Dieta przy miażdżycy i chorobie wieńcowej

Dieta przy miażdżycy i chorobie wieńcowej

Dieta przy miażdżycy i chorobie wieńcowej

Choroby układu sercowo-naczyniowego są główną przyczyną umieralności na całym świecie. Już ponad 4 mln Europejczyków umiera rocznie z ich powodu. Ważnym elementem ich profilaktyki i leczenia jest obniżanie poziomu cholesterolu we krwi przez poprawę sposobu żywienia, dlatego wszystkim osobom obciążonym ryzykiem zachorowania proponujemy pudełkową dietę przeciwmiażdżycową z dostawą do domu.

Sprawdź, czym charakteryzuje się nasza dieta miażdżycowa i w jaki sposób obniża stężenie cholesterolu we krwi.

Czytaj więcej
Dieta przy miażdżycy i chorobie wieńcowej

Skomponuj swoją dietę

  • 1500 kcal
  • 2000 kcal
  • 2500 kcal
  • Nie wiesz, ile kcal potrzebujesz?Oblicz

Wybierz dni dostawy

Określ zakres dni:

Uwzględnij:

Aby wybrać zakres dat, proszę kliknąć na pierwszy dzień dostawy. Aby wybrać zakres dat, proszę kliknąć pierwszy i ostatni dzień dostawy.
Aby wybrać pojedyncze dni, proszę kliknąć dwa razy w wybrany dzień.

Chcesz przetestować dietę? Wybierz dostawę na dzień próbny i sprawdź nasz catering.

Ilość dni dostawy: 0

Czym jest choroba wieńcowa? Czynniki ryzyka

Choroba wieńcowa (inaczej: choroba niedokrwienna serca) to jedno z najczęstszych schorzeń układu sercowo-naczyniowego. Podstawowym objawem, na który skarży się chory, jest dławica piersiowa, czyli uczucie ucisku, pieczenia bądź dławienia w okolicy zamostkowej wywołane wysiłkiem fizycznym, stresem, bądź zimnym powietrzem.

Objawy ustępują w spoczynku lub po zażyciu krótko działających nitratów. Dolegliwości wynikają z niedokrwienia mięśnia sercowego, którego przyczyną jest miażdżyca tętnic wieńcowych.

Miażdżyca tętnic a poziom cholesterolu

Miażdżyca to przewlekła choroba zapalna będąca efektem odkładania się na ścianach tętnic blaszek miażdżycowych — nadmiaru cząsteczek cholesterolu. W jej wyniku zmniejsza się przepustowość naczyń krwionośnych, a to grozi zawałem serca, udarem mózgu i innymi niebezpiecznymi dla życia stanami.

Styl życia, w szczególności nieodpowiednia dieta oraz brak aktywności fizycznej zwiększają prawdopodobieństwo rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego. Od lat 60 XX wieku uważa się za skuteczne działanie prewencyjne, a także wspomagające leczenie chorób układu krążenia stosowanie diety śródziemnomorskiej, czyli schematu żywienia ludzi zamieszkujących kraje Basenu Morza Śródziemnego.

Charakterystyka diety przy miażdżycy i chorobie niedokrwiennej serca

Podstawą diety przy miażdżycy i chorobie niedokrwiennej serca jest jej zbilansowanie oraz różnorodność. Dieta powinna dostarczać odpowiednia ilość makroskładników, witamin i składników mineralnych, oraz powinna opierać się o nisko przetworzone produkty spożywcze.
U Pacjentów borykających się z nadwagą oraz otyłością konieczna jest redukcja masy ciała poprzez zastosowanie diety odchudzającej.

W leczeniu miażdżycy i choroby wieńcowej stosuje się dietę ograniczającą tłuszcz (w szczególności wskazane jest unikanie nasyconych kwasów tłuszczowych pochodzenia zwierzęcego), cholesterol oraz cukry proste. Jest to sposób żywienia uznawany za wzorcowy w leczeniu oraz profilaktyce wielu chorób — w tym chorób układu krążenia.

Dieta w miażdżycy i chorobie wieńcowej — nasze wyróżniki

W cateringu dietetycznym MediDieta dieta miażdżycowa opiera się o śródziemnomorski model żywienia z dostosowaniami jej do warunków polskich. Podstawowymi cechami diety są:

  • duża ilość różnorodnych i kolorowych warzyw i owoców, bogatych w błonnik, związki antyoksydacyjne (witamina E, witamina C i beta-karoten), witaminy i składniki mineralne;
  • ograniczenie białka zwierzęcego na rzecz białka roślinnego poprzez udział nasion roślin strączkowych (fasola, ciecierzyca, groch, soczewica, soja);
  • zastąpienie rafinowanych produktów zbożowych, produktami pełnoziarnistymi, będące źródłem błonnika, magnezu i potasu;
  • zastąpienie tłuszczów pochodzenia zwierzęcego (cholesterol, kwasy tłuszczowe nasycone), tłuszczami roślinnymi, tj. oliwa z oliwek, oleje roślinne (olej rzepakowy, olej lniany), orzechy, nasiona, awokado;
  • stosowanie ryb oraz owoców morza minimum 1-2 razy w tygodniu;
  • duża ilość błonnika pokarmowego (zwłaszcza frakcji rozpuszczalnej) pochodząca z warzyw, owoców oraz pełnoziarnistych produktów zbożowych;
  • ograniczenie produktów bogatych w cukry proste;
  • ograniczenie podaży soli kuchennej,
  • umiarkowana ilość produktów mlecznych, drobiu oraz ograniczenie ilości mięsa czerwonego.
Obróbka termiczna naszych posiłków jest dostosowana do zaleceń diety miażdżycowej i opiera się na:
  • gotowaniu w wodzie al’dente,
  • gotowaniu na parze,
  • duszeniu bez wstępnego obsmażania,
  • pieczeniu w piecach konwekcyjno-parowych,
  • pieczeniu w folii, pergaminie lub rękawie termicznym,
  • smażeniu bez dodatku tłuszczu lub z niewielkim jego udziałem.

Czego unikać w miażdżycy? Co należy jeść?

Jadłospis diety przy chorobie wieńcowej i przeciwmiażdżycowej powinien być komponowany ostrożnie, z uwzględnieniem zaleceń dotyczących ograniczenia spożycia niektórych grup produktów. W poniższej tabel prezentujemy szczegółowe informacje dotyczące produktów zalecanych i niezalecanych.

Grupa produktówProdukty zalecaneProduktu niezalecane
Produkty zbożowePieczywo razowe, pieczywo graham, płatki zbożowe (owsiane górskie, jęczmienne, jaglane, żytnie, gryczane, orkiszowe), otręby (pszenne, żytnie, gryczane, owsiane), kasze gruboziarniste (kasza pęczak, kasza gryczana), ryż (brązowy, dziki), makaron pełnoziarnisty, pełnoziarniste mąki, mąka gryczana, mąka ryżowa, mąka amarantusowaJasne pieczywo z mąki oczyszczonej, ryż biały, słodzone płatki śniadaniowe, płatki kukurydziane, makaron z mąki pszennej, bułki maślane, kajzerki, wypieki z dużą ilością cukru
Produkty ziemniaczaneZiemniaki ugotowane w wodzie, na parze, w mundurkach, purée bez dodatku masła lub pieczone bez udziału tłuszczuPlacki ziemniaczane, ziemniaki pieczone z dużą ilością tłuszczu, frytki, ziemniaki smażone, chipsy
Mleko i przetwory mleczneMleko do 2% zawartości tłuszczu, mleczne produkty fermentowane (kefiry, mleko zsiadłe, maślanka, jogurty naturalne bez cukru), sery homogenizowane półtłuste, twaróg chudy i półtłusty, w ograniczonych ilościach — sery żółte o obniżonej zawartości tłuszczówPełnotłuste mleko (>2% zawartości tłuszczu), twaróg tłusty, sery homogenizowane tłuste, mleko skondensowane, jogurty z dodatkiem cukru, desery mleczne, tłuste sery żółte, sery topione, sery typu „Feta”, sery pleśniowe
Mięso, ryby, jaja, przetwory mięsne i rybneMięsa chude: indyk i kurczak bez skóry, cielęcina, chuda wołowina, chuda wieprzowina (szynka, polędwica, schab), mięsa gotowane, duszone bez wstępnego obsmażania, pieczone w piecu konwekcyjno-parowym, w ograniczonych ilościach — chude wędliny wysokiej jakości (polędwica, szynka gotowana, wędliny drobiowe); ryby chude: miruna, dorsz, sola, szczupak, leszcz, okoń, tuńczyk, sandacz, owoce morza, w ograniczonych ilościach ryby tłuste: łosoś, pstrąg, śledź, makrela); w ograniczonych ilościach – jajka gotowane na miękko, w koszulkach, jajecznica na parze, omlet bez dodatku tłuszczuMięsa tłuste: tłusta wieprzowina (boczek, żeberka), kaczka, gęś, baranina, mięsa peklowane, mięsa smażone, pieczone z dużą ilością tłuszczu, konserwy mięsne, tłuste wędliny, pasztety, solone ryby, wędzone ryby, konserwy rybne, owoce morza w zalewie, marynowane, jajecznica, omlety, jajka sadzone smażone na tłuszczu, boczku, słoninie, smalcu
TłuszczeOleje roślinne (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, słonecznikowy, lniany, z pestek winogron, sojowy, arachidowy), wysokogatunkowe miękkie margarynySmalec, słonica, masło, twarde margaryny, boczek, śmietana
WarzywaWszystkie warzywa – na surowo, mrożone, gotowane, blanszowane, kiszoneWarzywa zasmażane, z dużą ilością tłuszczu, warzywa konserwowe, warzywa marynowane, surówki i sałatki z majonezem i/lub śmietaną
OwoceWszystkie owoce – świeże, mrożone, gotowane, przetwory owocowe niskosłodzoneDżemy wysokosłodzone, konfitury, syropu owocowe, napoje owocowe z dodatkiem cukru, kompoty z dodatkiem cukru, marmolady, galaretki ze śmietaną, musy owocowe z cukrem, owoce kandyzowane, owoce w syropach
PrzyprawyZioła świeże i suszone, przyprawy korzenne, cebula, czosnek, sok z cytryny, w ograniczonych ilościach – sól kuchennaVegeta, sosy w proszku, zupy w proszku, mieszanki przyprawowe z dużą ilością soli lub/i cukru, magii, cukier biały, glukoza, fruktoza
Orzechy i nasionaOrzechy, nasiona i pestki bez dodatku soli, siemię lnianeOrzechy, nasiona i pestki z dodatkiem soli, cukru, w panierce w miodzie, w karmelu
Słodycze i deseryBiszkopty, ciasto drożdżowe, galaretki, kisiele, wafle, musy owocowe bez dodatku cukru, sorbety owocowe, budynie na mleku chudymCiasta kruche, ciasto francuskie, ciasta z kremem, torty, pączki, faworki, ptysie, bułeczki maślane, batony czekoladowe, żelki, czekolada, chałwa
SosySosy łagodne, na wywarach warzywnych lub mięsnych z chudych mięs, zaprawiane zawiesina z mąki, mleka lub/i wodySosy na bazie śmietany, majonezu, na wywarach z tłustych mięs, kości
NapojeWoda mineralna, herbata, napary ziołowe, kawa bez dodatku cukru, soki warzywne, w ograniczonych ilościach – soki owocowo-warzywne, soki owocoweSłodkie napoje gazowane, napoje typu coca-cola, napoje energetyczne, wody smakowe, lemoniada, napoje alkoholowe
Inne-Dania gotowe, produkty instant, słone przekąski (krakersy, paluszki, chipsy, chrupki), produkty typu fast food.

Catering dietetyczny: dieta miażdżycowa

Wiesz już, czym charakteryzuje się dieta miażdżycowa proponowana przez nasz catering. Sprawdź teraz, jakich posiłków możesz oczekiwać i w jaki sposób zamówić pełnowartościowe posiłki z dostawą do domu w zaledwie kilka chwil.

Przykładowy jadłospis

Całodzienne menu naszej diety pudełkowej dla chorych na miażdżycę lub chcących zapobiegać schorzeniom układu sercowo-naczyniowego wygląda na przykład następująco:

  • Śniadanie: Kanapkowa pasta z czerwonej fasoli i piklowanej papryki z cząbrem, majerankiem, warzywami i orkiszową focaccią z rozmarynem
  • Przekąska 1: Szpinakowo-bananowe smoothie na probiotycznym jogurcie naturalnym z otrębami owsianymi i siemieniem lnianym
  • Obiad: Pełnoziarniste spaghetti w orientalnym sosie z pieczarkami i marynowanym imbirem okraszone prażonymi orzechami arachidowymi
  • Przekąska 2: Bezmączne i bezcukrowe „owsiane crumble” z truskawką i śliwką
  • Kolacja: Sałatka „Waldorf” z pieczonymi kąskami kurczaka, orzechami włoskimi i lekkim sosem musztardowym.

Każdego dnia możesz spodziewać się innych posiłków — jadłospis zmieniamy w cyklu dwunastotygodniowym.

Jak zamówić dietę dla chorych na miażdżycę?

Prawidłowo skomponowana dieta zmniejszająca ryzyko występowania miażdżycy lub wspomagająca jej leczenie trafi do Ciebie już po dwóch dniach od złożenia zamówienia na naszej stronie internetowej. Wystarczy, że wybierzesz dni dostawy i podasz nam swój adres oraz określisz, ile kalorii chcesz spożywać. Jeśli inie znasz swojego zapotrzebowania, skorzystaj z kalkulatora kalorii lub zamów pakiet medyczny uwzględniający konsultację z dietetykiem przed wyborem diety.

Dieta przy miażdżycy i chorobie wieńcowej - Kurczak zapiekany w szynce z ryżem naturalnym
Dieta przy miażdżycy i chorobie wieńcowej - kurczak z mixem ryżu warzywami
Dieta przy miażdżycy i chorobie wieńcowej - Pieczeń wołowo-wieprzowa z ryżem