Dieta lekkostrawna po operacji

Dieta lekkostrawna po operacji

Dieta lekkostrawna po operacji

Po operacjach chirurgicznych szczególnie ważny jest odpowiedni sposób odżywiania, który pozwala wzmocnić organizm, nie obciążając go jednocześnie wysiłkiem trawienia ciężkich, długo zalegających w żołądku potraw.

Szukasz cateringu, dzięki któremu będziesz z łatwością przestrzegać zasad diety po operacji jelita, wyrostka robaczkowego lub innego zabiegu chirurgicznego? Dieta lekkostrawna po operacji od MediDieta to właściwe rozwiązanie. Eliminacja z jadłospisu tłustych, surowych i pikantnych składników, a także zastąpienie pełnoziarnistych produktów tymi z mniejszą ilością błonnika to gwarancja smacznych, choć odpowiednio dietetycznych posiłków na Twoim stole. Dieta po operacji to jedna z odmian diety lekkostrawnej oferowanej przez nasz catering pudełkowy.

Czytaj więcej
Lekkostrawna potrawka z kurczaka: dieta po operacji

Skomponuj swoją dietę

  • 1500 kcal
  • 2000 kcal
  • 2500 kcal
  • Nie wiesz, ile kcal potrzebujesz?Oblicz

Wybierz dni dostawy

Określ zakres dni:

Uwzględnij:

Aby wybrać zakres dat, proszę kliknąć na pierwszy dzień dostawy. Aby wybrać zakres dat, proszę kliknąć pierwszy i ostatni dzień dostawy.
Aby wybrać pojedyncze dni, proszę kliknąć dwa razy w wybrany dzień.

Chcesz przetestować dietę? Wybierz dostawę na dzień próbny i sprawdź nasz catering.

Liczba dni dostawy: 0

Dieta lekkostrawna po operacji - jadłospis

Wtorek, 31 stycznia 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Biała kasza gryczana z duszonym jabłkiem, cynamonem i lekkim waniliowym serkiem;
  • Przekąska I: Pieczone frytki warzyw korzeniowych (marchew/seler/burak) z delikatnym sosem jogurtowo bazyliowym ;
  • Obiad: Tagine drobiowy z dynią i cytrynowym kus kus z cukinią, koprem i zielonym groszkiem;
  • Przekąska II: Lekki kisiel brzoskwiniowo pomarańczowy z bezcukrowym, pszennym biszkoptem.;
  • Kolacja: Leniwe kluseczki z topionym masełkiem i blanszowanym bukietem warzyw.

poprzedni dzieńŚroda, 1 lutego 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Chmurka w szynce z pomidorem malinowym b/s, z bułką pszenną;
  • Przekąska I: roślinny koktajl z borówkami i bananem;
  • Obiad: Gotowany filet indyka w delikatnym sosie z marchewki i fasolki szparagowej, biały ryż;
  • Przekąska II: Jogurt naturalny z preparowanym ryżem i drobnymi owocami;
  • Kolacja: Zapiekane łódeczki z cukinii nadziane farszem z kaszy jęczmiennej i cielęciny.

poprzedni dzieńCzwartek, 2 lutego 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Płatki ryżowe na mleku z puree mango i lekkim serkiem ziarnistym;
  • Przekąska I: Pasta z gotowanego buraczka i pietruszki z listkami roszponki i pszenna bułeczką;
  • Obiad: Duszony gulasz wołowy z marchewką, selerem i kaszą jęczmienną;
  • Przekąska II: Owoce pod kruszonką ;
  • Kolacja: Sałatka z komosy ryżowej i duszonych warzyw zaprawiona lekkim sosem winnym na bazie oliwy z oliwek.

poprzedni dzieńPiątek, 3 lutego 2023kolejny dzień

  • Przekąska II: Pieczone jabłko z cynamonem i waniliowym sosem;
  • Kolacja: Makronowa sałatka z duszonym szpinakiem, cukinią i lekkim sosem winnym;
  • Śniadanie: Naturalny serek homogenizowany z pomidorem malinowym, listakmi sałaty masłowej i pszennym chlebkiem tostowym;
  • Przekąska I: Domowy kisiel z owocami lasu i herbatnikami;
  • Obiad: Pieczony na parze filet mintaja z oliwą pietruszkową, puree z batata, blanszowana marchewka baby.

poprzedni dzieńSobota, 4 lutego 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Jaglanka mango marakuja z malinami;
  • Przekąska I: Pasta z zielonego groszku, młode listki szpinaku baby, francuska bułeczka brioche;
  • Obiad: Spaghetti w sosie neapolitańskim z kurczakiem;
  • Przekąska II: Lekki, serek z prawdziwą wanilią i jeżynami;
  • Kolacja: Ryż duszony z warzywami i wołowiną.

poprzedni dzieńNiedziela, 5 lutego 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Plastry pieczonego na parze indyka z masełkiem, pomidorem malinowym, listkami sałaty i pszennym pieczywem;
  • Przekąska I: Koktajl truskawkowo bananowy na naturalnym jogurcie;
  • Obiad: Podudzie kurczaka na parze z bukietem warzyw i białym ryżem;
  • Przekąska II: Bezcukrowe, autralijskie ciasto daktylowo kokosowe z musem jabłkowym;
  • Kolacja: Krem z białych warzyw (seler,pietruszka,kalafior,ziemniak) z pszennym sucharkiem i natką pietruszki.

poprzedni dzieńPoniedziałek, 6 lutego 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Malinowo waniliowy twarożek, jabłko b/s , bułka wroclawska;
  • Przekąska I: Sałatka ryżowa z zielonym groszkiem, gotowanym kurczakiem, świeżą morelą, natką pietruszki i lekkim sosem na bazie oliwy z oliwek i soku z cytryny;
  • Obiad: Pieczony na parze filet indyka w delikatnym sosie własnym z fasolką szparagową i perłową kaszą kus kus;
  • Przekąska II: Wiśniowo bananowy koktajl z awokado na mleku roslinnym wzbogaconym o wapń;
  • Kolacja: Gotowane kluseczki śląskie na lekkim sosie pomidorowym z blanszowanym brokułem.

poprzedni dzieńWtorek, 7 lutego 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Domowa owsianka na mleku z puree mango i jagodami goji;
  • Przekąska I: Kanapkowa pasta z marchewki i selera, pomidor malinowy b/s, pszenna bułeczka;
  • Obiad: Potrawka z kurczaka i warzyw z kaszą jęczmienną i natką pietruszki;
  • Przekąska II: „Super strong” Jogurtowy koktajl z czarnej porzeczki, truskawki i pieczonego buraczka z siemieniem lnianym;
  • Kolacja: Delikatna zupa koperkowa z białym ryżem i gotowanym filetem indyka.

poprzedni dzieńŚroda, 8 lutego 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Biały twarożek z koprem, listkami roszponki, pomidorem malinowym i pszennym pieczywem;
  • Przekąska I: Delikatny pudding z tapioki z musem malinowym;
  • Obiad: Indyk w sosie szpinakowym z blanszowanymi brokułami i makaronem penne;
  • Przekąska II: Owocowy milk-shake ;
  • Kolacja: Warzywa na parze z topionym masełkiem i białym ryżem.

poprzedni dzieńCzwartek, 9 lutego 2023

  • Śniadanie: Kasza manna na mleku z brzoskwinią domową chałeczką;
  • Przekąska I: Sałatka z blanszowanego kalafiora, komosy ryżowej, zielonego groszku i natki pietruszki okraszona oliwą z oliwek;
  • Obiad: Stek z polędwicy pieczonej na parze z bukietem warzyw, masełkiem i białym ryżem;
  • Przekąska II: Jaglane praliny kokoswe a'la rafaello;
  • Kolacja: Krem marchewkowy z pieczonym groszkiem ptysiowym.

Uwaga! W pudełkach z posiłkami mogą znajdować się jadalne elementy dekoracyjne, niekoniecznie zgodne z zaleceniami dietetycznymi.

Dlaczego po operacji trzeba stosować specjalną dietę?

Każdy zabieg operacyjny mniej lub bardziej wpływa na organizm Pacjenta. Aby wspomóc osłabiony organizm po operacji i przyśpieszyć powrót do zdrowia, konieczny jest właściwy sposób odżywiania. Odpowiednio zbilansowane i odżywcze posiłki poprawiają stan odżywienia Pacjenta, co z kolei wpływa na szybszą regenerację po zabiegu oraz zmniejsza ryzyko i częstotliwość powikłań pooperacyjnych.

O rodzaju diety po operacji decyduje lekarz prowadzący, jednak jedną z najczęściej wybieranych diet jest dieta lekkostrawna, szczególnie wskazana po zabiegach na przewodzie pokarmowym, m.in.: usunięcie woreczka żółciowego, usunięcie wyrostka czy resekcja żołądka.

Na czym polega dieta lekkostrawna po operacji?

Głównym zadaniem diety lekkostrawnej (zwanej często też łatwostrawną) stosowanej po zabiegach operacyjnych jest odciążenie układu pokarmowego. Dieta taka nie ma na celu odchudzania. Powinna pokrywać zapotrzebowanie energetyczne Pacjenta oraz dostarczać wszystkich niezbędnych składników odżywczych w czasie rekonwalescencji.

Dieta pudełkowa po operacji: podstawowe wyróżniki

Dieta po operacji oferowana przez catering MediDietę wyklucza z jadłospisu:

  • potrawy tłuste, smażone, pieczone w tradycyjny sposób;
  • produkty długo zalegających w żołądku;
  • produkty wzdymające (np. nasiona roślin strączkowych, warzywa cebulowe, warzywa kapustne, ogórek, papryka, rzodkiewka);
  • potrawy ostro przyprawione,

Dieta ta charakteryzuje się także:

  1. Zmniejszeniem podaży błonnika pokarmowego (do 25 g błonnika na dobę) poprzez dobór delikatnych warzyw (np. marchew, pietruszka, cukinia, dynia) oraz dojrzałych owoców (np. bananów moreli, brzoskwiń),
  2. Ich odpowiednią obróbkę technologiczną: gotowanie, przecieranie przez sito, miksowanie, a także ograniczenie pełnoziarnistych produktów zbożowych i zastąpienie ich produktami z mąki oczyszczonej.
  3. Pudełkowa dieta lekkostrawna po operacji zawiera 5 małych zbilansowanych posiłków, które należy spożywać w stałych godzinach, średnio co 3 godziny. Posiłki powinny być spożywane bez pośpiechu, w spokojnej atmosferze, w temperaturze umiarkowanej – nie za gorące i nie za zimne.
  4. Tłuszcze (tj. masło, oleje roślinne: olej rzepakowy, lniany, oliwa z oliwek) dodawane są po przygotowaniu potrawy. Należy unikać nadmiernej ilości tłuszczu.

Dieta po operacji – na co zwrócić uwagę?

Zgodnie z zaleceniami, w trakcie przygotowywania posiłków należy uwzględnić odpowiedni sposób obróbki termicznej i technologicznej produktów, między innymi:

  • potrawy powinny być gotowane w wodzie lub na parze, duszone bez wcześniejszego obsmażania oraz pieczone bez dodatku tłuszczu (w rękawie foliowym lub pergaminie);
  • należy unikać obróbki termicznej takiej jak: smażenie, grillowanie, duszenie z uprzednim obsmażaniem, tradycyjne pieczenie;
  • należy unikać zasmażek i zup z dodatkiem śmietany.

Zaleca się stosowanie technik kulinarnych, które poprawiają przyswajalność błonnika pokarmowego, takie jak:

  • usuwanie skórek i pestek z warzyw i owoców;
  • rozdrabnianie produktów, np. przez miksowanie, blendowanie, przecieranie, np. przygotowywanie zup krem, musów, koktajli owocowych lub owocowo-warzywnych;
  • wydłużanie czasu gotowania;
  • oddzielanie i usuwanie zdrewniałych części roślin;
  • unikanie jajek gotowanych na twardo lub w postaci jajecznicy – jajka gotowane na miękko, w koszulce lub przyrządzone na parze będą lepszą alternatywą dla takiego ciężkostrawnego posiłku.

Co jeść po operacji? Produkty zalecane i niezalecane

Produkty wskazane:

  • Produkty zbożowe: pieczywo jasne pszenne, bułki pszenne, sucharki, mąka pszenna, drobne kasze, tj. jaglana, jęczmienna, manna, kuskus, ryż, tj. biały, basmati, jaśminowy, drobne makarony z jasnej mąki, ugotowane płatki owsiane, jaglane, ryżowe, jęczmienne; jeśli dobrze tolerowane: pieczywo graham, żytnie, mieszane, orkiszowe;
  • Mięso i przetwory mięsne: chude mięso (drób bez skóry, np. indyk, kurczak, wołowina, cielęcina, królik), chude wędliny; jeśli dobrze tolerowane, w ograniczonych ilościach mięso chude wieprzowe;
  • Ryby i przetwory rybne: chude ryby (mintaj, leszcz, dorsz, pstrąg, sandacz, sola, tuńczyk, flądra, morszczuk), jeśli dobrze tolerowane, w ograniczonych ilościach: ryby tłuste (łosoś, makrela);
  • Jajka: na miękko, w koszulkach, przygotowane w formie jajecznicy na parze, bez tłuszczu;
  • Tłuszcze: oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany, w ograniczonych ilościach masło;
  • Produkty mleczne: chude mleko (do 2% zawartości tłuszczu), jogurt naturalny, kefir, maślanka, mleko zsiadłe, ser twarogowy chudy lub półtłusty, serek homogenizowany chudy, ser żółty o ograniczonej zawartości tłuszczu;
  • Owoce i warzywa: młode, delikatne, dojrzałe najlepiej w formie koktajli, zup krem, musów, soków, przecierów bez pestek, obrane ze skórki, np. ziemniaki, buraki, marchew, dynia, młody zielony groszek, młoda fasolka szparagowa, pomidory bez skórki, jabłko, morela, pomarańcza, brzoskwinia, melon, banan, przetarte maliny, porzeczki, truskawki;
  • Napoje: słaba herbata, woda, kawa zbożowa z chudym mlekiem, herbaty owocowe, napary ziołowe, soki owocowe, warzywne i owocowo-warzywne;
  • Przyprawy: łagodne: bazylia, natka pietruszki, majeranek, koperek, lubczyk, tymianek, rozmaryn, kminek, sok z cytryny, cynamon, wanilia, goździki, anyż.

Produkty niewskazane:

  • Produkty zbożowe: pieczywo razowe, grube kasze (gryczana, pęczak), mąka pełnoziarnista, makarony razowe, ryż brązowy, wyroby cukiernicze: ciasta, rogale, płatki śniadaniowe;
  • Mięso i przetwory mięsne: tłusta wieprzowina, baranina, gęsina, kaczka, mięsa peklowane, tłuste wędliny, pasztety, pasztetowa, mortadela, kaszanka, salami, mięsa wędzone, konserwy mięsne;
  • Ryby i przetwory rybne: konserwy rybne, ryby wędzone, ryby surowe, sushi;
  • Jajka: gotowane na twardo, przygotowane w formie jajecznicy na maśle, boczku, tłuszczu, sadzone;
  • Tłuszcze: śmietana, smalec, boczek, słonica, margaryny twarde, orzechy, pestki, nasiona
  • Produkty mleczne: tłuste mleko, sery żółte, ser twarogowy tłusty, sery pleśniowe, sery typu feta, serki topione;
  • Owoce i warzywa: owoce niedojrzałe, śliwki, gruszki, czereśnie, warzywa kapustne (kapusta, brokuł, kalafior), warzywa cebulowe (cebula, czosnek, por, szczypiorek), kukurydza, papryka, rzepa, rzodkiewka, ogórek, nasiona roślin strączkowych, warzywa zasmażane, konserwowane, owoce w syropach, owoce suszone;
  • Napoje: mocna kawa i herbata, kakao, płynna czekolada, napoje gazowane, napoje słodzone, napoje alkoholowe;
  • Przyprawy: ostre, np. pieprz, ostra papryka, curry, ocet, musztarda, chilli;
  • Inne: słodycze, gotowe dania i sosy, zupy i dania w proszku, produkty typu fast-food.

Po jakich zabiegach jest zalecana dieta lekkostrawna?

Dieta lekkostrawna jest stosowana po różnych zabiegach operacyjnych, między innymi:

  • po zabiegach na układzie pokarmowym, np. usunięcie woreczka żółciowego, operacyjne zmniejszenie żołądka, usunięcie wyrostka robaczkowego;
  • po zabiegach ginekologicznych;
  • po zabiegach onkologicznych.

Kiedy można zacząć jeść po operacji?

Aktualne standardy opieki okołooperacyjnej według ESPEN (ang. European Society for Clinical Nutrition and Metabolism — Europejskie Towarzystwo Żywienia Klinicznego i Metabolizmu) zalecają, że należy włączyć żywienie doustne tak szybko, jak jest to możliwe, w czasie 1-3 dni po zabiegu chirurgicznym, a najlepiej, jeśli stan Pacjenta na to pozwala, w pierwszej dobie po operacji. O metodzie żywienia po operacji zawsze decyduje lekarz prowadzący. Najbardziej fizjologiczną metodą przyjmowania pokarmu jest żywienie doustne, dlatego jest zalecane jako pierwszy wybór. Jeśli nie jest to możliwe lub żywienie doustne nie jest w stanie pokryć zapotrzebowania na energię i składniki odżywcze, wówczas lekarz może zadecydować o włączeniu preparatów specjalnego przeznaczenia medycznego tj. nutridrinki. Czasem również może być konieczne wprowadzenie żywienia dojelitowego (bezpośrednio do żołądka lub dwunastnicy) lub żywienia pozajelitowego (dożylnego). Może zostać również zastosowane żywienie mieszane.

Dieta lekkostrawna po operacji – przykładowy jadłospis

Posiłki dostarczane w ramach naszej pudełkowej diety pooperacyjnej są smaczne i różnorodne. Przykładowy jadłospis na jeden dzień wygląda następująco:

  • śniadanie: płatki ryżowe na mleku z borówkami;
  • drugie śniadanie: chleb graham ze świeżym masłem i delikatną wędliną drobiową, sałatą i pomidorem bez skórki;
  • obiad: łosoś gotowany na parze z kaszą kuskus i marchewką baby;
  • podwieczorek: budyń jaglany z musem jabłkowym;
  • kolacja: zupa krem z zielonego groszku z łyżką masła.
Dieta lekkostrawna po operacji - Parowany filet rybny z komosą ryżową
Dieta lekkostrawna po operacji - Spaghetti w sosie szpinakowym z gotowanym pulpecikiem drobiowym
Dieta lekkostrawna po operacji - Pulpeciki z indyka w sosie z kaszą jęczmienną