Dieta

W chorobach serca

  • 1500 - 2500 kcal

Dieta rekomendowana przez specjalistów:

Szczegóły diety

Oparta na założeniach diety śródziemnomorskiej, dedykowana osobom ceniącym w diecie ryby, owoce morza, warzywa i owoce.

% energii z białka

% energii z tłuszczy

% energii z węglowodanów

Wybierz liczbę kalorii:

Nie wiesz, ile
kalorii wybrać?

Zobacz nasze wyborne
menu na dziś!

Tak może wyglądać twoja dieta

Poniższe zdjęcia przedstawiają propozycję podania posiłków:

Suplementy pasujące do tej diety

Dieta w chorobach serca

Choroby układu sercowo-naczyniowego są główną przyczyną przedwczesnych zgonów w większości krajów rozwiniętych. W Polsce choroby układu krążenia są najczęstszą przyczyną hospitalizacji. Ważnym elementem zalecanym przez lekarzy w przypadku problemów kardiologicznych jest wdrożenie odpowiedniej diety, która zmniejsza ryzyko zawału serca i rozwoju chorób układu krążenia. W MediDieta znajdziecie idealną dietę dla siebie – nasza dieta na zdrowe serce jest dietą polecaną pacjentom z chorobami kardiologicznymi.

Charakterystyka diety dla chorych na serce

Podstawową zasadą dietoterapii po zawale mięśnia sercowego, a także przy chorobie wieńcowej, chorobie niedokrwiennej serca, przy nadciśnieniu oraz nadmiarze złego cholesterolu oraz w ramach profilaktyki chorób serca jest odpowiednie zbilansowanie oraz urozmaicenie posiłków pod kątem produktów spożywczych. Dieta powinna dostarczać wszystkich niezbędnych makro-, mikroskładników, witamin, składników mineralnych oraz odpowiednią ilość błonnika (czyli wymienić produkty z pszennej mąki na chleby i makarony z pełnego ziarna).

Bardzo ważnymi czynnikami żywieniowymi zmniejszającymi ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego są przede wszystkim odpowiednia ilość kwasów tłuszczowych jednonasyconych i wielonienasyconych, antyoksydantów, składników mineralnych (wapń, potas, magnez) oraz błonnika pokarmowego. Dieta opiera się o niskiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych (kwasu palmitynowego i mirystynowego), izomerów transnienasyconych kwasów tłuszczowych, cholesterolu oraz cukru prostego. W leczeniu Pacjentów po zawale mięśnia sercowego stosuje się dietę opartą o śródziemnomorski model żywienia, który chroni przed zawałem serca.

U pacjentów po zawale serca lub z chorobami układu krążenia, którzy cierpią dodatkowo na nadwagę lub otyłość, konieczne jest zastosowanie diety o obniżonej kaloryczności celem redukcji masy ciała. Warto skonsultować się z lekarzem przed zmianą diety, przy czym choroby serca najczęściej są wynikiem niewłaściwego stylu życia.

Dieta kardiologiczna w MediDieta 

Dieta po zawale serca dostarczana przez catering dietetyczny MediDieta ma cechy diety śródziemnomorskiej dostosowanej do warunków polskich. Do podstawowych cech naszej diety należą:

  • duża ilość warzyw oraz owoców, które są bogate w antyoksydanty (witamina E, witamina C, β-karoten), błonnik pokarmowy oraz witaminy i składniki mineralne;
  • zastąpienie produktów zbożowych z ziaren oczyszczonych produktami z pełnego przemiału (brązowy ryż, pełnoziarniste pieczywo, razowy makaron), które są źródłem magnezu, potasu oraz błonnika pokarmowego;
  • obniżenie podaży tłuszczu oraz eliminacja produktów o wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych nasyconych, cholesterolu oraz izomerów transnienasyconych kwasów tłuszczowych (tłuste mięsa, produktów wysokoprzetworzone);
  • zastąpienie tłuszczów pochodzenia zwierzęcego tłuszczami roślinnymi (oleje roślinne – oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany, orzechy, pestki, nasiona);
  • stosowanie ryb oraz owoców morza bogatych w kwasy omega-3;
  • ograniczenie białka pochodzenia zwierzęcego na rzecz białka roślinnego, poprzez stosowanie dużej ilości nasion roślin strączkowych (soja, ciecierzyca, fasola, soczewica, groch);
  • ograniczenie stosowania soli kuchennej oraz produktów zawierających jej duże ilości;
  • umiarkowane stosowanie produktów mlecznych oraz drobiu;
  • ograniczenie podaży mięsa czerwonego;
  • ograniczenie stosowania produktów bogatych w cukry proste.

Posiłki stosowane w diecie po zawale są przygotowywane z wykorzystaniem technik obróbki termicznej takie jak:

  • gotowanie w wodzie lub na parze al dente.
  • pieczenie w folii, pergaminie, rękawie foliowym w piecach konwekcyjno-parowych,
  • duszenie bez wstępnego obsmażania,
  • smażenie bez dodatku tłuszczu lub z niego niewielką ilością.

Należy pamiętać, że na serce i układ krążenia wpływ ma nie tylko dieta, ale także wdrożenie aktywności fizycznej, która odpowiednio dobrana może pomóc wzmocnić serce. Wśród diet, które z założenia są korzystne dla organizmu, a w szczególności dla układu krążenia, znajdują się diety śródziemnomorska oraz dieta DASH – znajdziecie je w ofercie MediDiety.

Cele diety na serce

Podstawowym celem stosowania diety kardiologicznej jest obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Jest to spowodowane faktem, że zdecydowana większość przyczyn zawału serca to miażdżyca tętnic wywołana przez odkładające się w naczyniach krwionośnych blaszki cholesterolowe. Stąd w naszej diecie kładziemy nacisk na unormowanie poziomu cholesterolu poprzez spożywanie odpowiednich produktów.

Produkty zalecane i niezalecane w diecie dobrej dla serca

W celu zmniejszenia poziomu złego cholesterolu bezwzględnie należy wykluczyć z diety wysoko przetworzone produkty z zawartością tłuszczów nasyconych. Czego unikać, a jakie produkty warto włączyć do swojego jadłospisu? Szczegółowe wytyczne lekarzy i dietetyków znajdziesz w poniższej tabeli.

Zanim jednak zapoznasz się z tabelą pamiętaj, że owoce i warzywa, a także ryby morskie (świetne zastępstwo czerwonego mięsa) i produkty z pełnego ziarna (bogate źródło błonnika pokarmowego) będą podstawą zbilansowanej diety w MediDieta. Produkty zdrowe dla serca i całego organizmu powinny być jak najmniej przetworzone i takie właśnie są nasze dania! Nie znajdziecie u nas tłustego mięsa i wędliny, pszennego pieczywa czy cukru!

Grupa produktówProdukty zalecaneProduktu niezalecane
Produkty zbożowePieczywo pełnoziarniste, pieczywo typu graham, płatki zbożowe (owsiane górskie, jaglane, jęczmienne, gryczane, żytnie, orkiszowe), otręby (owsiane, żytnie, pszenne, gryczane), kasze gruboziarniste (kasza pęczak, gryczana), ryż (brązowy, dziki), makaron razowy, mąki pełnego przemiału, mąka gryczana, mąka ryżowa, mąka amarantusowaJasne pieczywo z mąki rafinowanej, bułki kajzerki, ryż biały, makaron z mąki pszennej, płatki kukurydziane, słodzone płatki śniadaniowe, bułki maślane
Produkty ziemniaczaneZiemniaki ugotowane w wodzie, na parze, w mundurkach, purée bez dodatku masła lub pieczone bez udziału tłuszczuPlacki ziemniaczane, ziemniaki pieczone z dużą ilością tłuszczu, frytki, ziemniaki smażone, chipsy
Mleko i przetwory mleczneMleko do 2% zawartości tłuszczu, mleczne produkty fermentowane (mleko zsiadłe, kefiry, jogurty naturalne bez cukru, maślanka), twaróg chudy i półtłusty, sery homogenizowane półtłuste, w ograniczonych ilościach – sery żółte, mozzarella i typu „feta” o obniżonej zawartości tłuszczówPełnotłuste mleko (>2% zawartości tłuszczu), sery homogenizowane tłuste, twaróg tłusty, jogurty z dodatkiem cukru, desery mleczne, mleko skondensowane, tłuste sery żółte, pełnotłuste sery typu „feta”, pleśniowe, topione
Mięso, ryby, jaja, przetwory mięsne i rybneMięsa chude: kurczak i indyk bez skóry, chuda wołowina, cielęcina, chuda wieprzowina (szynka, schab, polędwica), mięsa gotowane, duszone bez wstępnego obsmażania, pieczone w piecu konwekcyjno-parowym, w ograniczonych ilościach – chude wędliny wysokiej jakości – szynka gotowana, wędliny drobiowe, polędwica); ryby chude: dorsz, miruna, szczupak, sandacz, sola, leszcz, tuńczyk, okoń, owoce morza, w ograniczonych ilościach ryby tłuste: pstrąg, łosoś, makrela, śledź); w ograniczonych ilościach – jajka gotowane w koszulkach, na miękko, jajecznica na parze, omlet bez dodatku tłuszczuMięsa tłuste: tłusta wieprzowina (żeberka, boczek), baranina, gęś, kaczka, mięsa smażone, pieczone z dużą ilością tłuszczu, mięsa peklowane, tłuste wędliny, pasztety, konserwy mięsne, konserwy rybne, owoce morza marynowane, w zalewie, jajecznica, jajka sadzone, omlety, smażone na tłuszczu, boczku, słoninie, smalcu
TłuszczeOleje roślinne (oliwa z oliwek, olej lniany, rzepakowy, sojowy, z pestek winogron, arachidowy), wysokogatunkowe miękkie margarynyMasło, smalec, słonina, boczek, twarde margaryny, śmietana
WarzywaWszystkie warzywa – na surowo, gotowane, mrożone, blanszowane, kiszoneWarzywa zasmażane, z dużą ilością tłuszczu, warzywa konserwowe, marynowane, surówki i sałatki z majonezem i/lub śmietaną

z cukrem, galaretki ze śmietaną

OwoceWszystkie owoce – świeże, mrożone, gotowane, przetwory owocowe niskosłodzoneDżemy wysokosłodzone, konfitury, syropu owocowe, napoje owocowe z dodatkiem cukru, kompoty z dodatkiem cukru, marmolady, galaretki ze śmietaną, musy owocowe z cukrem, owoce kandyzowane, owoce w syropach
PrzyprawyZioła świeże i suszone, przyprawy korzenne, cebula, czosnek, sok z cytryny, w ograniczonych ilościach – sól kuchennaVegeta, sosy w proszku, zupy w proszku, mieszanki przyprawowe z dużą ilością soli lub/i cukru, magii, cukier biały, glukoza, fruktoza
Orzechy i nasionaOrzechy, nasiona i pestki bez dodatku soli, siemię lnianeOrzechy, nasiona i pestki z dodatkiem soli, cukru, w panierce w miodzie, w karmelu
Słodycze i deseryBiszkopty, ciasto drożdżowe, galaretki, kisiele, wafle, musy owocowe bez dodatku cukru, sorbety owocowe, budynie na mleku chudymCiasta kruche, ciasto francuskie, ciasta z kremem, torty, pączki, faworki, ptysie, bułeczki maślane, batony czekoladowe, żelki, chałwa
SosySosy łagodne, na wywarach warzywnych lub mięsnych z chudych mięs, zaprawiane zawiesina z mąki, mleka lub/i wodySosy na bazie śmietany, majonezu, na wywarach z tłustych mięs, kości
NapojeWoda mineralna, herbata, napary ziołowe, kawa bez dodatku cukru, soki warzywne, w ograniczonych ilościach – soki owocowo-warzywne, soki owocoweSłodkie napoje gazowane, napoje typu coca-cola, napoje energetyczne, wody smakowe, lemoniada, napoje alkoholowe
InneDania gotowe, produkty instant, słone przekąski (krakersy, paluszki, chipsy, chrupki, produkty typu fast food).

Catering MediDieta – dieta dla zdrowia serca

Chcesz przestrzegać zaleceń lekarskich, ale nie czujesz się na siłach, aby codziennie robić zakupy i gotować posiłki? A może własnoręcznie przygotowane dania wydają Ci się niesmaczne? Proponujemy codzienną dostawę kompletu zdrowych dań na cały dzień. Nasz catering został skomponowany specjalnie dla osób, które cierpią na choroby serca wymagające zmiany nawyków żywieniowych. Aby mieć zdrowe serce należy odpowiednio komponować spożywane dania, spożywać surowe warzywa i owoce (z przewagą warzyw), a także produkty pełnoziarniste i jak najmniej przetworzone. Wpływ na serce ma także odpowiednia dawka ruchu i nawodnienie organizmu.

Jeśli zastanawiasz się, jak powinna wyglądać zdrowa dieta i prawidłowo skomponowany jadłospis, koniecznie wypróbuj MediDietę. Nasze dania zawierają produkty wspierające pracę serca, obniżające ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego oraz miażdżycy. W celu kontroli poziomu cholesterolu zalecane jest wykonanie badań krwi, a dokładnie profilu lipidowego (trójglicerydy, HDL, LDL), aby móc ocenić, czy dieta przyczynia się do efektywnego obniżenia poziomu złego cholesterolu i trójglicerydów.

W MediDieta masz możliwość zakupu diety wraz z pakietem badań i wizytą u lekarza lub dietetyka. Osoby z chorobami serca powinny rozważyć skorzystanie z takiego pakietu, który pomaga zadbać o serce, a dodatkowo jest wygodny!

Jadłospis w diecie kardiologicznej

Przykładowe dzienne menu w diecie dla osób z chorobami serca i układu krążenia przygotowanej przez nasz catering to:

  • Śniadanie: Własnej produkcji, bezcukrowy jogurt brzoskwiniowy z domowym owsianym musli z orzechami i pestkami dyni.
  • Przekąska 1: Lekka sałatka ryżowa w pomidorowym pesto z kolorową papryką, zielonym ogórkiem, czarnymi oliwkami i sosem bazyliowo-koperkowym.
  • Obiad: Filet dorsza po węgiersku z oliwą z oliwek i pieczonymi łódeczkami ziemniaczanymi z koprem.
  • Przekąska 2: Bezglutenowe, bezcukrowe „tiramisu jaglane”
  • Kolacja: Mix sałat z warzywami, suszonymi na słońcu pomidorami pelati, orzechami pekan i serem feta, sos winegret.

Oferujemy dużą różnorodność posiłków: nasz jadłospis powtarza się tylko raz na 3 miesiące. Inny przykład jadłospisu:

  • Śniadanie: Paprykowy twarożek z rzodkiewką, koprem i szczypiorkiem, pomidorki cherry, żytnie-razowe pieczywo na zakwasie.
  • Przekąska I: „Arbuzowe orzeźwienie” Koktajl z truskawki, arbuza i mięty z dodatkiem sezamu
  • Obiad: Pieczony filet indyka w sosie pomidorowym z czarnymi oliwkami i tartą mozzarellą, ryż naturalny z blanszowanym zielonym groszkiem.
  • Przekąska II: Owsiane crumble z wiśniami i płatkami migdała
  • Kolacja: Krem z pomarańczowych warzyw (dynia, marchew, batat) z mleczkiem kokosowym , pełnoziarnistą grzanką czosnkową i natką pietruszki.

Pamiętaj, że dieta kardiologiczna pomaga także ograniczać ryzyko rozwoju chorób serca!

Dieta z wyborem
menu

Smaczne diety
dla zdrowia

Zobacz nasze
wyborne menu!

Sprawdź, gdzie
dostarczamy!