Dieta przy zapaleniu przełyku

Dieta przy zapaleniu przełyku

Dieta przy zapaleniu przełyku

Zapalenie przełyku charakteryzuje się rozwiniętym stanem zapalnym w błonie śluzowej przełyku. Towarzyszące mu objawy zależne są od stopnia zaawansowania schorzenia. Może to być chrypka, pieczenie i ból w gardła, suchość błoń śluzowych, kaszel czy nawet nadżerki, owrzodzenia i krwawienia.

Dieta przy zapaleniu przełyku powinna być lekkostrawna, posiłki nie powinny być gorące ani zimne, a ich objętość nie powinna być za duża. Zaleca się unikanie produktów i płynów, które mogą dodatkowo wywoływać cofanie się treści żołądkowej lub nasilić produkcję kwasów żołądkowych.

Czytaj więcej
dieta przy zapaleniu przelyku

Skomponuj swoją dietę

  • 1500 kcal
  • 2000 kcal
  • 2500 kcal
  • Nie wiesz, ile kcal potrzebujesz?Oblicz

Wybierz dni dostawy

Określ zakres dni:

Uwzględnij:

Aby wybrać zakres dat, proszę kliknąć na pierwszy dzień dostawy. Aby wybrać zakres dat, proszę kliknąć pierwszy i ostatni dzień dostawy.
Aby wybrać pojedyncze dni, proszę kliknąć dwa razy w wybrany dzień.

Chcesz przetestować dietę? Wybierz dostawę na dzień próbny i sprawdź nasz catering.

Ilość dni dostawy: 0

Do zapalenia może dojść na skutek działania czynników chemicznych, fizycznych i mikrobiologicznych (bakterie, wirusy, grzyby); przyczyną mogą być też inne choroby, takie jak np. refluks żołądkowo-przełykowy na skutek zarzucania kwaśnej treści żołądkowej.

Jaka dieta w zapaleniu przełyku?

Dieta w leczeniu zapalenia przełyku jest bardzo podobna do diety w refluksie. Zalecana jest dieta lekkostrawna z ograniczeniem produktów pobudzających wydzielanie soku żołądkowego. Jadłospis dietetyczny w zapaleniu przełyku powinien opierać się o różnorodne, niskoprzetworzone produkty spożywcze. Konieczne jest odpowiednie zbilansowanie diety, aby dostarczała ona wszystkich niezbędnych składników odżywczych takich jak makroskładniki, witaminy i składniki mineralne.

Osoba z zapaleniem przełyku powinna jeść 5 posiłków o małej objętości w regularnych odstępstwach czasowych. Duże posiłki mogą zwiększać ryzyko zarzucania treści żołądkowej do przełyku, a to nasila nieprzyjemne dolegliwości u Pacjenta. Posiłki oraz napoje powinny być nie za ciepłe i nie za zimne, aby nie podrażniać błony śluzowej przełyku.

Cechy diety w zapaleniu przełyku

W diecie przygotowanej przez zespół specjalistów cateringu dietetycznego MediDieta wykluczone są produkty takie jak:

  • sok pomidorowy, owoce cytrusowe, soki z owoców cytrusowych, ostre przyprawy, warzywa cebulowe (cebula, czosnek), potrawy kwaśne – produkty te mogą pobudzać receptory czuciowe w zmienionej zapalnie błonie śluzowej przełyku, powodując ból,
  • alkohol, kawa, mocna herbata, mięta – produkty te zmniejszają napięcie dolnego zwieracza przełyku, wskutek czego kwas solny jest zarzucany do przełyku, drażniąc uszkodzoną błonę śluzową oraz zwiększają wydzielanie kwasu solnego;
  • czekolada, kakao, tłuste mięso, wędliny, kremy, pączki, chipsy, tłuste sosy, produkty z wysoką zawartością błonnika (grube kasze, duże ilości surowych warzyw i owoców, razowe pieczywo, pełnoziarniste makarony, brązowy ryż) – produkty te opóźniają opróżnianie żołądka, nasilają dolegliwości;
  • napoje gazowane — zwiększają ciśnienie w żołądku, prowadząc do zarzucania treści żołądkowej do przełyku.

Jak przygotowywać potrawy na diecie w zapaleniu przełyku?

Obróbka cieplna posiłków w diecie w zapaleniu przełyku jest dostosowana do zaleceń dietetyczny. Potrawy w naszej kuchni są:

  • gotowane w wodzie i na parze,
  • pieczone w piecach konwekcyjno-parowych,
  • duszone bez dodatku tłuszczu i wstępnego obsmażania.

Produkty wskazane i przeciwwskazane w zapaleniu przełyku

Grupa produktówProdukty wskazaneProduktu przeciwwskazane
Produkty zbożowePieczywo jasne, kasze drobnoziarniste (kuskus, kasza manna, kasza jęczmienna, krakowska), mąka pszenna jasna, ryż, makarony, płatki owsianePieczywo razowe, pumpernikiel, pieczywo czosnkowe, kasza gryczana, kasza pęczak, makaron pełnoziarnisty
Ziemniaki i produkty ziemniaczaneZiemniaki gotowane w wodzie, purée bez dodatku masła, ziemniaki pieczone bez dodatku tłuszczuFrytki, ziemniaki smażone, chipsy, placki ziemniaczane
Mleko i przetwory mleczneMleko o zawartości tłuszczu do 2%, kefir, maślanka, mleko zsiadłe, jogurty naturalne i owocowe, ser twarogowy chudy, ser twarogowy półtłusty, ser homogenizowany, ser kozi, słodka śmietankaMleko tłuste o zawartości tłuszczu powyżej 2%, tłusty ser żółty, sery pleśniowe, ser typu „Feta”, tłusta śmietana, ser topiony
Mięso, drób i przetwory mięsneMięsa chude: kurczak i indyk (bez skóry), cielęcina, chuda wołowina, chude dobrej jakości wędliny wieprzowe i drobiowe, mięso gotowane, duszone bez smażenia, pieczone w folii, przygotowane bez dodatku tłuszczu;Mięsa tłuste: tłusta wieprzowina (boczek, żeberka, karkówka, golonka), baranina, kaczka gęś, mięso drobiowe ze skórą, pasztety, kiełbasa, tłuste wędliny, kabanosy, wędzone wędliny, konserwy mięsne
Ryby i przetwory rybneChude ryby: dorsz, sola, okoń, leszcz, sandacz, halibut, mintaj, flądra, szczupak; w ograniczonych ilościach – ryby tłuste (pstrąg, łosoś, makrela)Konserwy rybne, ryby wędzone, ryby marynowane
JajaJajka ugotowane na miękko, w koszulkach, jajecznica na parze, omlet na parze, jajka sadzone bez dodatku tłuszczu lub z niskim dodatkiem tłuszczuJajecznica przygotowywana na tłuszczu/boczku
TłuszczeW niewielkich ilościach: margaryna, masło, oleje roślinneSmalec, słonina
WarzywaPozostałe warzywa wykluczające niezalecane (marchew, buraki, dynia, cukinia, kalafior, młoda fasolka szparagowa, szpinak, zielona sałata), warzywa i przetwory warzywne gotowane w wodzie lub na parze, pomidory sparzone bez skórki – w ograniczonych ilościachCebula, por, czosnek, karczochy, papryka, pomidory, przetwory pomidorowe, nasiona roślin strączkowych (z wyłączeniem fasolki szparagowej i zielonego groszku), kapusta w każdej postaci, ogórek, rzodkiewka, szparagi, warzywa smażone lub z dodatkiem majonezu i/lub śmietany
OwoceOwoce jagodowe (jagody, maliny, truskawki, borówki amerykańskie, poziomki), banany, brzoskwinie, arbuz, morele, winogrona, jabłka gotowane lub pieczone – w ograniczonych ilościachOwoce cytrusowe (cytryny, pomarańcze, grejpfruty, limonki, mandarynki), czereśnie, wiśnie, porzeczki, agrest, śliwki, gruszki
Orzechy, pestki, nasionaW ograniczonych ilościach — orzechy, pestki, nasiona (bez dodatków), masło orzechoweOrzechy, nasiona, pestki z dodatkiem soli, w karmelu, w panierce
PrzyprawyBazylia, oregano, rozmaryn, szałwia, wanilia, koperekCurry, chilli, musztarda, pieprz, tabasco, mięta
Słodycze i deseryMusy owocowe, budyń, galaretki, kisiele, biszkopty, dżemy nisko słodzone, ciasto drożdżowe – w ograniczonych ilościachCzekolada, kakao, wyroby czekoladowe, chałwa, praliny, ciasta francuskie, torty, pączki, faworki, ciasta i desery z kremem, ciasta i desery z bitą śmietaną, desery z kawą i alkoholem
NapojeKompoty, woda mineralna niegazowana, słaba herbata, herbaty ziołowe (z wykluczeniem mięty), herbaty owocowe, kawa zbożowa, chude mleko, napoje niezawierające kofeinyKawa, mocna czarna herbata, wywary z mięty, napoje wysoko słodzone, sok pomidorowy, gorąca czekolada, soki cytrusowe, napoje gazowane, alkohol, tłuste mleko
SosySosy na bazie jogurtu naturalnegoSosy na bazie tłustej śmietany, majonezu lub wywaru z tłustych mięs, z dodatkiem zasmażki, sosy grzybowe, sosy pikantne
Inne-Słone przekąski (chipsy, paluszki, krakersy, popcorn), dania gotowe, produkty typu instant i fast food
Dieta przy zapaleniu przełyku - filet indyka w sosie szpinakowym z makaronem pszennym
Dieta przy zapaleniu przełyku - Kurczak z sosem pomidorowym, białym ryżem i bukietem warzyw
Dieta przy zapaleniu przełyku - Pulpeciki z indyka w sosie z kaszą jęczmienną