Choroby układu sercowo-naczyniowego są główną przyczyną umieralności na całym świecie. Ponad 4 mln Europejczyków umiera rocznie z powodu chorób układu krążenia. Przyczyną zaburzeń rytmu serca i przewodzenia są zazwyczaj choroby serca, ale także mogą one wynikać z innych zaburzeń np. elektrolitycznych – stężenia wapnia, potasu czy sodu.
Zarówno niedobór jak i nadmiar tych składników może prowadzić do zaburzeń rytmu serca. Nadmiar wapnia przejawia się częstoskurczem, ponieważ wnikanie jonów wapnia do kardiomiocytów pobudza je do skurczu. Nadmiar potasu spowalnia pracę serca i w skrajnych przypadkach może doprowadzić do zatrzymania akcji serca.
Piątek, 9 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńSobota, 10 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńNiedziela, 11 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńPoniedziałek, 12 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńWtorek, 13 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńŚroda, 14 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńCzwartek, 15 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńPiątek, 16 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńSobota, 17 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńNiedziela, 18 czerwca 2023
Wśród zaburzeń rytmu serca najbardziej niebezpieczne są arytmie komorowe, które w skrajnym nasileniu (migotanie komór) mogą doprowadzić do śmierci.
Od lat 60. XX wieku uważa się za skuteczne działanie prewencyjne chorób układu krążenia wdrożenie diety śródziemnomorskiej, czyli schemat żywienia ludzi zamieszkujących kraje Basenu Morza Śródziemnego.
Fundamentalną zasadą diety w chorobach układu krążenia, w tym arytmii serca jest optymalna ilość wszelkich niezbędnych składników odżywczych – makroskładników (białka, tłuszczu, węglowodanów) oraz witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego. Jadłospis w diecie przy arytmii serca powinien zawierać pełnowartościowe i odżywcze posiłki, które opierają się na różnorodnych produktach spożywczych, aby nie doprowadzić do niedoborów pokarmowych.
U Pacjentów borykających się z arytmią serca, mających nadwagę i otyłość konieczna jest dieta odchudzająca celem redukcji ich masy ciała.
Bardzo ważną cechą diety w arytmii serca jest odpowiednia podaż jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, składników mineralnych takich jak wapń, potas, magnez, a także błonnika pokarmowego oraz antyoksydantów. W diecie do minimum powinny zostać ograniczone nasycone kwasy tłuszczowe, cholesterol, izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz cukry proste. Wzorcowym modelem żywienia w profilaktyce oraz leczenie chorób sercowo-naczyniowych króluje dieta śródziemnomorska, która ma udowodnione działanie chroniące przed zawałem mięśnia sercowego.
Dieta przy arytmii serca, którą dostarcza catering dietetyczny MediDieta opiera się na śródziemnomorskim modelu żywienia, który jest dostosowany do warunków polskich. Program dietetyczny:
Sposób przygotowania potraw w diecie przy arytmii serca powinien opierać się na obróbce termicznej takiej jak: