6 lutego 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Malinowo waniliowy twarożek, jabłko b/s , bułka wroclawska;
  • Przekąska I: Sałatka ryżowa z zielonym groszkiem, gotowanym kurczakiem, świeżą morelą, natką pietruszki i lekkim sosem na bazie oliwy z oliwek i soku z cytryny;
  • Obiad: Pieczony na parze filet indyka w delikatnym sosie własnym z fasolką szparagową i perłową kaszą kus kus;
  • Przekąska II: Wiśniowo bananowy koktajl z awokado na mleku roslinnym wzbogaconym o wapń;
  • Kolacja: Gotowane kluseczki śląskie na lekkim sosie pomidorowym z blanszowanym brokułem.

poprzedni dzieńWtorek, 7 lutego 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Domowa owsianka na mleku z puree mango i jagodami goji;
  • Przekąska I: Kanapkowa pasta z marchewki i selera, pomidor malinowy b/s, pszenna bułeczka;
  • Obiad: Potrawka z kurczaka i warzyw z kaszą jęczmienną i natką pietruszki;
  • Przekąska II: „Super strong” Jogurtowy koktajl z czarnej porzeczki, truskawki i pieczonego buraczka z siemieniem lnianym;
  • Kolacja: Delikatna zupa koperkowa z białym ryżem i gotowanym filetem indyka.

poprzedni dzieńŚroda, 8 lutego 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Biały twarożek z koprem, listkami roszponki, pomidorem malinowym i pszennym pieczywem;
  • Przekąska I: Delikatny pudding z tapioki z musem malinowym;
  • Obiad: Indyk w sosie szpinakowym z blanszowanymi brokułami i makaronem penne;
  • Przekąska II: Owocowy milk-shake ;
  • Kolacja: Warzywa na parze z topionym masełkiem i białym ryżem.

poprzedni dzieńCzwartek, 9 lutego 2023

  • Śniadanie: Kasza manna na mleku z brzoskwinią domową chałeczką;
  • Przekąska I: Sałatka z blanszowanego kalafiora, komosy ryżowej, zielonego groszku i natki pietruszki okraszona oliwą z oliwek;
  • Obiad: Stek z polędwicy pieczonej na parze z bukietem warzyw, masełkiem i białym ryżem;
  • Przekąska II: Jaglane praliny kokoswe a'la rafaello;
  • Kolacja: Krem marchewkowy z pieczonym groszkiem ptysiowym.

Uwaga! W pudełkach z posiłkami mogą znajdować się jadalne elementy dekoracyjne, niekoniecznie zgodne z zaleceniami dietetycznymi.

Jaka dieta w zapaleniu przełyku?

Dieta w leczeniu zapalenia przełyku jest bardzo podobna do diety w refluksie. Zalecana jest dieta lekkostrawna z ograniczeniem produktów pobudzających wydzielanie soku żołądkowego. Jadłospis dietetyczny w zapaleniu przełyku powinien opierać się o różnorodne, niskoprzetworzone produkty spożywcze. Konieczne jest odpowiednie zbilansowanie diety, aby dostarczała ona wszystkich niezbędnych składników odżywczych takich jak makroskładniki, witaminy i składniki mineralne.

Osoba z zapaleniem przełyku powinna jeść 5 posiłków o małej objętości w regularnych odstępstwach czasowych. Duże posiłki mogą zwiększać ryzyko zarzucania treści żołądkowej do przełyku, a to nasila nieprzyjemne dolegliwości u Pacjenta. Posiłki oraz napoje powinny być nie za ciepłe i nie za zimne, aby nie podrażniać błony śluzowej przełyku.

Cechy diety w zapaleniu przełyku

W diecie przygotowanej przez zespół specjalistów cateringu dietetycznego MediDieta wykluczone są produkty takie jak:

  • sok pomidorowy, owoce cytrusowe, soki z owoców cytrusowych, ostre przyprawy, warzywa cebulowe (cebula, czosnek), potrawy kwaśne – produkty te mogą pobudzać receptory czuciowe w zmienionej zapalnie błonie śluzowej przełyku, powodując ból,
  • alkohol, kawa, mocna herbata, mięta – produkty te zmniejszają napięcie dolnego zwieracza przełyku, wskutek czego kwas solny jest zarzucany do przełyku, drażniąc uszkodzoną błonę śluzową oraz zwiększają wydzielanie kwasu solnego;
  • czekolada, kakao, tłuste mięso, wędliny, kremy, pączki, chipsy, tłuste sosy, produkty z wysoką zawartością błonnika (grube kasze, duże ilości surowych warzyw i owoców, razowe pieczywo, pełnoziarniste makarony, brązowy ryż) – produkty te opóźniają opróżnianie żołądka, nasilają dolegliwości;
  • napoje gazowane — zwiększają ciśnienie w żołądku, prowadząc do zarzucania treści żołądkowej do przełyku.

Jak przygotowywać potrawy na diecie w zapaleniu przełyku?

Obróbka cieplna posiłków w diecie w zapaleniu przełyku jest dostosowana do zaleceń dietetyczny. Potrawy w naszej kuchni są:

  • gotowane w wodzie i na parze,
  • pieczone w piecach konwekcyjno-parowych,
  • duszone bez dodatku tłuszczu i wstępnego obsmażania.

Produkty wskazane i przeciwwskazane w zapaleniu przełyku

Grupa produktówProdukty wskazaneProduktu przeciwwskazane
Produkty zbożowePieczywo jasne, kasze drobnoziarniste (kuskus, kasza manna, kasza jęczmienna, krakowska), mąka pszenna jasna, ryż, makarony, płatki owsianePieczywo razowe, pumpernikiel, pieczywo czosnkowe, kasza gryczana, kasza pęczak, makaron pełnoziarnisty
Ziemniaki i produkty ziemniaczaneZiemniaki gotowane w wodzie, purée bez dodatku masła, ziemniaki pieczone bez dodatku tłuszczuFrytki, ziemniaki smażone, chipsy, placki ziemniaczane
Mleko i przetwory mleczneMleko o zawartości tłuszczu do 2%, kefir, maślanka, mleko zsiadłe, jogurty naturalne i owocowe, ser twarogowy chudy, ser twarogowy półtłusty, ser homogenizowany, ser kozi, słodka śmietankaMleko tłuste o zawartości tłuszczu powyżej 2%, tłusty ser żółty, sery pleśniowe, ser typu „Feta”, tłusta śmietana, ser topiony
Mięso, drób i przetwory mięsneMięsa chude: kurczak i indyk (bez skóry), cielęcina, chuda wołowina, chude dobrej jakości wędliny wieprzowe i drobiowe, mięso gotowane, duszone bez smażenia, pieczone w folii, przygotowane bez dodatku tłuszczu;Mięsa tłuste: tłusta wieprzowina (boczek, żeberka, karkówka, golonka), baranina, kaczka gęś, mięso drobiowe ze skórą, pasztety, kiełbasa, tłuste wędliny, kabanosy, wędzone wędliny, konserwy mięsne
Ryby i przetwory rybneChude ryby: dorsz, sola, okoń, leszcz, sandacz, halibut, mintaj, flądra, szczupak; w ograniczonych ilościach – ryby tłuste (pstrąg, łosoś, makrela)Konserwy rybne, ryby wędzone, ryby marynowane
JajaJajka ugotowane na miękko, w koszulkach, jajecznica na parze, omlet na parze, jajka sadzone bez dodatku tłuszczu lub z niskim dodatkiem tłuszczuJajecznica przygotowywana na tłuszczu/boczku
TłuszczeW niewielkich ilościach: margaryna, masło, oleje roślinneSmalec, słonina
WarzywaPozostałe warzywa wykluczające niezalecane (marchew, buraki, dynia, cukinia, kalafior, młoda fasolka szparagowa, szpinak, zielona sałata), warzywa i przetwory warzywne gotowane w wodzie lub na parze, pomidory sparzone bez skórki – w ograniczonych ilościachCebula, por, czosnek, karczochy, papryka, pomidory, przetwory pomidorowe, nasiona roślin strączkowych (z wyłączeniem fasolki szparagowej i zielonego groszku), kapusta w każdej postaci, ogórek, rzodkiewka, szparagi, warzywa smażone lub z dodatkiem majonezu i/lub śmietany
OwoceOwoce jagodowe (jagody, maliny, truskawki, borówki amerykańskie, poziomki), banany, brzoskwinie, arbuz, morele, winogrona, jabłka gotowane lub pieczone – w ograniczonych ilościachOwoce cytrusowe (cytryny, pomarańcze, grejpfruty, limonki, mandarynki), czereśnie, wiśnie, porzeczki, agrest, śliwki, gruszki
Orzechy, pestki, nasionaW ograniczonych ilościach — orzechy, pestki, nasiona (bez dodatków), masło orzechoweOrzechy, nasiona, pestki z dodatkiem soli, w karmelu, w panierce
PrzyprawyBazylia, oregano, rozmaryn, szałwia, wanilia, koperekCurry, chilli, musztarda, pieprz, tabasco, mięta
Słodycze i deseryMusy owocowe, budyń, galaretki, kisiele, biszkopty, dżemy nisko słodzone, ciasto drożdżowe – w ograniczonych ilościachCzekolada, kakao, wyroby czekoladowe, chałwa, praliny, ciasta francuskie, torty, pączki, faworki, ciasta i desery z kremem, ciasta i desery z bitą śmietaną, desery z kawą i alkoholem
NapojeKompoty, woda mineralna niegazowana, słaba herbata, herbaty ziołowe (z wykluczeniem mięty), herbaty owocowe, kawa zbożowa, chude mleko, napoje niezawierające kofeinyKawa, mocna czarna herbata, wywary z mięty, napoje wysoko słodzone, sok pomidorowy, gorąca czekolada, soki cytrusowe, napoje gazowane, alkohol, tłuste mleko
SosySosy na bazie jogurtu naturalnegoSosy na bazie tłustej śmietany, majonezu lub wywaru z tłustych mięs, z dodatkiem zasmażki, sosy grzybowe, sosy pikantne
Inne-Słone przekąski (chipsy, paluszki, krakersy, popcorn), dania gotowe, produkty typu instant i fast food
Dieta przy zapaleniu przełyku - filet indyka w sosie szpinakowym z makaronem pszennym
Dieta przy zapaleniu przełyku - Kurczak z sosem pomidorowym, białym ryżem i bukietem warzyw
Dieta przy zapaleniu przełyku - Pulpeciki z indyka w sosie z kaszą jęczmienną