* Ale bez stwierdzonej alergii na gluten
Gluten to białko występujące w nasionach zbóż takich jak pszenica, żyto czy jęczmień. Na ogół gluten nie jest substancją szkodliwą dla osób zdrowych, jednak osoby z nietolerancją glutenu powinny unikać produktów zawierających gluten, a u osób ze zdiagnozowaną celiakią gluten powinien być całkowicie wykluczony z diety. Osoby z chorobami glutenozależnymi nie trawią prawidłowo glutenu, który uszkadza komórki błony śluzowej jelita, co może prowadzić do licznych powikłań zdrowotnych.
Piątek, 9 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńSobota, 10 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńNiedziela, 11 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńPoniedziałek, 12 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńWtorek, 13 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńŚroda, 14 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńCzwartek, 15 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńPiątek, 16 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńSobota, 17 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńNiedziela, 18 czerwca 2023
W produkcji MediDiety mogą pojawić się śladowe ilości glutenu w oferowanej diecie, ponieważ gluten jest stosowany w naszym zakładzie. Z tego względu oferowana dieta nie jest rekomendowana dla osób z alergią na gluten, celiakią, lecz dla osób z nietolerancją glutenu bez stwierdzonej alergii na gluten.
Leczenie chorób glutenozależnych jest możliwe tylko dzięki ścisłemu stosowaniu diety bezglutenowej. Istnieją również pewne przesłanki medyczne, które pozwalają domniemywać, iż stosowanie diety wykluczającej gluten może pozytywnie wpływać na poprawę stanu zdrowia u osób z niektórymi chorobami autoimmunologicznymi, psychicznymi, neurologicznymi czy w zespole jelita drażliwego, jednak wciąż prowadzone są badania na ten temat, aby potwierdzić zasadność jej stosowania w tych jednostkach chorobowych.
Obserwuje się bardzo rosnące zainteresowanie dieta bezglutenową na całym świecie, głównie w krajach wysoko rozwiniętych. Szacuje się, że około 10-20% populacji Australii oraz USA stosuje dietę wykluczającą gluten. Jednak jak każda dieta eliminacyjna, dieta bezglutenowa stosowana bez wskazań medycznych i fachowej wiedzy może prowadzić do niedoborów pokarmowych. U osób stosujących dietę bezglutenową najczęściej obserwuje się niedobory żelaza, witamin z grupy B oraz błonnika pokarmowego. Ponadto często występuje nadmierne spożycie kwasów tłuszczowych nasyconych oraz cukru. Dlatego też zaleca się wybór diety opracowanej przez dietetyków, która będzie zawierała wszystkie niezbędne składniki odżywcze i będzie prawidłowo zbilansowana.
Przedstawiona wersja diety bez produktów glutenowych nie jest dietą bezglutenową dedykowaną osobom ze stwierdzoną celiakią. Jest to dieta bez glutenu dla osób z nadwrażliwością lub alergią na gluten.
Dlatego też zalecamy, aby przed rozpoczęciem diety bez produktów glutenowych naszej marki MediDieta skonsultować się z lekarzem prowadzącym.
Dieta ta polega na wykluczeniu produktów, które zawierają w swoim składzie gluten. Są to nie tylko produkty, w których gluten występuje naturalnie, ale również produkty, do których został dodany w procesie produkcyjnym. Do takich produktów zaliczamy między innymi:
Poza wykluczeniem z jadłospisu produktów zawierających gluten, pozostałe zalecenia dietetyczne odpowiadają zaleceniom dla osób zdrowych. Dieta powinna być pełnowartościowa, zawierać wszystkie niezbędne składniki odżywcze, takie jak składniki mineralne i witaminy.
Opracowane jadłospisy odpowiadają wszelkim zaleceniom dedykowanym alergiom i nietolerancjom pokarmowym i przygotowywane są z uwzględnieniem zarówno rodzimych składników jak i tych nowoczesnych składników, tzw. superfoods, dostępnych na rynku.
Bardzo ważnym, a zarazem często najtrudniejszym do opanowania elementem diety bezglutenowej jest właśnie pieczywo, które byłoby jednocześnie bezglutenowe, ale i świeże, niezawierające konserwantów, odżywcze i smaczne. Pieczywa najczęściej dostępne na półkach z produktami bezglutenowymi to pieczywo czy bułki głównie z mąki kukurydzianej, często z dodatkiem konserwantów. W MediDiecie po wielu poszukiwaniach i próbach oferujemy pieczywo przygotowywane wyłącznie ze składników bezglutenowych, będące pieczywem świeżym, razowym, bez jakichkolwiek konserwantów, bogatym w składniki odżywcze takie jak siemię lniane czy inne dozwolone ziarna. Co najważniejsze pieczywo oferowane przez nas w jadłospisie bezglutenowym jest przede wszystkim bardzo smaczne.
Charakterystyka diety dla osób z nietolerancją glutenu
Dieta opracowana przez nasz Zespół MediDiety charakteryzuje się wykluczeniem:
Dostosowaliśmy również obróbkę termiczną do założeń diety wykluczającej produkty glutenowe, dlatego wszystkie potrawy przygotowywane w naszej kuchni są:
Dbamy również o dobór odpowiednich składników przy komponowaniu dań diety bezglutenowej, stosując w następujące składniki:
Produkty zalecane | |
Produkty zbożowe | ryż, kukurydza, gryka, prosto, amarantus, komosa ryżowa, teff, sorgo, maniok; kasze ze zbóż naturalnie bezglutenowych (np. kasza jaglana, kasza gryczana, kasza kukurydziana); oznakowane jako bezglutenowe mąki, płatki ryżowe, płatki kukurydziane (bez dodatku słodu jęczmiennego); skrobia kukurydziana, skrobia ryżowa, pieczywo i makarony z mąk bezglutenowych, chrupki kukurydziane, popcorn bez dodatków, certyfikowane przetwory z owsa, bułka tarta z pieczywa bezglutenowego, skrobia ziemniaczana, mąka ziemniaczana |
Mleko i przetwory mleczne | mleko świeże, mleko UHT, kefir, maślanka, jogurt naturalny, śmietana, twaróg naturalny, ser żółty; zamienniki mleka i produktów mlecznych – napoje roślinne wzbogacone o wapń, np. napój owsiany, sojowy, migdałowy, ryżowy, kokosowy. |
Mięso, ryby, jaja, przetwory mięsne i rybne | świeże, nieprzetworzone mięso, ryby, jaja; wędliny oznaczone jako bezglutenowe |
Tłuszcze | oleje roślinne, oliwa z oliwek, masło, masła orzechowe |
Warzywa | wszystkie warzywa świeże, konserwowane bez dodatków, również strączkowe, ziemniaki |
Owoce | wszystkie owoce świeże, konserwowane bez dodatków |
Przyprawy | sól, pieprz ziarnisty, zioła, ocet winny, spirytusowy, jabłkowy, bezglutenowy sos sojowy (tamari), sok z cytryny |
Desery | cukier, dżem, miód, syrop klonowy, melasa, ciasta i ciastka upieczone z dozwolonych produktów, kisiele, budynie, ciasta i ciastka oznaczone jako bezglutenowe |
Napoje | herbata i kawa naturalna, soki owocowe, wody mineralne, kompoty, napary z ziół |
Inne | Bezglutenowy proszek do pieczenia, soda oczyszczona, drożdże |
Przed wykupieniem diety zalecamy konsultację z lekarzem lub dietetykiem.