Dieta bezlaktozowa zakłada ograniczenie spożycia produktów zawierających ten składnik lub całkowite ich wykluczenie.
Jeśli zależy Ci na eliminacji laktozy, ale nie masz czasu lub ochoty samodzielnie planować i gotować posiłków, zamów catering dietetyczny bez laktozy. To idealny program w przypadku podejrzenia bądź stwierdzonej nietolerancji cukru mlecznego.
Piątek, 9 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńSobota, 10 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńNiedziela, 11 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńPoniedziałek, 12 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńWtorek, 13 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńŚroda, 14 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńCzwartek, 15 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńPiątek, 16 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńSobota, 17 czerwca 2023kolejny dzień
poprzedni dzieńNiedziela, 18 czerwca 2023
Catering bez laktozy to dieta eliminacyjna, która jest formą leczenia objawowego nietolerancji tego składnika. Należy pamiętać, że tolerancja tego składnika jest kwestią indywidualną i niedobór enzymu laktaza występuje u różnych osób na odmiennym poziomie.
Celem diety jest zmniejszenie dolegliwości ze strony układu pokarmowego wynikających z nietolerancji laktozy oraz poprawa jakości życia.
Laktoza zawarta jest głównie w produktach mlecznych, dlatego w naszym cateringu dietetycznym oferujemy posiłki zawierające naturalne substytuty nabiału takie jak mleka roślinne czy tofu.
Dieta bez laktozy jest często mylona z bezmleczną, chociaż założenia obydwu są nieco inne. W diecie bezlaktozowej można jeść produkty nabiałowe całkowicie bezlaktozowe lub z niską zawartością tego składnika, w ilości niewywołującej objawów.
Przetwory mleczne fermentowane takie jak: jogurty, kwaśna śmietana, kefir, maślanka, sery żółte, dojrzewające czy pleśniowe zawierają znikomą lub niską ilość laktozy, z uwagi z procesu produkcyjnego i reakcji chemicznych zachodzących w jego trakcie. W wyniki fermentacji mlekowej biorące w niej udział baterie rozkładają cukier mleczny, jakim jest laktoza, do cukrów prostych, kwasu mlekowego oraz innych składników. Dlatego też wiele osób z nietolerancją laktozy mogą spożywać wyżej wymienione produkty, jednak dużo zależy od indywidualnej tolerancji danego produktu.
Nasz jadłospis przeznaczony jest dla klientów o stwierdzonej lub podejrzewanej nietolerancji laktozy.
Osoby, u których podejrzewa się nietolerancję pokarmową, doświadczają często problemów żołądkowo-jelitowych takich jak bóle brzucha, wzdęcia czy biegunka, narzekają też na gwałtowne wzrosty i spadki wagi, trądzik i inne nieprzyjemne objawy. Unikanie produktów mogących powodować te zaburzenia jest bardzo ważne dla poprawy ogólnego komfortu życia.
Zamówienie diety z dowozem jest gwarancją przestrzegania zasad diety, a jednocześnie olbrzymią oszczędnością czasu, który w innym wypadku poświęciłoby się na planowanie posiłków, zakupy i gotowanie.
Laktoza należy do węglowodanów. Jest to dwucukier składający się z glukozy i galaktozy. Żeby mogła być przyswojona przez organizm, musi zostać najpierw rozłożona do cukrów prostych.
Błona śluzowa jelit noworodków wytwarza laktazę – enzym, dzięki któremu dzieci są w stanie trawić cukier zawarty w mleku matki. Laktaza rozbija cząsteczkę laktozy na cukry proste: glukozę i galaktozę, które mogą następnie przenikać z przewodu pokarmowego do naczyń krwionośnych. Aktywność tego enzymu spada z wiekiem, duża część dorosłych narzeka też na niedobory laktazy, przez co pojawiają się objawy nietolerancji cukru mlecznego.
Składnik ten znajdziemy nie tylko w samym mleku, ale i innych produktach: między innymi w serze białym lub żółtym, jogurcie, serkach kanapkowych czy deserach przygotowanych na bazie mleka.
Chcąc zminimalizować objawy nietolerancji laktozy, należy wykluczyć lub ograniczyć spożycie produktów nabiałowych takich jak:
Warto zwrócić uwagę, że laktoza może być także ukryta w produktach nienabiałowych, takich jak:
Z tego względu kontrolując zawartość laktozy, trzeba dokładnie czytać skład spożywanych produktów.
Na diecie bez laktozy nie spożywa się większości produktów mlecznych. Można jednak jeść specjalne produkty nabiałowe (mleko, jogurty, sery, masło) oznaczone na etykiecie jako „bez laktozy”. W procesie produkcyjnym dodano do nich laktazę (enzym, który rozkłada laktozę w nich występującą).
MediDieta przestrzega wszystkich wymienionych zasad, układając jadłospis. W składzie proponowanej przez nas diety pudełkowej bez laktozy jako zamienniki mleka i produktów mlecznych mogą się znaleźć:
Jak każda dieta eliminacyjna, długotrwała dieta bezlaktozowa może prowadzić do niedoborów: głównie wapnia, potasu, witamin z grupy B (witamina B2 i B12, cynku czy magnezu. Dlatego tak ważne jest zbilansowanie diety pod kątem tych składników, poprzez odpowiedni wybór produktów nienabiałowych uzupełniających te niedobory.
Z tego względu catering bez laktozy od MediDieta zawiera między innymi:
Dieta pudełkowa bez laktozy proponowana przez MediDietę jest odpowiednio zbilansowana oraz różnorodna, dzięki temu dostarcza wszelkich niezbędnych składników odżywczych.
Dietetyk zalecił Ci unikanie laktozy, ale nadal chcesz jeść smacznie i różnorodnie? Catering dietetyczny uwzględniający zasady diety przy nietolerancji laktozy to coś dla Ciebie! Nasze posiłki planowane są przez mistrzów kuchni, a menu codziennie się zmienia. Przykładowy zestaw posiłków to:
Aby zacząć otrzymywać do domu lub biura catering bezlaktozowy, wystarczy określić kaloryczność diety i dni dostawy na kalendarzu powyżej. Po przejściu do koszyka podaj jeszcze swoje dane kontaktowe i adres, na który chcesz otrzymywać posiłki. Jadłospis bogaty w smaczne i pożywne produkty bez laktozy zaczniesz otrzymywać już po dwóch dniach od opłacenia zamówienia.