Dieta wrzodowa pomaga leczyć chorobę oraz wpływa na bieżącą poprawę samopoczucia dzięki złagodzeniu nieprzyjemnych objawów. Z tego względu jej stosowanie jest zalecane dla wszystkich osób cierpiących na wrzody żołądka lub dwunastnicy. Sprawdź, co jeść, a czego unikać.
W przestrzeganiu zasad pomoże Ci nasz catering dietetyczny dla osób cierpiących na chorobę wrzodową. To wygodne i niezawodne rozwiązanie.
Piątek, 9 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńSobota, 10 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńNiedziela, 11 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńPoniedziałek, 12 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńWtorek, 13 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńŚroda, 14 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńCzwartek, 15 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńPiątek, 16 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńSobota, 17 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńNiedziela, 18 czerwca 2023
Uwaga! W pudełkach z posiłkami mogą znajdować się jadalne elementy dekoracyjne, niekoniecznie zgodne z zaleceniami dietetycznymi.
Choroba wrzodowa jest określona jako zespół zmian ogólnoustrojowych i miejscowych, których głównym objawem jest wrzód żołądka bądź dwunastnicy przekraczający warstwę mięśniową błony śluzowej i sięgający do przewodu pokarmowego. Choroba wrzodowa występuje u około 10% populacji i uważana jest za jedną z najczęstszych chorób przewodu pokarmowego. Wśród czynników, które determinują rozwój choroby wrzodowej, są nie tylko predyspozycje genetyczne, ale również ogólna higiena życia (np. palenie tytoniu).
Zalecana dieta w chorobie wrzodowej to tzw. dieta łatwostrawna, która nie obciąża żołądka oraz nie powoduje stanów zapalnych.
Współcześnie obok leczenia farmakologicznego, niezwykle istotna okazała się kwestia odpowiedniej diety, która w przeszłości była jedynym skutecznym środkiem walki z chorobą. Według naukowców z Zakładu Żywienia Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie najnowsze badania epidemiologiczne dowodzą współzależność między spadkiem częstości występowania wrzodów trawiennych a częstotliwością spożywania i ilością spożywania kwasu linolowego znajdującego się np.: w orzechach i nasionach oraz ograniczeniem spożycia błonnika pokarmowego.
Dokładnie i prawidłowo skomponowana dieta na wrzody może bowiem nie tylko wspomóc leczenie aktualnych stanów, ale również zapobiegać nawrotom choroby.
Zalecaną dietą w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy jest dieta lekkostrawna z wyłączeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego, które działają drażniąco na błonę śluzową przewodu pokarmowego (tabela poniżej). Większe restrykcje żywieniowe są konieczne przede wszystkim w czasie zaostrzenia choroby. Natomiast w okresie bezobjawowym zalecenia dietetyczne nie są jednoznaczne.
Jadłospis dietetyczny w chorobie wrzodowej powinien być przede wszystkim zbilansowany, obfitujący w różnorodne produkty spożywcze, które odpowiednio skomponowane będą dostarczać odpowiednie ilości makro- i mikroskładników, aby nie doprowadzać do niedoborów pokarmowych.
W przypadku Pacjentów z nadwagą konieczne jest zastosowanie diety odchudzającej celem redukcji masy ciała.
Bardzo ważne jest, aby unikać długich przerw między posiłkami. Zaleca się spożywanie 5-6 małych objętościowo posiłków w odstępach 3-godzinnych, uwzględniając w tym przerwę nocną. Spożyty pokarm działa jak pewnego rodzaju „bufor”, który zapewnia neutralizację kwaśnej treści żołądka, która w okresie międzyposiłkowym może niekorzystnie działać na błonę śluzową żołądka.
Ostatni posiłek powinien być lekki i spożyty minimum 2 godziny przed snem. Ponadto dania powinny być serwowane w temperaturze pokojowej, nie za ciepłe i nie za zimne, aby nie dopuścić do nasilenia dokuczliwych objawów choroby.
Dieta przy wrzodach, która jest dostarczana przez catering dietetyczny MediDieta charakteryzuje się między innymi:
Wszelkie posiłki poddawane obróbce cieplnej powinny być:
Poza powyższymi restrykcjami żywieniowymi to po prostu dieta powinna być oparta na zasadach zdrowego żywienia.
Grupa produktów | Produkty zalecane | Produktu niezalecane |
Produkty zbożowe | Mąka pszenna jasna, pieczywo jasne, kasze drobnoziarniste (kasza manna, kuskus, krakowska, jęczmienna, kukurydziana), makaron pszenny, ryż biały, płatki owsiane | Mąka pełnoziarnista, pieczywo razowe żytnie i pszenne, pumpernikiel, makaron razowy, grube kasze (gryczana, pęczak) |
Produkty ziemniaczane | Ziemniaki gotowane w wodzie, ziemniaki pieczone bez dodatku tłuszczu, purée bez masła, | Ziemniaki smażone, frytki, placki ziemniaczane, chipsy, |
Mleko i przetwory mleczne | Mleko do 2% zawartości tłuszczu, mleko zsiadłe, sery twarogowe chude i półtłuste, serek homogenizowany, ser kozi, napoje roślinne niesłodzone, słodka śmietanka, maślanka | Mleko powyżej 2% zawartości tłuszczu, kefir, jogurty, ser twarogowy tłusty, ser typu „Feta”, ser topiony, ser pleśniowy, kwaśna śmietana |
Mięso i przetwory mięsne | Chude mięsa: kurczak i indyk bez skóry, cielęcina, chuda wołowina, królik, chude wysokiej jakości wędliny drobiowe i wieprzowe | Tłuste mięsa: wieprzowina (boczek, karkówka, golona, żeberka), kaczka, gęś, baranina, drób ze skórą, tłuste wędliny, wędzone wędliny, kiełbasa, parówki, kabanosy, konserwy mięsne |
Ryby i przetwory rybne | Chude ryby: dorsz, leszcz, sola, szczupak, pstrąg strumieniowy, lin, mintaj, okoń, flądra, płastuga, sandacz, w ograniczonych ilościach – ryby tłuste | Tłuste ryby w dużych ilościach, konserwy rybne |
Jaja | Jajka ugotowane na miękko, w koszulkach, jajecznica, omlet na parze, jajka sadzone na wodzie | Jajka ugotowane na twardo, jajka smażone, jajka w majonezie |
Tłuszcze | W niewielkich ilościach: olej roślinne, masło, margaryna | Smalec, słonina |
Warzywa | Kalafior, marchew, dynia, buraki, kabaczki, szpinak, młoda fasolka szparagowa, zielona sałata, pomidory bez skórki, warzywa gotowane w wodzie lub na parze | Kapusta w każdej postaci, nasiona roślin strączkowych, papryka, cebula, szczypiorek, czosnek, ogórek, kukurydza, rzodkiewka, warzywa z octem, warzywa konserwowe, warzywa zasmażane |
Owoce | Owoce dojrzałe bez skórki i pestek, gotowane, przetarte: truskawki, jabłka, brzoskwinia, morele, banany, wiśnie | Wszystkie owoce surowe, śliwki, gruszki, agrest, czereśnie, surowe wiśnie, owoce cytrusowe, porzeczki |
Przyprawy | Oregano, bazylia, szałwia, wanilia, koperek, rozmaryn, cynamon, kurkuma, pietruszka | Ocet, papryka, pieprz, sól, musztarda, tabasco, szczypiorek, chilli, curry, chrzan, maggi, kostki rosołowe |
Słodycze i desery | Budyń na chudym mleku, kisiele, galaretki, musy owocowe, biszkopty, ciasto drożdżowe, kompoty | Chałwa, czekolada, kakao, pączki, faworki, torty, praliny, ciasta francuskie, ciasta i desery z kremem i bitą śmietaną, desery z kawą i alkoholem |
Napoje | Woda mineralna niegazowana, kawa zbożowa z mlekiem chudym, słaba herbata, kompoty, soki rozcieńczone, napar z melisy, rumianku, szałwii, herbaty owocowe | Woda mineralna gazowana, kawa, mocna herbata, napoje gazowane, soki cytrusowe, kwaśne napoje mleczne, alkohol, napoje wysokosłodzone |
Sosy | Sosy na bazie jogurtu naturalnego | Sosy pikantne, tłuste, grzybowe, sosy na bazie majonezu, śmietany lub wywaru z tłustych mięs, sosy z dodatkiem zasmażki |
Jeśli chcesz codziennie dostarczać swojemu organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych, jeść smacznie, a jednocześnie przestrzegać zasad diety wrzodowej, trafiła/eś idealnie. U nas możesz zamówić dietę łatwostrawną z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie kwasu solnego, która sprawdzi się idealnie w celu uniknięcia powikłań choroby wrzodowej. Posiłki zapakowane w wygodne pudełka dostarczymy codziennie pod wskazany przez Ciebie adres — wystarczy, że wypełnisz formularz znajdujący się na górze strony.