Dieta na odporność

Dieta na odporność

Dieta na odporność

Słaba odporność oznacza zwiększone ryzyko zachorowania na choroby zakaźne. Z patogenami stykamy się wszędzie — w szkole, pracy, na spacerze — a wirusy i bakterie mogą zaatakować nas w każdym momencie, dlatego ważne jest prowadzenie zdrowego trybu życia i właściwe odżywianie wzmacniające naturalną barierę organizmu.

Chcesz jeść zdrowo i wspierać w ten sposób swoją walkę z infekcjami, ale nie zawsze masz czas na planowanie i przygotowywanie posiłków bogatych w warzywa i owoce? Z pomocą przychodzi pudełkowa dieta na odporność od MediDiety.

Czytaj więcej
Dieta na odporność: sandacz w sosie z porzeczką

Skomponuj swoją dietę

  • 1500 kcal
  • 2000 kcal
  • 2500 kcal
  • Nie wiesz, ile kcal potrzebujesz?Oblicz

Wybierz dni dostawy

Określ zakres dni:

Uwzględnij:

Aby wybrać zakres dat, proszę kliknąć na pierwszy dzień dostawy. Aby wybrać zakres dat, proszę kliknąć pierwszy i ostatni dzień dostawy.
Aby wybrać pojedyncze dni, proszę kliknąć dwa razy w wybrany dzień.

Chcesz przetestować dietę? Wybierz dostawę na dzień próbny i sprawdź nasz catering.

Liczba dni dostawy: 0

Dieta na odporność - jadłospis

Niedziela, 29 stycznia 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Frittata jajeczna z szpinakiem, serem feta i czarnymi oliwkami, pomidorki cherry z roszponką i kiełkami słonecznika;
  • Przekąska I: „Poke Bowl” z ryżem curry, pieczoną w papryce ciecierzycą, wędzonym na zimno łososiem, zielonym groszkiem i kolendrą. ;
  • Obiad: Kurczak w sosie słodko kwaśnym z warzywami, ananasem i dzikim ryżem. ;
  • Przekąska II: Bezmleczny deser jaglany z wiśniami;
  • Kolacja: Pieczony bez skóry filet kaczki na rzymskiej sałacie z świeżym ogórkiem, plastrami brzoskwini, słupkami papryki, owocem granatu i kremowym balsamicznym sosem..

poprzedni dzieńPoniedziałek, 30 stycznia 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Probiotyczny jogurt naturalny z malinami, borówką amerykańską i naszą cynamonowo pomarańczową granolą;
  • Przekąska I: Wytrawna sałatka z kaszą pęczak, piklowaną czerwoną kapustą, serem bałkańskim i prażonym mixem siemienia lnianego, sezamu i czarnuszki. ;
  • Obiad: Polędwica wieprzowa extra w sosie koperkowym z pieczonymi w rozmarynie ziemniaczkami i surówką z kiszonej kapusty;
  • Przekąska II: Wegańskie, jaglane, Fit „Monte” z orzechami laskowymi. I jagodami goji;
  • Kolacja: Krem kalafiorowy z pełnoziarnistymi, ziołowymi grzankami, płatkami migdała i natką pietruszki. .

poprzedni dzieńWtorek, 31 stycznia 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Biała kasza gryczana z jabłkiem, cynamonem i owocem acai, jogurtowym sosem z prawdziwą wanilią i świeżym melonem cantalupa.;
  • Przekąska I: Pieczone frytki z warzyw korzennych (marchew/burak/seler) z naszym dipem bazyliowo czosnkowym;
  • Obiad: Tagine drobiowy z dynią, ciecierzycą i cytrynowym kus kus z cukinią, miętą i serem feta. ;
  • Przekąska II: Pełen beta karotenów, lekki i bezcukrowy deser brzoskwiniowo pomarańczowy z gryczanym wafelkiem;
  • Kolacja: Pełnoziarnista tortiila z pastą mexicana i warzywami.

poprzedni dzieńŚroda, 1 lutego 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Jajko gotowane w lekkim sosie chrzanowym z szczypiorkiem, kiszonym ogórkiem, kiełkami lucerny i żytnim-razowym pieczywem na zakwasie;
  • Przekąska I: „Rumiana truskawka” Pełen wit.C koktajl z truskawki, pomarańczy i naparu z rumianku z dodatkiem sezamu i siemienia lnianego;
  • Obiad: Pieczony filet indyka w kremowym sosie z masła orzechowego i mleczka kokosowego z ryżową sałatką z fasolką szparagową, marchewką i czarnym sezamem;
  • Przekąska II: Jogurtowe "parfait" z musem malinowym jabłkowym, zurawiną i płatkami migdała;
  • Kolacja: Mix sałat z grillowanym bakłażanem, warzywami i hiszpańskim chorizo, sos sweet-chilli. .

poprzedni dzieńCzwartek, 2 lutego 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Płatki ryżowe z prawdziwym, gorzkim kakao i mango , lekkim serkiem ziarnistym,i posypką z siemienia lnianego, sezamu i maku. ;
  • Przekąska I: Pasta łososiowa z słupkami kalarepki i pełnoziarnistym mini pumperniklem;
  • Obiad: Tradycyjny gulasz wołowy z kaszą gryczaną i kiszonym ogórkiem. ;
  • Przekąska II: Owsiane, bezcukrowe, bezmleczne i bezglutenowe „crumble” z owocami i waniliowym puddingiem;
  • Kolacja: Meksykańska sałatka z komosą ryżową, papryką, czerwoną fasolą i bezglutenowym nachos, sos jogurtowy z awokado..

poprzedni dzieńPiątek, 3 lutego 2023kolejny dzień

  • Przekąska II: Fit sernik a’la „Milky Way” z polewą z gorzkiego 100% kakao, brzoskwinią i jagodami goji;
  • Kolacja: Sałatka z młodymi listkami szpinaku baby, makaronem trzy kolory, świeżym ogórkiem, suszonymi pomidorkami i mini mozzarellą, sos kremowo balsamiczny.;
  • Śniadanie: Wytrawna, bezglutenowa granola z pestkami dyni, słonecznika, orzechami, suszonym tymiankiem i rozmarynem, jogurtem naturalnym i salsą z pomidora malinowego i papryki.;
  • Przekąska I: Pasta z białej fasoli i pieczarek z słupkami marchewki i pełnoziarnistym chlebkiem chrupkim;
  • Obiad: Łosoś teriyaki w sosie mango z pieczonymi batatami i surówką z białej kapusty i kopru.

poprzedni dzieńSobota, 4 lutego 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Wegańska jaglanka mango-marakuja z malinami i wiórkami kokosa;
  • Przekąska I: Hummus z zielonego groszku z słupkami marchewki i kalarepki, mini grahamka;
  • Obiad: Pełnoziarniste spaghetti w sosie neapolitańskim z kurczakiem, czarnymi oliwkami i płatkami sera grana padano;
  • Przekąska II: Sałatka owocowa z jagodami goji i migdałami;
  • Kolacja: Wegańskie „chilli sin carne” z ryżem naturalnym.

poprzedni dzieńNiedziela, 5 lutego 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Tatar z suszonych pomidorów i grillowanej cukinii z zielonym ogórkiem, żółtą papryką i orkiszową focaccią;
  • Przekąska I: „Spoko Slim” Świeżo tłoczony sok z jabłka, białego grapefruita, ananasa i pomarańczy z dodatkiem naparu z czerwonej herbaty o smaku papai i pigwy, siemie lniane z sezamem;
  • Obiad: Podudzie kurczaka w sosie miodowo musztardowym z ryżem dzikim i piklowaną czerwoną kapustą;
  • Przekąska II: Pełnoziarniste, bezcukrowe, autralijskie ciasto daktylowo kokosowe z musem rabarbarowo truskawkowym;
  • Kolacja: Krem z białych warzyw (seler,pietruszka,kalafior,ziemniak) z czosnkowymi grzankami i czarnuszką.

poprzedni dzieńPoniedziałek, 6 lutego 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Pieczony omlet jajeczny z malinowo-waniliowym twarożkiem, jagodami goji i orzechami włoskimi;
  • Przekąska I: Sałatka a’la „Risotto” z blanszowanym zielonym groszkiem, szczypiorkiem, miętą i serem feta, sos włoski.;
  • Obiad: Filet indyka w sosie „Mole Poblano” z kaszą pęczak , zieloną fasolką szparagową i ananasem.;
  • Przekąska II: „Wiśnia w czekoladzie” wegański, czekoladowy deser z wiśni, banana, gorzkiego 100% kakao i awokado, płatki migdała ;
  • Kolacja: Szpinakowa tortilla z kremowym dipem musztardowym, szynką parmeńską i słupkami warzyw.

poprzedni dzieńWtorek, 7 lutego 2023

  • Śniadanie: Kokosowo orzechowa owsianka z mango i jagodami goji.;
  • Przekąska I: Pasta z ciecierzycy i czerwonej soczewicy z żytnim podpłomykiem i pomidorkami cherry;
  • Obiad: „Forszmak” drobiowy z kiszonym ogórkiem, kaszą pęczak i natką pietruszki.;
  • Przekąska II: „Super strong” Jogurtowy koktajl z czarnej porzeczki, truskawki i pieczonego buraczka z siemieniem lnianym;
  • Kolacja: Tajska zupa pomidorowa z ryżowym tagliatelle, mleczkiem kokosowym, chilli i kolendrą. .

Dlaczego warto wspierać układ immunologiczny?

Na naszą odporność największy wpływ ma układ pokarmowy, który zasiedlony jest przez florę bakteryjną, czyli mikrobiotę. To właśnie jelita wytarzają 80% immunoglobulin w naszym organizmie. Przewlekły stres, niedoleczone infekcje oraz nieodpowiednia dieta mogą znacząco wpłynąć na podatność naszego organizmu na choroby wirusowe i bakteryjne. Aby uniknąć zachorowania na grypę, Covid-19 czy przeziębienie warto zainwestować we własne zdrowie i postawić na dietę wzmacniającą odporność.

Charakterystyka diety na odporność

Dieta ta charakteryzuje się dużą ilością warzyw i owoców bogatych w witaminę C i beta-karoten, a także warzyw cebulowych zawierających substancje o działaniu bakteriobójczym. Ponadto w diecie wzmacniającej odporność znajdziesz chude mleko i przetwory mleczne ze szczególnym uwzględnieniem produktów probiotycznych (takich jak jogurty naturalne i kefiry), a także chude mięso, rośliny strączkowe, tłuste ryby, orzechy i nasiona.

W MediDieta stworzyliśmy dietę na poczet naszych czasów, w której wykorzystujemy rodzime potrawy i produkty we właściwych proporcjach, dodając do nich składniki na wzmocnienie odporności.

Czym wyróżnia się catering na wzmocnienie odporności?

Przygotowujemy da naszych Klientów specjalne dodatkowe napoje i soki wzmacniające, zawierające takie składniki jak:

  • cytryny, pomarańcze, mango;
  • miód;
  • imbir;
  • zakwas buraczany;
  • goździki i cynamon czy kurkumę;

Stosujemy również wszelakie superfoods, które w ostatnich latach podbijają rynek dietetyczny:

  • nasiona acai;
  • nasiona goji;
  • młody jęczmień;
  • chlorellę.

Dieta pudełkowa wzmacniająca układ odpornościowy: podstawowe zasady

Nasza dieta na odporność charakteryzuje się:

  • różną kalorycznością zestawów (1500 kcal, 2000 kcal, 2500 kcal);
  • dużą ilością różnorodnych warzyw i stosowaniem owoców zamiast soków i słodyczy;
  • wykluczeniem dodanego cukru;
  • umiarkowaną ilością ryb, drobiu, mleka i przetworów mleka o wysokiej zawartości tłuszczu oraz jak najmniejszą ilością czerwonego mięsa;
  • ograniczoną ilością czerwonego mięsa, tłustych mięs, wędlin, takich jak: karkówka, golonka;
  • zalecaną ilością błonnika, który pochodzi głównie z pełnoziarnistych produktów zbożowych, takich jak pieczywo pełnoziarniste, ryż brązowy, makaron razowy, grube kasze, płatki, otręby.

Dostosowaliśmy również obróbkę termiczną do zaleceń dietetycznych diety na odporność, dlatego wszystkie potrawy przygotowywane w naszej kuchni są:

  • gotowane na parze;
  • gotowane w wodzie a’dente;
  • pieczone w piecach konwekcyjno-parowych;
  • duszone;
  • lub smażone bez tłuszczu / z jego niewielką ilością.

Co jeść na odporność? Produkty zalecane i niezalecane

Zastanawiasz się, co jeść, aby wzmocnić organizm w sezonie infekcji? Z nami to proste! W MediDieta dbamy o dobór odpowiednich składników stosowanych w jadłospisie diety wzmacniającej odporność, co przedstawia poniższa tabela:

Produkty zalecane
Produkty zbożowepieczywo mieszane z przewagą pełnoziarnistego, żytniego, razowego, a także pieczywo pszenne razowe, mąki żytnie, płatki owsiane, gryczane, jęczmienne, kukurydziane, otręby pszenne, żytnie, grube kasze: gryczana, pęczak, razowy makaron, ryż brązowy
Mleko i przetwory mlecznemleko, w tym mleko zsiadłe, kefir, maślanka, jogurty probiotyczne, ser twarogowy chudy lub półtłusty, sery typu feta, serek homogeniozowany
Jajagotowane na miękko/twardo, w koszulkach, jajecznica, jaja sadzone, omlet
Mięso, wędliny, rybytłuste ryby: łosoś, śledź, halibut, summ, tołpyga, szproty, sardynka; chude mięsa i drób: cielęcina, wołowina, królik, indyk, kurczak, chude wędliny i wyroby wędliniarskie dobrej jakości, np. szynka i polędwica; chude ryby: dorsz, leszcze, sola, szczupak, pstrąg strumieniowy, lin, mintaj, okoń, flądra, płastunga, sandacz
Tłuszczeoleje roślinne: lniany, rzepakowy, sojowy, słonecznikowy, kukurydziany, oliwa z oliwek; margaryny wysokogatunkowe; siemię lniane, pestki dyni, słonecznika
Ziemniakigotowane, pieczone
Warzywa i owoce bogate w witaminę Cpapryka czerwona, zielona, brukselka, jarmuż, szpinak, kalafior, kalarepa, chrzan, porzeczki czarne, truskawki, poziomki, kiwi, cytryna, grejpfrut, pomarańcza
Warzywa i owoce bogate w beta-karotenmarchew, jarmuż, szpinak, szczaw, szczypiorek, papryka, boćwina, morele, melony, brzoskwinie, śliwki
Orzechy i pestkiorzechy włoskie, migdały, nasiona lny, dyni, słonecznika
Warzywa cebulowecebula, czosnek, por, szczypiorek
Przyprawyczosnek, chrzan, papryka ostra, natka pietruszki, pieprz, musztarda, ziele angielskie liść laurowy, curry, kminek, anyż, majeranek, zioła prowansalskie, bazylia, koperek, sok z cytryny, cynamon, wanilia, imbir
Sosyczosnkowy, chrzanowy, cebulowy, musztardowy, koperkowy, pomidorowy, pietruszkowy, owocowe
Potrawy mięsne i rybnegotowane, duszone, pieczone w folii lub pergaminie, potrawki, pulpety, budynie
Deserykoktajle na bazie mleka i przetworów mlecznych, kompoty, galaretki, kisiele, budynie, musy, ciasto biszkoptowe, biszkopty, ciasto drożdżowe
Napojenapar z imbiru, herbata czarna, zielona, owocowa, kawa naturalna, napary z ziół, mleko, soki, woda mineralna gazowana lub niegazowana

Dieta wzmacniająca organizm z dostawą do domu

Jeżeli chcesz naturalnie stymulować prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, a jednocześnie nie spędzać wielu godzin tygodniowo w kuchni, postaw na catering dietetyczny. Codziennie dostaniesz do domu lub innego wybranego przez siebie miejsca zestaw dań bogatych w produkty będące źródłem witamin i składników mineralnych, których Twoje ciało potrzebuje, by bronić się przed chorobami.

Wystarczy, że wybierzesz kaloryczność diety (jeśli nie masz pewności, która będzie odpowiednia, skorzystaj najpierw z kalkulatora kalorii) i określisz dni dostawy. Następnie załóż konto lub opłać zamówienie bez rejestracji — w takiej sytuacji będzie nam tylko potrzebny Twój adres.

Przykładowy jadłospis

Catering, z którym zadbasz o swoją odporność to codziennie inne menu i smaczne, ciekawe posiłki z bogactwem owoców i warzyw. Całodzienne menu obejmuje przykładowo:

  • Śniadanie: pieczony omlet jajeczny na wytrawnie z duszonymi pieczarkami, kiszonym ogórkiem i kiełkami słonecznika, żytni chleb chrupki;
  • Przekąska pierwsza: wytrawna sałatka z quinoa, awokado, pomidorkami cherry, czarną fasolą zaprawiona lekkim sosem limonkowo kolendrowym;
  • Obiad: pieczony schab w sosie borowikowym z kaszą gryczaną i kiszonym buraczkiem;
  • Przekąska druga: otrębowe, wysokobłonnikowe ciasto marchewkowe z bakaliami i cytrynowym twarożkiem;
  • Kolacja: leczo warzywne z rustykalną korzenną bagietką.

Jak oprócz diety wzmocnić organizm?

Jeśli chcesz wzmocnić odporność organizmu, dieta ma kluczowe znaczenie. Suplementacja nie zastąpi Ci właściwych proporcji składników odżywczych. W tym pomoże Ci nasz catering. Nie zapominaj też jednak o aktywności fizycznej — duży pozytywny wpływ na właściwości obronne organizmu ma zwłaszcza ruch na świeżym powietrzu. Dużą wagę ma też samopoczucie psychiczne, nieprzepracowywanie się i zdrowy sen. Wszystko to są czynniki kształtujące ogólny stan, a tym samym funkcjonowanie organizmu w kwestiach związanych z systemem immunologicznym.

Dbaj o swoją odporność razem z nami!

Dieta na odporność - Makaron ryżowy z pieczonymi kąskami indyka, sosem, szpinakiem i orzeszkami
Dieta na odporność - Mięso indyka, puree z batata, salsa z pieczonego buraczka
Dieta na odporność - Pieczony filet indyka z sosem szpinakowym i opiekanym ziemniaczkiem