Sposób żywienia zalecany w leczeniu nadciśnienia skupia się w pierwszej kolejności na unikaniu wysokoprzetworzonych produktów i niezdrowych tłuszczów. Nadciśnienie tętnicze należy do najbardziej rozpowszechnionych chorób na świecie. Jest jednym z najważniejszych czynników ryzyka wystąpienia choroby niedokrwiennej serca, udaru i zgonu z przyczyn sercowych. Oprócz czynników genetycznych najistotniejszą rolę w regulacji ciśnienia krwi odgrywa prawidłowe odżywianie.
Pomoże Ci w tym catering dietetyczny na nadciśnienie, który oferujemy.
Piątek, 9 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńSobota, 10 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńNiedziela, 11 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńPoniedziałek, 12 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńWtorek, 13 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńŚroda, 14 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńCzwartek, 15 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńPiątek, 16 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńSobota, 17 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńNiedziela, 18 czerwca 2023
Dieta na nadciśnienie tętnicze powinna być przede wszystkim urozmaicona oraz dobrze zbilansowana, a więc powinna być dopasowana pod względem kaloryczności do wieku, płci i aktywności fizycznej oraz dostarczać odpowiednią ilość makro- i mikroskładników. Dieta powinna być oparta na niskoprzetworzonych produktach o wysokiej wartości odżywczej.
Do rekomendowanych sposób żywienia zaliczamy dietę DASH oraz dietę w stylu śródziemnomorskim. W przypadku Pacjentów z nadwagą oraz otyłością zaleca się redukcję masy ciała, bowiem badania kliniczne wskazują na to, że powoduje ona obniżenie ciśnienia krwi.
Dieta na nadciśnienie dostarczana przez catering dietetyczny MediDieta charakteryzuje się:
Zgodnie z zaleceniami dietetyków potrawy oferowane klientom w ramach cateringu dietetycznego na nadciśnienie przygotowywane są z zachowaniem obróbki cieplnej, jednak bez smażenia. Mięso, ryby i inne produkty są:
Grupa produktów | Produkty zalecane | Produkty niezalecane |
Produkty zbożowe | Pieczywo pełnoziarniste, pieczywo niskosodowe, płatki owsiane, żytnie, jaglane, jęczmienne, otręby owsiane, pszenne, jaglane, żytnie, ryż brązowy, dziki, czerwony, makarony gryczane, razowe, kasze jaglana, pęczak, gryczana | Pieczywo z dużą zawartością soli, pieczywo pszenne, płatki kukurydziane, słodzone płatki śniadaniowe |
Produkty ziemniaczane | Ziemniaki gotowane w wodzie, w mundurkach, na parze, w postaci purée (bez dodatku masła), pieczone bez tłuszczu | Ziemniaki smażone, placki ziemniaczane, chipsy |
Mleko i przetwory mleczne | Mleko do 2% zawartości tłuszczu, napoje fermentowane mleczne (jogurty naturalne, kefiry, maślanka, mleko zsiadłe), sery twarogowe, mozarella, feta i inne chude i półtłuste, sery homogenizowane półtłuste | Mleko pełnotłuste (powyżej 2% zawartości tłuszczu), mleko skondensowane, sery twarogowe tłuste, sery homogenizowane tłuste, pełnotłuste sery typu „Feta”, sery żółte, sery topione, sery pleśniowe |
Mięso, ryby, jaja, przetwory mięsne i rybne | Chude mięsa: chuda wołowina, cielęcina, kurczak i indyk bez skóry, wieprzowina (polędwica, szybka, schab), chude wędliny (polędwica, wędliny drobiowe, szynka gotowana) – w ograniczonych ilościach, mięsa gotowane, duszone, bez uprzedniego obsmażania, mięsa pieczone w folii, pergaminie, chude ryby: dorsz, tuńczyk, sola, morszczuk, sandacz, okoń, szczupak, leszcz, owoce morza, tłuste ryby (śledź, makrela, łosoś) – w ograniczonych ilościach, jajka gotowane na miękko, w koszulkach, jajecznica, omlet na parze bez dodatku tłuszczu | Tłuste mięsa: wieprzowina, gęś, kaczka, baranina, tłuste wędliny, pasztety, konserwy mięsne, mięsa peklowane, mięsa smażone i pieczone z dodatkiem tłuszczu, śledzie i inne ryby solone, ryby wędzone, owoce morza w formie przetworzonej, np. z zalewie, marynowane, konserwy rybne, jajecznica, jajka sadzone i omlety na tłuszczu, boczku, smalcu, słoninie |
Tłuszcze | Margaryny miękkie, masło w ograniczonych ilościach, oliwa z oliwek, oleje roślinne, śmietanka do 12% zawartości tłuszczu | Słonina, smalec, boczek, margaryny twarde (w kostkach), masło solone, śmietana powyżej 12% zawartości tłuszczu |
Warzywa | Warzywa świeże, gotowane, na wywarach warzywnych, marchew, buraki, szpinak, szparagi, seler naciowy, seler korzeniowy, bakłażan, cukinia, por, pietruszka, brokuł, kalafior, kapusta biała, kapusta czerwona, kapusta włoska, sałata, rukola, cykoria, ogórki, papryka, rzodkiewka, pomidory, fasolka szparagowa, groszek cukry, nasiona roślin strączkowych (ciecierzyca, groch, fasola, soja, soczewica, bób), surówki | Duże ilości warzyw kwaszonych (kapusta, ogórki), marynowanych i konserwowych, grzyby marynowane, warzywa smażone lub przyrządzane z dużą ilością tłuszczu, sałatki i surówki ze śmietaną lub/i majonezem |
Owoce | Maliny, truskawki, jeżyny, borówki amerykańskie, jagody, jabłka, kiwi, mandarynki, pomarańcze, grejpfruty, ananasy, nektarynki, morele, brzoskwinie, porzeczki, melony, arbuzy, wiśnie, w ograniczonych ilościach – śliwki, winogrona, czereśnie; kompoty, dżemy niskosłodzone, soki owocowe | Napoje owocowe z dodatkiem cukru, kompoty i dżemy wysokosłodzone, syropy owocowe |
Przyprawy | Sól potasowa, sól magnezowa, sól kłodawska, pieprz, mięta, melisa, ziele angielskie, szafran, tymianek, majeranek, lubczyk, oregano, natka pietruszki, koperek, cynamon, wanilia, kminek, goździki, sok z cytryny, czosnek, cebula | Sól kuchenna, musztarda, ketchup, magii, sos sojowy, mieszanki przyprawowe z dużą ilością soli |
Orzechy i nasiona | Orzechy bez dodatku soli: włoskie, laskowe, nerkowce, arachidowe, pistacje – w ograniczonych ilościach, nasiona dyni, sezamu, słonecznika | Orzechy z dodatkiem soli, orzeszki w panierce, orzeszki w karmelu, pestki słonecznika w miodzie lub karmelu |
Słodycze i desery | Ciasto drożdżowe, biszkopty, wafle, galaretki, kisiele, budynie na chudym mleku, musy, przeciery, sorbety owocowe | Ciasto francuskie, ciasta kruche, bułeczki maślane, torty, ciasta z kremem, ptysie, faworki, pączki, ciastka i ciasta z bitą śmietaną, lody, czekolada, kakao (dopuszczalne są niewielkie ilości czekolady gorzkiej z wysoką zawartością kakao i prawdziwe kakao 100%), batony czekoladowe, chałwa |
Sosy | Sosy na wywarach warzywnych, łagodne, zaprawiane zawiesiną z mąki i wody lub mleka | Sosy na bazie majonezu i tłustej śmietany, na wywarach z kości lub tłustych mięs, sosy pikantne |
Historie wielu Pacjentów pokazują, że obniżenie ciśnienia tętniczego dzięki diecie jest możliwe. Także ogólny stan zdrowia zależy w dużej mierze od stylu życia (na który w dużej mierze składają się zwyczaje żywieniowe), dlatego dbanie o prawidłową dietę w nadciśnieniu to podstawa dbania o swój organizm.
Chcesz jeść tak, aby uniknąć chorób układu krążenia, ale nie masz czasu na gotowanie albo nie smakują Ci niskotłuszczowe posiłki? Wypróbuj catering na obniżenie ciśnienia od MediDieta. Posiłki skomponowane przez doświadczonych kucharzy i dietetyków zawierają dużo warzyw i owoców i wpływają na zmniejszenie spożycia soli oraz tłuszczów nasyconych, a nasz jadłospis jest urozmaicony i atrakcyjny. Przekonaj się, że można obniżać ciśnienie w przyjemny i smaczny sposób.