Choroby układu sercowo-naczyniowego są główną przyczyną umieralności na całym świecie. Już ponad 4 mln Europejczyków umiera rocznie z ich powodu. Ważnym elementem ich profilaktyki i leczenia jest obniżanie poziomu cholesterolu we krwi przez poprawę sposobu żywienia, dlatego wszystkim osobom obciążonym ryzykiem zachorowania proponujemy pudełkową dietę przeciwmiażdżycową z dostawą do domu.
Sprawdź, czym charakteryzuje się nasza dieta miażdżycowa i w jaki sposób obniża stężenie cholesterolu we krwi.
Piątek, 9 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńSobota, 10 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńNiedziela, 11 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńPoniedziałek, 12 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńWtorek, 13 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńŚroda, 14 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńCzwartek, 15 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńPiątek, 16 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńSobota, 17 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńNiedziela, 18 czerwca 2023
Choroba wieńcowa (inaczej: choroba niedokrwienna serca) to jedno z najczęstszych schorzeń układu sercowo-naczyniowego. Podstawowym objawem, na który skarży się chory, jest dławica piersiowa, czyli uczucie ucisku, pieczenia bądź dławienia w okolicy zamostkowej wywołane wysiłkiem fizycznym, stresem, bądź zimnym powietrzem.
Objawy ustępują w spoczynku lub po zażyciu krótko działających nitratów. Dolegliwości wynikają z niedokrwienia mięśnia sercowego, którego przyczyną jest miażdżyca tętnic wieńcowych.
Miażdżyca to przewlekła choroba zapalna będąca efektem odkładania się na ścianach tętnic blaszek miażdżycowych — nadmiaru cząsteczek cholesterolu. W jej wyniku zmniejsza się przepustowość naczyń krwionośnych, a to grozi zawałem serca, udarem mózgu i innymi niebezpiecznymi dla życia stanami.
Styl życia, w szczególności nieodpowiednia dieta oraz brak aktywności fizycznej zwiększają prawdopodobieństwo rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego. Od lat 60 XX wieku uważa się za skuteczne działanie prewencyjne, a także wspomagające leczenie chorób układu krążenia stosowanie diety śródziemnomorskiej, czyli schematu żywienia ludzi zamieszkujących kraje Basenu Morza Śródziemnego.
Podstawą diety przy miażdżycy i chorobie niedokrwiennej serca jest jej zbilansowanie oraz różnorodność. Dieta powinna dostarczać odpowiednia ilość makroskładników, witamin i składników mineralnych, oraz powinna opierać się o nisko przetworzone produkty spożywcze.
U Pacjentów borykających się z nadwagą oraz otyłością konieczna jest redukcja masy ciała poprzez zastosowanie diety odchudzającej.
W leczeniu miażdżycy i choroby wieńcowej stosuje się dietę ograniczającą tłuszcz (w szczególności wskazane jest unikanie nasyconych kwasów tłuszczowych pochodzenia zwierzęcego), cholesterol oraz cukry proste. Jest to sposób żywienia uznawany za wzorcowy w leczeniu oraz profilaktyce wielu chorób — w tym chorób układu krążenia.
W cateringu dietetycznym MediDieta dieta miażdżycowa opiera się o śródziemnomorski model żywienia z dostosowaniami jej do warunków polskich. Podstawowymi cechami diety są:
Jadłospis diety przy chorobie wieńcowej i przeciwmiażdżycowej powinien być komponowany ostrożnie, z uwzględnieniem zaleceń dotyczących ograniczenia spożycia niektórych grup produktów. W poniższej tabel prezentujemy szczegółowe informacje dotyczące produktów zalecanych i niezalecanych.
Grupa produktów | Produkty zalecane | Produktu niezalecane |
Produkty zbożowe | Pieczywo razowe, pieczywo graham, płatki zbożowe (owsiane górskie, jęczmienne, jaglane, żytnie, gryczane, orkiszowe), otręby (pszenne, żytnie, gryczane, owsiane), kasze gruboziarniste (kasza pęczak, kasza gryczana), ryż (brązowy, dziki), makaron pełnoziarnisty, pełnoziarniste mąki, mąka gryczana, mąka ryżowa, mąka amarantusowa | Jasne pieczywo z mąki oczyszczonej, ryż biały, słodzone płatki śniadaniowe, płatki kukurydziane, makaron z mąki pszennej, bułki maślane, kajzerki, wypieki z dużą ilością cukru |
Produkty ziemniaczane | Ziemniaki ugotowane w wodzie, na parze, w mundurkach, purée bez dodatku masła lub pieczone bez udziału tłuszczu | Placki ziemniaczane, ziemniaki pieczone z dużą ilością tłuszczu, frytki, ziemniaki smażone, chipsy |
Mleko i przetwory mleczne | Mleko do 2% zawartości tłuszczu, mleczne produkty fermentowane (kefiry, mleko zsiadłe, maślanka, jogurty naturalne bez cukru), sery homogenizowane półtłuste, twaróg chudy i półtłusty, w ograniczonych ilościach — sery żółte o obniżonej zawartości tłuszczów | Pełnotłuste mleko (>2% zawartości tłuszczu), twaróg tłusty, sery homogenizowane tłuste, mleko skondensowane, jogurty z dodatkiem cukru, desery mleczne, tłuste sery żółte, sery topione, sery typu „Feta”, sery pleśniowe |
Mięso, ryby, jaja, przetwory mięsne i rybne | Mięsa chude: indyk i kurczak bez skóry, cielęcina, chuda wołowina, chuda wieprzowina (szynka, polędwica, schab), mięsa gotowane, duszone bez wstępnego obsmażania, pieczone w piecu konwekcyjno-parowym, w ograniczonych ilościach — chude wędliny wysokiej jakości (polędwica, szynka gotowana, wędliny drobiowe); ryby chude: miruna, dorsz, sola, szczupak, leszcz, okoń, tuńczyk, sandacz, owoce morza, w ograniczonych ilościach ryby tłuste: łosoś, pstrąg, śledź, makrela); w ograniczonych ilościach – jajka gotowane na miękko, w koszulkach, jajecznica na parze, omlet bez dodatku tłuszczu | Mięsa tłuste: tłusta wieprzowina (boczek, żeberka), kaczka, gęś, baranina, mięsa peklowane, mięsa smażone, pieczone z dużą ilością tłuszczu, konserwy mięsne, tłuste wędliny, pasztety, solone ryby, wędzone ryby, konserwy rybne, owoce morza w zalewie, marynowane, jajecznica, omlety, jajka sadzone smażone na tłuszczu, boczku, słoninie, smalcu |
Tłuszcze | Oleje roślinne (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, słonecznikowy, lniany, z pestek winogron, sojowy, arachidowy), wysokogatunkowe miękkie margaryny | Smalec, słonica, masło, twarde margaryny, boczek, śmietana |
Warzywa | Wszystkie warzywa – na surowo, mrożone, gotowane, blanszowane, kiszone | Warzywa zasmażane, z dużą ilością tłuszczu, warzywa konserwowe, warzywa marynowane, surówki i sałatki z majonezem i/lub śmietaną |
Owoce | Wszystkie owoce – świeże, mrożone, gotowane, przetwory owocowe niskosłodzone | Dżemy wysokosłodzone, konfitury, syropu owocowe, napoje owocowe z dodatkiem cukru, kompoty z dodatkiem cukru, marmolady, galaretki ze śmietaną, musy owocowe z cukrem, owoce kandyzowane, owoce w syropach |
Przyprawy | Zioła świeże i suszone, przyprawy korzenne, cebula, czosnek, sok z cytryny, w ograniczonych ilościach – sól kuchenna | Vegeta, sosy w proszku, zupy w proszku, mieszanki przyprawowe z dużą ilością soli lub/i cukru, magii, cukier biały, glukoza, fruktoza |
Orzechy i nasiona | Orzechy, nasiona i pestki bez dodatku soli, siemię lniane | Orzechy, nasiona i pestki z dodatkiem soli, cukru, w panierce w miodzie, w karmelu |
Słodycze i desery | Biszkopty, ciasto drożdżowe, galaretki, kisiele, wafle, musy owocowe bez dodatku cukru, sorbety owocowe, budynie na mleku chudym | Ciasta kruche, ciasto francuskie, ciasta z kremem, torty, pączki, faworki, ptysie, bułeczki maślane, batony czekoladowe, żelki, czekolada, chałwa |
Sosy | Sosy łagodne, na wywarach warzywnych lub mięsnych z chudych mięs, zaprawiane zawiesina z mąki, mleka lub/i wody | Sosy na bazie śmietany, majonezu, na wywarach z tłustych mięs, kości |
Napoje | Woda mineralna, herbata, napary ziołowe, kawa bez dodatku cukru, soki warzywne, w ograniczonych ilościach – soki owocowo-warzywne, soki owocowe | Słodkie napoje gazowane, napoje typu coca-cola, napoje energetyczne, wody smakowe, lemoniada, napoje alkoholowe |
Inne | - | Dania gotowe, produkty instant, słone przekąski (krakersy, paluszki, chipsy, chrupki), produkty typu fast food. |
Wiesz już, czym charakteryzuje się dieta miażdżycowa proponowana przez nasz catering. Sprawdź teraz, jakich posiłków możesz oczekiwać i w jaki sposób zamówić pełnowartościowe posiłki z dostawą do domu w zaledwie kilka chwil.
Całodzienne menu naszej diety pudełkowej dla chorych na miażdżycę lub chcących zapobiegać schorzeniom układu sercowo-naczyniowego wygląda na przykład następująco:
Każdego dnia możesz spodziewać się innych posiłków — jadłospis zmieniamy w cyklu dwunastotygodniowym.
Prawidłowo skomponowana dieta zmniejszająca ryzyko występowania miażdżycy lub wspomagająca jej leczenie trafi do Ciebie już po dwóch dniach od złożenia zamówienia na naszej stronie internetowej. Wystarczy, że wybierzesz dni dostawy i podasz nam swój adres oraz określisz, ile kalorii chcesz spożywać. Jeśli inie znasz swojego zapotrzebowania, skorzystaj z kalkulatora kalorii lub zamów pakiet medyczny uwzględniający konsultację z dietetykiem przed wyborem diety.