Dieta bez laktozy

Dieta bez laktozy

Dieta bez laktozy

Dieta bezlaktozowa zakłada ograniczenie spożycia produktów zawierających ten składnik lub całkowite ich wykluczenie.

Jeśli zależy Ci na eliminacji laktozy, ale nie masz czasu lub ochoty samodzielnie planować i gotować posiłków, zamów catering dietetyczny bez laktozy. To idealny program w przypadku podejrzenia bądź stwierdzonej nietolerancji cukru mlecznego.

Czytaj więcej
Catering bez laktozy: kurczak z marchewkowym puree

Skomponuj swoją dietę

  • 1500 kcal
  • 1800 kcal
  • 2000 kcal
  • Nie wiesz, ile kcal potrzebujesz?Oblicz

Wybierz dni dostawy

Określ zakres dni:

Uwzględnij:

Aby wybrać zakres dat, proszę kliknąć na pierwszy dzień dostawy. Aby wybrać zakres dat, proszę kliknąć pierwszy i ostatni dzień dostawy.
Aby wybrać pojedyncze dni, proszę kliknąć dwa razy w wybrany dzień.

Chcesz przetestować dietę? Wybierz dostawę na dzień próbny i sprawdź nasz catering.

Liczba dni dostawy: 0

Dieta bez laktozy - jadłospis

Piątek, 9 czerwca 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Frittata jajeczna z warzywami, słupkami zielonego ogórka, kiełkami słonecznika i bezglutenowym chlebkiem chrupkim
  • Przekąska I: Wytrawna sałatka z quinoa, blanszowaną fasolką szparagową, kukurydzą, czerwoną papryką i wegańskim, roslinnym chedarem
  • Obiad: Orientalne curry z filetem dorsza, goździkami, anyżem, kardamonem, ananasem i mleczkiem kokosowym, ryż naturalny.
  • Przekąska II: Wegański, bezglutenowy, kawowy deser jaglany z frużeliną wiśniową i wiórkami kokosa
  • Kolacja: Leczo warzywne z czerwoną fasolą i bezglutenową bułeczką.

poprzedni dzieńSobota, 10 czerwca 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Pasta kanapkowa z korzenia pietruszki i jabłka a'la smalczyk z kiszonym ogorkiem i bezglutenowym pieczywem
  • Przekąska I: „Cytrusowy ogień” Rozgrzewający, pełen wit.C koktajl z grapefruita, pomarańczy i limonki z dodatkiem chilli.
  • Obiad: Pieczone udko kurczaka zagrodowego na warzywach z pikantną nutą, kasza gryczana
  • Przekąska II: Jabłko pieczone z cynamonem i bezglutenową kruszonką
  • Kolacja: „Hawajska” sałatka ryżowa z tuńczykiem, ananasem, kukurydza i piklowanym ogórkiem , wegańskim serem zaprawiona lekkim sosem majonezowym. .

poprzedni dzieńNiedziela, 11 czerwca 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Bezglutenowa i bezmleczna owsianka z malinami, pestkami słonecznika i świeżym melonem
  • Przekąska I: Pieczone „Frytki” z korzennych warzyw z domowym pomidorowym dipem
  • Obiad: Stek z kurczaka w sosie glazurowanym z naszą konfiturą żurawinową, miksem ryżu dzikiego i parboiled, blanszowany bukiet warzyw
  • Przekąska II: Kokosowy pudding z tapioki z prażonym jabłkiem, cynamonem i jagodami goji
  • Kolacja: Krem z zielonego groszku i mięty z bezglutenowym chlebkiem fette crocanti.

poprzedni dzieńPoniedziałek, 12 czerwca 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Jaglanka na mleku roślinnym z borówką amerykańską i pestkami dyni/słonecznika
  • Przekąska I: Sałatka z buraczkową komosą ryżową, zielonym ogórkiem, czerwona cebulką, orzechami laskowymi, roślinnym serem chedar i sosem z świeżych ziół
  • Obiad: Gulasz z poledwicy wieprzowej, pieczarek i certyfikowanych borowików z kaszą gryczaną i surówką z marchewki i jabłka
  • Przekąska II: Filetowana gruszka w wegańskim musie na bazie mleczka kokosowego i gorzkiego kakao
  • Kolacja: "Tatar" z łososia wędzonego n/z z bezglutenowym pieczywem, kaparami i pomidorkami cherry.

poprzedni dzieńWtorek, 13 czerwca 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Pomidorowo-paprykowa pasta kanapkowa na bzie wegańskiego twarogu z plastrami kiszonego ogórka, kiełkami rzodkiewki i bezglutenowym pieczywem wypiekanym na gryczanym zakwasie
  • Przekąska I: Smoothie truskawkowo żurawinowe na bazie mleka roślinnego
  • Obiad: Strogonow drobiowy z opiekanymi ziemniaczkami w tymianku
  • Przekąska II: Sałatka neapolitańska z makaronem ryżowym, czarnymi oliwkami, suszonymi pomidorami, cukrową cebulką i sosem winegret
  • Kolacja: Krem brokułowy z pestkami dyni i ryżem.

poprzedni dzieńŚroda, 14 czerwca 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Jajko zapiekane w papryce z kiełkami słonecznika i jarmużu, plastrami zielonego ogorka, pomidorkami cherry i bezglutenowym pieczywem
  • Przekąska I: "Mango Lassi" na mleku roślinnym z kardamonem i jagodami goji
  • Obiad: Pieczony filet kurczaka w sosie greckim z ryżem dzikim i dużą ilością natki pietruszki
  • Przekąska II: Kisiel brzoskwiniowy z bezglutenowym wafelkiem gryczanym
  • Kolacja: Mix sałat z grillowaną cukinią, czarnymi oliwkami, warzywami, pestkami dyni i kremowym sosem balsamicznym.

poprzedni dzieńCzwartek, 15 czerwca 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Bezglutenowa "bounty" owsianka na mleku ryżowym z wiorkami kokosa, płatkami migdała i świezym melonem
  • Przekąska I: Pasta aiwarowo tuńczykowa z kukurydzianym chlebkiem chrupkim i pomidorkami cherry
  • Obiad: Pieczone kąski mięsne z udźca indyka w bezglutenowym sosie z zielonego pieprzu, sałatka lunchowa z kaszy gryczanej , duszonych pieczarek, marchewki, kopru i natki pietruszki
  • Przekąska II: „Slim” Pełen beta karotenu i wit.C koktajl z ananasa, mango i pomarańczy
  • Kolacja: Rozgrzewająca, „Tajska” zupa pomidorowa z mleczkiem kokosowym, chilli i ryżem curry..

poprzedni dzieńPiątek, 16 czerwca 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Pieczona jajecznica z pomidorkami cherry,wegańskim chedarem, kiełkami słonecznika i bezglutenową tortillą a’la burito
  • Przekąska I: Pesto z zielonego groszku, orzeszków piniowych, tahini i bazylii z bezglutenowym nachos i słupkami marchewki.
  • Obiad: Filet łososia w kremowym sosie cytrynowym z natką pietruszki, ryżem naturalnym i warzywami.
  • Przekąska II: Mus malinowy z płatkami migdała i bezglutenową, kokosową kruszonką
  • Kolacja: Sałatka „grecka” na mix sałat z warzywami, weganskim serem feta, czarnymi oliwkami i czerwoną cebulką, sos winegret na bazie oliwy z oliwek.

poprzedni dzieńSobota, 17 czerwca 2023kolejny dzień

  • Śniadanie: Płatki ryżowe na mleku roślinnym z naszą bezcukrową konfiturą truskawkową i prażonymi pestkami słonecznika
  • Przekąska I: Wietnamska sałatka z tofu zapiekanym w sezamie, makaronem bezglutenowym, marchewką, cukinią, świeżą kolendrą i paprykowym sosem sweet-chilli
  • Obiad: Wołowe „chilli con carne” z ryżem curry
  • Przekąska II: Filetowane jabłko z waniliowym musem na bazie mleczka kokosowego i jagodami goji
  • Kolacja: Krem dyniowo marchewkowy z bezglutenowym groszkiem ptysiowym i natką pietruszki. .

poprzedni dzieńNiedziela, 18 czerwca 2023

  • Przekąska II: Bezglutenowe, owsiane crumble z jabłkiem i rabarbarem
  • Kolacja: Curry pomidorowe z ciecierzycą i bezglutenowa bułeczką z słonecznikiem.
  • Śniadanie: Paprykarz jaglany z suszonymi pomidorami, warzywami i bezglutenowym chlebkiem "fette crocanti"
  • Przekąska I: Pełen potasu, beta karotenu i wit.C koktajl wielowarzywny z pestkami słonecznika i oliwą lnianą.
  • Obiad: Filet indyka w sosie toskańskim z białą quinoa, zielonym groszkiem i kukurydzą. .

Dieta pudełkowa bez laktozy – na czym polega?

Catering bez laktozy to dieta eliminacyjna, która jest formą leczenia objawowego nietolerancji tego składnika. Należy pamiętać, że tolerancja tego składnika jest kwestią indywidualną i niedobór enzymu laktaza występuje u różnych osób na odmiennym poziomie.

Celem diety jest zmniejszenie dolegliwości ze strony układu pokarmowego wynikających z nietolerancji laktozy oraz poprawa jakości życia.

Laktoza zawarta jest głównie w produktach mlecznych, dlatego w naszym cateringu dietetycznym oferujemy posiłki zawierające naturalne substytuty nabiału takie jak mleka roślinne czy tofu.

Dieta bezlaktozowa a dieta bez nabiału

Dieta bez laktozy jest często mylona z bezmleczną, chociaż założenia obydwu są nieco inne. W diecie bezlaktozowej można jeść produkty nabiałowe całkowicie bezlaktozowe lub z niską zawartością tego składnika, w ilości niewywołującej objawów.

Przetwory mleczne fermentowane takie jak: jogurty, kwaśna śmietana, kefir, maślanka, sery żółte, dojrzewające czy pleśniowe zawierają znikomą lub niską ilość laktozy, z uwagi z procesu produkcyjnego i reakcji chemicznych zachodzących w jego trakcie. W wyniki fermentacji mlekowej biorące w niej udział baterie rozkładają cukier mleczny, jakim jest laktoza, do cukrów prostych, kwasu mlekowego oraz innych składników. Dlatego też wiele osób z nietolerancją laktozy mogą spożywać wyżej wymienione produkty, jednak dużo zależy od indywidualnej tolerancji danego produktu.

Dla kogo catering bez laktozy?

Nasz jadłospis przeznaczony jest dla klientów o stwierdzonej lub podejrzewanej nietolerancji laktozy.

Osoby, u których podejrzewa się nietolerancję pokarmową, doświadczają często problemów żołądkowo-jelitowych takich jak bóle brzucha, wzdęcia czy biegunka, narzekają też na gwałtowne wzrosty i spadki wagi, trądzik i inne nieprzyjemne objawy. Unikanie produktów mogących powodować te zaburzenia jest bardzo ważne dla poprawy ogólnego komfortu życia.

Zamówienie diety z dowozem jest gwarancją przestrzegania zasad diety, a jednocześnie olbrzymią oszczędnością czasu, który w innym wypadku poświęciłoby się na planowanie posiłków, zakupy i gotowanie.

Czym jest laktoza?

Laktoza należy do węglowodanów. Jest to dwucukier składający się z glukozy i galaktozy. Żeby mogła być przyswojona przez organizm, musi zostać najpierw rozłożona do cukrów prostych.

Błona śluzowa jelit noworodków wytwarza laktazę – enzym, dzięki któremu dzieci są w stanie trawić cukier zawarty w mleku matki. Laktaza rozbija cząsteczkę laktozy na cukry proste: glukozę i galaktozę, które mogą następnie przenikać z przewodu pokarmowego do naczyń krwionośnych. Aktywność tego enzymu spada z wiekiem, duża część dorosłych narzeka też na niedobory laktazy, przez co pojawiają się objawy nietolerancji cukru mlecznego.

Składnik ten znajdziemy nie tylko w samym mleku, ale i innych produktach: między innymi w serze białym lub żółtym, jogurcie, serkach kanapkowych czy deserach przygotowanych na bazie mleka.

Dieta bez laktozy: czego unikać?

Chcąc zminimalizować objawy nietolerancji laktozy, należy wykluczyć lub ograniczyć spożycie produktów nabiałowych takich jak:

  • mleko i mleko w proszku;
  • jogurty;
  • sery twarogowe;
  • serki wiejskie;
  • śmietana;
  • kefir;
  • maślanka;
  • sery żółte;
  • sery dojrzewające (ser twardy, parmezan, ser grana padano);
  • sery pleśniowe;
  • masło;
  • margaryna.

Warto zwrócić uwagę, że laktoza może być także ukryta w produktach nienabiałowych, takich jak:

  • czekolada mleczna, cukierki toffi, lody, krówki, batoniki, budyń, gotowe ciasta, kremy;
  • płatki zbożowe przetworzone;
  • parówki, pasztety, kiełbasy, serdelki;
  • purée ziemniaczane;
  • bułeczki maślane, bułki do hamburgerów, pieczywo tostowe;
  • słone przekąski, np. chipsy;
  • dania gotowe, sosy, zupy, naleśniki.

Z tego względu kontrolując zawartość laktozy, trzeba dokładnie czytać skład spożywanych produktów.

Nietolerancja laktozy: co można jeść?

Na diecie bez laktozy nie spożywa się większości produktów mlecznych. Można jednak jeść specjalne produkty nabiałowe (mleko, jogurty, sery, masło) oznaczone na etykiecie jako „bez laktozy”. W procesie produkcyjnym dodano do nich laktazę (enzym, który rozkłada laktozę w nich występującą).

MediDieta przestrzega wszystkich wymienionych zasad, układając jadłospis. W składzie proponowanej przez nas diety pudełkowej bez laktozy jako zamienniki mleka i produktów mlecznych mogą się znaleźć:

  • napoje roślinne, np. sojowy, owsiany, migdałowy, ryżowy, koksowy;
  • „sery” wegańskie;
  • jogurty roślinne, np. sojowy, kokosowy;
  • mleczko i śmietanka kokosowa;
  • lody wegańskie.

Dieta bez laktozy a niedobory pokarmowe

Jak każda dieta eliminacyjna, długotrwała dieta bezlaktozowa może prowadzić do niedoborów: głównie wapnia, potasu, witamin z grupy B (witamina B2 i B12, cynku czy magnezu. Dlatego tak ważne jest zbilansowanie diety pod kątem tych składników, poprzez odpowiedni wybór produktów nienabiałowych uzupełniających te niedobory.

Z tego względu catering bez laktozy od MediDieta zawiera między innymi:

  • jako źródło wapnia – soję i produkty sojowe (napoje sojowe, tofu, tempeh), nasiona roślin strączkowych (m.in. fasolę), nać pietruszki, szpinak, boćwinę, jarmuż, szpinak, orzechy i nasiona (m.in. migdały i pistacje), ryby;
  • jako źródło witamin B2 i B12 – mięso, drób, ryby, nabiał;
  • jako źródło cynku – owoce morza, kaszę gryczaną, kaszę jaglaną, płatki owsiane, groch, soję, fasolę, soczewicę, pietruszkę, koperek;
  • jako źródło potasu – soję, groch, soczewicę, marchew, szpinak, pomidory, ziemniaki, banany, śliwki, morele, pomarańcze, wiśnie, owoce suszone, kaszę gryczaną, jęczmienną, jaglaną, ryż brązowy;
  • jako źródło magnezu – nasiona dyni, mak, nasiona słonecznika, pełnoziarniste produkty zbożowe (kasze, płatki zbożowe, ryż brązowy), orzechy.

 Dieta pudełkowa bez laktozy proponowana przez MediDietę jest odpowiednio zbilansowana oraz różnorodna, dzięki temu dostarcza wszelkich niezbędnych składników odżywczych.

Przykładowe menu diety pudełkowej bez laktozy

Dietetyk zalecił Ci unikanie laktozy, ale nadal chcesz jeść smacznie i różnorodnie? Catering dietetyczny uwzględniający zasady diety przy nietolerancji laktozy to coś dla Ciebie! Nasze posiłki planowane są przez mistrzów kuchni, a menu codziennie się zmienia. Przykładowy zestaw posiłków to:

  • śniadanie: smoothie wegańskie;
  • drugie śniadanie: mix owoców cytrusowych z nasionami goji i sosem mango;
  • obiad: stir-fry z pieczonymi ziemniakami i blanszowaną mini marchewką;
  • podwieczorek: kokosowy sernik na zimno z mleka roślinnego z wiórkami kokosowymi;
  • kolacja: sałatka wielowarzywna z tofu w przyprawach z octem balsamicznym.

Jak zamówić?

Aby zacząć otrzymywać do domu lub biura catering bezlaktozowy, wystarczy określić kaloryczność diety i dni dostawy na kalendarzu powyżej. Po przejściu do koszyka podaj jeszcze swoje dane kontaktowe i adres, na który chcesz otrzymywać posiłki. Jadłospis bogaty w smaczne i pożywne produkty bez laktozy zaczniesz otrzymywać już po dwóch dniach od opłacenia zamówienia.

Pieczony indyk na sosie z ryżem czarnym i mixem sałat - dieta bez laktozy
Gulasz wołowy po myśliwsku z kaszą kuskus - dieta bez laktozy
kurczak i kuskus izraelski z warzywami - dieta bez laktozy