Dieta lekkostrawna po operacji

Dieta lekkostrawna po operacji

Dieta lekkostrawna po operacji

Po operacjach chirurgicznych szczególnie ważny jest odpowiedni sposób odżywiania, który pozwala wzmocnić organizm, nie obciążając go jednocześnie wysiłkiem trawienia ciężkich, długo zalegających w żołądku potraw.

Szukasz cateringu, dzięki któremu będziesz z łatwością przestrzegać zasad diety po operacji jelita, wyrostka robaczkowego lub innego zabiegu chirurgicznego? Dieta lekkostrawna po operacji od MediDieta to właściwe rozwiązanie. Eliminacja z jadłospisu tłustych, surowych i pikantnych składników, a także zastąpienie pełnoziarnistych produktów tymi z mniejszą ilością błonnika to gwarancja smacznych, choć odpowiednio dietetycznych posiłków na Twoim stole. Dieta po operacji to jedna z odmian diety lekkostrawnej oferowanej przez nasz catering pudełkowy.

Czytaj więcej
Lekkostrawna potrawka z kurczaka: dieta po operacji

Skomponuj swoją dietę

  • 1500 kcal
  • 2000 kcal
  • 2500 kcal
  • Nie wiesz, ile kcal potrzebujesz?Oblicz

Wybierz dni dostawy

Określ zakres dni:

Uwzględnij:

Aby wybrać zakres dat, proszę kliknąć na pierwszy dzień dostawy. Aby wybrać zakres dat, proszę kliknąć pierwszy i ostatni dzień dostawy.
Aby wybrać pojedyncze dni, proszę kliknąć dwa razy w wybrany dzień.

Chcesz przetestować dietę? Wybierz dostawę na dzień próbny i sprawdź nasz catering.

Liczba dni dostawy: 0

Dieta lekkostrawna po operacji - jadłospis

Piątek, 9 czerwca 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Pieczona na parze frittata jajeczna z marchewką, zielonym groszkiem i cukinią, masełko, pszenne pieczywo
  • Przekąska I: Wytrawna sałatka z komosy ryzowej, blanszowanej na parze fasolki szparagowej, pieczonego buraczka i białego, zagrodowego twarogu
  • Obiad: Filet rybny w sosie maślano cytrynowym z białym ryżem i surówka z marchewki i jabłka
  • Przekąska II: Deser jaglany o aromacie kawy z frużelina jagodową i wiorkami kokosa
  • Kolacja: Warzywne leczo z pszennym pieczywem tostowym.

poprzedni dzieńSobota, 10 czerwca 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Płatki ryżowe na mleku z borówką amerykańską
  • Przekąska I: Sałatka jajeczna z koprem i pszenna bułeczką
  • Obiad: Gotowane b/skóry udko kurczaka zagrodowego okraszone topionym masłem z kaszą jęczmienną i bukietem warzyw
  • Przekąska II: Pszenno kokosowa muffinka z cukinii, świeża mandarynka.
  • Kolacja: "Hawajska" sałatka ryżowa z gotowanym filetem kurczaka, anansem, fasolką szparagową i lekkim sosem winnym .

poprzedni dzieńNiedziela, 11 czerwca 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Maślana bułeczka "Brioche" z malinowym twarożkiem i filetowanym melonem
  • Przekąska I: Pieczone „Frytki” z korzennych warzyw z dipem jogurtowo bazyliowym
  • Obiad: Gotowany filet kurczaka z warzywami, puree ziemniaczane
  • Przekąska II: Pudding z tapioki na mleku z prazonym jabłkiem i cynamonem
  • Kolacja: Krem z zielonego groszku i pietruszki z pieczonym groszkiem ptysiowym.

poprzedni dzieńPoniedziałek, 12 czerwca 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Jogurt naturalny z jaglano owsianym musli z siemieniem lnianym i brzoskwinią
  • Przekąska I: Sałatka z zagrodowym twarogiem, kaszą bulgur, gotowanym buraczkiem i ziołowym sosem
  • Obiad: Potrawka z kurczaka, marchewki i cukinii z kasza jęczmienną i blanszowanym brokułem
  • Przekąska II: Pieczone jabłko z cynamonem
  • Kolacja: Bułka pszenna z masłem, szarpanym indykie a'la pulled pork, obranym pomidorem malinowym i młodymi listkami szpinaku baby.

poprzedni dzieńWtorek, 13 czerwca 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Pomidorowa pasta kanapkowa z cykorią i pszennym pieczywem
  • Przekąska I: Smoothie truskawkowe na probiotycznym jogurcie i maślance z dodatkiem siemienia lnianego
  • Obiad: Gulasz cielęcy z warzywami, gotowanym ziemniakiem i natką pietruszki
  • Przekąska II: Sałatka neapolitańska z gotowaną na parze cukinią, makaronem pszennym fusilli i filetowanym pomidorem bez skórki, oliwa z oliwek
  • Kolacja: Krem brokułowy z białym ryżem.

poprzedni dzieńŚroda, 14 czerwca 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Delikatna drobiowa szynka z masłem, szpinakiem, cykorią i bułką paryską
  • Przekąska I: "Mango lassi" z cynamonem
  • Obiad: Parowany filet kurczaka w sosie greckim z kaszą jęczmienną, dużą ilościa natki pietruszki i oliwą z oliwek
  • Przekąska II: Kisiel brzoskwiniowy z bezcukrowym biszkoptem
  • Kolacja: Duszona cukinia z komosa ryżową i pomidorami.

poprzedni dzieńCzwartek, 15 czerwca 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Owsianka na mleku z filetowanym melonem
  • Przekąska I: Pasta tuńczykowa z pieczywem tostowym pszennym bez skorki i obranym pomidorem
  • Obiad: Filet indyka w lekkim sosie własnym z puree batata i surowką z marchewki i jabłka
  • Przekąska II: Pełen beat karotenu i wit.C koktajl z marchewki, brzoskwini i soku jabłkowego z dodatkiem oliwy lnianej
  • Kolacja: Krem marchewkowy z ryżem i natka pietruszki.

poprzedni dzieńPiątek, 16 czerwca 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Jajko faszerowane twarożkiem koperkowym, szpinakiem, masłem i bułeczką pszenną
  • Przekąska I: Pest z zielonego groszku, bazyli i oliwy extra virgin, słupki pieczonej marchewki, tortilla pszenna
  • Obiad: Parowany filet mintaja w sosie maslno cytrynowym z koprem, kaszą kus kus i blanszowanym brokułem
  • Przekąska II: Budyń waniliowy z musem malinowym na pszennych herbatnikach
  • Kolacja: Ziemniaczane kluseczki śląskie w pomidorowym sosie z warzywami.

poprzedni dzieńSobota, 17 czerwca 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Płatki ryżowe na mleku z konfiturą truskawkową
  • Przekąska I: Sałatka z makaronem bezglutenowym tagliatelle, pieczona marchewką, cukinią, zielonym groszkiem i limonkowym sosem na bazie oliwy z oliwek
  • Obiad: Wołowina duszona z pomidorami i białym ryżem
  • Przekąska II: Lekki waniliowy twarożek z herbatnikiem
  • Kolacja: Krem dyniowo marchewkowy z natką pietruszki i pieczonym groszkiem ptysiowym.

poprzedni dzieńNiedziela, 18 czerwca 2023

  • Przekąska II: Galaretka truskawkowa
  • Kolacja: Klopsiki drobiowe w sosie pomidorowym z ryżem białym
  • Śniadanie: Lekki serek ziarnisty z plastrami pieczonego buraczka, szpinakiem i pieczywem pszennym
  • Przekąska I: Jogurt bananowy z biszkoptami
  • Obiad: Filet indyka pieczony w rekawie z obrana cukinią, oliwa z oliwek, biała quinoa i zielonym groszkiem.

Uwaga! W pudełkach z posiłkami mogą znajdować się jadalne elementy dekoracyjne, niekoniecznie zgodne z zaleceniami dietetycznymi.

Dlaczego po operacji trzeba stosować specjalną dietę?

Każdy zabieg operacyjny mniej lub bardziej wpływa na organizm Pacjenta. Aby wspomóc osłabiony organizm po operacji i przyśpieszyć powrót do zdrowia, konieczny jest właściwy sposób odżywiania. Odpowiednio zbilansowane i odżywcze posiłki poprawiają stan odżywienia Pacjenta, co z kolei wpływa na szybszą regenerację po zabiegu oraz zmniejsza ryzyko i częstotliwość powikłań pooperacyjnych.

O rodzaju diety po operacji decyduje lekarz prowadzący, jednak jedną z najczęściej wybieranych diet jest dieta lekkostrawna, szczególnie wskazana po zabiegach na przewodzie pokarmowym, m.in.: usunięcie woreczka żółciowego, usunięcie wyrostka czy resekcja żołądka.

Na czym polega dieta lekkostrawna po operacji?

Głównym zadaniem diety lekkostrawnej (zwanej często też łatwostrawną) stosowanej po zabiegach operacyjnych jest odciążenie układu pokarmowego. Dieta taka nie ma na celu odchudzania. Powinna pokrywać zapotrzebowanie energetyczne Pacjenta oraz dostarczać wszystkich niezbędnych składników odżywczych w czasie rekonwalescencji.

Dieta pudełkowa po operacji: podstawowe wyróżniki

Dieta po operacji oferowana przez catering MediDietę wyklucza z jadłospisu:

  • potrawy tłuste, smażone, pieczone w tradycyjny sposób;
  • produkty długo zalegających w żołądku;
  • produkty wzdymające (np. nasiona roślin strączkowych, warzywa cebulowe, warzywa kapustne, ogórek, papryka, rzodkiewka);
  • potrawy ostro przyprawione,

Dieta ta charakteryzuje się także:

  1. Zmniejszeniem podaży błonnika pokarmowego (do 25 g błonnika na dobę) poprzez dobór delikatnych warzyw (np. marchew, pietruszka, cukinia, dynia) oraz dojrzałych owoców (np. bananów moreli, brzoskwiń),
  2. Ich odpowiednią obróbkę technologiczną: gotowanie, przecieranie przez sito, miksowanie, a także ograniczenie pełnoziarnistych produktów zbożowych i zastąpienie ich produktami z mąki oczyszczonej.
  3. Pudełkowa dieta lekkostrawna po operacji zawiera 5 małych zbilansowanych posiłków, które należy spożywać w stałych godzinach, średnio co 3 godziny. Posiłki powinny być spożywane bez pośpiechu, w spokojnej atmosferze, w temperaturze umiarkowanej – nie za gorące i nie za zimne.
  4. Tłuszcze (tj. masło, oleje roślinne: olej rzepakowy, lniany, oliwa z oliwek) dodawane są po przygotowaniu potrawy. Należy unikać nadmiernej ilości tłuszczu.

Dieta po operacji – na co zwrócić uwagę?

Zgodnie z zaleceniami, w trakcie przygotowywania posiłków należy uwzględnić odpowiedni sposób obróbki termicznej i technologicznej produktów, między innymi:

  • potrawy powinny być gotowane w wodzie lub na parze, duszone bez wcześniejszego obsmażania oraz pieczone bez dodatku tłuszczu (w rękawie foliowym lub pergaminie);
  • należy unikać obróbki termicznej takiej jak: smażenie, grillowanie, duszenie z uprzednim obsmażaniem, tradycyjne pieczenie;
  • należy unikać zasmażek i zup z dodatkiem śmietany.

Zaleca się stosowanie technik kulinarnych, które poprawiają przyswajalność błonnika pokarmowego, takie jak:

  • usuwanie skórek i pestek z warzyw i owoców;
  • rozdrabnianie produktów, np. przez miksowanie, blendowanie, przecieranie, np. przygotowywanie zup krem, musów, koktajli owocowych lub owocowo-warzywnych;
  • wydłużanie czasu gotowania;
  • oddzielanie i usuwanie zdrewniałych części roślin;
  • unikanie jajek gotowanych na twardo lub w postaci jajecznicy – jajka gotowane na miękko, w koszulce lub przyrządzone na parze będą lepszą alternatywą dla takiego ciężkostrawnego posiłku.

Co jeść po operacji? Produkty zalecane i niezalecane

Produkty wskazane:

  • Produkty zbożowe: pieczywo jasne pszenne, bułki pszenne, sucharki, mąka pszenna, drobne kasze, tj. jaglana, jęczmienna, manna, kuskus, ryż, tj. biały, basmati, jaśminowy, drobne makarony z jasnej mąki, ugotowane płatki owsiane, jaglane, ryżowe, jęczmienne; jeśli dobrze tolerowane: pieczywo graham, żytnie, mieszane, orkiszowe;
  • Mięso i przetwory mięsne: chude mięso (drób bez skóry, np. indyk, kurczak, wołowina, cielęcina, królik), chude wędliny; jeśli dobrze tolerowane, w ograniczonych ilościach mięso chude wieprzowe;
  • Ryby i przetwory rybne: chude ryby (mintaj, leszcz, dorsz, pstrąg, sandacz, sola, tuńczyk, flądra, morszczuk), jeśli dobrze tolerowane, w ograniczonych ilościach: ryby tłuste (łosoś, makrela);
  • Jajka: na miękko, w koszulkach, przygotowane w formie jajecznicy na parze, bez tłuszczu;
  • Tłuszcze: oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany, w ograniczonych ilościach masło;
  • Produkty mleczne: chude mleko (do 2% zawartości tłuszczu), jogurt naturalny, kefir, maślanka, mleko zsiadłe, ser twarogowy chudy lub półtłusty, serek homogenizowany chudy, ser żółty o ograniczonej zawartości tłuszczu;
  • Owoce i warzywa: młode, delikatne, dojrzałe najlepiej w formie koktajli, zup krem, musów, soków, przecierów bez pestek, obrane ze skórki, np. ziemniaki, buraki, marchew, dynia, młody zielony groszek, młoda fasolka szparagowa, pomidory bez skórki, jabłko, morela, pomarańcza, brzoskwinia, melon, banan, przetarte maliny, porzeczki, truskawki;
  • Napoje: słaba herbata, woda, kawa zbożowa z chudym mlekiem, herbaty owocowe, napary ziołowe, soki owocowe, warzywne i owocowo-warzywne;
  • Przyprawy: łagodne: bazylia, natka pietruszki, majeranek, koperek, lubczyk, tymianek, rozmaryn, kminek, sok z cytryny, cynamon, wanilia, goździki, anyż.

Produkty niewskazane:

  • Produkty zbożowe: pieczywo razowe, grube kasze (gryczana, pęczak), mąka pełnoziarnista, makarony razowe, ryż brązowy, wyroby cukiernicze: ciasta, rogale, płatki śniadaniowe;
  • Mięso i przetwory mięsne: tłusta wieprzowina, baranina, gęsina, kaczka, mięsa peklowane, tłuste wędliny, pasztety, pasztetowa, mortadela, kaszanka, salami, mięsa wędzone, konserwy mięsne;
  • Ryby i przetwory rybne: konserwy rybne, ryby wędzone, ryby surowe, sushi;
  • Jajka: gotowane na twardo, przygotowane w formie jajecznicy na maśle, boczku, tłuszczu, sadzone;
  • Tłuszcze: śmietana, smalec, boczek, słonica, margaryny twarde, orzechy, pestki, nasiona
  • Produkty mleczne: tłuste mleko, sery żółte, ser twarogowy tłusty, sery pleśniowe, sery typu feta, serki topione;
  • Owoce i warzywa: owoce niedojrzałe, śliwki, gruszki, czereśnie, warzywa kapustne (kapusta, brokuł, kalafior), warzywa cebulowe (cebula, czosnek, por, szczypiorek), kukurydza, papryka, rzepa, rzodkiewka, ogórek, nasiona roślin strączkowych, warzywa zasmażane, konserwowane, owoce w syropach, owoce suszone;
  • Napoje: mocna kawa i herbata, kakao, płynna czekolada, napoje gazowane, napoje słodzone, napoje alkoholowe;
  • Przyprawy: ostre, np. pieprz, ostra papryka, curry, ocet, musztarda, chilli;
  • Inne: słodycze, gotowe dania i sosy, zupy i dania w proszku, produkty typu fast-food.

Po jakich zabiegach jest zalecana dieta lekkostrawna?

Dieta lekkostrawna jest stosowana po różnych zabiegach operacyjnych, między innymi:

  • po zabiegach na układzie pokarmowym, np. usunięcie woreczka żółciowego, operacyjne zmniejszenie żołądka, usunięcie wyrostka robaczkowego;
  • po zabiegach ginekologicznych;
  • po zabiegach onkologicznych.

Kiedy można zacząć jeść po operacji?

Aktualne standardy opieki okołooperacyjnej według ESPEN (ang. European Society for Clinical Nutrition and Metabolism — Europejskie Towarzystwo Żywienia Klinicznego i Metabolizmu) zalecają, że należy włączyć żywienie doustne tak szybko, jak jest to możliwe, w czasie 1-3 dni po zabiegu chirurgicznym, a najlepiej, jeśli stan Pacjenta na to pozwala, w pierwszej dobie po operacji. O metodzie żywienia po operacji zawsze decyduje lekarz prowadzący. Najbardziej fizjologiczną metodą przyjmowania pokarmu jest żywienie doustne, dlatego jest zalecane jako pierwszy wybór. Jeśli nie jest to możliwe lub żywienie doustne nie jest w stanie pokryć zapotrzebowania na energię i składniki odżywcze, wówczas lekarz może zadecydować o włączeniu preparatów specjalnego przeznaczenia medycznego tj. nutridrinki. Czasem również może być konieczne wprowadzenie żywienia dojelitowego (bezpośrednio do żołądka lub dwunastnicy) lub żywienia pozajelitowego (dożylnego). Może zostać również zastosowane żywienie mieszane.

Dieta lekkostrawna po operacji – przykładowy jadłospis

Posiłki dostarczane w ramach naszej pudełkowej diety pooperacyjnej są smaczne i różnorodne. Przykładowy jadłospis na jeden dzień wygląda następująco:

  • śniadanie: płatki ryżowe na mleku z borówkami;
  • drugie śniadanie: chleb graham ze świeżym masłem i delikatną wędliną drobiową, sałatą i pomidorem bez skórki;
  • obiad: łosoś gotowany na parze z kaszą kuskus i marchewką baby;
  • podwieczorek: budyń jaglany z musem jabłkowym;
  • kolacja: zupa krem z zielonego groszku z łyżką masła.
Dieta lekkostrawna po operacji - Parowany filet rybny z komosą ryżową
Dieta lekkostrawna po operacji - Spaghetti w sosie szpinakowym z gotowanym pulpecikiem drobiowym
Dieta lekkostrawna po operacji - Pulpeciki z indyka w sosie z kaszą jęczmienną