Dieta dla osób z nietolerancją glutenu

Dieta dla osób z nietolerancją glutenu

Dieta dla osób z nietolerancją glutenu

Dieta dla osób z nietolerancją glutenu*

* Ale bez stwierdzonej alergii na gluten

Gluten to białko występujące w nasionach zbóż takich jak pszenica, żyto czy jęczmień. Na ogół gluten nie jest substancją szkodliwą dla osób zdrowych, jednak osoby z nietolerancją glutenu powinny unikać produktów zawierających gluten, a u osób ze zdiagnozowaną celiakią gluten powinien być całkowicie wykluczony z diety. Osoby z chorobami glutenozależnymi nie trawią prawidłowo glutenu, który uszkadza komórki błony śluzowej jelita, co może prowadzić do licznych powikłań zdrowotnych.

Czytaj więcej
Indyk z fasolką i ryżem bez glutenu

Skomponuj swoją dietę

  • 1500 kcal
  • 1800 kcal
  • 2000 kcal
  • Nie wiesz, ile kcal potrzebujesz?Oblicz

Wybierz dni dostawy

Określ zakres dni:

Uwzględnij:

Aby wybrać zakres dat, proszę kliknąć na pierwszy dzień dostawy. Aby wybrać zakres dat, proszę kliknąć pierwszy i ostatni dzień dostawy.
Aby wybrać pojedyncze dni, proszę kliknąć dwa razy w wybrany dzień.

Chcesz przetestować dietę? Wybierz dostawę na dzień próbny i sprawdź nasz catering.

Liczba dni dostawy: 0

Dieta dla osób z nietolerancją glutenu - jadłospis

Piątek, 9 czerwca 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Frittata jajeczna z warzywami, słupkami zielonego ogórka, kiełkami słonecznika i bezglutenowym chlebkiem chrupkim
  • Przekąska I: Wytrawna sałatka z quinoa, blanszowaną fasolką szparagową, kukurydzą, czerwoną papryką i wegańskim, roslinnym chedarem
  • Obiad: Orientalne curry z filetem dorsza, goździkami, anyżem, kardamonem, ananasem i mleczkiem kokosowym, ryż naturalny.
  • Przekąska II: Wegański, bezglutenowy, kawowy deser jaglany z frużeliną wiśniową i wiórkami kokosa
  • Kolacja: Leczo warzywne z czerwoną fasolą i bezglutenową bułeczką.

poprzedni dzieńSobota, 10 czerwca 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Pasta kanapkowa z korzenia pietruszki i jabłka a'la smalczyk z kiszonym ogorkiem i bezglutenowym pieczywem
  • Przekąska I: „Cytrusowy ogień” Rozgrzewający, pełen wit.C koktajl z grapefruita, pomarańczy i limonki z dodatkiem chilli.
  • Obiad: Pieczone udko kurczaka zagrodowego na warzywach z pikantną nutą, kasza gryczana
  • Przekąska II: Jabłko pieczone z cynamonem i bezglutenową kruszonką
  • Kolacja: „Hawajska” sałatka ryżowa z tuńczykiem, ananasem, kukurydza i piklowanym ogórkiem , wegańskim serem zaprawiona lekkim sosem majonezowym. .

poprzedni dzieńNiedziela, 11 czerwca 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Bezglutenowa i bezmleczna owsianka z malinami, pestkami słonecznika i świeżym melonem
  • Przekąska I: Pieczone „Frytki” z korzennych warzyw z domowym pomidorowym dipem
  • Obiad: Stek z kurczaka w sosie glazurowanym z naszą konfiturą żurawinową, miksem ryżu dzikiego i parboiled, blanszowany bukiet warzyw
  • Przekąska II: Kokosowy pudding z tapioki z prażonym jabłkiem, cynamonem i jagodami goji
  • Kolacja: Krem z zielonego groszku i mięty z bezglutenowym chlebkiem fette crocanti.

poprzedni dzieńPoniedziałek, 12 czerwca 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Jaglanka na mleku roślinnym z borówką amerykańską i pestkami dyni/słonecznika
  • Przekąska I: Sałatka z buraczkową komosą ryżową, zielonym ogórkiem, czerwona cebulką, orzechami laskowymi, roślinnym serem chedar i sosem z świeżych ziół
  • Obiad: Gulasz z poledwicy wieprzowej, pieczarek i certyfikowanych borowików z kaszą gryczaną i surówką z marchewki i jabłka
  • Przekąska II: Filetowana gruszka w wegańskim musie na bazie mleczka kokosowego i gorzkiego kakao
  • Kolacja: "Tatar" z łososia wędzonego n/z z bezglutenowym pieczywem, kaparami i pomidorkami cherry.

poprzedni dzieńWtorek, 13 czerwca 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Pomidorowo-paprykowa pasta kanapkowa na bzie wegańskiego twarogu z plastrami kiszonego ogórka, kiełkami rzodkiewki i bezglutenowym pieczywem wypiekanym na gryczanym zakwasie
  • Przekąska I: Smoothie truskawkowo żurawinowe na bazie mleka roślinnego
  • Obiad: Strogonow drobiowy z opiekanymi ziemniaczkami w tymianku
  • Przekąska II: Sałatka neapolitańska z makaronem ryżowym, czarnymi oliwkami, suszonymi pomidorami, cukrową cebulką i sosem winegret
  • Kolacja: Krem brokułowy z pestkami dyni i ryżem.

poprzedni dzieńŚroda, 14 czerwca 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Jajko zapiekane w papryce z kiełkami słonecznika i jarmużu, plastrami zielonego ogorka, pomidorkami cherry i bezglutenowym pieczywem
  • Przekąska I: "Mango Lassi" na mleku roślinnym z kardamonem i jagodami goji
  • Obiad: Pieczony filet kurczaka w sosie greckim z ryżem dzikim i dużą ilością natki pietruszki
  • Przekąska II: Kisiel brzoskwiniowy z bezglutenowym wafelkiem gryczanym
  • Kolacja: Mix sałat z grillowaną cukinią, czarnymi oliwkami, warzywami, pestkami dyni i kremowym sosem balsamicznym.

poprzedni dzieńCzwartek, 15 czerwca 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Bezglutenowa "bounty" owsianka na mleku ryżowym z wiorkami kokosa, płatkami migdała i świezym melonem
  • Przekąska I: Pasta aiwarowo tuńczykowa z kukurydzianym chlebkiem chrupkim i pomidorkami cherry
  • Obiad: Pieczone kąski mięsne z udźca indyka w bezglutenowym sosie z zielonego pieprzu, sałatka lunchowa z kaszy gryczanej , duszonych pieczarek, marchewki, kopru i natki pietruszki
  • Przekąska II: „Slim” Pełen beta karotenu i wit.C koktajl z ananasa, mango i pomarańczy
  • Kolacja: Rozgrzewająca, „Tajska” zupa pomidorowa z mleczkiem kokosowym, chilli i ryżem curry..

poprzedni dzieńPiątek, 16 czerwca 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Pieczona jajecznica z pomidorkami cherry,wegańskim chedarem, kiełkami słonecznika i bezglutenową tortillą a’la burito
  • Przekąska I: Pesto z zielonego groszku, orzeszków piniowych, tahini i bazylii z bezglutenowym nachos i słupkami marchewki.
  • Obiad: Filet łososia w kremowym sosie cytrynowym z natką pietruszki, ryżem naturalnym i warzywami.
  • Przekąska II: Mus malinowy z płatkami migdała i bezglutenową, kokosową kruszonką
  • Kolacja: Sałatka „grecka” na mix sałat z warzywami, weganskim serem feta, czarnymi oliwkami i czerwoną cebulką, sos winegret na bazie oliwy z oliwek.

poprzedni dzieńSobota, 17 czerwca 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Płatki ryżowe na mleku roślinnym z naszą bezcukrową konfiturą truskawkową i prażonymi pestkami słonecznika
  • Przekąska I: Wietnamska sałatka z tofu zapiekanym w sezamie, makaronem bezglutenowym, marchewką, cukinią, świeżą kolendrą i paprykowym sosem sweet-chilli
  • Obiad: Wołowe „chilli con carne” z ryżem curry
  • Przekąska II: Filetowane jabłko z waniliowym musem na bazie mleczka kokosowego i jagodami goji
  • Kolacja: Krem dyniowo marchewkowy z bezglutenowym groszkiem ptysiowym i natką pietruszki. .

poprzedni dzieńNiedziela, 18 czerwca 2023

  • Przekąska II: Bezglutenowe, owsiane crumble z jabłkiem i rabarbarem
  • Kolacja: Curry pomidorowe z ciecierzycą i bezglutenowa bułeczką z słonecznikiem.
  • Śniadanie: Paprykarz jaglany z suszonymi pomidorami, warzywami i bezglutenowym chlebkiem "fette crocanti"
  • Przekąska I: Pełen potasu, beta karotenu i wit.C koktajl wielowarzywny z pestkami słonecznika i oliwą lnianą.
  • Obiad: Filet indyka w sosie toskańskim z białą quinoa, zielonym groszkiem i kukurydzą. .

W produkcji MediDiety mogą pojawić się śladowe ilości glutenu w oferowanej diecie, ponieważ gluten jest stosowany w naszym zakładzie. Z tego względu oferowana dieta nie jest rekomendowana dla osób z alergią na gluten, celiakią, lecz dla osób z nietolerancją glutenu bez stwierdzonej alergii na gluten.

Leczenie chorób glutenozależnych jest możliwe tylko dzięki ścisłemu stosowaniu diety bezglutenowej. Istnieją również pewne przesłanki medyczne, które pozwalają domniemywać, iż stosowanie diety wykluczającej gluten może pozytywnie wpływać na poprawę stanu zdrowia u osób z niektórymi chorobami autoimmunologicznymi, psychicznymi, neurologicznymi czy w zespole jelita drażliwego, jednak wciąż prowadzone są badania na ten temat, aby potwierdzić zasadność jej stosowania w tych jednostkach chorobowych.

Popularność diety dla osób z nietolerancją glutenu

Obserwuje się bardzo rosnące zainteresowanie dieta bezglutenową na całym świecie, głównie w krajach wysoko rozwiniętych. Szacuje się, że około 10-20% populacji Australii oraz USA stosuje dietę wykluczającą gluten. Jednak jak każda dieta eliminacyjna, dieta bezglutenowa stosowana bez wskazań medycznych i fachowej wiedzy może prowadzić do niedoborów pokarmowych. U osób stosujących dietę bezglutenową najczęściej obserwuje się niedobory żelaza, witamin z grupy B oraz błonnika pokarmowego. Ponadto często występuje nadmierne spożycie kwasów tłuszczowych nasyconych oraz cukru. Dlatego też zaleca się wybór diety opracowanej przez dietetyków, która będzie zawierała wszystkie niezbędne składniki odżywcze i będzie prawidłowo zbilansowana.

Przedstawiona wersja diety bez produktów glutenowych nie jest dietą bezglutenową dedykowaną osobom ze stwierdzoną celiakią. Jest to dieta bez glutenu dla osób z nadwrażliwością lub alergią na gluten.

Dlatego też zalecamy, aby przed rozpoczęciem diety bez produktów glutenowych naszej marki MediDieta skonsultować się z lekarzem prowadzącym.

Czym jest dieta dla osób z nietolerancją glutenu?

Dieta ta polega na wykluczeniu produktów, które zawierają w swoim składzie gluten. Są to nie tylko produkty, w których gluten występuje naturalnie, ale również produkty, do których został dodany w procesie produkcyjnym. Do takich produktów zaliczamy między innymi:

  • wędliny i przetwory mięsne,
  • serki topione,
  • sosy, majonezy, dresingi,
  • gotowe dania instant,
  • buliony, przyprawy,
  • produkty mleczne z dodatkami, np. napoje mleczne z zagęstnikami,

Jakie są zalecenia w diecie dla osób z nietolerancją glutenu?

Poza wykluczeniem z jadłospisu produktów zawierających gluten, pozostałe zalecenia dietetyczne odpowiadają zaleceniom dla osób zdrowych. Dieta powinna być pełnowartościowa, zawierać wszystkie niezbędne składniki odżywcze, takie jak składniki mineralne i witaminy.

Opracowane jadłospisy odpowiadają wszelkim zaleceniom dedykowanym alergiom i nietolerancjom pokarmowym i przygotowywane są z uwzględnieniem zarówno rodzimych składników jak i tych nowoczesnych składników, tzw. superfoods, dostępnych na rynku.

Pieczywo w diecie dla osób z nietolerancją glutenu

Bardzo ważnym, a zarazem często najtrudniejszym do opanowania elementem diety bezglutenowej jest właśnie pieczywo, które byłoby jednocześnie bezglutenowe, ale i świeże, niezawierające konserwantów, odżywcze i smaczne. Pieczywa najczęściej dostępne na półkach z produktami bezglutenowymi to pieczywo czy bułki głównie z mąki kukurydzianej, często z dodatkiem konserwantów. W MediDiecie po wielu poszukiwaniach i próbach oferujemy pieczywo przygotowywane wyłącznie ze składników bezglutenowych, będące pieczywem świeżym, razowym, bez jakichkolwiek konserwantów, bogatym w składniki odżywcze takie jak siemię lniane czy inne dozwolone ziarna. Co najważniejsze pieczywo oferowane przez nas w jadłospisie bezglutenowym jest przede wszystkim bardzo smaczne.

Charakterystyka diety dla osób z nietolerancją glutenu
Dieta opracowana przez nasz Zespół MediDiety charakteryzuje się wykluczeniem:

  • pszenicy (i jej odmian: orkisz i płaskurka), jęczmienia, żyta,
  • mąk: pszennej, żytniej, jęczmiennej,
  • płatków: pszennych, jęczmiennych, żytnich
  • kaszy mannej, kuskus, bulgur, kaszy jęczmiennej.
  • napojów mlecznych z dodatkiem słodu jęczmiennego, jogurtów z dodatkiem płatków, ziaren ze zbóż glutenowych, deserów mlecznych z glutenowymi dodatkami,
  • majonezów, margaryn z dodatkiem ziaren, olejów z kiełków pszenicy, smalcu, słonin.

Dostosowaliśmy również obróbkę termiczną do założeń diety wykluczającej produkty glutenowe, dlatego wszystkie potrawy przygotowywane w naszej kuchni są:

  • gotowane na parze,
  • gotowane w wodzie a’dente,
  • pieczone w piecach konwekcyjno-parowych,
  • duszone,
  • smażone bez tłuszczu bądź z jego niewielką ilością.

Dbamy również o dobór odpowiednich składników przy komponowaniu dań diety bezglutenowej, stosując w następujące składniki:

Produkty zalecane
Produkty zbożoweryż, kukurydza, gryka, prosto, amarantus, komosa ryżowa, teff, sorgo, maniok; kasze ze zbóż naturalnie bezglutenowych (np. kasza jaglana, kasza gryczana, kasza kukurydziana); oznakowane jako bezglutenowe mąki, płatki ryżowe, płatki kukurydziane (bez dodatku słodu jęczmiennego); skrobia kukurydziana, skrobia ryżowa, pieczywo i makarony z mąk bezglutenowych, chrupki kukurydziane, popcorn bez dodatków, certyfikowane przetwory z owsa, bułka tarta z pieczywa bezglutenowego, skrobia ziemniaczana, mąka ziemniaczana
Mleko i przetwory mlecznemleko świeże, mleko UHT, kefir, maślanka, jogurt naturalny, śmietana, twaróg naturalny, ser żółty; zamienniki mleka i produktów mlecznych – napoje roślinne wzbogacone o wapń, np. napój owsiany, sojowy, migdałowy, ryżowy, kokosowy.
Mięso, ryby, jaja, przetwory mięsne i rybneświeże, nieprzetworzone mięso, ryby, jaja; wędliny oznaczone jako bezglutenowe
Tłuszczeoleje roślinne, oliwa z oliwek, masło, masła orzechowe
Warzywawszystkie warzywa świeże, konserwowane bez dodatków, również strączkowe, ziemniaki
Owocewszystkie owoce świeże, konserwowane bez dodatków
Przyprawysól, pieprz ziarnisty, zioła, ocet winny, spirytusowy, jabłkowy, bezglutenowy sos sojowy (tamari), sok z cytryny
Deserycukier, dżem, miód, syrop klonowy, melasa, ciasta i ciastka upieczone z dozwolonych produktów, kisiele, budynie, ciasta i ciastka oznaczone jako bezglutenowe
Napojeherbata i kawa naturalna, soki owocowe, wody mineralne, kompoty, napary z ziół
InneBezglutenowy proszek do pieczenia, soda oczyszczona, drożdże

Przed wykupieniem diety zalecamy konsultację z lekarzem lub dietetykiem.

Stek wołowy z ryżem curry i pieczonym buraczkiem - dieta bez glutenu
Pieczony pstrąg z opiekanym batatami i fasolką - dieta bez glutenu
Grillowany filet kurczaka na sosie malinowym z ziemniaczkami - dieta bez glutenu