Dieta na odporność

Dieta na odporność

Dieta na odporność

Słaba odporność oznacza zwiększone ryzyko zachorowania na choroby zakaźne. Z patogenami stykamy się wszędzie — w szkole, pracy, na spacerze — a wirusy i bakterie mogą zaatakować nas w każdym momencie, dlatego ważne jest prowadzenie zdrowego trybu życia i właściwe odżywianie wzmacniające naturalną barierę organizmu.

Chcesz jeść zdrowo i wspierać w ten sposób swoją walkę z infekcjami, ale nie zawsze masz czas na planowanie i przygotowywanie posiłków bogatych w warzywa i owoce? Z pomocą przychodzi pudełkowa dieta na odporność od MediDiety.

Czytaj więcej
Dieta na odporność: sandacz w sosie z porzeczką

Skomponuj swoją dietę

  • 1500 kcal
  • 2000 kcal
  • 2500 kcal
  • Nie wiesz, ile kcal potrzebujesz?Oblicz

Wybierz dni dostawy

Określ zakres dni:

Uwzględnij:

Aby wybrać zakres dat, proszę kliknąć na pierwszy dzień dostawy. Aby wybrać zakres dat, proszę kliknąć pierwszy i ostatni dzień dostawy.
Aby wybrać pojedyncze dni, proszę kliknąć dwa razy w wybrany dzień.

Chcesz przetestować dietę? Wybierz dostawę na dzień próbny i sprawdź nasz catering.

Liczba dni dostawy: 0

Dieta na odporność - jadłospis

Piątek, 9 czerwca 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Frittata jajeczna z warzywami, słupkami zielonego ogórka i kiełkami słonecznika i lucerny
  • Przekąska I: Wytrawna sałatka z quinoa, blanszowaną fasolką szparagową, kukurydzą, czerwoną papryką i kruszonym białym twarogiem zaprawiona oliwą z oliwek i sokiem z limonki
  • Obiad: Orientalne curry z filetem dorsza, goździkami, anyżem, kardamonem, ananasem i mleczkiem kokosowym, ryż naturalny.
  • Przekąska II: Kawowy desr jaglany z bezcukrową frużeliną wisniowa i wiórkami kokosa
  • Kolacja: Leczo warzywne z czerwoną fasolą i pieczywem tostowym pełnoziarnistym.

poprzedni dzieńSobota, 10 czerwca 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Wegański „smalczyk” z białej fasoli, kiszony ogórek, żytnie-razowe pieczywo na zakwasie
  • Przekąska I: „Cytrusowy ogień” Rozgrzewający, pełen wit.C koktajl z grapefruita, pomarańczy i limonki z dodatkiem chilli i sezamu
  • Obiad: Pieczone udko kurczaka zagrodowego na warzywach z pikantną nutą, curry i tymiankiem, kasza pęczak.
  • Przekąska II: Orkiszowo kokosowa muffinka z cukinii, świeża mandarynka.
  • Kolacja: „Hawajska” sałatka ryżowa z tuńczykiem, ananasem, kukurydza, serem chedar i piklowanym ogórkiem zaprawiona lekkim sosem musztardowo jogurtowym.

poprzedni dzieńNiedziela, 11 czerwca 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Pełnoziarnisty nalesnik z siemienim lnianym, malinowym twarożkiem i świeżym melonem
  • Przekąska I: Pieczone „Frytki” z korzennych warzyw z dipem jogurtowo bazyliowym
  • Obiad: Stek z kurczaka w sosie glazurowanym z naszą konfiturą żurawinową, miksem ryżu dzikiego i czerwonego, blanszowany bukiet warzyw z oliwą z oliwek
  • Przekąska II: Kokosowy pudding z tapioki z prażonym jabłkiem, cynamonem i jagodami goji
  • Kolacja: Krem z zielonego groszku i mięty z pełnoziarnistym sucharkiem tostowym.

poprzedni dzieńPoniedziałek, 12 czerwca 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Granola cynamonowo pomarańczowa z jogurtem naturalnym, borówką amerykańską i swieżym ananasem
  • Przekąska I: Sałatka z zagrodowym twarogiem, buraczkowym bulgurem, czerwoną cebulką, orzechami laskowymi i sosem z świeżych ziół
  • Obiad: Gulasz z szynki wieprzowej, pieczarek i certyfikowanych grzybów (borowik) z kaszą jęczmienną i surówką z kiszonej kapusty.
  • Przekąska II: Filetowana, pieczona gruszka w czekoladowym musie z wiórkami kokosa
  • Kolacja: „Tatar” z łososia wędzonego na zimno z pełnoziarnistą bagietką, kaparami i pomidorkami cherry. .

poprzedni dzieńWtorek, 13 czerwca 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Pomidorowo-paprykowa pasta kanapkowa z plastrami kiszonego ogórka, kiełkami rzodkiewki i żytnim-razowym pieczywem z słonecznikiem
  • Przekąska I: Smoothie truskawkowo żurawinowe na probiotycznym jogurcie i maślance z dodatkiem acai
  • Obiad: Strogonow drobiowy z opiekanymi ziemniaczkami w tymianku
  • Przekąska II: Sałatka neapolitańska z makaronem trzy smaki (szpinak/pomidor/klasyczny), czarnymi oliwkami, suszonymi pomidorami, minii mozzarella, cukrową cebulką, bogatym w wapń parmezanem i sosem winegret
  • Kolacja: Krem brokułowo-jarmużowy z ziołowymi grzaneczkami.

poprzedni dzieńŚroda, 14 czerwca 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Jajko zapiekane w papryce z kiełkami słonecznika i jarmużu, plastrami zielonego ogorka, pomidorkami cherry i razowym pieczywem na zakwasie
  • Przekąska I: "Mango Lassi" z kardamonem, cynamonem i jagodami goji
  • Obiad: Pieczony filet kurczaka w sosie greckim z kaszą pęczak i dużą ilością natki pietruszki
  • Przekąska II: Nasza Fit „cieciorella” orzechowo-daktylowa z korabem, bezcukrowym biszkoptem i świeżą pomarańczą
  • Kolacja: Mix sałat z grillowaną cukinią, czarnymi oliwkami, warzywami, płatkami sera grana padano i kremowym sosem miodowo balsamicznym.

poprzedni dzieńCzwartek, 15 czerwca 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Bounty owsianka na mleku roślinnym z wiórkami gorzkiej 90% czekolady, płatkami migdała i świeżym melonem złotym i cantalupa
  • Przekąska I: Pasta aiwarowo tuńczykowa z mini pumperniklem, kiełkami lucerny i pomidorkami cherry
  • Obiad: Pieczone kąski mięsne z udźca indyka w sosie z zielonego pieprzu, sałatka lunchowa z kaszy gryczanej , duszonych pieczarek, marchewki, kopru i natki pietruszki
  • Przekąska II: "Vital" Pełen beta karotenu i wit.C koktajl z ananasa, mango i pomarańczy z dodatkiem super mix odpornośc (imbir,kurkuma,camucamu,maca,lucuma)
  • Kolacja: Rozgrzewająca, „Tajska” zupa pomidorowa z mleczkiem kokosowym, chilli i ryżem curry.

poprzedni dzieńPiątek, 16 czerwca 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Pasta chrzanowo fasolowa z słupkami papryki i pełnoziarnistą tortillą
  • Przekąska I: Pesto z zielonego groszku, orzeszków piniowych, tahini, bazylii i młodego jęczmienia z kukurydzianym nachos i słupkami marchewki.
  • Obiad: Filet łososia w kremowym sosie cytrynowym z pieczonym bakłazanem i komosa ryżową
  • Przekąska II: Mus malinowy z płatkami migdała i kokosowa kruszonką
  • Kolacja: Sałatka „grecka” na mix sałat z warzywami, serem feta, czarnymi oliwkami i czerwoną cebulką, sos winegret na bazie oliwy z oliwek, octu jabłkowego, czosnku i czarnuszki.

poprzedni dzieńSobota, 17 czerwca 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Płatki ryżowe na mleku roślinnym wzbogaconym o wapń z naszą bezcukrową konfiturą truskawkową i prażonymi pestkami słonecznika
  • Przekąska I: Wietnamska sałatka z tofu zapiekanym w sezamie, makaronem bezglutenowym, marchewką, cukinią, świeżą kolendrą i paprykowym sosem sweet-chilli z imbirem
  • Obiad: Wołowe „chilli con carne” z ryżem curry
  • Przekąska II: Fit trufle śliwkowo daktylowe z błonnikiem owsianym, gorzkim 100% kakao i filetowanym ananasem
  • Kolacja: Krem dyniowo marchewkowy z kurkumą, imbirem, curry, natką pietruszki i pieczonym groszkiem ptysiowym.

poprzedni dzieńNiedziela, 18 czerwca 2023

  • Przekąska II: Owsiane, korzenne crumble z jabłkiem, rabarbarem i waniliowym twarożkiem
  • Kolacja: Curry pomidorowe z ciecierzycą i śródziemnomorską ciabatą.
  • Śniadanie: Lekki, ziarnisty twarożek z rzodkiewką, ogorkiem i sczypiorkiem, chlebek chrupki razowy
  • Przekąska I: Pełen potasu, beta karotenu i wit.C koktajl wielowarzywny z czarnuszką i oliwą lnianą.
  • Obiad: Filet indyka w sosie toskańskim z białą quinoa, zielonym groszkiem i kukurydzą. .

Dlaczego warto wspierać układ immunologiczny?

Na naszą odporność największy wpływ ma układ pokarmowy, który zasiedlony jest przez florę bakteryjną, czyli mikrobiotę. To właśnie jelita wytarzają 80% immunoglobulin w naszym organizmie. Przewlekły stres, niedoleczone infekcje oraz nieodpowiednia dieta mogą znacząco wpłynąć na podatność naszego organizmu na choroby wirusowe i bakteryjne. Aby uniknąć zachorowania na grypę, Covid-19 czy przeziębienie warto zainwestować we własne zdrowie i postawić na dietę wzmacniającą odporność.

Charakterystyka diety na odporność

Dieta ta charakteryzuje się dużą ilością warzyw i owoców bogatych w witaminę C i beta-karoten, a także warzyw cebulowych zawierających substancje o działaniu bakteriobójczym. Ponadto w diecie wzmacniającej odporność znajdziesz chude mleko i przetwory mleczne ze szczególnym uwzględnieniem produktów probiotycznych (takich jak jogurty naturalne i kefiry), a także chude mięso, rośliny strączkowe, tłuste ryby, orzechy i nasiona.

W MediDieta stworzyliśmy dietę na poczet naszych czasów, w której wykorzystujemy rodzime potrawy i produkty we właściwych proporcjach, dodając do nich składniki na wzmocnienie odporności.

Czym wyróżnia się catering na wzmocnienie odporności?

Przygotowujemy da naszych Klientów specjalne dodatkowe napoje i soki wzmacniające, zawierające takie składniki jak:

  • cytryny, pomarańcze, mango;
  • miód;
  • imbir;
  • zakwas buraczany;
  • goździki i cynamon czy kurkumę;

Stosujemy również wszelakie superfoods, które w ostatnich latach podbijają rynek dietetyczny:

  • nasiona acai;
  • nasiona goji;
  • młody jęczmień;
  • chlorellę.

Dieta pudełkowa wzmacniająca układ odpornościowy: podstawowe zasady

Nasza dieta na odporność charakteryzuje się:

  • różną kalorycznością zestawów (1500 kcal, 2000 kcal, 2500 kcal);
  • dużą ilością różnorodnych warzyw i stosowaniem owoców zamiast soków i słodyczy;
  • wykluczeniem dodanego cukru;
  • umiarkowaną ilością ryb, drobiu, mleka i przetworów mleka o wysokiej zawartości tłuszczu oraz jak najmniejszą ilością czerwonego mięsa;
  • ograniczoną ilością czerwonego mięsa, tłustych mięs, wędlin, takich jak: karkówka, golonka;
  • zalecaną ilością błonnika, który pochodzi głównie z pełnoziarnistych produktów zbożowych, takich jak pieczywo pełnoziarniste, ryż brązowy, makaron razowy, grube kasze, płatki, otręby.

Dostosowaliśmy również obróbkę termiczną do zaleceń dietetycznych diety na odporność, dlatego wszystkie potrawy przygotowywane w naszej kuchni są:

  • gotowane na parze;
  • gotowane w wodzie a’dente;
  • pieczone w piecach konwekcyjno-parowych;
  • duszone;
  • lub smażone bez tłuszczu / z jego niewielką ilością.

Co jeść na odporność? Produkty zalecane i niezalecane

Zastanawiasz się, co jeść, aby wzmocnić organizm w sezonie infekcji? Z nami to proste! W MediDieta dbamy o dobór odpowiednich składników stosowanych w jadłospisie diety wzmacniającej odporność, co przedstawia poniższa tabela:

Produkty zalecane
Produkty zbożowepieczywo mieszane z przewagą pełnoziarnistego, żytniego, razowego, a także pieczywo pszenne razowe, mąki żytnie, płatki owsiane, gryczane, jęczmienne, kukurydziane, otręby pszenne, żytnie, grube kasze: gryczana, pęczak, razowy makaron, ryż brązowy
Mleko i przetwory mlecznemleko, w tym mleko zsiadłe, kefir, maślanka, jogurty probiotyczne, ser twarogowy chudy lub półtłusty, sery typu feta, serek homogeniozowany
Jajagotowane na miękko/twardo, w koszulkach, jajecznica, jaja sadzone, omlet
Mięso, wędliny, rybytłuste ryby: łosoś, śledź, halibut, summ, tołpyga, szproty, sardynka; chude mięsa i drób: cielęcina, wołowina, królik, indyk, kurczak, chude wędliny i wyroby wędliniarskie dobrej jakości, np. szynka i polędwica; chude ryby: dorsz, leszcze, sola, szczupak, pstrąg strumieniowy, lin, mintaj, okoń, flądra, płastunga, sandacz
Tłuszczeoleje roślinne: lniany, rzepakowy, sojowy, słonecznikowy, kukurydziany, oliwa z oliwek; margaryny wysokogatunkowe; siemię lniane, pestki dyni, słonecznika
Ziemniakigotowane, pieczone
Warzywa i owoce bogate w witaminę Cpapryka czerwona, zielona, brukselka, jarmuż, szpinak, kalafior, kalarepa, chrzan, porzeczki czarne, truskawki, poziomki, kiwi, cytryna, grejpfrut, pomarańcza
Warzywa i owoce bogate w beta-karotenmarchew, jarmuż, szpinak, szczaw, szczypiorek, papryka, boćwina, morele, melony, brzoskwinie, śliwki
Orzechy i pestkiorzechy włoskie, migdały, nasiona lny, dyni, słonecznika
Warzywa cebulowecebula, czosnek, por, szczypiorek
Przyprawyczosnek, chrzan, papryka ostra, natka pietruszki, pieprz, musztarda, ziele angielskie liść laurowy, curry, kminek, anyż, majeranek, zioła prowansalskie, bazylia, koperek, sok z cytryny, cynamon, wanilia, imbir
Sosyczosnkowy, chrzanowy, cebulowy, musztardowy, koperkowy, pomidorowy, pietruszkowy, owocowe
Potrawy mięsne i rybnegotowane, duszone, pieczone w folii lub pergaminie, potrawki, pulpety, budynie
Deserykoktajle na bazie mleka i przetworów mlecznych, kompoty, galaretki, kisiele, budynie, musy, ciasto biszkoptowe, biszkopty, ciasto drożdżowe
Napojenapar z imbiru, herbata czarna, zielona, owocowa, kawa naturalna, napary z ziół, mleko, soki, woda mineralna gazowana lub niegazowana

Dieta wzmacniająca organizm z dostawą do domu

Jeżeli chcesz naturalnie stymulować prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, a jednocześnie nie spędzać wielu godzin tygodniowo w kuchni, postaw na catering dietetyczny. Codziennie dostaniesz do domu lub innego wybranego przez siebie miejsca zestaw dań bogatych w produkty będące źródłem witamin i składników mineralnych, których Twoje ciało potrzebuje, by bronić się przed chorobami.

Wystarczy, że wybierzesz kaloryczność diety (jeśli nie masz pewności, która będzie odpowiednia, skorzystaj najpierw z kalkulatora kalorii) i określisz dni dostawy. Następnie załóż konto lub opłać zamówienie bez rejestracji — w takiej sytuacji będzie nam tylko potrzebny Twój adres.

Przykładowy jadłospis

Catering, z którym zadbasz o swoją odporność to codziennie inne menu i smaczne, ciekawe posiłki z bogactwem owoców i warzyw. Całodzienne menu obejmuje przykładowo:

  • Śniadanie: pieczony omlet jajeczny na wytrawnie z duszonymi pieczarkami, kiszonym ogórkiem i kiełkami słonecznika, żytni chleb chrupki;
  • Przekąska pierwsza: wytrawna sałatka z quinoa, awokado, pomidorkami cherry, czarną fasolą zaprawiona lekkim sosem limonkowo kolendrowym;
  • Obiad: pieczony schab w sosie borowikowym z kaszą gryczaną i kiszonym buraczkiem;
  • Przekąska druga: otrębowe, wysokobłonnikowe ciasto marchewkowe z bakaliami i cytrynowym twarożkiem;
  • Kolacja: leczo warzywne z rustykalną korzenną bagietką.

Jak oprócz diety wzmocnić organizm?

Jeśli chcesz wzmocnić odporność organizmu, dieta ma kluczowe znaczenie. Suplementacja nie zastąpi Ci właściwych proporcji składników odżywczych. W tym pomoże Ci nasz catering. Nie zapominaj też jednak o aktywności fizycznej — duży pozytywny wpływ na właściwości obronne organizmu ma zwłaszcza ruch na świeżym powietrzu. Dużą wagę ma też samopoczucie psychiczne, nieprzepracowywanie się i zdrowy sen. Wszystko to są czynniki kształtujące ogólny stan, a tym samym funkcjonowanie organizmu w kwestiach związanych z systemem immunologicznym.

Dbaj o swoją odporność razem z nami!

Dieta na odporność - Makaron ryżowy z pieczonymi kąskami indyka, sosem, szpinakiem i orzeszkami
Dieta na odporność - Mięso indyka, puree z batata, salsa z pieczonego buraczka
Dieta na odporność - Pieczony filet indyka z sosem szpinakowym i opiekanym ziemniaczkiem