Dieta przy wrzodach

Dieta przy wrzodach

Dieta przy wrzodach

Dieta wrzodowa pomaga leczyć chorobę oraz wpływa na bieżącą poprawę samopoczucia dzięki złagodzeniu nieprzyjemnych objawów. Z tego względu jej stosowanie jest zalecane dla wszystkich osób cierpiących na wrzody żołądka lub dwunastnicy. Sprawdź, co jeść, a czego unikać.

W przestrzeganiu zasad pomoże Ci nasz catering dietetyczny dla osób cierpiących na chorobę wrzodową. To wygodne i niezawodne rozwiązanie.

Czytaj więcej
Dieta przy wrzodach

Skomponuj swoją dietę

  • 1500 kcal
  • 2000 kcal
  • 2500 kcal
  • Nie wiesz, ile kcal potrzebujesz?Oblicz

Wybierz dni dostawy

Określ zakres dni:

Uwzględnij:

Aby wybrać zakres dat, proszę kliknąć na pierwszy dzień dostawy. Aby wybrać zakres dat, proszę kliknąć pierwszy i ostatni dzień dostawy.
Aby wybrać pojedyncze dni, proszę kliknąć dwa razy w wybrany dzień.

Chcesz przetestować dietę? Wybierz dostawę na dzień próbny i sprawdź nasz catering.

Ilość dni dostawy: 0

Wrzody: co to za choroba?

Choroba wrzodowa jest określona jako zespół zmian ogólnoustrojowych i miejscowych, których głównym objawem jest wrzód żołądka bądź dwunastnicy przekraczający warstwę mięśniową błony śluzowej i sięgający do przewodu pokarmowego. Choroba wrzodowa występuje u około 10% populacji i uważana jest za jedną z najczęstszych chorób przewodu pokarmowego. Wśród czynników, które determinują rozwój choroby wrzodowej, są nie tylko predyspozycje genetyczne, ale również ogólna higiena życia (np. palenie tytoniu).

Zalecana dieta w chorobie wrzodowej to tzw. dieta łatwostrawna, która nie obciąża żołądka oraz nie powoduje stanów zapalnych.

Dieta przy wrzodach żołądka i dwunastnicy: znaczenie odżywiania

Współcześnie obok leczenia farmakologicznego, niezwykle istotna okazała się kwestia odpowiedniej diety, która w przeszłości była jedynym skutecznym środkiem walki z chorobą. Według naukowców z Zakładu Żywienia Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie najnowsze badania epidemiologiczne dowodzą współzależność między spadkiem częstości występowania wrzodów trawiennych a częstotliwością spożywania i ilością spożywania kwasu linolowego znajdującego się np.: w orzechach i nasionach oraz ograniczeniem spożycia błonnika pokarmowego.

Dokładnie i prawidłowo skomponowana dieta na wrzody może bowiem nie tylko wspomóc leczenie aktualnych stanów, ale również zapobiegać nawrotom choroby.

Charakterystyka diety w chorobie wrzodowej

Zalecaną dietą w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy jest dieta lekkostrawna z wyłączeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego, które działają drażniąco na błonę śluzową przewodu pokarmowego (tabela poniżej). Większe restrykcje żywieniowe są konieczne przede wszystkim w czasie zaostrzenia choroby. Natomiast w okresie bezobjawowym zalecenia dietetyczne nie są jednoznaczne.

Jadłospis dietetyczny w chorobie wrzodowej powinien być przede wszystkim zbilansowany, obfitujący w różnorodne produkty spożywcze, które odpowiednio skomponowane będą dostarczać odpowiednie ilości makro- i mikroskładników, aby nie doprowadzać do niedoborów pokarmowych.

Dieta wrzodowa: ile i jak często jeść?

W przypadku Pacjentów z nadwagą konieczne jest zastosowanie diety odchudzającej celem redukcji masy ciała.

Bardzo ważne jest, aby unikać długich przerw między posiłkami. Zaleca się spożywanie 5-6 małych objętościowo posiłków w odstępach 3-godzinnych, uwzględniając w tym przerwę nocną. Spożyty pokarm działa jak pewnego rodzaju „bufor”, który zapewnia neutralizację kwaśnej treści żołądka, która w okresie międzyposiłkowym może niekorzystnie działać na błonę śluzową żołądka.

Ostatni posiłek powinien być lekki i spożyty minimum 2 godziny przed snem. Ponadto dania powinny być serwowane w temperaturze pokojowej, nie za ciepłe i nie za zimne, aby nie dopuścić do nasilenia dokuczliwych objawów choroby.

Ogólne zasady diety dla chorych na wrzody

Dieta przy wrzodach, która jest dostarczana przez catering dietetyczny MediDieta charakteryzuje się między innymi:

  • wykluczeniem ciężkostrawnych tłuszczów pochodzenia zwierzęcego (głównie kwasy tłuszczowe nasycone) – nadmiar tłuszczu opóźnia opróżnianie żołądka powodując objawy dyspeptyczne (niestrawność);
  • zastąpieniem produktów bogatych w tłuszcze zwierzęce, produktami z dużą zawartością niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (np. ryby, oleje roślinne) – badania wykazują, że kwas linolowy, będący źródłem prostaglandyn, działa ochronnie na błonę śluzową żołądka i dwunastnicy;
  • ograniczeniem produktów o wysokiej zawartości błonnika pokarmowego (grube kasze, pieczywo razowe, duże ilości surowych warzyw), które powodują opóźnione opróżnianie żołądka;
  • eliminacją produktów o działaniu wzdymającym, tj. (warzywa kapustne, nasiona roślin strączkowych, warzywa cebulowe, papryka, ogórek, rzodkiewka);
  • wykluczeniem produktów zwiększających czynność wydzielniczą żołądka, tj. kawa, mocna herbata, czekolada, kakao, alkohol, ostre przyprawy, produkty marynowane;
  • ograniczeniem spożycia soli kuchennej – sól kuchenna może mieć drażniący wpływ na błonę śluzową żołądka.

Wszelkie posiłki poddawane obróbce cieplnej powinny być:

  • gotowane na parze,
  • gotowane w wodzie,
  • pieczone lub duszone bez dodatku tłuszczu.

Poza powyższymi restrykcjami żywieniowymi to po prostu dieta powinna być oparta na zasadach zdrowego żywienia.

Produkty zalecane i niezalecane w diecie w chorobie wrzodowej

Grupa produktówProdukty zalecaneProduktu niezalecane
Produkty zbożoweMąka pszenna jasna, pieczywo jasne, kasze drobnoziarniste (kasza manna, kuskus, krakowska, jęczmienna, kukurydziana), makaron pszenny, ryż biały, płatki owsianeMąka pełnoziarnista, pieczywo razowe żytnie i pszenne, pumpernikiel, makaron razowy, grube kasze (gryczana, pęczak)
Produkty ziemniaczaneZiemniaki gotowane w wodzie, ziemniaki pieczone bez dodatku tłuszczu, purée bez masła,Ziemniaki smażone, frytki, placki ziemniaczane, chipsy,
Mleko i przetwory mleczneMleko do 2% zawartości tłuszczu, mleko zsiadłe, sery twarogowe chude i półtłuste, serek homogenizowany, ser kozi, napoje roślinne niesłodzone, słodka śmietanka, maślanka

 

Mleko powyżej 2% zawartości tłuszczu, kefir, jogurty, ser twarogowy tłusty, ser typu „Feta”, ser topiony, ser pleśniowy, kwaśna śmietana
Mięso i przetwory mięsneChude mięsa: kurczak i indyk bez skóry, cielęcina, chuda wołowina, królik, chude wysokiej jakości wędliny drobiowe i wieprzoweTłuste mięsa: wieprzowina (boczek, karkówka, golona, żeberka), kaczka, gęś, baranina, drób ze skórą, tłuste wędliny, wędzone wędliny, kiełbasa, parówki, kabanosy, konserwy mięsne
Ryby i przetwory rybneChude ryby: dorsz, leszcz, sola, szczupak, pstrąg strumieniowy, lin, mintaj, okoń, flądra, płastuga, sandacz, w ograniczonych ilościach – ryby tłusteTłuste ryby w dużych ilościach, konserwy rybne
JajaJajka ugotowane na miękko, w koszulkach, jajecznica, omlet na parze, jajka sadzone na wodzieJajka ugotowane na twardo, jajka smażone, jajka w majonezie
TłuszczeW niewielkich ilościach: olej roślinne, masło, margarynaSmalec, słonina
WarzywaKalafior, marchew, dynia, buraki, kabaczki, szpinak, młoda fasolka szparagowa, zielona sałata, pomidory bez skórki, warzywa gotowane w wodzie lub na parzeKapusta w każdej postaci, nasiona roślin strączkowych, papryka, cebula, szczypiorek, czosnek, ogórek, kukurydza, rzodkiewka, warzywa z octem, warzywa konserwowe, warzywa zasmażane
OwoceOwoce dojrzałe bez skórki i pestek, gotowane, przetarte: truskawki, jabłka, brzoskwinia, morele, banany, wiśnieWszystkie owoce surowe, śliwki, gruszki, agrest, czereśnie, surowe wiśnie, owoce cytrusowe, porzeczki
PrzyprawyOregano, bazylia, szałwia, wanilia, koperek, rozmaryn, cynamon, kurkuma, pietruszkaOcet, papryka, pieprz, sól, musztarda, tabasco, szczypiorek, chilli, curry, chrzan, maggi, kostki rosołowe
Słodycze i deseryBudyń na chudym mleku, kisiele, galaretki, musy owocowe, biszkopty, ciasto drożdżowe, kompotyChałwa, czekolada, kakao, pączki, faworki, torty, praliny, ciasta francuskie, ciasta i desery z kremem i bitą śmietaną, desery z kawą i alkoholem
NapojeWoda mineralna niegazowana, kawa zbożowa z mlekiem chudym, słaba herbata, kompoty, soki rozcieńczone, napar z melisy, rumianku, szałwii, herbaty owocoweWoda mineralna gazowana, kawa, mocna herbata, napoje gazowane, soki cytrusowe, kwaśne napoje mleczne, alkohol, napoje wysokosłodzone
SosySosy na bazie jogurtu naturalnegoSosy pikantne, tłuste, grzybowe, sosy na bazie majonezu, śmietany lub wywaru z tłustych mięs, sosy z dodatkiem zasmażki

Łagodzenie objawów choroby z cateringiem dietetycznym

Jeśli chcesz codziennie dostarczać swojemu organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych, jeść smacznie, a jednocześnie przestrzegać zasad diety wrzodowej, trafiła/eś idealnie. U nas możesz zamówić dietę łatwostrawną z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie kwasu solnego, która sprawdzi się idealnie w celu uniknięcia powikłań choroby wrzodowej. Posiłki zapakowane w wygodne pudełka dostarczymy codziennie pod wskazany przez Ciebie adres — wystarczy, że wypełnisz formularz znajdujący się na górze strony.

Dieta przy wrzodach - Krem marchewkowy z bułeczką paryską bez skórki
Dieta przy wrzodach - Pieczone na parze kaski indyka z puree batata
Dieta przy wrzodach - Rolada wołowa z warzywami białą quinoa i mixem sałat